Honderden tijdbommen in Europa contra onze naïviteit

Door gastauteur Bart Brands

Zoals ik in mijn column van vorige week al schreef is het een grote fout om ongelijke gevallen gelijk te behandelen, zeker als het ideologieën of religies betreft die oproepen tot openlijke geweldpleging. Deze week werd ik helaas bevestigd in mijn overtuiging en professionele assessment dat, om terreuraanslagen te voorkomen zonder de gehele Nederlandse bevolking als gevangenen te behandelen, we met specifiek beleid moeten komen voor specifieke gevallen.

 “Deze week werd ook duidelijk dat duizenden IS strijders naar Europa terugkeren[1]. Duizenden mannen die in potentie onbeschrijfelijke gruweldaden hebben begaan.”

 

Haagse haatimam

Allereerst het nieuws dat er in mijn geliefde Den Haag een zogenaamde Haatimam actief is[2]. Na wat uitzoekwerk blijkt de man al 3 jaar te prediken vanuit Islamitisch centrum Quba gevestigd op de Beeklaan, nog geen 500 meter van mijn geboortehuis. In België persona non grata door het spuwen van zijn salafistische gif, heeft de man in Den Haag vrij spel. De avond van dit nieuws heb ik in het gemeentehuis van Den Haag de verklaring van burgemeester Krikke mogen aanhoren en ik kan de burgemeester niets kwalijk nemen. De imam heeft een Nederlands paspoort en voor de wet is iedereen gelijk en dus kan deze man zonder duidelijke overtreding niet zomaar worden uitgezet. Opportunistisch geschreeuw over oppakken en uitzetten zijn dus niet meer dan dat. Geschreeuw van de zijlijn zonder kans op succes.

 “Het grootste risico waar ik ook andere Intelligence professionals over hoor praten is de zelfgekozen naïviteit waar, vooral politici zichzelf in wentelen. Het is het idee dat als we maar genoeg tegemoet komen aan de voorwaarden van terroristen, dat zij zichzelf zullen aanpassen aan onze manier van leven.”

 

Terugkerende strijders

Deze week werd ook duidelijk dat duizenden IS strijders naar Europa terugkeren[3]. Duizenden mannen die in potentie onbeschrijfelijke gruweldaden hebben begaan. Zo’n 250 jihadisten wonen in Nederland en daarvan zijn er al 50 teruggekeerd. Om af te reizen naar gebieden waar massa-onthoofdingen en de verkoop van vrouwen en kinderen om als (seks)slaaf te fungeren orde van de dag zijn, mag je aannemen dat er in ieder geval sprake is van een psychische afwijking of diepe ideologische overtuiging. In onze fijnmazige maatschappij kunnen deze mannen echter terugkeren en in relatieve veiligheid re-integreren in het dagelijks leven. Daarmee ontvangen we echter honderden tijdbommen waarvan we maar moeilijk kunnen inschatten, of en wanneer ze afgaan.

 

Wetende onwetendheid is het grootste risico

Eén van de grootste risico’s die ik tegenkom bij bestudering van dit soort zaken is niet de capaciteit van een Lonewolf terrorist of zelfs een groep jihadisten die een aanval plannen. Het grootste risico waar ik ook andere Intelligence professionals over hoor praten is de zelfgekozen naïviteit waar, vooral politici zichzelf in wentelen. Het is het idee dat als we maar genoeg tegemoet komen aan de voorwaarden van terroristen, dat zij zichzelf zullen aanpassen aan onze manier van leven. Het geloof in de maakbare samenleving waar iedereen zichzelf mag uiten en de illusie dat iedereen in de basis goed is of wil zijn. Die moedwillige ontkenning van de feiten, maar ook de demonisering van mensen die de risico’s benoemen is een van de fundamentele problemen die de veiligheid van ons gehele continent heeft verminderd.

 “In geval van de Haagse haatimam en terugkerende strijders moeten we welwillende burgers, buren, agenten en intelligentiediensten inzetten om als een netwerk om terroristen heen, alle bewegingen in kaart te brengen.”

 

Oplossingen

Hoe lossen we deze problemen op? Ik zal alvast één oplossing bieden die binnen de grenzen van de wet ingezet kan en tevens de maatschappelijke weerbaarheid vergroot. In geval van de Haagse haatimam en terugkerende strijders moeten we welwillende burgers, buren, agenten en intelligentiediensten inzetten om als een netwerk om terroristen heen, alle bewegingen in kaart te brengen. Dit kan op veel manieren maar een voorbeeld hiervan zijn onaangekondigde bezoeken aan gebedshuizen door bijvoorbeeld burgers of agenten die verdenkingen hebben. Mochten ze dat doen in de Sint-Agnes kerk die ook gevestigd is op de beeklaan dan zal blijken dat daar week in en week uit dezelfde boodschap van liefde voor vriend en vijand wordt gepredikt.

 

Werk aan de winkel

Daarnaast moeten we ook aan constructieve oplossingen werken die iedereen die de risico’s ziet aanvaardbaar vindt. Te denken is aan bijvoorbeeld financiering. De financiering van salafistische gebedshuizen gebeurt door een netwerk dat veelal terug te leiden is naar Saudi-Arabië. Een constructie opwerpen om dit te voorkomen bespaard ons nu en in de toekomst een hoop ellende. Daarnaast is het versoepelen van de wapenwet een belangrijke voorwaarde om onschuldige burgers te wapenen tegen aanslagen. Voor de belangrijkste maatregel keer ik echter terug naar de noodzaak van het aanvaarden in welke context gelijke behandeling moet worden gezien. Dit is ook niet zonder precedent. Ten tijde van de Koude Oorlog werden communisten nauwlettend in de gaten gehouden juist omdat we weten welke destructieve invloed de ideologie op een vrije samenleving heeft. Niemand kan ontkennen dat fundamentalistische islam diezelfde destructieve invloed op onze samenleving heeft. De vraag die blijft. Wanneer aanvaarden onze volksvertegenwoordigers deze feiten en treffen we de maatregelen die onze maatschappij verdedigt?

[1] http://www.elsevierweekblad.nl/nederland/achtergrond/2017/10/eenderde-van-alle-europese-is-strijders-weer-thuis-554145/

[2] http://www.terreurnieuws.com/l/omstreden-haatimam-predikt-rustig-door-in-den-haag/

[3] http://www.elsevierweekblad.nl/nederland/achtergrond/2017/10/eenderde-van-alle-europese-is-strijders-weer-thuis-554145/ 

Twitter account Bart Brands: @BartBrands1982 

Dit stuk werd eerder geplaatst op de site Terreur Nieuws

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

30 Reacties

 1. Dat ze individueel en persoonlijk aanwijsbaar in potentie de meest gruwelijke misdaden hebben begaan, is niet van belang om tot een veroordeling, dus ontneming Nederlanderschap en uitwijzijng te geraken.
  Het gaat om de criminele organisatie islam, deze keer isis of is of daes of wat dan ook genaamd, daar hadden ze deel aan en het zijn dus allemaal oorlogsmisdadigers.
  Indertijdwerd de SS ook aangemerkt als criminele oorlogsmisdadigers organisatie dus iedereen die er deel aan had was schuldig.
  Anders verzand je in idioote toestanden als welke moslim bestuurde de scooter,en omdat de rechter dat niet kon aanwijzen, volgde vrijspraak .

 2. robbertdeberk

  2 november 2017 op 09:45

  “ Wanneer aanvaarden onze volksvertegenwoordigers deze feiten en treffen we de maatregelen die onze maatschappij verdedigt? “

  Nooit.

  Het feit dat de schrijver deze vrasg stelt geeft aan hoe ver hij verwijdert is van een werkelijkheid die hij maar niet kan accepteren. Het past niet binnen zijn hokje dus kan het niet anders dan niet waar zijn. Anders had je deze vraag immers nooit gesteld. Mindcontrol heet dat.

 3. Leuk stukje hoor. 1400 jaar en recente geschiedenis over heel de wereld en dan nog jihadismeknuffeltje doen. Beginnersfout nummer 1. De meest simpele voor de hand liggende maatregelen worden niet genomen. Och het gaat maar om MENSENlevens, dus waarom zou je iets leren van de patronen die telkens hetzelfde zijn? Beats me.

  En telkens weer nieuwe inspiratieve beelden voor jihadisten van stervende westerners.

  En straks islamist Erdogan en zijn kalifaat. O dat wist je niet? Dan heb je alleen main misleid stream media gekeken. Dat land islamiseert gestaag door daar. Dat wordt een veel groter probleem. Zijn inspiratieve power is veel sterker dan IS. En zijn gedachtegoed is echt extreem of zal ik zeggen erg orthodox. Let maar op, het komt eraan..

 4. In Amerika aanslag.

  Neprechtertjes die de grenzen in Amerika open willen houden, bedankt!

  • Sorrie mijn woede werd me teveel. Het kan net zo goed komen door een lage suikerspiegel. Dat hij Allahu Akbar riep kan ook van de schrik komen.
   We trekken gewoon te snel conclusies.

   Laten we een voorbeeld nemen aan de Amsterdamse politie. Die zoeken dit soort dingen eerst goed uit voordat er conclusies worden getrokken. En ze zijn ook goed voor het verkeer. Betonblokken als wegebewijzering, dat heet duurzaamheid. Die staan er over 40 jaar nog. Zo kan een automobilist zich niet vergissen. Als Amerika dat gedaan had dan was dit niet gebeurt in New York.

 5. Trump had weer gelijk. Alweer. Deze aanslag werd in maart al voorspeld. Alleen het verhuurbedrijf klopte niet. Dat is een detail. Voorspelbaar spul dus.
  Uitleg: https://www.youtube.com/watch?v=MKjovr-Mu8Y
  Er is hoop met Trump, hij durft heilige huisje te breken.

 6. Onze wetten zijn gemaakt voor onze eigen stoute jongens .
  Om deze import terreur aan te pakken moeten dus specifieke wetten komen die precies dit aanpakken.
  Maatwerk werd dat door links genoemd.
  Dus oppakken en uitzetten.

 7. Met de juiste analyse van het probleem worden deze zaken heel eenvoudig. Verklaar de islam tot vijandige ideologie en je kunt deze ‘haatimam’ zo oppakken.
  De tragische vergissing van het politiek correcte denken, dat zo zit verankerd bij de heersende elites, blokkeert dit. “Dat kun je de goede moslims niet aandoen”, wordt dan gezegd.
  In deze tijden van structureel islamitisch terrorisme moet je echter doorpakken, en zeggen waar het op staat: De ‘goede moslims’ doen niet letterlijk wat de koran ze opdraagt, het bestrijden van ongelovigen. Daarmee onderwerpen ze zichzelf niet aan de koran en zijn ze dus geen moslim maar aanhangers van een alternatieve verlichte religie.
  De werkelijke moslims doen wat ze wordt opgedragen in de koran, het is te achterlijk voor woorden, maar het is niet anders.
  Wees realistisch en benoem de islam voor wat het is, een vijandige ideologie. Alle oplossingen voor dit probleem liggen dan voor het oprapen.

  • We hebben al een oplossing en dit keer zal het lukken heus hoor!
   https://pbs.twimg.com/media/DNhABpcX0AA-C5l.jpg
   😉 😉

 8. De oplossing is eigenlijk zo simpel. De mensen die zich in den Haag zelf hebben uitgeroepen tot zogenaamde volksvertegenwoordigers a.s.a.p. ontheffen van hun functie, dan werken aan de juiste tenlasteleggingen. Dan met spoed uit de EU, alle illegaal gesloten verdragen (TTIP, CETA e.d.) direct opzeggen, grenzen hermetisch sluiten en per direct beginnen met uitzettingen, te beginnen met diegenen die sowieso géén “vluchteling” zijn, want dat ruimt lekker op. Daarna alle niet NL ‘ers die een strafblad hebben. Banken terug in staatsbezit, enz enz, denk dat iedereen hier wel weet wat ik bedoel, want op deze manier doormodderen brengt ons binnen 5 jaar helemaal terug op het niveau van de middeleeuwen.
  Maar we moeten er natuurlijk wél wat voor doen, toch!!
  Gladiator

 9. Antifa samenwerking met ISIS? Leest en huivert…
  http://xandernieuws.punt.nl/content/2017/10/FBI-Antifa-en-ISIS-werken-samen-en-bereiden-zware-bomaanslagen-voor

  • @Cale,
   Ik heb dit idd gelezen en een hele goede oplossing hiervoor zou dus o.a. kunnen zijn, wat ook al door de gastschrijver wordt aangegeven het heel snel en heel veel versoepelen van de wapenwetgeving. Dat is m.i. nog de enige én juiste oplossing die er is en welke wij als onderdanen dan ook eigenlijk zouden moeten afdwingen, puur uit eigen levensbehoud, maarrrrrrr, denkt u dat hier ook maar door 1 poppentheaterspeler aan wordt gedacht en wordt gewerkt. Daarvoor zijn ze veel en veel te bang. Wij, beste Cale, moeten namelijk het veld ruimen, geheel volgens plan!!! En dat is een vaststaand feit, wie hieraan twijfelt leeft in een ander universum!
   Gladiator

 10. Het probleem vindt zijn oorsprong 40 jaar terug. De laatste 40 jaar geleden werden/worden moslims bij miljoenen door linkse deug mafia in west Europa (lees hoofdzakelijk uitkeringslanden) toegelaten. En alleen al daarom zitten we nu met de gebakken peren. 40 jaren van blindheid. En het wordt alleen maar erger want het begon met een analfabete Berber naar vandaag de dag gevaarlijke jihadisten, plus de rest van Afrika. Ook van die lekkere jongens zonder enige opvoeding, vol met ziektes en uit op onze gratis welvaart. Om gek van te worden. De aanwezigheid van al die figuren moet, om de zaak nog te kunnen redden, onder de loep genomen worden. Maar dat gaat nooit gebeuren. Jammer.

  • Cale en anderen , reken iedergeval bij de komende verkiezingen af met het partijkartel en overtuig anderen dat ook te doen.

 11. Bart Brands?
  “In onze fijnmazige maatschappij kunnen deze mannen echter terugkeren en in relatieve veiligheid re-integreren in het dagelijks leven.” Wat een naïviteit om te verwachten dat die jihadisten willen integreren.
  De tweede naïviteit: “Een oplossing bieden voor deze problemen binnen de grenzen van de wet en tegelijk de maatschappelijke weerbaarheid vergroten.” Binnen de grenzen van de wet, zoals die door het partijkartel zijn vastgesteld, zullen de jihadisten slecht voorspoedig gedijen – met de stilzwijgende steun van een grote massa moslims.
  Derde naïviteit: “Een constructie die voorkomt dat salafistische gebedshuizen worden gefinancierd vanuit Saudi-Arabië zal ons een hoop ellende besparen.”
  Alsof de ‘gewone’ moskeeën niet de goddelijke wetten van de islam prediken: kalifaat en sharia vestigen, ongelovigen straffen, integreren verbieden.

 12. Sint Nicolaas

  30 oktober 2017 op 15:54

  Vreemd dat men zich nu pas zo druk maakt over al die terug kerende IS-slachters. Via de achterdeur ( lees : bootjes ) zijn er al duizenden over gedobberd en in het €uropa zonder grenzen neergestreken. Dit werd natuurlijk door €urofiel Judith Sargentini ijskoud ontkend en als hysterie afgedaan maar ondertussen weten we beter en is madam benoemd tot vice-voorzitter van de speciale commissie voor terrorisme ( ja, je verzint het niet ! ) En gestadig veranderd €uropa steeds meer in een speeltuin voor jihadisten die slechts het juiste moment afwachten om toe te slaan. De achterlijke €urofielen houden Schengen in stand ( €U-paradepaardje ) dus men kan gaan en staan waar men wil. En wat te denken van de gevechten en irritaties onderling tussen die krotenkokers ? Zie Antwerpen waar Turken en Koerden met elkaar op de vuist gaan, het vlaggenzwaaien op de Erasmusbrug nog niet zo lang geleden. €uropa is op weg een Midden-Oosten 2.0 te worden met alle ellende van dien. Met dank aan de €U en de…

  • Sint Nicolaas

   30 oktober 2017 op 15:57

   Met dank aan de €U en de achterlijke goedmensch en luchtfietsbrigade.
   Joost : Letterteller !!!

 13. Ze maken zich niet druk. Het is allemaal collateral damage, die Europese burgerslachtoffers. Die paar honderden of zelfs duizenden, dat is niets vergeleken bijvoorbeeld bij het aantal verkeersslachtoffers.
  Zo denken diegene die zich boven ons hebben vereven.

  De Jihadisten kunnen wij best aan in Europa, alleen het tuig dat hen beschermt daar dienen wij eerst mee af te rekenen.
  (Mijn laatste zin heb ik moeten corrigeren. Je moet tegenwoordig oppassen met wat je zegt)

  • @Observer59,
   Ik zie net als u wat er allemaal gebeurd hier en met name de reacties onder de onderdanen, (vaak foutief “het volk” genoemd) die denken dat het allemaal wel snel goed zal komen met zo’n geweldige nieuwe regering!!
   Maar waar ik nu op doel is uw opmerking “alleen het tuig dat….enz”
   Wanneer gaan we beginnen……met afrekenen dan bedoel ik dus. Ik ben er klaar voor, dus wie nog. Koppen bij elkaar en beginnen maar zou ik zeggen, want ik denk niet dat de boevenbende in het Haagse rattenhol onder de indruk is van wat er hier en op diverse andere forums zoal neergeplempt wordt, of zie ik dit nu fout.
   Gegroet,
   Gladiator

   • @Gladiator. Waarom denkt u dat ze die Sleepwet er zo graag door willen hebben? Die gaat echt geen verschil maken in de bestrijding van het terrorisme. Als ze dat serieus zouden nemen, dan zouden ze IS gangers per direct persona non grata verklaren, paspoort intrekken en dikke doei ermee. Werden haatpredikers vandaag nog uitgezet en moskeeën gesloten die e.e.a. faciliteren. Echter niets van dit alles. Die Sleepwet is er om mensen als u en ik op te sporen en niets anders. Dissidente geluiden van de inheemse bevolking moeten gesmoord worden. Geheel volgens het stramien van George Orwells 1984.

    • @Sjefke,
     Tja beste Sjefke, en dat is nu precies de nagel op zijn kop en wat ik dus al maanden zo niet jaren zit te verkondigen echter WIJ, en niemand anders dan WIJ laten het dag in dag uit over ons heen gaan en ik ben absoluut op een punt gekomen dat ik deze volledig gestoorde psychopaten in den Haag een abrupt halt wil toeroepen en wel meer dan dat, maar ik krijg maar geen beweging in de rest. Die blijven maar pas op de plaats maken en…….nou ja, u weet wel wat ik bedoel, toch!!!???
     Gladiator

 14. Van die wetende onwetendheid zag ik gister op de BBC ook een tenenkrommend voorbeeld. Het gesprek bij Sunday Morning Live ging over hetzelfde onderwerp. Een wel heel naïeve Linkse journaliste zat dusdanig blaartrekkende onzin uit te kramen dat één van de andere gasten, een voormalig adviseur van de Britse Veiligheidsdiensten, werkelijk naar adem zat te happen op sommige momenten. Ook een andere gast zat zich zichtbaar in te houden bij de baarlijke nonsens die het mens ten gehore bracht. Dit soort mensen is inderdaad misschien nog wel een grotere bedreiging als de Jihadisten zelf. Onverbeterlijke luchtfietsers die ons zonder omzien op het offerblok van de Multikul leggen want de tóón mensen, denk toch eens aan de tóón. Dit zou net zo strafbaar moeten zijn als de feiten die de Jihadisten plegen. Want men brengt moedwillig de gehele burgerbevolking in gevaar met deze denkwijze.

  PS: sorry voor de 3 gedeeltes. Dit i.v.m. het beperkte aantal leestekens. Anders wordt de boel in ene…

 15. En een kanttekening bij 1 van de oplossingen; Als burger even een moskee in gaan? Dat gelooft u toch zelf niet? Je komt daar als Kafir (Ongelovige) echt niet zomaar binnen. Een moskee is niet zo open en vrijblijvend binnen te stappen als de 1e de beste kerk. Zelfs je aanwezigheid als Ongelovige is al een halsmisdaad op zich want u wordt als onrein beschouwd. Men kent elkaar in die cirkels veel te goed. Elke buitenstaander zal opvallen als een enorme rode vaan. Om over het risico van geweld bij ontdekking nog maar te zwijgen. Reken maar dat ze daar meer dan toe bereid zijn. Voorbeelden te over.

  • Het is heel eenvoudig om afluisterapparatuur te plaatsen. Zou dat ook gebeuren?

   • @ Koos. Ze hebben bij mij weten een aantal jaar geleden al eens verborgen opnames gemaakt en die later laten vertalen. Men trok wit weg om de neus bij hetgeen dat in de diverse moskeeën openlijk (in het Arabisch natuurlijk) gepredikt werd. Toen al had de Politiek flink door moeten pakken in plaats van het rustig te laten door etteren. Ook in Denemarken heeft men iets dergelijks gedaan, met dezelfde resultaten.

    https://zembla.bnnvara.nl/nieuws/undercover-in-de-deense-moskee

    en;

    http://almeredezeweek.nl/widgets/2164-nieuws/nieuws/1366889-ar-raza-moskee-sluit-illegale-huwelijken

    • Tja als je als overheid al die moskees stimuleert en subsidieert en haatimams hun gang laat gaan. Nooit hun heilige boeken bekijkt. Maar liever gelooft in Klaveriaanse sprookjes en iedereen karaktermoord die zaken willen oplossen en benoemen, dan vind ik het een waar wonder dat het nog zo goed gaat.

     Iedereen weet de harde werkelijkheid. Er moeten eerst genoeg doden vallen, dan doet men pas wat.

 16. Opnieuw een zeer goed stuk van deze gastauteur. Maar bij één ding wil ik toch een kanttekening zetten. Het is onder de huidige wetgeving wel degelijk mogelijk het paspoort van deze haatimam in te nemen. Er is sowieso al voldoende bewijs want in België uitgezet wegens haat prediken. Persona non grata word men namelijk niet zomaar. En in de huidige Rijkswet op het Nederlanderschap kunt u lezen in Hoofdstuk 5, Artikel 14, Lid 3 en 4 dat er meer dan valide redenen zijn om deze man per direct het NL-schap te ontnemen; http://wetten.overheid.nl/BWBR0003738/2017-03-01

 17. En ook van de nieuwe regering is NIETS maar dan ook helemaal NIETS te verwachten. Islamisering en import van achterlijkheid gaan gewoon door. Een totaal verknipte minister van Justitie, Grapperhaus CDA, die IS strijders graag naar NL terug haalt, met ze wil praten en ze wil vergeven. Hij voegt er nog even aan toe dat hij ze toch wel wil berechten als ze iets gedaan hebben. ( Hij bedoelt dus flutstrafjes en in de meeste gevallen vrijspraak wegens “gebrek aan bewijs”) En dan Sigrid Kaag, D66, getrouwd met een Palestijn, en uitsluitend begaan met de islamieten in het Midden Oosten. Draagt daarbij vaak een hoofddoek: want ja: aanpassen. Hoe ze over Israël denkt, laat zich raden. En dat alles onder leiding van de door en door politiek correcte draaikont Rutte.

 18. Schrijver “neemt de burgemeester niets kwalijk”. O, nee?
  Dat ze jarenlang regent is en lid van regentenpartij VVD die als motto” geen daden maar woorden” heeft? Dat al die lieden zich verschuilen achter de zogenaamde “rechtsstaat” en achter de EUSSR regeltjes? Dat ze nooit iets wezenlijks veranderen, maar alleen Wilders demoniseren omdat hij met echte voorstellen tot veranderingen komt?
  Dat alles moet je ze zeer kwalijk nemen. Weg met politiek correct goed praten van de belachelijk inactieve regentenkliek.

 19. Van Lotje (getikt)

  30 oktober 2017 op 13:25

  Daarmee ontvangen we echter honderden tijdbommen waarvan we maar moeilijk kunnen inschatten, of en wanneer ze afgaan.

  Volgens mij moet je onderscheid maken (oh jee… dat mag al natuurlijk weer niet van links, want discrimineren) tussen… terugkeerders die hier geboren zijn. Daarvan hoor je over het algemeen dat de inlichtingendiensten wel weten wie het zijn.

  Maar het alternatieve scenario… dat een terugkeerder uit bijvoorbeeld Spanje… vervolgens doorreist naar Nederland. Daar zouden de diensten geen idee van hebben – wie dat is, of hoe gevaarlijk iemand zou zijn. En dat kan gewoon.

  BRON – harald doornbos in 1 of andere radiodiscussie