Waarom demoniseert Meindert Fennema Wilders?

Door Joost Niemöller

Mag een politicoloog alles roepen? Van mij wel. Maar wat betekent het dan nog? Het betekent niets meer dan wanneer anderen zomaar wat roepen.

Meindert Fennema is emeritus hoogleraar politieke theorie. Hij is links, GroenLinks zelfs, maar heeft over het algemeen een goed gevoel voor de momenten waarop zelfingenomen links in de fout gaat ten aanzien van de ‘populisten’, die ik zelf liever Nieuwe Realisten noem. Ik ken hem omdat ik met hem samenwerkte voor mijn boek over Hans Janmaat. Hij schreef daar ook het voorwoord bij. Fennema had en heeft een goed oog voor demoniseren. En hij is nieuwsgierig naar kennis.

Maar soms vliegt hij ineens zomaar uit de bocht. Hij schreef een politieke biografie over Geert Wilders. Er komt een nieuwe druk, en daarvan gaf hij nu via The Post Online het nawoord alvast vrij.

Daarin lees ik:

In het verleden hebben we te maken gehad met politieke partijen die langs democratische weg de democratie wilden afschaffen. Om ons daartegen te wapenen lanceerde professor George van den Bergh in 1936 het begrip Weerbare Democratie in zijn oratie ‘Wat te doen met antidemocratische partijen?. Bastiaan Rijpkema heeft daar onlangs een mooi proefschrift over geschreven. Hij onderzoekt de grenzen van de democratische tolerantie.

Thans hebben wij te maken met een ander fenomeen: een politieke partij die met democratische middelen de rechtsstaat wil afschaffen. Voor Nederland is dat een nieuw verschijnsel. In Turkije wordt het al in de praktijk gebracht. In die zin zou Geert Wilders als minister-president de evenknie van Recep Tayyip Erdogan kunnen worden. Maar zover is het nog lang niet.

Wil Geert Wilders de rechtsstaat afschaffen? Als dat zo zou zijn, dan hebben we met een gevaarlijk fenomeen te maken. Niet alleen de democratie, maar hup, gelijk de hele rechtsstaat! Zo’n iemand zou je dus buiten de politiek moeten plaatsen, want zonder rechtsstaat geen democratie, want geen rechten, en democratie is volgens Bastiaan Rijpkema in zijn inderdaad interessante boek het vermogen tot zelfcorrectie.

Maar is het waar wat Fennema zegt? Of roept hij maar wat? Hij neemt in elk geval niet de moeite om het toe te lichten. We moeten hem hier geloven op zijn autoriteit als emeritus hoogleraar.

Ik kan nu alleen nog maar raden wat Fennema bedoelde. Ik weet zeker dat Wilders nergens heeft gezegd dat hij de rechtsstaat wil afschaffen. Wel weet ik dat hij mogelijk de Grondwet wil wijzigen. Om bijvoorbeeld moskeeën te kunnen verbieden, die volgens hem niet vallen onder de vrijheid van godsdienst, maar die de uitingen zijn van een ideologie die juist de democratie ondermijnt. De islam heeft alle eigenschappen waar Bastiaan Rijpkema voor waarschuwt: Het laten verdwijnen van het vermogen tot zelfcorrectie. In de islamitische ideologie ligt alles vast. De mens mag niets veranderen. Pas onder de sharia verdwijnt onze rechtsstaat echt.

Als Wilders zich daartegen verzet, komt hij dus juist op voor de democratie! Wilders is in mijn ogen dan ook de democraat pur sang. Niet voor niets is Wilders de enige politicus die voor echte democratie pleit, namelijk directe democratie. (Ik vermoed dat Jan Roos dat ook gaat doen, maar zijn programma is nog niet bekend gemaakt.)

Enfin, ik leg het zelf maar even uit. Fennema doet dat zelf niet. Voor hetzelfde geld doelt hij op iets heel anders. En zo veroordeelt  hij Wilders door hem in de hoek te plaatsen van de kwalijke ondermijners van de rechtsstaat. Dat heet demoniseren. Heeft hij dan niets geleerd van de geschiedenis met Janmaat? Dat wil ik niet geloven. Meindert Fennema is een intelligente man die de politieke geschiedenis in Nederland goed kent.

Wat is hier aan de hand?

 

 

 

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

47 Reacties

 1. .
  Van blogverziekers en van mollen,
  bloedzuigers tot verbale trollen,
  die deenadander gif verschieten
  en zo van hun gezuig genieten…
  dat snel hun koppen moge rollen !
  .

 2. Ik denk dat Fennema gelijk heeft met Wilders te scharen onder de vlag “ondermijners van de rechtsstaat” en wel omdat hij regelmatig de rechters zelf verdacht maakt als het oordeel hem niet zint. En acceptatie (binnen zekere grenzen) van de onpartijdigheid van de rechterlijke macht, het vertrouwen daarop is een fundament van de rechtstaat.

  Als je dus vindt dat men eerst even de “linkse” rechters met jouw voorkeurspersonen vervangen moeten worden om het land wat beter bestuurbaar te maken, dat ben je inderdaad een Erdogannetje

  President van de Hoge Raad, Geert Corstens, zei het ook al over Wilders. Dat hij ,juist als parlementariër, door al zijn gevingerwijs naar “partijdige rechters” (zonder overtuigend bewijs trouwens) wel degelijk fundamenteel ondermijnend en opruiend bezig is, zich kerend TEGEN het huidige rechtsbestel.

  Hiervoor je ogen blijven sluiten, dat is ook wel weer knap.

 3. Als politicologie een wetenschap is, mag een politicoloog dus NIET alles roepen.
  Want wetenschap heet waardenvrij te zijn zonder dat een ideologie van de wetenschapper een rol mag spelen.
  Het enige doel van wetenschap is: zoeken naar de waarheid en niets dan de waarheid.
  Als het om meningen gaat, wordt die wetenschap dus uitermate glibberig. De politicoloog vertrouwt op de onwetendheid van de burgers en roept daarom politiek correcte standpunten in het leven alsof het wetenschap betreft.
  Het totaal misbruik van de wetenschap zien we vooral onder linksen!!
  Die hun ideologie willen voorzien van een wetenschappelijk sausje om het publiek te bedriegen.
  Het moet uit zijn met wetenschap die zich bedient van ‘meningen’. Daarmee vervalt veel gamma “wetenschap” volgens mij. Men kan een geschiedenis bestuderen maar dus GEEN ‘natuurwetten’ voorschrijven als het om menselijke meningen gaat.

 4. @arjen. Niet op reageren. Dat is precies wat deze trol wil. Er komt niets zinnigs uit. Alles wordt verdraaid en in het belachelijke getrokken. En kijk dit even als reactie op mijn waarschuwing geen smaad/laster te plegen:
  “Als je me aanklaagt ga ik je beschuldigen van antisemitisme. Vroeger zou ik je mogen doden. Dat doe ik uiteraard nu niet. Ik denk dat ik wel smartengeld van je kan opstrijken voor het leed wat mensen als jullie nu weer aanrichten zoals jullie dat vroeger ook deden bij ons, joden.” Niets over het feit dat hij onschuldige mensen van verkrachting/aanranding beticht ZONDER een spat bewijs danwel realiteitsvinding. Wat gewoon strafbaar is want smaad/laster. Eerst was hij moslim en nu Jood??? Whatever. Zo ver ik weet zijn de voorouders van mijn Lakota familie nooit in Israël geweest en zeker niet als oorlogsmacht. Deze lutser zwatelt maar wat. Verdoe uw tijd er niet mee.

  • Als die mafklapper nog eens door de molenwiek wordt geraakt, zal hij het niet overleven. Er zijn mensen om minder van een site gekegeld – op DDS hoef je er niet veel bijzonders voor te doen bv.

 5. Dat heet propaganda beste Joost.

  Fortuyn en Wilders worden niet gedemoniseerd omdat ze daadwerkelijk als racisten en fascisten worden gezien, maar omdat dat electoraal beter uitkomt.

  Je denkt toch niet dat links Nederland zelf niet doorheeft dat het niet zo lekker gaat met de Islam. Ze willen het alleen niet weten, omdat dat electoraal gezien niet uitkomt. Daarom liegen en bedriegen ze erop los en demoniseren de boodschapper om de aandacht af te leiden. Linkspopulisme heet dat. Alleen wordt dat als zodanig nooit zo genoemd omdat de staat van de huidige media werkelijk erbarmelijk is. Totaal niet objectief en zo links al de neten.

  • Je hebt inderdaad gelijk dat het niet zo lekker gaat met de islam. Er zijn alleen al deze eeuwe miljoenen moslims door joden en christenen verm oord en in Nederland hoeft er zich maar een moslim zich op straat te vertoenen en jullie wijzen deze lieden er op hoe verachterlijk ze zijn om dat ze weigeren toe te geven dat ze minderwaardig zijn, geheel jullie hebben geleerd dat ze dat zijn van Wilders, Fortuyn, Niemoller en andere grote geesten die pas laat door hadden dat Hitler zich door de linkse elite had laten misleiden door de joden te vervolgen terwijl hij natuurlijk gewoon de moslims had moeten afmaken.
   In de Koran staat namelijk dat je geen joden mag vervolgen, maar inmiddels is gebleken dat moslims dat gewoon zelf wilden doen. Daarom hebben ze dus ook de Holocaust op touw gezet.

   Maar ondertussen, is het inderdaad wel zo dat jullie je niet veilig voelen. Niet omdat jullie bedreigd worden door moslims, maar door iedereen die jullie verachten om jullie smerig racisme.

   • Islam is geen ras. Rechtse mensen hoeven geen hekel aan andere culturen te hebben. Ze hebben wel een hekel aan al die agressie die komt vanuit de islam. Het is een intolerant en gewelddadig geloof. Een geloof dat de hele samenleving wil beheersen. Dat willen we niet. “Leven en laten leven”, dat moet ook de islam aanhangen wil men hier blijven wonen.

 6. De reacties van DeenaDander geven wel weer een mooi inkijkje in de moslim mind…

 7. Hier weer zo’n propagandamaker uit de sociale wetenschap (Leo Lucassen):
  https://twitter.com/Leolucassen/status/776015221450235904

  In de sociale wetenschap wordt geen wetenschap beoefend, maar slechts propaganda gemaakt vanwege een politiek doel.

  • Hopelijk zijn het vooral dat soort figuren die worden afgeslacht als de Jihadi’s hier gaan toeslaan. Het zijn NSB-ers waar je verder toch helemaal niets aan hebt. Ze zouden hun oude oma nog laten verkrachten door een rapefugee.

 8. Joost, ik wil je heel erg bedanken. Je hebt ooit in Tunesië geprobeerd m’n vrouw te verkrachten. (Je moet het wel zijn geweest, want ze weet je nog heel goed te herinneren) Het is echter bij een aanranding gebleven. De reden was dat toen je het probeerde de vriend van m’n vrouw (ik was destijds nog niet met haar getrouwd; kende haar zelfs niet) voor jou helaas, maar voor m’n vrouw net op tijd binnenkwam, die de verkrachting voorkwam. Mijn vrouw heeft je toen een beste klap op je lul gegeven. (Mogelijk heb je er nog last van; mogelijk ook de reden waarom je maar zo’n zielig klein pikje hebt)
  De dankbaarheid van mij en m’n vrouw heeft alles te maken met het feit dat je geen aangifte hebt gedaan toen m’n vrouw je tussen de benen greep. Volgens de Bijbel namelijk zou in dat geval m’n vrouw de handen moeten worden afgehakt. Je bent en blijft een groot mens! Moge Wilders en jij en jullie volgelingen elkaar zoveel mogelijk pijpen en likken.

 9. Wat is dit voor gestoorde griezel die al die onzin schrijft? Tijd voor de ruimingsdienst, me dunkt.

  • Vindt je Joost een griezel? Ik ook eerlijk gezegd. Net als Wilders dat is. Maar bedenk wel dat hun behoefte mensen te schofferen, vals beschuldigen en te vernederen hun enige plezier is. Bovendien hun enige bron van inkomsten. Wat moeten ze anders?

 10. @Mediaevist
  Die engnek is een trol, lekker aan zijn paradijsboom laten hangen en niet van eten. Adept van zottin Karen Armstrong wier boek door mijn vrouw werd gebruikt als opstapje voor de bovenste keukenkastjes.

  • @toetssteen. Wat mij betreft Jorissen ze dit sujet subiet, hij draagt namelijk niets bij aan een zinnige discussie. En klagen hem ook nog even aan voor smaad/laster. Want deze vuilbekkende AntiFa trol overschrijdt een grens wanneer hij mensen valselijk beschuldigt van aanranding/ verkrachting. Dat is gewoon strafbaar. Mij beschuldigde hij ooit van het mishandelen van zijn moslim schoondochter(?). Daar heb ik even heel snel korte metten mee gemaakt. Wat deze trol ook vergeet is dat het achterhalen van een IP adres vrij simpel is. Ik heb dit “wapen” tot nu toe op de plank laten liggen. Maar mocht dit zo doorgaan dan overweeg ik actie. Want trollen is één ding, mensen op een publiek forum beschuldigen van misdaden waar behoorlijke gevangenisstraf op staat is iets heel anders. Onze trol vergeet voor het gemak dat dit soort dingen tegenwoordig rechtsgeldig zijn in een rechtbank, net als e-mails. Het valt onder stalking/internet pesten. En dat is wat hier gebeurt. Bah!

   • Je hebt gelijk. Het is namelijk gebleken dat moslims juist iedereen verkrachten. Dat kun je overal lezen. Maar dat doen ze op zo’n slimme manier dat ze zich eerst vermommen in mensen die op jou lijken.
    En het is maar goed dat jij, Joost en Wilders gewoon veilig zonder ook maar iets te bewijzen iedereen van alles mogen beschuldigen.
    Breng je me even voor de rechtbank en laat je even zien hoe goed het is dat jij mijn familie en vrienden terecht de grond in trapt, geheel volgens je geloof in Wilders of een Fortuyn dat voorschrijft?
    Overigens nog wel één opmerking. Ik ben een jood. Volgens het joodse geloof ben jij minderwaardig. Dat staat gewoon in de Bijbel.
    Als je me aanklaagt ga ik je beschuldigen van antisemitisme. Vroeger zou ik je mogen doden. Dat doe ik uiteraard nu niet. Ik denk dat ik wel smartengeld van je kan opstrijken voor het leed wat mensen als jullie nu weer aanrichten zoals jullie dat vroeger ook deden bij ons, joden.

    • Iemand die in zijn denken een obsessie heeft over moord en verkrachting.
     Zegt meer over de spreker dan over de aangeklaagde.
     Overigens moet Wilders bewaakt worden vanwege doodsbedreigingen. We zien elke week moslims gewone burgers vermoorden. Vandaar mijn afkeer van dat geloof.
     Het jodendom dat u noemt kent volgens u alleen moord. Dan kent u uw bijbel wel heel slecht. Uw reacties doen mij huiveren, zoveel hardheid. U lijkt me erger dan degenen die u bestrijdt. Het feit dat uw aanklachten over verkrachting gewoon blijven staan, doen mij vermoeden dat u liegt en dat Joost dat weet.

 11. @arjen
  Het is echt waar. Ik als jood heb het recht je te vermoorden. Jij bent een minderwaardig persoon. Dat kun je gewoon lezen inde Bijbel. Je denkt toch niet dat de joden onrechtmatig handelden toen ze sinds ’48 miljoenen moslims op de vlucht hebben gejaagd en honderdduizenden hebben vermoord, met hulp van chistenen en soms, zelfs helemaal in hun eentje?
  Moslims hebben bewezen dat ze geen enkel respect hebben voor jou. Daar kan niemand onderuit. Hitler had wel respect voor mensen zoals jnij. Jij zag, net als Wilders, Fortuyn en Bolkestein in dat moslims heel verderfelijke mensen waren. En dat niet alleen Het hele Amerikaanse volk heeft altijd de joden gesteund in het vermoorden van moslims. Het is echt niet voor niks dat het volk christenen zijn. Hitler was ook een christen. Christenen hebben aangetoond superieur te zijn aangezien ze de vorige eeuw al 200 miljoen mensen in Europa hebben afgemaakt.
  Israël was maar een heel klein land. Maar 100.000 moslims is ook geweldig!

 12. De tien geboden werden direct van JHWH verkregen. Een daarvan heette: Gij zult niet doden (=vermoorden)!! U kletst dus maar wat. Ik heb intussen begrepen dat u een notoire leugenaar bent. Ik kan uw reacties dus niet vertrouwen en verklaar ze dus tot lege lucht en hol gekwaak. Gebakken lucht zeggen wij, eerlijke mensen.

 13. Nog even iets Joost en je volgelingen. Jij hebt destijds m’n 9 jarige zuster verkracht. Ik begrijp best dat je dat ontkent. Verkrachters ontkennen nu eenmaal altijd hun misdaden. Ik weet zeker dat jij het bent geweest want ze beschreef precies zoals jij er toen uitzag. Nederlander, behoorlijk goed Nederlands sprekend, sluik haar, blond, lichte krulletjes aan de slapen.
  Je lul was niet heel erg groot. (Als m’n zus er naast zit dan kun je gewoon dat bewijzen door je lul te laten zien.)
  Toen je m’n zus verkrachtte hoefde je niet meer bang te zijn dat jij en m’n zuster ter dood gebracht zouden worden, wat volgens de Bijbel wel zou moeten. De doodstraf is inmiddels afgeschaft. Reden ook dat in de VS jaarlijks 700.000 vrouwen veilig kunnen worden verkracht. Jij hebt niet alleen m’n zuster verkracht maar heel veel vrouwen. Bij ondervraging bleek jij precies in het daderprofiel te passen. Natuurlijk kán het zijn dat het een enkele keer een andere dader was maar bewijs dat dan.

 14. Beste Joost. Ik begrijp je beweegredenen niet zo goed. Je weet dat jij en je volgelingen wel degelijk tot de meest smerige lieden behoren die er ooit hebben bestaan. Ik begrijp dat jij je smeerlapperijen “verkoopt” omdat je er financieel belang bij hebt. Hetzelfde geldt voor Wilders.
  De aanbidders van Wilders en jij weten ook van zichzelf dat wat ze flikken met hun racisme door het overgrote deel van de bevolking niet wordt gepikt. Jij en Wilders zorgen ervoor dat die mensen zich niet veilig voelen, zelf niet in hun eigen familie- en kennissenkring.
  Net als de paus zou ik als jij bij me in de buurt zou zijn en je smerigheden aan het verkondigen bent, je een klap op de bek geven. Dat doen beschaafde mensen namelijk. Natuurlijk zou ik je niet doodslaan. Dat zou egoïstisch zijn. Er zijn genoeg mensen die jou en je aanbidders ook graag in elkaar willen slaan.
  Durf jij openlijk over straat te lopen om in het openbaar te vertellen dat er eindelijk weer ruimte moet komen voor racisme.?

 15. En nog een mooie om af te sluiten: van de grote Epicurus:
  **Als god het kwaad wil voorkomen maar daar niet toe in staat is, dan is hij machteloos. Als hij dat kan, maar het niet wil is hij kwaadwillend. Als hij daartoe in staat is en het ook wil, waar komt dan het kwaad vandaan? ( Epicurus )

  • Niet zo moeilijk Leo Kareljan. God is de schepper van alles, en bron van het goede. Hij laat zich omschrijven als licht, liefde en leven. En hij schiep de sterfelijke mens naar zijn evenbeeld. Er was een engel, genaamd lucifer, die het licht van God zo fel vond dat hij het niet aan kon zien, en zijn gelaat ervan af wendde. U kunt dat natuurlijk een sprookje vinden maar daar ligt de bron van het kwaad. Het kwaad komt uit de mensen en ligt besloten in de aard der schepping.

   Die Epicurus mag u dan een grote vinden, hij gaat uit dat God het 1 of het ander moet zijn. Goed of kwaad. Wat nu als God beiden met een schouderophalen heeft geschapen en bij zichzelf dacht “bekijk jij het maar, ik bekijk later wel eens wat JIJ daarmee gedaan hebt ?

   Ik moet altijd aan dat verhaal van lucifer denken als ik mensen tegenkom die het kwaad, de duisternis, niet onder ogen durven/willen zien. Dat zijn er velen, net als degenen die het licht niet willen zien.

 16. Er zijn twee soorten mensen op deze aarde:
  Mensen met verstand en zonder religie en
  Mensen met religie maar zonder verstand.

  * De waanzin van één persoon noemt men krankzinnigheid, De waanzin van een groep noemt men een religie.

  • Begrijp ik het goed dat je Joost en Geert krankzinnigen noemt en hun volgelingen, de mensen die in hen geloven, op een (bijna) religieuze manier , waanzinnigen?
   Is niet eens zo’n gek idee. Jij lijkt me lang niet gek.

 17. @ DeenaDander
  De gore nazi Himmler ( de uitvoerder van de Holocaust ) was een geweldige fan van de islam. De grootmufti van Jeruzalem pleitte bij Hitler voor de uitroeiing van de Joden. Een Bosnische islamitische brigade vocht mee met Hitler.
  Overal in de islamitische wereld is “mein kampf” te vinden en te koop. Antisemitisme op bv. Palestijnse scholen is weerzinwekkend. Zie de smerige schoolboeken die ook nu nog worden onderwezen..
  Overal in de islamitische wereld worden andersdenkenden vervolgd en vermoord. Zie de opdrachten in de koran. Het wemelt van de sura’s die oproepentot jihad en moord. Zie de vele islamitische aanslagplegers. Waarom nooit Hindoe’s, christenen of atheïsten? Altijd moslims.
  En dan dat achterlijke verhaal dat de koran het letterlijke en onveranderlijke woord van god zou zijn. Opgelepeld door een engel aan een analfabeet. Hoe gek wil je het hebben?

  • Je hebt helemaal gelijk. Hitler heeft geprobeerd de joden gewoon het land te geven wat al duizenden jaren door de Palestijen was bezet. Nog steeds hebben de Palestijnen maar liefst 15% nog in bezit. Daarom moet we er voor zorgen dat er ook een Joodse Staat in Nederland komt zodat we geheel volgens de Bijbel miljoenen mensen mogen uitroeien. Ik ben ook een jood. Ben jij een jood? Jammer dan voor jou maar ik mag je dus ook uitroeien.
   Ik ben ook “links”. Een sociaaldemocraat zelfs. Ongeveer de meest verdorven mensen die er bestaan en hebben bestaan. Hitler had dat al in de gaten.
   Zie hier maar eens https://www.radioislam.org/nederlands/mein-kampf-nederlands/Mein_Kampf_NL_Dutch_Nederlands_deel_1.html en zoek op “sociaaldemocraten” Hitler wist bijna 100 jaar geleden al wat jullie nu weten dankzij Wilders. Links en sociaaldemocraten zijn verfoeilijke wezens.
   Nog eventjes iets. Als ik een moslim zou zijn zou ik je pas mogen vermoorden als jullie mijn familie zouden hebben vermoord.

 18. @ Leo KarelJan. Niet op reageren. Ik heb ook al eens met dit heerschap van doen gehad. Hij zit er puur om het bloed onder je nagels vandaan te halen. Verder komt er niets zinnigs uit. Hij schijnt op andere sites ook al geblokt/verwijderd te zijn vanwege trollen. Uw tijd is te kostbaar om te verkwanselen aan deze vuilbekkende AntiFa trol.

 19. Bij de islam mag je nooit mensen discrimineren. Die kent ook vrijheid van godsdienst. Je mag ook geen joden vervolgen. Ook nooit mensen vals beschuldigen.
  Allemaal zaken die dus strijdig zijn met de Heren Wilders en Niemuller en hun aanbidders.

  • Formuleer het eens als een zinnige redenering. Wat je bedoelt ontgaat mij. Wat wil je eigenlijk zeggen? Misschien zit er een kronkel in je wereldbeeld en is het daarom een beetje wazig.

   • Je hebt helemaal gelijk. Het is namelijk gebleken dat moslims wel degelijk altijd jou en de joden hebben gediscrimineerd. De gruwelijke slachtingen alleen al in Nederland de afgelopen 70 jaar spreekt boekdelen. Moslims zijn altijd grote leugenaars. Ze ontkennen hun misdaden. Zelfs de Holocaust ontkennen ze. Daarom is het in ieder geval maar goed dat Israël honderdduizend moslims hebben afgemaakt en dat de christenen vele miljoenen hebben vermoord. Het is te hopen dat er een wet komt die jou en Wilders de gelegenheid geven om ook moslims bij jou in de buurt af te maken.

 20. Ik begin het spuugzat te worden dit soort volk. Hoelang kunnen ze dit nog doen zonder zelf gevaar te lopen. Ooit zullen dit soort mensen toch klappen gaan vangen. Die nota bene de weg banen voor een ideologie die onze maatschappij op alle mogelijke manieren naar de galemiezen helpt en WIL helpen. Op allerlei georganiseerde en ongeorganiseerde manieren. Zelfs ‘Zaandam’ is er een onderdeel van, zieken om te zieken om het ‘ze’ (ons dus) te laten voelen, om een excuus te krijgen om geweld te gebruiken tegen de kufar. Of dacht iemand van die Gutmenschen dat zo’n etterbak OOIT de wij/zij-gedachte uit zijn hoofd laat. Ze schijten al in de broek als ze buiten hun eigen straatje denken, laat staan als ze op de echte straat een keer echt zouden moeten optreden. En je geld verdienen met de ellende van anderen is natuurlijk ook altijd een goede reden om weg te kijken van de echte reden van die ellende. Te min voor woorden.

 21. Hoe hypocriet zijn de Linksen toch.
  Op de avond van de helaas mislukte staatsgreep in Turkije, dook de Westerse MSM gelijk erop met steun voor Erdogan. Van Amerika tot de Westelijke Rijnover.
  Erdogan was democratisch gekozen en NAVO lid, dus geen steun aan revolutionairen heette het.

  Geert Widers was de eerste bekende politicus die via de Social media liet blijken te hopen dat de coup zou slagen. (Ik was hem voor maar…onbekend)
  Vervolgens kwamen de arrestaties en liet de wolf in schaapskleren zich van zijn beste kant zien.

  En nu is opeens Wilders net een soort Erdogan. De tiraan die de volle steun heeft gekregen, dezelfde avond nog van Amerika, Duitsland en Nederland om maar een paar te noemen.

  Wat een vieze, smerige huichelaars zijn al die Linkse “journalisten/columnisten” toch

 22. In Nijmegen zijn er plannen om een Turkse moskee te bouwen. Weer ontstaat er een Turkse dependance van dat Turkse ministerie van religie.
  GroenLinks heeft geen enkel probleem met machten van buiten, die onze cultuur aantasten. De functie heugleraar betekent niet automatisch dat die persoon geweldige kwaliteiten heeft, ik heb er een gekend, die in een achterkamertje aan het vegeteren was, zelfs een , die 2 jaar de petoet in moest, die had trouwens een sterke relatie met Europa en was enige tijd voorzitter van de VPRO.

 23. Ik las op ‘Joop’ een opmerkelijk verhaal van een ex moslim (mja, u zou verwachten dat zulks welkom zou zijn; lang leve de vooruitgang oid. Not).
  Ik wil niet linken, omdat deze mensen bij het verkwikkelijke genoegen van den goedmens al genoeg in de tang wordt genomen.
  Enfin, hij schreef over Iran (Perzië) dat het socialisme heulde met islam en meende een maat( strijdmakker) te ontwaren. Resultaat was dat al die bevlogen studenten gedood werden of vluchtten. (Ellian, maar die windt er geen doekjes om).

  Nu zit men opnieuw aan zon keerpunt en wat gaan we doen? Welkom enz blijven zingen of toch maar even terug naar de geschiedenis en luisteren naar Ellian?

 24. “Wat is hier aan de hand?”

  Fennema meent wat hij zegt. Hij geeft zelf de uitleg: “Op zich ondergraaft een dergelijke wijziging nog niet het fundament van de rechtstaat. Het openbaar onderwijs blijft immers voor iedereen toegankelijk. Maar het sluiten van moskeeën doet dat wel. Immers de rechtsstaat garandeert de godsdienstvrijheid en de vrijheid van levensbeschouwing. Hoe men ook tegen de islam aankijkt – als religie of als politieke ideologie – in beide gevallen garandeert de rechtsstaat de vrijheid van vergadering. Die vrijheid wil de PVV afschaffen.

  Mocht de overheid – of de PVV – van mening zijn dat de staatsveiligheid in het geding is dan beschikt zij over inlichtingendiensten die kunnen onderzoeken of dat en waar dat het geval is. In die gevallen neemt de overheid passende maatregelen. Die mogen zich echter nooit uitstrekken tot alle leden van een bevolkingsgroep of alle religieuze en ideologische organisaties.”

  Kortom: Fennema snapt het nog niet zo goed.

 25. Nou ja, ik zeg het nog maar weer eens: De werkelijke bedreiging voor de democratie is de mentaliteit van Arie Achterbaks, Sammy Stiekem en Glenn Gluiper. Een mentaliteit die in de islam is INGEBAKKEN, in de vorm an Taq’qi’jeh! Daaruit volgt dat een islamiet zonder blikken of blozen een niet-islamiet rustig mag beliegen of bedriegen. Wat hem b.v. voor de Nederlandse Krijgsmacht al direkt ongeschikt maakt, omdat hij in oorlogssituties voor zijn kameraden niet-islamieten niet te vertrouwen is!
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 26. Wat is hier aan de hand?
  Nederland, sterker, het gehele westen, lijdt onder een zeer besmettelijke ziekte die zich als een dodelijke builenpest verspreid heeft genaamd “politieke correctheid”.
  Als we niet oppassen wordt dit fenomeen onze teloorgang.
  Er wordt, tegen beter weten in, bezworen dat de huidige politiek weet wat goed is voor de mensheid. Inderdaad, je wordt er zo moe van.

 27. Martien Pennings

  12 september 2016 op 19:02

  Fennema kan je niet serieus nemen:
  https://martienpennings.wordpress.com/2015/03/01/modderkop-meindert-fennema-signaleert-in-de-post-on-line-dat-ik-gelijk-heb-gekregen/
  https://martienpennings.wordpress.com/2011/11/22/foute-ouwehoer-meindert-fennema-doet-geleerd-hoogmoralerig-en-dom-en-ik-hoop/

  • Martien, ik zie tot mijn grote vreugde dat jij weer schrijft op je blog. Ik dacht dat je ermee opgehouden was. Afijn, mijn dag is weer goed. Sorry Joost, was even off topic.

   • Sluit me even aan bij rightie. Die Fennema is een dwaallicht. Vergelijkbaar met Rob de Wijk. Het is net als met sommige homo’s. Het kan even duren voor ze uit de kast komen. Maar daarna valt dan het kwartje.

 28. Ik ben blij dat Martien ook weer actief is , denk wel aan je gemoedsrust zodat we lang van jou kunnen “genieten”.

 29. Als je moslims bepaalde rechten afneemt, schaf je de rechtsstaat helemaal niet af, maar geef je nieuwe grenzen aan. En hoeveel vrijheden blijven er wel niet over voor moslims? Onnoemelijk veel. Dus wat zeurt die Fennema nu.
  Hij zou moeten zeggen:
  “Wilders haalt 2 % van de rechtsstaat af. Waarschijnlijk zal hij ook weer bepaalde vrijheden toevoegen, zodat de netto vermindering nul is”.

 30. Ik proef teleurstelling, Joost kijkt met respect naar Fennema, ik ook, dan valt dit tegen!

 31. Alles wat links is, is uiteindelijk ook politiek correct en vol van de multikul. Vertrouw er niet één: ze moeten allemaal spugen op Wilders want anders plaatsen ze zich buiten de politiek correcte DICTATUUR. Fennema is echt geen uitzondering: een vent die gewoon Wilders demoniseert. Weg met die walgelijke lui.