Vogelaarwijken mislukt, goh, hoe kan dat nou?

Met een leger vormingswerkers, speelplaatsbouwers en raamkozijnschilders ging ooit minister Vogelaar er tegenaan om veertig uitgezochte arme wijken erbovenop te helpen. Ze wist vooral de pers te mobiliseren. Die werd met busladingen aangetrokken om te kijken hoe arm mensen het in sommige buurten hadden en hoe een grootschalige overheidsprogramma ervoor moest zorgen dat het allemaal beter werd voor ze. Ik ben toen zelf nog eens meegegaan als journalist met zo’n bus. Het was één grote lachwekkende pr show.

We zijn nu tien jaar verder en weten dat het niet beter is geworden. Wat we tien jaar geleden al konden bedenken.

Ja, sommige vroegere Vogelaarwijken in Amsterdam zouden erop vooruit gegaan zijn, werd in 2006 gemeten. Maar dat gold vooral de wijken binnen de ring waar rijke, jonge, hippe blanken gingen wonen, en de huur- en koopprijzen omhoog gingen. Had dus niets te maken met enige Vogelaar effect, maar alles met de zogeheten gentrificatie waardoor de problemen werden verschoven naar andere buurten en deels andere steden.

In werkelijkheid blijft de armoede en de verloedering, die het gevolg is van de massamigratie, overal hetzelfde. Keer op keer wordt dat trouwens opnieuw gemeten. Al in 2016 bijvoorbeeld. Toen werd vastgesteld dat nog steeds 800.000 mensen in een slechte buurt wonen. En nu mag de vroegere minister Vogelaar weer eens komen uitleggen dat het mislukken van de Vogelaarwijken niet haar schuld is, maar komt door het slechte beleid van de bewindslieden na haar.

Het echte probleem is het krampachtige maakbaarheidsgeloof. Armoede, werkloosheid, criminaliteit; het zou allemaal op te lossen zijn want in essentie zijn alle mensen gelijk.

Dit soort illusies kosten steeds weer enorm veel geld, brengen steeds weer een hoop overbodig gelul voort, en leiden altijd weer tot teleurstellingen die over de schutting gegooid worden.

Niemand wordt hier wijzer van.

Is er een oplossing? Ja, sluit de open grenzen. Meer politiecontrole. Beter onderwijs waarbij je niet op de hurken gaat zitten. Maak mensen zelf verantwoordelijk voor hun eigen leefomgeving.  Geef ze niet de illusie dat vadertje staat alles zal oplossen.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this pageEmail this to someone

8 Reacties

 1. Lijkt off-topic maar is het niet:
  VS: immigratie erin, industrie eruit, bezuinigingen
  UK: immigratie erin, industrie eruit, bezuinigingen
  NL: immigratie erin, industrie eruit, bezuinigingen

  Maar ik mag weer fijn stemmen de 21ste, hiep hoi!

 2. Vogelaarwijken waren een papieren tijger.
  Ikzelf ben de overtuiging toegedaan dat immigratie is gebruikt /
  misbruikt om de autochtone bevolking te verdrijven.
  Zo beleef ik de situatie in Amsterdam althans
  .
  1. Immigratie, islamisering, criminaliteit, verloedering,
  verpaupering
  2. De oorspronkelijke bewoners zoeken hun heil elders
  (Purmerend, Alemere, etc)
  3. Ingrijpen, slopen, prachtige maar nagenoeg onbetaalbare
  wijken bouwen:
  4. Kassa.

  Handig om de verschillende delen van de bevolking tegen elkaar
  uit te spelen.

 3. Leo KarelJan

  2 maart 2018 op 15:24

  Inmiddels zijn de achterlijkheid en krankzinnigheid bij de elite nog veel groter: zelfs het klimaat is in hun ogen maakbaar. Stop CO2 onder de grond en meer van dat soort miljarden kostende baarlijke nonsens en je beperkt de zogenaamde temperatuurstijging. Over totale gekte gesproken!

 4. Sint Nicolaas

  2 maart 2018 op 14:53

  Wel of geen Volgelaarwijk, het gaat niet om de wijk, de huizen, de straten en het meubilair maar om de lieden die in die wijk wonen. Als je denkt een Vogelaarwijk op te knappen en dezelfde lieden blijven er wonen dan schiet je geen moer er mee op. Een beetje verf, een schommeltje, nieuwe prullenbakken staat wel leuk maar de ellende blijft er wonen. Wij hebben zelf aan de rand van zo’n wijk gewoond die echt totaal verloederde en vol zat met MO en Afrikaans tuig. Het was een regelrechte hel om daar doorheen te lopen/fietsen/rijden. Zal er niet te veel over uitwijden, dat heb ik in eerdere plemps al uitgebreid beschreven. De gemeente en WBV toendertijd kregen het op de heupen om die wijk op te knappen. Huizen werden gesloopt, gerenoveerd, groen en bestrating aangepakt en jaren nadat wij NL gillend verlaten hadden hoorden we van kennisen en buren daar dat er niks veranderd was. Dezelfde straat terreur, verloedering, samenscholingen, herrie, ruzies, drugs, geweld, criminaliteit. Van…

  • Sint Nicolaas

   2 maart 2018 op 15:02

   hetzelfde laken een pak. Terug bij af. Dezelfde parallelle samenleving als voorheen. Ze leven in hun eigen wereld en daar komt practisch niemand tussen. En kom niet aanzetten dat ze gediscrimineerd worden, die lui werken het zelf in de hand door zich continu af te zetten tegen de geldende normen en waarden, het slachtoffer uit te hangen, misbruik te maken van sociale voorzieningen, het afwezige respect voor NL en zijn bevolking. Decennia lang is NL behoorlijk tolerant geweest, engelengeduld hebben we met ze gehad maar is er enige vorm van dankbaarheid te bespeuren ? Of integratie ? Alleen taalkundig al spreekt het gros van de 2e/3e generatie nog belabberd Nederlands. Vogelaarwijken ? Ghetto’s zijn het en ghetto’s blijven het.

 5. Ella Vogelaar is een adept van het roze bloemetjesdenken uit de jaren zestig. Hup met de beentjes en zeer gekant tegen het heersende gezag. Voor een gedetailleerde studie over dit fenomeen zie: “de hupbloemerij” van Marten Toonder. Onze maatschappij heeft zich vanuit die periode ontwikkeld richting femininiteit (de verwijfde samenleving). Hiertegenover staat de masculine samenleving die het invasieleger van de immigranten met zich meebrengt. Voor uitleg van deze begrippen : https://mens-en-samenleving.infonu.nl/sociaal-cultureel/56664-vijf-dimensies-van-hofstede.html
  De softe westerse cultuur ziet zich nu geconfronteerd met harde niet voor rede vatbare importculturen en weet niks anders te bedenken dan wegkijken, bagatelliseren ontkennen en uiteindelijk onderwerping. Dat dit alles ook nog eens geregisseerd wordt door de elite in Brussel maakt het allemaal nog extra zuur. Want alle krachten vanuit onze samenleving om de strijd aan te gaan worden van overheidswege tegengewerkt en…

 6. Na de boosheid over de moord op Fortuyn mocht even, harde tante, Rita Verdonk optreden, maar die werd al snel weer vervangen door het absoluut tegenovergestelde linksgekkie Vogelaar. De woede over Fortuyn was kennelijk weer onder controle.
  Mooi land toch dat Nederland, blij dat ik al een tijdje ben opgerot.

© 2023 De Nieuwe Realist

Thema door Anders NorénOmhoog ↑