De euro verliest steeds sneller haar waarde

Door Boy van Meetelen

 

De euro bereikte vandaag een voorlopig dieptepunt van 1,1007 dollar.

De waarde van de euro daalt al maanden en dit lijkt ook steeds harder te gaan. In mei vorig jaar was de euro nog 1,40 dollar waard.

De daling toont aan dat beleggers hun vertrouwen in de munt aan het verliezen zijn en dat de eurozone economie het een stuk slechter doet dan andere economische blokken. Dit ondanks de verkiezingsretoriek van onze regering.

De pro-euro-PR heeft zelfs verzonnen dat een zwakke munt goed voor u zou zijn omdat (zo wil de theorie) er meer geëxporteerd gaat worden omdat onze producten goedkoper worden voor andere landen om te kopen. Dit verhaal klopt half maar is goeddeels propaganda.

Het omgekeerde is namelijk ook waar, wij moeten MEER euro’s betalen om zaken te importeren. De gemiddelde Nederlander moet wel z’n dagelijkse   boodschappen doen, waaronder veel geïmporteerde spullen zitten, maar de gemiddelde Nederlander heeft in dat geval niets aan 1% meer overslag op de Rotterdamse haven. Hierdoor wordt het nettoresultaat negatief voor de gemiddelde Nederlandse burger omdat slechts een heel klein percentage van de Nederlanders van de export profiteert maar iedereen boodschappen moet doen.

Het is op zichzelf al merkwaardig dat voor de euro Duitsland en Nederland er alles aan deden om hun D-Mark en gulden hard te houden en deze landen ook toen al de topexporteurs van Europa waren!

Dus ook het veronderstelde ‘voordeel’ van de export is zeer twijfelachtig. Wat echter geenszins twijfelachtig is, is dat de gemiddelde Nederlander toen een hoger besteedbaar inkomen had dan nu het geval is en dat dit besteedbare inkomen nu nog verder wegsmelt door de waardevermindering van de euro.

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

13 Reacties

 1. Leo KarelJan

  8 maart 2015 op 13:59

  De neergang van de euro is logisch: de EUSSR faalt economisch in alle opzichten en dat zie je in deze waardedaling. De verarming van de Europese en NL bevolking gaat steeds sneller, want de STRUCTURELE zwaktes in NL en in de EUSSR zullen steeds duidelijker aan het licht komen. En dat staat los van CONJUNCTURELE schommelingen in de economie.
  Veel te veel overheid, veel te veel regelgeving en bureaucratie, veel te weinig ondernemerschap, import van achterlijkheid en armoede, milieuwaanzin enz enz …
  Op weg naar een verarming van tientallen procenten!

 2. De Heikneutert is de markt op voor wat Amerikaanse klanten die hem in dollars betalen. Verder voet aan de grond houden in het Duitstalige gebied. Als de Euro in mekaar dondert, zullen Duitstalige klanten binnen de kortst mogelijk tijd ook weer met een solide munt betalen. De Zwitsers sowieso al. Anyway, september/oktober ben ik weg. Aan het valutamandje wordt gewerkt. Succes ermee hier.

 3. Overigens is devaluatie van de munt geen probleem, maar ook dan moet je monetair soeverein zijn waardoor je als efficient land meer eenheden van de eigen munt zult bezitten. Hoelang blijven we nog vrijwillig zitten in de euro-gevangenis?

 4. De ECB weet dat devaluatie van de munt de enige manier is om de inflatie richting de 2% te krijgen dus wordt de euro verkocht. SNB verkoopt ook euro’s en de staatsobligatierente stijgt sinds QE licht met meer euro’s in omloop als gevolg dus omlaag wil het wel. Althans, tegenover de US dollar, de Turkse lira is een ander verhaal, want je hebt altijd nog ziekere munten.

  Uiteindelijk zal de mate van politieke stabiliteit bepalen hoe de waarde van de euro en samenhangend de inflatie zich ontwikkelen. We blijven sowieso betalen voor de knoflooklandjes en we ontvangen geen rente op ons spaargeld, plus dat het in Nederland steeds voller wordt met loon- en belastingdruk als gevolg.
  Enfin, voor Jan Modaal is er geen enkele reden om positief te zijn terwijl we met de gulden en wat handelen ten gunste van het volk significant meer welvaart per capita hadden gekend.

 5. dhimmiesnuffelaar

  6 maart 2015 op 16:59

  Wat me opvalt is dat met name RTL al de hele week aan het juichen is, naar de PO kijk ik helemaal niet meer, dus dat weet ik niet. RTL is pc en uiterst eurofiel en anti PVV, mij bekend, maar zelden heeft een berichtenstroom zo het karakter van openlijke, geleide EU propaganda gekregen. Het is voor iedere kleuter te doorzien,maar toch flikt men het op dat fijne Omroeppark maar weer. Ik ga niet in op ideologische stellingnames omtrent de $ omdat ik die net zo wantrouw als Obama,maar de stijging van de $ zegt gewoon dat de financiële wereld gewoon op dit moment in de groeiende Amerikaanse economie en de vrijwel sluitende begroting over there, meer ziet, dan in het samenraapsel euro van de zelfislamiserende met haar benen aan de MZ naar parasiterend Noord Afrika open liggende EU. Ik dacht dat de ABN zelfs een koers van 0,95 dollarcent voor 1 hele euro voorziet, einde van dit jaar. Heden ca $ 1.08 voor 1 hele euro/pleuro.

 6. De onduidelijkheid van de EU t.a.v. de Griekse problemen zorgt ook voor een instabiele Euro.
  Omdat de EU vasthoud aan het idee van de boel bij elkaar houden i.p.v. ongewenst gedrag bestraffen met het beëindigen van het lidmaatschap zal het lang onrustig blijven.
  Ook al omdat er meer landen zijn die eigenlijk niet in de Euro thuishoren zal deze munt het moeilijk blijven houden.

 7. In de media wordt de lagere euro nu als voordeel neergezet. Van diezelfde media begrijp ik dat Rusland aan de met 40% gedaalde roebel kapot gaat.
  De inflatie moet en zal in de eurozone omhoog en de manier om dat te doen is een devaluatie van de euro. Kun je je voorstellen wat er gebeurt als de olieprijs straks weer naar 100 dollar gaat.

  • De olieprijs zal alleen nog maar gaan dalen, de OPEC landen struikelen over de reeds verzamelde dollars van de afgelopen 40 jaar. Wat moeten OPEC en Rusland in hemelsnaam met dollars… olie kopen? Alle landen hebben al valutaswaps gedaan en passeren zo de dollar in het handelsverkeer. Een alternatief voor het Swift systeem ziet volgende maand het daglicht. US – bills worden verkocht voor dollars maar die dollars worden vastgehouden in de BRICS bank zodat de economie in de VS volledig de nek wordt omgedraaid en de FED niets anders kan doen dan de geldpersen aanzetten en hyperinflatie van de dollar met lede ogen aanzien. Dit is schaakmat. Vanaf die dag leren heel veel westerlingen een wijze les.

   • Banksters threaten Greece through the ECB as predicted
    Mario Draghi activated the threat of the ECB after the Greek government showed its determination against the supposed leaked demands of Berlin through Reuters. After the Germans tested the determination of the Greek government and realized that the Greeks are not joking, they sent the message to Draghi to activate banksters’ trap called European Central Bank.
    The “battle of Greece” currently stands at a crucial point. In case that Greece surrender to the banksters eventually, the others will follow. The new feudalism will be a fact: “We will start with Italy and Spain. We will order rating agencies to attack, exclude them from markets and throw them to the ECB trap. They will be forced to take similar measures, as Greece did, in order to receive liquidity. Then, we will attack France and Germany.” http://failedevolution.blogspot.gr/2015/02/banksters-threaten-greece-through-ecb.html

 8. J. C. Th. Köhler

  6 maart 2015 op 10:56

  In dit verband is het boek Het Eurobedrog door Jean Wanningen (ISBN 13:9789065239822 Uitgeverij Van Brug) zeer de moeite van het lezen waard. Het toont aan hoe we op alle mogelijke manieren door de EU en vervolgens door onze eigen regeringen, vanaf Kok-Zalm tot aan Rutte-Dijsselbloem belazerd zijn en nog steeds worden.

  j.c.th.kohler@ziggo.nl

 9. @Dante, er is theorie en er is praktijk. In theorie kan je zeggen dat geld er niet is om te beleggen maar in de praktijk gaat dat niet op.

  Nauwelijks is de olieprijs gekelderd of de dollar wordt (met euro’s betaald dan) duurder. Tja, ach, wat zal ik er van zeggen?

  • Caroline, elke euro of staatsobligatie in de EU, is een shortpositie op fysiek goud. Kijk naar de balans van de ECB. Het roer gaat drastisch om. Beleggers in euro obligaties moeten tegenwoordig genoegen nemen met een negatieve rente. Iemand die euro’s naar de bank brengt zal daar voor moeten betalen d.m.v. inflatie of negatieve rente. De woekeraars moeten dus betalen om te mogen beleggen:). Draghi is een jezuïet en die hebben een tyfushekel aan de geldwisselaars. De olieprijs wordt tegenwoordig weer bepaalt door vraag en aanbod en dat is nadelig voor sommige bedrijfstakken en overheden die een hoge olieprijs nodig hebben om te overleven. Vandaar dat u ISIS overal olievelden in de brand ziet steken. Deze partijen zien ook niet graag dat Rusland olie en gas aan buurman EU gaat leveren en trachten EUROBRICS te frustreren. Het zijn waarachtig spannende tijden.

 10. “De daling toont aan dat beleggers hun vertrouwen in de munt aan het verliezen zijn”. … Laat dat nou net de bedoeling zijn van Mario Draghi. De euro is een ruilmiddel en geen beleggingsobject.