BREKEND. NAVO zag: Oekraïense luchtafweer was geactiveerd bij overvliegen MH17

Sa-3trck
SA-3 Goa. Bron Wikipedia/U.S. Military or Department of Defense

Er zijn soms onverwachte omwegen nodig om erachter te komen wat er nu eigenlijk speelde bij het neerhalen van vlucht MH17.

Zo’n omweg is bijvoorbeeld de beantwoording van vragen die gesteld werden door de vroegere DDR partij Die Linke in de Duitse Bundestag.

Die antwoorden kwamen al op 9 september, maar de betekenis ervan begint nu pas echt door te dringen (PDF). De fractie van Die Linke stelde precieze vragen over militaire informatie. Je weet meestal hoe dat dan gaat. De regering zegt dan in bijna alle gevallen dat er niets gezegd kan worden in verband met de geheimhoudingsplicht. En dat gebeurde hier dan ook. Steeds weer opnieuw kwamen er variaties op de zin: “Eine offene Beantwortung dieser Frage ist nicht möglich.”

Soms kan ook dat onthullend zijn. De fractie van Die Linke vroeg namelijk ook of de Duitse regering inzage had in de satellietfoto’s van de VS ten tijde van de crash. Dat die foto’s er zouden zijn, bleek tenslotte uit berichten in de Amerikaanse media, direct na de crash. Een standaard antwoord in zo’n geval is: ‘Ja, we hebben de foto’s gezien. Nee, we geven er geen commentaar op.’ Maar nu luidde het antwoord: ‘Nee, we kunnen niet zeggen of we die foto’s wel of niet gezien hebben.’

Huh?

Zo ging het.

De vraag van Die Linke was dus welke satellietfoto’s de regering tot zijn beschikking heeft:

“Welche von Aufklärungssatelliten, u. a. der USA und der russischen Föderation, gesammelten Erkenntnisse zu möglichen Ursachen bzw. Auslösern des Absturzes des Fluges MH 17 am 17. Juli 2014 liegen der Bundesregierung bzw. nachgeordneten Stellen vor?”

En het antwoord was dat de regering in Berlijn kennis heeft genomen van de persconferentie van het Russische ministerie van defensie op 21 juli, maar dat men niet heeft kunnen verifiëren in hoeverre het daar gestelde op waarheid berust. En over het gezien hebben van eventuele satellietfoto’s van de VS wil men helemaal niets zeggen, omdat dit onder de standaard geheimhouding valt:

“Deshalb ist die Antwort zu dieser Frage als Verschlusssache gemäß der Verschlusssachenanweisung (VSA) mit dem Geheimhaltungsgrad „Geheim“ eingestuft.”

Wat weer eens die vraag oproept: Bestaan er überhaupt wel Amerikaanse satellietfoto’s? anders hadden ze toch gewoon kunnen zeggen dat ze die foto’s gezien hebben, punt?

Echt interessant wordt het waar Die Linke doorvraagt over de gegevens van de militaire radar. De fractieleden van Die Linke willen namelijk weten wat de vliegende AWACS radarsystemen van de NAVO hebben opgevangen over de oorzaak van het neerstorten van vlucht MH17. Twee AWACS toestellen waren op 17 juli in de lucht boven Polen en Roemenië.

De Duitse regering liet weten dat deze twee AWACS toestellen daar inderdaad vlogen. Ze hadden ook  signalen van vlucht MH17 opgevangen, maar de Boeing 777 van Malaysia Airlines raakte om 14.52 uur Midden-Europese tijd buiten het bereik van de AWACS radar:

“Die Radaraufzeichnungen des Fluges MH-17 verlieren sich um 14.52 Uhr Mitteleuropäische Zeit mit Verlassen der MH-17 aus dem Aufklärungsbereich der AWACS-Luftfahrzeuge.”

De Duitse regering liet ook weten dat de uitgedraaide inhoud van de AWACS was doorgegeven aan de Nederlandse Onderzoeksraad. Overigens: interessant genoeg maakt de Onderzoeksraad van Veiligheid in haar voorlopige rapport er in de opsomming van de tot haar beschikking gestelde data geen melding van dat ze deze gegevens hebben.

De Duitse regering mag, zegt ze, de gegevens niet vrijgeven die ze aan de Nederlandse Onderzoeksraad hebben gegeven. Alleen de Onderzoeksraad zelf mag dit naar buiten brengen:

“Etwaige Auskünfte zum Inhalt möglicher Aufzeichnungen des Flugverkehrs können daher nur von der niederländischen Flugunfalluntersuchungsbehörde erteilt werden.”

Dan komen Die Linke echt tot de kern. Welke signalen van enig luchtafweersysteem zijn er door  AWACS waargenomen in de omgeving van vlucht MH17? Een vraag waarvan je ook zou denken dat het antwoord onder de geheimhoudingsplicht zou vallen, maar dat blijkt dan ineens niet het geval!

De Duitse regering antwoordt dan namelijk dat er via het AWACS systeem zowel signalen van een luchtafweersysteem zijn opgevangen als een niet thuis te brengen radarsignaal. Dat luchtafweersysteem werd door de AWACS automatisch gerubriceerd als een ‘surface-to-air’ SA-3 raketsysteem, wat, zo zegt de regering, regelmatig in die omgeving wordt opgepikt:

“Die AWACS erfassten in ihrem Auffassungsbereich Signale von einem Flugabwehrraketensystem sowie ein weiteres durch AWACS nicht zuzuordnendes Radarsignal. Das Flugabwehrsystem wurde durch AWACS automatisiert als „Surface to Air-Missile“ SA-3 klassifiziert, ein in der gesamten Region routinemäßig erfasstes Signal.”

Het belang van deze uitspraak viel het Russische tijdschrift Moskowski Komsomolez op. Een vertaling van de conclusies in dit tijdschrift verscheen op de Duitstalige, pro-Russische site Stimme Ruslands.

SA-3 GOA is een codenaam van de NAVO voor een oud Russisch luchtafweersysteem uit de jaren zestig, de S-125 Petschora, dat in Rusland zelf vervangen is door de S-3000 luchtafweerraketsystemen.

Maar gemoderniseerde versies van de oude SA-3 zijn nog wel in gebruik bij de vroegere Sovjet satellietstaten, zoals Oekraïne:

„Beim SA-3 handelt es sich um ein altes sowjetisches Flugabwehrraketensystem, das in Russland längst ausrangiert und durch S-300 ersetzt wurde. Allerdings ist es immer noch im Besitz der Streitkräfte der ehemaligen sowjetischen Teilrepubliken einschließlich der Ukraine. Eine modernisierte Variante des S-125 Petschora (so lautet die russische Bezeichnung für SA-3) wird sogar ins Ausland ausgeführt.”

In oktober 2010 kondigde de Oekraïense fabriek Aerotechnica aan dat het land nu de beschikking had over een gemoderniseerde versie van de S-125. Die werd de S-125-2D Pechora genoemd.

Nu is zo’n SA-3 iets heel anders dan de Buk-M1 installatie, stelt Moskowski Komsomolez:

“Was ein SA-3 ist, wird nicht präzisiert, und zwar kaum durch Zufall. Experten wissen ja, dass ein SA-3 keinesfalls mit dem Fla-Raketensystem Buk identisch ist, auf dessen Einsatz alle Beschuldigungen gegen Russland basieren. Übrigens haben die Systeme Buk und SA-3 auch äußerlich nichts gemeinsam. Das Buk-Flugabwehrsystem hat eine panzerähnliche Selbstfahrlafette. Das System SA-3 ist an einer unbeweglichen Lafette befestigt (später kam ein Folgetyp mit Lastwagen dazu) und gewöhnlich mit vier Raketen bestückt.”

Een SA-3 en een Buk-M1 kan bovendien, stelt Moskowski Komsomolez, op de radar alleen verwisseld worden als bijvoorbeeld de radar van de Buk-M1 uitgeschakeld is. Maar dan zal het dus onmogelijk zijn om een verkeersvliegtuig op tien kilometer hoogte te raken.

De radar moet aanstaan.

En de radar van het Oekraïense luchtafweersysteem stond aan toen MH17 overvloog.

Zegt de NAVO zelf.

Het is in het Westen niet opgemerkt.

Maar als de radar aanstond voor de Oekraïense raketten toen MH17 overvloog, was de kans er dan niet dat Oekraïne die fatale raket afschoot? Bijvoorbeeld per ongeluk?

Misschien had Timmermans inderdaad gelijk en was het een raket. Alleen niet van de separatisten, maar van onze eigen ‘vrienden’ uit Kiev. Een beklemmende gedachte.

Print Friendly
Facebooktwittergoogle_pluslinkedin

14 reacties op “BREKEND. NAVO zag: Oekraïense luchtafweer was geactiveerd bij overvliegen MH17”

 1. Het kan Rusland zijn geweest, of de separatisten, of Oekraïne.
  Misschien is het vliegtuig per ongeluk neergehaald.
  Of het militair opperbevel, of zelfs van een staatshoofd gaf het bevel. Maar misschien was het slechts een lokale commandant met een eigen initiatief.

  Hoe nobel het doel ook is van onze regering om de schuldigen voor de rechter te brengen, het is misschien onhaalbaar. En naast de officiële schuldige, die voorlopig onbekend blijft, is er nog een partij die blaam zou moeten treffen (al gebeurt dat niet): de luchtvaartautoriteiten die onnozel (of willens en wetens, en dat zou nog erger zijn) een passagierstoestel boven oorlogsgebied lieten vliegen. Zou men iets geleerd hebben van deze ramp?

 2. Een ongeluk is uitgesloten want vlucht MH 17 is van de vaste route afgeweken en moest over het oorlogsgebied vliegen in opdracht van de zionazi’s in Kiev.

  Wie wil er een wig drijven tussen Duitsland en Rusland? De driehoek London City, Washington, Tel Aviv comes to mind..

  1. Yes, de oude angst van de eilandbewoners voor een al te sterke economische macht op het Euroaziatische vasteland. Een macht die die van eerst het Britse gemenebest en nu die van het dollaremperium naar de kroon zou kunnen steken.

   1. Putin is Hitler want hij verbiedt homopropaganda en pussy riot mag niet naakt in kerken spelen.

    De idioten hebben nu weer een boycot verzonnen maar realiseren zich niet dat Rusland een handelsoverschot heeft en VS, UK een gigantisch handelstekort.

    Putin mag dus geen gratis grondstoffen en energie leveren aan de UK, VS in ruil voor uit het niets verzonnen dollars, Wat moet Putin in hemelsnaam met dollars.. olie kopen?

    1. Dante, je doet je naam geen eer aan, je kan maar beter een andere bedenken. Niet Putin, maar de Doema, het parlement, verbied homopropaganda AAN MINDERJARIGEN!
     Ik vind het een stom discriminerend besluit, maar nog veel stommer is deze maatregel te vergelijken met Hitler.
     En dat Pussie Riot niet naakt in kerken mag optreden , daar kan ik alleen maar BRAVO tegen zeggen. Een klein beetje fatsoen en respect mag de mens toch nog wel hebben? Niet iedereen hoeft die westerse mensonterende verpaupering toch over te nemen. Bovendien moet je maar eens wat meer lezen over k.t groepje, zullen je ogen wel open gaan (hoop ik)

     1. Knip, ik denk dat je even op zoek moet in de van Dale naar de betekenis van de woorden ‘ironie’ en ‘sarcasme’

      Meer in het algemeen, vroeger werd er een oorlog tegen je begonnen met het afwerpen van parachutisten, tegenwoordig sturen ze eerst ‘human rights’ organisaties.

    2. Dante, als je het zo bedoeld hebt, neem ik mijn woorden terug. Nederige excuses. Zelfs ik kan het wel eens verkeerd hebben 🙂 Het verbaasde me al gezien je andere reacties.

 3. Ter verduidelijking

  http://vrijetribune.nl/2014/07/de-betekenis-van-de-nieuwe-zijderoute/

 4. Nu begrijp ik dat ze het volk zo om de tuin leiden. De meute BLIJFT geloven dat Rusland de schuldige is, exact wat zij hun doen willen geloven, terwijl hier het ovetuigend bewijs is geleverd dat Rusland hier NIETS mee te maken heeft maar juist Oekraïne! Pfff. wat een dombo’s zijn er toch….

 5. Wereld nieuws en tussen regels lezen. Dan worden deals gesloten. Dit vliegtuig is vermoedelijk neergeschoten door onze nieuw gevonden Ukrainian vrienden. Rusland en Amerika, plus de daders, weten hoe. Waarom is een onbelangrijke hamvraag. Rusland en Amerika hebben verrekijker satellieten die top geheim zijn. Rusland liet als enige ouderwetse echte zien . Amerika zocht, en vond, beelden op youtube. Hun in 3d opgenomen beelden, net als de Russische, blijven geheim. De deals zijn Syria, Irak, ISIS, South stream, einde sancties, en oude jongens koekebrood. Doorgaan zoals het nu gaat is doodlopend, en brengt niemand een stap verder. Frans en Hans snappen het nu ook.

 6. Rusland heeft een test gedaan met een SU25 30 mm kanon, waarmee het op oude toestellen heeft geschoten, om de impact te bekijken. De resultaten zijn verbluffend, bv op (8:24):

  1. de a href tag schijnt niet te werken, dan maar zo:
   https://www.youtube.com/watch?v=6HDR32KEAns&feature=youtu.be

   1. snoeiharde bewijzen, zoals ook door de foto’s in detail van Jeroen Akkermans en vele deskundigen al werd aangetoond.
    Maar de NL MSM wil er niet van weten, die hebben hun eigen opgelegde strategie en een tevoren aangewezen Barbertje.
    Zou de Junta in Kiev hiermee ‘nat’ gaan, sleuren ze de hele politieke santekraam inkl. Obomba mee.
    Niet dus.

 7. De Nederlandse media en hun erfenis vanuit de periode 1930/45. Hun laatste kunststuk. 39% van alle inwonende van de polder zijn voor vervolging van Wilders. Een minderheid, zoals in 1940 de NSB. Die erfenis werd duidelijk toen Hans van Baalen, schuim op de mond, de nazi sympathisanten in Kiev toesprak. De M.H vliegtuig passagiers waren bij wijze van spreken bezig met inchecken toen hij, uber mens, sprak.

Reacties zijn gesloten.