Nee, zelfgenoegzame Volkskrant; niet het gevoel won met #brexit, maar het verstand!

Door Joost Niemöller

Zojuist verscheen zo’n typisch zuur, hooghartig commentaar in de Volkskrant, naar aanleiding van het Brexit.

Wat schrijft de Volkskrant:

De redenen voor het vertrek zullen komende dagen uitgebreid geanalyseerd worden, maar afgaande op de campagne kan één conclusie veilig getrokken worden: het gevoel woog zwaarder dan feiten. Economische misère (zoals die zich nu aftekent) werd terzijde geschoven, potentieel banenverlies in twijfel getrokken. In plaats daarvan wonnen de slogans over eigen grenzen, eigen regels en eigen volk.

Nee, zelfgenoegzame redacteurtjes van de Volkskrant, levend in jullie stolp waarin telkens dezelfde argumenten ronddraaien en andere argumenten niet gehoord mogen worden: Het Britse volk koos gisteren niet  voor het gevoel. Het koos juist zelfstandig tegen de aangeprate angst in! Tegen het doelbewuste Project Fear in deze campagne; de angst dat Groot Brittannië na een Brexit in een zwart gat zou storten, dat niemand zou weten hoe het verder moest. De aangeprate angst dat er na de EU geen toekomst zou zijn. De Britten bleken tegen die campagne in ontroerend zelfstandig denkende mensen.

En ja, dat diezelfde Britten zich nu serieus afvragen hoe nu verder, is geen paniek, zoals RTL Nieuws of wil doen laten geloven; het getuigt gewoon van diezelfde praktische zin; dit Britse volk gaat zijn schouders eronder zetten.

Het zijn juist de EU gelovigen die alleen angst kunnen verkopen. De angst dat het zonder de EU weer oorlog zou worden bijvoorbeeld. De werkelijkheid is precies omgekeerd: Juist de EU ontwikkelt zich tot een gevaarlijke oorlogsmachine tegen Rusland, dat onze beste buurman zou kunnen zijn. Door het opzetten van een EU leger. Door nu weer de economische sancties tegen Rusland te verlengen, en zichzelf daarmee buiten de markt te plaatsen. En daarmee bijvoorbeeld de Nederlandse melkveehouders te duperen.

Boris Johnson zei tijdens het slotdebat op de BBC belangrijke woorden: De welvaart is gebaseerd op democratie. De EU is een anti-democratische machine die zich laat aansturen door de lobby organisaties van het internationale bedrijfsleven. Brussel is een eigen kaste die het eigen belang bevoordeelt, niet het belang van de Europese bevolking. Brussel wil, zoals uit documenten blijkt, streven naar de omvolking van de Europese bevolking, het domweg wegfokken van de mensen die de Europese beschaving mogelijk hebben gemaakt. Duitsers, die Duitse kinderen willen maken, dat is volgens de machtige Duitse minister van financiën ‘inteelt’, en dat moet tegengewerkt worden. De Duitsers moeten verdwijnen. De Nederlanders. De Denen. De Fransen.

Brussel is een genocide-machine, die angst produceert als propaganda, en die het taaie gevecht om de democratie verkoopt als ‘gevoel.’ En dat is dus het smerige spelletje wat ook kranten als de Volkskrant spelen: De mensen wegzetten als dom. Beweren dat je zelf het verstand in pacht hebt, alle bedreigende feiten over de illegale immigratie, veroorzaakt door diezelfde EU, terzijde schuivend.

 

Hel en verdoemenis werd er voorspeld door kwaadaardige graaiers als Soros. Maar kijk, de markten lijken zich alweer te herstellen. Beleggers zijn ook maar gewoon gokkers.

Groot Brittannië zal herrijzen en weer uit de multiculturele blubber omhoog komen. Het land heeft zich bevrijd. Nu moeten wij niet jaloers toekijken. Dit is het moment om een Nederlands referendum af te dwingen. Nee, Volkskrant, niet om het gevoel te laten winnen, maar het verstand. Om weer een verstandig land te maken, met grenzen, waar alleen mensen welkom zijn die iets kunnen bijdragen, en dat zijn bijvoorbeeld geen moslims en niet-opgeleiden uit Afrika.

Dit is de dag van de aardbeving. Laat het rommelen onder die gebouwen van de EU. Laat ze daar nu maar bang zijn om hun baantjes. Laat Europa herrijzen om wat het in essentie is: Een succesvolle verzameling democratische natiestaten, geen bestuurlijke eenheidsworst.

 

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

69 Reacties

 1. Als de tekstschrijvers van het radiojournaal hadden geschreven: “Degenen die een nieuw referendum eisen, hebben al bijna 3 miljoen handtekeningen verzameld. Vele daarvan uit het buitenland. Ze eisen dat aan een opkomstpercentage van 75% had moeten worden voldaan. Nu was het opkomstpercentage 72%.”
  Dan zou werkelijk niemand enige reden tot klagen hebben. Want het zou alle feiten benoemen.
  Die LAATSTE zin werd echter, volgens mij bewust, weggelaten. Hierdoor ontstond bij de luisteraar het idee van een referendum dat niet aan de regels had voldaan.
  Bij alle verdere berichtgeving over deze nieuwe eis werd stelselmatig de herinnering aan de opkomst van 72% weggelaten.

 2. En daarbij heb ik de indruk dat GeenStijl meer verstand van de interwebs heeft dan de gemiddelde journalist. Want ze weten te achterhalen dat bijna 41.000 stemmen voor een nieuw referendum afkomstig is uit Vaticaanstad, waarbij GeenStijl weet dat deze stad slechts 1000 inwoners telt. Kijk, dat kom je bij de tendentieuze verslaggever dus nooit tegen.

 3. Weet je, je luistert naar onze nationale radio en hoort dan dat er al 3 miljoen handtekeningen verzameld zijn voor een nieuw referendum waarbij de opkomst minstens 75% moet zijn.
  Och help, denk je dan als argeloze luisteraar. Aan die eis is kennelijk niet voldaan en dan deugt het misschien niet.
  En dan ben ik wel blij met een GeenStijl die feiten brengt die de nationale radio dus verzwijgt in de berichtgeving richting het volk. De opkomst was 72%! Dat is enorm! Als je dit weet, wordt de eis van 75% een wel zeer arbritaire en zeer doorzichtige truc.
  Ook hoor je als argeloze luisteraar dat ‘de jeugd’ vooral voor een ‘stay’ was. Maar ook daar moet ik GeenStijl weer raadplegen om te vernemen dat slechts 36% van die jongeren was komen stemmen.
  Mijn nationale radio zit dus twijfel te zaaien over de Brexit door belangrijke feiten niet te noemen bij de berichtgeving. Belangrijke details verzwijgen is ook een vorm van tendentieuze berichtgeving.

 4. Poficiat GB. Wel vreemd, de Brexit voorstanders zijn tegen de komst van Europeanen maar niet tegen de komst van derde wereld immigranten. Zo zag ik een prominent voorstander van Brexit vertellen dat het oneerlijk was dat Europeanen zomaar Engeland binnen mochten en bv Indiërs en Pakistanen niet. Wel bevrijd van Brussel dat wel.

  • De media kan iedere passant voor de camera zetten maar deze mening wordt niet gedeeld door de grote meerderheid van het Brexit kamp. Dat wel.

 5. Overigens is het helemaal niet vanzelfsprekend dat eenwording oorlogen voorkomt. Als het blok groter wordt, kunnen er conflicten ontstaan met andere grote blokken (Rusland b.v.). Bovendien liet Duitsland zien dat het streven naar eenwording sinds Von Bismarck, Duitsland minstens 3 grote oorlogen heeft veroorzaakt.

  • In dit Europa is door middel van het zgn. verschuiven van de macht naar Brussel een soort God gehuld in nevelen ontstaan, bestuurlijk fascisme. De ambtenaren daar in Brussel lachen zich de ballen uit hun broek als ze maandelijks naar hun loonstrookje kijken , iedereen miljonair aldaar en wij?

 6. Als de andere 27 leden nu ook ‘exit’ achter hun naam schrijven, hebben we een nieuwe Europese eenheid: de unie van de exits. Is er toch weer een gemeenschappelijke basis.

 7. De media in Engeland wil een nieuw referendum.

  Kijk maar, Watson legt het uit :https://www.youtube.com/watch?v=tbZ9EIOQzXU

  De BBC interviewt deskundigen en mensen hoe een nieuw referendum georganiseerd kan worden, dezelfde groep die in extase gisteren applaudiseerden voor Juncker.

 8. De jeugd voelt zich bestolen, weten de ‘ouderen’ wel wat onder jongeren speelt en waar ze door beïnvloed worden heden ten dage? Ik denk dat veel ‘ouderen’ die deze site bezoeken bv niet (meer) naar de muziekzenders kijken. De volgende clip wordt al geruime tijd grijs gedraaid op oa het over politiek correcte MTV, dit kan blijkbaar wel. Ik raad juist degenen aan die niet (meer) naar clips kijken toch hier even naar te kijken want ik weet zeker dat met verbazing achter de oren gekrabt wordt. Hier gaat de jeugd, en met name een bepaalde groep, helemaal te gek op. Het bizarre is, de eerste keer wist ik niet wat ik zag maar na een paar keer raak je eraan gewend. Dat is de kracht en tevens de tragiek van de mensheid.
  .
  De titel ‘Panda’ verwijst naar het voodoo masker aan het einde, wat moet je ervan denken? De over politiek correcte muziekzenders vinden het blijkbaar prachtig voor de jeugd:
  .
  https://www.youtube.com/watch?v=E5ONTXHS2mM

 9. Als er een IT komt, wordt het een Sloxit. As I speak zijn de mensen aldaar (Slowakije) handtekeningen aan het verzamelen voor een referendum.

  Wellicht dat Juncker zich verslikt in een Sloxit.

 10. Koendekoning

  25 juni 2016 op 18:46

  Ik durf te wedden dat Rutte nu druk zijn kansen aan het berekenen is. Bij de EU blijven aanhaken in de hoop op een leuke baan straks? Na het Nederlands voorzitterschap toch een referendum over de Nexit organiseren en bij een gunstige uitslag banden aanknopen met Engeland en Scandinavië? Wat is de beste optie voor een internationale carrière? Vragen, vragen.

  • Als ik heel eerlijk ben denk ik dat Rutte niet zo denkt. Rutte is meer een persoon die liever risico’s uit de weg gaat. Zijn drijfveer is niet een utopie, want hij heeft een hekel aan visie (daar is overigens niet perse iets mis mee), geld interesseert hem helemaal niets, en hij wil gewoon zijn premierschap goed afsluiten, liever dat nog dan controversiele beslissingen nemen in belang van toekomstige generaties. Dat geeft alleen maar gedoe.

   Hij is meer van “Go with the flo”. Hij is de tegenpool van Nigel Farage.

   Pas als het ravijn hem aanstaart zal hij wellicht wel durven bij te sturen.

   • Koffij@,
    Geld interesseert hem helemaal niets.
    Een keurige diagnose.

    Geld, en hersens aan het werk, is een verfoeilijke optelsom.

    Dat bedoelde je toch?

 11. Koendekoning

  25 juni 2016 op 18:42

  Johnson moet haast zetten achter die Brexit, en vooral niet 2 jaar wachten, anders wordt het op den duur nog tegengehouden. Bremain wil een tweede referendum, natuurlijk. EU wil straks sancties tegen Engeland, lekker afgezaagd riedeltje, sancties hiertegen, sancties daartegen. Ik hoop dat ze het doorvoeren, dan wordt de weerzin tegen de EU-bestuurders alleen maar groter. Met welk land denken ze te maken te hebben? Britannië is geen opkomende economie als Turkije of Rusland. Londen is een van de belangrijkste handelssteden van de wereld.
  Wat Washington op het moment wil is onbelangrijk. Het gaat om wat ze over een halfjaar willen, als ze een nieuwe president hebben. Van Trump heeft Engeland niks te vrezen. Obama is uitgespeeld, dat zie je ook aan Merkels gedrag, die neemt nu openlijk afstand van de VS.

 12. De afgelopen dagen zijn weer ruim 7000 dobberaars opgepikt door de marine en naar Italie gebracht, en dit zal net zo lang doorgaan totdat half Afrika is opgevangen. En Merkel wil ze opvangen en versprijden in Europa.

  Het is haar verdomde plicht.

  Maar volgens de MSM is het heel dom om uit de EU te stappen. Overigens, GB was een steunpilaar, andere pilaren zullen de Engelse pilaar moeten vervangen. Duitsland en Nederland zijn een van de belangrijkste pilaren en die Mogen straks een hele batterij aan kneus landen overeind houden.

 13. Ik weet niet waarom ….maar persoonlijk denk ik dat de Brexit niet doorgaat , ik geloof het pas als het een feit is ….

  • Dat de mensen die nu zo royaal leven (Lodewijk XIV is er niets bij) de zaak zomaar op zullen geven, lijkt me uitgesloten. Gezien de karakterfouten van betrokkenen (om het maar eens héééél netjes te zeggen) zullen ze geweld niet schuwen (al moeten ze er zelf voor de bühne bij gaan staan janken) om henzelf boven en ons onder te houden.

   Hoewel ik vrolijk ben over de Brexit (if ever) ben ik minder blij over de schurkenstreken die ons nog staan te wachten. We hebben hier immers te maken met mensen die al bewezen hebben (Libië, Irak en noem maar op) over lijken te gaan. En de onze zijn helaas het dichtste bij 🙁

 14. Het Brexit heeft niet alleen in Europa, maar in de hele wereld een schokgolf veroorzaakt. Veel analisten beschouwen de aanstaande Britse uittreding als het begin van het einde van de Europese Unie, die door sommigen rechtstreeks met de voormalige Sovjet Unie wordt vergeleken. Eén van de belangrijkste genoemde oorzaken van de grote onvrede van de Britse en Europese bevolking met Brussel is het immigratiebeleid, de komst van miljoenen moslims waarmee de eurocraten onze samenleving, onze cultuur en onze toekomst voorgoed totaal willen veranderen en onderwerpen aan de islam. De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Sebastian Kurz stelt letterlijk dat dit migratieprobleem beslissend is geweest voor de uitslag van het Brexit referendum. ‘Daarom kan de EU niet verder gaan zoals tot nu toe.’
  bron: xander nieuws

 15. Regering Merkel wil middenweg tussen hard straffen van de Britten, en proberen hen zo nauw mogelijk bij EU betrokken te houden’ – Door Brexit ‘verliest EU bijna 20% van zijn economische macht’
  Die Welt is in het bezit gekomen van een geheim overheidsdocument waarin staat dat de Duitse regering bang is dat na Groot Brittannië nog 5 andere landen uit de EU zullen stappen, te weten Frankrijk, Oostenrijk, Finland, Hongarije en Nederland. Volgens Berlijn zal een langdurig en moeizaam uittredingsproces van de Britten een ‘cruciale’ impact hebben op de toch al sterk in opkomst zijn eurosceptische partijen in deze landen.
  De Europese belastingbetalers zullen niet blij zijn te horen dat ze jaarlijks miljarden extra kwijt zullen zijn aan de EU, zodat het gat dat Groot Brittannië achterlaat kan worden opgevuld. Voor de Duitsers gaat het om jaarlijks € 3 miljard.
  ( bron: Xander )

 16. Mij valt op dat Brexit niet behandeld wordt als een morele vraag maar als een financiële. Alsof vrijheid en democratie niet met bloed en schatten zijn gekocht en voor onze generatie gratis zijn om weg te geven. Dat zijn ze niet, het is ons erfgoed dat aan ons is om te bewaren voor generaties (en dan niet van Afrikanen maar van Duitsters, Engelsen, Nederlanders en etc). De EU als verzameling gezichtsloze bureaucraten met een Hitler-achtige voorliefde voor het verkloten van de genen van een ander, is de vijand, gewoon de vijand. Niet Putin, niet Rusland maar Brussel.

  Alle slogans (EU brengt welvaart, vrede, diversiteit) zijn 1 voor 1 onwaar geworden, wat rest is de tactiek van de verschroeide aarde, de vernietiging van Europa en de Europeanen om hun parasieten in stand te houden.

  Sinds Brexit voel ik me voor het eerst in lange tijd weer optimistisch over de toekomst. Dat er nog lelijke apen uit de mouw zullen komen van de EU (aanslagen ed) lijkt me helaas buiten kijf.

  • g.h.m.leferink

   25 juni 2016 op 23:13

   ‘Caroline’: Al jaren vraag ik me af of ze daar in het Berlaymontgebouw kollektief last hebben van een nieuwe vorm van gekkekoeienziekte. En of farizeïsch gedrag daar in Brussel beloond wordt met een forse bonus.
   Ook ik verwacht, dat het ‘Ikke wil groter groeien’-konkelkluppie nog van alles aan smerigheid zal uitdenken om het demokratisch genomen besluit van de Britten in de wielen te rijden.
   Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 17. Welvaart is gebaseerd op verschillende dingen. De aller belangrijkste is het hebben van een kanon. Zonder ben je L Lampenkatoen of De Klos. Ook heel belangrijk is het hebben van slaafs en hoog getrainde arbeiders. Die schouderklopjes en snoepjes hoog waarderen. Dan blijft over grondstoffen in eigen grond. Heb je die niet dan is dat een handicap maar overkomelijk. Export markten voor Europa moeten een basis hebben van armoede als meetlat voor hun welvaart. Veel van hun vakanties zijn naar die landen om hun welvaart een cijfer te geven. Dat was fijn, toen, maar nu niet meer. Voorbeeld India lanceerde gisteren èèn raket met twintig satellites aan boord. Een sloppenwijk Bombay bewoner is superior arm. Dat is zijn welvaart. En bewijst Europese elite, boycot Rusland, armoede, zonder toekomst.

 18. De timing is goed en er is momentum. Volgend jaar verkiezingen met een Nexit-referendum op de agenda bij de PVV. In de tussentijd nog een paar keer betalen aan Griekenland, nog een paar aanslagen door als vluchteling binnengekomen ISIS-terroristen, nog wat meer AZC-ellende, nog wat meer nieuws over ‘gratis geld’ perikelen van gelukszoekers, nog meer ziekende mocro’s en nog wat van dat denkwerk van DENK enz. enz. enz. Alle beetjes ellende helpen. Gaat nog een paar dooien kosten, maar dan heb je ook wat. Mijn week kan niet meer stuk. Zo’n rooie doos gemold en toch een Brexit. Geen genade voor de gewone man, dan ook geen genade voor gutmenschen. The game is on. Eat that, you assholes.

 19. g.h.m.leferink

  25 juni 2016 op 10:51

  “Duitsers, die Duitse kinderen willen maken, dat is volgens de machtige Duitse minister van financiën ‘inteelt’, en dat moet tegengewerkt worden.”
  Nadenken doet Schäuble blijkbaar niet, net als Angela Merkel. Had ik van hem niet verwacht, want navolger van de praktijken van de Nazi’s is hij toch echt niet. De Nazi’s verkondigden destijds, vol trots ook nog: “Wir haben das Denken abgeschafft!” En denkt Wolfgang ècht niet meer na? Dus kwekt hij maar wat, net als die ratelmachine Samsom?
  Maar als Schäuble ooit iets als een ethnografisch boek heeft ingekeken dan weet hij dat b.v. in dat ‘verrijkers’land Marokko het heel gewoon is dat neef met nicht trouwt. Wil onze Wolfgang nou juist DAT SOORT LUI binnenhalen? En nog wel ALS MIDDEL TEGEN INTEELT?
  Je gaat je afvragen of hij zijn logisch denkvermogen met het grofvuil heeft meegegeven!
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

  • Liegen , bedriegen , verhullen en verzwijgen …zijn eigen kinderen zijn natuurlijk niet met een buitenlander getrouwd… als je zulke onzin uitkraamt moet je wel het goede voorbeeld geven…
   Die man is 73 jaar en moet met pensioen …sowieso iedereen met 67 jaar ..dan zijn we ook meteen van Clinton af…
   Welterusten weer…Duitsland.

 20. Niet alleen het verstand heeft gezegevierd. Ook de liefde voor dat, wat eigen en dierbaar is, bleek sterker dan de hebzucht en de liefde voor het geld.

 21. Ik heb gehoord dat na het commentaar van Juncker op de Brexit, en dat de Britten nu maar snel hun biezen moeten oppakken, uit de pers tribune een applaus klonk.

  Dat is nu de pers die u informeert.

  Kijkt u maar, een daverend applaus van UW media:
  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2016/06/video_europese_media_zijn_onde.html#more

  • Laat Juncker dan eerst het verdrag met Oekraïne door de versnipperaar halen. En snel ook. Want dat referendum was eerder en ligt bovenop de stapel.
   Verder moet er eerst officieel gemeld worden dat er een Brexit is. Dus tijd zat.
   De wallen onder zijn ogen en de dranklucht worden steeds sterker. Het trekken aan een dood paard vraagt zijn tol blijkbaar. Het einde van de EUSSR is nou echt nabij.

 22. Juncker. Die man is ziek. Waar haalt ie de moed en het recht vandaan zich zo op te stellen? Hij ziet Brexit is een directe aanval op zijn persoonlijk belang, die gast heeft geen principes.
  Juncker gaat er alles aan doen om het VK te dwarsbomen om zo de resterende EU landen bang voor een exit te maken. Juncker moet weg. Die EU commissie moet weg. Ongekozen zakkenvullers voor wie zakken vullen niet voldoende blijkt. Ze gebruiken hun illegale machtsposities ook nog eens om het Europese volk te dwarsbomen, te verarmen door hun economieen kapot te maken, door een ongekende werkeloosheid te veroorzaken, door de Europese diverse culturen te vernietigen en plaats te maken voor ongewenste en in feite niet bestaande arabische en afrikaanse “culturen” en bovendien een oorlog met Rusland te riskeren. Die gasten daar in Brussel zijn volkomen gestoord. Weg met die gevaarlijke gekken. De volgende stap moet een Brussel-exit zijn.

  • Ik zie die idioten daar in Brussel (EU en de NAVO) in staat om ter afleiding van de toenemende problemen een oorlog met Rusland uit te lokken. NAVO troepen concentraties aan de Russische grens zijn al maandenlang bezig de Russische beer te irriteren. Tot nu toe blijft het rustig aan het Russische front maar voor hoe lang nog? Laten we hopen dat Nederland over voldoende schuilkelders beschikt maar ik vrees van niet…

 23. “Gevoel.” Zo had volgens dezelfde ‘kwaliteits’-media Fortuyn zijn succes louter te danken aan z’n charisma, en is Wilders nog te levend om z’n gelijk te erkennen.
  .
  Ze hebben de mond vol van pluriformiteit maar werken PVV-niet-haters de deur uit. Je hoeft als journalist geen PVV sympathisant te zijn, alleen al het niet meedoen met het gescheld maakt je verdacht en zet je buiten de groep.
  .
  Deze realiteit vervalsende media zijn een gevaar voor de democratie.

  • g.h.m.leferink

   25 juni 2016 op 23:03

   ‘Machteloze’: De MSM zijn, ik citeer Pamela Hemelrijk, al lang niet meer de kritische volgers van de macht. Ze zijn het SCHOOTHONDJE van de machthebbers geworden! ‘Their Masters voice’ komt uit het Binnenhof. En dat strooit met nieuws EERST naar het braaf kwispelende deel van het journaille. En dat deel krijgt ook inkomsten van uit die hoek.
   Pamela: “Ze vereenzelvigen zich niet meer met de oppositie, maar met de machthebbers. En hoe! Als je het als Kamerlid waagt een minister ter verantwoording te roepen, dan noemen die media je een eigenwijze solist, die niet in een team kan werken, en die zijn politieke afgang dus aan zijn eigen ‘ramkoers’ te wijten heeft”.
   Want met cursussen mediatraining e.d. voor ministeries schnabbelen ze wat meer dan een paar stuivers bij elkaar.
   Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 24. Ik wil toch iedereen (incl Joost) een moment van dikke triomf gunnen.
  De politiek was arrogant en is via een kleine revolutie erachter gekomen dat elke 4 jaar een verkiezing doen niet betekent dat ze almacht gekregen hebben in de tussentijd.
  Ook de MSM heeft weer eens op het verkeerde paard gewed. De gezichten en praatjes op alle nieuws kanalen spraken boekdelen. Men snapt er niets van en zoekt naar redenen die ze zelf niet kunnen verzinnen.
  Nou ja, 1 reden wisten ze wel te verzinnen:de reden is dat alle oude en domme mensen op een brexit gestemd hebben. Die hebben de toekomst van alle slimme en jonge mensen vergalt. Daar kwam het op neer.
  Ik zie het gezicht nog van de dame die het presenteerde. Het liefst had ze die oude en domme mensen geen stem gegund.
  Lees Joop.nl er op na. De zurigheid kent geen grenzen. Des te meer kan ik genieten van de Britten met hun vlagjes die nog niet kunnen bevatten dat ze hun land weer terug hebben. Wat een mooi gezicht. Dat wil ik ook.

  • @Pieter G
   Is dan tevens de reden dat na dat prutstuk van Francisco hij na het afgebrand worden tot aan de schoenveters zelf de moderatie ter hand nam= er komt niks meer door en straks alleen die de heilige Francisco knielers met het goldlabel moslim of antizionist waar bedoeld wordt…., juist, dat dus. Maar het ligt er niet duimendik bovenop.
   Va n Jole is de vleesgeworden Goebbels.

 25. Er zijn al geluiden dat het Verenigd Koninkrijk door de EU gedwarsboomd en gestraft zal worden niet alleen bij het afwikkelen maar ook bij het maken van nieuwe bilaterale afspraken. Dit om de andere lidstaten die een exit overwegen af te schrikken. Economische belangen worden dan opgeofferd om een punt te maken. Dat gaat goed zo. Vervreemd vooral het bedrijfsleven van je dan heb je niet alleen een conservatieve bevolking tegen je maar ook kapitaal. Eerst dan kan het snel gaan.

 26. g.h.m.leferink

  24 juni 2016 op 23:31

  “Brussel is een genocide-machine, die angst produceert als propaganda, en die het taaie gevecht om de democratie verkoopt als ‘gevoel.’ En dat is dus het smerige spelletje wat ook kranten als de Volkskrant spelen: De mensen wegzetten als dom. Beweren dat je zelf het verstand in pacht hebt, alle bedreigende feiten over de illegale immigratie, veroorzaakt door diezelfde EU, terzijde schuivend.”
  Joost: 100 % mee eens. En wat jij ‘een smerig spelletje’ noemt daar vecht ik al meer dan 10 jaar tegen. Namelijk tegen FARIZEEËRS. Die ik als de grondoorzaak zie van het merendeel van de ellende op deze planeet.
  En wat vroeger een dagblad was ‘dat bij de bisschoppen op schootje zat’ is helaas afgezakt tot AZIJNBODE.
  En wat me al opviel zijn de HALVE WAARHEDEN in de MSM. Dus NIET MELDEN dat Brussel is verworden tot een achterbakse LOBBYCRATIE, waar zowat alles STIEKEM gebeurt, enz.
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

  • Leferink,
   Ze zitten nu bij de EU-commissie op schoot. Niet afgezwakt dus, maar verkast.

 27. “Juist de EU ontwikkelt zich tot een gevaarlijke oorlogsmachine tegen Rusland”

  Juist. De staat en superstaat zal altijd de bron van de grootste en langste, meest zinloze en oneindige oorlogsvoering zijn. Dat is een les die Europa nog niet WIL leren. Zij denks dat het iets met fascisme, nationalisme en besnorde of vreemd behaarde mannetjes te maken heeft. De gruwelijkste waarheid is nog niet erkend: de onbegrensde staatsmachine zelf genereert dodelijk beleid.

  De omslag moet doorzetten trouwens, ook de rest van EU en de VS moeten in een soortgelijke crisis komen voordat de juiste vragen openlijk gesteld kunnen worden. Wat er nog ontbreekt trouwens is een coherente visie op de toekomst. Al te lang spelen we met een failliete denkwijze. Dat zal niet zomaar omslaan. Maar tijdens een crisis, onder de druk, komen juist de betere ideeën. Niet de “sterke man” maar sterk denken, overtuigende, zinvolle ideeën en het lef om ze in de praktijk te brengen. Maar wel met de meerderheid.

 28. So this is what democracy feels like. This is what a ballot-box revolt looks like. Yesterday the people asserted themselves. They made plain their dislike of the EU. And they did so against virtually the entire establishment. The leaders of capitalism, the vast majority of the political class, experts, academics, world leaders, global institutions, the liberal media and the celebrity set united to warn the little people, to hector and lecture them, about the dangers of rejecting the EU. And yet the little people did it anyway. They said No to the EU, and in the process revolted against a political and media establishment that thinks it knows better than us how Britain should be run. This was an uprising, a polite, quiet one, not only against Brussels but against the political class here at home, against those who rule.
  De rest is hier te lezen:
  http://www.spiked-online.com/newsite/article/brexit-a-brilliant-revolt-against-the-political-class-eu-referendum/18490#.V22Nv_mLQdX

 29. Criticaster

  24 juni 2016 op 19:55

  Hear, hear! Volledig mee eens!

 30. Sint Nicolaas

  24 juni 2016 op 19:36

  Dankzij de expansiedrang en het continu een hak zetten van Rusland leven we nu op gespannen voet met diezelfde Russen. De €U is de agressor, niet Rusland. Sint kan nog uren doorgaan zo en het moge duidelijk zijn dat Sint absoluut de pest heeft aan het hele instituut €U. Moge Brexit de eerste stap zijn naar het instorten van deze moloch. Het is een dictatoriaal, ondemocratisch op macht en geld belust instituut dat schijt heeft aan het volk en gevaarlijk spel speelt met onze veiligheid. Als ze zich zo nodig democratisch willen profileren dan schrijven ze in alle lidstaten een referendum uit. De roep er om wordt in meerdere landen steeds luider en de groei van partijen als FN, Ware Finnen, Lega Nord, PVV etc. komt niet uit de lucht vallen en is het resultaat van jarenlange onvrede onder en verraad aan het volk. Nogmaals Britten, van harte en dat het maar snel navolging mag hebben.

 31. Sint Nicolaas

  24 juni 2016 op 19:27

  En de volledige afbraak van elke identiteit, nationaliteit en soevereiniteit door zo veel mogelijk problemen en ellende te creëren zodat er telkens weer een nieuw excuus is voor nog meer €uropa. En dan vinden ze het gek dat €uropa zo ver van de burger af blijkt te staan. Vind je het gek als je als burgen een continue berg stront over je heen gestort krijgt waarvan de oorsprong in Brussel ligt. Wat Sint node heeft gemist in de hele Brexit discussie is de menselijke factor. En daarmee bedoelt Sint de teloorgang van de Britse maatschappij. In de dik 20 jaar dat Sint daar over de vloer komt is het land verworden tot een beerput van nationaliteiten, de verloedering is overal zichtbaar, de agressie van de mensen, de asocialiteit van de ( voornamelijk zwarte / getinte ) import. Werkelijk tenenkrommend en €uropa wil nog meer van dit. Helemaal om van te kotsen is de k*tsmoes dat het dankzij de €U vrede is in €uropa.

 32. Was vandaag in Kevelaer (Duitsland) en daar sprak ik een aantal mensen. Ze verklaarden de Britten voor gek, maar toen ik ze een vette spiegel voor hield over Brussel, de EU en al die grootgraaiers, toen wisten ze niets of nauwelijks iets nog te vertellen. Er was een gepensioneerde die brabbelde over wisselen van geld aan de grens, hoe erg dit wel niet was. Verdere argumenten (ik vroeg er toch maar naar) had hij niet. Tja dan zijn het inkoppertjes natuurlijk. Want ja ik ben wel goed voorbereid en heb me goed ingelezen. Er was een postbeambte die fluisterde het woord Fluchtlingen. Tja je zag dat ze daar mee zit, maar men druft het niet uit te spreken. Bang voor racist te worden uitgemaakt. Ik zit daar niet mee. Een winkelmevrouw die aangaf dat men zelfs aan tafel verdeeld is. Maar naar buiten durft men niet de mening te geven. Ik zei dat Duitsland zich moet bevrijden van de ‘2e wereldoorlog-gijzeling’. Dan komt het goed met hen. Merkel is er niet lang meer zei ze nog. Ja ja goed zo.

 33. Sint Nicolaas

  24 juni 2016 op 19:16

  Misschien moet je dat eens aan het volk voorleggen meneer Tusk en niet ( zoals de €U pleegt te doen ) gewoon doordrammen en voort denderen met je imperialistische op hol geslagen trein. PVV €uroparlementariér de Graaf verwoorde het goed ; “dat krijg je als je altijd maar snoeihard regeert en niet naar de burgers luistert” Spijker op de kop ! Ook wordt er gezegd dat we €uropa moeten hervormen na Brextit. Plotseling komt de ene na de andere €urofiel krokodillentranen huilen en toegeven dat de €U niet gebracht heeft wat het volk verwachtte. Nou, dat is zacht uitgedrukt. Decennia lang denderen ze maar door, breiden ze uit, voeren een schijtmunt in die ons allen op de rand van de financiële afgrond bracht , stellen alle grenzen open zodat iedere terrorist en crimineel ongecontroleerd zijn gang kan gaan en laten het continent overspoelen met een vracht muzelmannen en bananenplukkers die zijn weerga niet kent. Alles met maar een doel : Een superstaat stichten.

 34. Sint Nicolaas

  24 juni 2016 op 19:03

  Brexit is een feit ! Waar Sint ( en velen met mij ) vurig op hoopte is bewaarheid geworden. Hier is een welgemeende felicitatie aan de Britten op zijn plaats. Wat een uitkomst. Eindelijk een land dat zich onttrekt aan de wurggreep van de dictators . Het volk heeft gesproken en zo HOORT het ook ! Een welverdiende vuistslag in het gezicht van de €urofielen. Het politieke lot van David Cameron is er mede door bezegeld. Hij stapt terzijde, gegokt en verloren maar een ding moet Sint hem wel meegeven ; Hij gaf de Britten een keus. Wel of geen €U. Die keuze hoeven we van ons aller Markje en co. niet te verwachten. Het pluche zit immers zo lekker nietwaar ? En nu ? De een na de andere €uroknuffelaar is geschokt, teleurgesteld, verbijsterd en noem maar op. En dan tutje Merkel. Ze ziet een kloof in €uropa. Goh, hoe zou dat nu komen ? En dan de zelfbenoemde €uropese president Tusk. Die wil de rest van het zooitje bij elkaar houden. Oh ja ? En wat vind het volk daar van ?

 35. Bingo! Het VK parasiteert al decennialang op Nederlandse arbeid. Ze hebben steevast een handelstekort en betalen met waardeloze ponden voor onze kwaliteitsproducten.

  Nederlanders moeten als de wiederweerga zoveel mogelijk goud uit Engeland slepen. De mariniers eropaf en heel Engeland leegkopen. Dat zal die profiteurs leren.

 36. Ik ben geen liefhebber van democratie maar dit vind ik geweldig: Nexit, Frexit, Italexit next please.

 37. Jan Stemerdink

  24 juni 2016 op 18:20

  Datzelfde heeft mij ook altijd zo geërgerd in de analyses over Pim Fortuyn, met name over het debat tussen Fortuyn en Melkert. Toen waren de woorden niet gevoel versus verstand, maar manier van optreden versus inhoud. Nee, zelfgenoegzame analisten; Pim heeft niet gewonnen door zijn manier van optreden, maar hij heeft gewonnen op de inhoud. Melkert heeft niet verloren door zijn gebrekkige manier van optreden, maar hij heeft verloren op de inhoud.

  • De Gutmensen kunnen hun ongelijk niet toegeven omdat daarop hun gevoel van eigenwaarde is gebaseerd, ze zullen tot hun laatste snik de werkelijkheid ontkennen.

 38. De eerste dominosteen is gevallen. Had het niet verwacht, maar toch gebeurde het. Opnieuw lijkt Brittannië het vaste land te gaan bevrijden van de tirannie. Ditmaal niet van een bezetter met tanks en vliegtuigen, maar van een bezetter die die zijn doelstellingen verwezenlijkt door de banken en het geld. Die het hele continent hiermee probeert te chanteren en te gijzelen. Met als resultaat dat de meest fundamentele grondrechten van onze democratie steeds verder worden uitgehold. Met dank ook aan Rutte en zijn maat. De fascistenkliek in Brussel kan zijn wonden gaan likken, maar dat zal niet genoeg blijken. Nu Brittannië “rules the waves again” zullen steeds meer schapen volgen over de dam. De opdracht voor de waardeloze regering die wij hebben is nu om zo snel mogelijk een goede damagecontrol op poten te zetten. Bijvoorbeeld door het herstel van de relatie met Rusland en alvast goede betrekkingen aan te gaan met het verenigd Koninkrijk.

 39. Een grote sprong voorwaarts naar méér Europa? Dat wordt vast de oplossing . Versneld Oekraïne toe laten treden dan zitten “we” weer op 28 landen . En natuurlijk op iets langer termijn ook Turkije binnen halen, lekker puh.

 40. De zelfbenoemde toleranten hebben duidelijk moeite met het accepteren en het tolereren van een democratisch gekozen uitkomst. Het is even zo vreemd dat deze zelfbenoemde anti-kapitalisten nu plots de economie als het ultieme streven zien.
  .
  Wat een volk, wat een stelletje hypocriete engnekken. Die Boris werd ook al opgewacht voor z’n huis en kreeg scheldkanonnades over zich heen, Trump moet vrezen voor z’n leven en z’n aanhangers worden opgewacht en in elkaar geramd, Wilders moet voor z’n leven vrezen, etc etc.. En dan nog durven ze zichzelf als de fatsoenlijke en toleranten te presenteren. Gelukkig prikken steeds meer mensen door deze dogma’s heen, want dat zijn het, dogma’s van de kerk die zichzelf als links bestempeld, links moet zich doodschamen met deze fascisten.

 41. Als reactie op het artikel: Ja, ja en amen. De media is verworden tot een veelal dom, bang en eenzijdige slappe hap aan mensen die denken de enige waarheid te bezitten, zonder énige vorm van goede objectieve journalistiek uit te voeren.
  .
  Ik hoop en denk inderdaad dat er een beweging in gang is gezet die nog lang zal nadonderen. Hopelijk zijn de verkiezingen in de komende 12 maanden (in o.a. Spanje, Nederland en Frankrijk) de volgende momenten waarop Brussel meer en meer haar biezen kan pakken.
  .
  Onze voorouders hebben lang en hard gewerkt en gevochten om de tot voor kort uitstekende democratie op te bouwen. Nee, ook democratie is niet zaligmakend en alomvattend. Maar wel een stuk beter dan de dictatoriale trekjes van Brussel. En ’t is tijd dat ze dat daar in die ivoren torens beginnen te voelen. Mensen zijn ’t zat, en dat zullen ze de komende maanden/jaren nog goed merken ook.

  • Ook ik heb al 2x een dikke “NEEN” gestemd, en zie hoe ze met ons, het Volk, de kont afgeveegd hebben. Het reguliere nieuws kijk ik al zeker 25 jaar niet meer. Zo afentoe RTL 4 om te zien wat de MSM zeggen, en die zijn ook hard achteruit geboerd qua objectiviteit. Als je de alternatieve kanalen volgt, dan zie je pas écht hoe we gepiepeld zijn met z’n allen. De EU is de Sovjet Unie 2.0 en is een drama voor de gewone man/vrouw in de straat. Orwell’s “1984” was een roman, géén verdomde manual! De knee-jerk reacties van de lakeien in Brussel zeggen genoeg. Koste wat kost zal en moet de “droom” in stand gehouden worden. Onze pensioenen staan op de nominatie gesloopt en herverdeeld te worden in de EU. Je reinste diefstal! Maar: houd de mensen dom, geef ze brood&spelen. De UK had geen betere zet kunnen doen. Weg met het juk van de ongekozen Elite!

   • @Sjefke
    +10!
    Vanavond een comment aan het inkloppen geweest voor een Aziaat. Haar volkomen onwetendheid verbaasde me. Ik ontmoette haar vorig jaar nog, maar zoals het Aziaten betaamt, mooi weer lange dagen en langs de hete brij kletsen. Het verraste me daarom dat miss ineens meent dat de opbouw van een uniforme natiestaat een must is. Ik heb haar gevraagd of ze het wel okidoki vindt om de schuld van haar buren dan maar te voldoen. Ik vermoed spontaan dat ze dan niet eens weet waar het over gaat.

    • Die Azitatische dame is een schoolvoorbeeld van hoe eigenlijk half Nederland denkt:
     – ver van m’n bed show
     – te “druk” met de dagelijkse dingen des levens
     – ach, het is maar politiek
     – we moeten elkaar toch een beetje helpen? (oh, kost dat ons zóveel? Nee, dát wil ik natuurlijk niet… misschien dat de rijken wat meer kunnen betalen?)
     – … en ga zo maar door.
     .
     Zoals jij en @Sjefke7807 aangeven, zo draait de wereld. Ik was gister bij de ledenvergadering van VNL (Voor Nederland), en sprak daar ’n jongen die voor VNL was en alle bijhorende standpunten. Maar wel érg weinig wist van wat er allemaal gebeurt is met ons geld, onze soevereiniteit e.d. Toen ik daar over begon zag ik ’t ‘m gewoon voor de ogen draaien en droop hij af. Ok… ik ben wat sterk van mening en vertel ’t gepassioneerd, dat helpt ook niet 😉 Maar veel te veel mensen druipen af als ze verteld wordt hoe hard je genaaid wordt. Een beetje confrontatie en men wordt nerveus en angstig tegenwoordig.

     • @Joram
      Wat mij vooral irriteert, is dat mensen ”Ach en wee” roepen, maar al heel gauw zeggen dat er ”niets aan te doen” valt. Egocentrisme en luiheid ten top, als je het mij vraagt. Als je in opstand komt, of duidelijk bent, word je hard en gevoelloos genoemd.

 42. Rusland werd door Joost genoemd. De Britten zijn volgens mij nu geheel vrij om als enig Europees land zaken te doen met Rusland. Tandenknarsende Merkel en de rest van de EU bobo’s kunnen roepen wat ze willen. De Britten zijn vrij van de Brusselse tirannie en doen waar ze zin in hebben. Gewoon handel drijven en zelf aan het roer staan. Hoe mooi is dat!

  • De UK kan nu het zakendoen met Rusland verder gaan opvoeren? Dat zou Washington, de organisator van die sancties tegen Rusland, wel eens kunnen tegenhouden. Er zullen genoeg smerige streken bedacht worden door Washington en Brussel om andere EU landen van eenzelfde referendum af te houden, vermoed ik. Deze eerste ronde Brexit ronde is wat onverwachts gewonnen, echter we zijn er nog lang niet. Washington en Brussel zijn bijzonder onbetrouwbare “partners” gebleken. Die zullen nog een hoop roet in het eten proberen te gooien. Maar blijven hopen en doorgaan, net zolang tot er een Brussel-exit is.

   • Washington en Brussel zijn na vandaag niet meer dezelfde. Het zat er al heel lang aan te komen. Ook in Washington is er een troonopvolging. En Clinton heeft de wedstrijd nog lang niet gewonnen ook al denken alle geleerden die we constant zien van wel. Die dachten ook nooit dat Trump zover zou komen en geloofden niet in een Brexit. Trump wil de banden met Rusland aanhalen. Dus wie weet is nu de tijd rijp voor een omslag. Ik dacht dat Griekenland al de druppel zou zijn, en nu de immigratie problemen plus islam aanslagen en islamisering. Het kan niet anders of de leiders van nu zijn niet de leiders van morgen. Bizar vind ik de RTL stelling dat de Nederlander geen referendum wil en verder geen behoefte heeft om uit de Unie te stappen. Terwijl een ander onderzoek nou net het tegenovergestelde beweerde. In Frankrijk lonkt een verandering en in het Oosten is men de arrogante Merkel helemaal zat.
    Die dominostenen vallen al en de EU top heeft het nog steeds niet door.

    • http://opiniepanel.eenvandaag.nl/uitslagen/67763/meerderheid_voor_referendum_over_eu_lidmaatschap
     ———
     Onderzoek eenvandaag Nederland: 54% wil EU referendum. 48% wil er uit en 45 wil in de Unie blijven.

     • Laten we ook vooral niet vergeten dat ons land geregeerd wordt door een geschiedenisleraar die een beetje kan babbelen en een stel goede hersens heeft maar verder niets te melden heeft.
      VVD staat voor Vrijheid en Democratie.
      Laat dat nou net de reden zijn voor de Britten om uit het feodale monster te stappen.
      Ironisch…
      De Europese Unie doet niets anders dan vrijheid en onze democratie inperken voor eigen gewin. Daarvoor zijn honderdduizend ambtenaren in dienst die duizenden wetten en regeltjes maken om het allemaal voor elkaar te krijgen. Gevangen in een web.
      Men creëert problemen om nog meer beleid te genereren en zo zichzelf onmisbaar te maken en de cirkel is rond. Politiek is voor 90% gebakken lucht met ernstige gevolgen.
      Met een vrij professioneel klein team aangestuurd door referenda kan je met gemak een land runnen. wat ook zal gebeuren in de toekomst. Nu zijn het echte amateurs die aan de knoppen zitten. Niet allemaal natuurlijk, er zijn uitzonderingen. ..

 43. Helemaal eens. Laten we hopen dat van nu af aan het gezonde verstand gaat zegevieren. Maar onderschat het krachtspel van de technocraten en bankiers niet. Gekozen presidenten en regeringen zijn vaak slechts marionetten. Maar laten we positief blijven en aannemen dat de mensen werkelijk wakker worden. Ik heb weinig bezwaar tegen Donald Trump, de beste keus, zeker tegenover crimineel Hillary Clinton, maar hoeveel werkelijke macht en invloed zal hij naar zich toe weten te trekken, als hij al wint? Wat gaat het Britse establishment doen? – zij waren tenslotte tegen Brexit en (gezichts) verlies is erger dan zelfmoord voor een politicus. Het zijn spannende tijden…

  • Wat gaat het Britse establishment doen?
   —Opportunisme en pragmatisme, gewoon meevaren met de wind die nu een andere richting op staat. En feitelijk verandert er niets, behalve dan dat de Euronazi’s hun eerste grote nederlaag lijden.
   WIJ hebben ooit nee gezegd, NOOIT ja tegen deze megalomane EUSSR.
   Toch zijn we er in geluisd. Om weer los te koppelen moeten er 10000 verdragen afgehandeld worden. In theorie krijgt VK 2 jaar.
   Bizar toch?
   Niemand van de MSM heb ik ooit gehoord over het ondemocratische grondbeginsel van de Unie. Ook nu, geen enkele keer over het nee van Nederland en Frankrijk. Voor mij is het nee wat ik gestemd heb nooit in een ja verandert. En alle problemen gaandeweg de rit hebben wel duidelijk gemaakt dat dit monster nooit het leven had mogen zien.
   Ook nagenoeg alle politici zijn in ontkenning. Logisch. Ze willen de macht en het geld verdelen met de grote spelers, Industriëlen en banken. De zenuwen gieren door hun keel nu het feestje verstoort wordt.

 44. Zonder gekheid.
  De uitkomst is boven verwachtingen.
  Het kan alleen maar beter gaan.
  Ja, op korte termijn valt er een kleine teruggang te verwachten. Maar het eiland zat niet in de euro dus hoeft niet eens anders geld te drukken of prijzen aan te passen.
  Baas in eigen land. Hoe geweldig is het om nu Fuck Merkel en Brussel te zeggen wanneer ze weer met nieuwe regeltjes komen of zakken met geld weg halen.
  De ongekozen zonnekoninkjes in Brussel hebben een flink stuk van hun onbedwingbare hoger naar meer macht moeten bekopen. Voelt echt lekker en smaakt naar meer.
  laat die dominostenen maar vallen. het is uit met de EUSSR pret.

 45. Ik zit de hele dag in spanning te wachten op het wegzinken van het eiland van de Britten in de Atlantische oceaan. Ik wacht op de live beelden van de ramp. Alle schermen van de satellietbeelden staan aan.
  Dit was namelijk voorspelt door alle knappe koppen die er verstand van hebben. Het eiland breekt van Europese plat af en dondert 4 km naar beneden tot de bodem van de Atlantische oceaan om Atlantis te vormen. Met daarmee een tsunami veroorzakend die heel Europa en de verengde staten op hun grondvesten zouden doen laten trillen.
  Dus hoe laat begint de ramp?
  En moeten we er ons zorgen over maken?
  Ik hoop dat onze beste MP ooit… Rutte een goed reddingsplan heeft? Houden de dijken het. Wat zegt Merkel?
  Komen we ooit deze ramp te boven??