OPEN BRIEF AAN TRUMP: ‘Start nu objectief onderzoek naar MH17’.

Deze open brief, ondertekend door 25 deskundigen uit de hele wereld, is gestuurd naar het Witte Huis. Update: N.a.v. dit blog verscheen er op de website van Russia Today een bericht over deze open brief.

Open brief aan de nieuw gekozen president van de Verenigde Staten van Amerika
Betreffende de dood van 298 mensen van de neergestorte civiele Boeing MH-17 van Malaysian Airways,
neergehaald door onbekende daders op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne.

Geachte heer Trump,

Uw verkiezing heeft de hoop vergroot dat een verlichting van de spanningen tussen de VS en Rusland en het stichten van vrede in Europa in het algemeen, een haalbare zaak is geworden. Er bestaat nu een reële kans op de oplossing van het lopende conflict in Oost-Oekraïne en het opheffen van de sancties tegen Rusland.

Met dit in het achterhoofd is er ook hoop op een verhoging van de kwaliteit van het onderzoek naar het vermeende neerhalen van MH17. Over dit onderzoek heeft u zelf ook uw twijfels geuit in een interview. In oktober 2015 zei u namelijk met betrekking tot het bewijs van vermeende Russische schuld:

“Ze zeggen dat zij het niet geweest zijn. Het kan hun wapen zijn geweest, maar ze hebben er geen gebruik gemaakt, zij hebben het niet zelf afgevuurd. Men zei zelfs dat de andere kant het zou hebben afgevuurd om hen te beschuldigen. Ik bedoel, om eerlijk te zijn, je zal het waarschijnlijk nooit zeker weten.” (MSNBC)

Wij zijn het met u eens dat we het zeker nooit te weten zullen komen als we moeten doorgaan met het soort onderzoek dat we in de afgelopen twee jaar hebben gezien. Het officiële onderzoek van de “Onderzoeksraad Voor Veiligheid” (OVV) en het Joint Investigation Team (JIT) was namelijk noch onafhankelijk noch overtuigend. Dit soort onderzoek is eerder een enorme last. In het bijzonder voor de families die hun geliefden bij het neerhalen van MH17 verloren. Zij hebben er recht op de waarheid te weten.

Wij vragen u dan ook beleefd om uw invloed in te zetten voor een nieuw onderzoek. Dit zou plaats moeten vinden binnen een internationaal kader, zoals de Verenigde Naties, waarbij rekening wordt gehouden met de volgende aspecten:

 1. Een team van internationale, onafhankelijke wetenschappers dat in staat is om vetorecht voor welke regering dan ook [op openbaarmaking van informatie uit het onderzoek] uit te sluiten. Die uitsluiting van vetorecht is bijzonder belangrijk vanwege de huidige overweldigende rol van één van de betrokken partijen, Oekraïne. De belangrijkste bron van informatie die de OVV en JIT hebben gebruikt voor hun officiële onderzoek, was de SBU, de Oekraïense geheime dienst;
 2. Het open stellen voor alle mogelijke scenario’s;
 3. Het eindelijk vrijgeven van de ‘beschikbare satellietbeelden’ die door de minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, werden genoemd op 20 juli 2014; of (indien niet aanwezig) het erkennen dat die beelden niet bestaan.
 4. Het uitvoeren van forensisch onderzoek naar de inslaggaten in wrakdelen van MH17, het onderzoek naar metalen residuen en het reproduceren van hetzelfde schadepatronen door schiettesten uit te voeren (zoals men gewoon is te doen in strafrechtzaken). Het invullen van belangrijke informatievelden, zoals forensisch onderzoek van de lichamen, de voice recorder, radargegevens etc.
 5. Het voorbereidend onderzoek verrichten naar een duidelijk pad naar een internationaal objectief tribunaal in het kader van de Verenigde Naties, en met rechters uit landen die geen verband houden met de ramp.

Bovendien vragen wij u vriendelijk vredesbesprekingen met alle betrokken partijen te initiëren (met inbegrip van, maar niet beperkt tot, Rusland, Oekraïne en de EU), gericht op de oplossing van het geschil in Oost-Oekraïne en tot vaststelling van een plan voor de wederopbouw van het land, met inbegrip van compensatie voor de families die door de ramp getroffen zijn.

Dank u bij voorbaat voor uw aandacht voor deze kwestie.

Onafhankelijke journalisten en deskundigen over de crash van MH17.

MARK BARTALMAI, journalist  en producent van documentaires over Oekraïne. Duitsland.

THIERRY BAUDET, journalist, publicist en initiatiefnemer van het Nederlandse referendum over het Oekraïne verdrag. Lijstaanvoerder van de partij Forum voor Democratie. Nederland.

BERND BIEDERMANN, Kolonel in ruste, kruisraket expert, military attaché in riste, boekauteur. Duitsland.

CHRISTOPHER BLACK, internationaal strafpleiter. Canada.

NORBERT FLEISCHER, onderzoeksjournalist. Duitsland.

PROF. DR. ELMAR GIEMULLA, advocaat voor nabestaanden MH17. Duitsland.

HERMANN HAGENA, Luchtmachtgeneraal in ruste en auteur van militaire studie over MH17. Duitsland.

PROF. DSC. OTTO-FRIEDRICH HAGENA, fysicus. Duitsland.

PETER HAISENKO, journalist, publicist en voormalig Lufthansa piloot. Duitsland.

JOHN HELMER, Buitenland correspondent in Rusland. Verenigde Staten.

FRANK HÖFER, journalist & film producent. Duitsland.

DIETER KLEEMANN, luchtmachtkolonel/trainer in ruste, boekauteur, Duitsland.

PATRICK LANCASTER, onderzoeksjournalist die vanaf het eerste uur honderden uren doorbracht op de crashsite MH17. Marineveteraan. Verenigde Staten.

JAMES O´NEILL, mensenrechtenadvocaat en geopolitiek analist. Australië.

JOOST NIEMÖLLER, journalist  en boekauteur, o.a. over MH17. Nederland.

GRAHAM PHILLIPS, onderzoeksjournalist, Groot Brittannië.

PROF. DR. KEES VAN DER PIJL, politicoloog, vredesactivist en auteur. Nederland.

HECTOR REBAN, Politiek analist en blogger over MH17. Nederland.

NORBERT K. REISBERG, Luitenant Kolonel buiten dienst, luchtmachtpiloot en militair wetenschapper. Duitsland.

DAN SHEPPARD, onafhankelijk MH17 onderzoeker, Australië.

JOACHIM SIEGERIST, journalist, publicist en auteur. Duitsland.

BILLY SIX, onderzoeksjournalist en boek auteur, Duitsland.

MAX VAN DER WERFF, blogger en onafhankelijk MH17 onderzoeker. Nederland.

PROF. KAREL VAN WOLFEREN, journalist, politiek analist, oud hoogleraar en boek auteur. Nederland.

MOHD AZAHAR ZANUDIN, technicus, leverancier voor leger en politie, blogger over MH17. Maleisië.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this pageEmail this to someone

36 Reacties

 1. Ik wist niet van maximale lengte, dus MH370 en Pearl Harbour komen niet meer aan bod.
  Bij MH370 lijkt me dezelfde techniek toegepast als op 11 sept, van buitenaf overnemen van de besturing.
  Dat was al in 2001 mogelijk.

  • Nu ik toch reageer, Benno Baksteen vertelde dat in MH370 twee groepen Chinese technici zaten op het gebied van vliegtuigen onzichtbaar maken voor radar.
   Ik vermoed dat dat de reden is het toestel t laten verdwijnen, door de besturing van buiten over te nemen.
   De tweede piloot probeerde nog alarm te slaan via z’b mobiel, dat mislukte, de mast software is te traag om met een volgende mast te verbinden, daarom klopt er ook niets van het verhaal van de telefoontjes uit één van de 11 sept toestellen.
   Die gesprekken waren vermoedelijk gemaakt met voice cloning software, waarover de VS al sinds eind 90er jaren beschikte.

 2. Na elf sept dicussieerde ik uitgebreid, met mensen over de hele wereld, over 11 sept.
  Op de dag zelf was ik uiteraard nog overtuigd van een aanslag door Moslims, hoewel ik die niet begreep, ik zei op de 11e tegen mijn vrouw ‘alleen Israel heeft hier wat aan’.
  Na drie jaar moest ik het ongelooflijke onder ogen zien, de VS had een aanslag in scene gezet.
  Het heeft weinig zin hier alle argumenten te noemen, dan één, onbekend, neem ik aan, dat de coroner in Pennsylvania had verklaard over het toestel wat daar zou zijn neergestort ‘dat het atomised was in de lucht’.
  Dit wonder verklaarde dat er op de grond vrijwel niets lag.
  MH17.
  Bij dit soort dingen, om te komen tot ‘wie deed het’, is de eerste vraag ‘wie heeft er wat aan’.
  Dat is dus niet Putin, die had er alleen maar last van, wel het westen, wat graag Rusland sancties op wilde leggen.
  Rutte’s lijkwagen show was dan ook een perfect staaltje van rouw regie.
  Er blijft natuurlijk de mogelijkheid dat rebellen per ongeluk…

  • Een begrafenisondernemer verdient aan de doden, maar dat betekent niet dat hij de doden heeft veroorzaakt.
   De mislukte vlucht 93 had een half uur vertraging waardoor de passagiers hoorden over de andere gekaapte toestellen. Ze hebben zich moedig proberen te verzetten waarna het toestel half op zijn kop bewust te pletter werd geslagen door de moslims. Het materiaal is gevonden! De resten van slachtoffers zijn ge-identificeerd.
   Ze kwamen ook niet meer thuis.
   Jij kiest bewust ervoor om andere websites te geloven, hoewel je ook de meer rationele verklaringen had kunnen geloven. Je kiest dus voor een irrationele optie. Jouw probleem dus.
   Het is zeer uitgebreid gedocumenteerd overal (ook de gesprekken van flight 93 met ground control) . U kunt het lezen maar u wilt het niet weten. U bent dus ongeloofwaardig. Want bent vrijwel zeker geen deskundige.

   • “…hoewel je ook de meer rationele verklaringen had kunnen geloven.”

    Arjen bedoelt hier de “rationele” Hollywood productie “Flight 93” mee.

   • Mijn correspondent uit Pennsylvania loog dus over het coroners rapport.
    De foto van de plek waar vrijwel niets lag is nep.
    De Vietnam veteraan daar die het afschieten van een raket vanuit een vliegtuig hoorde was gek.
    Dat in de speelfilm over deze ‘kaping’ geen gebruik werd gemaakt van mobieltjes, daarmee kun je niet bellen uit een vliegtuig, maar de telefoons die in VS passagierstoestellen zijn ingebouwd, gewoon een vergissing ?
    Het is lastig het ongelooflijke te geloven, dat geef ik toe.
    Het rapport van het republikeinse deel van de VS senaats commissie van 1946, dat Roosevelt zeer bewust Pearl Harbour provoceerde, en op het uur nauwkeurig wist wanneer d aanval zou zijn, daarmee ongeveer evenveel VS levens opofferend als op 11 sept, om een smoes voor oorlog te krijgen, ook lastig te accepteren.
    Je hele kijk op de 20e eeuw verandert.

    • @gilles,

     “De Vietnam veteraan daar die het afschieten van een raket vanuit een vliegtuig hoorde was gek.”

     Yep, evenals de ooggetuigen die Oekraïense gevechtsvliegtuigen bij MH-17 hebben gezien. Die waren er niet…..of toch wel?

     https://www.nrc.nl/nieuws/2015/07/11/boven-oekraine-vond-tijdens-ramp-mh17-een-luchtoorlog-plaats-a1414784

     • Ik weet niet of die er waren. Het blijft wat merkwaardig dat de BUK raket van links achter de cockpit doorzeefde, zodat de piloten geen noodbericht meer konden uitzenden. Ik zou denken dat zo’n raket het toestel van onderen nadert. Die BUK vliegt met 4500 kmh, verticaal. Waarom die BUK een bocht zou maken, ik zou het niet weten.

    • Ja ja. Dus de samenzweerders verzinnen kapers uit Saudi Arabie om daarna goede contacten met dat land te onderhouden. Uw scenario is lachwekkend ongeloofwaardig.

     • Je moet toch weren dat velen de FBI belden over leerlingn op een vliegschool die landen en opstijgen niet wilden leren.
      De FBI deed niets.
      Of dat de 11 sept plegers goed uitkwam, of dat z ook dat in scene zetten, dat weet ik niet.
      De mogelijkheid bestaat dat Moslims inderdaad vliegtuigen wilden kapen, en dat dat goed uitkam.
      Verder, ik begreep dat niet, kan het zijn dat je niet weet at een coroner is ?
      In de VS en VK is dat een soort rechter, die een verdacht overlijden onderzoekt, en uitspreekt of het onderzocht moet worden als misdaad.
      En ongeloofwaardig, het verschil met andere VS opzetjes voor oorlog is alleen dat dit de eerste keer is dat eigenhandig VS burgers werden opgeofferd voor een smoes voor oorlogen.
      Heb je er wel eens over nagedacht hoe het mogelijk was op 11 sept een petroleumvuur ijzer deed smelten ?

  • gilles @ je vergeet iets belangrijks. Het veroorzaakte een industrie met de naam veiligheid. De betaler heet passagier. Management staf van luchthavens kregen er dromen van, ook nat. Miljarden werd en worden er aan die aanslag verdient. Met èèn opmerking, profileren mag niet. Begrijpelijk. Dat is de meest effectieve manier om die industrie vleugel lam te maken.

 3. Een echt onderzoek maakt waarschijnlijk een einde aan het door de Navo en EU gesteunde illegale regime in Kiev
  Fascisten zijn experts op provocatie en falsflag operaties, waarbij zij zelf altijd het eerste schot lossen en vervolgens stellen slechts terug te schieten.
  Gelukkig is het niet gelukt, ondanks alle propaganda en inspanningen van Obama en de EU, ons bij een oorlog tegen Rusland te betrekken.

 4. Scenario na nieuw onderzoek. Ukraine deed het moed of kwaadwillig. Motief foute identificatie of opzettelijk. Dan staat de U.S en E.U met hun broek op enkels. Wat de onderste steen boven gaat brengen in beide wereld delen. Het gevolg is een totale afgang van elk rechtsgevoel bij mensen die geloofden. Onderzoek gaat leiden tot strafvervolging. Niet van daders alleen maar allemaal die moedwillig meewerkten aan bedrog. Wat enorme economische schade aanrichtte. Denk aan schade vergoedingen in de orde van miljarden. Dan is dit verzoek naïef waar niemand baat bij heeft.
  Als de Ukraine onschuldig blijkt te zijn dan veranderd er niets meer als een motief verandering. Wat hoogst waarschijnlijk vergissen is menselijk zal zijn.

 5. Veel respect Joost dat je blijft volhouden . Deze zaak was gedoemd om in een web van leugens en desinformatie in de anonimiteit te verdwijnen.
  Behalve de MH17 is er ook de gewelddadige militaire coup Euro Maidan dat weggepoetst moest worden.
  Idem de gewelddadige beëindiging van een vreedzame demonstratie in Odessa. (mijn ex woonplaats). Het beschieten van O. Oekraïense separatisten. Kortom zo uit het boekje Regime Change Zie Syrië, Irak, Libië enz enz Ik blijf mij verbazen dat Nederland zich als een katvanger heeft laten misbruiken. De waarheid zal hoe dan ook naar buiten komen ook al is het na 20 jaar.

 6. Hoewel ik het grotendeels eens ben met de brief zou ik niet zeggen dat het 25 deskundigen zijn die het getekend hebben. Dan verwar je relevante expertise met opiniemakers of mensen met onderbouwde meningen. En een onafhankelijk onderzoeker zijn in een bepaald gebied zegt niets over de mate van deskundigheid. Zo’n onderzoeker zou inderdaad kundig in het onderzoeken kunnen zijn als er een geschiedenis van geslaagde onderzoeken bij de persoon hoort.

  Ik zou zeggen dus 25 mensen buiten het establishment die aan de wal serieuze en relevante vragen stellen en zich redelijk ingelezen hebben. Het is natuurlijk ook zo dat merendeel van deze groep weinig te verliezen heeft. De controverse is juist goed voor de betreffende positie.

  Onderzoek moet eigenlijk gebeuren door experts die ook echt iets te verliezen hebben als het fout zit. Er op afgerekend worden. Hopelijk zitten die wel bij het JIT.

  • Dat staat er niet Dirk. Poetin wilde vanaf dag 1 dat de UN het onderzoek zou doen De UN is de enige instantie die daarvoor in aanmerking komt.

   • Zeker. Scott Ritter nam ontslag nadat hem duidelijk as geworden, zoals later in een onbewaakt ogenblik toegegeven, dat alle VN onderzoek gegevens in Irak onmiddellijk naar de CIA gingen, via een speciale zender, die via een schotel gericht die gegevens naar een VS satelliet stuurde. Die schotel was om detectie te voorkomen.

 7. Heel mooi initiatief,deze zaak stinkt van alle kanten,het feit dat de OVV en JIT informatie van de geheime dienst van Ukraine gebruikte is natuurlijk absurd aangezien Ukraine niet geheel neutraal is in deze zaak!
  Ik vertrouw die illegale regering van Ukraine voor geen cent!

 8. Als de waarheid bekend is bij de CIA dan zijn het niet de Russen, anders hadden we het wel geweten, en dan zal alles in het werk gesteld worden om Trump te overtuigen zijn mondje dicht te houden.

  Wellicht weten we het dan als hij over 9 jaar zijn memoires schrijft.

  • Je ziet toch aan Katyn dat, als er grote belangen mee gemoeid zijn, de waarheid heel lang verborgen blijft.
   Toen Duitse troepen de massagraven hadden ontdekt kwam er een rapport van het Rode Kruis.
   Het werd niet geloofd, in Neurenberg kreeg Duitslnd nog vrolijk de schuld.
   Pas een paar jaar geleden gaf Putin het toe.

 9. Dit is al een grote stap in de goede richting!

  • Voor wie nog twijfelt, MH17 is m.i. niet neergehaald door een BUK raket. Waar zijn de honderden granaat deeltjes dan gebleven? Er zijn slechts een of twee stukjes gevonden, pas maanden later…
   De lichamen van de piloten zouden volledig geperforeerd moeten zijn maar die lichamen zijn nooit vrijgegeven, terwijl de familie daar wel om heeft gevraagd. Ooggetuigen hebben geen (zeer luid) raket lawaai gehoord. Wel hebben ze een straaljager in de buurt van MH17 zien vliegen. Zie youtube. Waarom zijn die getuigen niet officieel gehoord? Dit is geen complot theorie, het zijn slechts vragen…

 10. Goed initiatief!
  Laten we hopen dat we met hulp van president Donald Trump de ‘onderste steen’ boven krijgen.

  • Hou toch op met die flauwekul over 9/11. Het is allemaal al lang weerlegd met zeer goede argumenten en feitelijkheden. We kunnen hier ellenlang mee doorgaan maar het blijft zinloos; uw verdachtmakingen blijken steeds op een gebrek aan kennis van zaken gebaseerd te zijn.
   Stel: 10 getuigendeskundigen verklaren ieder vanuit eigen discipline dat een zaak gebeurd is zoals beschreven. Dan komen lieden als u beweren dat de 10 in hetzelfde complot zitten. Dan houdt alles op natuurlijk. U wilt zich niet verdiepen en houdt vast aan uw complot. Daarmee bent u totaal ongeloofwaardig want voor feiten bent u niet vatbaar. U wilt doen alsof u iets weet wat anderen niet weten. Nogal treurig is dat.

   • @arjen,

    “U wilt doen alsof u iets weet wat anderen niet weten.”

    Buiten het feit dat Colin Powell heeft bevestigt dat deze 5 dansende Israëli’s op 9/11 zijn gearresteerd, wat wil je nog meer van mij weten over 9/11, iets over symmetrische en asymmetrische instortingen of zo? Heb jij het gebouw in Teheran zien instorten? Nou, dat had ook met met de WTC gebouwen 1, 2 en 7 moeten gebeuren, but it didn’t!

    • Overigens, mijn excuses dat ik deze reactie in het verkeerde topic heb geplaatst.

    • Die 5 dansende Israëli’s zijn terecht gearresteerd maar waar waren de arrestaties van de tientallen moslims in Amerika (wellicht zelfs meer maar ik heb het nu over diegenen die een filmje hierover op het internet hebben geslingerd want tróts) en de duizenden in het Midden Oosten die stonden te juichen en te dansen en met de snoepjes rond gingen ? Gaat u daar uw verontwaardiging nog over uitspreken of is het selectief ? Bij elke terroristische aanval op Israëlische onschuldige burgers staan ze ook te juichen, zelfs hele straten in Gaza worden vernoemd naar de aanslagplegers; gebeurt dit in Israël ook ? Nee, en dat weet u heel goed ! En verder, wat arjen zegt is 100% correct

   • 9/11 complot theorie?
    BBC verslaggeefster beweert voor de camera dat een derde gebouw is ingestort, terwijl dat 20 minuten later pas gebeurd. Hoe kan dat nu? Zie youtube. WTC gebouw nummer 7 stortte in wat later op die dag, net als z’n 2 grotere broers, in vrije val, maar is niet door een vliegtuig geraakt?
    Het in Pennsylvania neergestorte vliegtuig; nog geen splinter van teruggevonden, geen motor, geen onderdeel, niets. Dit is nog bij geen enkele crash ooit voorgekomen?
    Dat vliegtuig wat het Pentagon in vloog; geen onderdeel van terug gevonden? Dit zijn slechts vragen, meer niet.

    • De brandweer verwachtte het instorten van WTC 7. Het was zeer ernstig beschadigd door vallend puin van de torens die er niet ver vandaan stonden. Er was een gat van ongeveer 20 verdiepingen en er waren grote branden. Het kan miscommunicatie zijn geweest naar de BBC. De reporter zei erbij dat het nieuws zeer, zeer ‘sketchy’ was. U denkt dat samenzweerders de BBC gaan inlichten?
     Verder zijn er dus WEL vliegtuigresten gevonden, inclusief flightdatarecorders. U had het allemaal kunnen vinden op een site als Debunking 9/11 conspiracys, waar zeer uitgebreid (met veel verwijzingen) wordt ingegaan voor de claims van de complotters.
     Als u zich hier al zo vergist, worden uw claims m.b.t. MH17 er niet geloofwaardiger op.

© 2023 De Nieuwe Realist

Thema door Anders NorénOmhoog ↑