Leiden de media ons de oorlog in? Debatverslag.

Door Joost Niemöller

Vandaag vond de presentatie plaats van twee boeken over de Amerikaanse politiek en de beïnvloeding van de media. In Nieuwspoort, op het Binnenhof. Het ene boek is de Nederlandse vertaling van de Duitse bestseller van de journalist Udo Ulfkotte, die in het Nederlands heet: Gekochte Journalisten. Hoe de CIA het nieuws koopt. Het andere boek heet in Nederlandse vertaling: De Wikileaks documenten. De wereld volgens het Amerikaanse imperium. Twee serieuze boeken, waarbij je zou kunnen verwachten dat er veel journalisten aanwezig waren. Maar dat bleek niet het geval. Er waren veel betrokken belangstellenden, maar de media, het eigenlijke onderwerp, blonken uit door afwezigheid. Ach, wie zou er nog verbaasd zijn. Zelfreflectief vermogen is niet echt een dingetje van de journalistiek.

Uitgever Tom Zwitser zette uiteen dat de Amerikaanse overheid zich al lang bezig houdt met de beïnvloeding van de publieke opinie door de media. Ze zijn er zo langzamerhand bijzonder gehaaid in geraakt. Al direct na WOII werd er via o.a. het Congres of Freedom een beeld neergezet van de VS als het vrije Westen. Een ideologie die ook in Europa enorm aansloeg, niet vreemd gezien het trauma van Hitler en de bedreiging door Stalin. Ook kwamen er andere organisaties op als het NED, feitelijk een staatsgestuurde club. Waar volgens Zwitser de aansturing van de media door de CIA vroeger  heimelijk gebeurde, daar is het nu openlijk. De schaamte is verdwenen. Dat hangt ook samen met de steeds grotere afhankelijkheid van de kwakkelende media. Waar het vroeger nog de moeite waard was om journalisten om te kopen, daar vindt nu de manipulatie rechtstreeks plaats door de alom aanwezige ‘persvoorlichters’, die in werkelijkheid ‘persmanipulators’ zijn. Journalisten zijn of te lui geworden om zelf hun informatie te verzamelen, of hun kranten hebben domweg niet meer de journalisten in dienst die daartoe in staat zijn. Een gevolg van aanhoudende bezuinigingen. Kranten draaien op stagières die persberichten overschrijven.

De wijze waarop nu de propaganda van het JIT over MH17 klakkeloos wordt overgenomen, is tekenend. Alle journalisten zijn als de dood om voor ‘Kremlin trol’ uitgemaakt te worden, iedere stap buiten de gebaande paden kan dodelijk zijn in deze wereld van geringe toekomstmogelijkheden. Als journalist ben je slaaf of je sterft.

In het hierop volgende debat was ook de emeritus hoogleraar en journalist Karel van Wolferen aanwezig. Hij gaf aan dat het in de media niet altijd zo erg is geweest. De VS, zo stelde hij, is momenteel bezig om een militaire krachtmeting uit te lokken met kernwapens. Nederland is ook een kernmacht, want hier liggen Amerikaanse kernwapens opgeslagen. Het JIT wordt gebruikt om de geest van de Nederlandse bevolking rijp te maken voor zo’n confrontatie met Rusland, onder het mom: De raket op MH17 kwam van Poetin. Nooit bewezen, maar zo vaak herhaald dat iedereen het in Nederland is gaan geloven. Van Wolferen zegt dat er in de Koude Oorlog nog sprake was van een reactie op de propaganda uit de Sovjet Unie. Maar de huidige westerse journalistiek produceert de propaganda zelfstandig.

De andere debater, journalist Stan van Houcke, gaf aan dat 54% van het Amerikaanse begrotingsbudget bestemd is voor de wapenindustrie. Het enige wat de VS nog produceert is wapens. En om die handel aan te houden is er een vijand nodig. Of liever nog: Veel vijanden. Daarom creëert de VS onophoudelijk conflicten. In de Nederlandse pers, zegt Van Houcke, wordt dit belangrijke feit verzwegen. Het Amerikaanse handelen wordt onder de Nederlandse bevolking dan ook nauwelijks begrepen, tenzij die de moeite neemt zich op het internet te informeren. Bij journalisten is ieder kritisch vermogen verdwenen. Nederlandse journalisten vinden het lekker om aan te schuren tegen wat zij denken dat de macht is, Den Haag, en om daar gezien te worden.

Volgens Van Wolferen is er nu een levensgevaarlijke situatie ontstaan. Als Hillary Clinton aan de macht komt, zullen er oorlogen uitbreken, te beginnen in Oekraïne, zal de oorlog in Syrië zich nog verder uitbreiden, en dreigt het gevaar van een full blown kernoorlog  wanneer er in dat zenuwenspel een foutje wordt gemaakt. De heimelijke ondersteuning van de Syrische tak van Al Qaida, Al Nusra, is al een teken dat de VS het risico wil nemen om de oorlog in Syrië gierend uit de hand te laten lopen.  Ook over de rol van de VS met al Nusra, lees je vrijwel alleen op het internet. De media verzwijgen dit. Het is dan ook niet vreemd dat de oplages van de kranten steeds meer teruglopen. Aan deze media hebben de mensen geen behoefte meer, omdat die geen duiding en feiten meer biedt, maar slechts voorgekookte Amerikaanse meningen.

Karel van Wolferen zegt dat hij tijdens de Koude Oorlog nog een Atlanticus was, maar nu niet meer: “De VS is een psychotisch land geworden, dat zich baseert op grootheidswaan.” Stan van Houcke haalde daarbij oud minister van buitenlandse zaken Kissinger aan, die onlangs nog zei dat de buitenlandse politiek van de VS erop gericht is om Rusland uit elkaar te laten vallen. Deze uitspraak van zo’n ingewijde haalde ook al niet de Nederlandse media. Deels onkunde, aldus Van Houcke: “Nederland is een heel klein provinciaals land, waarbij de journalistiek niets begrijpt van geopolitiek.” En, refererend aan de titel van het boek van Ulfkotte: “In Nederland hoeven de journalisten niet eens meer omgekocht te worden. Ze zijn al bij voorbaat embedded.”

Wie er anders over denkt, wordt automatisch benoemd tot ‘complotgek.’ Maar volgens Van Wolferen bestaat een groot deel van de wereld uit complotten. Lees Shakespeare er maar op na. Vraag het maar aan Caesar. Van Wolferen kwam tot dat inzicht door het lezen van een van de eerste boeken over de moord op JFK; de klassieker van Mark Lane: Rush to Judgment.

Een uiterst geloofwaardige analyse van de moord op Kennedy en van de wijze waarop die bedekt werd. Het populair maken van de term complotheorie is door de CIA gebeurd, om de kritiek op de officiële versie van de moord op Kennedy te smoren, zegt Van Wolferen. Volgens hem is trouwens ook 9-11 een complot, en de aanslagen op de redactie van Charlie Hebdo.

En waar vind je de beste kritiek op het Amerikaanse beleid? In de VS, niet in Europa. Wat volgens Van Wolferen ook niet zo vreemd is, want Europa is een vazalstaat en in vazalstaten dient men te zwijgen.

Is er dan geen hoop op een betere toekomst, vroeg gespreksleider Eric van de Beek. Hierover waren Van Houcke en Van Wolferen het eens: Journalistiek gaat niet over hoop. Het gaat ook niet over toekomstvoorspellingen. Het gaat over het maken van de juiste analyse, op basis van feiten.

Vanavond wordt Rutte gevierd bij een journalistenfeestje. Wat zou het mooi zijn, zegt Van Wolferen, als Rutte nu eens gewoon toegaf dat hij er bij MH17 is ingeluisd. Dan wordt hij meteen de belangrijkste staatsman ter wereld. Gaat dus niet gebeuren.

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

51 Reacties

 1. Nice, heb zelfs een link naar zijn site op mijn telefoon maar ik heb dhr. vWolveren wat uit het oog verloren.
  Deze man is idd ook zeer scherp, kritisch en uitgesproken.
  Ik ga dadelijk weer wat stukken trachten te lezen. Dank voor uw reminder.

 2. http://www.japantimes.co.jp/life/2007/05/06/to-be-sorted/insights-into-the-new-world-disorder/#.V_vO-DJh1Bw

  Wolferen ziet het scherp.

 3. g.h.m.leferink

  10 oktober 2016 op 16:14

  “Volgens Van Wolferen is er nu een levensgevaarlijke situatie ontstaan.”
  Volgens mij is dit een loepzuivere manier van paniekschoppen.
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 4. In 1981 sprak men gek genoeg de waarheid ……
  En presidenten worden geselecteerd niet gekozen in de V.S
  maar dat wist iedereen natuurlijk al…
  https://www.youtube.com/watch?v=UL8d-AYRTRw

 5. g.h.m.leferink

  8 oktober 2016 op 05:27

  Joost, bedankt voor dit artikel. Het sluit voor mij precies aan bij wat ik in de loop van 20 jaar bedacht heb. En bevestigt wat iemand ooit zei: “Voor de overwinning van het kwaad is alleen maar nodig dat de goedwillende mensen (nee, niet Gutmenschen) niets doen.”
  Anders gezegd: “De mensheid kan het zich niet veroorloven om ook maar even onoplettend te zijn!”
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 6. Dat is straks allemaal over zodra Trump aan de macht komt.
  Daarna zullen er nog vele processen volgen tegen de criminelen binnen de Obama administratie. Maoisten, Black Panther, Moslimbroederschap aanhangers en de economische fraudeurs. Om maar een paar te noemen.
  Obama zelf zal vrijuit gaan. Is immers een Nobel Vredesprijs winnaar. Hoe is het mogelijk. Maar dat heb ik hem ook gevraagd een maand na zijn inauguratie als president.
  Uiteraard geen reactie.

  Die zie ik wel voorzitter worden in een of ander Foundation, zoals DiCaprio Foundation.

 7. piet verzijde

  6 oktober 2016 op 14:09

  n0gz01 – Had je al veel op?

 8. iemand die, na 15 jaar, nog steeds gelooft dat 9/11 een overheidscomplot was, is niet serieus te nemen. Ik heb me behoorlijk verdiept in die zaak en alles (inclusief natuurwetten) wijst erop dat het gegaan is zoals bekend: door moslimzelfmoordterroristen.
  Ik haak af als iemand beweert dat 9/11 ‘anders’ zou zijn verlopen. Want dat ‘anders’ blijkt keer op keer boordevol nieuwe onmogelijkheden te zitten. Dat scenario blijkt keer op keer incoherent en niet plausibel.
  Iedereen heeft meningen.
  Maar zeldzaam zijn degenen die de feiten kennen.

  • Als je toch zo goed de feiten kent, wil ik wel graag een antwoord op de vraag hoe het kan dat dat het Gebouw 7 van het World Trade Center-complex (ook WTC 7 genoemd), zo perfect naar beneden kwam. Het werd niet door een vliegtuig aangevallen of geraakt. Ook liep het gebouw niet veel schade op door de aanslagen op de Twin Towers. Toch stortte deze wolkenkrabber volledig in. Vele specialisten hebben de instorting beken en zijn het er over eens: het gebouw is vakkundig ten gronde is gericht. En om de hiervoor benodigde springstoffen aan te brengen heb je volgens specialisten zeker een week nodig.

   • Don’t feed the TROLLs.
    .
    Of ze nu moedwillig dom zijn, kwaadwillend of wat dan ook..
    Jij-bakken, diskwalificeren en karaktermoord en alleen maar meer ruis op het net zonderdat een discussie ooit tot andere inzichten leidt.
    .
    Arjen, veel succes jongen.
    .
    Ieder die zich inleest in zowel officiele als alternatieve lezing(en) hoort te weten dat je vragen MOET stellen en policor dogmatisten mag wantrouwen als de pest. Prima, geen definitieve antwoorden maar, alle officiele invalshoeken gaan ook niet op, zelfs niet met een xtr28pag.
    .
    Gelukkig is 9/11 een prima sprinkplank gebleken naar een fijnere en betere wereld. En alles wijst in de richting dat het gaat zoals het moet gaan, auw, pauw, klaar, Grote Smurf weet het ’t best, vrijheid, democratie, welvaart en gezondheid voor iedereen. Prijsje voor de vrede etc om dat nog eens te onderschrijven. Intelectuelen voorgangers prevelen nog iets over de goede snit van het pak ..zo mooi, geen vragen of commentaar.

 9. Het fijne van de komende oorlog zal rechtvaardigheid zijn. Deze keer zullen veroorzakers voor in de rij staan om mee te doen. Normaal het lot van burger en soldaat. Iets om naar uit te kijken als, ik noem geen namen, het schorem op hulp roept.

 10. We worden geregeerd door misleiders, die van hun politieke filosofie een broertje of zusje van het geloof van de oorlogsislam hebben gemaakt.
  Die regeerders/politici hebben zowat alle pers en omroepfaciliteiten in handen,waardoor de journalistiek in plaats van een zoeken naar waarheid en echt nieuws tot het bedrijven van de meest beledigende propaganda is geworden. Een avondje ARD,ZDF,WDR of NOS-ik noem de BBC maar even niet – doet een normaal mens huiveren. Las op pi-news ,dat een politieman in Dresden in de buurt van een beschermde parkeerfaciliteit ( AFA Linkse fascisten branden regelmatig auto’s van maandagse Pegida demonstranten af) enkele demonstranten een prettige en succesvolle bijeenkomst toewenste. De hele policor meute,met name de de Merkel CDU staat op de achterste haatbenen. Hij moet voor zijn baan vrezen,zo weinig vrijheid laat het policor geloof nog aan mensen. In die mindsetting van demonisering en haat vinden policorgeloof en islam elkaar.Een duivelspact.

 11. US militairy expenditure 4%, Nederland 1,2% van BBP. De andere Navo landen liggen ver onder de US. Gem. 1,5% , Wat mij serieus stoort is onverbiddelijke terugval in een soort koude oorlog door de zwakke Obama. Hij heeft de Russen wel geschoffeert maar Poetin wint op alle fronten in Syrie. De rebellen (FSA, Nusra, quaida) verbergen zich tussen de burgerbevolking in Aleppo en Obama heeft geen verweer na zijn stupide aanval op stellingen van Assads leger (62 doden) waarna de IS de boel overnamen. Zijn enige verweer is zwak op de trom roffelen met AI, AzG en ander deug-orgs van de Mensenrechten en het Oorlogsrecht. Daar jun je geen oorlog mee winnen zoals we in Afghanistan hebben gezien. Obama moet met Poetin tot een akoord komen waarin de rebellen zich overgeven, de Turken, alweer vriendjes met Poetin, een koerden buffer gunnen en samen met Rusland ISIS vernietigend verslaan. Deze landen hebben een dictator nodig, Assad deed dat prima totdat Saoudis Isis ea Soeniten ging steunen

 12. We leven finaal in een wereld van leugens. Framing en liegen met de waarheid. De media in se moet dit uit dienst, sommige redacteuren en journalisten doen dit als een missie. Meesten doen dit uit lafheid en eigenbelang. Dat laatste is een leugenachtig aandoende vorm van gedrag, die volstrekt natuurlijk is voor een globale gedigitaliseerde samenleving, waar niemand noch geheimen kan houden. Als teken heeft iedereen panische angst voor de waarheid omtrent ons zelf. Meesten snakken ernaar om in bedrog te leven en de kunst van dit bedrog heeft globale proporties aangenomen dat het een wet is geworden en men zich eraan moet houden en elke overtreding bij voorbaat al voor de overtreding wordt afgestraft met eeuwige dood. Meeste mensen krijgen van kinds af en levenslang so nooit een ware voorstellingen zichzelf, van zijn samenleving , verleden en toekomst mogelijkheden. Vroeger was men dom uit onwetendheid of ongeleerdheid, vandaag zijn we dat uit onze positie in de samenleving.

 13. De media word gebruikt. Zelf zijn de betrokkenen het eindproduct van jarenlang uitselecteren. Wie dat deden waren extreem financieel en invloed rijk. Dit proces is oud en is religie ondersteund. E.T, welke ook, staat aan hun kant. Dit leid tot eenheidsgedrag wat op lager niveau zichtbaar is in de BIO industrie. Allemaal doodgelukkige dieren met èèn belangstelling. Hun recht op eten. De komende oorlog gaat dit denken corrigeren. Net als in de BIO industrie, neem de kip, is protesteren tevergeefs. Interessant zijn de boer eigenaren en hun, na afloop, levens verwachting. Zelf zien zij een soort Genesis herstellende herhaling met mèèr eerbied van hun kant. De verwachte beloning is te vergelijken met vandaag de Kip. Hangende aan haken en op weg naar een braai. Domheid ken geen grens.

 14. En de Amerikaanse economie is nog steeds veel groter dan de Chinese en de derde in de wereld qua concurrentiekracht. ( Na Zwitserland en Singapore! ) Er gaan hier wel erg veel fabeltjes rond over de VS. Ook staan ze in de top drie van landen met de hoogste vermogens per huishouden. Feiten, feiten s.v.p. en geen ongefundeerd anti Amerikanisme. De lijstjes zijn allemaal op te zoeken.
  Ik ben overigens zeer tegen Obama en Clinton, maar Amerika is meer dan dat.

 15. Edmond V.O. Katusz

  5 oktober 2016 op 02:20

  Beste Leo Karel-Jan,

  Aha, u bent gek op lijstjes; ik ook, reken maar.
  .
  Weet u wat, schaft u zich eens het boek aan van William Blum “Killing Hope, U.S. Military and C.I.A. Interventions since World War II” (The Updated Edition, 2004).
  https://williamblum.org/books/killing-hope
  .
  Daaruit zijn toch mooie lijstjes samen te stellen. Zal u meteen duidelijk maken waarom ik de Amerikaanse regeringen niet echt een warm hart toedraag. ’t Is wel een behoorlijk dikke pil, meer dan 2cm dik, maar laat u dat niet afschrikken.
  .
  Wat de “U.S. Government Assasinasitions Plots” betreft loop mijn exemplaar uit 2004 natuurlijk achter. De moorden op bijv. Osama Bin Laden en Muammar Ghadaffi staan natuurlijk niet in dat lijstje, dat gaat maar tot 2003.
  .
  Veel leesplezier.
  Tschüß, Edmond V.O. Katusz

 16. Leo Karel Jan : #Elk spel met de statistieken zijn bij voorbaat kansloos Zoals Godfried Bomans ooit zei: De statisticus verdronk in een plas water van gemiddeld 60cm
  In China, Amerika, Rusland leven mensen die helemaal niet in de economie meedoen ze passen niet in ONS economische plaatje. Volgens dit plaatje hadden de Russen en Chinezen al lang uitgestorven moeten zijn . Bizar juist in die landen wordt veel gebouwd hoe kan dat toch. In Amerika zie ik de infrastructuur en sociale diensten in elkaar storten . Ja je hebt bij mijn familie in New Jersey niet . Ze wonen in een eigen gemeenschap met een hek eromheen en een slagboom . In Amerika wonen x % achter hekken ben het percentage even kwijt . Hetzelfde zal hier ook een hype worden Kleine gesloten gemeenschappen achter hekken .

 17. De overheden van de EUSSR zijn natuurlijk geen haar beter. En in Rusland en China is het nog veel erger. We moeten dan ook niet vervallen in anti Amerikanisme. De regentenklieken van Merkel, Hollande en Rutte liggen in lijn met Obama en Clinton. Daarom is het hoog tijd dat Trump gaat winnen en dat ook in Europa de bestaande regentenklieken verdwijnen. Maar met de vrijheid in Amerika is het toch wel veel beter gesteld dan die in bijvoorbeeld Rusland of China.
  Wel de feiten in het oog blijven houden. Van Wolferen is overigens extreem links en een echte Amerikahater. Vergeet niet dat de Amerikanen ons bevrijd hebben en ons beschermd hebben tegen het verrotte communisme, door dat sterke VS leger. Wij houden er inmiddels een veredelde padvinderij op na.

  • Edmond V.O. Katusz

   5 oktober 2016 op 01:47

   “Vergeet niet dat de Amerikanen ons bevrijd hebben”
   .
   Nou, nee, de bevrijding is eerder gekomen doordat ongeveer 9 millioen soldaten van het Rode Leger hun leven gegeven hebben aan het Oostfront. De Sovjet-Unie had trouwens totaal 23 millioen doden of meer te beklagen. Dat was hun kostprijs voor de vrede. Met de atoombommen hebben de Amerikanen hun waarschuwingsvisitekaartje aan de Russen afgegeven. Nou dat hebben ze goed begrepen.
   .
   Overigens was de Sovjet-Unie niet communistisch, maar een socialistisch land op weg naar het communisme. Hetgeen natuurlijk lulkoek was, want zoals overal op den aardkloot zorgden de absolute machthebbers in de eerste plaats goed voor zichzelf.
   .
   “Van Wolferen is overigens extreem links en een echte Amerikahater.”
   .
   Nou en? Dat ben ik ook en op goede gronden. Als er een schurkenstaat op aarde is dan is het wel de VS.
   Komt dat schot! Edmond V.O. Katusz ( anarchist)

   • Ik hoop niet dat u denkt dat Engeland, Amerika, en Rusland enige motivatie hadden om hier vrede te brengen of ons te bevrijden.
    Om van Wolferen de kwalificatie Amerika hater te geven is van deze tijd iedereen die kritiek heeft is een hater Ik had een meer genuanceerde kwalificatie van u verwacht. De oud SER voorzitter Herman Wijfels zult u dan ook in dezelfde hoek moeten duwen Wat jammer Willem Middelkoop in gesprek met Herman Wijffels; “Amerika wordt bestuurd door Wall Street” Als u er an toe bent https://youtu.be/t4HztdDt2Q0

 18. g.h.m.leferink

  5 oktober 2016 op 11:49

  ‘LeoKarelJan’, goed gesproken. Ideaal krijg je het in de wereld toch niet, tenzij je eerst de mensen ideaal maakt…..
  En weer kom ik op mijn oude stelling uit, dat het leeuwendeel van de smerigheid in de wereld veroorzaakt wordt door Farizeeërs. Dus b.v. door:
  * De krokodillentranen van een aantal Nederlandse politici na de moord op Pim Fortuyn.
  * Mark R. die in verkiezingstijd riep: “Iedereen moet er 1000 Euro bij krijgen!”

  Enzovoort…. Dàt soort maakt het volgens mij nodig dat we alert moeten blijven op politici die liegen-en-bedriegen normaal vinden. Zodat we kunnen voorkomen dat die lui MACHT krijgen. Omdat MACHT verslavender is dat cocaïne of heroïne. En ze dan gaan denken dat ze boven de wet staan en kunnen doen wat ze willen. Sla de geschiedenis er maar op na.
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 19. “De media, het eigenlijke onderwerp, blonken uit door afwezigheid. Ach, wie zou er nog verbaasd zijn…?” Toch blijft dat zeker ook in dit geval natuurlijk bijzonder jammer.

  Er gaapt zo langzamerhand een al te grote kloof tussen een beperkt, maar sterk groeiend groepje complotdenkers en de zgn. mainstream media (MSM). De aannames van de hier aanwezige heren gaan zeer ver. Zij nemen posities in die mij nog steeds een brug te zijn:

  – 9/11 was een inside job (of in elk geval een complot);
  – de VS als grootste land van het Vrije Westen is een facade;
  – (proxy-)oorlogen worden puur gevoerd vanuit Amerika’s belangen als wapenleverancier.

  En die Stan van Houcke, kleeft aan zijn handen geen politiebloed? “Geen woning, geen kroning!”, 30-4-1980.

  Ten slotte over de MH17: natuurlijk is Oekraïne minstens zo onbetrouwbaar als Rusland en manipuleert hun geheime dienst iedereen de moeder. Maar waarom kan de MH17 niet zijn neergehaald door de seperatisten, als een afschuwelijke…

 20. “De media, het eigenlijke onderwerp, blonken uit door afwezigheid. Ach, wie zou er nog verbaasd zijn…?” Toch blijft dat zeker ook in dit geval natuurlijk bijzonder jammer.

  Er gaapt zo langzamerhand een al te grote kloof tussen een beperkt, maar sterk groeiend groepje complotdenkers en de zgn. mainstream media (MSM). De aannames van de hier aanwezige heren gaan zeer ver. Zij nemen posities in die mij nog steeds een brug te zijn:

  – 9/11 was een inside job (of in elk geval een complot);
  – de VS als grootste land van het Vrije Westen is een facade;
  – (proxy-)oorlogen worden puur gevoerd vanuit Amerika’s belangen als wapenleverancier.

  En die Stan van Houcke, kleeft aan zijn handen geen politiebloed? “Geen woning, geen kroning!”, 30-4-1980.

  Ten slotte over de MH17: natuurlijk is Oekraïne minstens zo onbetrouwbaar als Rusland en manipuleert hun geheime dienst iedereen de moeder. Maar waarom zou de MH17 niet neergehaald kunnen door de seperatisten, als een afschuwelijke…

 21. Dat laatste zin zei ik al bijna een jaar geleden.
  Als hij dat zou durven, gaat men hem als de messias zien.
  Dat hij dat als historicus niet ziet gaat mijn verstand te boven.
  Maar wat men weinig weet is dat toen in het begin van de ellende het IJslands vulkaan ineens wekenlang actief werd, dankzij energetische inducties die zowat continu de exacte diepte van 10 km aangaven. Die inducties waren ook dagelijks op het weerradar van IJsland te zien. Precies tegenover de Noordzee.
  Als de vulkaan was ingestort, dan hadden wij nu een strand in Limburg. Bewijze van.
  Toen de zaak beklonken werd, en de verdragen getekend, toen hield het vulkaan er onmiddellijk mee op. En tussen toen en nu, maar enkele keren iets deed, meestal in dieptes die ver van de 10 km lagen.
  Bekend is het al, daar waar de VS-Oligarchen geopolitiek haar zin wil doordrijven, maar verzet tegenkomt, heb je orkanen en aardbevingen.
  Rutte wil niet, maar MOET liegen.

  • g.h.m.leferink

   5 oktober 2016 op 11:34

   ‘PabloHein’, wat is dit voor onzin? Geen sleepkabel aan vast te knopen!
   Als je bedoelt dat een aantal jaren geleden de IJslandse vulkaan Hekla opeens weer aktief werd, en daarom vliegtuigen niet door de aswolk gingen vliegen? Dat is een heel ander verhaal. En als natuurkundige heb ik nog nooit van ‘energetische inducties’ gehoord! Maar jij blijkbaar wel…….
   Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 22. Ik kon niet verder lezen en ‘moest’ reageren na de zin: “Zelfreflectief vermogen is niet echt een dingetje van de journalistiek.”
  .
  Ook ik heb lang gedacht dat foute berichtgeving kwam door een gebrek aan zelfreflectief vermogen van journalisten, maar dat gaat er heden ter dage niet meer in bij mij.
  .
  Het is veel erger het is pure partijdigheid, het is het niet willen. Het is pure kwaadaardigheid tegen beter weten in, met journalistiek heeft het niets meer te maken.
  .
  Vroeger kwamen ze, de gevestigde journalistieke elite, daar probleemloos mee weg. Maar dit wordt nu meedogenloos door internet blootgelegd waar werkelijk objectieve bronnen de waarheid gefundeerd weergeven en daarmee de mainstream leugenaars ontmaskeren.
  .
  Maar ontmaskeren alleen is niet genoeg voor dit geboefte, ze moeten aan het kruis! Zij zijn het die onze democratie kapot maken, waardoor politieke oplichters als Rutte en Samsom macht krijgen.
  .
  Schop die corrupte ‘journalisten’ er uit!

  • g.h.m.leferink

   6 oktober 2016 op 19:16

   ‘Machteloze’, met je zin “Het is veel erger het is pure partijdigheid, het is het niet willen. Het is pure kwaadaardigheid tegen beter weten in, met journalistiek heeft het niets meer te maken.” ben ik het 100 % eens. En ik schrijf al zo’n 20 jaar tegen die partijdigheid. En ook tegen hun -laatste-modetjes-verafgoding.
   Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 23. Goed gezegd! Ze zullen ter verantwoording worden geroepen. Is het niet door het volk, dan zal het zijn doordat hun lievelingen, de moslims, zich na een geslaagde overname het eerst tegen hen (de pers en de (linkse) intelligentsia zullen keren.

  Door de kwaadaardige leugens in de gelijkgeschakelde pers en NPO worden we onontkoombaar naar een burgeroorlog, revolutie, of in het gunstige geval een radicale politieke ommezwaai geleid. En die laatste hoeft niet per definitie een positieve uitkomst te hebben.

 24. Zo alles bij elkaar genomen mogen we zo langzamerhand wel gaan concluderen van de VS een suïcidaal regime is geworden in de politieke sfeer. En het is ook geen wonder dat alle acties van afgelopen tientallen jaren suïcidale oppositie heeft opgeroepen her en der waar nu we allemaal mee te maken hebben. Ik wijk daarmee af van de populistische theorie dat het suïcidale afkomstig is uit de islam zelf. Het is juist op de huidige schaal een modern probleem, opgeroepen door moderne krachten en interpretaties (geopolitieke inzet) van primaire, interne krachten binnen vernederde bevolkingsgroepen.

  Hoe de suicidal tendencies van de Amerikanen te stoppen? Zeker met het oog op nucleaire wapens moet men hopen op een snelle interne implosie van het politieke systeem. Een soort Sovjet moment dus. Een resetknop die ergens verschijnt. Want verder lijkt de trein niet te stoppen. Ook in Europa is men nog verslaafd aan het transatlantisme, mentaal gekoppeld aan ons welvaartsbegrip.

  • @Dirk Begin je weer over je geliefde islam? Eng mannetje ben je en ik zal je uitleggen waarom:
   .
   De “populistische theorie” verkondigt niet dat de islam suïcidaal is maar de westerse wereld juist probeert weg te vagen waar moslims zelfs bereid zijn hun leven voor op te offeren “wetende” dat ze daarna in het paradijs terechtkomen, dat heeft niets met een suïcidale islam te maken maar juist met een islam die levendiger is dan ooit. En juist mensen zoals jij proberen het constateren van dat feit weg te zetten als fascistisch / racistisch en daarmee ben jij een prachtig voorbeeld van zo’n suïcidale Europeaan. De VS onder de islam minnende Obama is idd een regelrechte ramp en Hillary is geen haar beter, daarom zou het beter zijn dat Trump wint en die suïcidale aspecten zoals jij het noemt verdwijnen waardoor de VS en de rest van de westerse wereld een andere en betere koers gaan aanhouden. Maar een suïcidaal persoon zoals jij noemt Trump een populist en dus slecht.. koekoek.

   • @ Dick – En zo is dat. Ziehier wat men schrijft aangaande de islam: “Verkrachting, diefstal, afpersing, oplichting, georganiseerde misdaad, pooierij, pedofilie, necrofilie, slavernij, psychologische oorlogvoering, moord, terrorisme en systematische genocide, leidend tot de dood van meer dan 270.000.000 mensen.” J.K. Sheindlin, The people vs. Muhammad. The trial which challenges the founder of islam’s authority over all mankind. Psychological analysis, 2015, p. 304.

 25. Hou vol Joost! Wat een geweldig relaas, mijn dank.
  Vanmorgen Van Scherrenburg, ik dacht dat mijn tenen zich zo kromden dat ik blij was dat mijn vrouw reed ;). (ik zit meestal doodsaaie rapporten te lezen, maar zij wenst naar NPO1 te luisteren. (Vroeguh BNR, maar iemand daar laatstelijk nog wat levenstekens van vernomen?)
  Enfin, stukje onbenul meende Ulfkötte de maat wel te kunnen nemen en kwam er gewoon mee weg. Kritische vragen huh???

  • Ik was vroeger dol op radio luisteren. Zenden ook maar dat is een heel ander verhaal, geen 3 meter radiopiraterij gedaan.

   Toen ik nog dol op op publieke omroep was luisterde ik Veronica, Radio Luxemburg op de middengolf. Als je een goede antenne had kon je zelfs in Drenthe nog de BFBS uit Duitsland ontvangen op de korte golf. Hilversum 3.

   Pas op latere leeftijd kreeg ik interesse in Radio 1, BNR.
   Maar BNR viel me op was vaak een zgn. ‘loop’ van een paar uur.
   Vooral achter het stuur vond ik die praatradio fijn. Op een rare manier houdt het je visuele imput op het verkeer scherp …

   Toen ik machines ging bedienen zette ik liever een CDtje op, zachtjes want ik wil horen hoe de machine loopt en wat mijn collega’s tegen elkaar zeggen.

   Tegenwoordig ben ik er wel klaar mee. Alleen als ik aan het klussen ben luister ik nog naar Radio2, genoeg om me aan te ergeren.
   Voor een goed gesprek surf ik naar cafe weltschmertz. Voor de rest heb ik de UIT-knop gevonden.

   • Kunt u zich Radio Caroline nog herinneren? Was een piratenzender in navolging van Radio Veronica

 26. Ik deel de analyse van van Wolferen.
  De EU is ontstaan -althans zo werd het ons verteld- omdat kleine landen niet meer globaal zouden kunnen concurreren met de economische grootmachten. Ever het hoofd gezien werd daarbij dat de economische grootmachten van dit moment ook militaire grootmachten zijn.

  En dat waren de Europese landen wel eens. De EU is in dat opzicht geen som van elk der delen. Integendeel, de militaire macht van de EU in de wereld is nu kleiner. Het was niks, is niks, en word ook nooit wat. Aspiraties genoeg, reden voor de politieke kuttelikkertjes om zich op de rug te draaien voor de Yanks.

  Maar de Yanks hebben nog wel oog voor gevaar. Vandaar dat door het beleid van de USA nu een “ring van vuur” rond Europa aan het ontstaan is. Alleen noordwest-Afrika nog niet, En het noorden, Belarus en de Baltische staten. Voor de rest staat de periferie van Europa in vuur en vlam.

  https://www.youtube.com/watch?v=1kCPd4D2yOA

 27. g.h.m.leferink

  3 oktober 2016 op 22:26

  “De andere debater, journalist Stan van Houcke, gaf aan dat 54% van het Amerikaanse begrotingsbudget bestemd is voor de wapenindustrie. Het enige wat de VS nog produceert is wapens. ”
  Met die zin ben ik het niet eens! 54 % naar de wapenindustrie? Kom nou, die Stan van Houcke beweert maar wat. Een wel heel erg losse flodder, die hij opgedaan heeft aan de bar van ‘de Pels’ of die van ‘de Zwart’. Ze zeggen wel eens dat ik naïef ben, maar zó goedgelovig ben ik nu ook weer niet. Ook ik weet dat er in Washington D.C. zeker niet allemaal heiligen rondlopen, maar dìt is wel héél onwaarschijnlijk.
  Dus mijn vraag is: heeft die Stan van Houcke deze bewering nog met Reële Cijfers onderbouwd? Of moeten we hem op de hondstrouwe blik uit zijn hemelsblauwe ogen blind vertrouwen?
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

  • Een goede reactie mijnheer Leferink. Ik ben het met u eens. Ik geloof ook helemaal niets van dit cijfer. Volgens mij is het ingegeven door pure demonisering omdat de Amerikanen dol zijn op hun recht op (vuur)wapens en om ons nog eens in te smeren dat wij zo zijn als zij, dat wij ons niet eens houden aan de afspraak houden met de NAVO om een bepaald gedeelte van ons BNP aan defensie uit te geven aan defensie (zodat onze defensie nu niet eens maar haar basistaken naar behoren uit kan voeren) en de Amerikanen ruim boven dat percentage zitten. Maar 54 % ??? Die Stan van Houcke toch !

   Nog een andere voor de van Houcke’s van deze wereld onaangename werkelijkheid is dat is dat er in de USA nog heel wat maak-industrie is. Ook in die sectoren die we hier al lang weggejaagd hebben omdat we hier “industrie” maar vies-vuil-verontreinigend-uitbuitend-planeetverwoestend en wat al niet meer vinden. Daar weet de eigen economie nog wel waarde te creëren, ze kunnen het dus betalen.

 28. De VS geven 800 procent meer uit aan defensie dan Rusland, de nummer twee op de lijst. In 2008, het meest recente jaar waarover gegevens beschikbaar zijn, gaven de VS 696,3 miljard dollar uit aan defensie. Rusland volgt met 86 miljard en China met 83,5.
  http://www.mo.be/artikel/defensie-uitgaven-vs-nog-steeds-hoogste-ter-wereld

 29. @ Leferink

  Ten aanzien van de federale uirgaven kan een onderscheid gemaakt worden tussen zgn. discretionary en mandatory uitgaven.

  “Discretionary spending refers to the portion of the budget that is decided by Congress through the annual appropriations process each year. These spending levels are set each year by Congress.

  Mandatory spending is spending that Congress legislates outside of the annual appropriations process, usually less than once a year. It is dominated by the well-known earned-benefit programs Social Security and Medicare. It also includes widely used safety net programs like the Supplemental Nutrition Assistance Program (SNAP, formerly food stamps), and a significant amount of federal spending on transportation, among other things.”

  https://www.nationalpriorities.org/budget-basics/federal-budget-101/spending/

  Ruwweg 1/3 van het federale budget is discretionary, daarvan gaat 54% naar defensie.

  • vervolg:
   https://www.nationalpriorities.org/campaigns/military-spending-united-states/

   De uitspraak van Stan van Houcke is dus te kort door de bocht of er is ‘something
   lost in translation’

   • Ik was aanwezig bij de lezing, en Van Houcke heeft enkele malen heel duidelijk gezegd: 54 % van het discretionary budget.

    Dit is dus een slordigheidje van Joost zelf.

 30. g.h.m.leferink

  5 oktober 2016 op 09:41

  ‘Dawg’, bedankt voor de uitleg/aanvulling. Persoonlijk denk ik hier aan de smoes van ‘something lost in translation’.
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 31. @Leferink

  https://consortiumnews.com/2016/09/01/us-arms-makers-invest-in-a-new-cold-war/

  Gaat u maar rekenen, ik vermoed dat het heel erg is…….

 32. Geen 54%, zelfs geen 5,4% (cijfers 2010)
  Wikipedia geeft aardig overzicht.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Defensie-industrie

  • Nelis,
   dat is 4,8 % van het Bruto Binnenlands Product.
   Dat in ahw de totale omzet van het hele land.
   Dus ook wat Macdonalds verkoopt en Greyhound en de filmindustrie: al die bedragen zitten in het BBP.

   Van elke euro die in de wereld wordt besteed aan ‘Defensie’ wordt 48% besteed door de VS. Even veel als de rest van de wereld samen, dus.
   En laat de VS nu net het enige land zijn dat eigenlijk nog nooit is aangevallen door een ‘buitenland’, gewoon omdat het zo groot is.
   Waarom zouden ze dan zoveel moeten besteden?
   Omdat het een agressief land is, lijkt mij.

 33. De regering Obama overweegt om via de CIA zware wapens aan de Syrische moslimrebellen te leveren om hen in staat te stellen de Syrische en Russische artillerie aan te vallen. Als dat gebeurt, ontstaat er een directe militaire confrontatie tussen Amerika en Rusland. En vallen er weer vele onschuldige doden.
  Een terrein in Zuid-Limburg wordt overgedragen aan het Amerikaanse leger, dat er zo’n 1600 militaire voertuigen zal opslaan. Reden: de ‘verslechterde veiligheidssituatie in Europa’. Het zijn ‘geruststellende maatregelen’ (Ministerie van Defensie).
  De inzet van de Amerikaanse voertuigen met militairen, bedoeld tegen Rusland, zal buiten elk Nederlands besluit plaats vinden. Hitlers ‘Blitzkrieg’ (een strategische verrassingsaanval of een bliksemsnelle vernietigingsslag) is nu een 2.0 ‘flitsoorlog’ van de NAVO. Is verre van ‘geruststellend’.
  Kan losbarsten als de Europese bevolking ervoor is klaargestoomd.
  “Je begrijpt het pas als je het door hebt” (à la Cruijff).