Brekend! Website Kiev openbaart geheime foto’s Nederlands onderzoek #MH17

Door Joost Niemöller

 

Op deze Oekraïense website verschenen vandaag wel hele bijzondere foto’s. Deze zijn gemaakt van de reconstructie van de Boeing van Vlucht MH17.

Dit zijn zeer onthullende foto’s die een rechtstreeks inzicht bieden in de stand van het onderzoek. Er blijkt uit dat de Onderzoeksraad bezig is met de reconstructie van de cockpit van de Boeing en dat ze daarbij ook gebruik maken van het veelbesproken deel met de inslag onder het cockpitraam. 

Ik was aanwezig bij de rondleiding bij de wrakstukken. Het is mogelijk dat toen in de verte iets van die ook beroemde  beschermring rond de motor met de inslaggaten te zien was, maar dit kon ook een andere ring geweest zijn. Het was te ver weg. en je zag alleen de achterkant. (Zoals te zien op bovenstaande door mij genomen foto.) Nu is het duidelijk dat het wel degelijk om de ring ging, maar de pers zag alleen de achterkant. Wat zeker niet te zien was, was de reconstructie van de cockpit. Een deel van deze foto’s is gemaakt vanuit een verhoging. Daar mocht geen journalist op. Een ander deel is duidelijk gemaakt van zeer dichtbij, ook ontoegankelijk voor journalisten die vanachter een hek moesten fotograferen.

Het kan dus niet anders of dit zijn foto’s van binnenuit het onderzoek. En ze zijn gelekt. Nu is het speculeren hoe dit gebeurd is. Vast staat dat Oekraïense onderzoekers deel uitmaken van het onderzoek. Dat is onderdeel van de deal tussen de Nederlandse Onderzoeksraad en de Oekraïense. Het kan dus heel goed dat zij het gelekt hebben. Om ermee te spinnen.

Uiteraard maakt deze Oekraïense website gebruik van deze foto’s om ‘aan te tonen’ dat het ging om een Russische Buk raket. Er zijn ook detailfoto’s bijgevoegd van inslagen die op een Buk zouden wijzen. Of deze detailfoto uit dezelfde sessie komen, kan ik niet beoordelen. Maar de foto’s uit de hangar zien er absoluut echt uit.

Zo zijn de foto’s onderdeel geworden van de propaganda oorlog die Nederland probeerde te voorkomen door heel zorgvuldig, na verloop van tijd, met het totaalplaatje te komen.

Hoe dan ook, dit onderzoek is gecorrumpeerd. Door Kiev.

Ik zou zeggen: Kamervragen. Maar ja. ‘Gedurende het onderzoek’ zwijgt dit kabinet. We kunnen de ‘antwoorden’ wel dromen.

 

 

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

37 Reacties

 1. En voor de goede orde de volgende vragen beantwoord.
  Welke geluiden waren er allemaal op de cockpit geluidsband te horen?
  Welk en wat soort gesprekken voerde de verkeersvlucht begeleiding toren?
  De lichamen van de piloten en autopsie rapport.
  Waarom geen internationaal onderzoek?

  Klunzende uitgeselecteerd landgenoten moeten door de wrakstukken gegaan zijn als bloedhonden op zoek naar een handtekening van de Putin Buk. Meer talent weet de waarheid. En zorgde voor kluns succes door beet te plaatsten.
  Nog hoger talent wacht op meer instructies en zwijgt.

 2. Nou ja, hoe het ook zij. Jeroen Akkermans was vanavond bij Pauw en bracht voor de kijker het overtuigend bewijs dat Vlucht MH17 was neergeschoten door een Buk- raket uit Rusland. Stukjes munitie waren als zodanig door een laboratorium geïdentificeerd. Bewijsvoering rond, discussie gesloten. Volgend onderwerp graag!

  • @Nico Spaak 20 maart 2015 om 00:15 “Bewijsvoering rond, discussie gesloten. Volgend onderwerp graag!”
   .
   Inderdaad, dat zou mooi zijn. Akkermans moet alleen nog bewijzen dat het bij het vliegtuig hoort, er niet eerder al lag en er ook niet later is “bijgelegd”. Daarna moet nog vastgesteld worden wat voor type het precies is, dat het partij X toebehoort en niet partij Y of partij Z en wie precies op de knop heeft gedrukt en waar, en dat het ook werkelijk de oorzaak is. Want de makelij zegt niks over het eigendom en gebruik enzovoorts. Dus je kan er nog niet veel mee. Waar men wél wat mee kan is met de metaalsplinters die zijn aangetroffen in de lichamen van onder andere de piloten. Daar gaat de OVV eind dit jaar of begin volgend jaar misschien opheldering over geven , vraag mvdbé maar.

 3. O jee, en nu heeft fotograaf Jeroen Akkermans toevallig een stukje BUK gevonden waar toevallig ook nog eens een gedeeltelijk serienummer op staat. Het ultieme bewijs is daar, het OVV hoeft alleen nog te bevestigen dat het een BUK was, die is afgeschoten vanaf separatisten gebied. Die uitkomst stond op 18 juli 2014 al vast. En nu, trekken wij nu ten strijden tegen Poetin?

  • @They Knew 19 maart 2015 om 20:35 Ja, dat is en knappe vierkante centimeter met dat reliëfje dat russisch is. Nu moet Akkermans alleen nog even bewijzen dat het bij het vliegtuig hoort en kunnen ze de tanks laten rollen. Kijk, mvdb zou zeggen ‘wacht nou maar op het definitieve OVV rapport’, maar daar hebben ze met sancties ook al geen boodschap aan: Barbertje moet hangen.

   • @Delecluze,
    Ja, en nu blijkt het ook nog eens te gaan om een type 9M317, die toevallig alleen door Rusland wordt gebruikt. Zo dom zijn die Russen nou, ze gebruiken geen type BUK die de Oekraïne ook gebruikt, nee zij gebruiken een type die alleen Rusland gebruikt. Je zou haast gaan denken dat die Russen gesnapt willen worden.

    • Nou, dat van die 9M317 is wat kort door de bocht hoor. Dat blijken ze af te leiden uit het feit dat dat staaldeeltje uit een 9N314 fragmentatiekop komt. Maar de 9N314 fragmentatiekop wordt nu juist gebruikt in de oudere 9M38 en 9M38M1 raket.

     Al een tijdje niks meer gehoord van Jack??

     • Beetje stomme vraag, maar is Jeroen Akkermans niet schuldig aan een misdrijf? Het verdonkeremanen van bewijsmateriaal op een Plaats Delict?

 4. Jack is met de staart tussen zijn benen vertrokken van dit forum. Jammer want er valt nu minder te lachen. Wat een onzin schreef hij. De Krim niet geannexeerd maar gekozen in erkend referendum. Zelfs Putin gaf aan dat hij de Krim heeft geannexeerd. Ik dwaal af.
  .
  De 9M317 is inderdaad kort door de bocht. De warhead is zeer wel mogelijk de 9N314 met vlindervormige fragmenten. Deze warhead wordt waarschijnlijk niet gebruikt op rakettype 9M317.

  Dus het is nog zeker niet 100% bewezen dat de Russen verantwoordelijk zijn. Blijft natuurlijk wel enorm veel verdenkingen.
  Direct na ramp melden een Antonov te hebben neergeschoten. Op SU-25 verhaal blijven gokken en ga zo maar even door.
  .
  De Rusland liefhebbers hebben een paar slechte dagen. Wellicht dat degenen die zich hier aangesproken voelen ooit zullen zeggen: mvdb je had gelijk.

 5. @mvdb 19 maart 2015 om 23:48 “Wat een onzin schreef hij.”
  .
  Jij bent het die onzin kladdert. Lees maar even mee, over de Krim: “Former Japanese Prime Minister Yukio Hatoyama…: I’ve managed to hear different points of view, and I discovered that the referendum in the Crimea was conducted in accordance with the Ukrainian constitution, peacefully, in a democratic procedure, and has expressed the real will of the Crimean population” (11.03.2015).

 6. @Delecluze: je doet zoals altijd weer aan cherry picking: 100 getuigen verklaren dat een man een moord heeft gepleegd. 1 getuige zegt dat een vrouw de moord heeft gepleegd. Conclusie van Delecluze: de vrouw heeft de moord gepleegd.
  .
  Heel veel landen van de VN hebben verklaard dat referendum ongeldig was. De OVSE was niet aanwezig om referendum te monitoren. Wel extreem rechtse figuren.
  .
  Deze Japanse ex premier is wat apart. Is al eerder in Iran op bezoek geweest. Er zijn altijd wel mensen te vinden die een andere mening er op nahouden. Zie die ex piloot Haisenko. Is iemand betrouwbaar als deze premier of piloot is geweest. Dikke nee.
  .
  http://blogs.wsj.com/japanrealtime/2015/03/12/former-prime-minister-hatoyama-praises-happy-life-in-crimea/

 7. Over “cherry picking” gesproken: Hebben die “heel veel landen van de VN” dan ook verklaard dat de staatsgreep in Kiev op aandringen van de VS ongeldig was? De OVSE was niet aanwezig om die staatsgreep te monitoren, en “had put a blind eye on ‘anti-constitutional coup’ in Ukraine and on legitimacy of the new regime in Kiev.” Wel waren er extreem gewelddadige figuren (echte Nazis zelfs).
  En zeker, al zegen 100 mvdb’s dat iets waar is, dan heb ik zo mijn twijfels, en daarmee ben ik dan kennelijk niet de enige: “My first impression, he’s a phony. Probably a gov. op.”

 8. Die rode blokjes zien er in ieder geval uit alsof ze uit een 3D-printer komen. Is de hele wereld opeens kleurenblind geworden na dat jurkje in de media?

 9. Dat uitlekken. Kan ook sturen naar een doel wezen. Wat een passend rapport moet wezen. De invalshoek, Buk schuldig, past voor de Ukraine. Als het moet worden stukjes BUK op wrakstukken gelijmd of geplaatst. Voor Nederland is het ook passend. Alle andere vragen zijn gedaan en beantwoord met zwijgen. Afgekeken van Hollywood. Zoals in de Pink Panter inspecteur Clouseau, problemen oploste .

 10. De originele tekst van deze Oekrainse figuur draait de waarheid weer eens op zijn kop. Dit is heel gebruikelijk onder Oekrainers. Zelfs de WO2 geschiedenis heeft sinds Maidan een andere wending gekregen. Laatse nieuws: Onze held PM Yatsenuk gaat Rusland aanvallen. Om de aggressieve Russische aanval tegen zijn land te keren zal deze nucleaire macht en vijand Rusland verslagen worden door het oppermachtige Oekrainse leger. Die gast is gewoon gek. Hoeveel slachtoffers moeten er nog vallen voordat deze imbicielen van hun troon gestoten worden?

 11. Ik vraag mij al een tijd af, waarom moest Oekraïne in juni 2014, 1000kg BUCK en air to air o,a, AA10 raket onderdelen bestellen?

  Zou dat kunnen zijn om niets aan het toeval over te laten, en naar een ander eventueel te kunnen wijzen?

  https://www.google.nl/search?q=http://www.wsj.com/articles/finland-detains-vietnamese-missile-parts-1406293739&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=3qwJVda_BtPcaOrogbAG

  • Waarom zou een land in oorlog geen raketten kunnen gebruiken? Niet zo gek toch.
   Maar het is veel waarschijnlijker dat deze onderdelen voor onderhoud naar Oekraine kwamen. Er zit in dit land enorm veel knowhow van militaire wapens.Vooral in het Oosten van de Oekraine en dat zou zomaar de reden kunnen zijn voor Putin om het gebied te veroveren. De marine basis in de Krim veilig stellen was immers de reden voor annexatie de Krim.
   De oorlog ga je niet winnen door 1000kg raketten uit Vietnam.

 12. Leo KarelJan

  18 maart 2015 op 16:56

  Joost: wat denk jij van die voorzitter van de stichting voor nabestaanden, Piet Ploeg. Een ex-VVD wethouder die Rutte overal de hemel in prijst en dankte voor de hulp bij het opzetten van de stichting?
  Is inmiddels verdachte in een zaak “schenden geheimhoudingsplicht” en op non-actief gezet.

 13. Misschien een heel erg domme vraag, maar hoe zit het met de obductie rapporten?

  • Er is weinig bekend over de autopsie. Wel dat er stukken metaal zijn gevonden in lichamen en bagage welke niet afkomstig zijn van het toestel.
   .
   Ik denk dat informatie over de autopsie voorlopig niet zal worden gepubliceerd.
   Mijn vermoeden is dat het rapport van de OVV welke in oktober wordt verwacht niet veel verder gaat dan: het toestel is geraakt door een raket van type BUK.
   Het OM heeft vervolgens een paar jaar de tijd om uit te zoeken wie deze raket heeft afgevuurd.

   • Ik wacht nog steeds op het antwoord op de vraag wie nu op Schiphol de onderbroekbommer zonder papieren en direct vanuit Afrika, op het vliegtuig zette en waarom dat gebeurd is. Zonder papieren en mét bom!

    • @Caroline,

     In het kort, Abdulmutaleb is aan boord geholpen door een Amerikaanse overheidsfunctionaris ook wel CIA agent genoemd. Ik heb met twee Amerikaanse ooggetuigen in mail contact gestaan over dit akkefietje en de Nederlandse ‘held’, Jasper Schuringa, is ook niet helemaal zuiver op de graat.

     • Volg de zaak vanaf het begin, eerste stukken helaas weg met verdwijnen vorige site van Joost. Schuringa vond ik direct al vreemd, die was opeens helemaal weg en na gezeur daarover, 1 keer op DWDD (als het al Schuringa was). Ik dacht overigens dat het de FBI was + die wetenschap beantwoordt nog steeds de vraag niet wie er de lakens mag uitdelen op Nederlands grondgebied. Staat heeft nog steeds niet aangegeven waarom FBI dit op Nederlands grondgebied mocht doen, en waarom er toestemming (als dat al gebeurd is) voor werd gegeven en door wie.

      Niet onbelangrijk ook ivm alle openstaande vragen aangaande de MH17. Zou toch naar zijn als opeens moet blijken dat er op Schiphol iets/iemand werd ingeladen dat/die dat beter niet had kunnen zijn.

 14. @Caroline,

  Dit is het blog van de twee ooggetuigen waarmee ik in contact heb gestaan, Kurt & Lori Haskell.
  http://haskellfamily.blogspot.nl/search?updated-min=2009-01-01T00:00:00-05:00&updated-max=2010-01-01T00:00:00-05:00&max-results=50
  Hieronder wat fragmenten van Discovery Channel en vergelijk deze met het verhaal van de Haskells.
  http://www.yourdiscovery.com/nl/web/aircrash-confidential/jasper-schuringa/
  Site van Go with the flow productions, het filmbedrijf van Jasper Schuringa. Jasper Schuringa vertelde bij Één Vandaag dat het zijn droom was eens zo’n soort film te maken.
  http://www.gwtfp.nl/

 15. @MvdB
  Dat zal nooit in een obductie-rapport staan omdat dat stomweg niet het werk is van een patholoog anatoom.
  Ik wil alleen weten of men het gevonden materiaal heeft overgedragen aan experts en welke experts.

 16. Die zijn opgeborgen in dezelfde schoenendoos waarin die fotorolletjes uit Srebrenica.

  Want kijk, met soortgelijke rapporten werd destijds vastgesteld dat Ukraine in 2001 per ongeluk een Russische Tu 154 boven de Zwarte Zee uit de lucht schoot.
  Als UA dus iets te verbergen heeft weten ze dus donders goed wat ze boven het hoofd hangt.

  “According to Ukrainian media reports, metal fragments similar to shrapnel contained in the missile’s warhead, were found in victims’ bodies and in the body of the plane.”

  http://abcnews.go.com/International/story?id=80485

 17. En aangaande die BUK-stukjes moet uiteraard vandaag nog duidelijkheid gegeven worden: liggen die daar of zijn die er bij verzonnen?

 18. Het enige wat écht zeker is, is dat de beveiliging van het onderzoek dus lek genoeg is voor lekken.

  Hoe kan iemand die foto’s niet alleen maken maar ook nog publiceren? Was er niet zoiets als een geheimhoudingsovereenkomst die het Rutte cs verhindert om (zelfs) het parlement hier te informeren? En Kiev (vermoed ik) mag gewoon alles aan de laars lappen, zo tussen het vermoorden van mensen door?

  Is er geen beveiliging daar van de brokstukken, of is die uitbesteed aan het regime in Kiev? Of kan iedereen (behalve dan Nederlanders) er gewoon zomaar bij? Op tv gaat het bij programma’s als CSI toch echt anders toe.

  Waarom zet de regering niet zelf alle foto’s op het internet zodat we met zijn allen de zaak van dag tot dag kunnen volgen? Welk zakelijk bezwaar kan daartegen bestaan? Geen enkel, en al helemaal die geheimhoudingsovereenkomst met Kiev dus niet.

  • Er lopen in die hangaar waarschijnlijk op bepaalde momenten veel mensen rond met een camera. Voorafgaand aan de perstour was er een internationaal onderzoeksteam in Gilze Rijen. Die foto kan op dat moment gemaakt zijn.
   Tijdens de perstour was het onmogelijk om foto’s te maken van de cockpit.
   .
   Het publiceren van deze foto is natuurlijk niet zo moeilijk
   .
   Je kan je hier niet echt tegen beschermen. Ergens moet je mensen zeker van een onderzoeksteam vertrouwen.

   • ‘Ergens wel’, maar dus niet waar je Nederlanders/de Nederlandse media blijkbaar niet vertrouwt.
    Uit een eerder verslag van zijn bezoek aan Gilze, begreep ik dat Joost in ieder geval niet overal in de buurt kon komen.

    En dat het kan, natuurlijk snap ik dat.

    En dat een club (waarvan een deel mogelijke verdachten) zich onderzoeksteam noemt, poetst het feit dat zij belanghebbend zijn niet weg.

 19. De OVV geeft aan dat de houten stellage niet de reconstructie is zoals aangekondigd door de OVV. Doel van de stellage was het internationale onderzoeksteam de gelegenheid te geven hun werk te doen.
  http://www.onderzoeksraad.nl/nl/onderzoek/2048/onderzoek-crash-mh17-17-juli-2014/onderzoek/1618/nabestaanden-mh17-kunnen-begin-maart-wrakstukken-bezoeken#fasen
  .
  Ik neem dus aan dat in de defintieve opstelling ook oa. de cockpit vloer en stoelen van de piloten zullen worden opgenomen. Hier zijn duidelijk gaten te zien.
  .
  Of de stukjes shrapnel daadwerkelijk van een raket zijn welke alleen door Rusland wordt gebruikt is nog maar de vraag. Oekraine staat niet bekend als zuiver op de graat. Maar dat geldt natuurlijk net zo voor Rusland.
  .
  1 ding is zeker. Het beroemde stuk van de cockpit is in Gilze Rijen.

 20. Opvallend kwaliteitsverschil tussen de foto’s van het vliegtuig en de stukjes uit de BUK…

 21. Interessant. Maar vooral interessant voor kamervragen.

  • Volgens mij is de heer Akkermans van RTL4 gek geworden. Hij loopt op een internationale plaats delict. Hij neemt, ( naar zijn zeggen), delen mee, ( zonder vast te leggen hoe deze zijn aangetroffen), en ontvreemd bewijslast. Hij hinderd op deze wijze het nederlandse en internationale strafrechtelijke onderzoek. Wat nog erger is dat, de gevonden sporen niet meer gebruikt kunnen worden in dit onderzoek. DE heer Akkermans heeft geen enkele bevoegdheid om welke vorm van opsporing uit te voeren , dan beelden vast te leggen en daar verslaggeving van te doen. DE heer Akkermans heeft zich strafbaar gemaakt , door het opzettelijk hinderen en het wegnemen van bewijslast in een internationaal strafrecht. DE heer Akkermans is hierdoor strafbaar. Het is goed mogelijk dat: een of meerdere direkt nabestaande van de MH17, aangifte doen van deze feiten.Het geen de heer Akkermans heeft gedaan heeft niets te maken met journalistiek, maar met propaganda. Dit is ontoelaatbaar.