Grote politieke verschuivingen in Europa. Macht EU verkruimelt.

Door Joost Niemöller

In hoog tempo vinden in Europa politieke ontwikkelingen plaats waardoor de heersende machtsverhoudingen verschuiven en de zittende bestuurskliek in Brussel steeds minder voor het zeggen krijgt.

De meest recente ontwikkeling is de verkiezingsoverwinning vandaag in Tsjechië van Andrej Babis. Hij staat sceptisch tegenover de EU, wil dat Europa een eind maakt aan de illegale immigratie, en zal gaan regeren met een van de twee rechtse partijen die hetzelfde voorstaan.  Dit is een grote omslag in Tsjechië:

De centrum-linkse sociaal-democraten zijn zo goed als weggevaagd. De partij leidde de afgelopen jaren een drie-partijencoalitie, maar komen nu als vijfde partij uit de bus, met iets meer dan 7 procent van de stemmen. Dat is het slechtste resultaat voor de sociaal-democraten sinds het uiteenvallen van Tsjechoslowakije in 1993.

Dan was er de spectaculaire verkiezingsoverwinning van de jonge Sebastian Kurz in Oostenrijk. Zeker, die vertelt nu in Europese bestuurskringen rond dat hij een ‘pro-Europese’ lijn zal voeren. Maar het is natuurlijk helemaal de vraag hoe hij die lijn inhoudelijk zal gaan invoeren.  Een pro-Europese lijn is niet persé een pro EU lijn. 

In een Oostenrijkse krant werd onthuld dat Juncker een plan heeft hoe de laatste restjes soevereiniteit van de Europese landen te ontmantelen. Dat soort plannen zullen op enorme tegenstand stuiten in Oostenrijk. Kurz kondigt aan dat hij ‘echte verandering’ wil en dat is slecht nieuws voor de EU.

Oostenrijk lijkt zich aan te sluiten bij een nieuw machtsblok dat in verzet komt tegen de Duits-Franse as, die door het wegvallen van Groot Brittannië nu nog prominenter is geworden en daarom op nog meer verzet zal stuiten.

De Franse president Macron wil aansturen op versnelde Europese integratie, en daarbij zal hij dan nog wel steun krijgen van Merkel, maar die heeft, met nu voor het eerst een anti-EU partij als de AfD in de Bundestag, en een altijd onwillige CSU vleugel, die in Beieren de hete adem van de AfD in de nek voelt, met veel meer interne tegenwind te maken gekregen.

Polen ligt al een jaar op ramkoers met de EU. De EU wil via de rechter Slowakije en Hongarije afdwingen dat die landen illegale immigranten gaan opnemen. Wat die absoluut niet van plan zijn. Landen als Polen en Hongarije kunnen een veel grotere bedreiging zijn voor de EU als Brexit nu al is. Unanimiteit is nodig bij de beslissingen van de EU en land als Polen, Hongarije, maar ook Tsjechië, Slowakije en Oostenrijk kunnen dat dwarsbomen.

Zo zal de federalistische vaart nog meer uit de EU raken.

 

En dan is er nog de separatistische beweging in Catalonië. Dat is op zich geen anti-EU beweging, maar nu de EU openlijk de kant van de centrale Spaanse regering heeft gekozen zullen ook daar de anti-EU sentimenten snel toenemen.

Poetin stelde terecht dat de EU het afscheidingsprobleem Catalonië zelf gemaakt heeft door destijds met militaire middelen de segregatie van Kosovo aan te moedigen. De afscheidingsbewegingen zijn nu uit de fles.

Maar Catalonië is voor Brussel alleen maar een bijkomend probleem. Het hele plaatje ziet er veel dreigender uit. De roep om het herstel van de soevereiniteit van de Europese volkeren wordt steeds groter. Het komt van alle kanten. Ook in landen als Duitsland en Frankrijk, waar pro-EU regeringen aan de macht zijn, is er een sterke patriottische tegenbeweging, die wordt gevoed door de illegale migratiegolven waarop de EU geen antwoord wil geven omdat de EU pro-immigratie en pro ‘diversiteit’ is.

En, o ja, dan is er ook nog steeds het dreigende referendum over de euro in Italië.

Hoeveel duwtjes heeft Brussel nog nodig om om te vallen?

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

19 Reacties

 1. Van landen als Hongarije, Slowakije, Polen, Tsjechië en hopelijk Oostenrijk als de FPO daar in de regering komt, moeten wij het hebben.
  Van de nieuwe NL regering is niets te verwachten: als trouwe slaven achter Merkel en Macron aan onder de totaal onbetrouwbare Rutte.
  Hopelijk laten de Oosteuropese landen zich niet met geld door de Juncker bende afkopen.

 2. In de Elsevier een artikel over de enorme insectensterfte, veel minder insecten in de vrije natuur.
  De oorzaak is waarschijnlijk bekend:
  https://www.nrc.nl/nieuws/2017/07/04/pesticiden-zijn-echt-slecht-voor-bijen-11564094-a1565434

  De boeren zijn er gek op, goedkoop en doeltreffend, de nieuwe generatie insecticide. Neonicotinoïden. Vervangers werken volgens dezelfde principe. Ondanks waarschuwingen mogelijk gemaakt door de EU, want er valt veel geld mee te verdienen. Je kunt er nu niet meer omheen dat deze middelen zeer schadelijk zijn, een Armageddon voor het milieu. De oplossing: Terug naar de middelen uit de jaren 70 en 80 of nieuwe landbouwtechnieken.

 3. Brussel zal alles aangrijpen om de macht te behouden. Deze overbodige bestuurslaag waar zoveel politici en ambtenaren hun vette boterham verdienen en allerlei wetjes uitvaardigen om de burgers monddood en betaalslaaf te laten blijven gaat voorlopig niet weg. Ik hoop van ganse harte dat het nu eindelijk – eindelijk gebeurd is met de EU moloch en we weer normaal gaan doen. Alleen wordt elke crisis juist aangegrepen om de strop verder aan te halen. Dus eerst zien dan geloven. Vanuit Nederland valt niets te verwachten, eerder meer, meer, meer islam en EU….

  • Sint Nicolaas

   23 oktober 2017 op 10:51

   Precies Pieter G. Brussel zal geen middel ongemoeid laten om de macht te behouden. Je ziet het aan Brexit. Het is zonneklaar dat Brussel alles uit de kast haalt om het proces te vertragen en te frustreren. Dit uiteraard om andere “afvalligen” af te schrikken. Dat er in Oost-€uropa nu een groot anti-€U sentiment leeft en in Oostenrijk en Tsjechie €U kritische leiders zijn gekozen is een zeer goede ontwikkeling. Geert zei het al, de patriottische lente is absoluut niet voorbij, hij is maar net begonnen. Als we €uropa willen redden moeten we ons ontdoen van de €U. Dit instituut is een grote bedreiging voor ons allen en zal, in tegenstelling tot wat zij beweren ( dankzij de €U is het al decennia lang “vrede” in €uropa ) leiden tot anarchie, burgeroorlog en genocide.

   • Anderzijds moeten we de lokale bestuursmacht terugnemen. Bijvoorbeeld door regionale en lokale, rechtstreekse verkiezingen af te dwingen voor burgemeesters, rechtbank-presidenten, korpschefs en gouverneurs (commissarissen “van de koning”).

 4. Totaal uit de hand lopende illegale migratie (Schengen is alleen bedoeld voor paspoorthouders van de leden). Grensoverschrijdende grote toename van wapensmokkel, criminaliteit en terrorisme (terreur-alarm vertienvoudigd).
  De miljarden die in bodemloze putten verdwijnen (Geen steunverlening was het uitgangspunt). D e stuitende arrogantie van het politbureau. Het azen op het geld van anderen en wellicht op mooie reserves als pensioenen.
  Allemaal blijken van incompetentie ten koste van de burgers.
  In het oosten heerst het gezonde verstand.
  Hier verdwazen we onder de drammerigheid van linkse dogmatici.

 5. Vergeten is het referendum in Venetië en lega nord in Italië dit en volgend weekend, ook daar wil men los uit een stikkende omhelzing.

  • En ze ondervinden daar enorme consequenties van de Italiaanse bankencrisis:

   https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2017/10/21/norditalien-stuerzt-ab-die-brutalen-folgen-eines-banken-crashs/

 6. Ach, het EU zaakje klapt vanzelf. Juncker & co. kunnen roepen wat ze willen, het helpt niet. Want met ECB boss Draghi, 60 miljard euros per maand bijdrukken is de ondergang reeds begonnen. Het is slechts wachten op de vonk die het kruitvat zal doen ploffen. Deutsche bank en andere grote banken zijn failliet, volgens het IMF. Erger, DB heeft een derivaten schuld opgebouwd van 75 triljoen dollar, meer dan 5 keer het nationaal bruto product van Duitsland. Gewoon rustig afwachten. Die EU debielen laten de zaak vanzelf ploffen. Het wordt alleen lastig met al die moslims en migranten bij U in de straat die hun uitkeringen niet meer krijgen. Die gaan muiten. Hebben we daar al eens over nagedacht?

  • De euro is kansloos; de Target2 recordsaldi laten al lange tijd een kapitaalvlucht uit Zuid-Europa naar het noorden zien. De records op Wall Street schijnen ook te komen doordat kapitaal uit Europa naar de VS vlucht. Het kan zomaar zijn dat we aan de vooravond staan van een ongekende valuta- en (staats)obligatiecrisis, met enorme consequenties. Want IEDEREEN is wel op een of andere manier afhankelijk van dit hele kredietpiramidespel. Stoppen de centrale banken met obligaties opkopen (zeker de ECB), dan kunnen de rentes door het dak. Teken de gevolgen maar uit, in een wereld die verzuipt in de schulden, gestimuleerd door de naar beneden gemanipuleerde rentes.

   • Yep, voetbal, Trump bashing, elke dag een aanslag, nieuwe regering, ahum, en nu die belachelijke Catalaanse “onafhankelijkheid” blijken prima bliksem afleiders voor het echte probleem; banken die niets veranderd hebben na 2008. Erger de Fed, ECB en BoJ zijn sindsdien “stimulatie programmas” begonnen die zijn weerga niet kent. De uitdrukking “geld ontwaarding” is uit het woordenboek verdwenen. Allemaal te vinden op internet, maar zie ook “Tegenlicht”. Allemaal keurig uitgelegd. Vreemd dat maar weinigen schijnen te begrijpen dat we blind langs een afgrond rennen. Wat een praktischs zorg is, is dat NL 1,5+ miljoen moslims kent. Zodra het financieel misgaat in de EU, hoe gaan die zich dan gedragen?

    • De hoop was dat met het tandem Macron en Merkel een laatste en definitieve vlucht naar voren gemaakt zou kunnen worden, vandaar dat men zo opgelucht was dat Rutte gewonnen had, want die tekent toch wel. Met de vlucht naar voren zou de Euro voorlopig gered zijn, Frankrijk ook, door de Eurobonds en een gemeenschappelijke Euro staatsschuld. Maar door de keuze van de kiezers begint deze oplossing, die vooral voordelig is voor Frankrijk, op losse schroeven te komen.
     Overigens zou de vlucht naar voren ook uitstel zijn geweest en de klap voor Nederland des te groter maken, de klap voor Frankrijk zou echter beperkt worden. Maar de Fransen zijn niet voor niets de uitvinder van de Euro, om de gehate Dmark te kunnen vernietigen.

     • Eurobonds (samengevoegde, bestaande staatsschulden) zouden de Nederlanders, de Duitsers en alle andere nettobetalers, in één klap straatarm maken. Laat staan wanneer die schuldenberg nog verder groeit en de rente oploopt. En dat voor staatsschulden waar wij nooit voor hebben gestemd en waar we dus ook nooit profijt van hebben gehad. Ook zouden de soevereiniteit en de goudvoorraad weggegeven moeten worden aan “Brussel”, anders blijven landen zelf schulden maken en over de schutting gooien. Politiek onverkoopbaar, economisch onhaalbaar. Tenminste, in een land zonder politieke windvanen en lamlendige burgers.

 7. Zodra het financieel misgaat in de EU, breekt de hel los. Die Catalaanse onafhankelijkheid is prima, als die mensen er zelf voor kiezen. Landen moet je ook zo klein mogelijk houden, aansluitend bij taal, historie, religie, etniciteit en andere wensen van de burgers. Imperiums leiden altijd tot ellende. Naar verluidt zijn er 700.000 stembiljetten gestolen door/namens de Spaanse regering, de wellicht 90% voorstanders daaruit hebben dan dus niet gestemd. Die kun je grofweg bij de uitkomst optellen.

 8. We gaan terug naar het oude Europa van zo’n 100 jaar geleden.
  Alleen in een wat nieuwer jasje.
  Interessant als je even in het verleden duikt.
  Oostenrijk heeft eeuwenoude banden met Rusland.
  De Russen hebben ooit een tsaar gehad die zo’n 150 jaar geleden een bepaalde bevolkingsgroep zat was. Dit waren de Circassians, soeni moslims. Die zijn hardhandig verwijderd of vermoord. Het zou kunnen dat Oost-Europa toch een beetje tegen de Russen zal aanschurken in de komende decennia.
  https://euobserver.com/foreign/124784
  https://en.wikipedia.org/wiki/Circassians
  https://www.smithsonianmag.com/history/150-years-ago-Sochi-was-the-site-horrific-ethnic-cleansing-180949675/

 9. Ach, Nederlanders komen nooit in verzet die vinden alles maar goed. Wat dat betreft is Rutte misschien wel de ideale premier. Net doen alsof er niets aan de hand is en ondertussen stap voor stap Nederland uitleveren aan de EU. Je vraagt je af waarom Rutte zo zijn best doet om de staatsschuld af te bouwen, terwijl het toch duidelijk is dat we binnenkort een Euro staatsschuld hebben, om de Franse socialistische luchtkastelen te financieren met o.a. de Eurobonds van Verhofstadt.
  Niet iedereen is zo, maar als je de meeste collega’s hoort, die vinden alles maar goed en geloven alles zomaar wat ze horen bij het NOS journaal. Als je dan vertelt over de 1 biljoen aan vorderingen die de centrale banken in Noord Europa hebben op Zuid Europa, om hun handelsbalans tekort te financieren, en dat de Euro dus gedoemd is te mislukken kijken ze je glazig aan. Ze lezen nooit iets anders dan Nu.nl of het NOS journaal.

  • Inderdaad, 99% van de mensen heeft geen enkel benul van de toestand met de EU. Die Target2 saldi en dus de risico’s ervan, zijn schrikbarend. Blogger Mike Shedlock (Mish) heeft er al vaak over geschreven in heldere artikelen. En als Draghi daadwerkelijk de opkoop van financieel vergif (“obligaties”) afbouwt, is het de vraag wie er dan die rommelpapieren opkoopt. Onder meer Martin Armstrong schrijft hier vaak over en hij voorspelde al in de jaren ’90, toen de euro werd opgezet, dat zonder geconsolideerde schulden, de euro ten onder zal gaan. Dat is een kwestie van tijd.

 10. Ik ben bang dat hier de wens de vader van de gedachte is. Joost signaleert wel ontwikkelingen, maar ik denk dat de EU adepten nu juist nog fanatieker worden. Hun geloof staat onder druk, dan wordt je fanatieker (zie moslims). En als we naar NL kijken, we hebben nog steeds het gevoel dat we vriend moeten blijven van Merkel en dingen slikken die we niet willen. Vlak D66 in de regering niet uit, die gaan drammen op EU gebied. Het is ook een veeg teken dat ze zo’n extreme vrouw PLO aanhangster, hebben voorgedragen als minister in de buitenlandhoek.

 11. Goed nieuws dus. De mensen worden eindelijk wakker en hebben genoeg van de policor terreur. En van al die EU politici die niet baasje willen spelen om een nieuwe wereldoorlog te voorkomen, maar die de wereldoorlogen misbruiken om baasje te spelen.