We hebben niets aan de EU in het MH17 dossier

LGH3lus_Door Joost Niemöller

 

Gisteravond was er op het Binnenhof een lange commissievergadering over MH17. Ik was er ook. Wat werd ik er wijzer van? Niets. Het patroon bij deze vergaderingen is zo langzamerhand bekend. Alle vragen die betrekking hebben op de organisatie van het onderzoek, of over informatie die wel of niet wordt toegespeeld naar de Onderzoeksraad of naar het OM, worden afgewimpeld met variaties op het antwoord dat we het onderzoek moeten afwachten. En alle vragen die betrekking hebben op de vraag of de regering wel of niet steken heeft laten vallen, worden terzijde geschoven met opmerkingen in de sfeer dat er geen signalen waren dat er gevaar dreigde. Dat laatste is natuurlijk klinkklare onzin, zeker nadat drie dagen ervoor een Antonov vliegtuig was neergeschoten en zeker nadat Kiev op geheimzinnige wijze slechts een deel van het luchtruim sloot. Maar minister Opstelten bleef monotoon en ongeïnteresseerd diezelfde frases voorlezen over ‘geen signalen’, de twee Kamerleden van de PvdA en de VVD die samen de Kamermeerderheid vormen, bleven star voor zich uitkijken, en de hele oppositie kon op zijn kop staan, dat maakte allemaal niets uit. Het bleef wat het al maanden is. Een frustrerende herhaling van zetten die geen stap vooruit gaat.

Met name de Kamerleden Omtzigt (CDA) en Sjoerdsma (D66) kwamen met vragen, vragen, vragen. Bij de PvdA en de VVD lieten ze weten dat ze toch beter het onderzoek konden afwachten en dat al deze aandacht toch ook niet goed is voor de nabestaanden. Die willen rust met hun rouw. Nu, er zijn vast nabestaanden die rust willen met hun rouw, maar de nabestaanden die ik sprak willen toch vooral, net als ik, en ik denk iedereen, een antwoord op die brandende vraag naar de dader. En, met alle respect voor de nabestaanden; hun vermeende gemoedstoestand is toch niet het werkelijke onderwerp. Dat is de toedracht van de ramp, of de aanslag of hoe je dat ook wilt noemen.

Wat dat betreft lijken we dus geen steek verder te komen. En is er het groeiende ongenoegen of we ooit wel een steek verder zullen komen.

De Russische ambassadeur bij de EU wilde vandaag nog eens weten of de Nederlandse onderzoekers al iets verder waren gekomen, en of er al iets gezegd kon worden. De Russen gaan er allang vanuit dat de Nederlandse onderzoekers de zaak kennelijk niet erg serieus nemen. Althans, dat soort dingen zeggen ze. Waarom lieten ze anders die verdachte wrakdelen liggen? Waarom verhoren ze geen getuigen? Interessant was dat zowel minister Opstelten als minister Koenders bij hun beantwoording nadrukkelijk vermeldden dat de onderzoeken wel goed moesten gebeuren, want de hele wereld keek mee, dus Nederland kan zich geen fouten veroorloven. Dat geeft iets aan over de onderliggende ambitie. Nederland wil graag scoren op het gebied van de internationale wetgeving. We hebben hier een Internationaal Strafhof. Er staat voor justitie veel op het spel.  Maar wat wordt precies verstaan onder dat ‘geen fouten maken’? Daar wordt ook onder verstaan dat het politieke spel goed wordt gespeeld. Nederland is geen internationale grootmacht. Daarom durft Nederland het, zo zegt het kabinet, niet aan om uit de school te klappen over een diplomatiek overleg vòòr 17 juli. Daarom durft Nederland het ook niet aan, zo blijkt uit de nietszeggende antwoorden van het kabinet, om druk uit te oefenen over het verkrijgen van mogelijk cruciaal bewijsmateriaal uit de VS en Rusland. Lees: Militaire radarbeelden en satellietfoto’s. Volgens Opstelten waren de contacten ‘goed.’ En daar moesten we het mee doen.

Nederland is natuurlijk vele maatjes te klein om de leiding te hebben in een onderzoek waarbij zoveel op het spel staat. Nederland heeft in dat onderzoek niets in de melk te brokkelen en het kabinet mag niets zeggen over hoe dat OM onderzoek (waar het om gaat) georganiseerd is, behalve dan door te zeggen dat de informatie in beslotenheid gedeeld moet worden en dat er in die geslotenheid overleg tussen de vier betrokken landen zal plaatsvinden.

Daar worden we, zoals gezegd, niets wijzer van.

Opmerkelijk genoeg heeft niemand het er in de Kamer over of het onderzoek niet op hoger internationaal niveau getild kan worden. Bijvoorbeeld op EU niveau. De EU, die voor Nederland kennelijk van zo’n groot belang is, wordt hier, als we het kabinet mogen geloven, uit de mond van Koenders, ook totaal niet ingeschakeld.

Het is natuurlijk prachtig dat Merkel, Hollande en Poetin nu een vredesplan ontwikkelen, tot ongenoegen van enkele Amerikaanse havikken als McCain die geen vrede willen, maar oorlog.

Maar op de vraag of er bij dat vredesoverleg op Europees niveau ook gesproken gaat worden over het lostrekken van het MH17 dossier, zo cruciaal tenslotte binnen de huidige spanningen, gaf Koenders geen sjoege. Niet eens dat hij zou proberen om druk uit te oefenen.

Toch zal een onderzoek naar MH17 pas zinvol zijn als de grootmachten betrokken worden bij dat onderzoek. Als met andere woorden niet Nederland de leiding heeft, maar Merkel, Poetin en Obama. Zodat alle informatiepoorten open kunnen en er echt verantwoording genomen kan worden voor wie het gedaan heeft en wie bestraft moet worden.

Want het is echt geen rocket science, de vraag hoe of wat. De 25 metaaldeeltjes vertellen het halve verhaal. Wie die deeltjes bestudeerd weet, zo zeggen de deskundigen, al in een week wat het wapen was. De beschadigingen van het vliegtuig vertellen de rest. Dan nog aanvullend structureel getuigenverhoren van iedereen die maar betrokken kan zijn. Complete radaruitdraai. Kiev onder druk zetten. Maak van het gebied een crimescene en voer grondig onderzoek ter plekke uit.

Maar dat kan alleen als Merkel, dat wil zeggen de EU, vanonder die Amerikaanse deken uit durft te kruipen en zelfstandig gaat opereren.

Deze zaterdag geef ik een lezing over MH17 in Fijnaart bij Roozendaal.

Deze zondag geef ik een lezing over MH17 in Oud Beijerland onder Rotterdam.

 

 

Print Friendly
facebooktwittergoogle_pluslinkedin

14 gedachten over “We hebben niets aan de EU in het MH17 dossier”

 1. Het was een beschamende vertoning. Steeds meer bekruipt mij het onbehaaglijke gevoel dat het volstrekte falen van de minister van Justitie en de staatsecretaris voor de luchtvaart tot 298 onnodige doden heeft geleid.
  .
  Bombastische lethargie en empathisch onvermogen om zich het lot van anderen voor te stellen heeft hier tot een vreselijke ramp geleid. Maar dit kan morgen dus weer gebeuren. Plaatsvervangende schaamte vervult ons allen.
  .
  Counter-espionage with MH17
  .
  http://sexualreligion.blogspot.nl/2015/02/counter-espionage-with-mh17.html

 2. 3 GROTE VRAGEN!
  1. Waarom is de aanslag in Parijs waar 12 doden te betreuren vielen en de daders door de Franse politie achtervolgd werden, wereldwijd dagenlang in het nieuws geweest en waarom is de aanslag op de MH17, waar honderden Nederlanders de dood vonden, door de Nederlandse regering genegeerd en in de doofpot gestopt?
  2, Zijn onze slachtoffers soms minder waard?
  3, Waarom potverdorie laten wij dit toe?

  1. “Waarom is de aanslag in Parijs waar 12 doden te betreuren vielen en de daders door de Franse politie achtervolgd werden, wereldwijd dagenlang in het nieuws geweest en waarom is de aanslag op de MH17, waar honderden Nederlanders de dood vonden, door de Nederlandse regering genegeerd en in de doofpot gestopt?”

   Misschien, omdat de set-up in Parijs, ondanks een aantal foutjes, redelijk overeenkomstig het beoogde resultaat is geweest, en de crash van de MH17 niet???

 3. Prima artikel. Het wordt alleen maar erger voor hetr kabinet. En langzaam maar zeker zal de waarheid, beetje bij beetje, wel boven tafel komen. Voor de laatste resten zal helaas een parlementaire enquete nodig zijn.
  .
  Het NRC kwam gisteren met een artikel dat de AIVD en MIVD niet in Oekraiene vertegenwoordigd waren ten tijde van de ramp. Een medewerker welke reeds met pensioen was moest naar Kiev om contact te leggen met de inlichtingendiensten daar.
  .
  http://www.nrc.nl/nieuws/2015/02/06/aivd-riep-oud-werknemer-terug-van-pensioen-om-gaten-in-kiev-te-dichten/
  .
  Bedenk dat een van de bronnen welke informatie gaven over de veiligheid van het rampgebied de AIVD/MIVD was. Wel, we weten nu waarom het kabinet zo lang aangaf dat het onveilig was terwijl dat niet zo was. Oekraiene fluisterde dat in .
  .
  Dan brengt het NRC ook het nieuws dat het radio programma Argos (zaterdagmiddag wordt het uitgezonden) informatie heeft gekregen wat er is gezegd op de ambassadeurs briefing op 14…

 4. In het document staat:
  .
  “Toestand in Oost Oekraïne zeer zorgwekkend. Neerschieten van Oekraïens transportvliegtuig op 6.000 meter hoogte is een kwalitatief nieuwe stap.”
  .
  Een “kwalitatief nieuwe stap”? Argos laat het zinnetje duiden door twee Nederlandse oud-ambassadeurs. De zin is ambigu, zegt een oud-ambassadeur, maar “hoe dan ook” is volgens hem de boodschap: “opgepast, hier is iets aan de hand”.
  .
  “Stel dat ook de Nederlandse diplomaat deze informatie in dit soort bewoordingen aan de regering heeft gegeven, dan lijkt me dat voor de overheid wel aanleiding om de luchtvaartmaatschappijen daarover in te lichten.” – een oud-ambassadeur

 5. De enige rechtvaardiging voor het ‘oponthoud’ zou kunnen liggen in het feit dat de heren politici bezig zijn Nederland écht onafhankelijk te maken: ‘Before we bite the hand that feeds us, we are making sure that we have our own source of food’ zou immers passen bij een zorgvuldige, verantwoordelijke en intelligente regering in deze situatie. En… misschien is men daar ook al mee bezig?
  Vooralsnog ziet het er echter naar uit dat men slechts de ‘eigen vege lijven’ probeert te redden…

  1. @
   hana333
   7 februari 2015 om 11:16
   De enige rechtvaardiging voor het ‘oponthoud’ zou kunnen liggen in het feit dat de heren politici bezig zijn Nederland écht onafhankelijk te maken.
   Mag ik zo vrij zijn om op te merken dat ik hier geen sikkepit van begrijp of moet ik naïef worden en roze olifantjes zien?
   Nederland kent een traditie van wegkijken. Nederland is een landje aan de Noordzee waar vele lijnen samenkomen. Op dat punt zeker belangrijk dus is zwijgen vaak belangrijker dan spreken. In mijn visie krijgen we nooit, ook niet op basis van een parlementair onderzoek, te horen hoe het werkelijk in elkaar heeft gestoken.
   U heeft vast wel eens gehoord van ene Van Traa (rip) en zijn onderzoek. Tegen de tijd dat een parlementair onderzoek in Nederland wordt opgestart zijn vele betrokkenen een zandwinkeltje begonnen of al het land uit. We maken ons terecht druk dat we bedonderd worden maar we weten allen dat er teveel van af hangt om een vorm van waarheid te mogen zien.

   1. Misschien waren mijn bewoordingen te cryptisch, maar de strekking ligt natuurlijk in dezelfde lijn als uw commentaar.
    Ik probeerde slechts de mi enige (sarcastische), idealistische, positieve draai te geven aan het doofpot-theater, juist om de hypocrisie omtrent dit hele gebeuren aan te geven. :)
    Om duidelijker te zijn zal ik mijn visie anders omschrijven:
    Laffe angst is momenteel de enige, zéker voor het landsbelang en haar burgers, slechtste raadgever van alle individuen binnen politiek Den Haag. Allen weten dat de eerste die écht zijn mond open durft te doen, immers zelf onherroepelijk voor de VS/EU bijl gaat, of gewoon wordt weggewerkt… Daarom hoopt men dat de tijd het werk doet.

 6. Als er niets te verbergen zou zijn dan kunnen alle vragen probleemloos beantwoord worden. Heb je als Regering iets te verbergen dan draai je om de hete brei heen, en dat laatste is het geval. Rutte en zijn maten hebben iets te verbergen en wat dat is daar kunnen we slechts naar gissen, maar dat het dodelijk is voor dit Kabinet en hun vrienden in de EU, de VS en Kiev moge duidelijk zijn.

 7. Politiek is facade, dus alleen stemmers kunnen zich beloond noemen., maar ja, domheid heeft een prijs, en wie die betaalt is wel duidelijk.

  De eerste vraag in deze hele affaire dient te zijn: wat doen Nederlanders in een vliegtuig boven de Oekraine? Leefden deze mensen soms onder een krant?

  Het nare is, dat zowel Oekraine als Rusland belang bij het neeschieten zouden kunnen hebben.

 8. De verpolitisering van de ramp met MH17 zal de waarheid niet naar boven halen.
  Het enige doel van de dames en heren politici van de oppositie is het toebrengen van zoveel mogelijk schade aan het kabinet, die daarbij weer gehinderd worden door kamerleden van de regeringspartijen.
  Dat beeld is onderhand wel duidelijk.

  Bij steeds meer mensen begint ook het besef door te dringen dat de ramp met MH17 waarschijnlijk veroorzaakt is door een opeenstapeling van kapitale blunders.
  MH17 en al die andere airlines die tot 17 juli gebruik maakten van het luchtruim boven de war zone hadden daar nooit moeten vliegen.

  Blunder van Oekraïne voor het aanbieden van onveilig luchtruim.
  Blunder van veiligheids- en inlichtingendiensten die dit niet door hadden.
  Blunder van de airlines die uitsluitend op teksten van NOTAM’s afgaan.

  Één airline was een duidelijke uitzondering. British Airways meed al vanaf begin maart het conflictgebied en deed dat op basis van openbare bronnen.

Geef een reactie