Migreert de Zwarte Pest ook Afrika uit?

Door Joost Niemöller

De Zwarte Pest brak in 2014 uit op Madagaskar. Momenteel wordt ook in Zuid-Afrika gewaarschuwd dat de zeer vaak dodelijke ziekte daarnaartoe over kan slaan.

Er wordt nu gesteld dat er in augustus 2017 een hernieuwde, of nieuwe uitbraak is van de Zwarte Pest op Madagaskar.

Deze heeft zich nu tot de voor mensen gevaarlijke variant ontwikkeld, die wordt overgedragen via de longen van de patiënten, en dus niet meer door vlooienbeten. Er werd onlangs vastgesteld dat er minstens achthonderd gevallen bekend, en 74 doden.  Maar die getallen zijn inmiddels alweer verouderd.

Het snelle verloop van de ziekte op Madagaskar is precies gelokaliseerd:

Rahalison told Live Science that the current outbreak in Madagascar was also spurred by another factor: Patient zero — the first patient identified in the outbreak— fell ill while traveling toward the country’s crowded capital city, Antananarivo. The patient, a 31-year-old man, started having malaria-like symptoms on Aug. 23, according to the WHO. Four days later, he started coughing and then died while traveling on a small, packed bus, WHO officials said. By the time the outbreak was detected, on Sept. 11, all of the people patient zero had infected had traveled to Antananarivo and beyond. Plague cases are now present in 35 of the 114 districts in Madagascar, according to the WHO.

Het is duidelijk dat in Afrika de omstandigheden voor een eventuele epidemie gunstig zijn. Veel ratten, overspringende vlooien die mensen bijten, slechte medische omstandigheden waardoor geïnfecteerde slachtoffers zelf weer de ziekte kunnen overdragen door hoesten. Maar ook in Amsterdam bijvoorbeeld is er momenteel sprake van een rattenplaag, waardoor de ziekte, eenmaal hier aanwezig, zich sneller zou kunnen verspreiden.

Het is algemeen bekend dat de Zwarte Pest extreem gevaarlijk kan zijn. In Europa werd door de bacterie Yersina Pestis (ook al wist men toen nog niet van het bestaan ervan) in de 14e eeuw een derde van de bevolking weggeslagen. Met rampzalige gevolgen voor de stabiliteit van het continent, alhoewel het, cynisch genoeg, juist positieve gevolgen zou krijgen voor de ontwikkeling van de Europese beschaving, omdat het een cultuuromslag met zich mee zou brengen, die een einde maakte aan de donkere middeleeuwen en een begin aan de moderne tijd. Althans, zo wordt er door veel historici over gedacht.

De Pest zou eeuwen later nog terugkeren, bijvoorbeeld in de rijke stadsstaat Venetië. De verspreiding van de ziekte gaat (zoals bij meer besmettelijke ziekten) vaak samen met migratieprocessen en internationale handel. Het is niet zo vreemd om te denken dat het gevaar voor dit soort epidemieën in deze sterk globaliserende tijd is toegenomen, en er is natuurlijk geen garantie dat de ook sterk ontwikkelde medische wetenschap daar altijd een halt aan kan roepen.

Toeristen worden nu gewaarschuwd weg te blijven van Madagaskar.

Het dodental is gestegen naar 124.

De Pest komt niet alleen voor op Madagaskar, maar ook in Congo en Peru.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

11 Reacties

 1. Zo kan het kabinet met oa DAESH 666 in de gelederen met het migratiewapen genocide gaan voorbereiden op pensioengerechtigde autochtonen – even een paar miljoen Nederlanders afmaken met de pest.

 2. Merkwaardig is dat de media hier niets over berichten, in tegenstelling tot de ebola-uitbraak van een paar jaar terug. Waarschijnlijk omdat toen de massa-invasie vanuit Afrika nog niet was begonnen.

 3. Er zijn nochtans heel goede en genoeg artsen in Afrika, vaak ook geschoold in Europa of VS. Probleem is dat ze in hun thuisland weggeconcurreerd worden door al die gratis NGO specialisten die uit eigen zielredding en drang naar eigen avontuur graag een jaartje Afrika doen , een verhaal die ze dan nadien levenslang aan de rijk gevulde diner tafels kunnen dragen als een pauw zijn veren.

 4. Of een infectieziekte veel slachtoffers maakt hangt ook in hoge mate af van de gezondheid van de bevolking. Zorgt de voeding voor voldoende calorieën en vitamine C dan kan de mens wel wat hebben. Echter, zit de mens tegen ondervoeding aan dan is de meest simpele infectieziekte al voldoende om de mens te vellen. In arme gebieden van Afrika zou de pest hard kunnen toeslaan.
  De grootste tegenstander in WO1 waren niet de soldaten maar de Spaanse griep, er kwamen er meer om door die ziekte en de tyfus dan door de oorlog.
  Ook in WO2 was de combinatie infectieziekten ondervoeding funest en kostte tientallen miljoenen mensen het leven. Van de honderden Puttenaren die weggevoerd werden naar concentratie kampen overleefde minder dan 10%, een hoge tol eiste de starvation. Het probleem in het westen is juist dat mensen te weinig infecties doormaken, lees de hygiënehypothese maar er op na. Infectieziekten zijn uitgebannen, we hebben allergie en auto-immuunziekten ervoor terug gekregen.

 5. Door de massale import van achterlijkheid en armoede, zullen sowieso de gezondheidsrisico’s in het Westen stijgen en uiteraard ook de kosten. Door de enorme massa’s zullen er enorme gaten vallen in het keuren en testen van die derdewereld immigranten. Velen komen immers ook nog eens illegaal en ongezien binnen. De vulkaan zal eens tot uitbarsting komen…

 6. Tim Pietersen

  27 oktober 2017 op 13:21

  officiele reactie van d66/groenlinks/npo : ” naar aanleiding van de rapporteren over de zwarte pest in afrika stellen wij voor om deze immigranten met een niet westerse achtergrond zo snel mogelijk naar nederland te halen en te knuffelen ”

  ” oh en iedereeen met bezwaren tegen dit plan is een witte cisgendered mannelijke racist”

  • Tim Pietersen

   27 oktober 2017 op 14:35

   in ander nieuws trump russia:
   https://www.youtube.com/watch?v=J27IYHmKGnY&t=316s Mark Levin: Latest on Clinton-DNC-Russia dossier. It’s Democrats, who were in bed with the Kremlin (the real collusion!)

   “the Hillary Clinton campaign and the DNC paid for research that lead to the Russian dossier which contained allegations of the Trump Campaign’s collusion with Russia. This is a massive scandal now, the entire story has flipped. No wonder the Democrat party kept accusing the Trump campaign of collusion. They accuse of what they themselves have done.”

   standard saul alinsky sjw groen links antifa gedrag……………..

 7. En ik kan als ervaren onderzoeker infectieziekten, naast de pest, o-o-k nog 20 andere (zeer) gevaarlijke besmettelijke ziekten opnoemen die endemisch (veel voorkomend) zijn in die regionen van waaruit men gisteren, vandaag en morgen naar ons West-EU komt (m.n. Duitsland, Engeland (nog) en Nederland). ISIS heeft al aangekondigd besmette patiënten (o.a. ebola) hierheen te zullen sturen: ziekte jihad.

  Importeer ik een hondje uit Afrika wordt ie eerst maximaal gevaccineerd en moet ie 4 weken in quarantaine. Op de instroom van ontelbare migranten uit datzelfde Afrika wordt echter NIETS gecontroleerd m.b.t. werkelijke afkomst, achtergrond, laat staan infectieziekten. Do the math.

  • Geheel mee eens @Sven. Scheepsladingen komen de EU binnen met Afrikanen van onbekende herkomst, ja Afrika natuurlijk. En daar houdt onze kennis mee op. Want een zelf benoemde asielzoeker is tot een soort heilige geworden waar veel rechten en respect naar toe moeten vloeien. Dat deze ongenaakbaren wel eens een gevaarlijke ziekte onder de leden zouden kunnen hebben is daardoor ondenkbaar. Hoe het verder met hun mentaliteit zit daar weten we al helemaal niets van. Wel merkwaardig dat mijn hond, die een uiterst sociale opvoeding heeft genoten en zeer mens vriendelijk is, niets van katten en negers moet hebben. Werkelijk waar. Erg merkwaardig.

 8. Leila Pakkala…directeur voor het VN Unicef kinderfonds in Oost en Zuid Afrika geeft gisteren aan dat er 10 miljoen onderwijzers en medisch personeel in rap tempo naar het kruidvat Afrika toe moeten om de nieuwgeboren kindertjes (170 miljoen!!!) tussen nu en 2030 een toekomst te geven. Verzorging, opleiding,veiligheid en de kans op een rijke toekomst zijn belangrijk voor de nieuwkomers. 170 miljoen! En maar ‘des konijns’ door fokken. Dag in, dag uit. Ik werd zo ‘blij’van het nieuws….wat ben ik toch een gelukkig mens. Zeker nu ook duidelijk is geworden dat economische groei iets heel anders is dan welvaart en dat wij nog verre van gelukkig zijn in ons ‘mooie’ Nederland….ach. Het is weer vrijdag.

  • In de jaren vijftig had ik een onderwijzer die onze klas het volgende vertelde. (Let wel, dit was op een christelijke school in Veenendaal.)
   Hij vertelde dat de ellende in Afrika was ontstaan omdat zendelingen en doktoren de rimboe waren ingetrokken en de bevolking ‘gezond’ hadden gemaakt met alle gevolgen van dien zoals te veel mensen die bleven leven. Deze man vertelde dit dus 70 jaar geleden al. Hebben wij met z’n allen sinds die tijd iets geleerd? Nee dus. Als het tot een treffen met Noord-Korea komt dan moeten diverse instanties gelijk maar passende maatregelen nemen om moeilijk op te lossen problemen aan te pakken. Noord-Korea leidt dan de aandacht af. Het is te hopen dat de draaiboeken daarvoor klaar liggen.