Door de VS en zijn stromannen hier moeten we Russen haten

Geert Wilders droeg, tijdens zijn bezoek aan Moskou, een speldje dat de Nederlandse Russische vriendschap zou uitdrukken en hij kreeg daarom vandaag de hele dag in de media stront over zich heen.  Want dit zou een belediging zijn voor de nabestaanden van MH17. Want het was toch bewezen dat ‘de Russen’ de MH17 hebben neergehaald.

Een Nederlands Kamerlid heeft niets te zoeken in Moskou, aldus de woordvoerder van de nabestaanden:

‘De voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17 laat weten ,,Op zich is het al bijzonder dat een individueel Kamerlid het nodig vindt Rusland te zoeken. Dat terwijl de betrokkenheid van Rusland [bij MH17, red.] evident is.” Volgens hem is de actie van Wilders ‘ongepast’ en zo niet een ,,Verraad aan de nabestaanden, dat hij het nodig vindt ‘trots’ te zijn op de vriendschap.”’

Er is natuurlijk nog helemaal niets bewezen. Er is nog niet eens een datum vastgesteld voor een rechtszaak over MH17. We hebben het hier over het duurste recherche onderzoek sinds de oorlog, maar hard bewijs ligt er nog steeds niet op tafel. Dat weet iedereen ook wel. Maar de haat tegen de Russen  is zo groot dat iedere vorm van logica uit het raam gaat.

Voor zover ik weet, is Geert Wilders nooit afgeweken van het officiële Rutte standpunt dat de Russen schuldig zouden zijn. De PVV fractie heeft zich sowieso nooit kritisch geuit over het MH17 onderzoek.

Ook nu liet Wilders zich alleen in vredelievende termen uit op Twitter:

“Vrijdag nog een gesprek met de Russische vice-minister van BuZa. Maar vandaag met Vz Duma-cie BuZa al veel gemeenschappelijke uitdagingen besproken: handel, Oekraïne, EU/NAVO, sancties en islamisering EU. Heb uiteraard ook gezegd dat we volledige medewerking mbt MH17 verwachten.”

Of hij tweet er pragmatische, verstandige dingen over:

‘Rusland beleid kabinet is een ramp. Ophitsende leugens over Groot Rusland van VVD/Zijlstra, onverstandige uitbreiding NAVO/EU, sancties die onszelf raken enz. Dat moet anders. In ons belang. Rusland moet een partner worden ook in de strijd tegen islamterreur en massaimmigratie.’

Wat is hier nu kwetsend aan?

De houding van Wilders ten aanzien van Rusland is eigenlijk dezelfde als die van de Nederlandse regering ten aanzien van China: Blijf met ze in gesprek. Houd de mensenrechten op de agenda. Als het over China gaat, is het beleid van Nederland wel rationeel. Dan gaan handelsbelangen voor.

Nederland is een klein land als het gaat om militaire en politieke macht, maar een groot land als het gaat om economisch belang (Het Bruto Nationaal Product van heel Rusland staat gelijk aan het BNP van de Benelux) en er valt dus veel te winnen bij het aanhouden van goede, commerciële, banden met Rusland, en er is alleen maar te verliezen bij de huidige EU boycot tegen Rusland.

De Russische economie stelt op wereldniveau weinig voor.  Met een gezonde economische relatie met Rusland heeft Europa, en ook Nederland, alleen maar te winnen. Al was het maar doordat een groeiende Russische economie in het voordeel is van Europa.

Maar ten aanzien van Rusland lijken bij Nederland alle remmen los.

Alexander Pechtold zei onlangs over de Russen:

“Ik moet de eerste Rus nog tegenkomen die zijn fouten zelf rechtzet.”

Let wel: Hij had het hier niet over het beleid van Poetin, maar hij had het over alle Russen: Dat zouden dus allemaal onverbeterlijke leugenaars zijn. Allemaal! Een domme en ronduit discriminerende uitlating. Enkele Russen in Nederland deden dan ook aangifte. Maar het OM lijkt niet geïnteresseerd om dit op te pakken. En de verontwaardiging in de media bleef uit. Zeggen dat alle Russen onverbeterlijke leugenaars zijn, is kennelijk ‘normaal’ . Dat zegt alles over het haatklimaat hier.

En dan was er nog de affaire Zijlstra:

‘Onder meer op een VVD-congres in mei 2016 waarschuwde Zijlstra zijn kiezers voor een oorlog met Rusland. ‘Ik was begin 2006 aanwezig in de datsja van Vladimir Poetin’, zegt Zijlstra in de toespraak die online nog circuleert. ‘Ik was medewerker. Ik was weggestopt achter in het zaaltje waarin het plaatsvond. Maar ik kon heel goed horen wat het antwoord van Vladimir Poetin was op de vraag wat hij verstond onder Groot Rusland. Want Groot Rusland is waar hij naar terug wil. En zijn antwoord was: dat is Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne en de Baltische Staten. En Kazachstan was nice to have.’

De opschepperige en alarmerende sensatie uitspraak op het VVD congres was gebaseerd op een leugen. De minister moest daarop aftreden. Maar is er iets van geleerd? Duidelijk niet. Zijlstra mocht gelogen hebben, dat Poetin streeft naar een Groot-Russische rijk, en dus een directe bedreiging zou vormen voor Europa, wordt domweg nog steeds aangenomen als een feit. Een feit dat nergens op is gebaseerd.

 

Marie-Thérèse Ter Haar leeft en werkt veel in Rusland en in Nederland. Ze sprak en spreekt continu Russen en Nederlanders, en constateert dat de vijandelijkheid aan beide kanten alleen maar toeneemt. Berichten in de media staan lijnrecht tegenover elkaar. Het is zo absurd, dat ook zij, als kenner, regelmatig aan het twijfelen wordt gebracht; is er nog wel ruimte voor enige nuance? Kunnen we nog wel een beetje normaal doen? Ze schreef daar onlangs een inzichtelijk boekje over: Rusland en het Westen: De Ontgoocheling.

Maar voor zo’n gematigd stemgeluid uit het midden lijkt in de media nauwelijks aandacht. Marie-Thérèse Ter Haar geeft continu lezingen in het land, maar in programma’s als Nieuwsuur en Buitenhof worden alleen Ruslandvreters als Hubert Smeets aan het woord gelaten.

In een recent, uitgebreid interview op de website Novini zei Marie-Thérèse Ter Haar:

‘Door de demonisering van Rusland begint er een draagvlak te ontstaan voor het voeren van een oorlog. Aan beide zijden.’

En dat lijkt me niet overdreven. De oververhitte sfeer is levensgevaarlijk. En totaal onnodig. Rusland streeft niet naar wereldheerschappij. De tijden van Stalin zijn allang voorbij. Rusland streeft hoogstens naar regionale dominantie. Wanneer het land meer in de Europese invloedssfeer getrokken zou worden, is dat uiteindelijk alleen maar positief voor iedereen.

Maar wie dat nu in Nederland zegt, is sowieso al een Poetin troll, of zoiets.

Waarom moeten we de Russen haten? Dat moet van de VS, stelt Marie-Thérèse Ter Haar terecht vast. Het is die stille lobby die uit de monden van Zijlstra en Pechtold klinkt:

China en Rusland zijn opkomende machten, en de VS willen die de kop indrukken omdat ze streven naar alleenheerschappij. Zie de Wolfowitz-doctrine die ik in mijn boek noem, en Project For A New American Century. Natuurlijk speelt ook de lobby van de Amerikaanse wapenindustrie een grote rol. Die heeft er belang bij dat de spanningen tussen Oost en West in stand worden gehouden.

Wij in Nederland worden meegezogen in dat Amerikaanse verhaal van gecreëerde vijanden. We kunnen kennelijk niet onze eigen koers bepalen.

Een huiveringwekkende gedachte. De Deep State in de VS heeft voordeel bij een oorlogsachtige toestand. Spanning brengt de wapenindustrie winst. Uiteraard zal zo’n oorlog nooit op Amerikaans grondgebied, maar wel op Europees grondgebied worden uitgevochten.

Marie-Thérèse Ter Haar: Rusland en het Westen: De Ontgoocheling.

 

 

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

13 Reacties

 1. Waar een klein land groot in kan zijn , het in opdracht demoniseren van een grootmacht ,want je moet wel heel dom zijn als je op eigen initiatief Rusland op de puntjes wil wijzen , met een daad die helemaal niet bewezen is maar alleen steeds word gebruikt in het belang van de V.S. en over de emotionele nabestaanden , die niks liever hebben dan dat de onderste steen boven komt , maar die door de politiek steeds verder begraven word .Want ook oekraïne ligt tegen Rusland aan en dat zal en moet bij de NAVO komen zo dat de( vijand) totaal omsingeld is , en als dan Rusland ook even zijn spierballen laat zien , schieten ze gelijk in een stres.en wat is dan makkelijker om Wilders het zondebok te laten zijn , maar hij is tenminste eerlijk , hij heet geen Albe Zijlstra , en is geen VVD er meer .

 2. Ik heb nooit iets begrepen van dat oorlogsdreigings verhaal of waar dat z’n oorsprong vindt, tot ik me zojuist realiseerde dat een oorlog tegen Rusland het ultieme middel is om de EU te verenigen.. F*ck!!

  Nu ik er even over nadenk, ik zie de meedogenloze EU elite er voor aan. Niet dat ze voorop in de strijd gaan..

 3. Vervolg:
  Hoe een land van 40 miljoen mensen economischer belangrijker kan zijn dan een met 145 miljoen, dat is iets dat kennelijk geen enkele journalist schijnt te interesseren. Het economische boycot van Rusland schaadt al jaren onze export.
  Kennelijk is aan de Liberalen in West Europa en hun maatjes in de US alles aan gelegen om de verhoudingen met Rusland op scherp te houden. Desnoods zelfs met een oorlog. Dat zou goed zijn voor de wapenindustrie en een vernietigde Europa goed voor George Soros.
  Over de VS onder Trump: ik heb hem vaak horen zeggen dat hij Rusland niet als de vijand ziet maar juist als bondgenoot tegen het Islam terrorisme en expansiedrift.
  Dat is dan ook precies de reden dat hij van de gevestigde Liberale orde moet mislukken.

  • @Observer59. Trump is bij lange zo gek niet als men ons wil doen geloven. Trump is een pragmaticus en een harde zakenman afkomstig uit een wereld waar hij werd afgerekend op resultaten, niet op slap geouwehoer. Obama was een begenadigd orator maar kon nog geen deuk in een pakje boter slaan. Onder Obama is er heel veel naar de knoppen gegaan. Voorlopig vind ik dat Trump het helemaal zo slecht niet doet. Hij lult niet, maar poetst. En dat is even schrikken voor al die gezapige ambtenaren die al jaren wegkomen met niets doen, lak aan het volk hebben en de eigen belangen behartigen.

 4. De VS en zijn stromannen is al net zo generaliserend als …de Russen…
  Het was zeker ten tijde van Obama de bedoeling om verder op te rukken naar het Oosten. De Liberale politiek, gemastermind door George Soros en zijn EU Stromannen en ook heel veel vrouwen, was zeker erop uit om de Ukraine onder de Russische invloedssferen weg te halen. In tegenstelling tot Cuba destijds, grenst Ukraine wel aan Rusland en is een groot deel van de bevolking Russisch of pro Russisch. Vergeet ook niet dat de huidige regiem in Ukraine de macht met geweld en met steun van EU clowns, heeft gegrepen. De verkiezingen daarvoor waren immers gewonnen door een pro Russiche partij. Corrupt of niet. Want corrupt zijn ze allemaal, inclusief de EU topmannen die daar grote economische belangen hebben om het land in te lijven. Iets met een groot Belgische aannemer en zo.
  Onze regering is al net zo corrupt. Het negeren van het referendum werd ons dom volk verkocht als zijnde van economische belang. Hoe een land…

 5. Wie bedoel je met de stromannen van de VS? De EU en de NAVO neem ik aan? Het recept is tamelijk simpel. Als een regiem snode plannetjes koestert (landjepik e.d.) dan heeft het een zondebok nodig om deze aan de man te brengen. Adolf mobiliseerde zijn troepen tegen de Joden en de Communisten (Sovjetunie). De VS en de EU c.s. tegen een z.g. groot Rusland (Halbe Zool), waarbij “der Judenfrage” is uitbesteed aan de “Palestijnen” (13 miljoen minister Kaag D666). En natuurlijk niet te vergeten aan Iran en de Hezbollah. Ondertussen is de NAVO geheel tegen de afspraken in naar het oosten opgerukt zodanig dat Rusland zich omsingeld en bedreigd voelt. zie: http://www.michielklinkhamer.com/politics/de-uitbreiding-van-de-navo-naar-het-oosten/ Nu wordt alom aangenomen in de politiek en de media dat Poetin zich hierbij maar neer heeft te leggen. Zo niet dan wordt er moord en brand geschreeuwd en wordt Rusland dát verweten, waar ze zelf mee bezig zijn (een groot Europa). Het is dezelfde…

  • blauwdruk van het politiek correct denken, die ook hierop wordt toegepast. Een ieder die anders denkt afschilderen als heel fout en verkeerd zonder op de feiten in te gaan. En ik moet zeggen, tot nu toe komen ze hier nog aardig mee weg ook.

 6. @Nico Spaak. Precies. De Hoop Scheffer heeft in een interview ook al eens iets dergelijks aangehaald. Het is de NAVO (EU) die de al in de jaren 90 gemaakte afspraken schond, niet Rusland! En die 3 Brusselse ophitsers op het Maidanplein in de Oekraïne hebben nog wat extra olie op het voor gegooid. Geen wonder dat Putin ‘not amused’ was. Ik sluit me aan bij Wilders’ gedachten. Ik denk dat we veel meer hebben aan een goede band met Rusland dan dat veel mensen zich realiseren. We zouden ze nog wel eens hard nodig kunnen hebben als verdedigers van onze Westerse waarden. Want Putin zit niet te wachten op de islam die aan zijn voordeur staat te dringen. En dan gaat er wél van komen met de huidige gang van zaken in Europa.

 7. Ergens vreemd, nu neemt Wilders de diplomatieke koers in tegenstelling tot alle andere politici die zich achter de oorlogretoriek verschuilen.
  Niet moeilijk te bedenken waarmee je het meeste resultaat zult behalen incl. het MH17 dossier. Onbegrijpelijk van nabestaanden om zo negatief te reageren. Willen ze de daders dan niet vinden? Denken ze dat Rutte die onderste steen soms in zijn eigen torentje makkelijker zal vinden dan zelf naar Rusland te gaan. Wilders als geopolitiek leider die oplossing gericht bezig is maakt de anti wilders kliek razend.

 8. Vervolg : Dat leverde foute Nederlanders, en hun kinderen op. Ook te danken aan Rusland. Had Adolf gewonnen dan had fout goed geweest. Het grootste verlies was Indonesië. Ook met inzet van veel fout SS landgenoten, een permanent verlies. Indirect, de schuld van Rusland. Europees bekeken is Rusland het enigste land wat zorgde voor oorlogen zoals de Vietnamese. Door Europeanen af te schilderen als kolonisten met een plaat voor hun kop. Terwijl vriendschap en vrede hun doel was, niet uitbuiting. OXFAM en arts over de grens mensen als bewijs. Dit allemaal gebeurde voor MH17. Een gebeurtenis, misdaad, wat om een dader vroeg. Elke goede Nederlander, niet de foute, wist direct wie dat was. 3 x Raden, juist.

 9. Onbedoeld maar wel interessant is het Nederlands commentaar op MH17 nieuws gedrag. Heel veel gaan uit van een hun vertelde waarheid onderste Zijlstra steen. Dat gebeurde ooit eerder. De oorzaak, toen ook, Rusland, en hun revolutie. De gevolgen voor Nederland waren enorm groot. De opkomst van de N.S.B en hun handleiding Mein Kampf boek was het tegengewicht tegen communisme[ Rusland ]

 10. Goed artikel.
  Ik begrijp niets van die negatieve reacties tav Rusland. En wat betreft MH17, de NL politici die Kiev bezoeken dat mag. Terwijl Oekraine bewezen schuldig was aan het openhouden van het luchtruim boven Donbas.
  Het zijn de Amerikanen die Rusland willen ondermijnen. En staan onze politici te dringen om ze hierin bij te staan, de stumperds. De media doet de rest. Bijna de gehele NL bevolking is gebrainwashed tov Rusland. Goedkoop aardgas en een ononderbroken levering daarvan schijnt niet belangrijk te zijn. Wat een (gevaarlijke) kolder.

 11. De Hermitage a/d Amstel, is dat géén klap in het gezicht van die MH17-nabestaanden? Gisteren gewoon op TV, hoe TWEE Nederlandse museumdirectrices Russen fêteren.