#pegida. Weer won het dictatoriale geweld van links.

Door Joost Niemöller

Het leek de burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan (PvdA) wel een goed idee om een linkse antidemonstratie toe te staan op schotsafstand van een demonstratie van Pegida, vandaag in Amsterdam. We weten inmiddels wat het gevolg was. Pegida werd het spreken onmogelijk gemaakt. Eerst omdat er een verdacht pakketje werd gevonden, toevallig bij de Pegida demonstratie, toen omdat extreemlinks van alle kanten opdrong en met stenen en vuurwerk te gooien Pegida de mond wilde snoeren. Er kwam een charge aan te pas om de linkse geweldsdreiging in te tomen.

Om tot dit gewenste geweld te komen, moet er eerst gedemoniseerd worden. Dat gebeurde door GroenLinks en ook door de SP, die Pegida letterlijk uitriepen tot nazi’s.

En met nazi’s mag je alles doen, niet waar?

We kennen de geschiedenis. Janmaat en de Centrumpartij werden jarenlang uitgemaakt voor nazi’s en toen werd het hotel in de brand gestoken waar zich zestig oudere mensen bevonden die alleen maar wilden vergaderen. Een daad van terrorisme, met als doel het doden van mensen met een andere mening.

Links heeft niets geleerd. Nu drong de linkse haat zich van drie kanten op bij het Amsterdamse stadhuis, met als doel mensen stuk te maken. Dat dit ging gebeuren wist burgemeester Van der Laan ook wel. Het kwam hem waarschijnlijk niet slecht uit.

De demonstratie van Pegida kon door de linkse aanvalsgolven geen doorgang vinden. Wel stonden de camera’s gericht op de Pegida demonstranten. Het was daarom goed te zien dat dit geen nazi’s zijn maar doodgewone bezorgde burgers, die geen moment geweld in de zin hadden, maar die alleen hun mening wilden uiten. Mensen zoals Sam van Rooy, die nu alleen maar konden hopen dat ze door de politie beschermd werden, waarna ze met bussen werden afgevoerd. Omdat, zo liet de verslaggever van AT5 weten, ‘Wij jullie in Amsterdam niet moeten.’

Hier speelt zoveel onrecht dat er haast geen woorden voor zijn.

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

41 Reacties

 1. …….en ik voorzag wat er verder zou gebeuren. Dat pegida zo in geklemd zou worden dat een demonstratie feitelijk onmogelijk werd, dat had ik dan weer niet voorzien.

  Het is me een raadsel waarom Pegida niet gewoon op de Dam heeft kunnen demonstreren en de ‘ anti’s’ dan maar eens in het westelijk havengebied. Zoals het nu ging waren wij het halal-spek waarop de schurftige aanvalskatten van links gebonden werden.

  Nou ja, iemand moet er staan, en ik heb er in ieder geval gestaan, alleen niet lang genoeg om met te laten oppakken en afvoeren (want dat was het natuurlijk gewoon).

  Wee het land waar die hersenloze gewelddadigen met subsidie (er liep er amper 1 die door een werkgever aangenomen zou worden) vrije denkers die graag hun eigen beschaving houden de dood mag aandoen. Met hartelijke medewerking van Van der Laan was afgelopen zaterdag te zien hoe dat er ongeveer uitziet.

 2. …… Veel ouderwetse hanenkammen (ja, ja, die bestaan nog) en andere mensen met kale koppen (als goedlinkser or whatever mag je kaal zijn zonder kaalkop te heten, iets dergelijks kennelijk), smerige kleren en een grote bek, en vooral van die grote schoenen, die je van dichterbij krijgt te zien dan je lief is. Zal wel met ontremming van de achterlijkheid te maken hebben. Dit ontremmen en aanhitsen van de meute is de daders daarvan zeer aan te rekenen (Ja, SP, ja, Groen Links, verschuilen helpt niet, want jullie zijn duidelijk te zien achter die meppers, trappers en andere gesubsidieerden, ook al beweren jullie mogelijk ‘dit niet te hebben gewild’. Ik zeg dan: zeur niet, want natuurlijk wilden jullie het geweld dat kwam, net als Van der Laan dat blijkbaar wilde.

  Enfin, na een paar keer voor nazi gescholden te zijn en wat doorbraken van trappers en schoppers van te nabij te hebben meegemaakt, ben ik maar vertrokken. De demo werd immers steeds meer in bewegingsvrijheid beperkt…

 3. Ik was er ca 13.30 uur, en werd toen door politie tegengehouden op weg naar het cafe in de Stopera. Niet vanwege de Pegida demonstratie (die begon pas om 15.00 uur) maar vanwege ‘ iets anders’. Ontruiming van het cafe heb ik niet gezien, en dat zou met een pakketje voor de hand gelegen hebben. Bodes bleven -afgezien van roken- ook gewoon binnen.

  Op het Waterlooplein hoorde ik de andere demonstratie, veel morele zelfpijperij, een liedje en de demonstratie straks die uit nazi’s (socialisten dus) zou bestaan. Zeg me niet dat er door de sprekers niet opgehitst werd, want dat werd er wel.

  Rookbommen onder de paarden, ja, ja, geen wonder dat de gooiers van Groen Links (en aanverwant tuig) dat liever vandaag dan morgen voor normale mensen verboden zien. Arme paarden, domme mensen ook, want wat mensen moest ik er echt op wijzen dat ze uit de weg moesten gaan, want dat ook een getraind paard op hol kan slaan en je dan beter uit de weg kunt, daar had men nog nooit van gehoord…

 4. Het is te schofterig voor woorden wat de gore regentenkliek met de Pegida demonstraties uitvreet. We worden geregeerd door een fascistische ( en fascisme is net als nazisme LINKS ) kliek zonder enig gevoel voor onze vrijheden. Als je een mening hebt die de kliek niet zint, zal je kapot worden gemaakt. Van der Laan staat model voor een door en door verrotte politiek correcte DICTATUUR. Wat een smeerlappen.

 5. g.h.m.leferink

  7 februari 2016 op 21:03

  Deel 2. Wat ook meegespeeld zal hebben was dat mijn bijdragen soms zeer kritisch waren over dàt deel van NL dat gelegen is “boven de Moerdijk, ten Westen van Amersfoort en onder Alkmaar”. Waarbij ik o.a. voorbeelden aanhaalde van ‘Kaninefaatse Herrenvolk-mentaliteit’. En dan DIE Westnederlanders bedoelde die dachten dat ze bij ons in het Oosten de beschaving kwamen brengen. O.a. Paul van Vliet had eens last van zo’n bevlieging van “Bei uns ist alles besser!” in het Rabotheater in Hengelo, Twente. Hij paste daarbij wel op om over het Twentse publiek niet te zinspelen op het woord “Untermenschen”….
  Ook de kleinburgerlijkheid en kinderachtigheid nam ik op de hak. Zoals in de zin: “De meeste Amsterdammers willen een tramhalte in de buurt, maar wel voor de deur van hun buurman”. En kinderachtigheid? Kijk maar naar een willekeurig programma van de NOS….
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 6. g.h.m.leferink

  7 februari 2016 op 19:01

  # Zó ken ik Gluipercity aan de Amstel weer! ‘Toevallig’ een verdacht pakket in de buurt van de Pegida-demonstratie!
  # Zó zijn de manieren van de Burgemeester van dat Hufterhuizen aan de Amstel: volgens beproefd Slinks-Links recept een tegendemonstratie toelaten, en echt wel weten dat zoiets vragen is om moeilijkheden….
  # Zó ken ik de NOSsjenaal redaktie weer: op geen enkele wijze wordt verbinding gelegd met extreem links in hun berichtgeving .
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 7. De mainstream media doen ook weer goed hun werk. Overal foto’s van agressieve mensen met teksten als; “arrestanten Pegida demonstratie weer vrij”, “aanhoudingen verricht rond Pegida demonstratie”, “20 betogers opgepakt bij Pegida demonstratie”. Het wordt allemaal zo gebracht dat wanneer je niet verder leest je onderbewustzijn automatisch Pegida koppelt aan geweld.
  Wanneer je verder leest staat er dan meestal ergens in de laatste regel dat de opgepakte mensen AntiFa agressievelingen waren. Volgens mij weet AntiFa zelf niet waar tegen ze demonstreren. AntiFa zou staan voor anti fascistisch. Maar ze zijn zelf de grootste fascisten. We zijn al die jaren niets opgeschoten. Of je bent links, voor AntiFa en policor de enige goede en vooral juiste keuze voor alles wat tegen Nederland is. Of je bent extreem-rechts, van het grote kwaad, fascist, racist, nazi en voor je geboorte land. Het maakt mij niet uit. Dat ik tegen illegalen ben wil nog niet zeggen dat ik een slecht mens…

  • g.h.m.leferink

   7 februari 2016 op 20:25

   ‘FK01’, Uw tekst komt helemaal overeen met mijn mening.
   Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 8. Omdat, zo liet de verslaggever van AT5 weten, ‘Wij jullie in Amsterdam niet moeten.’== Bij pers c.a. kun je geen objectiviteit verwachten. Zij, zowel als gemeente, politie en justitie zijn bang want ze weten waar je woont, je vrouw boodschappen doet, je dochter naar school gaat enz. Ze hebben alle tijd en ze helpen nog eens mee aan de islamisering het gewenst project. Van der Laan c.s. kijken bewust opzij. Het gaat enkel om kanaliseren van woede waardoor ze zelf buiten schot blijven en poen en pluche kunnen behouden. De gewone burger wordt verzocht in te stappen net zoals de Jood in 40-45. Misdaad loont.

 9. Als de staatsuitkeringen zouden worden afgeschaft en antifa-vuil zou moeten werken voor hun levensonderhoud waardoor ze a) minder wereldvreemd worden en b) minder tijd hebben voor gesubsidieerd, fulltime actievoeren, zou dat niet een hele verbetering zijn.

  Dat is aangenomen dat ze niet al te ver heen zijn om een maatschappelijk zinvolle functie te kunnen vervullen. Indien ze te ver heen zijn belanden ze of als zwerver in de goot of in de gevangenis. Lijkt mij ook de plek waar ze thuishoren.

 10. Nog iets: hoe kleiner de partij , GroenLinks, hoe groter de mond in dit geval hun uithangbord in Amsterdam, de kip zonder kop fractievoorzitter Rutger Groot Wassink.
  Er is uiteraard terechte hoop voor Pegida, die met alle middelen bestreden wordt door het politiek fascisme, goed waarneembaar.

 11. Het kwam hem waarschijnlijk niet slecht uit. De verkeerde zin Joost!
  De regie van deze dag was grotendeels in handen van van der Laan en dat correleert met zijn politieke doelen. Een van de doelen is onderdrukking van de “vrije mens”.
  Er is hier sprake van en ik gebruik dit woord expliciet politiek fascisme.

 12. Twee dingen. Men moet zich gaan bewapenen. Ja ik weet dat het illegaal is maar dit gaat gigantisch uit de hand lopen. Haal je pistool in het vroegere Joegoslavie. Kijk op Amerikaanse wapenfora wat er zoal is en maak een keuze. Trouwens, identificeer je als Europeaan die het zat is en men zal je graag helpen kiezen en goed advies geven wat je je precies nodig hebt. Ten tweede moet Pegida, en alle gezond nadenkende Nederlanders zich aansluiten bij onze Tea Party in Amerika. We hebben te maken met een mondiaal conflict en we zullen moeten gaan samenwerken. Samen staan we sterk en samen kunnen we met ideeen komen om dit linkse tuig te pakken.

  • Nog belangrijker dan zelf een wapen kopen, is het opsporen door de overheid van wapens bij de moslims. Bijvoorbeeld in hun kazernes. Wordt daar ooit wel eens huiszoeking gedaan? Volgens mij alleen in Molenbeek tot nog toe.

 13. Een leuke impressie van het gebeuren door Jan Roos:
  https://www.youtube.com/watch?v=LIWcRaASKsg
  De volstrekte debiliteit van de antifa’s komt er mooi in tot uiting.
  Ik denk dat “links” de laatste decenia een braindrain heeft ondergaan. Alleen de echte mongolen zijn nog over. De rest is overgelopen en zit nu bij Pegida.

 14. .
  Wat is nog de zin van vreedzaam demonstreren
  als de Burgemeester heel bewust geweld uitlokt ?
  wéér heb ik het Gezagsgetrouw willen proberen
  .
  maar werd wéér aangevallen en compleet geblokt
  zal deze Burgervader van der Laan het nog ooit leren…
  als hij ( zó duidelijk gewaarschuwd) nóg voor dolle haters zwicht ?
  .
  ik verlies domweg de moed het nu nóg vaker te proberen
  want kéér op kéér gooit “MIJN GEZAG” MIJN bruggen dicht…
  dus ben ‘k nu geneigd het maar eens anders te proberen !
  .
  want de tijd van vreedzaam samenwerken lijkt toch echt voorbij
  ÉN MACHTSMISBRUIKERS…maakt dat U nu blij ?
  .

 15. g.h.m.leferink

  6 februari 2016 op 21:24

  De Farizeeërs zijn onder ons! Dus zijn we verzekerd van eenzijdige verslaggeving door het NOSsjenaal.
  Maar hetzelfde verschijnsel zie ik sinds ½ jaar op de Duitse TV! Alternative für Deutschland wordt voorgesteld als een klup van Neonazi’s……. En ook daar kan Pegida niks meer goed doen. Ook daar is de objektiviteit van de media aan het verdwijnen!

  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

  • Beste Gait Leferink,
   Ik heb de laatste tijd de indruk dat de media juist een beetje meer de kant van de realiteit uitgaan. Natuurlijk, er wordt nog veel te veel onder de pet gehouden, maar toch bespeur ik een omslag in de berichtgeving. Niet uit overtuiging, oh nee, maar omdat men niet anders kan. Het wegkijken, de leugens, het ‘kop in het zand steken’ heeft lang genoeg geduurd. Zelfs Van Nieuwkerk wijdt er aandacht aan. Hij veinst dan wel ‘geschokt’ te zin na Keulen, en vraagt zich af hoe zoiets mogelijk is, maar er is aandacht. Overigens is Van Nieuwkerk een grote hypocriet, net als als zijn andere MSM-maatjes.

   • g.h.m.leferink

    7 februari 2016 op 20:44

    ‘Okke Hel’: voorlopig zie ik, om met Herman Finkers te spreken, ‘nog geen spatader verandering’ bij de glibberklup op het Mediapark. Alleen dat de laatste tijd ook de Duitse media het woord ‘Objektivität’ vergeten schijnen te zijn. En volgens mij hebben ze dat van Hilvoland geleerd.
    Al meer dan 10 jaar schrijf ik argumentaties waarbij ik de werkwijze van de radio en TV-programmamakers blootleg. Op de webpagina ‘Dutch Disease, het Dispuut’ waren mijn bijdragen tenslotte meer dan 24.000 keer aangeklikt. Wat voor mij een stimulans was om ermee door te gaan. Daar ben ik nu weg, omdat de beheerder/bewaker alle tellers op nul zette, zogenaamd vanwege een nieuw begin’….. Wat naar mijn mening gebeurde omdat wat andere deelnemers afgunstig waren op mijn ‘score’. Die denk ik was ingegeven omdat sommigen het niet konden verkroppen dat ‘dat boertje uut Twente’ beter scoorde dan hun, (en minder fouten maakte in zijn Nederlands…). Kinderachtig dus.
    Zie verder deel 2.

 16. Onzin. De media hebben hier laten blijken volkomen ongeloofwaardig te zijn. Ze hebben het allemaal over 70 – 100 pegidademnostranten terwijl het er 400 – 500 waren. Ook wordt er gesuggereerd dat er aan beide zijden arrestaties waren, terwijl er alleen antifa’s zijn aangehouden. De berichtgeving hierover stinkt een uur in de wind.

  • Dat is om te voorkomen dat de linkse partijen meer dan 2500€ aan vluchtlingenwerk zouden moeten betalen.
   Men suggereert dat pegida is opgepakt, dat is dus niet waar, ondanks al het geziek, getreiter, uitschelden spugen, bommetjes, behield men de eer aan zichzelf.

 17. Bestuurlijk fascisme is in Duitsland nog veel sterker waarneembaar, ik keek vrijdag naar de pronkzitting in Mainz, ook daar zag je dit verschijnsel tijdens het buutreednen ook wel tonnetjespraat genoemd. Allemaal op de tv.

 18. Kan het toch niet laten:
  Éénn van de argumenten was dat Antifa met 500 man kwam en pegida maar met 200.
  En dat het allemaal ‘nazi’s zijn!
  Ik legde uit dat er ongeveer 30 mensen waren met spreekkoren zoals “antifa hahaha” en ander gebral.

  Ook nog uitgelegd dat wanneer er duizend mensen naar pegida komen diezelfde groep van 30 mensen niet groter gegroeid zal zijn!

  Kon men niet begrijpen!
  En wanneer er 5000 mensen Pegida zullen steunen….. Antifa nog steeds maar diezelfde 500 man zullen kunnen ophoesten!
  Meer hersenlozen zíjn er wel…. maar geen hersenlozen die geweld zullen gebruiken!

  Vind je het verder niet schandalig dat mijn vrouw echt té bang was om mee te gaan?
  Beschamend toch?
  En ik was blij dat ze er niet was!
  Mvg

 19. Ik begrijp nu wat je bedoelt met “het van drie kanten insluiten” Joost.
  Een groepje van ons had totaal niet in de gaten dat wij afgezonderd werden van de wat grotere groep PEGIDA aanhangers en wij belanden tussen de antifa leden! –
  Een uurtje toch wel gezellig argumenteren en dan merk je dat antifa leden nadenken met hun emoties in plaats van met hun verstand.-

  Al met al een zeer bedreigende situatie! –
  De tactiek van antifa leden is blijkbaar om met 15 tot 20 man tussen de pegida aanhangers te gaan staan, ietwat verspreid, en dan met vuurwerk te komen en rookbommen waardoor de politie zeer geagiteerd gaat optreden, maar je staat als pegida demonstrant daar wel bij dus word je ook weggedreven van de PEGIDA groep!

  Een uitgebreid verslag maak op op mijn FB pagina, waaronder de argumenten van Intifa aanhangers en onze discussie.
  Mvg

 20. https://ejbron.wordpress.com/2012/04/01/uaf-churchills-fascisten-van-de-toekomst/
  Huhuhh….

 21. De antifa beweging mag vaak ver gaan van de politie en media.Wellicht door de naam antifa wat staat voor anti-fascisme , wie is daar nou tegen? Misschien moet pegida zich maar de voorbu(voorkomen burgeroorlog) of bijv. antige( anti genocide) gaan noemen lol.

  • Noord Korea (Democratic People’s Republic of Korea) noemt zich democratisch, zoals Antifa zich antifascistisch noemt. De Pegida demonstranten hadden zich beter niet laten provoceren to het scanderen van ‘antifa-hahaha’, want dat is de titel van een lied van Brigade M en was daardoor weer koren op de molen van de linkse fascisten. Die zullen nu roepen ‘ zie je wel dat het nazi’s zijn’. Schoenmaker Pegida, hou je bij je leest!

   • g.h.m.leferink

    6 februari 2016 op 21:29

    ‘Alpi’: het slechtste wat men kan doen is jouw raad te volgen! Wie BANG wordt heeft de strijd al verloren!
    Goodgoan: Gait H.M. Leferink

    • Leferink: Pegida betekent “Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes” oftewel “Patriottische Europeanen tegen de islamisering van het Avondland”. Niet meer en niet minder. Tegen de islamisering van Europa dus. Niet eens tegen islam. Of tegen moslims. Pegida hoeft er geen illegale immigrant of moslim bij te halen om de mening te versterken, want de zelfislamisering van de dhimmi’s (Ansar) is al erg genoeg om luid tegen te protesteren. Dat is waar Pegida voor staat. Als Edwin Wagensveld tegen illegale immigranten wil protesteren en die lui van DTG Nederland tegen azc’s demonstreren, dan is dat prima , alleen zouden ze dat niet onder de valse vlag Pegida moeten doen. Dat doen ze niet en daardoor bezorgen ze Pegida onterecht een slechte naam. Alles zou er juist op gericht moeten zijn om meer sympathie bij de zwijgende meerderheid van de EU te kweken, maar ze bereiken door dit soort themawissels het tegenovergestelde. Dus het beste wat men kan doen is mijn raad…

     • Wat een onzin.
      Pegida kreeg niet eens de kans om te demonstreren en dan ga je nu lopen vertellen waar ze wel of niet voor of tegen moeten zijn en wat ze wel of niet mogen zeggen? Dit is het soort Hollandse mierenneukerij die ieder initiatief in de kiem smoort door allerlei theoretische prietpraat te berde te brengen.

 22. Ik stuurde als Mokummer al een woedende reactie in vriendenkring. Gottegot , die krankzinnige inschatting waar het geweld vandaan komt, en die besmuikte tegenwerking uit de zelffeliciterende congregatie van dwazen die mijn stad al jaren naar de bliksem helpt. Het was een leuk uitje voor de paarden en honden van de ME. Zonder de AFA gekken hadden ze op stal kunnen blijven.
  Schandalig als Eberhard er geen vervolg aan zal geven om ongehinderd te demonstreren.
  We shall see !

  • Marie,
   Eberhard zal nergens vervolg aan geven.
   Weet je waarom een adder giftig is? Omdat de ouders van die adder dat ook waren. En de grootouders. En ontelbare generaties daarvoor.
   Eberhard volhardt in zijn linkse gedachtengoed, dat is genetisch bepaald. Eigenlijk kun je het de man niet eens kwalijk nemen.

   • Eberhard gebruikt als middel bestuurlijk fascisme ,zo kan hij verder gaan met het onderdrukken van de andere mening.

 23. Dank aan Pegida dat ze al het linkse addergebroed naar Amsterdam gelokt hebben, want nu was het Carnaval in Eindhoven extra gezellig zonder die linkse lelijkheid.

  Dat was misschien niet helemaal de opzet van Pegida, maar ik heb met prima vermaakt vanmiddag.

  Ik zag een mevrouw vanuit haar raam langs de optocht hangen met een vrolijk maskertje over haar Burqua heen. Ik ga daar nu even hoop uit putten. Vergeef het me. Alaaf.

 24. mooi die laatste alinea.

 25. Als de zaken er zo voor staan, lijkt het me niet meer dan aannemelijk dan om alle immigranten door te sturen naar Amsterdam. Of het nu duizend, of 200.000 zijn. Dat maakt de tolerante bevolking van deze stad toch niet uit. Hoe meer zielen hoe meer vreugd moet je maar denken. Moet kunnen. Er staan nog genoeg pakhuizen en kantoren leeg. Bovendien is de gemeente aan het bouwen op de Wenckebachlaan, waar onder andere de Hellsangels hun optrekje hadden. Met een tiental “wolkenkrabbers “op dit terrein ben je al een heel eind. We kunnen dus staatssecretaris Klaas Dijkhof gaan vertellen dat het probleem is opgelost. Komt allen tezamen in Islamsterdam, jubelend van vreugde…

  • g.h.m.leferink

   7 februari 2016 op 21:24

   ‘Nico Spaak’: daarmee ben ik het helemaal eens: ‘alle import-‘verrijkers’ naar Drugsdorp aan de Amstel. Maar wèl onder een paar bijkomende maar noodzakelijke voorwaarden:
   # Dat Veelkwekkistan aan de Amstel betaalt het ALLEMAAL ZÈLF! Dus ZONDER SUBSIDIE!
   # Het normale deel van Nederland, dus het deel buiten de gemeentegrenzen van Crime-is-Cool-City, heeft er op geen enkele manier last van!
   # Er komen kontrôleposten aan de gemeentegrenzen van dat Vooroplopersveen, om te voorkomen dat allerlei soorten criminaliteit zich ongehinderd over normaal Nederland gaan verspreiden.

   Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 26. Bij die interviewende nageboorte van AT5 kun je aan de kop al zien van welke kant de wind waait. Zou links zijn misschien een genetische afwijking zijn die niet alleen in geestelijke stoornissen, maar ook in uiterlijke kenmerken tot uitdrukking komt? En dit is geen grap.

  • Mee eens. Behalve het niet in staat zijn gevoelens onder controle te houden als gevolg van een zeer vrije opvoeding, ik, ik ik anders word ik boos en voorbeeld nemend aan de huidige politiek correcte regenten, zijn een lijzige arrogante glimlach, onverzorgd uiterlijk (incl. voorzitter PvdA) en een Yasser Arafat sjaaltje de overige kenmerken van die linkse nazis. Of liever psychopaten. Ik heb die van der Laan altijd al een gluiperd gevonden.