Zo is Zwarte Piet ‘bespreekbaar’ en ‘veroordeelbaar’ geworden

P1040858Door Caroline Vonhoff

Sommige zaken worden niet besproken, gewoon omdat niemand op het idee komt om dat ooit te doen. Zo zal er een tijd geweest zijn (voor mijn tijd) dat zaken als abortus of euthanasie geen deel uitmaakten van het politieke debat, gewoon omdat die daar zodanig ver van (b)leken te staan dat zij niet aan de orde kwamen. Dit is inmiddels wel anders, en met name op het gebied van de euthanasie zie je dat daar steeds openlijker aan de grenzen wordt gemorreld, bijvoorbeeld onder het mom dat wilsonbekwamen ook dienen te worden ‘geholpen’. Of zie de zich vroeger met enige recht en reden als liberaal afficherende VVD: met het introduceren van de Marx-werking in de zorg gaat het in de gedachtevorming van kwaad tot erger: zo is er inmiddels al een balletje opgegooid over verplichte vaccinatie, of beter gezegd: de staat bepaalt wat u in uw lichaam dient toe te laten. Erg veel erger is er niet te verzinnen, maar dat de deur naar verplichte vaccinatie is opengezet (door de VVD dus!) dat is iedereen wel duidelijk.

Dit eerst niet bespreekbaar zijn van zaken en die dan toch aan de orde stellen, en gaandeweg steeds verder gaand maatschappelijk aanvaardbaar maken, wordt ook wel het verschuiven van het Overton window genoemd. Niet alleen in de politiek komt het verschuiven van het Overton window aan de orde, ook in het recht is dat in toenemende mate het geval. Neem nu de mensen die toegang tot de rechter kregen omdat zij vonden dat andere mensen geen feestje mogen geven op de manier die hen goeddunkt.

Het zal niet zo lang geleden zijn dat de rechter zich niet ontvankelijk verklaard zou hebben, want dergelijke gekkigheid, als je er al last van hebt, dat doe je maar thuis. Maar ja, deze rationele stellingname kon natuurlijk niet duren, en zo komt het dat ‘we’ én moeten vaststellen dat de rechter ‘niets meer te gek is’, én dat we er nog blij mee moeten zijn ook dat een rechter vandaag heeft geoordeeld dat een burgemeester gewoon een vergunning voor de intocht van Sinterklaas mag afgeven.

Dit lijkt een soort van overwinning voor de mensen die gewoon en zoals sinds jaar en dag gebruikelijk, hun feest willen vieren, maar dat is het niet. Immers, een kinderfeest is door verschuiving van de Overton window onder bereik van recht en politiek gekomen.

De ervaring leert helaas dat het daar niet bij zal blijven, want van bespreken komt beslissen en regelen, verplichten en verbieden, en wat verder allemaal nog geschikt is om het feestje van een ander te verzieken.

Gewoon maar doorgaan met de Hema boycot, iets anders lijkt er niet op te zitten, want de staat boycotten, dat mogen we niet.

 

Print Friendly

29 gedachten over “Zo is Zwarte Piet ‘bespreekbaar’ en ‘veroordeelbaar’ geworden”

  1. Geen kind zal er een traan om laten als we het concept ‘zwarte piet’ laten vallen. Het zijn vooral de ouders die hier uit sentimentele overwegingen problemen mee hebben. De generatie die stiekem terugdenkt aan de thee en het kaakje waarmee moeders klaar stond als we uit school kwamen. De hang naar vroeger toen alles beter was. De obsessie met Sinterklaas was trouwens vroeger helemaal niet zo als nu.

    1. Kijk, daar gaat mijn stukje nu juist over, over het vanzelfsprekende waarover niet gesproken werd omdat het vanzelf sprak. En hoe dat vanzelfsprekende door besproken te worden opeens niet meer vanzelfsprekend geworden is maar onderwerp van juridisch en politiek debat.

      En al zijn er mensen die vanuit nostalgie aan hun eigen tradities en gebruiken willen vasthouden, dan nog ziet ik niet wat daar tegen is. Sterker nog, er is zelfs veel vóór.

    2. Onzin. Sentiment speelt in deze discussie geen enkele rol. Sinterklaas kan me aan m’n reet roesten.
      Waar het om gaat is dat buitenstaanders ons hier de wet proberen voor te schrijven. Nu gebeurt dit reeds op vele fronten, maar als een kinderfeest het slachtoffer dreigt te worden is er voor velen een grens overschreden.

    3. Aderooss, zo kun je alles wel goedpraten:
      Geen kind zal er een traan om laten als we het concept ‘VRIJHEID’ laten vallen. Het zijn vooral de ouders die hier uit sentimentele overwegingen problemen mee hebben.

  2. Hoe de staat zijn ingezetenen met zoet verleidt, van hun vrijheid berooft, op zout trakteert en hun kostbaarste goed confiskeert.

    http://www.youtube.com/watch?v=IHdJVzYBBOU

  3. Van een stoel vallen. Dat had gebeurt als niet de VVD, maar een ander gedrocht met vaccinatie, verplicht, voorstel had gekomen. Een simpele rekensom. Zoveel inwoners maal verplicht is kassa! Dat brengt Spekman/Samsom mensen niet in extase. Na pensionering, denk Kok/Melkert/Waal, is het andere koek. Een bijkomend voordeel met verplicht is de oplossing. Eind ook.

  4. Het kinderfeest wordt helemaal geen slachtoffer als er bijvoorbeeld gemengde Pieten zouden bestaan, dus ik zie het probleem niet zo. De kritiek op het concept van Zwarte Piet lijkt mij gegrond, ook de VN heeft dit aangegeven. Nu zou ik zeggen dat we dit serieus moeten nemen en referenties naar ons slavenverleden uit het kinderfeest moeten halen. Ik denk dat je je eerder zou moeten uitleggen waarom we nog deze stereotypen in onze kinderfeesten aanhouden, dan andersom. Internationaal gezien een schande, zeker omdat de oplossing simpel is. Onze pieterknecht hoort in de reeks van Sjors en Sjimmie, en Kuifje in Afrika. Niet meer van deze tijd.

    1. aderooss, als jij dat feest liever op een andere manier viert, dan moet je dat vooral niet laten. Anderen lastig vallen en proberen jouw gevoel verplicht te maken ook voor mensen die het anders zien, dat is wat niet bevalt. Mij niet althans.

      Wat me ook niet echt bevalt is dat een stukje dat niet over Zwarte Piet gaat maar over het Overton window-principe tot een kinderachtige ‘ikke vind en dan moet iedereen dat vinden’ vervalt.

      1. Caroline, ik vind het een zeer intrigerend stuk. De analogie tussen de zogenaamde zwarte-pieten-discussie en de eerst heersende taboe en daarna openlijk bespreekbare euthanasiewet vind ik fascinerend. Jammer dat er altijd mensen zijn die ipv discussiëren hun mening (die niet eens met het onderwerp te maken heeft) tentoonspreiden.
        Ik vind jouw stuk een mooie rationele uiteenzetting van hoe ‘ons gedachtengoed’ evolueert.

  5. Een uitspraak van Juncker in 1999 past perfect in het plaatje van het onderwerp in dit fraai geschreven stukje: verschuiven van het Overton window. n.l. : ‘Dan maken we het bekend, we wachten een tijdje om te zien wat er gebeurt. Wanneer er geen geschreeuw komt en geen opstand, omdat de meeste mensen toch geen idee hebben van wat er is besloten, dan gaan we door – stap voor stap tot er geen weg meer terug is.’

    http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-15317086.html

  6. Het gaat mij voornamelijk over de referentie naar het kinderfeest, alsof wij kinderen hiermee treffen. De discussie gaat echter ergens anders over. In het kader van het Overton window (de titel van het stuk gaat over de zwarte pietdiscussie) wordt geïnsinueerd dat waar we vroeger geen kinderfeest aan de kaak stelden, we dit nu wel doen. De vraag is echter waarom we pas nu het gebruik van racistische stereotypen aan de kaak stellen. De discussie wordt hier echter omgebogen in de discussie of je de vrijheid hebt om grote groepen in de samenleving te kwetsen (onder het mom dat je een kinderfeest viert).

    Het Overton principe lijkt vooral te gaan over dingen die eerst moreel onacceptabel waren maar waarbij de discussie langzaam afglijdt en het moreel onacceptabele langzamerhand moreel acceptabel wordt. In de huidige discussie is dat echter andersom, wat we vroeger moreel acceptabel vonden (het gebruik van racistische stereotypen uit ons slavernijverleden), vinden we dat nu niet meer. Een morele vooruitgang dus.

    1. Zie je: zo doe je dat. Beginnen over iets dat niet aan de orde is, en dan de ‘racistische stereotypes’ er als vaststaat ‘feit’ in smokkelen, en vanuit die gedachte gaan doorredeneren en dan roepen dat dit alles niet meer doen, een morele vooruitgang is. Dat mag in uw ogen zo zijn maar in de mijne is dat het niet.

      En waarom ik refereer aan Zwarte Piet en dus een ‘kinderfeest’? Nou wat dacht van de rechterlijke uitspraak van vandaag die (vreemd genoeg) over Zwarte Piet ging en aan de hand waarvan ik het Overton principe illustreerde?

  7. “Zo is Zwarte Piet ‘bespreekbaar’ en ‘veroordeelbaar’ geworden”

    Ik heb er helemaal geen behoefte aan om Zwarte Piet bespreekbaar en veroordeelbaar te houden.
    Never change a winning team. Zwarte Piet en Sinterklaas zijn wat mij betreft een winning team. Niet veranderen dus.

  8. Je kan overal wel tegen zijn, er is altijd wel een reden te vinden, In elke rolletje mentos met witte buitenkant en zwarte binnenkant kan je een racistisch complot zien, maar vermoei mij en 99,999% van de bevolking niet met je eigen zwarte minderwaardigheidscomplex.
    Want daar hebben we het over.
    Zwelgen in slachtoffer zijn en iedereen moet het horen en zich aan je eigen misvormde wereldbeeld aanpassen. Nee dank je!!
    Doe dat lekker thuis. Het is geen verplichting om je met je kinderen een feestje te vieren.

    Sint en Piet zijn briljant gevonden karakters die kinderharten en volwassenen even van de boze buitenwereld afsluiten met kado en gedicht. En een wortel in de schoen voor het paard.

    Laat die boze buitenwereld even buiten dit sublieme kinderfeest!
    Nooit iets aan veranderen!

    Dank u.
    Belachelijke discussie.

  9. Even toch wat algemene kennis bijschaven over het feit of Sinterklaas nou n ‘kinderfeest’ is, of toch een Nederlands volksfeest/traditie. Dat elke traditie onderhevig is aan n bepaalde mate van evolutie moge duidelijk zijn; Sinterklaas met zijn pikzwarte gevolg stamt namelijk af van n heidense traditie, de viering van de komst van Wodan met zijn kleine twee kleine zwarte elfen/demonen/duivels december, welke is veranderd Sinterklaas en Zwarte Piet die begin december komen. Dit is veranderd door de christenen… Aangezien eind december de geboorte van kindje Jezus gevierd moet worden… Welnu, zwarte piet heeft dus van oudsher geen ene moer te maken met slavernij, racisme of onderdrukking, maar alles met het heidense geloof, ook wel bekend uit mythen en sagen. Dat door de eeuwen heen nog altijd de ononderdrukbare drang blijft om macht te willen hebben, zijn deze elfjes in de tijd van de slavernij verbasterd naar n soort slaven, n paar eeuwen later tot boemannen, enkele decennia later mag zwarte piet niet meer zwart zijn, maar moet bruin worden (reden: kindjes krijgen anders nachtmerries)… En nu, nu moet piet alle kleuren van de regenboog hebben, of zwarte roetvegen… Het feit dat hier zo fel op gereageerd wordt, is niet omdat zwarte piet niet meer zwart mag zijn, of omdat t welke kant dan ook op discriminatie zou zijn, maar simpelweg, omdat er weer groeperingen zijn opgestaan die die ononderdrukbare drang hebben hun wil op te leggen. Dus, zucht, hele diepe zucht… Verandering is goed, mee eens, maar ik vind het zo jammer dat er als n spreekwoordelijke kip (de AH bijv, maar ook de mensen die tegen willens en wetens zich willen vasthouden aan n verouderd wereldbeeld) zonder kop op gereageerd wordt. Ik ben ook tegen racisme (welke vorm dan ook: zwart, wit, mooi, lelijk, man, vrouw), maar wel wanneer er ook echt sprake is van racisme. In het geval ‘Sinterklaas en zwarte piet’ hebben we in mijn ogen te maken met n twijfelgeval (christelijke opvatting:ja, heidense opvatting:nee).
    Mijn voorstel zou zijn om mensen dan ook te ‘onderwijzen’ in waar ‘het zwart zijn’ nu werkelijk vandaan komt (dus niet racistisch, maar mythisch), echter dat deze perceptie vandaag de dag wellicht achterhaald is en dat, zoals bij iedere traditie (zou moeten), er ruimte moet zijn voor aanpassing aan de samenstelling van de hedendaagse maatschappij (zoals door de eeuwen heen al plaatsgevonden tav zwarte piet). Echter een andere kleur dan zwart voor zwarte piet geeft blijk van het niet begrijpen wat de werkelijke achtergrond van het zwart zijn is (zo zou je mariniers die zich zwart maken om nachtelijke exercities uit toevoeren ook kunnen aanklagen?!?!).

    P.S. De elfjes/duiveltjes/demonen waren zwart, zodat ze niet opvielen ‘s nachts. Het valt zelfs in twijfel te trekken of ze overdag niet gewoon ‘blank’ (tja, wat heet ‘gewoon’…) waren volgens de vertellingen.
    P.S.2. Het Overton Window principe suggereert dat er maatschappelijke opvattingen onderhevig zijn aan veranderd. Dat was zo, dat is zo, en dat zal altijd zo blijven. En dat is wat er op n goede rationele manier is opgeschreven.

  10. Dit trekt een multiculturele samenleving uit elkaar, dat is een van de bijwerkingen van dit recepr.
    Daarom begrijp ik het ook niet dat de regering, die o zo graag (want het mag alles kosten) een multiculti gebeuren wilt, erbij staat te kijken of het niks is, ze laten het aan het volk over.
    Ik denk dat het is zo van ” we doen toch wel wat we willen”.
    Het Nederlandse volk zal breken.
    Het is al jaren voor mij gevoel dan, zo iets van Weg met ons (NL).
    Zou dit niet een stiekeme opzet van links ofzo zijn.

  11. En dan nog over het sprookjes gebeuren van sint en piet.
    Die aan gepast moet worden aan deze tijd.
    Zijn er dan niet veel meer sprookjes die eigenlijk nog meer aan gepast moet worden dan ons feest.
    Dat zijn sprookjes die kosten duizenden het leven.
    Is dat dan niet stukken erger, dan een kindervriend de bekende mest steek in de rug te geven.

    1. Helemaal mee eens, er zijn tradities/vertellingen/sprookjes die wel een zeer haatdragende achtergrond hebben en zodoende duizenden het leven kosten. Deze zouden aangevochten mogen/moeten worden en niet onze Sint en Piet.

      Op n zeer omslachtige wijze wilde ik alleen maar zeggen dat het ‘Sinterklaasfeest’ diep in onze Nederlandse cultuur zit geworteld. En dat t van weinig respect voor t Nederlandse volk betuigt wanneer men argumenten als slavernij (er zijn immers veel meer ‘blanken’ als slaven verhandeld dan ‘donker getinte’), discriminatie etc. gaat gebruiken om ons feest af te nemen.

  12. Ik wil nog wel een kleine opmerking maken over de arme arme nakomelingen van de misbruikte slaven van onze elite.
    Elite?
    Ja elite, want in die dagen waren gewone arbeiders een soort van lijfeigenen die nauwelijks beter af dan slaven.
    En hoeveel hebben ze eigenlijk geleden???
    Zo’n baantje als zwarte piet lijkt me nog zo gek…niet?
    In vergelijking met hedendaagse buitenlandse werknemers in islamitische landen die verkracht vernederd en opgesloten worden. Laat staan wat ze vroeger deden toen slavernij de belangrijkste handel was in die landen.

    Dus wat heeft onze bevolking die ook maar zwoegde om het hoofd boven water te houden ook maar iets met slavernij te maken? Nada niets.
    En verder mogen die nog immer in slachtoffer rol wentelende zich immer minderwaardig voelende gekleurde personen zich afvragen of het in hun moederland Afrika met de niet tot slaven gebombardeerde mede kleurlingen veel beter gaat.

    Nog last daar van Ebola? Aids? Oprukkende islam die alles vermoord wat beweegt, Hongersnood? Naar Europa hunkerende individuen om de enorme overbevolking in de woestijn te ontvluchten?

    Als je dan een slaven nakomeling bent wees dan VOOR ALTIJD blij dat je voorouders als slaaf naar dit luilekkerland zijn gebracht waardoor je in alle vrijheid, rijkdom en volgevreten kan zeuren om iets wat je alleen maar vooruitgang heeft gebracht.

    Bijna iedere Afrikaan zou in je mooi lederen schoenen willen staan gezien de niet op houdende stroom van gammele bootjes die het voorouder continent willen ontvluchten.
    Meestal mannen want vrouwen mogen thuis blijven creperen. Al dan niet onder een kleed bedekt en besneden want genot is iets wat daar alleen voor mannen is bedoeld.

    En daar laat ik het even bij want ik neem een slok Rioja wijn, en ga alvast wat gedichten verzinnen voor sinterklaas en zwarte piet. Wie kent hem niet.

  13. @Susanne: maar doen we het niet allemaal zelf, we blijven maar toetsenbord held(din)en en verder vinden we het blijk baar ook wel best, we hebben 700000 werkloze, en niemand die wat doet, dat zegt wat over dat volk waar ik ook bij hoort.
    Ik schaam me voor me volk en me regering en mezelf voornamelijk, zeer diep, en waarom om dat ik net als de rest het op internet het weet te verwoorden wwar me onvrede legt, en verder niks. nada noppie, we blijven net zolang zitten totdat we onze internet niet meer kunnen betalen, denk ik.

    1. @hetgebruikelijke: nou, het blijft bij mij niet bij ‘toetsenbord-held(in)’, maar ik begrijp je punt.
      Ikzelf ben wel van mening dat reacties op het internet ook wel wat zeggen, echter de daad bij het woord voegen is wat anders natuurlijk. Maar ja, sommige (en dat zijn er gelukkig veel) hebben alleen tijd om te reageren op internet, omdat ze bijv wel n ’40urige’ werkweek hebben, of n gezin draaiende moeten houden, of op n andere manier druk zijn hun steentje aan de maatschappij bij te dragen. Daarom zou ik het liever positief zien en dan bedenken ‘wat kan ik nou doen waarmee ik mijn steentje bij kan dragen aan de maatschappij?’ Dit hoeft niet groot te zijn, het kan ook iets kleins zijn (mensen groeten, of n complimentje geven zomaar) maar ergens kun je beginnen. Als t begin er is, volgt er meer.

  14. Crowdfund. Geef gul voor docu over Zwarte Piet

    http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2014/11/wat_braboneger_zegt_gewoon_betoale.html#comments

    Landgenoten. Tijd om bruin te trekken. Filmmaker Arnold-Jan Scheer heeft geld nodig voor zijn documentaire “Zwartgemaakt”. Cineast Scheer is van de school “Zwarte Piet = traditie” en heeft een beter verhaal alsdan die twee dozijn slavernij-jankers olv van Gario, Bergman en Nzume. Subsidy Bergman krijgt zakken vol graties FilmFonds-belastinggeld (+ dikke NPO-exposure) voor haar narcistische slachtoffer huilie humbug agitprop. Arnold-Jan Scheer moet het doen van giften om zijn docu over Zwarte Piet als 100% Europese Folklore Die Wij Moeten Koesteren ipv Afschaffen gerealiseerd te krijgen. Kost niet duur. Slechts 30.000 euro. Deadline: 5 december. En dat moeten we willen, met zijn allen. Zwarte Piet hoort bij Nederland. Zwarte Piet is geen racisme. Zwarte Piet is onze allergoeiste (kinder)vriend. Klik op DEZE LINK en geef gul. Deze folklore is onze folklore.

  15. @Susanne@ Je hebt helemaal gelijk, een betere wereld begin bij je zelf.
    Maar daar in moet een volk of een persoon wel in gesteund worden, door de regering en niet tegen gewerkt worden.
    Je kan verders weinig, ik vind het dan ook dat je het te positief ziet.
    Wat je zegt is waar, maar het is niet genoeg.
    Kijk wat we allemaal betalen, een naheffing van 642milj. voor een baantje van Dijsselbloem.
    Bulgaren betalen geen eigen risico in de zorg, terwijl oudernen en zieken de medicijnen niet eens meer fatsoenlijk kunnen betalen.
    Nee sorry dan denk ik niet dat een vriendelijk woord of met iets kleins beginnen genoeg is.
    Daarvoor zijn de problemen al te groot geworden denk ik.
    Maar vriendelijk zijn kan natuurlijk nooit kwaad, al moet het wel altijd van 2 kanten komen en daar ontbreek het nogal aan in de samenleving vandaag de dag.

Geef een reactie