1000 dagen MH17. Onderste steen in infoblubber.

Door Joost Niemöller

Morgen is het duizend dagen geleden dat vlucht MH17 werd neergehaald. Het officiële onderzoek ernaar is weggezakt in een treurig makende hoeveelheid quasi informatie, voor een belangrijk deel gebaseerd op de Oekraïense geheime diensten.

Burgerjournalist Max van der Werff maakte vandaag dit uitgebreide en heldere overzicht over het aangedragen ‘bewijs’ materiaal van het  Joint Investigation Team (JIT), het internationale verband waaraan het Nederlandse OM zich verbonden heeft voor het voorbereidende onderzoek voor een rechtszaak. Stuk voor stuk kunnen deze zogenaamde bewijsstukken bij een deugdelijke rechtszaak de prullenbak in. Het overzicht van Van der Werff is interessant voor wie door alle quasi informatie door de bomen het bos niet meer ziet. Je moet er wel even de tijd voor nemen.

De echt harde informatie, in de vorm van radarbeelden en satellietfoto’s, bevindt zich op hoger niveau, bij de Amerikaanse en Russische geheime diensten. Om het onderzoek uit te voeren met gebruikmaking van deze noodzakelijke informatie, zijn er politieke veranderingen op dat hoge niveau nodig. Het onderzoek moet structureel anders uitgevoerd kunnen worden. Objectief, en niet, zoals nu, maar door één betrokken partij. Vandaar dat ik meewerkte aan een open brief aan Trump om hem te vragen het juridische onderzoek naar dat hogere niveau te tillen.

Over die open brief was veel te doen, onder andere in de Volkskrant, waarin de ondertekenaars werden toegedicht ‘Poetin-fans’ te zijn. De kans dat het überhaupt tot onderzoekssamenwerking komt tussen de VS en Rusland lijkt afgenomen, omdat Trump, anders dan hij beloofde in de campagne, juist aan lijkt te sturen op verdere escalatie met Rusland.

Dat is de treurige stand van zaken nu. Over een eventuele rechtszaak is nog niets bekend; niets over wie de rechtszaak zal voeren, in welk land, volgens welk rechtssysteem, wanneer. Het JIT, waaraan het Nederlandse OM is verbonden, liet vorig jaar in een persconferentie met veel holle worden en dure animatiefilmpjes eigenlijk alleen maar weten niet over harde informatie te beschikken. De kritiek op deze JIT conferentie kwam niet alleen van Russische kant, maar was ook in de Maleisische media te lezen. Opmerkelijk, omdat de Maleisische overheid censuur toepast op de berichtgeving. Kennelijk is JIT partner Maleisië ook zeer ontevreden.

Oekraïne, een van de partners van het JIT, moet ook ontevreden zijn, want stuurt inmiddels aan op eigenstandige rechtsgang via het Internationale Strafhof. Australië, een van de andere JIT partners, lijkt er van overtuigd te zijn dat Oekraïense gevechtstoestellen betrokken waren bij de aanslag, maar het rapport erover, wordt niet openbaar gemaakt.

Het karretje van het JIT rijdt dus steeds verder de infoblubber in. Net als de informatie over de onderste steen. Propaganda wint het van de waarheid. Wat rest zijn wanhopig aandoende Kamervragen. 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

21 Reacties

 1. Er is waarschijnlijk helemaal geen BUK gebruikt. Te veel oog getuigen hebben direct na de MH17 aanslag voor diverse cameras gemeld straaljagers te hebben gezien. Zelfs een BBC video, zie youtube. Na maanden zijn er een paar BUK deeltjes gevonden (neergelegd?), terwijl dat vliegtuig ermee vol had moeten zitten.
  De meeste EU landen wilden geen sancties meer tegen Rusland, want die waren te schadelijk voor de eigen economie. De MH17 rook was nog niet opgetrokken of Rusland, liever Poetin, kreeg al de schuld. Dat gebeurd altijd bij een false flag. Meteen een zogenaamde schuldige aanwijzen en dat maar blijven herhalen. Dat werkt erg goed…

 2. Edmond V.O. Katusz

  12 april 2017 op 01:56

  … de hele wereld weer in brand kunnen zetten. De godvergeten abjecte idioten!
  Ah! ça ira, ça ira, ça ira! Edmond V.O. Katusz

 3. Edmond V.O. Katusz

  12 april 2017 op 01:40

  Nog even dit over Trump. of liever gezegd over Sean Spicer of liever gezegd over het vermoedelijke niveau algemene ontwikkeling van de staf van Trump of liever misschien wel gezegd, de staat van onderwijs in de VS.
  U heeft het toch wel gehoord, gelezen bekeken? De opmerkelijke vergelijkingen door Sean Spicer aangaande Hitler en Assad?
  Geestelijke armoe in optima forma.
  Tschüß, Edmond V.O. Katusz

  • Dat is ook zo Zie hier de bezetting van de “War Room” na de kruisraketten aanval op Assad : Gepubliceerd door CNN nota bene: http://www.iturl.nl/snp4bIw met naam en toenaam Zelf zijn schoonzoon mocht aanzitten, m.i. groeit de weerstand tegen Trump
   Ik ken de Caucasus vrij goed als ondernemer offshore. De Mannen zoals Cheney en andere NWO mensen zitten er Ik weet niet of u hem kent maar de man van het “Corbet Report” gaf een presentatie in Groningen 2014 met als titel “Gladio B and the Battle for Eurasia” met echte feiten Kijk de krent op de taart Wie dat gebied beheerst beheerst de wereld. https://youtu.be/3q0qau8f0w8

 4. Alles is grijs in internationaal recht bij het ontbreken van een neutrale, objectieve rechter met de macht om sancties uit te voeren.

 5. Sint Nicolaas

  11 april 2017 op 18:27

  De waarheid inzake MH17 zal nooit ter tafel komen. De belangen zijn te groot, vooral voor Oekraïne dat met man en macht €U lid wil ( en ZAL !!! ) worden. Als toch blijkt dat zij het toestel neerhaalden staat dat niet zo goed op hun CV die naar Brussel is gestuurd. Alleen het feit al dat men heel moeilijk doet over radarbeelden en rapporten zegt al genoeg. Dan heeft men wat te verbergen en alle pogingen die beelden en rapporten boven water te krijgen en te analyseren stranden in politiek drijfzand. Brussel heeft zeer grote belangen in Oekraïne want dat betekent expansie van de €uropse superstaat dus moet tegen elke prijs worden voorkomen dat Oekraïne in het strafbankje komt te zitten. Rusland is de ideale boksbal en zo wordt over de ruggen van de slachtoffers en nabestaanden het vieze politieke spel gespeeld. Zonder emotie, zonder medeleven, zonder schaamte. €U über alles.

  • “….staat dat niet zo goed op hun CV die naar Brussel is gestuurd”

   Inderdaad. Maar je redenatie komt toevallig ook overeen met de complottheorie van Oekraïne zelf, nog steeds aanwezig op eigen overheidswebsite, die er de Russen voor aanziet om een false flag te initiëren om Oekraïne zwart te maken in Europa, hetzij een militair ingrijpen te rechtvaardigen. De operatie ging deels verkeerd maar het doel om wantrouwen te zaaien binnen de EU dan “deels gelukt” met het NL referendum bijvoorbeeld.

   Ik sluit de theorie bij voorbaat niet uit maar heb dezelfde twijfels bij Oekraïne: teveel motieven, teveel vreemd gedrag.

   • @Dirk M
    Sow, maar verder nog helder in de bovenkamer? Allemachtig, dit is een redenatie waar u een wokkel voor moet draaien.

 6. Basic Dimension

  11 april 2017 op 17:58

  De rechtzaak tegen Oekraïne kan heel gewoon beginnen daar het bewezen is dat zij op de hoogte was van de aanwezigheid van luchtafweerraketten voor boven de 10 km. Of deze gebruiksklaar waren doet niet ter zake. Ook niet of het de eigen BUK’s betrof waarmee vergissingen mogelijk waren. Deze rechtzaak kan losgekoppeld worden van het neerhalen van de MH17. Oekraïne draait op voor alle materiële en immateriële schade te betalen door de EU, i.c. Nederland.

  Als het een BUK was dat is het als bewezen te beschouwen dat het de nieuwere warhead 9N314M moet zijn die Rusland en Oekraïne beide in gebruik hebben. De oude warhead 9N314 die nog bij Oekraïne in gebruik is valt af.

  Dan is er nog video materiaal van de allegedly gebruikte BUK – waarschijnlijk afkomstig van de SBU – dat echter als onbetrouwbaar moet worden beschouwd. Het kan helaas niet gebruikt worden.

  • Basic Dimension

   11 april 2017 op 18:00

   Blijft over het volgende scenario ingeval van opzet bij Russen of Oekraïners:

   Russen hadden geen motief de MH17 neer te halen, maar Oekraïne wel degelijk. Toch laten wij de Russen onderstaand meelopen voor de duidelijkheid:

   If Russians were the perpetrators, would they send their 9N314M into Donetsk or the old 9N314 which is still in regular use by the Ukrainian army? What do you think? Yes, they anyway would be expected to send the old warhead 9N314.

   And if Ukraine was the perpetrator, would they use the 9N314, which is in regular use by Ukraine, or would they fire the more modern 9N314M which is also in active use by the Russians? Well if intentionally, Ukraine would shoot down a passenger plane (what else?) with warhead 9N314M.

   • Basic Dimension

    11 april 2017 op 18:02

    Below, warhead 9N314 missing category 6:

    https://1.bp.blogspot.com/-v6C8O5kkd_I/VzC9AdNJcSI/AAAAAAAAQE4/59Ov056xlzUX1eIGRRB083vW2Rxjp2CigCLcB/s1600/Almaz-Antey%2B%25282129%252C1%2529.png

    Below, warhead 9N314M missing some category 13, since bow-ties rotate much more in holes than squares, and there are a lot of other peculiarities with the form of bow-ties:

    https://1.bp.blogspot.com/-wrkFFR06rls/VzC8tczS0vI/AAAAAAAAQEw/C4imPiF1ks8MeDpHR8CHnof5WNOKtj96QCLcB/s1600/Almaz-Antey%2B%25282127%252C2%252C2%2529.png

 7. Leo KarelJan

  11 april 2017 op 15:04

  Even over Trump: ik denk niet dat je hem kunt beschuldigen van “escalatie met Rusland”. Rusland is 100% schuldig aan deze “escalatie”: zeer trouw bondgenoot zijn met de ayatollah’s van Iran, Hezbollah en Assad pleit bepaald niet voor Poetin. Ook in Rusland zelf tiert corruptie en onderdrukking welig. Rusland is NIET het heilige boontje. Stom van ze om betere samenwerking met Trump ZELF de grond in te boren. Want tegen ISIS is een bondgenootschap zeker goed.

  • Trump heeft cruismissiles afgeschoten op een land waar hij niet door bedreigd werd of in oorlog mee verkeerde. Gewoon een oorlogsmsdrijf van de eerste categorie. Zelfs de NOS kan er niet omheen:

   Maar er zijn ook heel andere geluiden te horen. Rusland veroordeelt de aanval en zegt dat die in strijd is met het internationaal recht. Heeft Moskou een punt? Volgens Marieke de Hoon, universitair docent internationaal recht aan de VU in Amsterdam, wel.

   “Ja, dit is een heel grijs gebied in internationaal recht, maar wat de Russen zeggen klopt. In de regels van de Verenigde Naties is zo’n aanval alleen toegestaan als het uit zelfverdediging gebeurt of wanneer de VN-Veiligheidsraad het goedkeurt, maar dat is niet het geval.”

   “Als je die redenering volgt, is er volgens de VN-regels sprake van agressie,” zegt De Hoon. “En dat werd na de Tweede Wereldoorlog ook wel de supreme crime above all crimes, het ernstigst denkbare misdrijf, genoemd.”

   http://nos…

   • Ach ja. Zo kennen we het vaderlandse Volksempfinden weer. Trump is de kwaaie pier (na een nette aanval op een strategisch belang voor Assad) en over Assad praten we verder niet. Bedenk wel dat Amerika beschikt over superieure observatie-technieken als zij Assad beschouwen als de vergiftiger.

    • @ Arjen
     Lekkere jongen ben jij. Zelfs als de VS over keihard hadden beschikt, dan nog hadden ze de toestemming van de UN SC nodig gehad om te bombarderen. Maar de VS beschikten over geen enkel bewijs. En in de vergadering van de SC weigerden ze glashard om de Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (de OPCW) van de UN ter plekke onderzoek te laten doen. Ze wapperden met foto’s van dode kinderen en dat was het. En die foto’s hadden ze gekregen van hun salafistische vrienden van de White Helmets. Ga jij nu eerst je huiswerk maar eens doen om te leren wat echt onafhankelijke journalisten (type Niemoller) als Vanessa Beeley en Eva Barlett over die heren van de White Helmets te vertellen hebben.

     Assad is aan de winnende hand in Syrie. Hij zou wel gek zijn om z’n eigen bevolking met gifgas te bombarderen en zo de VS de argumenten te geven om hem aan te vallen.

     Superieure observatie-technieken? Diezelfde als bij MH17? Waarvan ook niemand resultaten te…

 8. Arjen
  Must read:

  http://ronpaulinstitute.org/archives/featured-articles/2017/april/11/iran-the-destabilizer/

  • U verwijst mij naar een mening (!) van een anti-overheidsgroepering. Maar ik zou niet weten waarom een mening van een libertarier iets aan de feiten zou veranderen. Libertarisme is als socialisme in de zin dat men er ook streeft naar illusies. Illusies die niettemin groot negatief effect hebben op het leven van de gewone burger, indien gerealiseerd.

 9. Feiten daar gaat het om USA heeft in het gebied al meerdere keren regime changes uitgevoerd, o.a. in Iran waar de vrouwen onder Mosadeq toen nog zonder hoofddoek over straat gingen.
  Als u Duits kunt lezen bevel ik u aan de Hoogleraar WW energievraagstukken en Vredesactivist de Zwitser Daniele Ganser https://www.rubikon.news/artikel/wer-hat-in-syrien-giftgas-eingesetzt Het totale beeld dus

  • In dat geval zouden jihadistische groepen als Al Nusra en AQI verantwoordelijk zijn voor het gebruik van sarin. Het is mogelijk gezien de staat van dienst van dergelijk terreurgroepen. Maar hebben zij vliegtuigen?

 10. Hallo Leo Karel Jan volgens mij weet jij niet wat er gaande is en gooi je zo,n beetje alles door elkaar!

 11. Edmond V.O. Katusz

  12 april 2017 op 01:55

  Hoezo pleit het niet voor president Poetin dat hij bondgenoot is van president Assad. De betrekkingen tussen USSR (voorloper van Rusland) en Syria zijn al zeer lang, zeer nauw en waren/zijn zeer warm. In dat opzicht is het heel verklaarbaar dat men de Syrische regering niet laat vallen! Je helpt je vrienden.

  Overigens boren ze niets de grond in, want wie maakt de 180 graden draai in zijn politieke opstelling? Poetin of Trump?

  Inderdaad een bondgenootschap tegen Daesh zou zeer goed zijn, maar kennelijk zit president Trump nu in de zak van de neocons c.q, het industrieel militair complex.

  “Leuk” trouwens het lijkt er op dat John Kery heeft gelogen toen hij in 2014 zeidat men in Syrië geen chemische wapens meer had, want nu beweert men dat de rotzooi door Assad gegooid is.

  Nu nog de opstomende oorlogschepen in de richting van Noord-Korea en deze Amerikaan is ouderwets triggerhappy en loopt het risico op twee oorlogjes die met gemak en een beetje pech de hele wereld weer in…