Rutte tekent associatieverdrag toch. Wegstemmen die man!

Door Joost Niemoller

Premier Rutte gaat de uitslag van het referendum over een associatieverdrag met Oekraine dus gewoon naast zich neerleggen, en tekent dat verdrag. Met een aantekening erbij, waarbij iets wordt gezegd over de zorgen onder de Nederlandse bevolking. Althans, de zorgen, zoals premier Rutte die zelf zo heeft geinterpreteerd.

In plaats van aanpassing van het verdrag, vraagt hij om een ‘wettelijk bindende’ oplossing die recht doet aan de zorgen van Nederlandse burgers. Tijdens het referendum kwamen drie belangrijke zorgen naar voren, zei Rutte: de vrees dat het akkoord een stap is richting EU-lidmaatschap, de angst dat de afspraken over militaire samenwerking neerkomen op een Europese veiligheidsgarantie voor Oekraïne, en de weerzin tegen financiële steun aan Oekraïne.

In die lijn zat Rutte al een tijdje te praten: Hij wilde recht doen aan de geest van dat referendum, en wat de geest van dat referendum was, dat bepaalde hij dan wel zelf.

Maar de uitslag van het referendum was dus heel duidelijk: Geen associatieverdrag met Oekraine! Het was een raadgevend referendum. Rutte heeft het recht de uitslag naast zich neer te leggen. Wanneer hij dat meteen had gedaan, had hij tenminste ballen getoond. In plaats daarvan schoof hij het door en komt hij met deze typisch Haagse schijnoplossing. Wel ondertekenen, maar met een aantekening erbij. Wat daar ‘ wettelijk bindend’ aan zou zijn, blijkt nergens uit. Wettelijk bindend is alleen dat associatieverdrag en dat wordt door Rutte keurig getekend. Wat de Nederlanders daar van vinden, dat zal hem worst wezen.

Het is dezelfde premier die er niet aan denkt om de Nederlanders een referendum over een Nexit voor te leggen, zoals zijn collega Cameron dat wel deed. Het formele argument is dat de VVD nu eenmaal tegen referenda is. Alsof dat een in steen gehouden argument zou zijn. In werkelijkheid zwalkt de VVD heen en weer over dit onderwerp. Soms willen ze het. Soms niet. Die houding komt voor uit de angst voor het volk.

Zo’n slapjanus van een premier, daarmee mag je toch maar een ding doen; wegstemmen, die man!

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

19 Reacties

 1. Leo KarelJan

  29 juni 2016 op 15:50

  Een onbetrouwbaardere paljas dan deze leugenachtige schurk bestaat er niet. Dat deze man nog steeds populair is in de VVD en bij veel te veel kiezers is dan ook een absurde zaak. Dat hij ook nog gewoon kan functioneren in de NL en EUSSR politiek zegt alles over hoe verrot deze wereld is. Met zo veel leugens en gedraai zou hij er al lang uitgetrapt moeten zijn. Maar binnen de totaal verrotte politiek kan hij gewoon doorgaan. Het zegt alles over de door en door verziekte regentenkliek en media.

 2. Wat kunnen miljoenen mensen individueel doen om de EU het leven zuur te maken?

  • @Inheems
   Om te beginnen de geldstroom richting elite uitbannen.
   Moeten al die miljoenen wél meedoen. Vergt oa moed, bereidheid tot veranderen van consumptiegedrag en, last but not least, samenwerking!

 3. Rutte tekent en de Oekraine krijgt ongeveer 11 miljard euro…geen geld meer naar Griekenland …….?? ach waar maak ik mij eigenlijk druk om ?
  Welterusten Nederland….
  De Europese Unie biedt het noodlijdende Oekraïne ruim 11 miljard euro financiële hulp voor de komende jaren.
  Dat maakte de Europese Commissie woensdag bekend. Het gaat vooral om leningen en een klein gedeelte bestaat uit subsidies.

  Brussel werkte bij het opstellen van het steunpakket samen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De regering in Kiev zou alleen al voor dit jaar ruim 10 miljard nodig hebben.

  De hulp is bedoeld om de economische en financiële situatie van Oekraïne te stabiliseren, aldus de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso.
  http://www.nu.nl/buitenland/3718509/eu-steunt-oekraine-met-ruim-11-miljard-euro.html
  Vraag mij toch af waar die geldboom staat …..

 4. g.h.m.leferink

  29 juni 2016 op 11:56

  Als ik het niet gedacht had! Dat joch wacht een tijdje, totdat de aandacht voor het verdrag is weggeëbd. En dan lekker tòch doen wat hij al die tijd al van plan was. In overeenstemming met ‘His masters voice’ uit Brussel. Zó ken ik hem weer, dat ventje dat in verkiezingstijd riep van “Iedereen moet er duizend euro bij krijgen”. Wat zijn zoveelste gebroken belofte was. Konklusie: die moet weg!
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 5. Schei toch uit met discussiëren over politiek, stemmen en alles wat met het monsterlijke systeem te maken heeft. Het is niet alleen zinloos, maar ook ontzettend dom!!! Denk alleen al eens aan wat dit referendum heeft gekost! De uitslag wordt toch in de wind geslagen door dat ventje wiens naam ik gewoon niet eens meer wil typen. Is er nu werkelijk iemand die anders had verwacht?
  Doe die oogkappen af en wordt allemaal stille (stoute 😉 )samenwerkende doe-het-zelvers; mi de enige manier om werkelijk tegenwicht te bieden aan de elite die koste wat kost haar plannen willen doorvoeren.
  Gaan we het nu niet zelf doen, dan zal de toekomstige appel te wrang zijn om doorheen te bijten; binnen nu en vijf jaar (mss zelfs eerder) zal onze samenleving immers in een ware hel zijn veranderd!!! En dan is er niemand om ons te helpen!
  En nee, ik ben geen doemdenker, maar gewoon een realist die kan tellen: 1+1=2
  Tip: http://ommekeer-nederland.nl/hoe-wordt-je-een-soeverein-mens/

  • Als we allemaal zelfstandig zouden worden dan verzinnen ze in Den Haag wel andere inkomsten, door bijvoorbeeld de belastingen te verhogen. Of door te stellen dat die 1300 miljard in de pensioenpotten dan ook niet meer nodig zijn omdat zelfstandigen geacht worden zelf voor hun pensioen te sparen (wat ik eigenlijk voor iederéén wel een goed idee vind).
   .
   In mijn ogen moet je juist over politiek praten en het bij zoveel mogelijk mensen onder de ogen drukken. De opkomst tijdens verkiezingen is al jaren dramatisch (±40% geloof ik): dat betekent dat 60% niet/niet meer stemt. Juist die mensen moet je wakker zien te schudden zodat ze met hernieuwde motivatie tegen dat gevestigde tuig gaan stemmen. Hoe meer mensen het huidige wanbeleid, de huidige minachting en het gelieg in zien, hoe meer mensen zich tegen het gevestigde tuig keren. En dat is hard nodig ook.

   • @Joram
    “Hoe meer mensen het huidige wanbeleid, de huidige minachting en het gelieg in zien, hoe meer mensen zich tegen het gevestigde tuig keren. En dat is hard nodig ook.”
    Ben ik met je eens, maar dan wel ieder met zijn/haar persoonlijke inzet. Want dat stemmen niet echt zoden aan de dijk zet, mag nu zo langzamerhand toch wel duidelijk zijn?! Bovendien wil ik ze niet de kost geven die wél een stem uitbrengen, maar vervolgens in hun persoonlijke leven niets doen om het tij te keren.
    En dan slechts ter overdenking: Wat zou er gebeuren als bv niemand meer als een kip zonder kop belasting betaalt, en zoveel als mogelijk weloverwogen bewuste aankopen zou doen?

    • “maar dan wel ieder met zijn/haar persoonlijke inzet. Want dat stemmen niet echt zoden aan de dijk zet, mag nu zo langzamerhand toch wel duidelijk zijn?!”
     .
     …klopt absoluut. Ik geloof zelf wel dat als je een groot deel van die 60% aan niet-stemmers over de streep kan trekken om wél een stem uit te brengen, dat dat een gigantisch verschil zal maken. Maar uiteindelijk zal het de overheid zelf zijn die een verandering in de hele belasting- en subsidiewereld moet maken zodat het voor iedereen eerlijker wordt. Iets wat ik niet zie gebeuren met het gevestigde elitaire tuig wat daar nu de dienst uit maakt.

 6. Het hele Westen is nog slechts een verzameling aan mohammedaanse olie verslaafde watjes.
  Brexit zal niet veel helpen, Nexit ook niet.

  Van absoluut levensbelang voor de beschaafde wereld is een ISLAMEXIT.

 7. Wat ik begrepen heb komt er bij het verdrag een bijlage van Nederland, met een aantal zorgen van Nederland, waaraan de mentor van Merkel: Obama , en Merkel en Juncker hun reet mee afvegen.

  Een ordelijke Brexit is overigens ook mogelijk, als de EU zich constructief opstelt gaan de koersen zo weer omhoog.

  Maar dat gaat niet gebeuren. De EU wil Engeland destabiliseren, zodat het volk onder de duim gehouden kan worden en de omvolking verder gestalte kan krijgen.

  We worden geleid door het absolute kwaad.

  • D. G. Neree

   29 juni 2016 op 13:55

   “De EU wil Engeland destabiliseren”.

   Dat zal grote schade toebrengen aan de economieën van de EU-landen. De EU heeft het Verenigd Koninkrijk harder nodig dan het VK de EU.

 8. Ik ben absoluut, maar dan ook écht absoluut, niet aggressief aangelegd. Maar als je zo’n kerel als Rutte op straat tegen komt nadat hij zó is omgegaan met de uitslag van een referendum als dit. Een referendum wat voor een hoop burgers de 2e keer is dat ze hun ongenoegen en zorgen kwijt konden, en waarbij een overduidelijk “nee” werd neergezet… als je dan zo’n Rutte tegen zou komen op straat, dan zou je ‘m toch een oplawaai willen verkopen of niet?
  .
  Echt, wat een totale respectloosheid weer. We wisten op voorhand natuurlijk al dat hij zo om zou gaan met de uitslag, maar toch… ik kan er met m’n hoofd niet bij dat hij dat zo klakkeloos en respectloos doet. Dat is niet alleen premier onwaardig, maar ook mensonterend.

  • Suggereren dat iemand een soort van geweld zou “verdienen”, zelfs maar in gedachten, door zijn politieke keuzes is niet alleen een Nederlander onwaardig maar ook in gedachten mensonterend. Als bij een volgende verkiezing een nog grotere “verrader” gekozen zou worden, verdienen al die kiezers en het partijkader dan ook een oplawaai? Veel dingen beginnen bij een gedachte en als je genoeg verder gefrustreerd raakt ga je beginnen met geweld, vaak eerst dat van anderen, tolereren of goedpraten. Zo gaat dat. Je moet op tijd een grens leren trekken naar mijn mening met dit soort dingen.

 9. Helaas maar waar. Rutte kan niet anders want dat verdrag was al heel lang beloofd aan Oekraine en Washington. Dus mes op de keel. Die moordende Maidan protesten met de daarop volgende staatsgreep, oorlog in Donbas met tienduizend doden, massa moord in Odessa waarbij ongeveer 200 mensen omkwamen en sommigen levend verbrand zijn, dit alles werd geprogrammeerd door de VS (Nuland) en Brussel om tot dit associatie verdrag te komen en daarmee een nog grotere wig te drijven tussen Rusland en de EU. Vandaar dat mafiaboss Poroschenko zich zo zeker voelde toen hij zei dit NL referendum te negeren waar notabene Rutte bij stond. Rutte is gewoon bang dat hem wat overkomt indien hij zou weigeren. Enfin, Kiev had op z’n minst die gestolen schilderijen terug kunnen geven. Maar zo werkt het niet met criminelen: Geef ze een vinger en ze nemen de hele arm en je komt nooit meer van ze af. De EU is verworden tot een ordinaire mafia bende.

 10. Prima, laat ze dit maar voorleggen aan de 27 leden, maar dan wel met een bindend in/uit referendum per staat.
  .
  Dit plan is inhoudelijk niets nieuws, het is precies waar al die tijd op is aangekoerst door de utopisch verblinde EU-elites en wat tot nu toe werd gedaan in verhullende kleine stapjes om geen democratische tegenkracht te genereren.
  .
  De uitslag van al die in/uit referenda zal wel iets worden in lijn van netto ontvangers/betalers. Alle netto ontvangende leden willen er in blijven (zie Schotland en Ierland). De geschiedenis van de 20e eeuw leert ons dat volkeren net zo lief een dictator volgen wanneer die (voor het oog) voorspoed brengt.
  .
  Het probleem voor de (voorheen) netto ontvangers is dan wel dat er geen gratis uitdeelgeld is want de netto betalers stappen er natuurlijk uit.
  .
  Misschien verenigen de sterken zich ook en krijg je alsnog 2 unies. Maar dan blijft de spanning tussen arm en rijk, en daardoor de kans op oorlog of subsidie.

 11. “There is a single political class in power in Europe, The divsion between left and right and between nations is comletely irrelevant. There is one political class which shares power between itself.”

  John Laughland

  bijbehorende clipje:

  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2016/06/docu_waarom_minpres_zo_bang_is_voor_referenda.html#comments

  Laat dit in vredesnaam het laatste leermomentje zijn voor het Nederlandse stemvee. Er bestaat geen verschil zijn tussen wat Brussel en Den Haag willen, Als we van Brussel af willen hoeven we allen maar opruiming te houden in eigen huis.

 12. cmsuijkerbuijk

  29 juni 2016 op 00:31

  Joost, ik ben het met je artikel volkomen eens, maar er is wel een storende fout in je tekst. Je schrijft:”Alsof dat een in steen gehouden argument zou zijn”. Dat moet natuurlijk “gehouwen” i.p.v. “gehouden” zijn!

 13. Nog voor de volgende verkiezingen heeft Rutte Nederland voorgoed uitgegomd en overgeleverd aan knettergekke dictators.

  Dat hij het referendum naast zich neer zou leggen wisten we al, want een paar weken geleden werd dat nog triomfantelijk getwitterd door de premier van de Oekraïne.