Russische paranoia over MH17

Door Joost Niemöller

Het is goed om te kijken hoe er in de Russische pers bericht wordt over het onderzoek naar het neerhalen van MH17. Zo stond er op 11 oktober in het Russische tabloid Komsomolskaya Pravda, met een oplage van meer dan zeshonderdduizend, een interview met een kolonel Michail Timoshenko over de stand van zaken met MH17.

De kop boven het artikel luidde: ‘Het Onderzoek naar de ‘Boeing’ sleept maar voort om de sancties tegen ons te wettigen’ Dat geeft de complotsfeer van het stuk weer. De stelling dat het onderzoek naar MH17 maar voort zou slepen om de sancties tegen Rusland te verlengen, wordt op geen enkele wijze hard gemaakt, en is vooral een weergave van de paranoia die er in Rusland hangt. (Die het spiegelbeeld is van de paranoia die hier hangt.) De kolonel koppelt dit aan het uitblijven van de Oekraïense radargegevens. Dat die gegevens niet werden geleverd, en volgens Oekraïne zelfs niet zouden bestaan, is natuurlijk zeer verdacht. Maar de combinatie met het verlengen van sancties tegen Rusland komt toch echt alleen uit de dikke duim van Timoshenko. Deze sancties zijn namelijk helemaal niet ingesteld vanwege MH17.

Maar zo staat het dus wel in het interview in Komsomolskaya Pravda:

Waarom zijn de gegevens van de Oekraiense radars uitgebleven?

Deze data kunnen wel eens leiden tot een conclusie, die niet overeenkomt met de conclusies van het onderzoek. De sancties tegen Rusland werden immers nog ingezet bij het begin van het onderzoek. Als deze objectieve gegevens werden vrijgegeven, zou het onmogelijk worden de sancties te verlengen.

Dat wil niet zeggen dat er alleen onzin in het artikel zou staan. Volkomen terecht is de vraag en antwoord over het uitsluiten van Rusland bij het onderzoek. Alleen dan vliegt de kolonel ongehoord uit de bocht:

Waarom maakt Rusland geen deel uit van de Internationale onderzoeksgroep?

Eerlijk gezegd, begrijp ik het niet echt waarom die zo is samengesteld. Volgens de regelgeving van de ICAO (Internationale Burgerluchtvaart Organisatie-Red.) wordt het onderzoek gedaan op het grondgebied van dat land, waar de ramp zich voltrok. Dus dat moet dan waarschijnlijk de Oekraïne doen. Het is ook begrijpelijk dat Maleisië in die groep zit. Het was hun machine, van de Maleisische luchtvaartmaatschappij en de meerderheid van de omgekomenen waren hun staatsburgers.  Op de tweede plaats de staatsburgers van het Koninkrijk der Nederlanden.

Tja, hier maakt de Russische kolonel toch echt een zo kolossale fout, dat het lastig wordt hem nog als deskundige serieus te nemen.  Net zo min als de krant die niet de moeite nam het te checken.  Iedereen weet natuurlijk dat het overgrote deel, 193 slachtoffers, de Nederlandse nationaliteit had! En er waren maar 28 slachtoffers met de Maleisische nationaliteit.

Interessant zijn dan weer wel deze opmerkingen van de kolonel:

Maar als er toch een internationale burgerluchtvaartorganisatie is, waarom maakt de ICAO dan zelf er geen deel van uit? En als het vliegtuig moedwillig is neergehaald met een Buk raket, die zowel tot het wapenarsenaal van de Oekraïne als van Rusland behoren, dat had men ofwel Moskou en Kiev in de groep moeten toelaten, of geen van de twee.

Tenslotte maakt Timoshenko nog een andere zinnige opmerking:

Uiteraard is er nog veel meer te onderzoeken. Er zijn geen duidelijke antwoorden op de vraag naar de schuldigen verkregen. Er is dan ook niet gekeken naar het bewijsmateriaal van de computeranimatie over het vermoedelijk parcours van de Buk-raket op het gebied van Dombass. Of de vondst door een Nederlandse journalist een jaar na dato op de rampplek van twee elementen, die van een Buk raket afkomstig zouden zijn. Maar van zulk inslagmateriaal  zouden er honderden moeten zijn, dus waarom zijn er slechts drie of vier gevonden dan?

Op die laatste vraag heb ik van de kant van het JIT namelijk nog nooit een zinnig antwoord gehoord.

Vertaling van het Russisch: Alfred Vierling.

 

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

16 Reacties

 1. @F
  Maar niks gaan hoor, en de US zijn helemaal niet bezig:
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-174902/Mosul-Kirkuk-bombed-US.html

 2. Op 16 juli 2014, een dag voor de MH17-ramp, zijn er mede i.v.m. De Krim, zware sancties opgelegd aan de Russische wapenfabrikant Almaz-Antey. Juist dit bedrijf heeft zeer uitgebreid onderzoek gedaan naar het type wapen en de lanceerlocatie.

  Hun bevindingen, aan de hand van diverse computer-simulaties en detonatie-testen met een BUK-raket en een cockpit staan haaks op de bevindingen van de OVV en het JIT. Alhoewel Almaz-Antey meer dan 30 jaar ervaring heeft met het ontwikkelen en testen van o.a. BUK-systemen, is deze expertise door de OVV en JIT nagenoeg genegeerd. De conclusies van Almaz-Antey zijn slechts heel summier en onjuist in het OVV-rapport vermeld. Ook is de Russische kritiek op het concept-rapport niet meegenomen in de uiteindelijke versie: http://bit.ly/2e7AVTC

  Met de medewerking hoopte Almaz-Antey niet alleen bij te dragen aan het onderzoek, maar om zich hiermee ook van de opgelegde sancties te ontdoen. Dit is tot op heden niet gelukt omdat hun rol bewust ingeperkt…

 3. Fouten maken. Neem de wereld media over MH 17 en oorzaak. Dan loopt Rusland ver achter. Hoofdzaken worden niet genoemd. De aanloop tot deze ramp ook niet. De overname van het land Ukraine bij voorbeeld. Door de E.U/U.S, zorgden voor de aanloop tot de MH 17 ramp. Nieuw U.S geadviseerde uit Kiev wetgeving, tegen het Russisch sprekende oosten, was stap twee. De Krim viel daaronder. Die dagen werd er feest gevierd in Brussel, Londen, en Washington. Hèt, kleur revolutie, was gelukt. Een deur naar de Japanese zee was open getrapt. Niemand verwachte wat volgde.
  Dat veroorzaakte denk en handelen domheid op hoog niveau. Neem het laten vliegen over oorlogsgebied van passagier vliegtuigen. Die oorlog werd door Nederland enthousiast ondersteunt. Begrijpelijk. Handel, centje verdienen, zit in de genen. De MH 17 ramp was een direct gevolg van Nederland en E.U/U.S politiek. Rusland was het mislukte nieuw koloniaal einddoel.

 4. Wilfred Bakker

  4 november 2016 op 00:15

  Welke andere dictator heeft zoveel gedaan voor zijn volk..? De brutale moord van Muhammar Gadaffi door Zionistisch-gedreven revolutionairen, is een perfect voorbeeld van dátgene wat er gebeurt wanneer de internationale Zionistische Rothschild-bankiersfamilie wordt uitgedaagd.. Gadaffi presteerde het om deze club op maar liefst 5 fronten uit te dagen..
  Ik ben nog ff aan het spitten, en dan ga ik pitten.
  Dit was één van de eerste projecten die Khadaffi voor zijn volk initieerde.
  https://youtu.be/A-cDezY3cTY

 5. @ Wilfred Bakker

  Je hoeft alleen maar te kijken hoe de Staatsomroep van Nederland zich opwerpt als juichaapje voor de Clinton campagne en je weet al genoeg.

 6. Wilfred Bakker

  3 november 2016 op 23:37

  Ja, wat kunnen we nog doen?,

  Het voelt hopeloos….

  https://youtu.be/dYjgh5243eg

 7. Wilfred Bakker

  3 november 2016 op 22:20

  Voor iedereen die het nog niet doorheeft: politici en hun propagandamachines (de media) werken volledig samen in het uitvoeren van een wereldwijde agenda. Dat zal velen wellicht te ver gaan, maar als we even over de grens kijken zullen we vergelijkbare processen kunnen constateren. Amerika en Europa worden steeds verder verzwakt en er wordt gewerkt aan het klimaat van scherpe verhoudingen tussen bevolkingsgroepen. Ondertussen gaat dit gepaard met steeds meer wetten en maatregelen die meer en meer macht bij de staat neerleggen. Feitelijk wordt steeds weer het zelfde spel gespeeld. Het is eigenlijk behoorlijk deprimerend om te moeten constateren dat mensen nog steeds niet door hebben op welke grote schaal ze in de maling genomen worden. Steeds weer zien we de methode toegepast worden waarbij het volk een probleem voorgeschoteld krijgt, waardoor strengere wetgeving (die voor iedereen geldt) met het grootst gemak doorgevoerd kan worden. Politici doen niets anders dan , dit…

 8. Wilfred Bakker

  3 november 2016 op 21:25

  Als ik bezig ben kan ik nauwelijks stoppen. zo kwaad ben ik, sorry daarvoor.
  In onze moerstaal, voor iedereen die het nog niet begrepen had,
  In Love Wilfred.

  https://www.youtube.com/watch?v=YfHaOga-IJg

  Om Shanti.

 9. Wilfred Bakker

  3 november 2016 op 21:05

  Racist, fascist, vijanden van God….. We zijn het allemaal geworden. Gratis en voor niets. En van de spreuk op het monument op de Dam”” Een volk dat voor tirannen zwicht verliest meer dan lijf en goed dan dooft het licht”” is de houdbaarheids datum nu echt verstreken.

  https://www.youtube.com/watch?v=SXG_h765ZBA&authuser=0

 10. Wilfred Bakker

  3 november 2016 op 20:42

  En waarom hoor je die mongolen van de NPO niet over verkiezingsfraude.

  https://youtu.be/t75xvZ3osFg

  https://youtu.be/K7tjnuG-l6g

  https://youtu.be/yi9O_Gl15XA

  Schiet mij maar lek, dank u.

 11. Wilfred Bakker

  3 november 2016 op 20:28

  Zie ginds komt een bootje uit het oosten weer aan
  Hij brengt ons veel moslims en ook de koran
  Hoe huppelt het schaapje het dek op en neer,
  Hoe waaien de boerka’s al heen en al weer.
  I.S. staat te lachen
  en roept ons reeds toe:
  “Uw land wordt het onze
  de EU staat het toe….”

 12. Vreemd. Is dit stuk wel door Joost geschreven? Ik ben beter gewend.
  – Niks complot. MH17 is wel degelijk als pressiemiddel gebruikt om verlenging/versterking sancties EU-landen te realiseren. Want toentertijd was het animo daarvoor nogal laag. Wie de kranten toen las weet dat nog. Zie de video van Clinton, en de opmerkingen van VP Biden dat hij de EU landen ‘embarassed’ had om in te stemmen met de sancties. Deze man spraat geen onzin, maar heeft gewoon gelijk. Niet alleen MH17, alles wordt uit de kast gehaald om het vuurtje tegen Rusland op te stoken, van staatsdoping tot emailhacks tot troepenbewegingen in eigen land tot bommen op burgerdoelen.
  – Ja, de kolonel vergist zich, maar de passage gaat niet om de rol van Nederland, maar de rol van Rusland. Echt geen reden om de goede man zijn hele verhaal te disqualificeren.
  – En daarnaast nog twee zinnige opmerkingen.
  Wat bij mij blijft hangen is dat deze kolonel met valide punten komt, en op een punt een blunder maakt. Kan gebeuren.

 13. Wilfred Bakker

  3 november 2016 op 16:58

  Het lijkt mij toch ondertussen volstrekt duidelijk wie de dader is, zeker gezien wat er zich de afgelopen dagen heeft afgespeeld.
  We leven in een fascistisch systeem en wij betalen er ook nog voor, heldere mensen kunnen zien dat de NATO/NAVO er achter zit,.
  Het is vreselijk. Dit wijf wist het binnen een half uur, we zijn gefucked.
  http://edition.cnn.com/2014/07/25/world/europe/hillary-clinton-vladimir-putin-mh17/

  Voor mij is het klink en klaar dat onze regering mede verantwoordelijk is om niet te zeggen keihard schuldig.
  Ik zeg het toch, keihard schuldig, Dat hele zooitje is in dienst van.
  https://youtu.be/sNliQMlG5qw

  We leven in een fascistisch systeem, met 1 doel, vernietiging, op naar de Islam.

  https://www.youtube.com/watch?v=SXG_h765ZBA&authuser=0

 14. “Deze sancties zijn namelijk helemaal niet ingesteld vanwege MH17.”
  Dat klopt, maar die 2e ronde sancties waren wel een gevolg van MH17.
  Er waren destijds vele EU landen tegen uitbreiding van de al reeds geplaatste sancties tegen Rusland want deze werden schadelijk ondervonden voor de eigen economieën.
  Terwijl het MH17 wrak nog brandde werd Poetin’s Rusland reeds door de westerse media en politiek als schuldige aangewezen en de volgende dag werden de door Washington gewenste sancties tegen Rusland geaccepteerd en doorgevoerd. Zo zit dat dus.