Het Griekse drama (2). Grijpt de VS in?

Door Joost Niemöller

 

Gaat de VS militair ingrijpen? De afgang van de EU en het IMF is totaal. Athene kiest zijn eigen koers. Enorme geopolitieke belangen staan op het spel in de Griekse crisis.

In de media wordt het als aparte dossiers behandeld: Het aanjagen van de koude oorlog met Poetin, en de Griekse crisis. In het grote geopolitieke verband staat het natuurlijk helemaal niet los van elkaar.

Het is in de media nu vooral koffiedik kijken over de vraag of Griekenland en de EU elkaar zouden vinden.

De Poolse EU president Tusk heeft in een kort filmpje Griekenland toegesproken dat ze ‘op moeten houden met de spelletjes.’ Alsof er bij dit soort onderhandelingen niet van beide kanten spelletjes gespeeld worden.

De Griekse regering zou inmiddels aangekondigd hebben een stapje tegemoet te komen aanstaande maandag. Ze leggen niet hetzelfde voorstel opnieuw neer, zeggen ze.

De handel tussen de EU en Griekenland zou bijna stil zijn gevallen. Wat dat betreft maakt Griekenland dus feitelijk al geen deel meer uit van de eurozone. Een niet onbelangrijk feit.

De Britse krant The Telegraph besteedt aandacht aan het feit dat de Griekse staat van alle Europese landen het meeste opzij zet voor de pensioenen. Daar zou de pijn zitten, want daar moeten de grootste hervormingen vandaan komen. De Grieken zouden eens moeten beseffen dat ze de problemen aan zichzelf te danken hebben, zo luidt in de Europese pers meestal het oordeel.

Wat je ook vaak hoort: Laten die Grieken het toch lekker zelf uitzoeken. Laat het land failliet gaan, koppel het los van de EU. Het is maar zes stappen, zo lezen we. Even door de zure appel heen bijten, en ze zijn weer zelfstandig.

Maar zo simpel ligt het natuurlijk niet. Griekenland is strategisch belangrijk. Voor de VS. Voor Rusland. Zelfs voor China, dat economisch en dus ook politiek een nu al grote rol speelt. In dat opzicht is het bijna failliete land, dat nu zo voor het grijpen ligt, een hoofdprijs.

Het is niet voor niets dat Griekse journalisten in Washington werden gebrainwashed om de publieke opinie pro-Amerikaans te houden.

Er staat ook nogal wat op het spel. De nu heersende partij Syriza zou nationalisatie van de banken overwegen. En dan ligt nationalisatie van veel meer delen van de Griekse economie ook voor de hand. Het lijkt de enige manier voor de Grieken om iets te doen aan de internationale graaiers, in de vorm van bijvoorbeeld de Amerikaanse bank Goldman Sachs die Griekenland in een vaste greep heeft proberen te krijgen.

Maar dan keert Griekenland zich dus tegen een hele grote vijand. De Grieken menen in hun recht te staan omdat ze lijken te vinden dat hun nationale schuld sterk is overdreven. In werkelijkheid zou er vooral sprake zijn van grote privéschulden en moet de ‘gewone Griek’ daar nu voor opdraaien.

En dan is er dus het geopolitieke element. Juist op het moment dat de Griekse regering in een voor velen ondoorzichtig onderhandelingsspel met de EU betrokken is, trekt diezelfde Griekse regering de banden met Rusland nog nauwer aan. En van ‘de andere kant’: De druk die er vanuit de niet gekozen EU instituties gezet worden op de gekozen Griekse regering is enorm, zo wordt vastgesteld in dit zeer harde commentaar van Ambrose Evans-Pritchard, redacteur van The Daily Telegraph.

Evans-Pritchard stelt vast dat we aankijken tegen een ongekend spektakel. Als wilden gaan de Europese instituties tekeer tegen de Griekse regering. Iedere eigen verantwoordelijkheid wordt ontkend.

The spectacle is astonishing. The European Central Bank, the EMU bail-out fund, and the International Monetary Fund, among others, are lashing out in fury against an elected government that refuses to do what it is told. They entirely duck their own responsibility for five years of policy blunders that have led to this impasse.

De Brusselse autoriteiten lijken iedere geloofwaardigheid verloren te hebben:

If we want to date the moment when the Atlantic liberal order lost its authority – and when the European Project ceased to be a motivating historic force – this may well be it.

We staan voor de rand van de afgrond, zo voorspellen ze. Altijd een zwaktebod van autoriteiten die deze toestand tenslotte zelf hebben veroorzaakt:

It warned of an “uncontrollable crisis” if there is no creditor deal, followed by soaring inflation, “an exponential rise in unemployment”, and a “collapse of all that the Greek economy has achieved over the years of its EU, and especially its euro area, membership”.

Het is niet de eerste keer dat de EU zo agressief ingrijpt in het beleid van Europese natiestatie, stelt Evans-Pritchard. Dat gebeurde al eerder in Ierland, Spanje, en Italië. De EU deinst niet terug voor regime change. De voorbeelden zijn concreet.

In Griekenland pleegde de EU al eerder een coup, en het is dus niet zo vreemd dat de huidige Griekse regering er vanuit gaat dat dit weer een keer gaat gebeuren.

The creditor power structure has lost its way. The IMF is in confusion. It is enforcing a contractionary austerity policy in Greece – with no debt relief, exchange cushion, or offsetting investment – that has been discredited by its own elite research department as scientifically unsound.

De opgelegde hervormingen zouden een ‘rookgordijn’ zijn trouwens. Het gaat nu alleen nog om het afdwingen van de geldteruggave, omdat het steeds duidelijker is dat de ECB en het IMF met hun beleid van miljardenleningen en dwingelandij totaal zijn afgegaan. Bot gedram is het nu nog, meer niet:

At worst, it is nasty, bullying, insistence on ritual capitulation for the sake of it.

Kijken we dan naar de VS. Geen land heeft internationaal zoveel militaire macht, met achthonderd militaire bases in het buitenland.

Ze zijn verspreid over de hele wereld.

Zeer grote bases zijn er in Bulgarije. Enorm is de basis Camp Bondsteel in Kosovo. Ook op het Griekse eiland Kreta hebben de Amerikanen een basis. Op Sicilië ligt een grote basis En in Turkije.

Historisch gezien is er de Truman Doctrine, die zich op Griekenland concentreerde, en maakte dat de VS zijn militaire aanwezigheid in Turkije verhoogde om de Russische invloed tegen te gaan.

Nu ligt het niet voor de hand dat de VS Griekenland zomaar militair zal bezetten. Daar zijn subtielere methoden voor, zoals we hebben gezien met de coup in Kiev.

Maar als de huidige linkse Griekse regering structureel politiek, economisch en misschien wel militair met de Russen gaat samenwerken en de EU eisen aan hun laars gaan lappen, en de banken gaan nationaliseren, dan is het niet ondenkbeeldig dat de VS gaat ingrijpen. Dat zal overigens geen teken van macht zijn, maar eerder een teken van de groeiende onmacht van een wereldrijk in verval.

 

 

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

17 Reacties

 1. Ik weet niet of jullie het weten maar er zijn nu in Duitsland, Frankrijk, Italië solidaire betogingen voor Griekenland .

 2. Het verhaal klopt niet. Neem het drukken van verse Euro,s en Dollars. Die elkaar in evenwicht houden door het ontbreken van alternatieve. Goud en andere metalen hebben ook kopers nodig om de broek van waarde op te houden. Griekenland is een goud land wat klimaat en ligging betreft. Dat weten zij en de rest. Dan kom je automatisch op een komende kleur revolutie. Van Baalen mensen oefenen in stilte. Niet begrijpend de varkens domheid daarvan.

 3. Amerika sommeert Merkel de Grieken in de Eurogevangenis te houden en te kiezen voor de transferunie, zonder dat er iets opgelost wordt:

  http://www.nu.nl/economie/4072567/amerikaanse-minister-waarschuwt-gevolgen-grexit.html

 4. Echt respect hoor, Echte onderzoek journalistiek. Ik kan me volledig vinden in de opgesomde feiten. Het trieste is dat onze politici en machthebbers zich zo makkelijk laten beïnvloeden en durven op komen voor de belangen van de EU. Het heeft heel veel te maken met afhankelijke journalistiek., de berichtgeving. Ik kijk veel EuroNews dus nieuws uit Europa daar gaat het toch om Wij, Nederland zijn gewoon om alles van de USA nieuwsgroothandel te publiceren dit terwijl er veel meer noviteiten in Europa te zien zijn. op technisch gebied, medisch enz Engels is makkelijk en Frans en Duits wie verstaat, spreekt het nog ? Dus krijgen wij de dagelijkse USA indoctrinatie op ons bord.

 5. @Cale Juist. Vergeet ook niet dat de VS de Navo-Turken ook bij de EU wensen om Rusland te omsingelen; in het verlengde hiervan islamisering. Je zou gaan denken dat we als oud Europa maar beter kunnen samenwerken met Rusland en China. De VS, niet de gewone inwoner maar die zal het ook voelen, dient economisch aangepakt te worden door langzaam maar zeker de prioriteiten oostwaarts te gaan verleggen. In feite is dat indirect al gebeurd door de voormalige Oostblok-landen bij de EU te betrekken. Met de huidige leiding in de Europese landen, ondergeschikt aan de EU/VS, blijft het doormodderen. Mede door de as Frankrijk-Duitsland zal het een heel intern gevecht worden om ons losser te weken van de VS. Probeer je niets dan sta je stil of loop je achteruit.

  • Juist! STRATFOR de Amerikaanse (zakelijke) inlichtingendienst. gaf als statement, dat Amerika nooit zou toestaan dat Rusland inniger gaat samenwerken met de EU, (Duitsland). Bush jr begon om de landen tegen elkaar op te zetten en koos Polen als bondgenoot. Hij noemde Polen het nieuwe Europa versus alle andere landen als het schrikbeeld het oude Europa. Polen werd aangewezen als het nieuwe Militaire machtscentrum en u weet het staat vol met USA wapens en raketten zelfs bereidwillig een CIA martelcentrum. De Polen zijn nu Europeanen maar komen uit oude machtsstructuren en hebben nog weinig met democratie . Ze blijven gevoelig voor macht en hebben het ene regime voor het andere ingeruild . De EU is voor hen een slappe hap Ze vergeten dat de EU in de basis een handelsunie is. We dwalen gewoon af. Donald Tusk is nu hoofd van de EU Ik houd mijn hart vast vooral als hij weer naar Amerika gaat Our man in the EU

 6. Vergeet niet de tien duizenden Amerikaanse militairen in diverse bases in Duitsland. De BDN (= Duitse CIA) en het Africa Command. Duitsland is daarmee nog steeds bezet gebied. Duitsland is en was niet bezet door de USSR, integendeel, het is bezet door de USA.
  Griekenland mag Europa en daarmee de Navo, niet verlaten van Washington. Brussel heeft helemaal niets meer te vertellen, dat is wel duidelijk nu dat de heren niet eens bij machte zijn te onderhandelen met een klein en in principe economisch onbeduidend landje als Griekenland. Het is wederom Washington die de Amerikaanse wereldmacht strategie onder geen beding laat ondermijnen.

 7. g.h.m.leferink

  20 juni 2015 op 20:02

  ‘Koffij’, heb je geld teveel? Alwéér schulden kwijtschelden? Zodat die luiaards hun feestleventje kunnen voortzetten?
  M.a.w., hun vervalsen van hun boekhouding, zodat ze bij de eurozône konden ook nog belonen? Als wij hetzelfde doen gaan we de bak in , wegens het plegen van ‘Valsheis in Geschrifte!’
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

  • Ja, maar daar betalen ze dan wel een hoge prijs voor. Want nadat de Grieken de Euro vaarwel hebben gezegd, zullen hun pensioenen in één klap, als de munt eenmaal gestabiliseerd is, 30% minder waard zijn. De winst is dat ze weer economisch kunnen groeien.
   Veel ergers is als ze schuldreductie krijgen maar in de Eurozone blijven. Want dan is er helemaal niets opgelost, en wordt de rekening hoger en hoger.
   Als de Grieken in een default terecht komen zullen ze sowieso schuldreductie krijgen. Het IMF staat vooraan, die krijgt altijd hun geld terug. Wij staan achteraan, de belastingbetalers. Daartussen komt de rest, banken enzovoorts.

   • Het IMF, WB. EBRD enz zijn echt geen liefdadigheids- instellingen hoor Maar zijn ondernemingen en met het oogmerk winst IMF is er trots op dat zij voor elke geleende USD er $ 1,30 terugkrijgen . Ten overvloede als een land leent dus schuld heeft dan is dat verhandelbaar Dat moet u toch weten Dus cash geld . Griekenland heeft heel veel schuld Hol-Doc, maakte meerdere Documentaires hoe dit gebeurde. Mensen van Goldman liepen de Burgemeesters langs en vroegen of ze geen lening wilde., dat wilde de Burgemeesters wel 100.000 EUR of zoets Waarom geen Miljard’ je stelde de Goldmannen voor ? en zo begon het Sorros kan het u allemaal uitleggen.

 8. Ook bedacht moet worden dat terugkeer naar de drachme betekent dat hun inkomsten in één klap met tientallen procenten dalen, maar de schulden blijven hetzelfde.
  Dus de schuld als percentage van nationaal inkomen wordt groter.
  Daar tegenover staat dat het nationaal inkomen kan groeien. Linksom of rechtsom, je ontkomt niet aan schuldenreductie.
  Wat De Jager had moeten doen was weigeren het spelletje van Frankrijk en Duitsland mee te doen. Dan hadden de Grieken in default gegaan en dan had Frankrijk en Duitsland hun banken moeten redden. De Nederlandse belastingbetaler was dan buiten schot gebleven, en inmiddels hadden de Grieken met hun drachme weer aan de weg getimmerd. Maar het IMF, met de Franse leider Straus Kahn, wilde de Franse banken redden. En De Jager vond dat prima, en beloofde dat het geld, wat hij aan de Franse banken gaf, betaald zou worden door de Grieken. En hij komt ermee weg!

 9. Met alle respect hoor , maar u heeft dringend behoefte aan een korte uitleg hoe de financiële markten werken. Ik ga u niet beleren omdat ik het zelf pas enigszins begrijp als u Duits verstaat, begrijpt dan is deze uitleg essentieel: http://www.youtube.com/watch?v=_h0ozLvUTb0

 10. Het gaat om de Iwo Jima groep met als thuishaven Mayport Florida, waar ze na dienst te hebben gedaan in het 5e vloot gebied naar terugkeren.

 11. Een grote VS vloot van big deck amphibious warships ligt momenteel in de haven van Aqaba en kan binnen 2 dagen Griekenland bereiken door het Suez kanaal.

 12. Die foto van Tsjipras die verslagen op de grond zit van het parlement sprak boekdelen, hij zag daar dat een nieuw kolonelsregiem onafwendbaar is.
  Een nationaal trauma.

 13. Volgens mij ligt de oplossing voor de hand, alleen willen politici er niet aan.

  De oplossing is
  – Kwijtschelding van de schulden
  – In ruil daarvoor blijven de Grieken binnen de EU en gaan ze geen samenwerkingen aan met elders. Dat er in de verdragen staat dat je bij het verlaten van de Euro de EU moet verlaten is natuurlijk een lachertje want als een verdrag de EU niet uitkomt vegen ze er hun reet mee af. Dat kunnen ze nu ook doen
  – Last but not least, de hele deal kan alleen doorgaan als de Grieken de Eurozone verlaten.

  Volgens vele economen, nobelprijs genomineerden etcetera, kan de Griekse economie groeien en de werkeloosheid substantieel dalen alleen als de Grieken weer kunnen devalueren zodat ze weer concurrerend worden.

  Elke andere oplossing is voortmodderen en de rekening, die almaar hoger wordt, doorschuiven.

 14. #Obama en de #mohammedaanse #broederschap hebben geen ander doel dan #Europa te verzwakken.
  Geen handiger manier dan een broederoorlog..
  Dat is de schrikkelijke vijand die we in de ogen staren. Laten we hopen dat we niet allemaal konijnen in de koplampen zijn.