Officieel rapport VS: Marokko extreem falende staat. (longread)

Door Joost Niemöller

Afgelopen week verscheen er een officieel rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken over Marokko. Het was een opzienbarend rapport. Marokko werd er, zeer onderbouwd, in neergezet, als een staat die afgemeten aan alle hedendaagse normen faalt. Een achterlijke, feodale staat waarin de burgers als stront worden behandeld. Dat is ook belangrijk nieuws voor Nederland. Hier leven honderdduizenden Marokkanen die zich krampachtig vasthouden aan hun Marokkaanse nationaliteit, die zich ook economisch na generaties geheel aan Marokko blijven binden, die desgevraagd verklaren eerder Marokkaans dan Nederlands te zijn, en nooit een openlijk woord van kritiek uiten op de Marokkaanse staat.

Ook Nederlanders laten zich daar niet over uit. Het hoefde dan ook niet te verbazen dat dit rapport geen aandacht kreeg in de Nederlandse media. We zijn allang tot angstige slaven gemaakt. Niet alleen slaven van Erdogan. Ook slaven van de koning van Marokko, die zich een  directe afstammeling weet van de profeet Mohammed, en daarmee heilig, en niet democratisch aanspreekbaar. Dit officiële Amerikaanse rapport (zie hier de link ernaar) is bovendien extra interessant, omdat de Marokko bijvoorbeeld in een geheime Marokkaanse gevangenis samenwerkt met de CIA. Marokko is een van de oudste en beste Noord Afrikaanse vrienden van de VS.

Wat staat er in het rapport? (PDF)

 

De koning is een soeverein heerser; Hij ontslaat en neemt ministers aan zoals het hem belieft, kan het parlement ontbinden, en verkiezingen uitschrijven wanneer het hem uitkomt.

The king may dismiss ministers, dissolve parliament, and call for new elections or rule by decree.

Er zijn voor het volk geen mogelijkheden om de grondwet te wijzigen. Net zo min is het voor het volk mogelijk om iets te doen aan de corruptie in het land en de minachting van de veiligheidsdiensten voor de Marokkaanse burgers.

The most significant continuing human rights problems were the lack of citizens’ ability to change the constitutional provisions establishing the country’s monarchical form of government, corruption, and widespread disregard for the rule of law by security forces.

Mensen die het regime niet lust, ‘verdwijnen.’

An August 2014 report from the UN Working Group on Arbitrary Detention stated it had received accusations “from sources deemed to be credible” that disappearances continued to occur in direct violation of the constitution, which provides for human treatment of prisoners and detainees, although it did not give specific examples.

De Marokkaanse staat martelt zijn burgers, ook al wordt officieel gezegd van niet.

A May 19 report by Amnesty International (AI), Shadows of Impunity: Morocco and the Western Sahara, claimed that, based on more than 150 interviews between 2010 and 2014, while torture may no longer be an officially state-sanctioned practice, “an array of torture techniques are used by Moroccan security forces to extract confessions to crimes, silence activists, and crush dissent.” The report concluded that police and security forces over this period routinely inflicted beatings, asphyxiation, stress positions, simulated drowning, and psychological and sexual violence. An AI representative went on to say, “there is a gap between what’s on paper and what’s in practice. Torture is not systematic but common. The safeguards that exist currently are not being implemented.” Additionally, the report noted that a lack of investigations into, and prosecutions of, individuals accused of torture contributes to a “climate of impunity.”

De Marokkaanse gevangenissen zijn de hel op aarde.

The Moroccan Observatory of Prisons continued to report that prisons were overcrowded, prone to violence, and failed to meet local and international standards. Prisons were overcrowded, resulting in authorities frequently holding pretrial detainees and convicted prisoners together. The government attributed problems of overcrowding to an increase in prison population over the last several years, with a concurrent decline in the overall budget for prisons.

De corrupte en naar willekeur opererende veiligheidsdiensten worden niet gecontroleerd door burgerinstanties.

Civilian authorities failed at times to maintain effective control over the security forces, and there were reports of abuses and impunity. Systemic and pervasive corruption undermined law enforcement and the effectiveness of the judicial system. Authorities provided no official data about government investigation, prosecution, or punishment of officials who committed such abuses.

De koning bevrijdt naar willekeur en zonder opgaaf van redenen mensen uit de gevangenissen en bewijst daarmee zijn absolute macht.

The king continued selectively to exercise his ability to grant pardons or sentence reductions to those convicted of crimes. The decision-making process for granting royal pardons remained opaque. During the year, according to government figures, the king granted 4,498 royal pardons, releases, or sentence reductions; the number of releases that were pardons was unknown.

De corrupte gerechtshoven zijn niet onafhankelijk.

The constitution provides for an independent judiciary, but the courts were not independent. Government officials, NGOs, and lawyers widely acknowledged that corruption and extrajudicial influence weakened judicial independence. The outcomes of trials in which the government had a strong political stake, such as those touching on the monarchy, Islam as it related to political life and national security, and the Western Sahara, appeared predetermined.

Het begrip ‘politieke gevangene’ bestaat niet in Marokko. Toch zijn er veel politieke gevangenen.

The law does not define or recognize the concept of a political prisoner. The government did not consider any of its prisoners to be political prisoners and stated that it had convicted or charged all individuals in prison under criminal law. Human rights groups and groups advocating Western Sahara’s independence alleged, however, that there was a substantial number of political prisoners held across the territory and in internationally recognized Morocco.

Onder het mom van een anti terrorisme wet wordt de pers aan banden gelegd.

The antiterrorism law and press code include provisions that permit the government to jail and impose financial penalties on journalists and publishers who violate restrictions related to defamation, libel, and insults. Authorities may impose prison sentences on those convicted of libel. Self-censorship and government restrictions on sensitive topics remained serious hurdles to the development of a free, independent, and investigative press.

Immigranten worden in Marokko nog meer als stront behandeld, dan de burgers zelf. Daar hoor je de Marokkaanse migranten in Nederland nooit over, die hier bij elk vermeende stukje onrecht lopen te piepen over racisme en discriminatie. (En daarvoor altijd een willig oor vinden.)

Refugees and asylum seekers, as well as migrants, were particularly vulnerable to abuse. There were periodic reports, particularly in the north, of mass arrests and brutalization by security forces of sub-Saharan migrants and of abuse by criminal gangs involved in human trafficking.

De politie is extreem corrupt.

Observers noted widespread corruption in the police force. The government claimed to investigate corruption and other instances of police malfeasance through an internal mechanism. During the year 24 gendarmes were the subject of judicial investigations, of which 12 were sentenced to two months in prison and fines ranging from 1,000 to 5,000 dirhams ($100 to $500); one has been sentenced to four months in prison; and three were awaiting judgment in their cases.

Er is geen wet die verkrachting binnen het huwelijk verbiedt.

Spousal rape is not a crime.

De politie reageert nauwelijks op aanklachten wegens huiselijk geweld. Vrouwen zijn daarom praktisch rechteloos binnen huwelijken.

Police were slow to act in domestic violence cases, and the government generally did not enforce the law.

Domestic violence was widespread. Statistics on rape or sexual assault were unreliable due to underreporting; no survey on the subject has been conducted since 2009.

Minderheden zoals de berbers in het Noordelijke gebergte, worden arm gehouden, en kunnen nog steeds nauwelijks lezen of schrijven. De overheid onderneemt niets om hun positie te verbeteren.

Many of the poorest regions in the country, particularly the Middle Atlas region, were predominantly Amazigh and had illiteracy rates as high as 80 percent. Basic governmental services in this mountainous and underdeveloped region were not extensive.

Berbers worden ‘gearabiseerd,’ dat wil zeggen hun cultuur wordt hen ontnomen.

Amazigh cultural groups contended they were rapidly losing their traditions and language to Arabization.

Seksuele minderheden worden met geweld onderdrukt. De overheid onderneemt daar vrijwel niets tegen.

Sexual orientation and gender identity constituted a basis for societal violence, harassment, blackmail, or other actions, generally at a local level, although with reduced frequency. There were reports of societal discrimination, physical violence, or harassment based on sexual orientation or gender identity.

De politie spelt een actieve rol in het vernederen van homo’s. Alleen soms grijpt de overheid in.

For example, in June observers filmed a mob of men in Fes attacking a man presumed to be gay. Authorities arrested several of the men involved in the beating; however, a July 2 statement by the Ministries of Interior and Justice implied that the victim had violated the law, while urging individuals not to “take matters into their own hands.” In a separate incident in September, police arrested two men in Casablanca for assaulting another man whom they presumed to be gay. Reportedly, they forced him to undress before attempting to blackmail him with threats of showing a video of the assault to his family.

Dat is dus Marokko. Het land waar de Marokkanen in Nederland zo naar verlangen. En waar ze geen kwaad woord over willen horen. En waar wij stilzwijgend mee instemmen. We hebben het namelijk veel te druk met op Poetin schelden, want die is pas echt erg, toch?

 

 

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

35 Reacties

 1. g.h.m.leferink

  18 april 2016 op 21:09

  Joost, mijn opmerking van 17-4, 16.41 uur, was onterecht. Sorry.
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 2. Ik denk dat ik de link hier maar even plaats. Een lang gesprek (anderhalf uur) van Stefan Molyneux met Helmuth Nyborg over ras, genetica en intelligentie waar oa gesteld wordt dat democratie niet mogelijk is in gebieden met een gemiddelde intelligentie lager dan 90. Noord Afrika en het Midden Oosten kwalificeren zich daarvoor met een gemiddeld IQ tussen de 80 en 90. Dit impliceert dat in dergelijke streken een dictatuur noodzakelijk is om orde te houden. De zogenaamde Arabische lente, maar ook de inval in Irak kon helemaal geen succes worden en het resultaat is er dan ook naar.
  https://www.youtube.com/watch?v=nTdMY9RI-7E

 3. dat Marokko een dictatuur is staat wel vast.
  wat ik me afvraag is ,wat die koning hier 5 dagen deed.
  hij had het druk met Marokkanen die hier wonen, maar dat was maar enkele uren per dag.
  waarom bezocht hij Amsterdam?

 4. Wat een onwerkelijk rapport dan dat State Department. Bevriende naties openlijk bekritiseren? Hieruit blijkt weer eens dat er grote verdeeldheid bestaat in Washington. Vele partijen doen gewoon hun ding, zonder de “Opperbevelhebber met die grote oren” te raadplegen. Ook schijnen de CIA en het Pentagon een geheel verschillende agenda te hebben. Het is daar paniek voetbal, gezien de slechte economie, overal verliezende oorlogen, petrodollar verliest z’n invloed, Trump, enfin te veel om op te noemen. Om bij de VS te blijven, er wordt in NL gewerkt aan een referendum over het voor ons gevaarlijke TTIP. Dit moet het volgende NEE worden:
  https://ttip-referendum.nl

 5. Men zou bijna kunnen denken dat er alweer een ‘regime-change’ aankomt (of een kolonisten-invasie). In ieder geval is de Spaanse enclave “Ceuta” een belangrijke haven voor de Russische marine. “The Straits of Gibraltar are a vital shipping route and having Russian warships a familiar sight in those waters isn’t something NATO should be happy about. In the admittedly far-fetched case of a conflict breaking out with Russia over Ukraine or the Baltic States”. http://www.fdbetancor.com/2015/06/22/spain-the-russians-are-coming/
  Dit tot ergernis in Washington, ook omdat Spanje dit toelaat en hiermee de Rusland-sancties negeert. Het is niet ondenkbaar dat de neocons iets van plan zijn om de Russen toegang tot die haven te ontzeggen en/of de Straat van Gibraltar een belemmering te maken voor de Russische marine. Daarvoor zullen ze een grotere grip op Marokko nodig hebben, en een volgzamer Spanje.

  • Ik heb ook gelezen dat Spanje de visum plicht voor Russische toeristen gaat vereenvoudigen. Business is business. Wat Viktoria Nuland zo beroemd maakte door in een telefoon gesprek: “Fuck the EU” te zeggen, dat moeten wij overnemen. Spanje schijnt al overstag te zijn. Overigens willen Italie en een hoop andere EU landen van die idiote sancties af.

   • Oosten rijk heeft pas Militaire afspraken met Rusland gemaakt
    Mijn droom voor vrede en 100 jarige samenwerking is niet de EU met het Ottomaanse rijk dat ons volledig zal gaan overheersen maar Eur-Asia van Rotterdam tot de Beringzee vlakbij Alaska en Vladivostok naast China en Japan
    Hetzelfde geloof en verwachtingen. Russen en Oost Europeanen passen nu al naadloos in Europa Turken zullen zich altijd als stammen blijven gedragen en Wij moeten dat doorzetten Amerika zal het met alle kracht willen tegenhouden en misschien juist ook daarom dan kunne ze ons niet meer tegen Rusland opzetten

 6. China zegt NEE tegen US-dollar
  Schokkend: Door goud gedekte yuan niet te koop met dollars. Het gonst op de financiële markten nu ook de olieprijs weer gedaald is.
  Dus USA is begonnen om een basis in de Chinese zee te bouwen voor Duikbootdronen. Vergeet niet de US dollar is met niets gewaarborgd behalve op vertrouwen en gesteund door een enorme militaire macht. Een land dat dwars ligt vliegt uit het systeem Iran, Rusland.
  Bekijk dit artikel eens: http://www.gewoon-nieuws.nl/2016/04/china-zegt-nee-tegen-us-dollar/#.VxT77LGzBA0

  • Inderdaad heeft China (en Rusland in iets mindere mate) het laatste decennium enorme goudvoorraden opgekocht, waardoor het op dit moment ik meen de tweede of derde grootste goudbezitter is. Men is bezig om zich van de dollar los te maken.
   Het dreigement van Saoedie-Arabië om biljoenen (!) aan staatsobligaties op te kopen is dan ook zeer effectief. Het laatste wat de USA wil is een tsunami van Dollars die het land binnenkomen. het zou in een klap de inflatie veroorzaken die de amerikanen hebben weten te vermijden door hun dollars te exporteren en als dé valuta voor olie te bestempelen. Rusland en China (en een groeiend aantal andere landen) willen gewoon van die dollar af. Het is waardeloos, ongedekt papier.

   • ik bedoel staatsobligaties te ver’zilveren ‘. Aan het woord is al te zien, dat alleen zilver en goud (en in mindere mate koper/brons) in feite echt geld zijn.

 7. Ik vrees dat je gelijk hebt NYT publiceerde ook een artikel over Kaliningrad met zijn militaire aanwezigheid in de Baltische zee Een doorn in USA zijn oog En maar blijven blaten over de agressie van Rusland Ik vermoed dat hoe dan ook Rusland nu geen stap meer achteruit doet zelfs niet als er weer een passagierstoestel door hen zou worden neergeschoten . OTPOR strategie voor coup eist wel zoiets

  • @Hugoden, Met al je reacties, geheel eens. Washington en Brussel zijn in paniek. In hun arrogantie zijn ze de werkelijkheid geheel uit het oog verloren. Hebzucht en macht, dat is hun enge denkpatroon. Rusland en China zijn het zat. Merkel kan niet meer terug want dan komt uit dat ze, om het netjes te verwoorden, onder de invloed van de US haar beslissingen maakt. Rutte verdenk ik idem dito. Overigens blijkt steeds weer hoe verwerpelijk de westerse elite is, met op dit moment Nederland in het brandpunt: http://www.telegraaf.nl/binnenland/25623608/__Beklemmend_beeld_in_pedo-verhoor__.html

 8. Marokko, Saudi Arabië? Wat is er aan de hand in het Oval Office? Heeft Obama zijn islamitische adviseurs ontslagen (dan weet je dat je een objectief advies krijgt, proest, domme neger) en weer mensen met meer dan 1 hersencel aangenomen?
  Zo, heb ik mijn racistische gemoed weer eens lekker gelucht. Ik bedoel: je bent man, Nederlander en wit, dus racist ben je sowieso. Nou, dan wil ik ook de geneugten.

 9. _Mediaevist_

  18 april 2016 op 10:24

  De Westerse landen gaan er ook hard op achteruit en Nederland is er zeker geen uitzondering op. In principe wordt de burger door VVD/PvdA en een hele roedel krapuulpartijen in toenemende mate als stront behandeld. De media en het onderwijs doen er vrolijk aan mee en trachten iedereen te hersenspoelen.

 10. Wat belangrijker is volgens mij bij het beoordelen van een land:

  – Zijn er vrije, eerlijke verkiezingen? Antwoord: ja in 2002 onder internationaal toezicht waren die er in Marokko. Het volk kiest wat ze willen
  – Is men serieus bezig met economische, politieke en sociale hervormingen in lijn met bondgenoten en partners (bijv EU)? Ja, er is grootschalige modernisering en verbetering op bijna alle vlakken te constateren volgens onderzoekers.

  Om diezelfde redenen kan men Poetin ook niet al te negatief beoordelen. Gezien de situatie waar een land uit vandaan komt, de inwoners en de mogelijkheden/onmogelijkheden, kun je aangeven of iets goed gaat of niet en of de juiste leiders er zijn. In die zin kun je zowel bij Marokko als bij Rusland wel een waslijst met problemen aanvoeren maar niet echt de case maken dat het een falende staten gaat of dat er dictators zitten. Het is in ieder geval niet Nederland en al helemaal geen Kansas!

  • @DirkM In feite zegt u, met misbruik van de persoon Poetin want het gaat om Marokko, dat er in Marokko stappen vooruit worden gezet. Als dat zo zou zijn dan gaat dat geheel tegen het aangehaalde rapport in. Overigens hebben we in Europa al miljoenen Marokkanen die op basis van uw bijdrage wel terug kunnen. Of zijn ze niet meer welkom behalve als ze geld storten en hier de zaak verzieken? De werkgevers, die ze o.a. hier binnen haalden, maakt dat niets uit. Immers, er zijn inmiddels nog goedkopere migranten aangetrokken. De sociale potten worden gevuld door de middengroepen voor zover die nog bestaan en in geval van nood kan de particulier wel wat meer belasting afdragen. We krijgen straks een kapitaalvlucht waar je u tegen zegt omdat we nog steeds niet inzien dat het fout afloopt. Plasterk is al bezig om de verkiezingen anders te organiseren zodat we partijgenossen worden i.p.v. op een persoon te stemmen. Hij wil de PARTEI in het stelsel belangrijker maken.

 11. DirkM, 2002? Dat is 14 jaar geleden. Vraagje: heb je het artikel eigenlijk wel gelezen of is je obstinate gedram onder ieder artikel gewoon een ingesleten pavlovreactie?

 12. Realpredictor

  18 april 2016 op 03:53

  Even recapituleren! De EU gaat niet alleen Ukraïne en Turkije in ons midden opnemen, maar ook de Marokkaanse bevolking maakt gretig gebruik van de open grenzen. De landen die bekend staan om hun onbetrouwbaarheid, volksonderdrukking, corruptie,en dictatuur passen dus exact als lid van de organisatie die hiervan het patent heeft!

 13. Mooi realistisch artikel.
  En een prima plaats om Marokkanen die zich niet willen aanpassen naar toe te brengen.
  In Marokko is alles beter dan racistisch Nederland. Toch?
  Nou dan.
  Mooi opzouten om nooit meer terug te komen.

 14. btw, ik zie een hoop opmerkingen in dat rapport waarvan ik denk, nou usa, de pot verwijt de kachel dat die zwart ziet ?

 15. sorry hoor joost, ik wordt direct wantrouwig zodra de usa een rapport over iets of iemand of een land meent te moeten maken.
  .
  de usa heeft nou zo langzamerhand het halve midden oosten in de brand gezet met het gevolg dat europa tig miljoen “vluchtelingen” mag verstouwen.
  en nu komt de usa ff fijn vertellen hoe slecht de marokkanen het wel niet hebben ?
  zeker tijd voor een marokkaanse “lente” ?
  .
  krijgt marokko zo direct dan ook maar visumvrij reizen naar de uitkeringsparadijzen ?
  .
  echt, ik vertrouw de usa nog (bijna) minder dan een moslim…….
  .
  .
  een paar vragen;
  waarom besluit de usa marokko te onderzoeken ? heeft de usa niet genoeg aan hun eigen problemen ?
  wat is het belang voor de usa om marokko te onderzoeken?
  wat is het doel ervan ? revolte ontlokken ?
  waarom specifiek marokko en geen ander afrikaans land, corrupte landen genoeg m.i.? (marokko ligt wel lekker dicht bij europa, niet dan ? lekker makkelijk als de pleuris daar uit breekt).
  .
  enz, enz….

  • Na Marokko komt de rest van Afrika….en je hebt helemaal gelijk de VS is al helemaal niet te vertrouwen die maken er overal een puinhoop van in naam van het geld , olie en gas.

 16. Binnenkort worden ineens de Marokkaanse oppositieleden van het vrije Marokko en leden van het vrije Marokkaanse leger aan de pers voorgesteld. Het hele land wordt in puin geschoten en USA militaire kampen worden op de strategische plekken aan de Middellandse Zee opgebouwd. Black Sea Military dominance and Mediterranean dominance Want stel je voor dat Rusland dat misschien eventueel zou gaan doen

 17. @telaat Ik heb jarenlang in Zuid Spanje gewoond en ben een paar keer in Marokko geweest. Ik kan je verzekeren dat dit rapport volkomen waar is en de beschreven toestanden algemeen bekend. Alleen omdat het van Amerika komt zou het niet kloppen? Het is goed om je altijd af te vragen van wie een boodschap komt, maar het is misschien beter om je af te vragen waarom zo’n rapport nu opeens verschijnt, want de constateringen zijn op zich juist.

  • degeneree, u moet beter begrijpend lezen.
   .
   nergens heb ik gezegd dat het rapport niet klopt.
   ook geeft ik netjes aan wat mijn wantrouwen is jegens de usa gevolgd door een stel vragen die ik best graag beantwoord zou willen zien.
   .
   zo duidelijk genoeg voor u ?

   • nabrander, m.i. probeert de usa heel europa te destabiliseren dmv vluchtelingen te creëren.
    zo direct is eindelijk griekenland dicht getimmerd tegen de vluchtelingen en de vluchtelingen zijn al bijna opgedroogd daar want zitten nu allemaal in europa, komt straks heel marokko per opblaasboot de straat van gibraltar over naar spanje.
    .
    ik zal wel paranoïde zijn maar zie in de usa geen bondgenoot meer….

 18. @Inheems: Uiteindelijk zal daartegen adekwaat worden opgetreden zodat ook Nederland over niet al te lange tijd er wat dat betreft uitstekend voor zal staan.==Ik denk dat we het hier hebben over wensdenken. In mijn visie is nog minstens 80% van de autochtone Nederlanders ziende blind en horende doof. Dat is niet zo gek wanneer je van een afstandje de zeer ver gaande indoctrinatie ziet en ook wil zien want dat laatste is een voorwaarde. Voor de rest is Nederland alleen uiterlijk veranderd sedert 1940; voor de rest is en blijft het een kippenhok waar gekakeld wordt en niets meer. Alles wordt met woorden afgedekt. Zelfs Feyenoord pleegt woorden en geen daden.

 19. Die Marokkies zouden onze voeten moeten kussen in plaats van ons vernederen, verrot schelden en onze bejaarden overvallen en het ziekenhuis in trappen etc. etc.
  Nou ja, we weten nu in ieder geval hoe onze samenleving er hier uit zal zien over een niet al te lange tijd.

  • Voeten kussen is meer iets voor Turken, Arabieren en fetishisten. Er is niets dat een marokkaan kan doen waarmee ik vernederd zou zijn. wel kan hij last of gevaar veroorzaken. Uiteindelijk zal daartegen adekwaat worden opgetreden zodat ook Nederland over niet al te lange tijd er wat dat betreft uitstekend voor zal staan.

   • Inheems, “voeten kussen” staat voor respect en fatsoen.
    En “Uiteindelijk zal daartegen adekwaat worden opgetreden zodat ook Nederland over niet al te lange tijd er wat dat betreft uitstekend voor zal staan”.
    Op welke planeet woont u?

 20. g.h.m.leferink

  17 april 2016 op 16:41

  ‘….omdat de VS bijvoorbeeld in een geheime Marokkaanse gevangenis samenwerkt met de CIA.’ Joost, volgens mij klopt er iets niet aan deze zin. Ik kan er dan ook geen koeshkoesh van maken.
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 21. Heerlijk stuk.

 22. Leo KarelJan

  17 april 2016 op 16:02

  En zoals het er in Marokko toegaat, zo gaat het er in alle andere islamitische landen ook aan toe. De islam schept nou eenmaal geen fatsoenlijke landen. Bestudeer 1400 jaar islamitische geschiedenis, de koran, de hadith, de sharia en de praktijk in de meer dan 50 islamitische landen.
  De islam leidt NOOIT maar dan ook NOOIT tot iets goed. Het is een totaal verrotte en misdadige ideologie die niet in de moderniteit thuis hoort.
  En het erge is: veel mensen hebben dit nog steeds niet door. Laten zich in slaap wiegen door zogenaamde “gematigde ” moslims. Maar die bestaan niet. En geloven de gore leugens van lieden als Rutte, Samsom en Asscher die de islam een fijne godsdienst vinden. Gewoon landverraad want overal waar de islam verschijnt, begint de ellende. NERGENS ter wereld is daarop ook maar één uitzondering te vinden. De islam is het kwaad en dat OVERAL.

  • De islam of het christendom “schept” dan ook geen landen. Dus wat jij deed is een vraag stellen die al gebaseerd is op die dubieuze veronderstelling. Het antwoord voldeed aan je verwachting. Hoera! Wat ben je toch een geweldige onderzoeker, vorder van de geschiedenis. Echt een geweldenaar. Bestudeer eens de hele 20e eeuw in Europa voordat je alle ellende op een religie baseert waarvan je weinig begrijpt.

   • Dan heb jij nooit van het kalifaat gehoord, je was zeker te druk met je kindbruidje. Opsodemieteren.