De slag om Groot Brittannië: realisten vs utopisten

Door Joost Niemöller

Vandaag is de dag van Brexit of niet Brexit. Het is de slag tussen realisten en utopisten.

De realisten weten op basis van kennis over de Westerse geschiedenis dat vooruitgang en welvaart gebaseerd zal zijn op democratie en instituties, en dat dit succesvolle model gebaseerd is op de relatief recente uitvinding van de natiestaat. Zij willen wereldhandel met werkende landsgrenzen. Zij weten dat de wereld een wereld is van mensengemeenschappen die met elkaar in competitie zijn.

De utopisten geloven in een groot, globaal wereldmodel, waarin de democratie en de competitie is uitgeschakeld en de wereld zich op wonderbaarlijke manier vanzelf zal regelen opdat iedereen even rijk wordt, de culturen en rassen in elkaar op zullen gaan en er door magie een nieuwe wereldbeschaving ontstaat die in niets lijkt op de wereld van de verschillen waarin we nu leven. Alle utopieën zijn hetzelfde en geloven in algemene gelijkheid.

De utopisten binnen de EU hebben het momenteel zwaar. De tegenstand van de realisten is groeiende.

In het Brexit debat, wat vooral een debat is over de oeverloze illegale immigratie, gaat het daarover:

The Brexit debate is echoed in mounting euroscepticism across much of the continent. This is fuelling a struggle which, crudely put, pits those who want a more integrated Union against self-styled “realists”, who dismiss them as “utopian” dreamers disregarding democratic attachment to nation states.

Met ‘populisme’ heeft dat alles niets te maken. Populisme is alleen een stijl van politiek voeren, die aan beide kanten voorkomt. Het is een populistische strategie van de utopisten om de andere kant voor te stellen als volksmenners, en om op die manier de vorm boven de inhoud te laten gaan.

Waar het om gaat is of de transformatie die al eeuwen in de Westerse beschaving gaande is, doorgang kan vinden. Die transformatie is er een waarin volkeren over zichzelf kunnen beslissen en waarin de bestuurselites in dienst zijn van dat volk. Of dat kleine financiële elites die internationale banken en andere bedrijven aansturen achter de schermen de volledige macht naar zich toe kunnen trekken.

De slag om GB zal in elk geval als uitslag hebben dat een groot deel van de Britten kiest voor realisme. Die groep is sterk groeiende, en dat blijft, Brexit of geen Brexit.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

68 Reacties

 1. Goh, deze uitslag had ik eerlijk gezegd niet verwacht, gefeliciteerd GB met jullie verkregen onafhankelijkheid. Ook een pluim voor de democratie in GB, kennelijk wordt daar niet gesjoemeld met de stemmen, chapeau.
  .
  En de jeugd is idd niet gecharmeerd van het vertrek, ze verwijten de ouderen hun toekomst te bepalen cq te bestelen. Tsja.. daarom zullen ze ook nooit naar hun ouders geluisterd hebben, die zijn tenslotte ouder dan zij en dan kan het nooit goed zijn 🙂 Ik snap zeker die linkse cultuurrelativisten niet, juist in de oer- en niet kapitalistische culturen staan de ouderen gelijk aan wijsheid, zij hebben immers het leven geleefd en door schade en schande wijs geworden. Maar goed, de jongeren hebben recht op hun mening en mogen dat uitspreken, dus dat ze het uitspreken daar kan ik alleen maar achter staan, en uiteindelijk zal een groot deel van hen ook door schade en schande wijs worden. Wat wel bizar is, er wordt nu overwogen de leeftijd te verlagen naar 16 jaar.

 2. g.h.m.leferink

  24 juni 2016 op 15:36

  Zie….
  En daarbij paste het Sjenaal wel op om te noemen dat Zwitserland en Noorwegen beide géén volledig EU-lid zijn, maar zich beter dan veel EU-landen kunnen redden! Dat het OUt-kamp al lang op voorsprong stond, dat MOET WELHAAST, maar tot vanmorgen klampte dat NOS-Opiniesjenaal zich aan alle strohalmen vast die het maar kon grijpen. Net nu het ruw wakkergeschud worden met de zekerheid dan het volk toch MINDER DOM-MANIPULEERBAAR is dan ze op het Mediapark graag hadden gezien!
  Maar ja, dan had de sjenaalredaktie maar beter de vinger aan de pols van de maatschappij moeten houden, inplaats van leuke spelletjes te doen in de spijbelbus……………
  Een variant op de vroegere Marlboro-reklame ‘Avontuur bestaat nog, Proef het’:
  “Demokratie bestaat nog, breng het in praktijk!” Waarbij ik hier Farage en Johnson en hun aanhang van harte feliciteer!
  Wat ons nu nog rest is Brussel schoonspuiten met anti-Farizeeërs-middel.
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 3. g.h.m.leferink

  24 juni 2016 op 15:20

  Een feestdag is het vandaag voor mij! Eindelijk, eindelijk begint het door te dringen: DEMOKRATIE is een woord dat ze in het Brelaymontgebouw in Brussel moeten opzoeken in de bieb, in de Grote van Dale. want daar in Brussel zit een aantal klefkonkelkloten en giroblauwe EUsmurfen die niet beter verdiene dan deze grote draai om de oren.
  Nòg mooier was vanmorgen om 0900 uur de 20 minuten durende jammerklacht van het NOSsjenaal. Het was voor het eerst sinds jaren dat ik met plezier dat Gluipersjenaal bekeek. Het ontaardde nog niet in schelden, wel natrappen van iemand die zijn verlies niet kan verkroppen. Waarbij hun vrindjes alle gelegenheid kregen om met pikzwarte verf grote doemscenario’s te schilderen. En wat gaf dat SOEMO-sjenaal (Stiekem Onze Eigen Mening Opdring-sjenaal) zich bloot….! Het leek Gerrit Zalm wel, die ons ooit voorloog “dat er anders oorlog zou komen”. Het was dus ‘van alles doen om de schijn op te houden dat de Britten de verkeerde keus gemaakt hebben’.
  Zie…

 4. Plaatje is dus niet te kopieren blijkbaar. Jammer

 5. Als mensen onder de 55 hadden gestemd was het een remain geworden, hoe jonger hoe meer pro EU.

  De ouderen zeggen nu tegen de jongeren: Ruim je eigen kamer op, zoek een vakantiebaan.
  De jongeren twitteren boos dat de ouderen hun toekomst vergooid hebben, maar dat is niet waar. De ouderen zeggen tegen de jongeren: je bent nu vrij, je mag nu zelf je eigen huis op orde houden. Het betekent hard werken en verantwoordelijkheid, maar het betekent ook dat anderen niet meer over je beslissen.

  De jongeren dreinen nog wat, ze twitteren boze berichten, maar uiteindelijk zullen ze moeten toegeven dat de ouderen gelijk hadden, ze zullen met andere woorden snel volwassen worden.

  De ouderen hebben de jongeren op pad gestuurd, de wijde wereld in. Een mooie gedachte.

 6. Na Brexit is het doemdenken in de media alleen maar toegenomen. Alles stort blijkbaar in. Beurzen kelderen, alle financiele markten storten wereldwijd in, vakantie in het buitenland wordt voor Britten onbetaalbaar, ga maar door. Zodra de eerste Brexit schokken zijn verwerkt dan zouden de financiele markten zich toch weer moeten herstellen. Indien dit herstel uitblijft dan is er dus wat meer aan de hand dan slechts een Brexit, alhoewel politici en de media vanaf nu Brexit de schuld gaan geven van alles wat er mis is en mis gaat. Gemakshalve wordt er vergeten dat het economisch al jaren niet goed gaat met de EU en dat met name de jeugd werkeloosheid nog steeds ongekend hoog is. En dat werd niet door het Brexit referendum veroorzaakt.

 7. Onder de 55 jaar was voor remain!

  Veel Engelse jeugd is woedend dat hun toekomst bepaald is door mensen die bijna dood gaan.

  • Niet gaan liegen Koffij !!! De jeugd tot 30 was voornamelijk voor maar daarna vond de kentering plaats. En mensen van 40plus zijn niet bijna dood. Bij de indianen werd juist aan ouderen om hun raad gevraagd of is dit nu ineens ook niet meer kultuur bij jou?

   • Volgens Hilversum 1 was onder de 55 jaar voor, daar luister ik naar.

    Er worden veel tweets verstuurd door Engelse jongeren die voor waren, die woedend zijn op de ouderen.

    Ik kies geen partij, ik geef alleen de interessante reacties.

    • Van Hilversum 1? Wise decision.
     Anyway, hier is het 06.00 nu, ik ga mijn Brexfast maken. Lekker.

 8. Ja Hilversum 1, wie gelooft dat nog? Dan behoor je dus tot de echte naievelingen die ook zeggen dat er geen terroristen meekomen met de vluchtelingenstroom. Vertel dat maar aan de nabestaanden van de diverse aanslagen o.a. Parijs.

 9. Gerrit Herders

  24 juni 2016 op 18:00

  Nee, Koffij liegt niet, jij kletst maar wat

 10. De Engelse jeugd snapt nog niet dat hun toekomst juist is gered.
  Behalve natuurlijk de moslimjongeren. Die hebben echt reden tot klagen.

 11. Fantastisch resultaat!
  Ik had het niet meer verwacht.
  Hopelijk gaan de dominostenen vallen en kan het feodale waanzin project EUSSR in de geschiedenisboekjes.

 12. John Laughland:

  “The main characteristic of European politics for many, many decades is that there has been an increasing narrowing of permitted political debate. So more and more important issues, like immigration, are excluded from political debate and made taboo…and the media are very much a part of that.

  There is no tradition of critical journalism in Europe. The Europeans are convinced that they are superior and more democratic, more advanced than, for example, Russia. This is a comlete illusion. There is no tradition of contestatory journalism anymore.
  …..
  There is a single political class in power in Europe, The divsion between left and right and between nations is completely irrelevant. There is one political class which shares power between itself.

  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2016/06/docu_waarom_minpres_zo_bang_is_voor_referenda.html#comments

  • Bedankt voor de link!
   Echt nog steeds ongelofelijk hoe Flutte en die varkenskop van Oekraïne de stem van het volk op zeer arrogante wijze aan de kant schuiven (zie 3.08 min). Zeer heftig en absoluut wraakroepend!!!

 13. Prima minidocu (+/- 9 min.) waarin filosoof John Laughland de vinger legt op de zere plekken van EU, referenda, heersende politieke klasse en het mainstream journaille.

  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2016/06/docu_waarom_minpres_zo_bang_is_voor_referenda.html#comments

 14. De uitslag duidt erop dat de eerste helft van ”verdeel en heers” een feit is.
  50/50 overtuigt mij niet van een alom gedragen brexit.

  • Als Bremain met 50,01% had gewonnen, had je deze opmerking niet gemaakt, zegt mijn gevoel me. Dan zou de marge ruim genoeg zijn geweest om de andere bijna-helft allerhande existentiële valkuilen door de strot te wringen.

   • Niet juist!
    Ik ben absoluut vóór Brexit, maar ik vrees dat de strijd nog lang niet gestreden is, omdat er geen overtuigende meerderheid is die vóór heeft gestemd. Ik blijf dus voorzichtig met juichen over een overwinning.
    De toekomst zal ons meer leren…

    • Uiteindelijk zijn het de burgers zelf die het allemaal wáár moeten maken, want we weten nu onderhand toch wel dat we van de bestuurlijke elite niets, maar dan ook niets hoeven te verwachten.
     Zo vraag ik mij bijv. al serieus af waarom de onderhandelingen met de EU over een daadwerkelijke BREXIT twee(!) jaar in beslag moeten gaan nemen.

 15. Hilversum 1: Nederlandse Eurofielen in het Europees parlement zijn teleurgesteld en roepen om het hoofd van Junker. Juncker kan de EU niet geloofwaardig leiden.

  Tja, David Cameron wilde Juncker niet maar Merkel trapte Juncker door onze strot omdat zij het beter weet.

 16. Ik luister de hele ochtend naar Hilversum 1. De druiven zijn heel zuur. Het woord gitzwart, valt zeker 4 keer per minuut.

  • Tsja, meer dan de helft van de Britten heeft voor Brexit gestemd. Zo’n grote populatie kan je bezwaarlijk nog weg zetten als extremistische, populistische, racistische exoten. Ben wel benieuwd hoe een en ander dan wel geframed gaat worden in de komende weken.

 17. Rutte bevindt zich in een existentiele crisis.

 18. Rutte wordt vanmorgen geïnterviewd en staat al meteen weer te liegen dat er hervormd wordt in de EU en dat ‘we daarmee moeten doorgaan’. Junker heeft duidelijk gezegd dat hervormingen out of the question zijn. Maw: Rutte lult dus maar wat om de boel te sussen. Dat die kasthomo met zichzelf kan leven.

  • 10 dagen geleden:
   http://www.rtlz.nl/algemeen/binnenland/rutte-brexit-levert-amsterdam-geld-op

   Het kan verkeren, toch?

 19. Gerrit Herders

  24 juni 2016 op 08:16

  We must redouble our efforts to stop migrant scapegoating, focus our attention on the needs and desires of the overwhelming majority, and offer a real programme of hope for our people.

  Although we will leave the EU, our movement remains an internationalist one. We must continue to work with our friends, partners and allies across Europe in the shared struggle against austerity, to tackle climate change and to build a sustainable economy with full employment for all the peoples of Europe.

  In solidarity,

  Team Momentum

  Voor alle duidelijkheid en allle (uiters) rechtse reageerders hier, Momentum is de linkervleugel van Labour

 20. Gerrit Herders

  24 juni 2016 op 17:54

  En dat zegt de scheldkampioen van dit blog. Lees eerst je eigen teksten eens terug man
  En verdiep je eens in de uitspraken en stemmingen van deze voor jou geliefde heren en kom er dan nog eens op terug..

 21. Gerrit Herders

  24 juni 2016 op 08:14

  austerity and distant elites, be they British, European or Global, and share that demand for a country where working people have control.
  Many ‘Leave’ voters usually vote for Labour or are working people Labour should represent. Now the Party and the whole labour movement needs to show the country that it alone can offer working people genuine control over their lives, workplaces and communities.

  Labour must clearly demonstrate how it will improve lives through policies that will increase wages, tackle the housing crisis, and give people a greater say at work and in their communities.

  If we do not, we will not only be failing to advance the policies that will benefit working people but also could enable the populist right, who blame immigrants, not the powerful for the problems in our country. Part of the Leave campaign empowered these racist, reactionary forces, who peddle hatred and offer false hope. We must redouble our efforts to stop migrant scapegoating, focus our…

 22. Gerrit Herders

  24 juni 2016 op 08:12

  Het britse volk heeft gekozen om uit het monster dat EU heet te stappen. Of het verstandig is om het op dit moment en onder deze omstandigheden te doen 100%NEE. Want nu komen de fascisten als Boris Johnson en Farage aan de macht.
  Gelukkig zijn er ook nog mensen die na kunnen denken:

  Yesterday, the British people voted to leave the European Union. Momentum, which campaigned to remain in the EU to transform the EU, respects the decision taken by the electorate.

  We recognise that people voted ‘Leave’ for many reasons. Much of this vote reflected anger in communities which have experienced many years of industrial decline with the subsequent loss of secure employment. Many such working class communities have been utterly neglected for years by those in power. Millions appear to have chosen ‘Leave’ to vote against the unfettered globalisation that has seen living standards stagnate or fall, as the cost of living rises. We share this scepticism of big business dominance, austerity…

  • Rustig, het is niet het einde van de wereld. De inval in Irak door Bush junior, dat was pas een actie die veel gevaarlijker is voor onze samenleving. Uiteindelijk heeft dat ook de Brexit bewerkstelligd, de migrantencrisis, ISIS en ga zomaar door.

 23. D. G. Neree

  24 juni 2016 op 13:28

  Hoe voelt het nu om de plank grandioos mis te slaan?
  Het uitschelden voor fascist, racist en nazi is een oud en totaal versleten riedeltje en niemand trapt er nog in. Als er 1 proto-fascistische organisatie is op dit moment, dan is het wel de EU.

  • Gerrit Herders

   24 juni 2016 op 17:51

   Heb je nou zo weinig hersens of kan je niet lezen? Ik heb gezegd dat een overwinning voor Brexit twijfelachtig is. Welke plank dan.
   En ik zal jullie nog wat vertellen wat in jullie landje niet verteld wordt. Het referendum in Schotland is vervalst gebleken, net als de landelijke verkiezingen waarna de handlangers van de multinationals, de Tories met hun 24% van de vervalste stemmen mochten regeren. Naar die fraude loopt nu een onderzoek. De Schotten eisen een nieuw referendum.
   Tot vannacht 3 uur stond het ‘in blijven’ op voorsprong. 52 tegen 48 %. S’morgens vroeg was dat opeens gedraaid. Wie gelooft deze uitslag nog dan.
   En als jullie blij zijn met een overwinning van de fascisten Johnson en Farage zegt dat alles over jullie gedachtekronkel. Heeleng zijn jullie.
   En Joost, als jij dit een overwinning vind van het gezonde verstant moet je je toch echt na laten kijken. Tenzij je dergelijke onzin in opdracht schrijft natuurlijk.

 24. Gerrit,
  Eerste minister Boris Johnson zal de kers op de taart zijn!

  • Gerrit Herders

   24 juni 2016 op 17:38

   ja. alleen word het wel een heel klein taartje voor de britten na zijn bezuinigingen en uitverkoop aan de multinationals.

 25. Leve de populisten.

 26. Love the smell of napalm in the morning.

 27. Joost heeft ongelijk gekregen, maar volgens mij vindt hij dat niet erg. Op 24 juni gaat Engeland independence day vieren.

  Het plan om het Europese volk te vervangen door een kosmopolitische samenleving, kan misschien nog worden gestopt. Schauble was dat betreft duidelijk, toen hij de oorlog verklaarde aan het volk met zijn anti inteelt bullshit, waarmee de media (het grote kwaad, de NOS) hem liet weg komen.

  Schauble is wat dat betreft een belangrijke trigger geweest. De Engelsen moeten gezien hebben dat de elite knettergek geworden is.

 28. Ze zijn er uit jongens, ze zijn er uit! Volgens het nieuws is er een Brexit, dus Rutte moet nu serieus werk gaan maken van ons Nederlandse referendum van 6 april! 🙂
  .
  Man man man, wat een krappe winst, maar wát een serieus goed nieuws. Laat die eventuele dip, eventuele crisis (waren we al uit de volgende dan?), eventuele andere problemen maar komen. In mijn ogen is alles van tijdelijke aard, en slechter dan de afgelopen diverse crises kan het niet worden. En daarnaast, dát is o.a. waar je een mooi en nieuwe handelsovereenkomst voor sluit.
  .
  Eindelijk een échte stap tegen hernieuwde soevereiniteit, want je kan op je vingers natellen dat het een beweging in gang gaat zetten die z’n weerga niet kent, voor héél de EU. Brussel heeft ook eindelijk een klap gekregen en met de beide beentjes op de grond ge”vote”. Dat wordt een fijn weekend mensen! 🙂

 29. Ben benieuwd naar ieder uur het komende etmaal. Het is dus een feit, het VK maakt zich klaar voor een exit. Het zoveelste bewijs dat allen die op het pluche zitten moeten vetrekken. Ook wij hier in Nederland zijn het beu. Zogenaamde voordelen allemaal. Uitgeknepen door de elite, jarenlang. Geïntimideerd, bang gemaakt, bespot. Er zal wel oorlog komen omdat ze het ons niet gunnen. Let maar op.

 30. Zonder de Europees-Duitse immigrantencrisis was deze uitslag niet gebeurd denk ik!

  Best ironisch eigenlijk. Maar ik ben blij met de uitslag. Als ik al een EEG wil dan eentje zonder VK. En ik denk trouwens dat de VK ook geen eenheid is, bijvoorbeeld de Schotten passen er niet echt in qua mentaliteit en cultuur.

  Verder gewoon het feit dat dit MOGELIJK is, dat er een tegenbeweging is, dat er zo’n signaal uitgestuurd wordt. Veel mensen hadden geen geloof meer, dat een andere richting toegelaten zou worden, iets wat het “utopische feestje” verstoort.

  Voor de markten zal het wel instabiliteit betekenen en een periode van minder vertrouwen. Welke regering gaat daar nu positief instappen daar? Nieuwe horizon met nieuwe mogelijkheden? Nieuwe partijen?

  • D. G. Neree

   24 juni 2016 op 13:22

   “Als ik al een EEG wil dan eentje zonder VK.”
   U bent abuis. Het heet de Europese Unie en niet de Europese Economische Gemeenschap. Was het dat laatste, zoals 50 jaar geleden werd ingesteld, dan was er geen enkel probleem geweest.

   En “als ik al een EEG (EU dus) wil, dan eentje zonder NL”.

 31. Hooray!!! Leave 52%! tegen 48% Remain! Een miljoen stemmen meer en nog maar 52 vd. 382 uitslagen niet binnen. Welet de pond sterling even gekelderd. Wrecking ball in your face Rutte en Merkel!

 32. Postzakken vol ‘remain’ stemmen Tipping the scale. Every vote counts!

 33. De EU wil machtsblok zijn ind e wereld. En zie: Putin en Erdogan zien die EU intussen ook als machtsblok en de vijandige taal van beide lieden is niet van de lucht. Altijd gevaarlijk als politici vijandige taal beginnen uit te slaan: niet zelden eindigt dat in een oorlog. De EU die zo graag machtsblok wil zijn, wordt als machtsblok behandeld door tegenstanders (die de EU ZELF heeft geschapen: Rusland). Aldus gaan wij allen lijden onder dit machtsblokje spelen,. Als de EU nog uit zelfstandige landen bestond met ieder een eigen buitenland-politiek, had je zulke grote conflicten NIET gehad.
  Conclusie: die EU is een groot gevaar voor de vrede in Europa!
  Dit zou als waarschuwing op ALLE Europese voorstellen moeten staan. Ik meen het.

  • Geef me eens een voorbeeld van vijandige taal van Rusland? Rusland nodigt doorlopend de EU en VS uit tot dialoog. Turkije is een walgelijke onzin staat. De EU verzint die gevaarlijke toon zelf. Met behulp van de Navo in opdracht van Washington. Wij zijn in Europa overgeleverd aan een stelletje psychopaten wier enige interest is de teloorgang van de Europese volkeren. Vandaar die immer doorgaande immigratie tsunami.

   • Putin reageert uiteraard op de EU boycot. Ik geef hem gelijk daarin. de Krim wordt door de inwoners zelf al als pro-Russisch beschouwd. In feite was Oekraine de bezettende macht.
    Daarom vindt ik de waanzin ten top als de EU Rusland gaat boycotten: als MACHTSBLOK. En dan reageert Putin op dit machtsblok. Gelijk heeft-ie, maar dit machtsblok had er dus helemaal niet moeten wezen. Dat wil ik zeggen.
    Nederland alleen had niet zo’n groot conflict met Rusland gehad. Maar een EU begint gevaarlijk te worden. Ik haat grote bureaucratische monsterverbonden. Want zij haten meestal het individuele individu.

 34. Luister naar dit interview. Een “eye-opener”
  https://www.youtube.com/watch?v=-Z_a4_8qO-E

 35. Ik zie Zwitserland als het democratisch rolmodel, waar wij nog naar kunnen streven.
  Hulde voor die Zwitsers dat ze massaal het basisinkome voor iedereen verwierpen! Daar zit dus nog echt verstand bij die Zwitsers. Want de eerste vraag bij al die sinterklaasvoorstellen van links, moet STEEDS weer zijn: WAAR komt dat geld vandaan??
  Opvallend dus dat dat democratische rolmodel NIET voor de EU kiest en besloten heeft de EIGEN koers te varen. Ik ben stikjaloers op zo’n houding.
  Wat een kwalland is Nederland dan toch geworden. Geen enkele ruggengraat meer. Volledig beheerst door de linkse clubmentaliteit.

 36. g.h.m.leferink

  23 juni 2016 op 21:28

  En natuurlijk moest het NOSsjenaal weer laten doorschemeren dat ze vóór ‘Blijven’ zijn.
  Als het aan mij ligt krijgen we zo rap mogelijk een referendum over een Nexit!
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 37. De 28 EU landen lijken aan te sturen op verlenging sancties tegen Rusland, orders van Obama en Soros.

 38. Leo KarelJan

  23 juni 2016 op 15:51

  Het jaar 2016 is heel beslissend: eerst deze Brexit en later de presidentsverkiezingen in Amerika. Als de EUSSR intact blijft zal het drama van de massale import van achterlijkheid, criminaliteit en armoede en van de islamisering tot een ramp leiden. Als Clinton wint dan zal ook de USA steeds meer in de greep komen van de politieke correctheid die onder Obama al enorm is toegenomen.
  Trump als president zal deze politieke correctheid ( met name ten aanzien van de islam en de immigratie ) in elk geval een halt toeroepen.
  Een Brexit zal het begin van het einde voor de EUSSR betekenen.

 39. Ik denk dat de meesten wel weten hoe Nike toentertijd naamsbekendheid heeft verworven, ze gaven de eerste schoenen gratis aan bekende cq leidende figuren en re rest volgde vanzelf. Nu gebeurt feitelijk hetzelfde, praktisch alle bekende mensen zoals acteurs, zangers en zangeressen zijn pro-remain en dat twitteren ze en/of plaatsen dat op instagram. Dan moet je bedenken dat veel van die celebs enkele miljoenen volgers hebben. Die celebs zitten allemaal in de pocket van het Grootkapitaal (best wel begrijpelijk), misschien zelfs middels hun contract. Ik vrees dat deze tendens alleen maar groter zal worden en heel veel effect zal hebben, mede omdat ze de illusie geven dat medemenselijkheid de drijfveer is, dat is het gladde en het verraderlijke.
  .
  Er zijn een paar celebs die openlijk pro-brexit zijn, uitzonderingen bevestigen de regel.

 40. Er wordt altijd lyrisch gedaan (terecht) over zelfbeschikking, zelfstandigheid en onafhankelijkheid. Daarom was men ook euforisch toen de muur viel, maar nu is het opeens politiek correct, en ben je dus een goede burger, wanneer je je wilt uitleveren aan een dictatoriaal systeem? Tsja…. schiet mij maar lek, het bewijst wel zoals hierboven aangegeven hoe machtig de brainwash is, daar is blijkbaar voor een groot deel het rationele verstand niet tegen opgewassen.
  .
  Nou goed, laat ik de uitslag van het referendum in GB maar afwachten, misschien dat bij de meerderheid het rationele verstand toch de overhand heeft.
  .
  Dus als je rationeel bent dan stem je Brexit? Ja, zo simpel is het, tenzij je het rationeel vindt dictatoriaal bestuurd te worden, waarvan de meesten de namen de betreffende dictators niet eens kennen.
  .
  Ik ken een hele leuke jonge meid en die is zeer pro-remain, daar baal ik van, maar zoals hierboven ook al gezegd, je kan het ze bijna niet eens kwalijk nemen.

 41. Wat voor mij onbegrijpelijk is dat jongeren voor “remain” zijn en ouderen voor Brexit. Dit geldt ook voor de rest van de EU heb ik het idee. Via mijn kinderen hoor ik dat de meeste studenten heel erg voor de EU zijn en zeker niet EU sceptisch of kritisch zijn, terwijl vrijwel niemand onder hen de namen kent van de ongekozen commissie die uiteindelijk de dienst uitmaakt in de EU. Is onze jeugd al zo ver gehersenspoeld? Wat voor geschiedenislessen krijgen ze voorgeschoteld? Dit fenomeen vind ik het meest beangstigend. Een groot deel van de jeugd accepteert blindelings een ongekozen a-democratische regering in Brussel en vinden de EU heel prachtig en over de vraag hoe democratisch en hoe staatsrechtelijk deze EU in elkaar zit daar wordt geheel niet over nagedacht. Schapen gedrag is dus de toekomst?

  • “Is onze jeugd al zo ver gehersenspoeld? ”
   .
   Ja. Ze zijn nog (te) jong en naïef en geloven wat de media ze voorschoteld, en wat “hun” leiders ze aan leugens verkopen. Ze geloven ook nog wat makkelijker in het utopie dat iedereen samen moet kunnen leven, want hoe moeten jongeren begrijpen dat niet alle culturen compatibel zijn met elkaar? Want ze zijn toch niet voor niets leiders, dus die moet je geloven toch?
   .
   De ouderen daarentegen prikken wat makkelijker door die leugens heen, en/of hebben al vaker gezien dat er weinig terecht komt van de onzin die ze verkocht krijgen. Ouderen betalen ook al wat langer, en hebben meer inzicht in wat en hoeveel ze betalen, aan belastingen en andere kosten.
   .
   Je kan ’t jongeren ook niet écht kwalijk nemen denk ik. Erger vind ik dat politici daar dankbaar misbruik van lijken te maken. Richt je op jongeren met je sterke verhalen, en je wéét dat die mensen je geloven.

 42. Ja, eng is dat hé. Zoals Arafat is begonnen via de schoolboekjes de Jodenhaat erin te stampen bij de “Palestijnse” kindjes, Zo is onze jeugd al jaar en dag gehersenspoeld met de zegeningen van de “multikul” op onze scholen. Brave New World op volle toeren. Laten we maar hopen dat de Britten vandaag voldoende common sense hebben om nee te zeggen, maar ik heb er een hard hoofd in.

  • Ondertussen ben ik steeds meer gaan nadenken over hoe het toch mogelijk is dat jongeren en met name studenten zo pro EU zijn, terwijl het democratisch gehalte van deze club niet bestudeerd wordt.
   Eerst dacht ik dat hersenspoeling door educatie een oorzaak zou kunnen zijn en dat zal voor een deel ook zo zijn. Maar de meeste studenten zijn niet zo naïef, integendeel. Heel veel jongeren in west Europa zijn opgegroeid in een rijke en beschermde omgeving. Velen willen dit min of meer zorgeloze en rijke bestaan niet opgeven. Ze hebben er geen zin in om barricades op te gooien. Meegaan met de bestaande maatschappij, zoals hun ouders dat vaak succesvol deden, is meer hun ding, hun doel. Dat de EU weinig of geen democratie kent is minder belangrijk dan een rijke persoonlijke toekomst. En die toekomst denkt men gemakkelijker te kunnen vinden binnen de EU cultuur. Ik voorzie geen Europa zonder EU, in tegendeel, ik voorzie meer en meer EU. Jammer. 911 was de nekslag.

   • Jeugd denkt dat het een logische ontwikkeling is (gestudeerden denken dat overigens ook). Stammen verenigden zich tot verbonden. Verbonden verenigden zich tot koninkrijkjes. Koninkrijkjes verenigden zich tot keizerrijkkes of iets dergelijks. Provincies werden deel van een natie. Bondsstaten werden deel van de natie Duitsland. En zo zou het de “logische” ontwikkeling dat groepen zich groeperen tot nog grotere groepen.
    Wie doorredeneert, zal moeten vaststellen dat ALLE landen zich gaan beschouwen als provincie van de natiestaat WORLD.
    Daarmee zouden dan nationale conflicten eindelijk verleden tijd zijn.
    Maar de droom betekent in praktijk een soort USSR of een China onder Mao. De algehele gelijkschakeling wordt een nachtmerrie voor individuele mens die er eigen meningen op na houdt. Maar Want zo iemand wordt dan gewoon tot “vijand van de wereld” verklaard. Ik zie vooral de christelijke kerk het slachtoffer worden. Precies zoals de bijbel dit al voorzag.
    Daarom haat ik deze…

    • Ik begrijp je betoog. Ik begrijp de intentie van de EU en haar meesters. Alle volkeren moeten onder een centrale regering en daarmee zal oorlog tot het verleden behoren. Ja, en wat betreft een simpele burenruzie die kan uitlopen tot een buurt ruzie, etc? Het is een zeer gevaarlijke redenering die slechts aangehangen wordt door een stel psychopaten die op dit moment de macht hebben. Europa is heel divers. Al die verschillende culturen. Fransen, Belgen, Nederlanders, Spanjaarden, Italianen, noem maar op. Europa heeft geen Arabieren en Afrikanen nodig om onze multi cultuur te verrijken. Europa is oorspronkelijk het meest multicultureel gebied op deze aarde. Laten we het zo houden.

 43. D. G. Neree

  23 juni 2016 op 12:38

  “de relatief recente uitvinding van de natiestaat.”
  Hoezo relatief recente uitvinding? Wat wordt bedoeld met “natiestaat”?
  Natiestaten zijn er al vanaf de prehistorie.
  Het Chinese rijk, het Indische rijk, het babylonische rijk en het Egyptische. De Meden en Perzen, etcetera etcetera. Niet echt recent.

  Misschien wordt bedoeld de democratische natiestaat. In dat geval klopt het. Dat is begonnen in Griekenland, zo’n 2.500 jaar geleden. Maar de natiestaat bestaat al sinds verschillende stammen in 1 gebied onder een ‘koning’ vielen.

 44. Het probleem, eigenlijk niet een probleem maar meer een timing-issue, is dat het referendum nú wordt gehouden, tijdens de grootste groei van de realisten in de afgelopen decennia. De Britten zitten nu in de overgangsfase, en die kan nú nog beide kanten op vallen. Doen ze het referendum over 1-2 jaar, dan weet je zeker dat het de kant van de realisten op valt.
  .
  Nu weet ik ’t eerlijk gezegd niet. Ik ben alleen “bang” dat als het geen Brexit wordt, dat we dan een hele grote kans verspeeld hebben waarvan ik niet weet of we dit nog een keer voor elkaar gaan krijgen.

 45. De EUSSR is juist een model van de vorige eeuw en langer geleden zoals de Sovjet-Unie.
  In alles is er juist individualisering in plaats van collectivisme.
  Internet heeft de wereld verandert. Wat je wil weten of wil hebben kan binnen een paar seconden geregeld worden.
  Zo hoort het met de democratie ook te gaan. Directe democratie via referenda.
  Snel en duidelijk.
  In dienst van het volk
  De politieke elite met een aantal uitverkorenen-macht en geld- willen ouderwets de volledige controle over het slavenvolk. Een feodaal systeem uit de middeleeuwen wordt opnieuw opgetuigd. middeleeuws; staatkundig begrip dat de bevolking afhankelijk is van een allesbezittende staat of elite…
  Wat een waanzin eigenlijk als je er even over nadenkt.