Oekraïne en de gevaarlijke expansie van de VS. Debat. (Video.)

Door Joost Niemöller

Afgelopen maandag was er in het Haagse café De Libertijn een debat met Karel van Wolferen over de oplopende spanningen tussen Rusland en de VS, die in Europa uitgespeeld lijkt te worden. Volgens Van Wolferen is er sprake van Poetin hysterie. We lijken ons in een ongekende, nieuwe, situatie te bevinden die misschien wel lijkt op de Koude Oorlog, maar dat niet is. De wereldverhoudingen zijn namelijk structureel verschoven. China is op het toneel verschenen. De Sovjet Unie met zijn communistische ideologie bestaat niet meer. Toch wordt er in de VS nog steeds in Koude Oorlog termen gedacht. Met name een aantal VS haviken, zoals de invloedrijke Victoria Nuland, een van de krachten achter de coup in Kiev. Die nu ook alweer aan het stoken is in Armenië.

Wat we nauwelijks lijken te beseffen, en waar de Westerse pers ook nauwelijks over bericht, is hoe die Amerikaanse expansie ervaren wordt in Rusland en China. Van Wolferen wijst erop dat er ook in de VS verschillende belangen langs elkaar heen werken, en dit verklaart het weinig coherente Amerikaanse beleid, mede door het zeer zwakke leiderschap van Obama.

Tegelijkertijd vindt er, zo geeft Van Wolferen aan, een ‘fontein van propaganda’ plaats vanuit de VS, zoals over de MH17.

En nu is de PvdA ineens voor vergroting van het defensiebudget.

Vanavond is er in De Balie weer een debat. Met ondergetekende, en China deskundige Jan van der Putten.

 

 

 

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

8 Reacties

  1. U herinnert het u nog wel dat Victoria Nuland 300 Oekraïense Studenten uit koos, hand picked, om in de USA een , opleiding, training te krijgen. Het nieuwe kader voor Kiev . “Regime Change” Als afschuwelijke herinnering The school of Dicatators in Fort Bennet USA waar alle Zuid Amerikaanse dictators werden opgeleid. o.a. Pinochet. Als u wilt weten waar de zo geprezen Russische oppositie leider Alexey Navalny nu is? Hij krijgt een opleiding in Amerika op de beroemde Yale University “Yale World Fellows” vrij vertaald Yale wereld genootschap. NWO? Ik zou wel eens willen weten wie daar nog meer lid van zijn

  2. Zelfs Paul Craig Roberts publiceerde vandaag een (oud) artikel van Karel van Wolferen met respectvolle complimenten. Joost Niemoller en Karel van Wolferen zijn belangrijke en moedige personen die het journalistieke vaandel dragen. De reguliere media moeten zich schamen en zich realizeren dat hun manier van “nieuws brengen” romduit gevaarlijk en daarom misdadig is.

  3. Bedankt voor het plaatsen van de video!

  4. @Hugoden. Bedoel je die dame die de Poolse vragenstelster van repliek diende inzake de Krim? Welbespraakt en goed betoog, met applaus ten gevolg. Zeer interessante avond om bij te wonen in De Balie met imho Karel van Wolferen als match winnaar qua argumentatie.

  5. Aan hetgeen de heren in dit (alweer veel te korte) gesprek te berde brengen kan menig clingendaeler en buitenlandspecialist nog een puntje gaan zuigen. De Nederlandse rioolpers moet zich diep schamen dat het een propaganda vehikel is in plaats van dergelijke diepgang en achtergrond te bieden. Gooi de propagandakrantjes en nonoteevee maar de deur uit en ga naar de Libertijn in Den Haag zou ik haast wllen zeggen.

  6. Ik zou graag willen weten wie die dame is, die onzichtbaar uit het publiek, vragen stelde

  7. Moslim broeder Obama wenst de wereldheerschappij voor de islam, daartoe moet en de VS ,EU ,Rusland, China worden uitgeschakeld.
    Dat kunnen ze onderling heel goed regelen, de islamitische landen stellen economisch en militair niets voor, dus moeten ze dit uitbesteden.