Inflatie ontstaat door het bijdrukken van geld door de banken in samenwerking met de overheid. De simpelste manier voor banken en overheden om hun balansen weer op orde te krijgen is om geld bij te drukken. Dit wordt wel ‘gratis’ geld genoemd. Het is ook gratis voor de overheid maar niet voor de burgers. Alles dat schaars is, is namelijk waardevol en waar overvloed aan is, verliest haar waarde. Daarom verliest geld haar waarde als men er steeds meer van in omloop brengt. Zo neemt de overheid een deel van jouw spaargeld af (aan waarde) zonder dat er een daadwerkelijke belasting voor hoeft te worden ingevoerd.
De overheid beweert dat wij inflatie nodig hebben om deflatie te voorkomen (Dan neemt geld in waarde toe). Dit is echter historisch gezien niet waar. Voor de Tweede Wereldoorlog wisselde inflatie en deflatie elkaar vaak af en gaf dit geen noemenswaardige problemen. Ook beweert de overheid altijd dat de burger haar aankopen zou gaan uitstellen bij deflatie, omdat als men wacht theoretisch gezien hetzelfde geld morgen meer waard is geworden. Deze theorie blijkt in de praktijk niet waar omdat mensen gewoon hun aankopen doen wanneer zij die nodig denken te hebben. Sterker nog, als deze theorie waar zou zijn, zou ook het tegenovergestelde waar moeten zijn. Dan zou de burger massaal zijn geld uitgeven bij inflatie omdat het geld dagelijks in waarde afneemt. Toch gebeurt ook dit niet en proberen veel mensen toch te sparen, ondanks dat de waarde van hun geld verdampt. De gemiddelde burger is nu eenmaal geen beurshandelaar. Daarom zijn de argumenten van de staat om eeuwig geldontwaarding via inflatie te rechtvaardigen, niets anders dan drogredenen om de burger een extra belasting op haar kapitaal te laten accepteren.

dat klopt!
Zoals Jansma ons al leerde krijgt alleen de eerste uitgever van fiat money gratis geld. En daarom is de relatie tussen bank en overheid van grote betekenis. Drukt de bank het gratis geld en leent hij dit vervolgens als obligaties aan de overheid, dan betaalt de laatste rente en de hoofdsom aan de bank weer terug. Het teveel aan geld in omloop wordt vervolgens door de Centrale Bank weer afgeroomd, maar wordt op de rekening van de banken bijgeschreven. Daarom ben ik voor staatsbanken. Particuliere banken zou ook wel kunnen maar dan in een totaal ander financieel systeem.
Als het goed is zal de rente ongeveer de inflatie compenseren. Het argument van verdampen van het spaargeld gaat dus niet op.
Als de rente alleen de inflatie compenseert is het niet goed.
De rente dient tevens als vergoeding als je niet over je geld kunt beschikken en om het risico af te dekken dat je het niet terugkrijgt. Dit nog afgezien van het gegeven dat de staat de rente voor 100% confisceert middels belasting.
Inflatie en deflatie strijden samen om eer. Wat vroegere generaties begrepen. Hun spreuk, na mij de zondvloed, als meest indrukwekkende. Knoop hier een wijs mens aan, met behulp van PC en regering, luister dan goed, naar hun wartaal. Om bang van te worden is hun oplossing. Om wederopbouw te versnellen. Opens word probleem Ukraine, uw.
Vergat iets. De aarde is niet groot genoeg. Lees openbaringen.
Om het betoog van de schrijver te onderstrepen, Jim Rickards heeft de gelijkstelling van inflatie en belasting onlangs nog eens treffend uitgelegd:
.
The two cases are economically the same. In the first case, the wealth transfer is achieved by confiscation, and in the second case, the wealth transfer is achieved by inflation. The saver is worse off and the debtor is better off in both cases. But confiscation is politically unacceptable, while inflation of 3% per year is barely noticed. In effect, inflation is a hidden tax used to transfer wealth from savers to debtors without causing the political headaches of a real tax increase.
.
http://dailyreckoning.com/beware-money-illusion-coming-destroy-wealth/
Shrimp, de link info. Een verhaal vol wijsheid. Met duidelijk een link naar profeten uit het verleden. De meest bekende heet blinding. Met koeienpoep. Leven onder de naam mens, op aarde, gebruikt namen als geluk, rijkdom, en liefde als pepernoten.
Tot nu toe met groot succes. Dankzij genoemde oorzaak. Om daar WC eend achtig over te kwezelen is ouderwets. En afgekeken van de allereerste goedmens.
Inflatie hevelt vermogen over van de spaarder naar de lener, maar met een schuldenberg (overheid, bedrijven en gezinnen) die in het westen drie tot vier maal zo groot is als het bbp is vernietiging van de waarde van de munt de enige uitweg die centrale banken nog zien om het klappen van de schulden te voorkomen. Daarom zitten ze ook met hun volle gewicht op de rente.
Boy,
Dat je in de verste verte niet begrijpt hoe het fiat geldsysteem werkt was te verwachten aangezien je bij de neuro-zeuro/goudstandaardgekkies van A50 zit, maar probeer in vredesnaam je analyse eens wat dichter bij de realiteit te brengen.
Er is nagenoeg geen inflatie, 0,9% op jaarbasis. De ‘geldpers’ staat aan gaat niet aan. Verder wat Koos zegt, netto kun je nog steeds sparen, de zeer lage rente wordt gecompenseerd door nog lagere inflatie. Hoe lager de rente, hoe lager de inflatie.
Staat dus NIET aan, sorry voor tipo.
Als de geldhoeveelheid gelijk blijft hoe verklaart u dan de daling van de euro en de stijging van de beurzen? De geldpers draait mijns inziens wel, maar omdat er in de huidige economie nauwelijks goede investeringsmogelijkheden zijn wordt dit geld belegd in (staats-)obligaties en aandelen.
De euro daalde recentelijk tegenover de US dollar omdat de ECB wat verkocht, maar tegenover de NOK, JPY of de CAD steeg de EUR juist dus om te spreken van een solide trend moet er wat meer gebeuren, die is er niet.
Hoe staat de geldpers aan dan? De ECB heeft geen geldpers. Alleen een monetair soeverein land heeft een geldpers die het kan bedienen door het uitgeven van staatsobligaties.
ELA, LTRO, ESM, OMT opkopen ABS enz. hebben netto geen effect, nergens wordt geld toegevoegd aan de reeele economie. Vandaar dat de inflatie ook steeds verder daalt. De olieprijs is bijna gehalveerd en ja, dat gaat straks ook met aandelen gebeuren. Wordt lachen.
Wel, ik denk dat de geldpersen van ELA (Emergency Liquidity Assistance) op volle toeren draaien om de liquiditeit van de Franse banken aan te vullen. Daar is evidentie voor. Er zit een gat in het geldcircuit, dat is wel duidelijk, ook welk land hiervoor verantwoordelijk is. En aangezien de ECB een corrupte bende is haalt zij het teveel aan geld zelf weer uit de markt. Vrij vertaald betaalt de Noord Europese belastingbetaler de Franse lichtzinnigheid. De ECB lanceerde het ESM, het EFSM, het OMT, het 2 TLTRO enz, enz. Uiteindelijk dient dit geld niet om het MKB aan te jagen maar om te beleggen in de BRIC-landen wanneer de dollar binnenkort door de hogere rente daar weggezogen wordt. Op papier zou de euro dan moeten dalen. Dat hoopt Draghi. Maar dit alles is geen natuurlijk systeem. Dit systeem heeft niets meer met economie te maken. Economen van naam hebben hun integriteit verkwanseld aan de meest biedende.
Het lijkt me vrij logisch dat geld minder waard wordt anders gaan mensen het oppotten en krijg je een recessie die uit kan monden in een economische depressie. Geld moet rollen..
Geld is in 1e instantie een RUILmiddel en geen middel om te SPAREN!!!
Ons geld is schuld en schuld wordt alleen minder waard als het niet terugbetaald kan worden. Als schulden terugbetaald worden blijft geld z’n waarde behouden. Staatsschuld bijvoorbeeld wordt niet terugbetaald dus als de staatsschuld omhoog gaat dan wordt de euro minder waard. Als mensen geld gaan oppotten dan komt dit geld niet in de economie en kunnen andere mensen hun schulden niet terugbetalen waardoor de euro minder waard wordt.
Het probleem ligt dus bij de mensen die schulden sparen. De domme Hollander, nauwelijks in staat om zelfstandig na te denken heeft € 330 miljard aan spaargeld uitgeleend/geinvesteerd bij de banken die geen geld meer uitlenen aan de markt en tegenwoordig zelfs al negatieve rente berekenen.
Daarnaast zijn mensen die geld uitlenen aan een bank gewoon investeerder waardoor ze terecht een deel van hun geld kwijt zijn zodra een bank omvalt. De belastingbetaler hoeft daar niet voor op te draaien.
Naast het minder waard worden van de munt hebben we ook te maken met het verschijnsel dat het steeds meer energie kost om olie en grondstoffen te delven waardoor producten nou eenmaal duurder worden.