WOIII begint in het Midden Oosten

Door Joost Niemöller

De Russische premier waarschuwt voor een nieuwe oorlog. Heeft hij gelijk? De vraag kan misschien beter zijn: Hoe kan hij geen gelijk krijgen? En hebben we het dan niet gewoon over WOIII?

 

Wereldoorlogen breken daar uit waar grote internationale belangen regionale conflicten doen ontvlammen. De moord in Sarajevo was de culminatie van uit de hand gelopen conflicten op de Balkan die een kettingreactie veroorzaakte, en zo ontstond WOI. WOII was eigenlijk de voortzetting van WOI, maar het regionale conflict in dit geval was de moedwillige uitholling van de Duitse economie. De Koude Oorlog draaide om de conflicten die ontstonden door de de-kolonialisatie en de belangen in Europa. Ook was het een ideologisch conflict. (Wat WOII ook was.) Hoe we een komende wereldoorlog moeten nummeren is dus eigenlijk niet zo duidelijk, maar ook niet zo relevant. Laten we het voor het gemak maar de Derde Wereldoorlog noemen.

WOIII zal gaan over olie, islam en het desastreuze presidentschap van Obama; de man die als geen ander geen kaas had gegeten van internationale politiek, fout op fout stapelde en het gevaar van de islam niet wilde zien.

Deze Derde wereldoorlog zal op haar beurt weer een voortzetting zijn van de twee, (mogelijk dus eigenlijk drie) voorgaande wereldoorlogen. In het Midden Oosten vormen een aantal krachten een fatale mix: de opkomst van de fundamentalistische islam, de verdeling tussen een shi’itisch en soennitisch blok, de nooit beëindigde Koude Oorlog tussen Rusland en de VS, de gas- en olievelden, de dramatisch gedaalde olieprijzen, Israël, de kunstmatige grenslijnen die de erfenis zijn van de koloniale tijd, en de totale achterlijkheid van het gebied. De overeenkomsten met de jarenlang durende chaos in de Balkan voor WOI zijn te treffend om te negeren.

Het laatste nieuws: Turkije en Saoedi-Arabië kondigden aan grondtroepen naar Syrië te sturen.

Saoedische straaljagers zijn inmiddels gestationeerd op Turkse bases. Het zou gaan om twintig toestellen, meldt de Turkse pers. Iran laat van zijn kant horen Saoedische inmenging niet te accepteren.

De VS heeft al zijn twijfels geuit of het Saoedische grondleger ISIS aankan. We hebben het hier namelijk over twee totaal verschillende manieren van oorlogvoeren. Bovendien heeft Saoedi-Arabië de handen vol aan Jemen, waar al een tijd een full blown oorlog plaatsvindt tussen soennitische en shi’itische krachten.

De Saoedische en Turkse grondtroepen zullen ook helemaal niet als doel hebben om ISIS te verslaan. ISIS werkt nog steeds samen met Turkije. Vanuit Saoedi-Arabië en de golfstaten bestaan er warme contacten met ISIS. ISIS had zonder die hulp nooit bestaan. Nee, het werkelijke doel is de opmars van Assad te stuiten, die met een Iraans grondlegertje, met Hezbollah en vooral met de grootschalige Russische luchtsteun aan de winnende hand is en gisteren zelf aankondigde heel Syrië weer terug te willen heroveren.

Ondertussen blijft het conflict zich maar uitbreiden.  De NAVO versterkt zich in Oost-Europa. Diezelfde NAVO wil zich nu ook actiever opstellen in Syrië.

Ondertussen zijn er in München vredesonderhandelingen gaande, en werd een staakt het vuren afgekondigd waar niemand uiteraard enig geloof in heeft. We herinneren ons allemaal dat andere verdrag van München. En die Engelse goed-gelovige die toen met een loos papiertje stond te wapperen.

De Russische bombardementen gaan gewoon door, net als de oorlogsplannen van Turkije en Saoedi-Arabië.

Door de toenemende oorlogsspanningen zullen de migrantenstromen naar Europa alleen maar toenemen, wat weer leidt tot chaos en geweld binnen de EU zone. En dan is er nog de rol van het zich ten aanzien van de VS steeds zelfbewustere China, dat, net als India overigens voortgedreven wordt door toenemende oliedorst.

Het valt niet voor te stellen hoe deze zich opstapelende conflicten (tel daarbij Oekraïne op) en de afwezigheid van strategisch inzicht aan Amerikaanse zijde, niet kan leiden tot een derde wereldoorlog.

Verstand bij de politieke leiders, dat is het enige waar je nog op kan hopen. Hoop tegen beter weten in dus.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

16 Reacties

 1. De WOIII begint in het M.O., dat wisten wij al sinds Fortuyn. Had men maar geluisterd i.p.v. die man te demoniseren.

 2. Oorzaken hier, oorzaken daar, een eindeloze discussie waar dan ieder zijn hobbypaard naar binnen rijdt. Ik denk niet dat de spanningen in het Midden-Oosten een essentieel onderdeel zijn van de huidige spanningen tussen wereldmachten. Maar momenteel wordt die regio wel gebruikt als gevaarlijk schaakbord, net als tijdens de Koude Oorlogen diverse conflictzones en proxyoorlogen de manier waren om een soort van balans te vinden.

  Een veel betere manier om de geschiedenis van wereldoorlogen te analyseren is het zoeken naar oorzaken van oorlogen maar begrijpen waar er juist géén grootscheepse oorlog was in bepaalde periodes. En dan zie je al snel dat het recept voor “vrede” het resultaat is van een complexe “balance of forces”.

  Als er teveel, te snel, verschuift in die balans krijg je rimpeleffecten die als men niet actief heel snel een nieuwe balans smeedt, gaan leiden tot toenemende instabiliteit. Als die instabiliteit te lang doorzet, ja dan krijg je dus de onvermijdelijke…

  • …wereldoorlog. of de directe aanloop die vaak oogt als een lappendeken van incidenten en kleinere conflicten. Maar dat zijn al golven die “out of control” over de badkuip klotsen. Je kunt dan eigenlijk al niet meer terug.

   Maar de reden dat men nu voelt dat er omstandigheden zijn die tot een wereldoorlog zou kunen leiden heeft te maken met de groeiende onbalans in het systeen. De Verenigde Staten verliezen het vanzelfsprekende overwicht omdat de Amerikaanse ideologie van vrijheid er altijd vanuit ging dat de adoptie elders onvermijdelijk was. De Sovjet Unie zorgde voor een starre balans en post-Sovjet was er Amerikaanse hegemonie. Allemaal voorbij doordat veel naties spelers worden die dat eerder niet waren: China, Rusland, India en Brazilië bijvoorbeeld. En veel Moslimlanden zijn nu onvoorspelbare ruines , de prijs van het omverwerpen van strakke regimes. Wat vooral faalde daar was de Amerikaanse ideologie dat mensen van nature kieze voor wat USA als universeel ervaart.

 3. Er wordt nu beweerd dat Rusland vluchtelingen naar ons toe bombardeert. Ik begrijp dat niet. Iemand die dood is komt juist niet meer hierheen. Carla del Ponte heeft dat heel goed gezien.

 4. Jaaaah, Erdogan gaat nu zijn genocide plegen op de Koerden en ISIS helpen. Het geld krijgt hij van Merkel (opnieuw bloed aan de handen), Juncker en Mark Rutte , terwijl degene (Putin) die het wel opneemt voor de minderheden gedemoniseerd wordt door de NOS.

 5. Assad is bij de laatste verkiezingen, waarbij keuze was tussen meerdere kandidaten, gekozen door 88% van de bevolking en de waarnemers hebben deze verkiezingen ook geldig verklaard.

  Toch doet de MSM net alsof Assad een tiran is die zijn Eigen bevolking onderdrukt.

  Obama en Erdogan zijn gewoon 2 smerige veroveraars, in dienst van de soenitische moslimbroeders, en de staatsmedia hun bondgenoot.

 6. t Hoofdgeschud

  13 februari 2016 op 23:58

  Wat deze man dus zegt. ( Cale & e.a. knipoog)
  http://www.davidicke.com/headlines/demonising-russia-planned-lead-david-icke-videocast-trailer/

  Ik kan hier zó pisnijdig van worden. Het kan binnen enkele dagen escaleren. En Zoveel mensen zien het niet. Of nog erger; zeggen ‘Ja maar die Putin is (ook) een slechterik.’ Nou en! Haal die pudding uit je porum!

 7. Hier de vertaling van het Duitse artikel uit Contra Magazin:

  https://ejbron.wordpress.com/2016/02/13/grondtroepen-in-syrie-medvedev-waarschuwt-voor-nieuwe-wereldoorlog/

 8. Obama heeft zijn masker laten vallen toen hij zo diep boog voor zijn führer, de koning van Saudi Arabie, dat hij bijna zijn tenen kon kussen:
  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/barackobama/5128171/Barack-Obama-criticised-for-bowing-to-King-Abdullah-of-Saudi-Arabia.html

  Op Russia Today viel een paar weken geleden te beluisteren dat het pentagon eigenlijk niets zag in de strategie van Obama in Syrië. Die strategie was overigens niet van Obama maar van zijn makkertje en moslimbloedbroeder Erdogan.

  As I speak is Erdogan nu bezig om de koerden te beschieten in Syrie. Niet lang geleden was de NOS daar om een reportage te maken. Misschien gaat er daar ook een heel klein lampje branden?

  Obama is de ondersteuner van de Islamofascist Erdogan, en Erdogan is de grote ondersteuner van ISIS en een groot deel van de Turken in Nederland vinden het geweldig wat ISIS doet. Uitkeringen krijgen maar spugen op je land waar in je woont. En Obama is de grote held van Merkel en de NPO.

 9. Er is een belangrijk verschil met de eerdere wereldoorlogen: In Europa zal men zo verdeeld zijn, dat er burgeroorlogen zullen uitbreken, waardoor er kans is dat de huidige natiestaten uit elkaar zullen vallen en Europa weer een lappendeken wordt van vorstendommen (geleid door warlords), zoals in de middeleeuwen, alleen dan niet verenigd onder het Heilige Roomse Rijk.
  Dit zal Europa zo verzwakken, dat het een makkelijke prooi is voor de expansionistische Islam.

 10. Al een paar jaar waarschuw ik dat het 1938 is. Ik word dan nog steeds voornamelijk meewarig aangekeken, zo niet uitgelachen om zulke overdrijving.

 11. g.h.m.leferink

  14 februari 2016 op 12:56

  van Lenth, dan heb je dezelfde ervaring als mij!
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 12. Turkije moet sowieso uit de Navo worden geschopt.
  Daarna kunnen we nog kiezen tussen helemaal niets doen, of samen met de Russen, Assad, de Koerden en Iran optrekken tegen de soennieten. Elke andere opstelling van de Navo zal tot totale destructie leiden.