Nederland heeft extreem hoge belastinginkomsten, inkomsten uit gas en olie, en een fors handelsoverschot. Er komen bakken geld binnen dus…. het zou goed moeten gaan en we zouden een gezonde overheidsbegroting moeten hebben. Toch geven we steeds maar weer structureel meer geld uit dan er binnenkomt. Hoe kan dat? En waarom gebeurt dit?
We hebben de bevolking van een wereldstad, maar een overheid met luxe organisatie en een ambtenarenapparaat, die doet alsof dit een ontzettend groot land is. De overheid houdt van “Wichtigtuerei.” Internationaal willen we ook natuurlijk graag voorop lopen, met alle kosten die dat uiteraard met zich meebrengt. Met 1 miljoen ambtenaren en allerlei lagen aan bestuurders,managers, landelijk of provinciaal, waterschappen, gemeentes, raden van en voor weet ik het allemaal,subsidieclubjes en nog een duizendtal stichtingen die allemaal nul geld verdienen en meestal alleen maar geld kosten.
Die overheden gaan echter heel slordig om met het zuurverdiende belastinggeld van haar burgers. Meestal lijkt het wel of er alleen nog maar pure minachting is voor de belastingbetaler. Beslissingen durven ze niet te nemen. Liever eerst nog een onderzoekje doen en vervolgens nog een. Moeilijke of lastige beslissingen, dan maar lekker vooruit schuiven.
Miljarden worden verspild aan onzin, ICT projecten die niet werken, Vogelaarwijken, multicultuur, commissies die iets moeten uitzoeken wat al bekend is, regelgeving, wachtgelden, slecht bestuur, te veel bestuurders en managerslagen. En ook nog eens miljarden ontwikkelingsgeld geven aan onbetrouwbare en corrupte landen. Daarbij ook nog eens de vele subsidies voor kunst, (multi)cultuur, integratie en noem maar op.
We staan bovenaan als het om geven gaat en volgens sommigen moeten we nog meer geven. We bieden onderdak aan vele asielzoekers en hoewel we daar ook globaal gezien bij de top horen, moet het nog meer worden.
Gemeenten proberen ook nog eens extra geld te kunnen vangen door, voor bijvoorbeeld een bouwvergunning voor een dakkapel, 700 Euro te vragen. Is er geen geld, dan worden tarieven verhoogd of er komen nieuwe regels die dat mogelijk maken.
Het adagio luidt: als er niet genoeg geld is maak het duurder.
Ons sociale systeem is zo lek als een mandje. Blind wordt geld uitgeleend aan wie daar maar om vraagt. Bizar dat je met zoveel ambtenaren niet eens een fatsoenlijke controle kunt uitoefenen.
Slechte wetgeving, dank zij ons belachelijk politiek systeem van vele coalities, waardoor heel vaak slechte wetten ontstaan, die, zo gauw ze getoetst worden door de rechter, al weer verdwijnen of veranderen. Ons politieapparaat heeft een zeer lage score als het gaat om het oplossen van criminele zaken, maar de boetes hier zijn vaak hoger dan in andere EU-landen.
Ook krijgt mijn gevoel voor rechtvaardigheid een tik als ik zie hoe klokkenluiders in de bouw of in de zorg het leven moeilijk gemaakt wordt, terwijl iemand die een woningcorporatie oplicht (Vestia, Staal) niets hoeft te vrezen.
Nederland is voor de helft links en de rest is gematigd rechts. Toch hebben we 3 NPO zenders die voornamelijk links zijn in hun berichtgeving zodat er toch een behoorlijk vertekend beeld van de werkelijkheid ontstaat. Daarbij een zorgstelsel dat het aantrekkelijk maakt voor aanbieders (specialisten, ziekenhuizen, fabrikanten) om zo veel en zo hoog mogelijke rekeningen te declareren. De baasjes bij die clubjes willen ook nog eens veel meer verdienen als de norm en dat lukt ook nog. Juridisch is dit lekker dichtgetimmerd.
Alle bovenstaande verspilling moet betaald worden door steeds minder werkenden, zo’n 7 miljoen nog maar. De andere 9 miljoen moeten allemaal betaald worden en willen natuurlijk ook allemaal op het welvaartsniveau van de werkenden zitten.
Het is een merkwaardig soort extreem socialisme.
Socialisme en solidariteit werken alleen goed als het merendeel sterk is en slechts een klein gedeelte zwak. Als je maar een paar sterken hebt die een veelvoud aan zwakkeren moet onderhouden, dan valt het systeem langzaam maar zeker om.
Wat doen we?
We praten en praten, commissie hier, onderzoek daar en maar proberen de overheidsuitgaven in balans te houden door alles duurder te maken, meer belastingen te innen en minder te geven aan de burger. Prioriteiten stellen en moeilijke zaken oplossen lukt maar niet en dit alles wordt vooruitgeschoven om later op terug te komen. Tot dat de verkiezingen weer voorbij zijn en alles weer gewoon verder gaat.
Niemand die zegt, dit moet anders, want het kan anders.
11 oktober 2014 om 15:19
”Nederland is voor de helft links en de rest is gematigd rechts”????????
Zit er een steekje bij je los Peter Blanken
11 oktober 2014 om 18:20
hoe zit het dan volgens jou ?
11 oktober 2014 om 19:27
Wat is dat nou voor een vraag? Wat is er in Nederland nog links dan? De PvdA of SP? Laat me niet lachen. Jaknikkers en meestemmers zijn het om hun baantje maar te behouden. Schijnoppositie plegen ze. De vakbonden? Niets is zo geinfiltreerd als deze PvdA clubs. PVV? Zeggen zelf rechts te zijn. Nou, de VVD dan maar. Die zijn toch voor de arbeiders (ha ha)
Links zit onder de knoet is is monddood gemaakt. Maar geen zorg hoor, de tijden zullen veranderen, dat kan ook het kapitalisme niet tegenhouden.
En de rest ‘gematigd’ rechts? Morgen staan ze te juichen als Nederland ergens de oorlog verklaard (of is dat vandaag al). Nee, Nederland is zeker niet links, maar ook niet gemamatigd rechts. Wie zong dat ook al weer over de Nederlanders: Die zijn mening over ALLES uit het ochtendblaadje haalt.
Ja, Arjope, gelukkig beginnen steeds meer mensen wakker te worden. Dank aan internet.
11 oktober 2014 om 12:46
De blinde vlek van rechts. Het is de schuld van de te grote en machtige overheid..
De blinde vlek van links. Het is de schuld van de te grote en machtige corporates..
Momenteel zijn we in de situatie beland dat zowel de overheid als de corporates beiden te groot en machtig zijn geworden en de koek wordt niet groter of van betere kwaliteit.
We zien dit systeem gebaseerd op dollars momenteel als een plumpudding in elkaar zakken.
21 november 2014 om 16:49
Grote overheid kan je (in theorie) wat aan doen, en grote bedrijven ontlenen hun macht veelal aan wetgeving door overheden waar ze voor lobbyen. Voorbeeldje: schaf de winstbelasting in vpb en ib af (die grote bedrijven toch ontwijken) en verklein de overheid aan de kant van subsidies, OSW, etc. Dan ben je een heel groot concurrentienadeel van kleine bedrijven ten opzichte van grote kwijt.
11 oktober 2014 om 10:49
Dawg, dit is een statistiek. Daarom kun je met die cijfers alle kanten op. Een bekend iemand merkte al eens op dat “there are lies, there are damn lies, and there are statistics.
In dezelfde periode als waarvan u de cijfers vergelijkt is ook de bevolking gegroeid van 15 miljoen naar meer als 17 miljoen. Wat ook mee gegroeid is is het aantal ambtenaren, dat zijn er nu meer als 1 miljoen. Die kunnen dan lekker meetellen in het ‘gewerkte uren’ criterium, maar ze leveren niets op. Het kost ons geld.
Met hetzelfde gemak zou ik uit diezelfde statistieken af kunnen leiden dat het productieve deel van de bevolking steeds kleiner word. En dat ze wel meer werken, maar dat hun koopkracht niet evenredig mee stijgt. Die statistiek van u zegt niets over de lastendruk, die ook vrolijk mee is gestegen.
Steeds minder productieve mensen krijgen steeds meer en steeds hogere lasten op hun schouders geschoven.
11 oktober 2014 om 16:23
Ja, statistiek. En daar kun je niet alle kanten mee op, er is hooguit ruimte voor interpretatie. Het alternatief voor statistiek is een discussie op basis van het buikgevoel (niks mis mee, maar moet uiteindelijk wel bevestigd kunnen worden met meer objectieve informatie) en vooroordelen in plaats van feiten. Ik maak bezwaar tegen de vaststelling van Peter Blanken dat er steeds minder werkenden zijn. Als je kijkt naar zowel het totaal aantal gewerkte uren als het aantal gewerkte uren per Nederlander blijkt dat gewoon niet zo te zijn. Punt.
De discussie over nut en noodzaak van die uren is een andere. Dat die uren ons geld kosten (omdat ze direct of indirect) door de overheid betaald worden is een zinloos vertrekpunt in zo’n discussie. Ieder uur arbeid moet nu eenmaal betaald worden . Dat werk dat in overheidsdienst wordt verricht per definitie niks oplevert is volslagen onzin. Negentig procent van het overheids- en semi-overheidspersoneel in voetvolk dat uitvoerend werk verricht: plietsie, brandweer, verzorging en verpleging, voor de klas staan. Dat werk.
11 oktober 2014 om 17:00
Weer geheel juist Dawg. Trouwens, wat is er mis met overheidsbanen? Hebben jullie liever dat de arbeider uitgebuit wordt door een kapitalist? Loon-prijs en winst.
(Ik snap trouwens niet dat mijn commentaren nog steeds ter moderatie staan, terwijl er toch door een ander een nieuwe reactive is verschenen. Ze moeten dan toch al bij de redactie bekend zijn. Toch wel vrijheid van meningsuiting en kritiek hoop ik)
11 oktober 2014 om 17:03
Op hetzelfde moment dat ik bovenstaande plaatste, verschenen mijn reacties op deze site. Oprechte excuses redactie, ik heb te vroeg geklaagd.
11 oktober 2014 om 18:06
Er is natuurlijk wel een belangrijk verschil tussen enerzijds overheidsproductie en overheidswerk en productie en werk in de marktsector anderzijds. Wie voor de markt werkt moet het uiteindelijk de klant naar de zin maken, want afname en betaling van voor de markt geproduceerde goederen en diensten gebeurt op basis van vrijwilligheid. Aanbieders die het niet minstens even goed doen als de concurrentie lopen daardoor voortdurend het risico uit de productieketen weggedrukt te worden.Bij collectieve goederen ontbreekt die prikkel tot effiency, want betaling en afname van dit soort goederen zijn, bijna per definitie, verplicht. En dat betekent dat er andere mechanismen moeten zijn die er voor zorgen dat kosten en kwaliteit van het overheidsapparaat met elkaar in overeenstemming zijn en blijven. Tussen die laatste constatering en de opmerking dat de overheidsdiensten (economisch) niets opleveren en alleen maar geld kosten zit echter een wereld van nuance.
11 oktober 2014 om 19:36
Ik weet niet of bovenstaande een reactie is op wat ik schreef, Dawg, maar ik ben het hier gewoon mee eens. Het is alleen zo dat de overheid alle(?) productiebedrijven verkocht of (deels)geprivatiseerd heeft. Alles wat winst opleverd hebben ze verkwanseld dus. Een overheid kan best productiebedrijven runnen, dat is ook bewezen. Het zou de staatskas enorm spekken. Maar eenmaal verkwanseld krijgen ze het nooit meer terug. Ik hoef jou toch niet te vertellen wie er de baas is in de kapitalistische wereld.
11 oktober 2014 om 00:16
VVD al partij voor werkend Nederland. Welke dwaas gelooft dat nog? Met een beetje goede wil was de loonbelasting allang compleet afgeschaft. Hoe je een schuldencrisis trouwens wilt gaan oplossen door de belasting te verhogen is me nog steeds een raadsel. Je hebt schuld en je krijgt minder vrij besteedbaar inkomen om die schuld weg te werken.
Goedkomen doet het niet meer, iedere insider weet dat de kans op een depressie ala 1929 groter is dan dat die herstelleugenaars als Rutte en Blok gelijk gaan krijgen.
Er zijn meer trends die de neergaande spriraal versterken. Globalisering. Automatisering. De euro an sich zoals gezegd. De EU die ook in goede tijden niets bereikt. Vergrijzing. Dat laatste kun je de economie op inrichten, maar dan moeten die andere factoren niet teveel tegenwerken zoals nu het geval is.
We hebben vooral teveel mensen die niet meedoen zoals de auteur zeer terecht stelt, vooral teveel geimporteerde parasieten die naast de welvaart ook onze mooie, veilige leefomgeving verzieken.
10 oktober 2014 om 23:59
Leuk artikel. Het goede nieuws is dat de wal het schip gaat keren.
We modderen alweer een jaar of 7 voort sinds de financiele crisis begon. We hebben alles gedaan om weer geld in het systeem te pompen terwijl alle partijen moesten ontschulden. Het gaat niet werken en ook ‘dankzij’ de euro naderen we het startpunt van de echte crisis. Dan moet het wel anders.
10 oktober 2014 om 21:22
Dawg:
“Sinds 1985 stijgen het totaal aantal en het gemiddeld per Nederlander gewerkte aantal uren trendmatig.”
Als een gelijkblijvend aantal uren gemaakt moet worden door minder werkenden, stijgt het gemiddeld aantal gewerkte uren per werknemer. Als dan ook nog eens het totaal aantal uren stijgt, krijgt hetzelfde aantal werkenden nog meer voor zijn kiezen.
Je bewering zou hout snijden als je met cijfers kwam dat het totaal aantal werkenden steeg. Maar die stelling van Peter Blanken laat je gemakshalve buiten beschouwing. De grafiek waarnaar je verwijst toont wel een bepaald aantal banen. Wat niet getoond wordt is of die banen vervuld worden of vacant zijn.
Dus dat: ” ’t is gewoon niet waar…” wordt op geen enkele manier onderbouwd.
j.c.th.kohler@online.nl
10 oktober 2014 om 22:27
Sinds 1985 is het aantal per Nederlander (dus niet per werknemer) gewerkte uren (de zwarte lijn uit het grafiekje) met circa 20% gestegen . Als het totaal aantal werknemers sinds die tijd gedaald zou zijn, had het aantal gewerkte uren per werknemer met nog meer dan die 20% gestegen moeten zijn. Twintig procent of meer, dat komt neer op meer dan een dag in de week meer werken. Heb jij dat zien gebeuren in je omgeving?
Een overtuigender statistiek is deze misschien:
http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=81108NED&D1=a&D2=0&D3=a&D4=0&D5=1,11,21,31,(l-7)-l&HD=130703-1528&HDR=G1,G2,T&STB=G3,G4
De tabel laat zien dat in 1990 (1985 ontbreekt in de tabel) 6,695 miljoen personen in totaal 9,711 miljard uren betaald werk verrichten. Ofwel gemiddeld 1.450 uur per persoon per jaar. In 2012 werkten 8,682 miljoen personen in totaal 12,015 miljard uren. Gemiddeld dus 1384 uur per persoon.
11 oktober 2014 om 15:32
kohler, iemand uitdagen om met bewijzen te komen en zelf met holle frazen komen is erg zwak
10 oktober 2014 om 19:19
Even iets recht zetten: ’t is gewoon niet waar dat de al dan niet terecht aan ‘extreem socialisme’ toegeschreven verspilling door steeds minder werkenden betaald moeten worden. Sinds 1985 stijgen het totaal aantal en het gemiddeld per Nederlander gewerkte aantal uren trenddmatig:
http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/558D9CEB-1F8E-4BDE-988B-A016EA234812/0/1570g1.gif
Daarnaast, getuigt het werkelijk van een ‘extreem socialisme’ wanneer je je werkende klasse op gezette tijden via massaimmigratie voorziet van nieuwe concurrentie op de arbeids- en woningmarkt? Is het niet wat simplistische om altijd maar weer terug te vallen op dat lekker overzichtelijke maar misschien ook wel wat achterhaalde links-rechts stramien? Wat is er zo links aan een complete mislukkeling en graaier als Paul Staal van Vestia, Of al die andere nepondernemers bij de hele of halve overheidsmonopolies die zijn ontstaan sinds de zgn verzelfstandiging van overheidstaken in Nederland. Ons land is eerder een kleptocratie van elkaar de bal toespelende bureaucraten uit het politieke en bestuurlijke circuit. Met socialisme heeft dat allemaal weinig te maken.
11 oktober 2014 om 15:39
Heel juist Dawg. Volgens deze site is half Nederland links(????) en de andere helft gematigd rechts. Er blijkt dus nog steeds een zeer kleine minderheid (een helft + een helft is immers alles) uiterst rechts te zijn. Deze site dus. Lekker afgeven op de zwakkeren in de samenleving. Wedden dat deze Peter zich links durft te noemen?
10 oktober 2014 om 17:46
Tja.
Het kan anders, maar dan moet je wel de gehele corrupte kliek uit je samenleving snijden.
Net zoals je met kanker zou doen, en helaas moet je dan ook gezond vlees wegsnijden.
Dat betekent tevens dat er heel veel gevangenissen nodig zullen zijn.
Deze individuen zitten namelijk geheel in de politiek, een groot gedeelte van de rechterlijke, juridische macht. Bij de hoge ambtenaren, de bovenkant van de gezondheidszorg, het onderwijs, de media etc etc.
Ze zitten overal, het lijken wel ratten en ze zijn als een kankergezwel.
Dit vergt heel wat.
Heel wat inzicht in eerste instantie m.b.t wat er werkelijk in dit land en de wereld speelt.
Ook heel wat meer dan Joost kan bevatten vrees ik.
Kortom, op dit moment, terwijl het grootste gedeelte van de Nederlanders in coma op de bank voor de TV zit, zal er niets veranderen in positieve zin.
De problemen zullen alleen maar in een steeds sneller tempo toenemen.
En als u denkt die Robbert is gek geworden kijk dan even naar de volgende meneer.
Die vertelt u precies hoe het zit op zijn terrein.
http://www.youtube.com/watch?v=yp-Wh77wt1o
Andere zouden op hun eigen gebied wellicht ooit hetzelfde gaan zeggen.
Maar waarschijnlijk zegt u dan:
” die Robbert is een complotdenker “
10 oktober 2014 om 16:59
Het is zoals U zegt,Nederland heeft net zoveel inwoners als een wereld stad.
Laat de regering eerst eens naar Tokyo gaan,en vragen hoe zij het in die stad hebben geregeld.
In ieder geval hebben we dan geen koningshuis meer nodig.