Ik ben met de dag meer Nederlander. En u?  

Door Joost Niemöller

De BBC publiceerde vandaag een onderzoek naar identiteit en daar kwam uit dat steeds meer mensen zich een ‘wereldburger’ zouden voelen en dat steeds minder mensen zich zouden identificeren met het land waarin ze wonen. Daarbij brachten ze een mallotig filmpje met interviews met mensen die zich op een zeer ingewikkelde manier met van alles en nog wat identificeerden. Een vrouw identificeerde zich met het feit dat ze seksloos was, een andere vrouw identificeerde zich met haar kanker, een jong hip stel in Hong Kong identificeerde zich met het verglijdende spel van identiteiten, als een postmoderne puzzel. Losgeslagen, succesvol, zogenaamd vrij en altijd in beweging binnen een ontwortelde netwerkcultuur. Allemaal mensen die zichzelf op een verwarde manier voor de gek houden.

Overigens moesten ze bij de BBC ook toegeven dat met name in de rijke Westerse landen, zoals Duitsland, een omgekeerde beweging plaatsvindt. Duitsers hebben zich de laatste vijftien jaar nog nooit zozeer ‘Duitser’ gevoeld en zo weinig ‘wereldburger.’

Bij de BBC zijn ze daar natuurlijk niet zo blij mee.

Het wordt toegedicht aan de crisis van 2008:

In these richer nations, the concept of global citizenship appears to have taken a serious hit after the financial crash of 2008. In Germany, for example, only 30% of respondents see themselves as global citizens.

Het ‘wereldburger-zijn’ openbaart zich vooral in landen die nauwelijks landen zijn, zoals Nigeria. Of in Indonesië, waar de bevolking zich eerder lokaal oriënteert dan op nationaal niveau. Iets dergelijks gaat ook op voor India. Hoe het zou komen dat zoveel Chinezen zich eerder ‘wereldburger’ zouden voelen dan ‘Chinees’, weet ik niet. Russen voelen zich op een enorm niveau vooral Russen en nauwelijks ‘wereldburger.’ Dat lijkt me een gezond uitgangspunt.

Ik ben veel in de wereld geweest. Ik vind de wereld erg interessant. Ik leef niet achter de dijken. Maar ik voel me met de dag meer Nederlander worden en nul procent ‘wereldburger.’ Ik leef niet in de wereld. Ik leef hier. Samen met de andere Nederlanders. Dat is onze kracht. Een land vol ‘wereldburgers’ gaat ten onder, want dan valt alle samenhang, iedere verantwoordelijkheid en elk democratische kader weg. Dat is een land vol onthechte, wanhopige spookfiguren, die zich vastgrijpen aan de waan van de dag. Stink niet in de BBC ideologie. Je verdwaalt alleen maar.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

55 Reacties

 1. Heikneuter

  1 mei 2016 op 20:41

  Ik voelde mij lage tijd een Nederlands en Europees burger. We hadden de EEG, de grenzen gingen open, je ging her en der op vakantie in Europa en de andere landen waren onze vrienden. Tot de EEG de EU werd en de landen en volken uit machts- en winstbejag weer uit elkaar gespeeld werden door een stelletje asbakken van de eerste orde. Ik heb Nederland leren haten. De afgelopen 10 dagen weer eens even er naartoe gegaan vanaf mijn tropische stekkie, maar gelukkig weer thuis nu. Wat keurig allemaal in Nederlandje. Geen autowrakken in de tuin, alles aangeharkt en piccobello. Allemaal ideale gezinnetjes in de reclame en o zo keurige meningen op de televee. Alles keurig binnen de lijntjes. Het lijkt zo mooi, maar is o zo rot onder de oppervlakte. Stelletje weekdieren. Stem eens wat anders volgend jaar, anders trekt die EU en die graaiende “elite” jullie binnen nu en een paar jaar onderwater. Exportindustrie is een eiland binnen een land, dat het daarmee goed gaat zegt niks over de rest.

 2. g.h.m.leferink

  30 april 2016 op 22:09

  Korrektie/correctie op mijn ‘Deel 3’: Rutteflut heeft gezegd: “Iedereen moet er 1000 (duizend) Euro bij krijgen!”
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 3. g.h.m.leferink

  30 april 2016 op 17:57

  Deel 3.
  Blijkbaar moet het eerst weer mis gaan voordat men de LAFHEID vaarwel zegt…..
  Heeft Nederland geleerd van Mei 1940? Blijkbaar niks. In elk geval Rutteflutte en mede-weekdieren van dit Kabinet niet. Het enige wat dat joch kan is snelratelen en beloften doen die hij niet nakomt: “Iedereen moet er 100 Euro bij krijgen!”
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 4. g.h.m.leferink

  30 april 2016 op 17:52

  Deel 2.
  Verder rukten ze op tot ze in 732 bij Tours-Poitiers verslagen werden door Karel Martel, dus waren ze toen al in Noord Frankrijk!
  Via de Balkan hebben ze het ook geprobeerd, en hadden ze Sicilië, enz. Tot Wenen zijn ze gekomen, zelfs TWEE KEER. Tot ze ook daar werden teruggeslagen!
  Wie daarover meer wel weten kan het beste ‘De Kracht van de Rede” van Oriana Fallaci lezen. Of haar “De Woede en de Trots”, waarin ze de islam AGRESSIEF en VEROVERINGSGERICHT noemt! Maar die boeken schijnen de Europese politici niet gelezen te hebben!… Druk als ze in Brussel zijn, meer met STIEKEM GEKONKEL als met VOORUITZIEN.
  Zou er nu een Duitser zeggen dat niet-Duitsers ‘maar Untermenschen’ zijn, de mediawereld zou te klein zijn om de verontwaardiging te bevatten. En terecht!
  Maar iets zeggen tegen de agressieve islam? Doodse stilte…… En ook in Protesteerbuurt-aan-de-Amstel gaat geen kip de straat op.
  In de EU heerst daarover een ziekte: SCHIJTLAARZERITIS ENORMIS!
  Zie deel 3.

 5. g.h.m.leferink

  30 april 2016 op 17:34

  ‘Pieter G’ en de anderen: de werkelijke oorzaak van de tsunami aan ‘pseudo-vluchtelingen’ ligt in de LAFHEID van onze en andere EEG-politiciin 1975. Toen ze ons NIET vertelden dat de Resolutie van Straatsburg ook betekende dat de islamitische landen hier onbeperkt mochten immigreren. In ruil voor het weer opendraaien van de oliekraan!
  Met nu de BLUNDER VAN DE EEUW van Mutti Merkel: “Ihr seid willkommen!” Wat ons nu al begint op te breken, en zonder de grenzen dicht te gooien tot een RAMP zal leiden.
  En dan komt nu een mentaliteit binnen die ons al eeuwenlang de grootste problemen heeft bezorgd, sinds in 722 Tarik en zijn islamitische leger van Marokko overstaken naar een rots aan de andere kant van de zeestraat, en deze Dzjebel al Tarik noemden. Wat later verbasterd werd tot Gibraltar. Die zich tegenover niet-islamieten ‘Herrenvolk’ voelenden, want Mo had het zelluf gezegd, hadden meer dan 90 % van het Iberisch schiereiland veroverd.
  Zie deel 2.

 6. Dat “wereldburger” idee is een marxistisch idee. Arbeiders moeten zich immers arbeider voelen en geen trotse Duitser of Nederlander, want anders komt er niks van de neo-foedale wereldorde tegen het vrijgevochten christelijke westen. Interessant is dat dit idee juist voortkomt uit de gegoede klasse, van verwende krengen uit families die het meer dan breed hebben, en er zelf geen cent op willen achteruitgaan. Hoe dan ook, iemand die is opgegroeid in een gezin en dan snoevend pretendeert een wees te zijn van alle buren in de wereld, is vooral niet goed snik.

  • Nonsens.
   Een arbeider heeft een vaderland, het kapitaal daar en tegen niet, kijk maar naar het flitskapitaal dat daar gaat waar het het meeste opbrengt.
   De natie is de polis waar de politiek wordt gemaakt, waar de onderlinge solidariteit en verzekeringen worden georganiseerd , waar de taal de scholing en de gezondheidszorg zich concentreren.
   Niets van dat alles kun je als wereldburger verwezenlijken .
   Of het moet ebola in Nigeria of gevangenis in Turkije of een concentratie kamp in noord Korea of een steniging in de islamitische wereld zijn.

 7. Patriot is men instinctmatig. Volgens de (linkse) kerk zijn instincten slecht en vies. Het linksdenken kan opgevat worden als een doorlopende kruistocht tegen de menselijke instincten. Dat kan een tijdje succesvol zijn, maar uiteindelijk wint de natuur het van het artificiele. Natura artis magistra, wisten de ouden al.

  • 70 jaar geleden was de linkse kerk totaal anders dan nu, ze zijn het tegenovergestelde geworden.
   Ze faciliteren nu het oudste nazisme, het eeuwige fascisme, de islam.

 8. Dat Europeanen meer patriottisch zijn dan bijvoorbeeld de Afrikanen, zou er op kunnen wijzen dat patriottisme een voorwaarde is voor vooruitgang. Een patriot stelt zijn kunnen in dienst van volk, vlag en vaderland. Dat is een grotere drijfveer dan het eigenbelang.

  • toetssteen

   1 mei 2016 op 03:45

   @Koos
   Afrika is een kunstmatig ding met grenzen via de liniaal. Het zal mijn zwartgalligheid wel zijn, maar beter had men het gelaten bij dat zuidelijke punt waar vers water werd ingenomen en verse waar werd ingeslagen. De Ko en de San die later belaagd werden en worden door, jawel. (niet die blankies).

 9. “Dat is een land vol onthechte, wanhopige spookfiguren”

  Nou nou wat een spookverhaal met angstwoorden. Verbaal dus wel achter de dijken schuilen. Maar toch ben ik het wel in grote lijnen eens met de observaties verder weg.

  Indonesië, “waar de bevolking zich eerder lokaal oriënteert dan op nationaal niveau.”

  Dat is waar en niet een vreemd verschijnsel maar iets wat veel meer de toekomst heeft dan Neo-nationalisme, dat in ere houden van vergane glorie, het hele wensdenken naar een tijd waar je eigenlijk toch niet zou willen leven als het echt gebeurde.

  Wat je gaat zien is regionalisme, mensen zoeken verbinding met geschiedenis en regio. De natie-staat wordt steeds machtelozer, steeds onzinniger en corrupter. Rusland is vooral illusie, anachronisme.. Staten hebben straks geen natuurlijk gezag meer, geen functie. Een nationale identiteit (zoals etniciteit) gaat nergens meer over. Maar wel identiteit: waar je leeft en met wie. En vooral ook: met wie niet. Op een…

  • @DirkM
   Waar heeft u het eigenlijk over? Ik mis blijkbaar een aantal afslagen, of u, dat kan ook.

 10. “waar de bevolking zich eerder lokaal oriënteert dan op nationaal niveau.
  Dat is waar en niet een vreemd verschijnsel maar iets wat veel meer de toekomst”
  .
  ach, kijk eens aan, onze dirk is voorstander van een land vol parallelle “samen” levingen, een soort van anarchie dus eigenlijk, waar elke micro-samenleving zijn eigen wetten er op na houdt….

  • @telaat
   Ik kon er eerlijk gezegd geen touw aan vastknopen.

   Maar als het zo is dat wat u eruit opmaakte: ga nooit en nergens werken, dat wordt een burgeroorlog.

 11. .
  Laat mij dat stukje Holland zijn,
  het is mij groot genoeg
  ‘k gun iedereen zijn eigen pijn
  waar die dan ook op sloeg…
  ‘k gun iedereen élk Machtsgevoel,
  door gedroomde heerschappij,
  maar het stukje waar ik hier op doel…
  hoe klein ook… blijft van mij !!!
  .

 12. In eerste instantie ben ik van deze bodem zoals mijn voorouders. Naarmate ik deze bodem moet delen met nieuwkomers wiens gedachtengoed mij totaal vreemd is en niet te verenigen met het mijne, naarmate mijn rechten op mijn voorouderlijk grondgebied door misleide braverikken en machthongerigen worden ondergraven des te Nederlandser of liever Noordeuropeser zal ik worden. Dit is een natuurlijke reactie die niet alleen zichtbaar is in heel Noord Europa maar altijd en overal onder volkeren en in de natuur. Al het andere is kunstmatig, onecht en ontaard.

 13. Verschil. Dagje Zandvoort is verleden. Vandaag, met auto of vliegtuig , ga je buiten Nederland. Wat opvalt is vertrek en terugkomst. Dan word je bekeken, gewogen, en gecontroleerd. Als native of kaaskop. Betalen, boete, wetgeving, en belasting als fundament van, je ben thuis. Dan komen gelukzoekers die van eigen land, vol olie, een teringzooi maakten. Opeens begrijp je de Maya.

 14. g.h.m.leferink

  29 april 2016 op 16:49

  ‘Pieter G’: je zegt “Wat een opluchting zal het zijn als die gedachtekronkel uit het systeem verdwenen is. Een wereld zonder islam…daar teken ik voor.”
  Met je eens. Maar dat gebiologeerd/gefixeerd zijn op die stomme islam, dat is al een aantal jaren een ‘modetje’ in Vooroplopersveen aan de Amstel, net zoals in de 60er en 70er jaren de Vietnamoorlog dat daar was! Per dag wel een demonstratie, van allemaal ‘het-grootste-gelijk-hebbers’. Met steevast kwaaie gezichten en “Johnson Molenaar” roepend. Intussen uiteraard van Ho Chi Minh geen kwaad wetend…..
  En die stomme modetjes waaien vervolgens, via de mediacafé’s ‘Zwart’ en ‘de Pels’ over naar Hilvoland en het peloton gluipers daar op het Mediapark….
  Waarna Nederland weer wordt vergast op een opgedrongen mening, natuurlijk STIEKEM, waar men niet om gevraagd heeft! Maar logica is dan ook in dat Amstelmonde een heel zeldzaam artikel!
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

  • Vooroplopersveen aan de Amstel?
   Ha ha, je bedoelt Amsterdam? Daar ga ik alleen naartoe als het niet anders kan. Voor museum en een keertje met een vleugelboot over het IJsselmeer en dezelfde dag weer terug. Met vrouw en kinderen. Dat was wel spectaculair.
   Verder was ik ook tegen die onzinnige Vietnam oorlog. Alleen was ik in de 70er jaren meer met muziek, dansen, wijn, hengelsport, meisjes, fotografie, en studie, carrière bezig…Gedemonstreerd heb ik nooit. De LP ’s uit die tijd heb ik nog en speel ze nog steeds. Ik stemde toen VVD. Voor vrijheid en democratie. Wie kan daar tegen zijn.
   Alleen is de VVD van nu niet te vergelijken met toen. Ik vond het een geweldige tijd vooral met de muziek en de vrijheid die jongeren zich toe-eigenden. een heel inspirerende tijd.

 15. Leo KarelJan

  29 april 2016 op 16:06

  Zo lang meer dan 80-90% van de wereldbevolking nog hecht aan achterlijke religies, bijgeloof, middeleeuwse gebruiken en onderdrukkende ideologieën en dictators, kun je maar beter geen wereldburger worden. Dan kun je maar beter de natiestaat in stand houden dan je zelf opheffen. “Weg met ons” is in deze wereld dan ook achterlijk naïef en dat zijn die zogenaamde ‘wereldburgers” ook. Ze denken dat ze ruimdenkend zijn, maar ze zijn naïeve losers.

 16. En daarom is voetbalsupporter zijn zo bijzonder. Straks als het EK voetbal in Frankrijk begint dan komt mijn ware aard naar boven: in mijn hart ben ik nog altijd Portugees.
  Al woon ik hier 46 jaar en heb ik ondertussen alleen een Nederlandse paspoort. Een Nedederlandse vrouw en 3 Nederlandse kinderen.
  Toch, en (daar ben ik best trots op) volgens Linkse maatstaven ben ik rassistischer dan een gem. PVV er. Wij hebben op Pim gestemd en ook al zover als dat het kan op Geert.
  En als ik zou kunnen dan stemde ik op Trump, misschien zelfs op Poetin! Ik heb vorige jaar al de CDU gevraagd om Merkel af te zetten.

  Voor wat de immigranten en hun afstammelingen in dit land betreft, zien wij tegenwoordig genoeg uiting van de ware nationaliteit van “onze” medelanders. Helaas dan bij heel wat minder onschuldige “evenementen” als bij het interland voetbal.
  De West Europe samenleving is tot de bot toe geinfiltreerd.

  • @observer59
   Ik was tot voor kort fan van het Nederlands elftal maar dat is verpest door de zwarte spelers van het Nederlandse elftal die toentertijd gezamenlijk een selfie hadden gemaakt vanwege een protest tegen Zwartepiet, en de msm die helemaal over de rooie ging toen op internet negatief gereageerd werd naar aanleiding van die selfie en het ZP protest want schandalig, racisme bla bla.. Om te beginnen, Zwartepiet heeft niets met racisme te maken, en stel je eens voor dat een selfie wordt gemaakt met enkel de blanke spelers, dan breekt uiteraard ook de racisme pleuris uit. Ik ben dus ook klaar met NL elftal, het is niet meer mijn elftal, en gelukkig spelen ze dit EK niet eens.
   .
   Ik heb onlangs vernomen dat in Frankrijk voetballen in het algemeen niet meer bezocht wordt door de middenklasse, die hebben zich er blijkbaar van gedistantieerd. Ik denk omdat ze zichzelf niet meer herkennen in het Franse voetbal zoals ik me niet meer herken in het Nederlands elftal, helaas.

 17. Vroeger op school had ik Surinaamse vriendjes en die spraken altijd vol trots over Suriname (ze waren daar geboren), over het weer, het eten, het altijd aan kunnen schuiven, het dansen, etc.. Daar luisterde ik dan enigszins jaloers naar want ik kom uit dit koude kikkerlandje en kon niets bedenken wat typisch Nederlands is behalve in een kringetje met gebak op schoot tijdens een verjaardag (hoewel dat bij ons thuis nooit zo gebeurden) of de hoempapa dansen. Ik voelde me geen Nederlander want ik wist niet hoe dat moest.
  .
  Maar nu, door dat continue gemekker van moslims op alles wat Nederlands is, complete wijken die niets meer met de NL cultuur te maken hebben, dat continue gemekker over witte zus en witte zo, dat continue racisme gemekker, dat continu in de slachtofferrol kruipen door groepen die nooit iets toevoegen maar enkel afbreken. Ben ik me heel erg bewust geworden van de NL cultuur, en die wil ik behouden, maar heb me nog niet eerder zó vervreemd gevoeld van Nederland.

 18. Maar het is toch waar: vroeger had ik veel kritiek op Nederland, maar dat is in het licht van de dreigende vernietiging van de cultuur en de sociale cohesie een stuk minder geworden en de kritiek heeft zich verlegd naar degenen die bezig zijn deze vernietiging te bewerkstelligen.

 19. Het idee van wereldburgers ontstond in de 60/70er jaren vorige eeuw, toen er in Europa een welvaartsgolf was. Het meest extreem daarin waren de hippies, die op de bonnefooi naar Israël (jawel, om in een kibboets te wonen en werken) of India afreisden. Ze deden dit liftend, met bussen en met eigen krakkemikkige voertuigen, soms met een vliegticket als er rijke ouders voorhanden waren. Op de koude oorlog na was het mondiaal gezien een vrij vredige periode.

  Probeer nu maar eens over land in Israël of India te komen. Als Westerling ben je in de landen waar je door moet je leven niet zeker. Sterker nog: de dood (of vermissing) is waarschijnlijker dan dat je heelhuids je bestemming bereikt.

  Wereldburger? In theorie misschien over 200 jaar, maar in de praktijk is het letterlijk een pijpdroom.

 20. vervolg: De gedeelde waarde all over this world maakt je een wereldburger of je nou wilt of niet. Plaats je iets op Internet wat binnen een dag door de halve of hele wereld gezien en gedeeld wordt maakt je een wereldburger of je nou wilt of niet.
  Iets anders is de persoonlijk levenssfeer. Daar zoek je de veiligheid en de rust, de prettige leefomgeving. De samenleving waar je je goed bij voelt. Voor iedereen ligt dat anders. Ik heb de mogelijkheden om mijn directe omgeving zo te manipuleren dat ik mijn eigen wereld om me heen creëer. In een ruimere omgeving die me erg bevalt. Veel water en natuur.
  Dus niet in een grote stad waar de mierennest cultuur de dominante factor is.
  De islam is voor iedereen een zeer grote bedreiging. dat geld voor iedere wereldburger. Wat een opluchting zal het zijn als die gedachtekronkel uit het systeem verdwenen is. Een wereld zonder islam…daar teken ik voor.

 21. Vervolg: Erg veel gelachen om de taal.
  Omdat er veel verwarring kan ontstaan. Als je veel internationale contacten hebt gaat het wereldburger zijn vanzelf.
  Religie boeit me totaal niet. Vooral die maffe uit de woestijn getrokken onzin die zich nogal heftig profileert. Wat dat betreft heb ik het gevoel duizenden jaren voor te liggen op al die armzalige kuddedieren die zo ver van de realiteit denken en doen.
  Dus vrijdenken en genieten van het leven. Dat kan ook verbeteren van je omgeving, mooiere maken of wetenschappelijk onderzoek doen waar miljoenen mensen van profiteren door je werk. Zelfs zonder een altruïstische drijfveer. Je doet gewoon waar je meer dan gemiddeld aanleg voor hebt, je doet waar je zin in hebt. That’s life.
  De talenten die je hebt benutten.
  Waarmee je bezig bent kan een heel internationaal gezelschap mee bezig zijn. Een Project in Geneve: CERN. Een internationaal ruimteschip. Onderzoek over ecologie, Sport, Filmindustrie, mode, kunst.

 22. Ik voel me verbonden met het (Nederlandse) landschap, vrijdenken, wetenschap, taal, en de mensen die mijn taal spreken meer in filosofische dan in letterlijke zin.
  De wijn die ik drink komt van overal in de wereld vandaan met een voorliefde voor Rioja en de betere Bordeaux. Maar vlak de Argentijnse, Chili, Zuid Afrika, Australische wijn ook niet uit. Ik drink het allemaal, al dan niet aangepast aan het voedsel dat ik eet. Overigens correspondeer ik met andere wijnliefhebbers all over the world en laat proef notities achter op een internationale wijn site. Ook voor mijn werk heb ik wel met biologen uit andere landen gecorrespondeerd. Zelfs een paar weken bij gelogeerd. Voor onderzoek raadpleeg ik publicaties op internet. Een Zuid Koreaan heeft bij mij en mijn vrouw en kinderen gelogeerd waardoor je veel van het land en de gebruiken leert. Erg veel gelachen om de taal.
  Omdat er veel verwarring kan ontstaan. Als je veel internationale contacten hebt gaat het wereldburger zijn…

 23. Het begrip wereldburger zegt trouwens niets. Sommigen van een wereld waarin iedereen een socialistische wereldburger is: een wereld van gelijkheid zonder jaloers te hoeven zijn.
  Anderen dromen van een wereld waarin iedereen een islamitische wereldburger is, waarna de totale vrede zal uitbreken.
  Weer anderen reizen de wereld rond met een eigen nationaliteit en voelen zich wereldburger met een fijne thuisbasis.
  Dat laatste is het gezondst.
  De eerste twee vormen van wereldburgerschap kunnen alleen met grof geweld worden opgelegd, zoals de geschiedenis aantoont.

 24. Als ik in Amsterdam zuidoost rond loop voel ik mij een buitenlander in eigen land,
  hoe zou dat nou komen ?
  Als ik in Laren rond loop voel ik mij een Nederlander….
  Waar ik op dit moment woon heb ik nog nooit een moskee gezien….en er zijn ook weinig moslims…..elk dorpje heeft een kroeg , kerk en een bakkertje of een supermarkt…en wat mij betreft blijft dat zo.

 25. Het liefste sta ik in of naast het water. Niet de zee of de oceaan, maar het binnenwater. Bij beken, rivieren en meren. In Ierland zijn er veel meren die zomers op de randmeren lijken. Met die groene eilandjes er in. Ik neem een uitvouw boot mee met elektrische en normale buitenboord motor en dieptemeter. Er is niets mooier om op of aan het water zich te bevinden. Vliegvissen in een kristalheldere beek op forel of zalm. Mijn natuurlijke habitat kan ook in Montana zijn of ergens in Zuid Amerika. Als het maar een rivier, beek of meer is. Zo min mogelijk mensen, liefs alleen. Daarnaast kunst en soms architectuur, Tuinen stijl Piet Oudolf of wilde natuur.
  Zonder mensen. Die zijn stoorzenders. Altijd druk en meer met zichzelf als de omgeving bezig. Ik voel me vele malen meer met de natuur(plant, dier en omgeving) Dan met die vreselijke alles kapot trappende mensen verbonden.
  Er zijn uitzonderingen, die op dezelfde golflengte zitten. Die kan je overal tegenkomen.

 26. We zijn allemaal mensen en alleen in die zin wereldburger.
  Maar het is volstrekt menselijk zich te verzamelen in groepen en een terrein af te bakenen. Het is volkomen absurd deze eigenschap te willen afschaffen.
  Mensen verzamelen zich in territoria en bouwen aldus een gemeenschap met eenzelfde taal en een verzameling wetten en belastingen voor gemeenschappelijke voorzieningen. Wie alle grenzen wil opheffen, gaat de complete chaos introduceren. Waarna mensen zich toch weer gaan verzamelen in groepen en begint de menselijke geschiedenis weer opnieuw: stammen, steden, koninkrijkjes, naties.
  Het is belachelijk te denken dat grenzen de oorzaak van oorlog zijn. Juist het NIET erkennen van grenzen veroorzaakt oorlogen.

 27. Puur theoretisch is iedereen wereldburger. Iedereen leeft op dezelfde wereld.
  De aarde. Daar vallen alle landen met inwoners onder. Internet verbindt ook veel bewoners. En bij rampen, vooral iets met water zal een Nederlander zich in meer of mindere mate solidair voelen met slachtoffers omdat onze strijd tegen het water natuurlijk legendarisch is. Onze overwinning is legendarisch. Onze kennis op het gebied van water beheersing wordt internationaal erg gewaardeerd en bij menig project in de wereld wordt onze kennis van zaken ingehuurd. Nederlanders kom je overal tegen. Hoe internationaal ook georiënteerd, de volksaard (duizend meningen, anti autoritair, tikje brutaal, vrijzinnig, nieuwsgierig, melkproducten, bloem en planten (grootste veiling van de wereld) Handel, enz. We blijven in denken en doen Nederlander. Gevormd door water en wind in het polderland.
  daar kom je nooit los van, het zit in de genen.

 28. Terug in de tijd. Zelfde plaats op planeet aarde. wat vandaag Nederland heet. Tweeduizend jaar geleden bestonden er geen Nederlanders. Voorouders, toen, leefden het leven zonder kadaster of belasting. De eerste werd bedacht om duidelijk te maken dat de sterkste alles bezit. Nummer twee om de eerste zeker te maken. Samen veroorzaakte het de verzamelnaam Nederland. Met mensen die leiden wat het Stockholm syndroom heet. Honderden jaren knecht en slechter creëerde de Nederlander. Zijn geluk is dankbaar en gezellig. Hem is wijsgemaakt hij bezit en is baas over eigen huis en grond. Zonder in de gaten te hebben dat hij een superslaaf is. Trouw voldoet hij aan alles waar Romeinen mee tobden. Bij twijfel lees gemeente, provincie, en staat wetgeving.

 29. Ik ben dat wat een gelukszoeker / migrant / gastarbeider nooit zal worden namelijk een Hollander….
  En dankzij onze regering voel ik mij elke dag minder Nederlander….maar dat is natuurlijk mijn persoonlijke beleving.

 30. .
  Alléén mijn LAND is onbetwist mijn HEER
  en Haar Inwoners dus uitsluitend Onderdanen,
  bejegend met respect waar ’t wordt verdiend…
  .
  hier geen Ontzag voor mensen die zich Goden wanen
  want voor Gezagshandhaving zijn er Wetten uitgekiend
  daar niemand immers ooit 2 Heren blij kan maken !
  .
  en blindelings wordt er helemáál al niet gediend
  dat zijn toch simpele, voor iedereen te snappen, zaken ?
  dus stop maar met dat schijn-ge-integreer !
  .
  schijn-Nederlanders van Marokkaanse origine,
  UW HEER valt in Marokko dus ‘t best te dienen…

 31. Met de dag meer Nederlander is logisch omdat de Nederlander, en dat geldt voor elke burger van een EU lidstaat, bedreigt wordt door duistere en intens slechte machten die zich juist beroepen op de globalisatie zoals de EU autocraten en hun filiaal in Den Haag. Het Nederlanderschap wordt bedreigt door al een halve eeuw onstopbare immigratie van vijandige cultuur en 10-tallen etniciteiten die totaal geen affiniteit hebben met de lang witte mensen aan de Noordzee, zich grotelijks niet aanpassen, op een hoopje gaan wonen en hele stukken Nederland koloniseren. Niet alleen Nederland maar Europa veranderen in een etnische – sektarische lappendeken die veel wrijving, strijd, roof, geweld en brutaliteit geeft naar de oorspronkelijke bewoners van het land. De duistere machten die de Nationale identiteit en sociale cohesie wil afbreken zijn de globalistische autocraten in Brussel, verdeel en heers, en het lijkt hun te lukken. Het electoraat heeft niet door dat hun identiteit hun wordt ontnomen.

  • @Fris4ever. Zat het enkel in Brussel dan zou het overzienbaar zijn. Zelfs de politici die ons stukje bij beetje hebben weg gegeven en daarmee blijven doorgaan, hebben geen feitelijke macht. Zij worden aangestuurd en lachen om hun eigen domheid. Veel mensen die zich nog Nederlander noemen, weten dat ze geen bal te vertellen hebben, monddood zijn of worden gemaakt. Zij schikken zich als slaven in de hoop een bosje suikerriet voor eigen gebruik te mogen houden. Ze zien dat misdaad loont en gaan daarom vaak mee in de trend. Als afstammeling van Vlaams/Nederlandse voorouders voel ik me soms Nederlander (hier geboren) maar in de praktijk ben ik een van die slaven. Wordt de fiets 2x in de week gejat (mij overkomen), dan jat je er een terug want je kunt niet alle leed van de wereld dragen. Zo verwordt het systeem door wegkijken. De Mo’s en Fatima’s zijn slechts een middel om ons te knechten (zij waren het gewend).

 32. Ik ben met de dag meer een vreemde in Nederland en toch woon ik er al heel mijn leven.

 33. Het zit van binnen…
  En als je dat niet voelt, dan is Nederland slechts een hol land

 34. prachtig gezegd.

 35. bij elk “onderzoek” stel ik mij een aantal vragen.
  1; waarom ?
  2; wie betaalt het onderzoek?
  3; met welk uiteindelijk doel ?
  .
  onderzoeken komen nooit zomaar, ze hebben altijd een specifiek doel, net als “statistieken”.
  .
  .
  btw, wat is een wereldburger eigenlijk ? hoor je dan eigenlijk nergens bij ?
  heb je geen vaste woon of verblijfplaats ? ben je dan eigenlijk niet gewoon een zwerver/dakloze zonder enige binding met jouw omgeving behalve de staatsruif?

 36. @Joost, @A3.aan, @Caroline, ik ben het met jullie eens. Ik woon al 30 jaar niet meer in Nederland. Ik bezoek het nog wel af en toe, volg het nieuws en een paar sites zoals deze en moet tot mijn spijt bekennen dat ik de teloorgang van Nederland door de jaren zie toenemen. Dat maakt me boos en verdrietig. Omdat ik me Nederland nog herinner van toen ik klein was en op school zat en als soldaat in dienst zat. Jazeker, ik heb het land gediend. En ik vergelijk die herinneringen met wat ik nu zie. Gevoelens zoals frustratie en boosheid worden sterker. Daarmee ook, ik heb geen verklaring, het gevoel Hollander te zijn.
  Misschien moest ik terugkeren om de strijd aan te gaan. Maar ik zou niet weten waar te beginnen. De morele, politieke en financiele corruptie bij velen in Nederland lijkt geaccepteerd te zijn omdat het simpelweg te groot is geworden. Daarom geloof ik niet meer in herstel. Het gaat niet goed aflopen met Nederland. Erg jammer.

 37. @Caroline, maar dat zijn nu net wel degenen die de welvaart en het welzijn van de burger (wat nb een verplichting is vgl wetboek) verzieken.

 38. II Het komt steeds meer aan de oppervlakte en niemand kan / wil er iets aan doen. Doen ze wel iets worden ze zelf gelijk buitenspel gezet.
  Stemmen zonder last of ruggespraak, laat me niet lachen…Zelfs je eigen burgemeester kan je hier niet kiezen, en zou je iets willen veranderen, dan zou dat toch wel in eerste instantie een vereiste zijn. Maar zelfs dat behoort hier tot de onmogelijkheden.
  En dat Nederlander voelen, ik bemoei met daadwerkelijk met helemaal niemand meer, behalve mijn eega en mijn dieren.
  En mijn pc, om af en toe eens wat zaken neer te pennen.
  Maar voor wie moet je nog patriot zijn, vraag ik me af, voor wie en door wie.
  Ze hebben ons mooie Nederland naar de gallemiezen geholpen, en niet door onkunde maar met boze opzet, de puppets on a string in Den Haag en Brussel denken dat ze straks gespaard worden door de worldplayers, dat is nog dommer dan dom. meelopers zijn het, allemaal en daar kan ik echt geen gevoelens meer bij c reëren !

 39. Ik voel me geen van beiden meer, tis hier ook een grote corrupte bende.
  Als je in meer dan 60 landen en staten bent geweest, en in vele, vele malen en ook nog in meerdere buitenlanden hebt gewoond, denk je op een gegeven; ja, eigenlijk ben ik een kosmopoliet.
  Maar ook in die vele buitenlanden word je vaak belazerd, de simpele mensen zijn nog het aardigst, hebben vaak niks, maar zijn wel nog mens in al hun eenvoud. Hoe hoger je komt, en ik heb met bouwvakkers t/m ministers aan de tafel gezeten, het merendeel is uit op puur winstbejag, eigenbelang en macht.
  Dan ben je hier en dan zie je hier puur copycat-gedrag, als de “hogeren” de zaak belazeren, waarom zou de daaronder liggende laag het dan niet doen, vervolgens de daaronder liggende laag enz.
  Het old-boys-netwerk heeft zich ingevreten in alle bestuurslagen met als gevolg dat de corruptie momenteel in Nederland giga is/
  Het komt steeds meer aan de oppervlakte en niemand kan / wil er iets aan doen.

  • Ja, de vis was hier al lang aan de kop aan het rotten, en vandaar dus verder.

   De enige reden dat ‘we’ als land niet hoog op de corruptieladder staan, is omdat we niet kijken. En als je niet kijkt, dan zie je het niet.

 40. …wachtgeld.

  En die zelfverklaarde wereldburgers, hebben die het prettig als ebolalijder in Nigeria, haremslavin in Saoedie Arabië of journalist in Turkije of China. Of wacht, in de wereld van de waanwens werkt het zo niet, en ben je weliswaar wereldburger maar dus niet van een wereld die bestaat maar die je je waant.

  Vandaar ook wellicht dat al die waanwensers in het land waar zij wél wonen vooral te vinden zijn in etnisch homogene enclaves, in Nederland dus blank. Pak het lijstje huisadressen van de wereldburgers er maar bij. Slechts weinigen staan daarop die de wereldburger uithangen in Amsterdam-west of Schilderswijk.

  Want wereldburger willen ze wel zijn, maar graag wel achter een hoog hek (open grenzen bestaan niet, wel steeds engere, tot aan voordeur/tuinhek toe) . Wereldburgers, haha, in Amsterdam-west wordt het die mensen al te machtig, laat staan ergens gezellig in Bogota.
  Jammer dat ze vanachter hun hekken het voor de rest van het land verzieken.

  • g.h.m.leferink

   29 april 2016 op 13:29

   Caroline, er is een ander woord voor die zelfverklaarde wereldburgers, dus voor degenen die dat van zichzef zeggen aan de bar van de kroeg: MRE-ers. (= Moderne Rot Egoïsten).
   Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 41. In mijn jongere jaren, de jaren ’70 en ’80, voelde ik mij meer Europeaan en Wereldburger dan Nederlander!
  Nu, al enige jaren, voel ik mij een Nederlandse Patriot, want mijn vaderland, waar mijn familie is opgegroeid en Nederland groot heeft gemaakt…. is in gevaar!
  Onze bevolking is in gevaar..!!

 42. Ook mensen die zeggen dat zij zich wereldburger voelen, doen dat vaak én omdat ze met die praat hun brood verdienen én omdat er mensen in een natiestaat zo gek gekregen zijn hen daarvoor te betalen. Mooi voorbeeld: de luitjes van D66.

  En de wereld buiten het eens vrije westen is over het algemeen zo fraai niet. En ga je over de grens met Dld of België, dan nog voel en zie je gelijk in het buitenland te zijn, elders. Prachtige landen, maar Nederland zijn ze niet.

  De eerste keer dat ik me van mijn Nederlander-zijn bewust werd, was toen ik in het buitenland woonde. Terug in Ned werd dat gevoel herinnering, als je je thuis weet hoef je er niet meer over na te denken of je wel thuis bent.

  Inmiddels, met alle aanvallen op thuis, merk ik dat het gevoel weer terugkeert Nederlander te zijn, blijkbaar is dat weer nodig. Ik wijt dat aan de sardonische regeringen die we afgelopen 20 jaar hebben gehad, de slopers van ons ’thuis’. En zoals altijd: slopers met behoud van salaris en…