Voor ex-ISIS strijders is er maar één oplossing: de dood die ze zelf zochten.

Door Joost Niemöller

De BBC bracht een reportage over een zogeheten heropvoedkamp van de Syrische rebellen, waar zich voormalige ISIS strijders zouden bevinden. De informatie is vaag. De BBC mocht het bewuste kamp niet zelf in. Maar wel waren er filmpjes, o.a. met een mogelijke ISIS strijder uit Nederland die in het Engels met een inderdaad vermoedelijk Nederland accent vertelt over zijn spijt, want ISIS zou het ware geloof niet vertegenwoordigen, en ze hebben geen respect voor het menselijk leven enzovoort. De man zou er al jaren zijn. Zijn verhaal klonk als een ingestudeerd verhaaltje. Eenmaal in Nederland wilde hij de consequenties onder ogen zien. Logisch. Een paar jaar gevangenisstraf, meer hoeft hij niet te verwachten. Met dat soort consequenties zal hij graag willen leven.

In het kamp zouden de voormalige ISIS strijders contact op mogen nemen met de ambassades van de landen waar ze vandaan zijn gekomen.

De feiten omtrent deze BBC reportage zijn onduidelijk, het probleem is natuurlijk zeer reëel. Als ISIS verslagen wordt, ontstaat er een gigantische zaak met de ISIS strijders die in leven zijn gebleven. Ze zullen op de een of andere manier naar het Westen willen. Bijvoorbeeld als ‘vluchtelingen.’ Of als spijtoptanten. De zogenaamde gematigde rebellen, gesteund door de VS, en in werkelijkheid vooral al Qaida bendeleden, werken hier graag aan mee. ISIS strijders zullen ‘gedraaid’ worden tot ‘gematigde rebellen’, of ze gaan in Europa wachten op nieuwe kansen voor aanslagen.

De houding in de EU landen valt ook te voorspellen. De regeringen in de EU landen zijn zeer sterk gekant tegen de Guantanamo Bay optie; jarenlange opsluiting, marteling, uitstel van berechting.

Zo zullen ISIS terroristen al snel weer vrij komen in Europa en is het wachten op nieuwe aanslagen. Mogelijk zullen ze in de gevangenissen weer andere moslims geradicaliseerd hebben, want in die kringen is een vroegere ISIS strijder natuurlijk een held.

In een betere wereld zou het anders gaan. Voor ISIS strijders is er maar één optie: De dood die ze zelf gezocht hebben. Voor hen moet binnen de EU een militair gerechtshof ingesteld worden dat tot doodstraf kan veroordelen. Helaas, met de huidige EU politiek is dat geen voor de hand liggend scenario.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

24 Reacties

 1. Dit artikel slaat de spijker op de kop

  http://valkyries.nl/volgens-mij-gaan-militairen-daar-niet-over-maar-de-politiek-beste-politici-hier-is-mijn-antwoord/

 2. In de woestijn. Terwijl thuis nieuwkomers krenten uit linkse pap pikken. Dan begrijp je het, ik wil naar huis, rat related instinct. Uw media brengt dat als spijt hebben . Terwijl het meer met schip verlaten te maken heeft. Eenmaal thuis worden , zijn zij, het speerpunt van linkse demonstraties. Niet zo leuk als ongewapende mensen afslachten maar een goed alternatief. Want terug slaan mag niet. Daar is politie voor. En die staat, van Duitsland afgekeken S.A , aan hun, religie,links, groen, en gek mens kant. Met een beetje duwen en belazeren, [ media ], een democratische meerderheid.

 3. De NOS is een belediging voor mijn intelligentie.

 4. Wiki leak komt met de ene na de andere onthulling over de campagne van Hillary Clinton, er is een video opgedoken waar Hillary lacht om een meisje van 12 die verkracht is door een dader die zij moest verdedigen, en ze vertelt erbij dat zij weet dat hij schuldig is en daarom polygraphs nooit meer gelooft. Hahahaha. Van Twannetje Huys zul je er niets over horen. Wel als ze rechts was geweest. Dan had de grootste staats propagandist en leugen machine, de NOS ermee geopend.

  Maar de MSM komt met vrouwen die 40 jaar geleden zijn betast en daar nooit over hebben geklaagd. Om de aandacht af te leiden van Wiki Leaks, want dat vindt hun fuhrer Obama en Michael niet leuk.

  De Twannetjes Huyzen van deze wereld moeten hun werk doen als staatspropagandist.

  Nu Trump nog steeds aan kop gaan is de MSM compleet in paniek.

  • Het lijkt wel of de NOS verondersteld dat wij ook mogen mee stemmen bij de Amerikaanse verkiezingen.
   De reden zal wel zijn dat wanneer trump gekozen wordt, ditnhet einde betekent van globalisering, islamisering enimmigratie.

 5. Misschien is het een idee ze een voor een (of allemaal tegelijk?) met een scherp bomvest en een virtual reality bril, met b.v. de illusie van een druk winkelcentrum of een Joods kinderschool speelplaatsje, in een explosiebestendige bunker te zetten?

 6. Dus nog aandacht en geld verspillen, advocaat, eten en drinken, huisvesten enz. aan een jihadstrijder. Verspilling van tijd en geld. Heel simpel: Nooit meer tot de EU toelaten en gegevens doorspelen aan de rest die niet op zo’n figuur zitten te wachten.
  Hij heeft zijn rechten alhier verspeeld. Laat de islam landen zelf daarover oordelen.
  Geen kogel aan verspillen.

 7. Wat u er ook over vindt en denkt, deze jongen is een produkt van onze samenleving .. Als wij vanaf het begin duidelijk waren geweest dat wij dergelijke extreme opvattingen niet accepteren en dat daadwerkelijk ook hadden uitgevoerd , gehandhaafd dan waren deze mensen niet eens ons land binnengekomen Wij blijven vasthouden dat alle mensen gelijk zijn en dat we respect moeten hebben voor een andere cultuur , religie Weet u nog Wie zijn wij om onze cultuur superieur boven een andere te stellen.

  • Mee eens. De Islam zit nog in de duistere middeleeuwen, heeft nog geen eeuw van Verlichting meegemaakt. Is een primitieve ideologie (oog om oog, tand om tand), inferieur aan de westerse cultuur.
   Vraag willekeurig welke moslim ook wie de Koran heeft geschreven. Het antwoord is altijd “Allah”, ontstaan rond 620-630 door overlevering via engel Gabriël aan Mohammed. Daarom is de Koran ook de wet voor moslims. Interpretaties zijn eigenlijk niet mogelijk. Wikt een moslim er echt vanaf dan kan hij de doodstraf verwachten.
   Alle christenen weten dat de Bijbel (Oude Testament) doorvertelde volksverhalen zijn van rond 1500 voor onze jaartelling.

 8. Weinig mensen weten dat wij vanuit het oorlogsrecht nog lang de doodstraf hebben gehad, die zelfs begin jaren 50 nog tot executie leidde. Ja, er is zelfs een columnist terechtgesteld na de oorlog, omdat hij met zijn pro Duitse columns het verzet opriep om te stoppen met verzet, en dat was de reden dat hij Nederland in gevaar bracht, en ook een aanleiding (wat zijn kletspraatjes niet waren) wat tot de doodstraf leidde, ik doel op Max Blokzeil.

  Ook dit is afgeschaft, waarschijnlijk onder druk van Brussel.

  Met andere woorden, de doodstraf is wellicht een brug te ver, maar je zou het onder oorlogsrecht kunnen brengen, want dat heeft tot voor kort goed gewerkt.

 9. Tsja, de doodstraf. Ik ben in principe ertegen, maar niet uit-principe. Een eerlijke strafzaak voor zowel soldaten als opdrachtgevende bevelhebbers is wel op zijn plaats, normaal gesproken. Want een veldslag kàn op goede gronden zijn verricht; denk aan D-Day 1944.
  ISIS kreeg recent vrije aftocht uit een door Syrië heroverde stad. Eigenlijk van de pot gerukt, al was dat wellicht de redding van de burgers uit de heroverde stad. Je zou eigenlijk een taktiek moeten toepassen die ISIS insluit en hen dan een finale slag toebrengt en dat mag dan van mij best een slachting zijn. In sommige oorlogen moet je vrezen voor de toorn jaren/decennia later van de kinderen van de verliezers. Maar ik kan me niet voorstellen dat kinderen van ISIS-leden ooit uit wrok over zo’n slachting wederom in opstand zullen willen komen.

  • IS is geen herkende Staat. Hun leger bestaat dus uit een zooitje ongeregeld die bijvoorbeeld geen beroep mag doen op de Conventie van Geneve.
   Bij gevangenneming is er slechts een straf mogelijk: vuurpeloton

   • Zo is het observer59. Er hoeft zelfs geen proces of een krijgsraad aan te pas te komen. Het is voldoende als een officier de conclusie trekt, en de straf word direct op de plaats van aanhouding voltrokken.

    Wat Koffij hieronder zegt is ook achterhaald. Wij hebben de Europese grondwet, die we in een referendum afwezen, en die is ingevoerd als het verdrag van Lissabon.

    Daarin is bij een aanhangsel heel geniepig geregeld dat tijdens de noodtoestand of van “sociaal oproer” diezelfde standrechtelijke executie weer gewoon mogelijk is.

    Mooie terminologie ook. Wat is sociaal oproer ? Het zou makkelijk opgevat kunnen worden als een situatie waarin mensen de socialistische dictatuur waarin we nu leven niet langer meer pikken en ertegen in opstand komen.

    Leuk vooruitzicht.

 10. De zachte heelmeesters zullen weer stinkende wonden maken.
  En dat zullen niet de wonden van die oorlogsmisdadigers zijn.

 11. De aanpak van criminaliteit en preventie van misdaden is symptoombestrijding.
  Het Nederlandse integratiebeleid faalt hopeloos, is niet gericht op assimilatie. Dubbel paspoort, opruïng in moskeeën tot jihad, hoofddoek en niqaab, meerwijverij, kindhuwelijk – het kan allemaal.
  Het onderwijs schiet hopeloos tekort. Opvoeding ontbreekt op school. Het onderwijs islamiseert steeds verder.
  Dan begaan mensen misdaden, worden gestraft, opgesloten. Celstraf werkt vaak averechts. Gevangenissen zijn een kweekschool voor geharde misdadigers. De terugval in misdadigheid is zeer hoog. Reclassering heeft nauwelijks positieve effecten.
  De overheid straft de mensen die door falend beleid tot misdaden vervallen, terwijl ze zelf verantwoordelijk is voor het tekort in hun opvoeding. Maar de ministers van Justitie en Onderwijs gaan vrijuit.
  Pleiten voor herinvoering van de doodstraf voor ISIS- en ex-ISIS-strijders is even onmenselijk als de terreur van ISIS. Het zal alleen nieuwe jihadisten kweken.

  • Kortom, de Nederlandse overheid faalt op alle fronten. Niets nieuws.
   Over 6 maanden mogen we weer naar de stembus en zal er weer niets veranderen.
   Maar wat wil je in een wereld waarin de Media beheerst wordt door de elitaire machthebbers, waar Horror Clowns meer aandacht krijgen dan de misdaden gepleegd door Moslims?
   Het Gros van het Volk heeft een IQ vergelijkbaar met de gemiddelde temperatuur, dus dom en makkelijk te indoctrineren.
   De NOS en RTL moeten op zwart. Dan pas kan de heropvoeding beginnen. Dit is nodig willen wij ooit nog democratie kennen. (Ik zie het helaas niet meer gebeuren)

 12. uhm..
  Ik ben tegen de doodstraf. Maar, sta vol achter het gegeven dat er concequenties zijn voor eerdere keuzes en/of daden.
  Dat soort strijders, zelfs indien bij gebrek aan bewijs persoonlijk begane misdaden tegen wat dan ook, iig veroordelen als lid van een ‘…’ organistie (zoals bv. de SS vroeger/nu) ..langdurige opsluiting met kans op resocialisatie in een bepaalde eindfase van opsluiting (en alleen bij ten alle tijden ‘voorbeeldig’ gedrag etc).
  Alle andere gevallen speciaal soort levenslang en goedkoop opsluiten.
  -liever niet, blijf dan weg, die schepen zijn verbrandt.
  Oh.. en met terugwerkende kracht ook alle politici etc doorlichten want mss niet daadwerkelijk vuile handen maar evengoed heel veel ook bloed aan de handen ..en dan dezelfde behandeling zonder resocialisatie want geen excuus (en dat gevangen elkaar wellicht uitmoorden, soit, spec betaal tv hoeft niet als ik weet dat politici e.d. in het zelfde kamp/eiland/whatever zitten als die ijjt strijders -SUPER.

  • Het is onbetaalbaar om alle jihadis in leven te houden.
   Ze zijn niet hervormbaar, kijk maar naar de leiding van isis, veelal afkomstig uit het kamp Guantánamo .
   Snouck Hurgronje en het bestuur van Nederlands Indie sloegen de opstand op,Atjeh ook neer door de jihadis te begraven op een wijze zodat ze zelf overtuigd waren niet in het paradijs te zullen komen .
   Van de niet gedode jihadis liet men er 1 in leven, die in de dorpen ging vertellen welk lot de jihadis getroffen had, de onmogelijkheid van de gang naar het paradijs.
   Ontneem jihadis het vooruitzicht op de 72 maagden!

   • Dit is de enige manier om de jihad terreur te stoppen en daarmee vele onschuldige levens te redden.
    Dat is humanitair.
    Maar geen mensenrechten voor genocidale jihadis.

    • Net als n0gz01 ben ik tegen de doodstraf. In vredestijd dat is. MP Rutte heeft verklaard dat wij in oorlog zijn met IS, dat zou eens tijd worden. Het is de islam die ons permanent en voor eeuwig de oorlog verklaard heeft.

     Als een ander aan ons de oorlog verklaard dan kunt u dat niet leuk vinden en liever niet willen enzo. Dat ben ik ook met scribenten eens. Ik vind dat ook helemaal niet leuk en zou dat liever niet willen. Maar die oorlogsverklaring is een feit, dus is het oorlog.

     Zelfs volgens de Geneefse conventie moeten combattanten zichzelf kenbaar maken door een uniform te dragen. Burgers die een wapen opnemen tegen de gewapende machten riskeren de doodstraf. Daar komt zelfs geen proces of strafhof aan te pas. Het is voldoende als een officier dat concludeert. Executie on the spot. Zelfs het tonen van een ISIS vlag (wat burgemeester van der Laan ‘hartverwarmend noemde) is al reden voor straf. Opsluiting tot nader order, lees tot ver na de oorlog.

 13. Jihadis zijn allemaal oorlogsmisdadiger en moeten vernietigd worden, liefst met een vrouwelijk vuurpeloton en op onislamitisch wijze begraven met varkens en honden.
  Dan komen ze ,zo geloven ze zelf, nooit in het paradijs, en daar is de terreur om begonnen.
  Executie en begrafenis op utube als waarschuwing voor jihadisten, je komt nooit in het paradijs.

 14. We hebben natuurlijk wel het Internationaal Strafhof in Den Haag. Hier kunnen oorlogsmisdaden worden berecht. http://www.trouw.nl/tr/nl/39681/nbsp/article/detail/4365722/2016/08/27/Nederlander-voor-Strafhof-wegens-oorlogsmisdaden.dhtml
  De doodstraf weer invoeren voor deze psychopathische seriemoordenaars zal zeker een brug te ver zijn. Maar alles is beter dan een heropvoedingskamp. Daarmee laat je de daders er mee weg komen.

  • Het Internationaal Strafhof in Den Haag is een regelrechte aanfluiting van het recht. Een blamage voor Nederland ook nog eens. Omdat het zelf geen machtsmiddelen heeft is het een speelbal van partijen die die middelen wel hebben. Het vertrouwen wat u erin heeft is dan ook volstrekt misplaatst. Meest treffend is nog wel dat iemand met de naam Miloseviç recent is vrijgesproken van verantwoordelijkheid voor oorlogsmisdaden. Dat was toch zeer recent, heeft u het opgemerkt in de MSM ?

   Zijn onschuld stond voor de meeste mensen die zich hebben verdiept in dat conflict al vast. Bovendien was hij zelf opgeleid als jurist. Hij voerde dan ook zijn eigen verdediging, en als u het op kunt brengen om opnames van de zittingen tegen hem is het beschamend om te zien hoe hij gehakt maakt van de beschuldigingen en van dat hof zelf.

   Helaas is hij wel in een cel overleden.

   Bent u bekend met de patriot act van de USA? Als we een Amerikaan terecht willen laten staan daar is het een casus belli…

 15. g.h.m.leferink

  12 oktober 2016 op 17:59

  Wat je dan niet snapt is dat ze niet zo snel mogelijk dood willen. Hebben ze unieke kansen om in een Jihad te sneuvelen en zo in één keer een harem van 72 maagden bij elkaar te sprokkelen, laten sommigen van hen die unieke kans liggen. Of meldt de koran niet iets over ‘oneindige potentie’ of iets dergelijks?
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink