Ik heet Joost Niemöller, ben geboren in Haarlem op 25 februari 1957.

Ik ben journalist.

Hier vindt u een interview met mij in Het Parool.

Ik geef lezingen, probeer elke dag op dit blog een stukje te schrijven, en werk aan grotere projecten, of thema’s, die vroeg of laat eindigen in boeken. Vroeger was dat vooral fictie, nu alleen nog non-fictie. Maar ik blijf altijd op zoek naar ‘het verhaal.’

In 2017 verscheen ‘Kwaad’. over het ongenoegen onder de Nederlanders over de immigratie.

Eind 2015 mijn boek over de Centrumbeweging: ‘De Verschrikkelijke Janmaat. Nederland en de Centrumpartij’.

In 2014 verscheen mijn boek ‘MH17, de Doofpotdeal’.

In 2012 verscheen het non-fictie boek ‘Het immigratietaboe, 10 wetenschappers over de feiten’.

Van 2002 tot en met 2008 was ik politiek redacteur bij HP/De Tijd. In 1998 was ik redacteur bij de Groene Amsterdammer. Van 1992 tot 1995 maakte ik wekelijks het vijf pagina’s tellende Nieuwe Revu-interview. In 1990 verbleef ik enige tijd in de toenmalige DDR, en schreef een non-fictie boek over die periode: ‘Over de muur’ (uitgeverij Bert Bakker). Van 1983 tot 1987 was ik hoofdredacteur van Vinyl, maandblad voor moderne muziek (uitgeverij Weekbladpers).

Vanaf 1980 werkte ik als freelance journalist voor o.a. De Pers, de website De Dagelijkse Standaard, Nieuwe Revu, HP, De Tijd, HP/De Tijd, Plug, de Groene Amsterdammer, de Volkskrant, Museumjournaal, Bzzletin, Vara TV Magazine en Haarlems Dagblad. Ik schrijf en schreef o.a. over literatuur, politiek, psychologie, televisie, showbizz, beeldende kunst, popmuziek, reizen, jongerencultuur, geschiedenis en islam.

Daarnaast ben ik ook schrijver van fictie. Of moet ik zeggen ‘was’?

In 2010 verscheen mijn roman ‘De maand erna’ bij uitgeverij De Bezige Bij. Daarvoor verscheen fictie van mij bij de uitgeverijen In de Knipscheer, Bert Bakker, Querido, en De Bezige Bij. Ik debuteerde in 1984 met de verhalenbundel ‘De dood, de stad, de rug tegen de muur’. In 1989 schreef ik de roman ‘Wraak!’ die genomineerd werd voor de AKO literatuurprijs. Hierna verschenen de romans ‘De Spier’ (1993), ‘De therapie’ (1997), ‘Broers’ (2002) en ‘Deltablues’ (2008).

In 1991 was ik Writer in Residence in de VS, en gaf les in Nederlandse literatuur op de University of Texas, in Austin.

Hieronder vind u een lang interview met mij dat op 29 april 2015 in een café in Amsterdam-Noord werd gevoerd door Tilasmi Frigge over de werking van de media en hoe dat op mij uitwerkte. Ben ik persona non grata? Oordeel zelf.