Nieuwe Europese fractie Wilders meel in de mond over Rusland

Door Joost Niemöller

Er is dus sinds vandaag een nieuwe Europese partij, Europa van naties en vrijheden. Wilders en Marine Le Pen gingen gisteren al blij met een glaasje op de foto. Vandaag spreekt Wilders over ‘het begin van de bevrijding.’

In de commentaren wordt nu meteen gesproken over een ‘allegaartje’ maar dat lijkt me dan toch vooral opgaan voor de fractie van de Eurosceptische concurrent Farage. Farage ging een monsterverbond aan met de linkse populist Beppe Grillo, een effectieve clown tegen de EU.

Het is natuurlijk zeer ongelukkig dat Marine Le Pen en Nigel Farage er niet in lijken te slagen om hun egostrijd te staken. Samen zouden ze een zeer sterk blok kunnen vormen. Het is wrevel over en weer tussen die twee. Juist het feit dat Le Pen haar vader uit de partij heeft gewerkt, zou toch een belangrijke reden voor Farage moeten zijn om nu wel toenadering te zoeken. Maar het tegendeel is eerder het geval. Een van de deelnemers aan ‘Europa van naties en vrijheden’ is de Engelse Europarlementariër Janice Atkinson. Zij liep tegen de lamp met een lullige bonnetjesaffaire en werd daarom uit UKIP gezet.

Atkinson is essentieel voor de nieuwe fractie van LePen/Wilders, want er is daarmee een nieuw land toegevoegd, nodig voor de telling om in aanmerking te komen voor meer spreektijd en aanzienlijk meer geld.

Dat is natuurlijk een schoffering van Farage. Natuurlijk: Binnen de politiek is alles altijd vloeibaar. Maar aansluiting van Farage lijkt nu toch echt uitgesloten. Het gezichtsverlies lijkt te groot te worden voor Farage.

Interessant is ook de toevoeging van de Poolse partij ‘Nieuw Rechts’ onder Michael Marusik  Hij was een van de organisatoren achter vakbond ‘Solidariteit’ van waaruit in Gdansk de opstand tegen de overheersing van de Sovjet Unie begon. Marusik sloot vorig jaar nog op landelijk niveau samenwerking met de korte tijd in Polen regerende rechtse partij ‘Recht en Rechtvaardigheid’ van de tweelingbroers Kaczyński niet uit.

De voormalige premier Lech Kaczyński kwam om het leven in een vliegtuig, en volgens zeer veel Polen zijn de Russen daaraan schuldig. Het ligt daar allemaal zeer gevoelig, leerde ik na een gesprek met enkele jonge Poolse journalisten. In die kringen wordt nu juist de Poolse ‘president van Europa’ Tusk gezien als de grote verrader die het op een akkoordje gooide met de Russen, om zo zelf aan de macht te komen.

En dit roept vragen op over de te volgen geopolitieke koers van ‘Europa van naties en vrijheden.’ De anti-Russische sentimenten zijn in Polen zeer sterk, en zeker bij zichzelf ‘conservatief-rechts’ noemende partijen als ‘Nieuw Rechts’,  deels voortkomend uit het verzet tegen de Sovjet overheersing.

Marine Le Pen staat hier anders in. Zij beweegt zich makkelijk in de hogere Russische kringen en heeft zich al uitgesproken voor een federalisering van Oekraïne.

Wilders heeft zich ten aanzien van Rusland en de MH17 agenda niet concreet uitgelaten.

Veel meer uitgesproken was Farage over het ‘oorlogje spelen’ van de EU ten aanzien van Rusland.

Dus ook op dit punt hadden Farage en Le Pen elkaar best kunnen vinden.

Het kan niet anders of de gloednieuwe fractie zal zich ten aanzien van Rusland met meel in de mond moeten uiten. De Polen moeten binnenboord blijven.

 

 

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

13 Reacties

 1. D. G. Neree

  17 juni 2015 op 22:31

  De houding t.o.v. Rusland hoeft geen belemmering te zijn, als er uitgegaan wordt van de huidige feiten, zonder politieke kleuring. Rusland is niet de Sovjet Unie meer, maar kan een goede buur en handelspartner zijn. Rusland is niet het probleem, maar de waanzinnige uitbreidingslust van de EU. uitbreiding zowel naar grootte als naar zeggenschap.

 2. Prima, deze samenwerking, en alle fracties zijn een “allegaartje,” hoewel dat soort denigrerende woorden kennelijk alleen gelden voor niet meemarcherende partijen. De eurofielen zullen het tandenknarsend aanzien, want zij hadden vast liever gezien dat zij verdeeld zouden blijven. De hysterie om papa le Pen heeft behalve bij UKIP het samengaan niet kunnen tegenhouden.
  En wat Rusland betreft, laten we wel wezen: Duitsland is niet Nazi Duitsland, en Rusland is niet de USSR. Hoewel dat natuurlijk niet wil zeggen dat men met meel in de mond moet spreken. Anderzijds is er ook geen reden om met de Washingtonse oorlogshitserij mee te buigen. En wat die crash betreft (volgens onderzoek veroorzaakt door cockpit mismanagement) waarin nagenoeg de hele euro- en navokritische Poolse top omkwam, is Rusland wel de laatste die er baat bij gehad zou kunnen hebben. Dus prosit dames en heren van de nieuwe fractie, pak die eurofascisten, “give it to them, give it good and hard”.

 3. Poetin en Marine. Misschien ongepast op dit blog, maar ik vond hem toch wel erg grappig.
  http://www.cartoonmovement.com/depot/cartoons/2014/11/27/putin_and_marine_le_pen__marian_kamensky.jpeg

 4. Farage, hoe goed ook in speechen, komt zeer ijdel over d.w.z. aanzienlijk meer dan Le Pen en Wilders. Het zal u opgevallen zijn dat zijn toespraken in het EU-parlement natuurlijk de waanzin van het EU-project aangeven. Maar en dat is belangrijker, hij richt zich nagenoeg enkel op het UK. Britten zijn in principe niet zo voor de continentalen. Ze zijn soms zo aardig dat je niet weet of ze een mes in hun achterzak hebben. Heel vaak is me gebleken dat ze dwepen met Nederland om zich bijv. af te zetten tegen Frankrijk. Als het er werkelijk op aan komt dan zijn en blijven het eilanders. Qua Euro hebben ze dat overigens duidelijk laten blijken. Brittannia rules the waves en Nederland roeit met de stroom mee omdat verderop baantjes klaar liggen. Hadden we maar meer parlementariërs die de Nederlandse tradities aanhangen in plaats van de weggeefmentaliteit van o.a. Draai66.

 5. De Poolse haat tegen Rusland is makkelijk te begrijpen vanwege de massamoord in de bossen van Katyn en de massale verkrachtingen en moorden van de Russen tijdens de Russische ‘bevrijding’ aan het eind van WO2. En door de bezetting tot 1989. Maar dat was 75, 70 en 26 jaar geleden. Rusland is niet meer de Communistische Sovjet Unie, maar een land dat qua cultuur en mentaliteit weer meer lijkt op het Tsaristische Rusland van weleer. Dus een zelfstandige en goed bewapende wereldmacht, maar niet zo imperialistisch en vijandig als de USSR.

  Niet alleen de Polen, maar veel andere landen (Baltische staten, de VS) vergissen zich hierin. Jammer dat juist het Poolse trauma van een splinterpartij een realistische kijk op het hedendaagse Rusland tegengaat.

  • Ja het probleem, de verwarring, opzettelijk of niet met Rusland, de Sovjet Unie is te begrijpen. We moeten oppassen dat dit ook niet gebeurd, opzettelijk of niet, met de Europese Unie (De Unie van Europese landen) Russische vrienden klagen en zeggen Nog nooit is een Rus president van de Unie van Sovjet landen geweest, behalve Yeltsin dan , het waren altijd andere Nationaliteiten. Het zij zo! Een ding weet ik wel dat de Praagse opstand 1968 werd bloedig neergeslagen door Sovjet militairen, lees in dit geval Poolse Sovjet militairen. Daarom Rusland nu wordt weer verward met de Russische Federatie van “onafhankelijke Republieken” De RF welke een nieuwe opstartende democratie is. Vergeet nooit dat Rusland met Gorbachev het eerste land was dat uit de Unie van Sovjet landen stapte

 6. Het lijkt mij dan toch eerder dat Marine Le Pen met meel in de mond zou
  moeten praten om de Polen binnen boord te houden!
  Geert is in dat opzicht wat bescheiden, ik herinner mij nog dat hij er
  eens iets over zei, toen brak in Nederland de hel los, vandaar dat hij wat
  voorzichtig is!
  Ben toch blij dat het gelukt is!!!

 7. Overigens begint Rusland te dreigen met een nieuwe kernachtige wapenwedloop.
  Dit dankzij ” Onze briljante” Euro leiding die elke nacht het visioen van het duizendjarige rijk dromen.

  Het gaat om de islam, massa immigratie, Brusselse miljarden verspilling en bodemloze putten.
  Terug naar soevereine staten die problemen naar eigen inzicht oplossen.
  Ik wens deze nieuwe fractie veel succes toe.
  Een begin van de bevrijding!

 8. Leo KarelJan

  16 juni 2015 op 16:15

  Het ANP was al weer negatief: PVV gaat samenwerken met “extreem rechtse FN ” en fractie krijgt een miljoen subsidie.
  Eerst Wilders afkraken dat hij “niets kan bereiken” en als hij dan een vuist maakt weer afkraken en hem in verband brengen met subsidies en extreem rechts. Walgelijke stemmingmakerij.

 9. Ach, Geert is toch een trouwe lezer van je Joost?!

  • Eheeeeh? Wat bedoel u met deze cryptische opmerking? Het was toch afgesproken om commentaar en/of weerwoord met feiten te geven . Wat denk je van een stapje verder Bush is toch een trouwe lezer van je Joost? OEEEEF kijk Dat komt keihard aan

 10. Leo KarelJan

  16 juni 2015 op 16:10

  Er zullen natuurlijk altijd verschillen blijven, maar die zijn nu ondergeschikt aan het belang van de strijd tegen de EUSSR en met name ook tegen de massale import van gelukszoekers. Dat laatste begint echt de spuigaten uit te lopen en met deze fractie is in elk geval de spreektijd toegenomen.
  Hopelijk gaat men er keihard tegenaan.

  • Je kan je geluk niet op als je gisterenavond ook even naar Brandpunt had gekeken . Buiten de import van kanslozen vanuit Afrika zijn er al miljoenen Roma in de EU. Ze weten dat ze kansloos zijn in de arbeidsmarkt en proberen dat terecht niet eens Ze hebben hun talenten gebundeld Ze opereren als een groep professioneel en structureel en volgen de Roma nieuwsberichten. Door hun Nomadisch bestaan zijn ze niet echt te volgen. Het voordeel voor hen is ze trekken van Roma kamp naar Roma kamp en zijn in een dag vanuit Groningen in Madrid . En met hun EU pas ook in Engeland.