Pechtold is misselijkmakend

Als geen andere partij belichaamt D66 het cynisme in de politiek. Ze komen daar telkens mee weg, want de partij ziet zich gespiegeld in de hypocrisie van de media; een spiegelpaleis van leugens, bedrog en oprispingen van selectieve morele verontwaardiging. D66 is de media.

Nergens zie je zoveel slechtheid bij elkaar als op een D66 congres. Vroeger was ik daar als journalist regelmatig bij. Al die zogenaamd keurige mensen bij elkaar werden maar gedreven door één ding; Meedoen aan de macht. Omdat D66 geen natuurlijke achterban heeft, wordt de partij als geen ander het ene moment opgeblazen en het andere moment weer onderuit geschoffeld. Er is een dikke geschiedenis van D66 verschenen en daarin zie je dat proces weergegeven: Tussen ideaal en illusie, van Menno van der Land.

D66 is geen partij die zich erop voor kan laten staan ergens voor te zijn, want niemand in die partij weet wat dat dan wel zou kunnen wezen. Daarom heeft de partij zich de laatste zeventien jaar geprofileerd als een partij die ergens tegen is:

Tegen Fortuyn, waarbij Anne Frank uit de kast werd getrokken.

Tegen Geert Wilders, waarbij geprobeerd werd hem in de nazihoek te drukken.

En dan nu tegen Baudet, door hem als racist neer te zetten.

Pechtold is daarbij nooit alleen in het linkse spectrum, dus hij moet altijd harder schreeuwen dan de rest. Wie het hardste schreeuwt haalt de meeste morele bonuspunten binnen. En dat is het wedstrijdje op links. De media staan ze daarbij altijd hulvaardig ter zijde.

Vandaag was er een D66 congres, en daarin zegt Pechtold dat hij zich hard wil maken voor een referendum. Dit direct nadat hij het bestaande referendum, dat nog maar één keer had plaatsgevonden, had afgeblazen, met enorme voortvarendheid.

En dat referendum was niet goed, want de motivatie van de organisatie zou niet deugen:

“Het was een schijnoplossing. Ontoereikend, verwarrend, en vals in gebruik. Bij het Oekraïne-referendum gaven de initiatiefnemers toe dat hun doel eigenlijk het ondermijnen van de Europese Unie was”.

Nou en, zou je zeggen. Mensen kunnen bij een referendum hun stem uitbrengen. Het enige wat dan telt is hun eigen motivatie. Wil D66 soms een referendumwet indienen waarbij eerst de initiatiefnemers van een referendum op hun motieven worden getoetst?

Wat doet dat er allemaal toe?

Het zijn oneigenlijke argumenten dus, waarmee Pechtold aankomt, en dat is typerend voor iemand die als hypocriet door het leven gaat.

Het enige wat duidelijk is: Met dank aan de actieve inzet van D66 is het referendum de kop omgedraaid. En zeker met dit kabinet, wat bestaat uit verklaarde anti-referendum partijen, gaat het er zeker niet van komen.

En dan maar blijven roepen dat je de partij van de democratische vernieuwing bent. Volstrekt schaamteloos.

En hoe gaan ze dat aanpakken?

In het najaar komt D66 met nieuwe plannen voor democratische vernieuwing. Het wetenschappelijk bureau van de partij werkt aan een nieuwe visie op het voor de partij gevoelige en belangrijke onderwerp. Daar moeten nieuwe, concrete voorstellen uit gaan rollen, waarbij D66 ook binnen het kabinet speelruimte zal moeten zien af te dwingen om die plannen erdoor te krijgen.

In 1966 begon D66. Het referendum was het belangrijkste verkiezingsitem. Nu schaffen ze dat referendum af, en gaan er vervolgens maar weer eens over zitten nadenken.

Zoveel nihilisme. Zoveel hypocrisie. Daar zijn werkelijk geen woorden voor. Misselijkmakend.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this pageEmail this to someone

6 Reacties

 1. Sint Nicolaas

  5 maart 2018 op 15:58

  Goed stuk joost en eigenlijk weinig aan toe te voegen omdat Sint er ook geen woorden voor heeft. Als je die Pechtold zo volgt en de uitspraken waar hij mee komt dan is dat puur paniekvoetbal. Hij loopt om zich heen te slaan als een idioot. Is dat een afleidingsmanoevre ? Sint denkt van wel. Zijn partij heeft immers het volk achterlijk verklaard en tegelijkertijd monddood gemaakt, de Russen geschoffeerd en uw organen tot staatseigendom bestempeld. Het zal me niet eens verbazen als dit vanuit de €U geregiseerd wordt. Ze zijn immers zo €urofiel als de neten. We zitten in een zeer beklemmende film waarin het volk steeds verder de grond in getrapt wordt en de regenten de waanzin nabij zijn. Hij probeert af te leiden door anderen te demoniseren terwijl hij en zijn partij de grootste bedreiging vormen voor ons voortbestaan. Dit alles is zeer bedenkelijk en kan slechts hopen dat ze ongelooflijk afgestraft worden op 21 maart.

 2. Europese politiek vandaag is en eindpunt van een juiste man op zijn plaats. Wie dat uitmaken zijn op hun beurt afhankelijk. Van wie is samengevat, NATO/Bilderberg, en mensen met meer geld als verstand. Pechtold en soort zijn hun lakeien. Bij twijfel lees geschiedenis vanaf 1918 tot Meimaand in 1940.
  Daarna is een ander verhaal. Opgeschreven door L de Jong, de expert student die vluchtte.
  En de juiste man was om geschiedenis op te schrijven van Nederland. Over een periode dat hij, veilig, in Londen woonde. Hij, en veel andere landgenoten, waren de grote afwezigen bij landingen in Arnhem en Normandië. Niet afwezig waren landgenoten bij wat oostfront werd genoemd die tijd. Pechtold en soort stammen af van goed landgenoten, niet fout. Dat verklaard hun eigenaardigheid en liefde voor alles wat zigzag door het leven gaat. In een bio industrie met varkens en kippen is voedsel, slaap, en dak boven het hoofd kenmerkend. Ook mensen zijn hiervan slachtoffer.

 3. Leo KarelJan

  4 maart 2018 op 13:40

  D66 is de absolute kwaadaardigheid, de groteske arrogantie, de debiele politieke correctheid, het smerigste opportunisme, stupide denkbeelden, islamknuffelarij en vuile karakters. Dit alles vind je terug in hun malafide hoofdman, genaamd Pechtold. Het komt uit de onderste lagen van het riool.

 4. Weet niet of er een overschot aan psychiaters en/of psychologen is maar met deze meneer Pechtold kunnen ze nog een tijd vooruit. Ik volg de politiek met enige belangstelling en het heeft er alle schijn van dat Pechtold ze niet allemaal meer op een rij heeft. Hij wordt ook te dik en weet uit betrouwbare bron, Pechtold zelf, dat hij zeer veel belang hecht aan zijn verschijning. Verder vind ik het beangstigend dat de hele Tweede Kamer fractie van D66 EN die van de Eerste Kamer doen wat Pechtold wil. Van de D66-kiezers is een kwart (25%) voor het behouden van raadgevende referenda, wil één op de zes (17%) zowel raadgevende als bindende referenda en is slechts 7 procent voorstander van alleen bindende referenda in ons land. De afloop van het Oekraïne-referendum speelt hier een rol in.
  Let vooral op dat laatste cijfer van 7%. Dit raadgevend referendum, waar hij en Jetten zo hoog over opgeven, komt er dus ook niet (of juist wel omdat Pechtold schijt heeft aan wat zijn achterban)
  Ter…

 5. Ik weet niet wat erger is, Pechtold of de mensen die er op stemmen? Schaamteloos in hun bedrog omdat ze er mee wegkomen, en ze zijn vet aan het winnen. Om gek van te worden.
  Er is in Nederland kennelijk een efficiënt systeem om de heersende macht in het zadel te houden, het probleem is dat dit niet is gebaseerd op democratische principes. Het zijn m.i. ‘oude’ machtsstructuren, denk in de richting van koningshuis en bedrijfstop, die niet aan het licht komen omdat ze de media in de zak hebben
  Dan is het in de Verenigde Staten toch een stuk beter geregeld dat een outsider als Trump de verkiezingen kan winnen, ondanks dezelfde tegenstand als in Nederland.

 6. Fijn dat je weer zo voortvarend bezig bent Joost!
  Met D66 is het net als bij andere kartel partijen nooit de bedoeling om “mooie” problemen die ze zelf veroorzaakt hebben op te lossen want dan zijn ze hun bestaansrecht kwijt. Zoals met de PVDA gebeurd is. Eigenlijk in eigen mes gevallen.
  Zoals de immigratie door Merkel bedoelt is voor een niet bestaand probleem heel Europa met problemen opzadelen waar weer veel politiek gesteggel over komt wat politieke bestaansrecht garandeert. Het echte probleem voor de nep politici zijn partijen die het echte onderliggende probleem willen aanpakken. Die worden dan ook in alle Europese landen gebrandmerkt. De vraag is: Hoe lang kunnen ze het nog volhouden tot de echte politieke aardbeving…. Want eens komt de echte klap…Zoals in de VS. Daar kan geen Twan of Jinek, DWDD iets aan veranderen als die komt.

© 2023 De Nieuwe Realist

Thema door Anders NorénOmhoog ↑