Het Griekse drama. (1)

Door Joost Niemöller

Een land met 11 miljoen mensen wordt op het hakblok gelegd van de EU politiek en grote geopolitieke belangen. Is dit het scenario voor andere EU landen die eigenwijs zijn? Het drama van dag tot dag.

-Maandag vindt er een extra Eurotop plaats. Die lijkt vooralsnog als deadlinemoment te functioneren.

-Griekenland zou dus nog drie dagen hebben om een akkoord met de EU te bereiken.

-Vandaag heeft Griekenland een deal gesloten met Rusland over een gasleiding. Die loopt nu via Turkije door Griekenland naar de EU zone. Aanvankelijk zou de gasleiding, door de Zwarte Zee, direct naar EU land Bulgarije lopen, maar Poetin besloot na de EU sancties de leiding te verleggen. Het voordeel van deze Southstream voor Rusland is dat het gas voor de zuidflanken van de EU (‘voor 38 miljoen Europese huishoudens’) niet meer door Oekraïne vervoerd hoeft te worden.

-De Grieken halen deze week massaal het geld van hun bankrekeningen. Deze maand waarschijnlijk al vier miljard. Ze hebben meer vertrouwen in cash dan in hun geld op de bank. Mogelijk in reactie hierop houdt de Europese Centrale Bank vandaag een noodbijeenkomst. Er moet een noodverzoek van drie miljard euro door Griekenland behandeld worden. De beslissing van de Europese Centrale Bank zal een sterk politiek karakter hebben, ook al wordt deze bank niet geleid door politici. De solvabiliteit van de Griekse banken is geheel afhankelijk van de ECB:

“The solvency of the Greek banking system is utterly dependent on the stance of the ECB,” said Stephanie Flanders, chief European market strategist at J.P.Morgan Asset Management in London. “ECB officials have said all along that the bank is a ‘rule-based’ institution and, beyond that, the key decisions about Greece need to be taken by politicians. But that is going to be a difficult line to sustain in an environment in which the interpretation of those rules is deeply political.”

–Yanis Varoufakis, de charismatische Griekse minister van Financiën  maakte gisteren duidelijk aan de Eurogroep dat er een grens is aan de door Brussel geëiste hervormingen. En de Eurogroep reageerde daarop dat Griekenland moet voldoen aan alle opgelegde hervormingen. Dijsselbloem verklaarde dat de bal bij Griekenland lag, Lagarde verklaarde ‘we wachten.’ De houding van de Eurogroep gisteren was duidelijk: Slikken of stikken.

-De Griekse premier Tsipras zette in een opiniestuk voor de Tagesspiegel uiteen waarom de door de EU geëiste hervorming van het Griekse pensioenstelsel  oneerlijk is, en gebaseerd op statistische leugens:

Wie Benjamin Disraeli sagte, gibt es drei Arten von Lügen: gewöhnliche, katastrophale und statistische. Wir dürfen nicht zulassen, dass die obsessive Verwendung statistischer Parameter einen in den letzten Monaten herangereiften Kompromiss vernichtet. Es ist unsere Pflicht. Unser aller Pflicht.

-Er is nog geen paniek voor de deuren van de Griekse banken. Maar een directielid van de ECB zou voorspeld hebben dat de Griekse banken maandag al niet meer open zouden kunnen.

 

 

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

31 Reacties

 1. robbertdeberk

  20 juni 2015 op 23:34

  Fuck the EU en fuck alle maar dan ook alle Nederlandse politici.

  Ze lopen allen aan de leiband van Bilderberg.

  Ja Joost, ga je daar maar eens in verdiepen dan begrijp je wellicht waarom dingen gaan zoals ze gaan.

  De verbindende factor is in iedergeval altijd pedofilie, daarmee zijn ze allen verbonden.

  Praktiserend dan wel chanteerbaar.

  Fijn weekend.

 2. Beste oplossing voor de Grieken:
  – Afschrijving schulden
  – Terugkeer naar de Drachme.
  In landen waar dit ook is uitgeprobeerd zag je het eerste jaar chaos, daarna jaren van fors herstel en dalende werkeloosheid.
  Bijvoorbeeld Argentinie waarin 2002 hetzelfde is gebeurd, ging de werkeloosheid na 2003 jarenlang groeien met 8%, en ging de werkeloosheid meer dan halveren, van 22% naar 10%. Helaas verviel men weer in de oude fouten, potverteren, waardoor Argentinie nu weer in de problemen zit.
  Economen als Hans Werner Sinn pleiten daarom voor hetzelfde recept.

  • ” ging de werkeloosheid na 2003″ moet zijn ” ging de economie na 2003″

 3. @ gnor
  ik ben geen EU aanhanger.
  wat ik zeg is, dat de grieken die liever geen belasting betalen en hun overheid en sociaal systeem in stand willen houden, niet bij de EU zouden moeten behoren.
  ja de EU is een pion van de VS op militair gebied en wil een machtsfactor tegen de russen zijn.
  ze zijn niet zielig maar lui.
  Ierland en Spanje moeten ook offers brengen en dat doen ze, maar de Grieken willen alles bij het oude laten en met de 55 stoppen met werken.
  van mij mag de boycot tegen Rusland stoppen en zoeken we weer toenadering.

  • @Arjope. Kennelijk heb ik een verkeerde indruk gekregen gezien uw Ruslandverhaal. Maar soit een kniesoor die daar op let. Wie heeft Griekenland bij de EU/Euro gebracht? De toenmalige leiding van het land die werd voorzien van trucs door Goldman Sachs. De leiding van het land heeft dus verzaakt of dat nou boekhoudkundige valsheid in geschrifte is m.b.t. toetreding tot de Euro of het in stand laten van een lagere leeftijd m.b.t. pensionering/stoppen. In Nederland verhoogden we de datum van toegang tot de AOW en in Frankrijk werd te zelfder tijd de pensioenleeftijd verlaagd. Voor het liever geen belasting betalen , denk ik dat dit voor iedereen, dus inclusief u en mij geldt. Degenen die het liefst niets betalen zitten echter aan de top. Ik denk altijd nog aan de collega die klaagde over de bevriezing van de kinderbijslag voor het eerste kind. Net als velen had hij niet door dat de Staat zo het meest binnenhaalt; je hebt nl. altijd een 1e nodig dus de volgenden zijn in de minderheid.

 4. zei mijn vriendin ook gisteravond.
  .
  werd later badend in het zweet wakker, bleek een natte droom 🙂

 5. Nu snel er weer af! 🙂

 6. @Arjope: U mag vinden dat ik dom lul. (niet mijn woorden maar ik doe graag mee) Maar u erkent hiermee. door de Russen bij de EU te willen betrekken, dat u een fervent EU-voorstander bent; wat uw goed recht is. Als iemand anders een EU-tegenstander is, gun die persoon dan ook dat recht. Zo nee, dan lult u dom. U lult de MSM na m.b.t. het belasting betalen door Grieken. Ooit nagezocht wie de grootste wanbetalers binnen Griekenland waren? Overigens generaliseert u behoorlijk door het te hebben over De Grieken. Nooit gehoord van voortschrijdend inzicht zeker. Als dat in Nederland aan de orde komt dan zijn Rutte, Zwamsom en Pechtold zo het haasje. En dat dit mogelijk gaat gebeuren is geen utopisch verhaal. Alleen hier duurt alles gebruikelijk iets langer want we zijn een lui en verwend volk geworden. Ziende blind en horende doof.

 7. @gnor
  de grieken krijgen de regering waar ze op gestemd hebben,nu en in het verleden.
  belasting betalen is iets waar ze een hekel aan hebben.
  zie liever de russen eu lid worden dan de grieken.
  daarbij zit je dom te lullen .

 8. Het is volgens mij de allerhoogste tijd dat onze media, en de NOS op de schop gaat.
  – Tsipras is momenteel in Petersburg
  – Rem Koolhaas in Moskou opent nu zijn Moscow Garage museum met veel Europese celeberties
  – De North strean pipeline capaciteit wordt verdubbeld, Gazprom , Eon Duitsland,, Shell, OMV Oostenrijk
  – De South Stream pipeline wordt aangelegd van Anapa, Rusland naar Griekenland
  – In Duitsland gaat nu in première de Film “Die lügen der Sieger”Based on stories of the Winner. het gaat over de manipulatie van de media via allerlei instituten. In Duitsland is een groeiende ergernis over de veramerikanisering van Europa. Amerika blijkt dat te weten want ze hebben Polen vol gestopt met wapens en raketten Dit buiten de enorme militaire macht in Bayer, dan kunnen ze Polen en Duitsland mooi tegen elkaar uitspelen
  Ik denk bijna zeker dat dit niet op het journaal komt Dus vandaar mijn berichtje

  • Walgelijk hoor, maar ik had weer gelijk Ik wilde dat het niet zo was. Geen enkele gister opgenoemd nieuws feit was op onze NOS of andere media te zien, te lezen.
   Ik lag gisteravond nog te woelen: Polen een land dat decennia geleden nog communistisch was en bij het O.Blok hoorde en waar democratie nog steeds een nieuw fenomeen is , wordt door de Amerikanen volgestopt met wapens en raketten en een echt CIA martelcentrum Bush jr. noemde ze “my friends” en het nieuwe Europa, versus al die andere ingedutte slappe EU landen Moe van de democratisering, ban de -bom bewegingen, feminisme, homo huwelijk en meer van die democratische onzin. Nee Polen is nog fris nog onbedorven en als was in de handen van Bush jr. Om er wat vaart achter te zetten werd Donald Tusk de hoogste baas in de EU . Hij gaat ons leiden! Ik heb geen oog meer dicht gedaan !

 9. Het grootste slachtoffer van dit vuile spelletje is allereerst de Griekse bevolking. Want de Troika’s reddingsstrategie heeft de gewone Griek nu al vijf jaar lang niets anders dan financiële, economische en sociale ellende gebracht.

  Het kleinere slachtoffer is de bevolking van de eurozone. Want hun belastinggeld is gebruikt om niet de Grieken, maar de banken te financieren.

  http://www.stocktradingnieuws.com/economie/het-vuile-spelletje-rond-griekenland.html

  Politieke mainstream,de media, academische kringen. Allemaal doen ze mee aan toedekken van deze ongekende corrupte puinhoop die EU heet.

 10. @ arjope 19 juni 2015 om 14:16 -Vervolgens een ultra linkse regering de macht geven.Dan ook nog de EU chanteren met Rusland en niet willen betalen.— Dus u bent van mening dat de Grieken niet zelfstandig mogen beslissen welk type regering ze willen nadat het eerder fout is gegaan? Dus in Nederland mogen we ook niet af van Rutte c.s. omdat men er aantoonbaar een puinhoop van heeft gemaakt.@ Leo KarelJan19 juni 2015 om 16:17 Deze Griekse regering is bovendien extreem links/communistisch/maoïstisch, dus geen medelijden. —Wordt het tijd de wet van oorzaak en gevolg boven tafel te halen. De voorgaande regeringen hebben de Grieken aan de bedelstaf gebracht en u gaat dan afgeven op een regering die voor het volk opkomt. Enkel omdat u vindt dat ze extreem links enz. is; in uw visie. Kunnen we dan in Nederland niet beter alle voorgaande regeringen vanaf ca. 1980 door het slijk halen; incl. Rutte c.s. die het vervolg op het weggeven hebben verfijnd en het sociale stelsel afgebouwd hebben?

  • Gnor@ Denk jij echt dat iemand anders het anders gedaan zou hebben? Ben jij echt van mening dat wie dan ook iets zou kunnen veranderen in ons politiek systeem? Met 15 partijen en een nauwelijks veranderende markt met in het beton gestorte overeenkomsten en onder controle van de alle EU landen? Ik zou zeggen blijf dan hopen op een hele sterke man. Een MP kan hooguit rommelen in de marge

   • @ Hugoden 20 juni 2015 om 08:41 Zeker denk ik niet dat iemand het anders gedaan zou hebben. Pim Fortuyn kreeg in Nederland mensen achter zich maar moest het ontgelden en iedereen kroop in de schulp. In mijn visie zijn onze “vertegenwoordigers”vanaf de 70-er /80-er jaren in staat gebleken geen vertegenwoordigers van ons te zijn maar enkel toneelspelers. In grote lijn gaat het om de contracten die door de landen gesloten zijn waardoor heel veel aan thans de EU is overgedragen iets dat sluipenderwijs steeds meer gebeurt. Daarnaast is olie te belangrijk en dat heeft ook op papier afhankelijkheid gekweekt. We zijn de slaven van de VS geworden maar het is not done om je anders op te stellen dan als slaaf want dan ben je immers een complotdenker. Enkel een implosie van de EU, die heel veel problemen zal geven dat is buiten kijf, kan een mogelijke oorlog voorkomen. De Navo is inmiddels verworden tot een aanvals- i.p.v. een verdedigingsorganisatie. Vuil spel op vele fronten. Karakters op.

    • Juist Men zou Pim als PM gewoon afgeknalt hebben is mijn bescheiden mening. Ik las net in DWN dat militair Zwitserland oefent om voorbereid te zijn op een totale ineenstorting van de EU en voorbereid te zijn op de massa plunderende vluchtelingen. Een scenario dat ik al in de jaren 60 een boek over las “De menselijke Springvloed” Momenteel is het een bijzondere labiele toestand in Europa het is en, en, en, en. En we weten in de chaos heerst de meester en wordt echt geld verdient. De Stones met Sympathy for the Devil- I was in Petersburg etc ok we zullen zien http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/06/20/schweiz-simuliert-zerfall-der-eu-und-erwartet-unruhen-in-europa/ –

 11. Leo KarelJan

  19 juni 2015 op 16:17

  Griekenland heeft zelf gekozen voor de euro en is daarna gewoon doorgegaan met potverteren. Men heeft inmiddels 240 MILJARD aan leningen gekregen, dus men is bepaald niet op het hakblok gelegd. Eerder heeft men een vorstelijke behandeling gehad. En nu willen de Grieken nog even 7 miljard zonder enige garantie op terugbetaling.
  Deze Griekse regering is bovendien extreem links/communistisch/maoïstisch, dus geen medelijden.

  • Niet nieuw, maar toch. Sinds 2010 is ruim 250 miljard aan ‘hulp’ naar de Grieken gegaan. Dat geld, afkomstig van EU/EFSF, ECB en IMF (publiek geld dus) is voor 90% gebruikt voor een bailout van de Griekse schuldeisers, waaronder uiteraard de banken.

   En nu blijven de EU-politici geld richting Griekenland sturen, want het failliete Griekenland mag niet failliet gaan. De Grieken moeten aan de eisen van de Troika voldoen, krijgen dan nieuw geld, dat ze dan weer mogen gebruiken om rente en aflossing te betalen.

   “Een vuil spelletje. Met als eerste”doel om Europese banken te redden. En met als tweede doel om voor die inmiddels €254 miljard aan gemeenschapsgeld niet met de billen bloot te hoeven.

   http://www.stocktradingnieuws.com/economie/het-vuile-spelletje-rond-griekenland.html

   • Dat geld dat u noemt gaat niet fysiek naar Griekenland. Het is een schuld een lening Dat geld wordt bijgedrukt. De IMF, WB, ECB etc zijn commerciële financiële instellingen met winst oogmerk. Ze zijn er trots op dat ze voor elke geleende dollar er $ 1,30 voor terugkrijgen. Behalve dat houden zij tijdens de lening zeggenschap over grondstoffen, staatseigendommen en bepalen zij de prijs. Vele landen zitten in zo een dodelijke niet af te lossen val . Het credo is Neemt u maar rustig een miljard-je meer, geen probleem . Als u Duits kan verstaan dan hier een heel duidelijke clip hoe zoiets werkt – https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=_h0ozLvUTb0 –

 12. Griekenland heeft net zomin gekozen voor de euro als Nederland. En toen de gekozen MP Papandreou in 2011 eenmaal een referendum aankondigde over de kwestie, volgde in 2012 zijn gedwongen aftreden en werd hij vervangen met euro-zetbaasje Papademos, lid van de Trilateral Commission, voormalig hoofd van de ECB en als Gouverneur van de Griekse Bank medeverantwoordelijk voor de toetredingszwendel. Noem met een fluwelen coup.
  Eenzelfde fluwelen coup vond rond die tijd plaats in Italië, waar Berlusconi aan de kant werd gezet: http://www.zerohedge.com/news/2014-02-10/another-conspiracy-theory-becomes-fact-meet-men-plan-behind-italys-bloodless-coup
  Dat is meteen het grote probleem of het democratisch tekort: er wordt de burgers niets gevraagd, en als ze iets gevraagd wordt en ze geven het verkeerde antwoord, dan wordt het terzijde geschoven (Nederland, Frankrijk) of net zolang overgedaan tot het goede antwoord uit de stembus komt rollen (Ierland).

 13. Altea-Hills

  19 juni 2015 op 16:13

  Het word betalen voor die landen waar nog wat verdient word.
  Maar Nederland, let op uw zaak,en zonder de EUSSR kunnen we echt nog wel de kost verdienen,en ons ook snel verlossen van hen die we niet binnen onze landsgrenzen willen hebben.

  • Nederland had inmiddels met de Chinezen aan tafel moeten zitten voor een vruchtbare inpassing in de “New Silk Road”, dat ingrijpende gevolgen gaat hebben voor de Rotterdamse haven, de motor van onze economie. Dankzij de EU en de TTIP en dat pathetische gedonder tegen de Russen gaan we nog eens lelijk de boot missen. Maar goed, de EU en euro zijn er ook niet om handel, welvaart en vrede te bevorderen, maar om een megalomane tirannieke droom van de machtselite te verwezenlijken.

 14. De Grieken hebben ook gedreigd massa’s immigranten naar Europa door te sluizen.
  Zou het niet verstandiger zijn als de Grieken een charmeoffensief zouden starten door met de enorme Griekse vloot alle overstekende vluchtelingen op te vissen en terug op de Afrikaanse kust te dumpen? Ik zou daar heel wat belastingcenten voor over hebben!

 15. Griekenland krijgt in Europa een voorbeeldfunctie. Wanneer de Grieken massaal aan een bankrun beginnen en er z.g. problemen komen (omvallen) bij de banken zal dit worden aangegrepen tot: Het gaan adviseren van een cashloze maatschappij. Er zal gezegd gaan worden: Kijk, u heeft de problemen gezien in Griekenland wat er gebeurd zodra mensen hun rekening leeghalen, dit mag bij ons niet gebeuren zodat wij niet dezelfde problemen krijgen zoals bij de Grieken. Op deze wijze wordt handig gebruikt gemaakt van het Griekse probleem. Je zou toch bijna dan geloven wanneer dit gebeurd, dat de dictators in Brussel in hun handen wrijven van geluk. Hoe simpel zou het zijn…

  • Aanval op contant geld in stroomversnelling:

   http://niburu.co/index.php?option=com_content&view=article&id=9290:aanval-op-contant-geld-in-stroomversnelling&catid=20:het-complot&Itemid=33

 16. @Adje 19 juni 2015 om 14:20 “Op deze wijze wordt handig gebruikt gemaakt van het Griekse probleem.”
  Goed punt. Zoals Rahm Emanuel (voormalig Obama medewerker, adept antihumane Neo-feodale Wereld Orde, zie corbettreport.com) ooit zei: “You never let a serious crisis go to waste. And what I mean by that it’s an opportunity to do things you think you could not do before.”
  Dus als de machtselite iets rampzaligs wil doordrukken zoals straks de orwelliaanse cashless society, gebruikt- of veroorzaakt het een “crisis”. Bedenk hierbij dat de EU inmiddels elf landen, waaronder Nederland, heeft bevolen om voor tot 1 augustus a.s. de bail-in wetgeving erdoor te jassen.

 17. Griekenland heeft zichzelf op het hakblok gelegd.
  Eerst valse informatie geven en liegen toen ze bij de EU kwamen.
  Vervolgens 2 miljard te veel uitgeven aan de O.S.
  Beloftes t.a.v. belastinghervorming en pensioenleeftijd niet nakomen.
  Vervolgens een ultra linkse regering de macht geven.
  Dan ook nog de EU chanteren met Rusland en niet willen betalen.
  Ongelooflijk dat dit al enkele jaren duurt.

 18. G.Deckzeijl

  19 juni 2015 op 14:13

  Teken aan de wand, die bankrun…
  Waarschuwing:
  http://www.wijwordenwakker.org/content.asp?m=M6&s=M85&ss=P936&l=NL
  Extra: tinyurl.com/nfgnumt
  Let maar op: straks kunnen wij de omgevallen Griekse banken gaan redden!
  Maar ik kan ongelijk hebben.
  Wie het beter weet, graag met alle details, mag het zeggen.

  • als u een beetje opgelet had dan had u kunnen weten dat 89% van de 240 miljard die de eu (wij) als “reddingsgeld” hebben gegeven, dat die 89% rechtstreeks is doorgestroomd naar duitse en franse banken.
   .
   11% van de 240 miljard is in de reële griekse economie gekomen….
   .
   dus nu weer omgevallen banken redden zou niets nieuws wezen..

   • G.Deckzeijl

    20 juni 2015 op 10:24

    Zat ik toch aardig goed in de richting, ofniettan?

    En wat dat opletten betreft he b ik ook een gratis lesje voor jou:
    http://tinyurl.com/aabztxd

 19. Lijkt me niet meer dan normaal dat hulpgelden naar de schuldeisers gaan. Daarvoor zijn ze tenslotte bedoeld.