Begrijp Rusland, stem nee

Door Joost Niemöller

Het kost grote geestelijke inspanning om nog feit en fictie te scheiden in  het Rusland dossier. In de Westerse media krijgt elk woord automatisch een anti-Russische draai. Alles wat de Russen zeggen heet hier meteen ‘Russische propaganda’ en er wordt niet eens meer de moeite genomen om het een beetje precies weer te geven. Westerse meningen worden gebracht als feiten. Wie in Duitsland als journalist een poging doet tot objectieve berichtgeving over Rusland, wordt neergezet als ‘Russland Versteher’, en dat is dus een scheldwoord, een bewijs van onbetrouwbaarheid.

Het is een ongezonde, ja gevaarlijke, toestand. Regelrechte oorlogshetze. Je merkt dat nu ook in de aanloop naar het referendum over EU: Wie tegen het associatieverdrag met Oekraïne is, wordt er meteen van beticht ‘Poetinaanhanger’ te zijn. Een normale discussie is daarmee niet meer mogelijk.

Gabriele Krone-Schmalz was Moskou correspondent voor de ARD, is historica, en schreef meerdere boeken over Rusland. Omdat ze probeerde om gebalanceerd verslag te doen, kreeg ze in Duitsland het stempel ‘Russland Versteher’ en dan kun je het wel schudden in de media. Haar boek Rusland begrijpen verscheen onlangs in Nederlandse vertaling bij Uitgeverij De Blauwe Tijger. Het is heel aangenaam om haar rustige, onderbouwde analyses en historische duiding te lezen in deze oververhitte gekte.

Rusland is een getraumatiseerd land, zet Gabriele Krone-Schmalz uiteen, dat in de afgelopen 25 jaar drie revoluties te verwerken kreeg; Van planeconomie naar markteconomie. Van communistische dictatuur naar rechtstaat. Van Sovjet-Unie naar natiestaat. Schok op schok. Geen volk kan zulke enorme, afgedwongen, transformaties in zulke korte tijd heelhuids doorstaan. Het Westen houdt daar veel te weinig rekening mee, schrijft  ze. We hebben hier ook geen benul wat dit in de Russische praktijk allemaal betekent, en plakken er dan maar handzame labeltjes op.

Er is in de Westerse media een gekunstelde tegenstelling gemaakt tussen ‘Europa’ en ‘Rusland.’ Alsof Oekraïne daartussen zou moeten kiezen. Met ‘Europa’ wordt in de werkelijkheid altijd ‘EU’ genoemd, schrijft Krone-Schmalz, en dat is dus een propagandistische draai, want Rusland hoort gewoon bij Europa, althans het deel ten Westen van het Oeral gebergte, waar de meeste Russen wonen. De Russen zien zichzelf graag als Europeanen, maar worden bij die identificatie steeds gekwetst door de arrogantie in West-Europa. Het associatieverdrag met Oekraïne van de EU, waarbij Oekraïne de EU binnen wordt getrokken, is daar voor de Russen weer een voorbeeld van: De Russen voelen zich daarmee nadrukkelijk uitgesloten, weet Krone-Schmalz, die door haar jarenlange directe kennis van Rusland en de Russen weet waar ze over spreekt.

Het wordt nu onder andere door onze minister van buitenlandse zaken, Koenders, voorgesteld alsof alle Oekraïners maar één wens hebben, en dat is bij de EU horen, maar Krone-Schmalz geeft aan dat de Oekraïners zelf er in 2013 geen referendum over mochten houden, en dat uit een Oekraïense peiling van toen bleek dat slechts 42% voor zo’n verdrag was, 33% wilde een verdrag met Rusland, en de rest wilde geen van beide of wist het niet. Niet echt een warme aanhang voor de EU optie dus, en het geeft vooral een beeld van een mateloos verscheurd land. In de huidige situatie is er in juridische zin sprake van de gevolgen van een staatsgreep, stelt Krone-Schmalz vast. Iets waarover in de Westerse media meestal maar gezwegen wordt, want ‘staatsgrepen’,  dat is meer iets wat de ‘anderen’ doen. ‘Wij’ zijn tenslotte democratisch. Er bestaat geen enkele twijfel meer over de Amerikaanse invloed op die coup, maar ook daar wordt hier in de media niet openlijk over gesproken. Een beklemmende sfeer.

Krone-Schmalz gaat ook uitgebreid in op de Krim. Het is duidelijk dat dit Russisch gebied is. Er wonen namelijk Russen. Ze hebben per referendum massaal gestemd om bij Rusland te komen. Uit onderzoek van het grote Amerikaanse bureau Pew blijkt dat er niks mis was met dat referendum. Rusland wilde het gebied overigens een aparte status geven, maar ook daarover zult u in de Westerse media niets lezen. Net zo min als over het bloedbad in Odessa op 2 mei 2015, waarbij pro-Russische demonstranten in een gebouw werden gedreven waarna er tussen de 48 en 100 mensen levend verbrand werden door de pro-Oekraïense ‘Rechtse sector.’ De regering in Kiev nam nooit de moeite deze schanddaad te laten onderzoeken. De daders lopen vrij rond. Net zoals de pro-Oekraïense sluipschutters die op het Maidanplein op de demonstranten schoten en er tientallen vermoordden. Net zo min als dat er onderzoek werd gedaan naar de Oekraïense milities die verantwoordelijk waren voor het neerhalen van MH17.

Poetin wordt in de Westerse media steevast neergezet als vroegere KGB baas, maar Krone-Schmalz beschrijft dat Poetin ontslag nam bij diezelfde KGB in tijden van grote politieke onrust, toen het nog helemaal niet duidelijk was welke kant het uit zou gaan met het communistische bewind. Dat was dus een sprong in het diepe van hem. Trouwens; zo vreemd is het niet dat een president banden heeft met de geheime dienst. Ook George Bush sr, vroeger hoofd van de CIA, werd, eenmaal president, niet steeds voorgesteld als hoofd van de CIA, zegt Krone-Schmalz terecht. Die heette gewoon een president. Waarom mag de in Rusland zo geliefde Poetin dat niet heten?

In de periode dat de Sovjet Unie instortte en Jeltsin de nieuwe zwakke leider van Rusland was, werd de NAVO, ondanks de tegenwerpingen van Rusland, uitgerold naar het Oosten, tot onder de neus van Moskou. De EU volgde. Krone-Schmalz sprak veel Duitse politici die dat een zeer gevaarlijke ontwikkeling vonden. Rusland had aan de Duitse eenwording de voorwaarde verbonden dat de NAVO zich juist niet verder zou uitbreiden. Maar diezelfde politici durfden daar, schrijft Krone-Schmalz, niet openlijk over te spreken. Met name Michail Gorbatsjov, die vele gesprekken met Krone-Schmalz voerde, was over deze agressie van de VS zeer teleurgesteld. En dat zou dan ook leiden tot de huidige oververhitte toestand, na de ontspanning die er na de val van de Sovjet Unie enige tijd was geweest. De NAVO bombardementen van Servië –ondanks de afspraken met Rusland- verhoogden het Russische wantrouwen nog eens.

De enige oplossing voor een heropbouw van het kapotte Oekraïne (de achteruitgang begon meteen bij de onafhankelijkheid) schuilt in een neutrale toestand. Onder de nu in het Westen als gevaarlijke idioot neergezette president Janoekovitsj, die moest vluchten na de coup, werd er juist een politiek van voorzichtige neutraliteit gevoerd, waarbij zowel de banden met Rusland als met de EU werden aangehaald. In die periode kwamen de zakelijke contacten met grote Westerse bedrijven tot stand, zonder dat de handel met Rusland verminderde. Door de burgeroorlog die door het associatieverdrag ontstond (Janoekovitsj wilde dat verdrag uiteindelijk niet tekenen) raakt het land verscheurd, en dook in de huidige afgrond. Wanneer het associatieverdrag getekend wordt, zal deze afgrond zich alleen nog verder verdiepen.

Wie het boek van Gabriele Krone-Schmalz  leest zal niet alleen Rusland beter begrijpen, maar ook de huidige toestand waarin we verzeild zijn geraakt. In Duitsland deden dat al 150.000 mensen overigens.

 

 

 

 

 

 

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

20 Reacties

 1. Meer Poetin, minder VS. Als de dollar zijn hegemonie verliest, stort de boel in de VS in. De dollar als eindeloze QE voor de hele wereld ten bate van de VS. Daarom vernielt de VS nog maar weer eens een paar landen om te voorkomen dat de EU en Rusland op een lijn komen om de dollar te vervangen door iets anders. Amerika wil niet meer de politieman van de hele wereld zijn, maar blijft zich wel de vrijheid nemen om iedereen in de tang te nemen (TTIP) of de vernieling in te helpen (Oekraïne). Niks olie in Euro’s of roebels afrekenen dus, dollars moeten het zijn. Vers gedrukte.. En die snurkers in Brussel trappen er met hun megalomane,maar helaas iets te kleine harsentjes in. Prutsers. Het spel van de VS en EU heeft ook MH17 veroorzaakt. Dat een paar dorpsgekken uit de Oekraïne geframed zijn om op het foute moment op een knop te drukken doet daar niks aan af.

  • Helemaal mee eens, en in mijn beleving is de VS de grote veroorzaker van de meeste ellende op deze aardbol ….overal oorlog beginnen voor olie of een gasleiding en de dollar is zoals het meeste geld op de aardbol gebakken lucht….het goud wat het geld dekt is ook verdwenen ja echt weg…..vroeger kon je je guldens nog omruilen voor fysiek goud….

 2. Armenie en Azerbeidjan zijn weer serieus aan het vechten in de Nagorno-Karabach regio. Eea opgestookt door Turkse militie, aldus info uit Rusland. De president van Azerbeidjan was zeer onlangs in Washington en sprak er met Obama, Joe Biden en John McCain. Dan weet je wel weer hoe laat het is. Bovendien laaien de gevechten in Donbas weer op. Allemaal de schuld van Putin, wedden? Het westen is zo verschrikkelijk verkeerd bezig, er wordt willens en wetens op een oorlog met Rusland aangestuurd. En men laat de Turken hun gang maar gaan met rotzooi trappen in de regio. Turkije claimt nu de Krim en probeert mbv Krim tartaren en Oekraine ook deze regio te destabiliseren. En Putin blijft kalm naar diplomatieke oplossingen zoeken. Maar voor hoe lang nog? En zodra Rusland militair ingrijpt om hun grenzen te beschermen, dan gaat het westen meteen roepen; zie je wel, die Russen zijn de agressors.

 3. Niet om iets af te doen aan het bovenstaande boek en artikel maar ik kan me ook voorstellen dat Rusland ook geen moment aarzelde om in samenspraak met de lokale contacten de Krim en Oost-Oekraïne buiten bereik van Kiev te houden toen ze de ontwikkelingen zagen aankomen, ook met militaire steun. De vraag is of dat een groter bloedbad voorkomen heeft of gewoon de belangen van Rusland beschermde met als prijs de levens van burgers. Maar in het oorlogsrecht gaat het uiteindelijk om wie er begon, welke besluiten onherroepbaar tot geweld hebben geleid, willens en wetens. Ik geloof zelf dat het uieindelijk ging om een machtstrijd binnen een groep Oekraïnse “warlords”. De EU en VS lieten zich gewillig gebruiken, net als in Irak – dat is tenslotte hoe je een wereldrijk bespeelt: de “hoer rijdende op het beest”. Rusland blijft dan over als een harde realist in deze zaak. Alleen wordt realisme in het Westen steeds meer gezien als vorm van terrorisme…

 4. De staatsomroep zal altijd de propaganda zender blijven van de staat. Niet dat ze aan slechte journalistiek doen, maar bij bepaalde onderwerpen die in het belang zijn van het Nederlandse volk verandert zij in een geslepen propaganda zender. 1 manier om dat te doen is door alleen deskundigen uit te nodigen, het liefst met een aantal titels, met de gewenste mening.
  Sinds ik me verdiept heb in de tweede wereldoorlog ben ik verbijsterd hoeveel gebeurtenissen verteld worden met het verwzijgen van de complete context. Vroeger keek ik naar BBC documentaires over de tweede wereldoorlog. Tegenwoordig gooi ik de TV uit en haal mijn informative zelf van internet en bekijk de zaken van allen kanten.
  Zie: Gorbatsjov haalt uit naar het westen:http://sargasso.nl/wvdd/gorbatsjov-haalt-uit-naar-het-westen/
  Het Westen heeft namelijk het vertrouwen tussen Rusland en het Westen ondermijnd door tegen de afspraken in de NAVO richting het oosten uit te breiden, naast een waslijst aan andere bemoe…

 5. Ik hoef Rusland niet te begrijpen om NEE te stemmen.
  Uitbreiding van de EUSSR moeten we niet willen. Het moet juist uit elkaar vallen.
  Niet Rusland is de vijand. Onze pro EUSSR leiders zijn de vijand. Met gekke Merkel als hoofdschuldige vlak gevolgd door lachebekje Rutte en de rest van het politbureau Brussel.

 6. Wat ik gewoon niet begrijp JOOST, is dat de eurofielen zich zo graag op de borst slaan omdat ze vinden en zeggen dat ze kosmopoliet zijn oftewel wereldburger. Zij streven massaal met z’n allen een wereldregering na. Iedereen samen, de wereld is van iedereen, iedereen is van de wereld.
  .
  Maar diezelfde kosmopolieten willen wel Rusland buitensluiten. Alsof Rusland en het russische volk niet tot de wereldburgers mogen behoren. Ze zijn zo hypocriet dat ze het zelf nog niet eens doorhebben. Net zoals de kosmopolieten in ons eigen land het niet doorhebben dat ze de kiezers en sympathisanten van Wilders buitensluiten. Er is nog veel werk te verrichten.

  • Ik vermoed omdat Poetin hun spelletje waarin ze de natiestaten willen opheffen niet wil meespelen. Rusland is op een gegeven moment ook uit de G8 gekieperd – dat is naar ik aanneem de plek waar ze dit soort zaken bespreken. Sindsdien is hij persona non grata en wordt er een hetze tegen hem gevoerd, waarvoor de klassieke media zich graag laten gebruiken, culminerend in de strijd om de Oekraine.

 7. We zullen zien bij het referendum in hoeverre de Nederlandse bevolking zich heeft laten hersenspoelen door de pravda’s van het politburo. De meerderheid heeft inmiddels schoon genoeg van de EU. Dat is een goed begin.

 8. Dank Joost. Het blijft mij verontrusten dat de berichtgeving over Rusland eenzijdig en selectief is Het is absurd en demagogisch dat men constant wijst op dictatuur en daarmee zoals Krone-Schmalz zegt de intellectuelen debatten op TV en in discussie groepen volledig genegeerd worden. Het is triest dat geen enkele Russische politicus geïnterviewd wordt terwijl Rusland hoe dan ook een democratie is . In plaats daarvan wordt Garry Kasparov woonachtig in USA en lid van de Thinktank met de veelzeggende naam “Peace by force” samen met o.a. Dick Cheyney als Russische oppositie leider betiteld. Ook blijkt uit onze media dat niemand in Europa iets over Rusland blijkt te weten De een na de andere wordt uit Amerika overgevlogen om ons alles over KGB agent Poetin te vertellen alsof er veder niemand in Rusland aanwezig is. De werkelijkheid is dat Europese Rusland kenners dus bruggenbouwers gewoon niet gevraagd worden om reden die Krone-Schmalz duidelijk uiteen zet

 9. Conflict Oekraïne, De Geschiedenis van een Grensland dat bij Rusland hoort zoals Schotland bij Engeland. De Europese Unie had op hoog diplomatiek niveau afspraken had moeten maken met Rusland in 1991 met als inzet: wij willen met Rusland een grootschalig, gezamenlijk investeringsprogramma voor Oekraïne ontwikkelen waarbij zowel West- als Oost-Oekraïne daadwerkelijk gesteund wordt. Win-Win voor Rusland en Oekraine en Europa. Om Rusland en Oekraine van elkaar te vervreemden zal op enorme kosten komen voor Oekraine zowel als Europa. De Russen zijn armoe en soberheid gewend en kunnen overleven op weinig terwijl ze blijven vechten. Europa verwend in welvaart schraapt nu op de bodem van de afbraak van verzorgingsstaat en capituleerd bij de eerste serieuze tegenwind. Oekraine moet zich neutraal positioneren en kan bij verstandige politiek een brug zijn om ook Rusland in te kapselen in een toekomstig verdrag tussen het Westen en de Slavische volkeren

 10. Joost
  Mijn complimenten. Je groeit in de materie net zoals velen gelukkig doen. Het is zo vreselijk complex en ergens ook weer niet.
  Het probleem is hem gelegen in het geldsysteem. Ja ik weet het is een afgekloven bot, maar juist daarom.
  Jefferson is verlaten voor een ideologie die een mix was van religie/macht en ideologie.

  Rusland, maar ook China heeft daar geen behoefte aan, ze hebben hun eigen waarden, hun eigen way of life. Het duvelt niet of ik die allemaal zie zitten.
  Wat ik ronduit griezelig vind is de manier waarop de VS nu weer Japan opzet tegen China.
  Mjah en dan China agressie verwijten. Man als je ziet hoe de Jappen hebben huisgehouden in China en de hele Oriënt, dan springen zelfs bij mij de tranen in de ogen. China wapent zich dus voor een nieuwe uitbraak van agressie en dat begrijp ik.

  • Juist Ze creëren een gewelddadig incident a la Hitler Polen. keurig overgenomen door de revolutiemakers OTPOR die nu langs de Universiteiten in Amerika trekken.
   De demonstratie in Hong Kong tegen China , de zogenaamde Paraplu opstand .
   Obama haaste zich om direct via de media zich solidair met de demonstranten te verklaren Stel dat de Chinese leider zich solidair met de Ferguson demonstranten had verklaart ………?

 11. Ik ga toch liever met Poetin iets sportiefs doen in de natuur en dan een beer barbecuen met een kratje pils dan met Junker aan de bar te hangen zatlappen en me na afloop zo ongeveer te te laten tongen door die creep. Wat ‘ne heaumeau, jonge.
  Maar serieus: als je Poetin zo links en rechts mensen hoort toespreken, komen er toch best vaak zinnige dingen uit. Terwijl ik van onze politici in Den Haag en vanuit Brussel alleen aperte en alom aangetoonde leugens en wegkijkerij voorgeschoteld krijg. Het is eigenlijk ronduit stuitend voor hoe dom die ons verslijten. En hoe volstrekt gewetenloos die omgaan met 200 dode Nederlanders die uit de lucht zijn geschoten voor de geopolitieke spelletjes van de EU. Dus: go Poetin, stand your ground and bombs away! In Syrië, dat is.

  • @Heikneuter
   Mmmhhh Poetin is het beschaafde broertje van Trump. Nou hopen dat de kiezers in de USA hetzelfde vinden.

 12. Pas op mensen, het uithollen van de democratie gaat steeds verder.
  Zie deze film en denk nog eens na:
  https://www.youtube.com/watch?v=nXtC08tWxqA

 13. g.h.m.leferink

  2 april 2016 op 23:13

  Het was op de een of andere internetpagina dat ik TOEVALLIG zag dat Gorbatschov het Westen verweet dat het zich niet aan de afspraken hield! Wat me TOEN PAS aan het denken zette…..!!!!
  Dus hier wordt me alweer bevestigd dat de MSM en de Rijksvoorlichting één vieze KLEFFE BENDE vormen. Arie Achterbaks, Sammy Stiekem en Ulbe Uitgestrekensmoel zijn onder ons!
  Joost, bedankt voor dit artikel.
  Als ik al twijfelde, nu niet meer! Op 6 April stem ik NEE!
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 14. Dat wezenloze gebral tegen Putin en Rusland. Ik begrijp er niets van. De meest naive scholier in Nederland is tegen Putin omdat het een griezel is. Deze scholier heeft nog nooit een fatsoenlijk geschiedenisboek ingezien laat staan begrepen, maar toch is Rusland slecht. Waar komt dat toch vandaan? Politci en media. Totaal beinvloed door Washington. Zo wie is de idioot?

  • @Cale. Als kinderen met hun ouders op vakantie naar bijv. Turkije gaan en daar nogal veel Russen (en ook zuipende Nederlanders) tegen komen, dan is DE RUS slecht. Hetzelfde heb ik tientallen malen van Nederlanders gehoord die zich stoorden aan Russen in hotels in Thailand. Heb me daar de afgelopen 15 jaar wel eens aan geërgerd maar het viel in het niet bij het aantal van bij het onbeschofte af zijnde Amerikanen enz.. In Thailand diverse malen heel prettig met Russen om gegaan; het Engels was vaak niet denderend maar we begrepen elkaar. Uiteindelijk zijn zij nog niet zo lang regelmatig op vakantie als de West-Europeaan; het is ook voor hen wennen aan een nieuwe situatie. Het doet me denken aan mijn moeder, oorlogsgewonde op de 1e dag in ’40 en haar hele leven op Duitsers afgeven. Niet goed. Terug naar het begin, in Nederland zijn we gewend alles voorgekauwd te krijgen, van de wieg tot het graf o.l.v. o.a. de PvdA die stelt te weten wat goed voor je is; er is dus geen andere weg.

 15. Poetin wordt inderdaad gedemoniseerd en neergezet als KGB baas maar dat de NAVO eigenlijk een voortzetting is van Hitlers NAZI officieren hoor je niemand over.