De islam en wij. Deel 3.

Door Joost Niemoller

Hieronder het derde deel van wat beschouwingen over een monumentale intellectuele onderneming.

Het woord ‘monument’ is bij nader inzien niet geschikt om te gebruiken bij het boek van Wim van Rooy, Waarover men niet spreekt, want dat roept associaties op met uit steen gehouden zekerheden, en die zijn in dit meanderende boek niet te vinden. Het is eerder een worsteling, om los te komen uit een bedompt milieu van politiek correcte repressie. Om de zekerheden juist te ontmantelen. Als zodanig past Waarover men niet spreekt in een rijke traditie van Westerse ontworstellingliteratuur. Of het nu de ontworstelling is uit een beklemmende christelijke cultuur, of uit een Joodse cultuur, een communistische maatschappij, een islamitische klem, een dictatuur, een vader als tiran, er zijn honderdduizenden variaties. In al die gevallen wil de auteur loskomen uit de veelomvattende klem waar hij in zit, en wil hij ‘alles’ aanpakken, want de wereld om hem heen is dat ‘ alles’ en de auteur zoekt iets nieuws, zonder te weten wat dit is. Ogenschijnlijke structuurloosheid is dan het gevolg, maar het is een storm met een richting.

Wim van Rooy wil loskomen uit de dictatuur van links in Vlaanderen, die de morele superioriteit meent te bezitten in intellectuele kringen en bij de media. Die superioriteit gaat, zo geeft Van Rooy treffend weer, ook in Vlaanderen samen met quasi-kosmopolisme van kladschrijvers als Tom Lanoye, die doen alsof zij zich verheven hebben, maar die niets anders bedrijven dan platte herhalingsoefeningen. In Nederland vergelijkbaar met nepschrijvertjes als Arnon Grunberg die met hun zogenaamde niet-provinciale prietpraat, en haat ten aanzien van alles wat riekt naar liefde voor de eigen cultuur en beschaving, in steeds weer dezelfde beklemmende cirkeltjes ronddraait. En mensen zoals Wim van Rooy (en ik) naar adem doen snakken en in woede doen ontbranden.

We hoeven niet te denken dat na de aanslagen van ISIS in Parijs en het opnieuw verhoogde dreigingsniveau, de schellen van de ogen vallen bij deze politiek correcte heersers. De oorzaak van het probleem blijft onbenoemd. Er worden telkens weer nieuwe argumenten gevonden om ‘de islam’ buiten het debat te houden. Obama gaf onmiddellijk de toon aan door te spreken over ‘de ideologie van ISIS’, alsof dit iets heel anders is. De massale geluiden op Facebook van bijvoorbeeld Nederlandse moslims, die misschien net een beetje afstand nemen van het geweld, maar die vooral het Westen beschuldigen, en die daarmee ‘begrip’ tonen voor de terreur, worden genegeerd. Op de televisie verschijnen enkel de excuusmoslims die de presentatoren naar de mond praten en iedereen is weer gerustgesteld met de telkens weer in stand gehouden schijnwerkelijkheid.

Deze wurgende cirkelbewegingen die de werkelijkheid verstikken, maken dat auteurs als Wim van Rooy met trage tegendraaiende cirkelbewegingen uit de intellectuele schroef moeten zien te komen. Denk maar niet dat dat makkelijk is. Het vergt een immense geestkracht.

Van Rooy noemt de intellectuelen op de universiteiten die hun linkse herhaalbewegingen inschroeven ‘de uitvaartverzorgers van het Westerse denken.’ (Blz. 412.) Ze onderwijzen niet in wetenschap, maar in ideologie. Van Rooy: ‘Dit eenzijdige denken is anorectisch, dictatoriaal en schuwt dus elke tegenstem.’ De geschiedenis wordt vervangen door sociologie, die zich veel beter leent voor het dicteren van een ideologie die niets anders is dan de zoveelste variatie op Marx.

Alles wat in de Marxistische traditie past, wordt aanvaard, zelfs uitspraken die, als ze gedaan zouden worden door ‘rechts’ mogelijk zouden leiden tot strafvervolging, in ieder geval tot maatschappelijke uitstoting. Van Rooy geeft daar een hilarisch voorbeeld van, dat ik nog niet kende. Van notabene Che Guevara zou de uitspraak zijn: ‘De neger is traag en geeft zijn geld aan frivoliteiten, terwijl de Europeaan toekomstgericht georganiseerd en intelligent is.’ Zo!

Misschien is het denkklimaat in Vlaanderen nog beklemmender dan in Nederland. Alhoewel het woord‘denken’ te hoog gegrepen is bij dit linkse kopieergedrag.

Van Rooy haalt aan dat zelfs Kuifje in Afrika voor het gerecht werd gedaagd. Een krankzinnige kwestie, maar echt waar. Het klassieke stripalbum kwam met de schrik vrij, maar dat zoiets tot een serieuze zaak leidt, geeft aan in wat voor geestvernauwing Vlaanderen terecht is gekomen.

Zelf zag ik laatst een item voor de Vlaamse tv, waarin de verontrusting werd uitgesproken over kinderen op de basisschool die, volgens een onderzoek, voor een deel van mening waren dat de ‘vluchtelingen’ weer naar huis moesten als de oorlog in hun eigen land voorbij was. Ongehoord, vond de Vlaamse tv. Dit soort absurde gedachten moesten die kinderen gekregen hebben van hun ouders. Er kwam een jonge, ‘progressieve’ (Van Rooy geeft aan dat er niets ‘progressief’ is aan dit linkse dwangdenken) leraar aan het woord, die zei dat deze kinderen meer ‘ werkelijkheidszin’ bijgebracht moesten worden. Er moest van overheidswege gewerkt worden aan programma’s om deze kinderen ‘bij te scholen’ zodat ze toleranter zouden worden ten aanzien van vreemdelingen. En nee, dit was dus niet de televisie in de vroegere heilstaat DDR, dit was het ‘vrije Vlaanderen.’

Zelfs al zijn we ervan bewust hoe enorm dit politiek correcte juk is, dat om ons heen zit en ons verhinderd om als vrije mensen onze gedachten te ontwikkelen en uit te spreken, dan nog zullen we waarschijnlijk niet echt beseffen hoe enorm de omvang is, hoe immens stevig de beklemming. Ik vermoed dat Wim van Rooy dat ook pas echt is gaan beseffen toen hij aan zijn boek schreef, dat groeide en groeide, en hij zich, met steeds meer voorbeelden wilde los worstelen om weer vrij mens te worden.

Een van de aspecten van die ideologie is het egalitarisme, de gelijkheidsdwang, waaraan Van Rooy een apart hoofdstuk wijdt. (Blz. 151.) Van Rooy: ‘Het egalitarisme is een basishouding geworden die ervan uitgaat die iedereen op alles recht heeft.’ Dit gaat vandaag de dag samen met de automatisering, die de middenklasse, het fundament van de burgerdemocratie, ondermijnt. Zevenenveertig procent van de banen in de middenklasse, zo berekende de universiteit van Oxford, zegt Van Rooy, staan op het punt te verdwijnen. Een wereld zonder natiestaten ontstaat er, een wereld zonder democratie, waarin iedereen even arm is, behalve de paar rijken die alles voor het zeggen hebben. Zij werpen de arme, machteloze armen de brokjes van het multiculturalisme toe: Niets is beter dan wat dan ook, alles even grauw.

En in die sfeer, Van Rooy laat niet na dat te benadrukken, kan het ook gebeuren dat de islam niet meer gezien wordt voor wat die is: Een gewelddadig monster dat de resten van de beschaving weg knaagt.

Want de islam, dat is voor Van Rooy steeds het ijkpunt, de muur waartegen hij bonkt. En het is de angst van de linkse intellectuelen dat maar niet te willen benoemen. Daarom is er geen kwestie die hij aanvoert, of steeds weer komt de islam om de hoek. Waarover men niet spreekt.

Wim van Rooy: Waarover men niet spreekt. Bezonken gedachten over postmodernisme, Europa, islam.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

34 Reacties

 1. Zelfs een ex president als Woodrow Wilson wordt gejorist.
  http://nieuws.tpo.nl/2015/11/20/policor-studenten-dwingen-princeton-university-portretten-president-wilson-te-censureren/

 2. Hier nog even nieuws ‘out of the belly of the beast’: http://www.timesofisrael.com/yaalon-syrian-rebels-keeping-druze-safe-in-exchange-for-israeli-aid/
  Bijgevoegd een analyse van James Corbett, helemaal géén antisemiet trouwens: https://www.corbettreport.com/the-paris-terror-attacks-an-open-source-investigation/ en een video voor hen die niet kunnen lezen: https://www.corbettreport.com/paris-attacks-truth-isis-is-a-false-flag/ Maar Wilders had dit waarschijnlijk al lang in de gaten.

 3. vervolg: boven de VS zouden uitstijgen. Verdeel en heers dus zoals altijd maar wel verfijnd.

 4. https://www.youtube.com/watch?v=j0KfAqu1KOM Luister maar goed. Daaraan wil ik toevoegen. Elk jaar weer heeft men in de VS een begrotingstekort waardoor meestal medio november het schuldenplafond verhoogd moet worden. Zolang we niet willen inzien dat de schuldenmaatschappij VS als een drenkeling beweegt, zolang blijven we doorgaan op het huidig pad. Waarom doet men bij IMF, Fed en ECB zoveel moeite om inflatie te bewerkstelligen? Om de schuldenberg te verkleinen niet meer en niet minder. Waarom zijn er door VS/Navo gestarte oorlogen? Omdat oorlogsindustrie geld oplevert. Enz. enz. De VS, the leading country, doen er alles aan om zo lang mogelijk plek 1 te behouden en daar heeft men, met inachtneming van het verleden, alles voor over. VS=IS, i.s.m. o.a. S-Arabië. Vlak daarnaast Israël, dat lang mijn sympathie mocht hebben, niet uit. De islamieten, onderling behoorlijk verdeeld, worden gebruikt om het Europa, EU, moeilijk te maken want stel dat wij met 500 miljoen consumenten economisch…

 5. “Obama gaf onmiddellijk de toon aan door te spreken over ‘de ideologie van ISIS’, alsof dit iets heel anders is.”
  .
  Niet zozeer de islam maar het *ontkennen* van z’n dreiging door westerse politici is het probleem.

 6. Verdeel en heers dmv controlled opposition. Plus de vijand zoeken waar er geen is.
  http://incogman.net/2012/03/more-nazi-conspiracy-bs-from-jew-shill-alex-jones/650px_ajones_nazi_coming/
  Neen. Waarschijnlijk zijn het idd de Euronazi’s die de Transfer Agreement willen verder zetten door zoveel mogelijk islamieten hier te importeren om zodoende het antisemitisme zo op te drijven dat de ‘gewone’ jood zich genoodzaakt voelt om naar het beloofde land te verhuizen. Of daar in de buurt want binnenkort is het daar leeg.
  Toch?

 7. Ik begin er steeds meer overtuigd te raken dat de discussie over de Islam, hoe waardevol deze discussie ook moge zijn, het een voor de politiek welkome distractie is van twee belangrijke discussie punten: Hoe komt het dat al decennia lang er zoveel moslims West Europa zijn binnen gelaten en wie zijn daar verantwoordelijk voor?
  Een ander zeer belangrijke punt is: Wie zijn er verantwoordelijk voor het organiseren van deze terroristische aanslagen? Dat zijn natuurlijk niet dat stelletje idiote baarden in de Syrische woestijn of een stelletje agressieve hasj rokende sukkels uit Molenbeek. Ik ben er van overtuigd dat deze organisatoren zich veel dichter onder ons bevinden. Het gevaar is niet het terrorisme op zich, het echte gevaar is de westerse politiek die dit alles veroorzaakt. Interessante video:
  http://www.liveleak.com/view?i=b6c_1447660445

  • ben het met u eens cale,
   .
   natuurlijk is de islam met zijn onderdanen barbaars en klote volk, maar ze zijn slechts het symptoom, niet de oorzaak !
   de werkelijke oorzaak/probleem zijn degenen die de moslims naar het westen toe halen, geen strobreed in de weg leggen.
   .
   maw, als we de politieke landverraders in den haag (op de pvv na) en het tuig in brussel op tijd hadden laten terecht staan op neurenberg 2.0, dan hadden we nu niet met dat islam-schorum gezeten.
   .
   eigenlijk kan je het die barbaren niet kwalijk nemen, des te harder wel die gluiperds die hun expres hier hebben toegelaten om moedwillig onze maatschappij te laten vernietigen…..
   .
   verdeel en heers….

   • @harrynak
    De laatste tijd wat reacties gezien van dat übervolk, vandaar dat ik stellig het idee krijg dat ze met dat idee dat ze hier de heren zouden zijn, zijn gelokt. Jonge gasten (zie ook wat De Winter schrijft, want het gros is in de haantjes leeftijd) en dan een über mentaliteit en gooi er wat drugs tegenaan en dan hebt u een moordmachine.
    Dat wist die Oude van de berg (Assassijnen) al en zo werkt het nog steeds.

    Hoe dat te ondervangen? Geen stom idee!

 8. Cale schreef:
  Een ander zeer belangrijke punt is: Wie zijn er verantwoordelijk voor het organiseren van deze terroristische aanslagen?

  Dat is inderdaad een van de hamvragen. Wie trekt er aan de touwtjes? Nog een onopgelost raadsel: de loden jaren ’80 van de vorige eeuw in België. De Bende van Nijvel pleegt “aanslagen” cq bloedige overvallen. Wie werd er uiteindelijk beter van? De Rijkswacht die al jaren om meer capaciteit vraagt. Wie wordt/worden er beter van deze Moslim aanslagen? De veiligheids diensten, de kliek regeringen (die dan weer voor miljarden aan (schijn) veiligheid kunnen uitgeven). Creëer destabilisatie en de gevestigde orde kan zich consolideren.

  Gr Porta

  (

 9. Juist Cale. De islam is wat ze is en wat dat dan is, daar kunnen we nog heel lang over discuszeuren, De vraag die mij vooral bezig houdt is welke kringen van de islam toch zo graag een Europees probleem willen maken en waarom toch.

 10. Naar verluidt werkt Nederland, samen met België, Luxemburg, Oostenrijk en Duitsland aan een schengen in schengen, waarbij de grenzen hersteld worden en er transitieplaatsen komen voor terugkerende migranten.

  Maar de bitch uit Duitsland ligt dwars.

 11. …en dat we hen eventueel ook systematisch op transport naar hun land van oorsprong zouden moeten zetten. Zij hebben nog een land van herkomst, maar als de overrompeling zo blijft doorgaan, hebben wij dat niet meer. Maar zolang de multicul heerst en we de ‘heren’ in brussel niet voor de rechtbank geleid hebben zal hier geen verandering in komen.

 12. LKJ, ik heb net het artikel gelezen. Er zitten natuurlijk veel feiten in die NIET te ontkennen zijn. Net zomin er aan de ‘andere’ kant dingen gebeurd zijn (en nog gebeuren) die niet echt smakelijk zijn. Hij refereert graag naar het israelisch-palestijns conflict, en dat heeft idd nog steeds veel irritaties aan beide zijden, om het zacht uit te drukken. Maar dan blijft de hamvraag: wie was er eerst, de kip of het ei? Wel denk ik dat het artikel geschreven om de islam an sich de grond in te boren. Voor mij geen probleem, want ik heb niets met de islam. En met de feiten die hij aanhaalt lukt dat makkelijk, maar echt neutraal kan je het niet noemen. Hij dompelt israel meteen in zijn (geliefde) slachtoffer rol, en die slachtofferkaart spelen zij al jààren uit. En inderdaad, in de loop van de geschiedenis zijn ze uit 10 tallen stadstaten, koninkrijken, landen… gezet; over wie zegt dat het meest?
  Maar om af te ronden, ik ben het volkomen met hem eens dat de islam hier niet thuis hoort…

 13. Lees nou die column van De Winter en geef mij dan precies aan wat er volgens jou mis mee zou zijn.

 14. LKJ, zo kan ik ook met colums gooien hoor. Niet dat Willy van Damme een antisemiet is maar hij laat wel een andere kijk op het gebeuren zien.
  https://willyvandamme.wordpress.com/
  En verder ben ik het met je eens: er is veel mis met onze westerse ‘leiders’

 15. MENSEN: LEES DE COLUMN VAN LEON DE WINTER ( vandaag in Telegraaf ) Dan is het allemaal heel duidelijk. Het is DE islam. Ook goed leesvoer voor die lieden die hier Jodenhaat, pro nazisme en anti Amerikanisme prediken. ( Verwar anti Amerikanisme niet met anti Obama: dat ben ik ook: ik ben fel,tegen deze slappe politiek correcte softi. Net zoals ik tegen de regentenklieken van NL en EUSSR ben ) Er is niets mis met de Westerse waarden, maar alles met de HUIDIGE Westerse leiders. Die moeten we vervangen. In NL hebben we gelukkig Wilders als prima alternatief.

 16. “Er worden telkens weer nieuwe argumenten gevonden om ‘de islam’ buiten het debat te houden. Obama gaf onmiddellijk de toon aan door te spreken over ‘de ideologie van ISIS’, alsof dit iets heel anders is. De massale geluiden op Facebook van bijvoorbeeld Nederlandse moslims, die misschien net een beetje afstand nemen van het geweld, maar die vooral het Westen beschuldigen, en die daarmee ‘begrip’ tonen voor de terreur”
  .
  Wat dacht je hiervan:
  .
  https://www.youtube.com/watch?v=1D-9_LFPN7g

 17. Hallo Heikneuter, 18-11, 13:24
  De islam an sich is slechts een stelsel van gedachten* en kan vanwege redenen
  van praktische aard niet vernietigd worden.
  Wat er dan overblijft kan een kind van 3 je uitleggen.
  https://ejbron.wordpress.com/2014/01/02/koran-handboek-voor-de-vernietiging-van-de-mensheid/
  *> http://tinyurl.com/nrucn3g

  • De enige werkende doctrine in een conflict met een tegenstander die absolute overheersing wil, is een oorlog die tot het gaatje gaat: volledige vernietiging van de vijand of de onvoorwaardelijke overgave door de verslagen vijand. Dit was de doctrine die de 2e wereldoorlog effectief beëindigde. Met name na Viëtnam zijn er minder vergaande denkwijzen toegepast met een hele riedel oorlogen tot gevolg die niets oplossen en alleen meer ellende veroorzaken. Het hele collateral damage verhaal. Dat moet overboord, als we hier ooit vanaf willen. Islam is een foute ideologie vanuit de rest van de mensheid gezien en ze moorden zonder aanzien des persoons. Weg ermee. Clusterbommen en carpet bombing tot er geen steen op de andere meer staat. Al is het maar om ze weer een paar honderd jaar hun woestijnhut in te jagen.

 18. Is mij in het verleden wel eens gevraagd: hoe zie jij de toekomst van de mensheid, wat zou jij willen.
  Antwoord: “De vernietiging van de islam en al zijn volgelingen en iedereen die ze de hand boven het hoofd houdt. Het is de laatste grote drempel die de mensheid moet nemen om aan een houdbare toekomst op deze planeet te kunnen gaan werken.”
  Sic.
  Dan citeer ik ETA Hoffmann anno 1814 over Gedankenpolizei (toen ook al): in een van zijn sprookjes worden alle feeën “die sich erfrechten zu denken was sie wollten” (die zo brutaal waren te denken wat zij wilden) in het cachot gegooid. Ik kan niks afdwingen, maar ik denk zelf en ik denk wat ik wil. Val allemaal dood met je kontenkruiperij voor die booslims.

  • ik heb gen moeite met moslims/islam, maar alleen dan wel in eigen land !
   als ze daar graag hun sekte willen beleven, ze doen maar.
   groot hek om een islamland en volledig negeren, ook geen handel.
   laat ze maar verzuipen in hun olie.
   .
   maar absoluut geen moslims in het westen ! het westen moet islamvrij !

 19. @Joost want dat roept associaties op met uit steen gehouden zekerheden- m.i. wordt iets uit steen gehouwen i.p.v. gehouden? S.v.p. correctie voor de leesbaarheid.
  @Koffij : maar als iemand dat boek aan mijn zoontje geeft dan flikker ik het de prullenbak in. –Wat we nu racistisch vinden of denken dat het is, was vroeger heel normaal. Sjors en Sjimmie enz. enz. De geschiedenis behoeft niet herschreven te worden want die is feitelijk. Of voelen we ons als Turken c.q. D’66 om de Armeense genocide te ontkennen. Als ik ga ontkennen dat mijn opa wel eens naast de pot piste, wat schiet ik daar mee op? -Omdat Frankrijk (tijdelijk) grenscontroles invoert, zou er nog hoop zijn i.c. dat de elite niet helemaal gek is. ==Dat is net zo zinvol als ons Kabinet dat denkt over een mini-Schengen. Ze willen helemaal niets veranderen want de trein dendert gewoon door. Ze zijn echt niet gek maar vreselijk slim tot bij het gemene af (in feite inrichtingsfiguren maar ik zie geen dokter).

  • @Dick. Het westen, zeg maar de blanke man, heeft grotendeels de evolutie mogelijk gemaakt. Dat is waar. Er zijn op andere plaatsen ook veel ideeën en uitvindingen naar boven gekomen, maar het is uiteindelijk de Europeaan die het verder heeft uitgewerkt tot in detail en heeft toegepast. Maar moet gezegd dat de meeste uitvindingen van de laatste honderden jaren vooral militair waren getint. Alles wat voor het ‘gewone volk’ plots boven water komt, blijkt al jaren toegepast in de oorlogszone. Maar nog even over het verdwijnen van de blanke man. Hij is het die maakt, onderhoudt en er zorg voor draagt. Andersgekleurden (vooral afrikanen) willen enkel bezitten en gebruiken. Zie vooral nu de teloorgang van zuid afrika. http://www.redicemembers.com/secure/radio/program.php?id=1021 Het is ook de blanke die bvb een eind heeft gemaakt aan de slavernij, terwijl die in andere continenten bleef duren (en al véél langer in gebruik was). Ik vrees dat jou laatste alinea helemaal correct is.

 20. Zou Kuifje in Afrika ook al herschreven zijn? Als kind herinner ik mij een passage over een trein in Afrika, die tegen een tak aan rijdt en omver valt. Niemand wil de trein rechtopzetten. Kuifje vraagt: “Waarom zetten jullie de trein niet op de rails”? Afrikanen “Ik mij niet vies maken, ik mij niet moe maken”. Waarop Kuifje roept, Kijk naar mijn hond Bobby, die doet tenminste nog wat. Dan komen ze in beweging en zette de trein op de rails, terwijl Kuifje als een koloniaal heen en weer loopt, en dit is slechts één passage. Echter, het meest racisitische boek dat ooit geschreven is: ‘De negerhut van oom Tom’ geschreven door een blanke waarin de slavernij vergoeilijkt werd. Ik heb dat boek ook gelezen in mijn jeugd, maar als iemand dat boek aan mijn zoontje geeft dan flikker ik het de prullenbak in.

  Maar ik hoor dat Frankrijk overweegt de grenscontroles in te voeren. Er is nog hoop. De elite is niet helemaal gek.

  • Boeken en geschiften zijn tijd capsules. Zo dacht men toen en zo worstelde men toen met hun toenmalige mogelijkheden. Toen in de context Nu het on-vermogen om zich in het toen in te leven. Wij die toen die andere volkeren zo enorm hebben uitgebuit Het Calvinistische doem denken Wij zijn allemaal slecht Nou dat schiet lekker op om met die wetenschap een bestaan voor jezelf en je familie op te bouwen

   • er wordt altijd met zo veel minachting gesproken over de westerse kolonisten.
    natuurlijk zijn er veel gevallen van uitbuiting, maar daar staat ook tegenover dat er veel vooruitgang/moderne tchnologie gebracht is door de kolonisten.
    .
    ik durf te stellen dat als er never nooit een blanke een voet op afrikaanse grond had gezet, dat er nog niet 1 vierkante meter asfalt, een stenen/betonnen woning en infrastructuur gerealiseerd zouden zijn.
    .
    zijn ze daar dankbaar voor ?

    • Ik denk dat ze grààg dat asfalt zouden teruggeven, als ze daarmee alle rijkdommen zouden terugkrijgen die hun ‘leiders’ aan de multinationals hebben verkocht. Wat niet wegneemt, dat als er tot op heden nog géén blanke een voet had neergezet, ze nog steeds in de rimboe zouden leven zonder het besef dat er bvb een wiel bestaat.
     Maar als je er verder over nadenkt, of onze kolonisatie dààr voor hén een verrijking is geweest? Net zo min het een verrijking voor ons is nu wij een hoop ongeletterde testosteronbommen over ons heen krijgen.

     • “Ik denk dat ze grààg dat asfalt zouden teruggeven, als ze daarmee alle rijkdommen zouden terugkrijgen die hun ‘leiders’ aan de multinationals hebben verkocht.”
      .
      Exact, zoals de lokale bevolking daar er niets aan kan/konden doen dat hun leiders hun rijkdommen verpatsten aan (westerse?) multinationals kunnen wij er ook niets aan doen dat de lokale leiders hun rijkdommen verpatsten aan (westerse?) multinationals. Dus zowel de lokale bevolking daar als de lokale bevolking hier wassen hun handen in onschuld.
      .
      Dan wordt weleens gezegd dat wij (het gewone volk) in het westen onze rijdommen mede te danken hebben aan de gekochte cq geroofde rijkdommen uit die overzeese gebieden. Maar nu het westen die gebieden cq koloniën niet meer tot hun beschikking hebben en de lokalen daar nu zelf over hun rijkdomen beschikken, wat doen ze met die rijkdommen voor hun eigen gewone volk zoals het westen dat met die rijdommen voor hun eigen gewone volk gedaan hebben????
      .
      Who’s fooling who?!

 21. lancelot, wat maakt een stel ongeciviliseerde inboorlingen eigenaar van de bodemschatten van een land ?
  .
  waarom zou ik dat land niet mogen exploiteren als die aapjes er toch niets mee doen ?
  ik kom in een onontdekt land, zie daar een paar apen lopen die leven als in het stenen tijdperk, moet ik die dan gaan vragen en betalen om dat land te mogen ontginnen oid ?
  daarbij wil wel zeggen dat je wel minimaal hun leefgrond/territorium wat ze nodig hebben om van te leven in ere moet houden en respecteren.
  .
  maar als ik 10 of 20 km verderop een berg wil claimen en val daar niemand echt lastig mee, sterker nog, ik creëer een stuk werkgelegenheid,
  whats the point ?
  .
  .
  nee, kijk eens naar zuid afrika, sinds einde apartheid, bijna alle blanken boeren doodvermoord en een giga tyfuszooi sindsdien.
  de aapjes weten zich telkens wel te bewijzen hoor ?

 22. lancelot zegt;
  “of onze kolonisatie dààr voor hén een verrijking is geweest?”
  .
  waarom zou kolonisatie überhaupt verrijking voor “hen” moeten zijn, koloniseren doe je toch echt om er zelf wijzer van te worden.

 23. Dat ben ik wel met u eens, neemt niet weg dat het wel eens interessant is te kijken met de bril van nu naar het verleden.

  • @Dick. De ‘leiders’ van die landen zijn net zoals onze ‘leiders’ in het bezit van banken en multinationals. Het volk dient enkel om belastingen op te heffen en op zijn tijd te sussen met ‘democratische’ verkiezingspraat. Ik vertel natuurlijk geen nieuws hier dat de democratisering van het oosten niets anders is dan het uitzetten van pionnen op de meest strategische plaatsen. Niet omdat onze ‘leiders’ zo bezorgd zijn om die mensen, integendeel. Dat worden dan ook weer ‘belastbare items’ die het geluk gaan hebben om voor één of andere multinational te mogen werken.

   • @Lancelot
    .
    Waar ik eigenlijk op doelde, en me tevens afvraag. Af en toe heb ik het idee dat bepaalde volken zoals blanken maar ook Aziaten zoals bijvoorbeeld Chinezen en Japanners toch een groter plaatje zien wat betreft vooruitgang, wat wel weer rijkdom genereerd voor de machthebbers maar het volk profiteert ervan mee.
    .
    Nou komt het punt, er wordt op veel sites afgegeven op het westen, die zouden zo’n beetje het kwaad van alles op de wereld zijn, en idd zijn het ook geen lieverdjes, zoals geen volk dat is! Stel nou eens voor dat het westen verdwijnt wat komt daarvoor dan in de plaats en wat blijft over voor het gewone volk, hetzelfde wat het gewone volk in Afrika heeft terwijl daar zat grondstoffen en zwarte miljardairs zijn?!
    .
    Ik denk dat wanneer het westen valt het pure ellende gaat worden, en dan vooral voor de zwakkeren. Het enige wat we dan kunnen hopen is dat de Chinezen de wereld overnemen, dat is niet alles maar beter dan wanneer moslims de wereld overnemen.