NRC schreef mij aan gort. Maar waarom deed Frank Vermeulen dat?

Door Joost Niemöller

Leuk nieuws deze week. Mijn boek De Verschrikkelijke Janmaat bleek genomineerd voor de Prinsjesboekenprijs. Dat is de prijs voor het beste politieke boek. Samen met twee andere boeken. Kijk es aan!

NRC Handelsblad wijdt vandaag een paginagroot stuk aan de drie nominaties. Daarin wordt mijn boek aan gort geschreven. Het komt erop neer dat ik wel ijverig mijn best gedaan zou hebben met gesprekken en archief uitspitten en alles, maar dat het geen biografie van Janmaat is (wat ik ook nooit heb beweerd, en wat ook nooit mijn bedoeling was) maar dat het gaat over de ‘weerstand’ tegen de Centrumpartij. Nu, daar gaat het inderdaad voor een belangrijk deel over. Dus? Er is nog meer ‘dodelijke kritiek’ in de NRC: ‘Het boek wemelt van de slordigheden, onduidelijke verwijzingen, en omgekeerde chronologie.’ Een bizarre samenvatting die verder niet wordt toegelicht.

Nu mag de NRC dat natuurlijk allemaal vinden.

Maar wie heeft dit eigenlijk geschreven?

Frank Vermeulen.

Aha.

Frank Vermeulen.

Ik zal even vertellen hoe dat zat.

Frank Vermeulen had ooit een eigen politieke column in NRC. Hij was een prominent mediagezicht in de Haagse politiek. Tot er iets mis ging. Een genante geschiedenis. Het zoontje van Frank Vermeulen bedreigde Wilders met de dood. Wilders deed daarvan aangifte. Vermeulen vond het nodig om als de belangrijke mijnheer van NRC die hij was, verhaal te halen bij Wilders persoonlijk. En of die aangifte even ongedaan kon worden. Ja? Hij bewoog hemel en aarde. Dezelfde Frank Vermeulen die met evenveel gemak Wilders wekelijks aan gort schreef, want dat was een opinie, en opinies moeten kunnen.

Wilders dacht daar anders over. Een doodsbedreiging is een doodsbedreiging. Aangifte ging gewoon door. Hij vertelde het aan mij toen ik hem, toevallig pal daarna, interviewde voor HP/De Tijd. Ik schreef het op, vroeg Vermeulen nog om een weerwoord, maar daar kwam alleen een flauw, dreigachtig iets uit, dat schreef ik ook op. Het gevolg was dat Vermeulen zijn column bij NRC kwijtraakte.

De affaire is nog hier terug te vinden, in De Telegraaf.

En zie ook hier GeenStijl.

En hier de Volkskrant.

Het was nogal een dingetje.

Vermeulen ging enige tijd op non actief, werd weggepromoveerd naar Berlijn, waar hij mopperend, zoals ik hoorde, corvee moest doen. Nu is hij weer terug in Nederland.

Ik stel me voor hoe dat ging op die NRC redactie toen de nominaties bekend werden; iemand moest die bespreken. Wie?

Frank stak zijn vinger op.

‘Ja, maar Frank, jij hebt toch een verleden met die Niemöller.’

‘Ik ga het gewoon objectief bespreken.’

‘Oké Frank.’

NRC Handelsblad, een integere krant die altijd de nuance opzoekt. Daar doen ze niet aan wraaknemingen. Daar zijn ze veel te keurig voor.  Daar laten ze heel objectief boeken aan gort schrijven door medewerkers die toevallig nog een persoonlijk appeltjes te schillen hebben met de desbetreffende auteurs,  maar dat heeft er natuurlijk niets mee te maken.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

32 Reacties

 1. Beste Joost,
  even een beetje offtopic.
  Geenstijl heeft een vacature, iets voor (jo)u? http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2016/09/bij_gelijke_geschiktheid_geven_we_de_voorkeur_aan_een_vrouw.html

 2. Joost ik gun je die prijs van harte! Je schreef gewoon een super goed boek. Hoogtijd ook, dat dit boek geschreven werd! Dat blijft staan. Ook al krijg je die prijs niet.
  Laat ieder die deze gang van zaken laakt, dit boek kopen, zo hij dat al niet deed… Dat zou de mooiste prijs voor Joost zijn!

 3. Beschavingen/culturen zijn ten onder gegaan aan oa decadentie, als ik aan de decadentie denk waar bv het Romeinse rijk aan ten onder is gegaan dan denk ik aan orgies, waarom weet ik niet maar het zal me ooit zo geleerd zijn. Zat te denken, zullen westerse elite nu ook orgies houden waardoor de westerse cultuur en samenleving een aflopende zaak is? Want als we op de huidige voet verder gaan dan is het einde oefening voor de westen. Desondanks zie ik nergens die decadente orgies, of toch wel?!
  .
  De goedmensen en tig organisaties die zich enkel bezighouden met het ‘leed’ van mensen aan de andere kant van de wereld en ze het liefst importeren naar het westen maar op het eigen volk schijten is ook een vorm van decadentie inclusief de orgasmes, alleen vinden deze orgasmes niet plaats in de geslachtsdelen maar in de hersens (hoewel, ik weet niet wat in die azc’s gebeurt). De goedmens is decadent en verslaafd aan het geestelijk deug orgasme verkregen in de massale deug orgies.

  • Om het toch een beetje on-topic te trekken:
   .
   “NRC schreef mij aan gort. Maar waarom deed Frank Vermeulen dat?”
   .
   Omdat ze Joost als een partypooper zien, Joost probeert in hun ogen een stokje te steken voor hun deug orgasmes door de deug orgies te verstoren door middel van de voor hun koude en harde realiteit. Zo zien ze dat, dus ze moeten van Joost af zodat ze weer zorgeloos kunnen “genieten” van hun decadente deug orgies en deug orgasmes…. ‘ja.. ja.. Jááááaaaa…….. kiijjk.. miijj.. deeuuggeennnnnn…….. aaahhhhhhh…..’ 🙂

   • @Dick
    Het van Jole blog is ermee bezaaid! Soms wordt er een ander geluid toegelaten en tegenwoordig meer dan toen ik een ander economisch geluid wilde laten horen.
    Eentje en ban. Huh?
    Blijkbaar wenst men nu een meer Geen Stijl te doen, maar de censuur is bizar! goed deel van inzendingen (via ‘geband op Joop’ gelezen) wordt sowieso niet gepoot, op de van speciaal stempel van Jole voorzienen na dan.
    De pers schijnt het meeste baat te hebben bij het opzitten en pootjes geven, braaf beestje.

 4. Ik heb daar een term voor die menigeen die hem hoort onder de tafel doet glijden van het lachen. Morele eigenpijperij, dat is wat het is. Hoeveel “likes” kan ik op feestboek krijgen, op Twitter etc.. Hoe harder men zijn best doet om te “deugen”, des te meer schouderklopjes men in de eigen inteeltkringen krijgt. “Kijk mij eens humáán zijn en tolerant.” Dat de rest van Europa met de scherven zit (zie Calais bv) zal hen zacht aan de anus oxideren. Want iedereen die het niet eens is met hun verwrongen denkbeelden is een “fascist, racist, xenofoob, en de ergste; een PVV stemmer”. Dit soort lieden bezorgen mij acuut rode vlekken in mijn nek. Maar aan de uitslagen in Duitsland te zien, heeft het klootjesvolk er méér dan genoeg van. En Joost; vooral zo doorgaan! Blijven roeren waar het stinkt!

 5. Blijft roeren waar het stinkt, wel Sjefke je moet het water ook aan de kook brengen. We konden gisteren zien dat Edith Schippers niet kan koken, zij moet dus terug naar school. In haar geval de huishoudschool, dat is haar niveau.

  • @Snurker. Het zijn allemaal opzichtige pogingen om Wilders de wind uit de zeilen te nemen. De gevestigde partijen hebben GEEN antwoord op de huidige problematiek. Hun verhaal is sleets en haalt het overduidelijk niet meer bij het gros van de mensen die wél de oogjes open hebben. Men kan van Wilders vinden wat men wil, maar de man offert al bijna 12(!) jaar zijn vrijheid en leven op om het gevaar van de radicale islam aan de kaak te stellen. We kunnen helaas dagelijks zien dat dat geen overbodige luxe is. Het feit dat hier scholen zijn waar de leraren uit angst ontslag nemen omdat ze tot “het verkeerde kamp(Gülen)” zouden behoren is werkelijk te zot voor woorden. Dat iets dergelijks wordt getolereerd geeft het failliet aan van de gevestigde politiek.

 6. Een jaar of tien geleden NSB Handelsblatt de deur uit gedaan. Voelde destijds een beetje als amputeren, maar terugkijkend kan ik alleen maar vaststellen dat het minstens tien jaar te laat was.

 7. Ach Joost, die Vermeulen weet helemaal niet meer wat journalistiek bedrijven is op jouw niveau en dat van Anton Karskens of Leon de Winter bijvoorbeeld. En NRC en haar makers behoren reeds lang niet meer tot het weldenkende deel der natie . Deze keldering wordt op deze vuige manier overschreeuwd. Laat maar rotten in hun keizerskleding. Mestvaalrijp dat soort en gewoon doorgaan op je onafhankelijke pad.

 8. Die Frank is niet alleen een nepjournalist zonder enige integriteit, hij is nog een waardeloze vader ook.

 9. Niet vergeten:
  GROTE PEGIDA-DEMONSTRATIE
  Zondag 11 September 14:00 Koekamp Den Haag
  https://www.facebook.com/pegidanederland/
  Zorg dat je op tijd bent.

 10. OudeNederlander

  4 september 2016 op 08:10

  @Joost:
  Follow the money.
  Wie zijn de eigenaren van al die vakbladen?
  In 2009 waren de Volkskrant, Trouw, AD en NRC in handen van de stichting democratie en media, waar de PvdA volledig eigenaar van was.
  Het zou denk ik erg interessant en onthullend zijn om in 2016 nog eens te kijken wie er nu eigenaar, commissaris, hoofdredacteur zijn, en welke achtergrond deze lui hebben.
  In de US is het inmiddels zo dat nog maar 6 corporaties 90% van al het nieuws beheersen (tv, radio, dagbladen, opiniebladen etc). Grote dagbladen als de Washington Post zijn gasten op Bilderberg conferenties, en dit is wat Rockefeller daar over zei:
  “We are grateful to the Washington Post, the New York Times, Time Magazine and other great publications whose directors have attended our meetings and respected their promises of discretion for almost forty years.”

  “It would have been impossible for us to develop our plan for the world if we had been subjected to the lights of publicity during those years.

  • We zijn thans in de unieke situatie dat allerlei verdraaiingen en onder-de-pet-houden van (historische) feiten transparant gemaakt zijn via internet. De mening van de media, zeg maar de Twan Huys mening, heeft geen monopolie meer.

   Het probleem is, slechts een klein percentage kijkt verder dan de neus lang is, en van die mensen wordt alleen gewezen op de complot denkers zodat de MSM nog steeds kan zeggen de wijsheid in pacht te hebben.

 11. Interessant .
  http://www.stdem.org/en/about-us/
  Nog steeds. De Stichting voor Democratie en Media beweert waarheidsvinding en pluralitelt in het Nederlands medialandschap te bevorderen door inderdaad alles in bezit te hebben als investering. Een waanzinnige want onlogische redenering. En kijk een wie er President of de Board is. Plurality my foot!

 12. Een goede fruitteler hakt de boom die rotte vruchten voorbrengt zo snel mogelijk om. Wat dat betreft hebben ze bij het NSBHandelsblad – heet die krant echt zo? – weinig verstand van een gezonde fruitteelt.

 13. De goedmens heeft NL al een partij schade aangebracht dat wil je niet weten. Zo kunnen dubbele paspoorthouders hier in NL en in land van herkomst stemmen. De Turken stemmen hier links: ‘je bent wéélkóóm want de wereld is van iedereen’, en voor Turkije stemmen ze Erdogan. M.a.w. de wereld is van Turkije/Erdogan en iedereen die dat anders ziet wordt naar een andere wereld getrapt.
  .
  Dus ipv dat de goedmens eigenhandig de poten onder de eigen stoel vandaan ging zagen hebben ze daar mensen voor geïmporteerd en aan hun de zaag gegeven zodat zij de poten onder de goedmens stoelen vandaan konden zagen. En dat vinden ze slim van zichzelf, ze zitten met zelfvoldane smoelwerken op de stoel ‘kijk mij deugen’, totdat de poten zijn weggezaagd. Maar goed, zo zelfvoldaan, vals en krom als ze zijn zullen ze ook wel “argumenten” bedenken om daar anderen de schuld van te geven. En anders importeren ze die mensen wel, zal hun gedachte zijn.

 14. Born to loose. Sorry, sorry, moet natuurlijk lose zijn. maar nog steeds wel een loser!

 15. Een huilie-huil verhaal. Als het trouwens mijn zoon was geweest had ik hem een tijdje in een rolstoel geslagen en minimaal zijn excuses publiekelijk laten aanbieden. Of een cursus “opvoeden voor dommies” gevolgd, want zo slim vind ik die pa helemaal niet! Om eens wat oude gezegdes uit de mottenballen te halen Zo vader, zo zoon! De appel valt niet ver van de boom. Born to loose.

  Trouwens, wat een sore loser is die vader. Typisch NRC, veel geblaat, weinig wol!

  Succes met uw boek!

  https://vanderlubben.wordpress.com/2008/12/18/vermeulen-is-vader-en-dan-pas-journalist/

 16. Ha Joost, heel scherp stuk. Toont ook maar weer aan hoe de media wederom naast haar schoenen loopt.
  .
  Dan nog een beetje offtopic: als ik een tip mag geven: linkjes vanaf (jo)uw website openen in hetzelfde venster, dan moet je elke keer terug naar de site, misschien is het handig om linkjes in een nieuw venster te laten openen (zou een instelling in WordPress moeten zijn)

 17. Beste Joost,
  Keihard doorgaan. Jou critici zijn aan het verliezen want de realiteit en logica is niet meer aan hun kant.
  Dank voor al je goede werk en blijf aub doorgaan. Blijf vechten. En indien de situatie dermate slecht wordt in NL dan ben ik beschikbaar….Ik heb nog nooit een gevecht verloren. Count on me.

 18. De pijn zit natuurlijk ook op een politiek niveau, Joost heeft in zijn boek laten zien wie er fout waren NA de oorlog, en dat is natuurlijk wel het aller ergste wat je de narcistische gutmensch brigade van links aan kunt doen.
  Een publicatie verbod zou eigenlijk wel het minste dienen te zijn, kennelijk is er in de communicatie ergens iets misgegaan dat perongeluk deze nominatie naar buiten is gekomen.
  Naast de persoonlijke rancune van Frank V. doet het NSBHandelsblad dus aan damage control.

  • Er nog even verder over nagedacht, welke enorme slordigheden zou Joost zich hebben gepermitteerd ?
   Frank V. geeft van de vele die hij zegt geconstateerd te hebben er geen enkele.
   Een zelf disqualicatie.
   Verder begint het boek met een voorwoord van een oud CPN ‘er en oud hoogleraar aande UvA Meindert Fennema ,die kennelijk niet even de moeite heeft genomen om Joost even te corrigeren.
   Ook ik als betrokkene heb geen fouten dan wel slordigheden kunnen constateren.
   Frank V. z’n volle naam zal ik hier niet schrijven, want hij is natuurlijk nog steeds verdachte, verdacht van malversatie en duimzuigerij, moet maar eens nader beken worden wat voor rotzooi en agitprop hij nog meer in de gelijkgeschakelde media heeft rond gestrooid.
   NRC en Algemeen Handelsblad , na de oorlog verboden wegens collaboratie, de redactie van de Waarheid was in die tijd gehuisvest in hun burelen aan de Nieuwe Zijds.
   Nu na de oorlog weer fout.
   Ik ben bijzonder benieuwd welk publicatie medium de burelen…

   • aan het Rokin over enige tijd, na hoeveel ellende? mag gaan gebruiken.
    Het zal niet het NSBHANDELSBLAD zijn.

 19. Ah, Frank Vermeulen is dus zo’n hoogverraad pleger die de onderlaag van het (eigen) autochtone volk opgeofferd, geslachtofferd, gedemoniseerd, onteigend en monddood gemaakt heeft ter eigen glorie en wat zilverlingen.
  .
  Dit soort mensen willen mijn vijand zijn omdat ik voor behoud van onze cultuur ben, bring it on.. stelletje ruggengraatloze weekdieren.
  .
  Ik ben niet religieus maar dit soort mensen mogen van mij branden in de hel.
  .
  En zoals het een ware engnek betaamt heeft hij duidelijk zijn kroost gebrainwashed en meegesleurd in zijn hersenscheten.
  .
  Het lucht best wel op moet ik zeggen als je het af en toe eruit flapt 🙂

 20. g.h.m.leferink

  3 september 2016 op 16:38

  Framn moet Frank zijn, excuses.
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 21. g.h.m.leferink

  3 september 2016 op 16:33

  Typisch Holland op zijn smalst, die Framn Vermeulen. Laat hem gewoon in zijn eigen sop gaarkoken.
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 22. Andre van Delft

  3 september 2016 op 16:30

  ‘Ik zou nog maar eens goed nadenken voor u de beschuldigingen van de heer Wilders afdrukt’.
  Die Prinsjesboekenprijs kan je nu wel op je buik schrijven, Joost.

  Dit schreef De Volkskrant: http://web.archive.org/web/20090207233003/http://www.volkskrant.nl/multimedia/article1109743.ece/De_twee_gezichten_van_een_NRC-redacteur