Nieuw economisch rapport: Oekraïense volk wordt beroofd door EU met associatieverdrag. Longread.

Door Joost Niemöller

Het associatieverdrag is niet goed voor de Nederlandse bevolking. Maar het is al helemaal niet goed voor de Oekraïense bevolking. De gewone Oekraïner wordt leeggeroofd door de aasgieren uit Brussel en Washington. Ondertussen wordt u wijsgemaakt dat u ja moet stemmen omdat de Oekraïners dit zouden willen.

Uit een net verschenen economisch rapport van The Transnational Institute, een linkse denktank, die voor deze gelegenheid samenwerkte met The Center for Social and Labor Research in Kiev, blijkt dat de economische gevolgen van een associatieverdrag voor Oekraïne desastreus zijn.

Nu moet je, vind ik, altijd oppassen met economische scenario’s, gebaseerd op computermodellen, zoals in dit geval. Economie is vaak quasi-wetenschap: Wat je in een model stopt, komt er altijd weer uit. En met rapporten van linkse denktanks moet je al helemaal oppassen. Toch vind ik dat de argumenten in dit geval zeer overtuigend klinken.

(Het rapport is hier als PDF te downloaden.)

In grote lijnen wordt er in het rapport dit uiteen gezet:

De import en export positie van Oekraïne zal dramatisch veranderen. Momenteel exporteert Oekraïne vooral technologie naar de Russische markt. Door de draai naar de EU zal dat veranderen in export van grondstoffen en agrarische producten naar de EU, en daarmee zal Oekraïne dus terugvallen tot Derde Wereld status.

De kleine bedrijven die 99,8% van het Oekraïense bedrijfsleven uitmaken, zullen zwaar getroffen worden door het associatieverdrag. Deze bedrijfjes zullen ten onder gaan in de concurrentie met de grote bedrijven binnen de EU. Zonder concrete investeringen (die niet in het verdrag zijn opgenomen) zullen ze niet in staat zijn om op zulke korte termijn de omslag te maken naar de EU regels die hen in het verdrag worden opgelegd.

De EU bedrijven die Oekraïne overnemen, zullen alleen geïnteresseerd zijn in het tewerk stellen van Oekraïeners voor lage lonen. Het machteloze Oekraïne zal hiertegen geen verweer kunnen bieden en is dus de ideale prooi voor het grootkapitaal. Nu al is het gemiddelde loon in Oekraïne negen keer lager dan in Griekenland. Door de enorme loonverschillen werkt nu al tussen een derde en een kwart van de Oekraïense werknemers in het buitenland. Het ligt voor de hand dat door het invoeren van het associatieverdrag er een uitstroom naar de EU zal volgen van hoogopgeleiden. Een verschijnsel wat eerder ook al plaatsvond in landen als Roemenië.

De belangrijkste reden voor de economische ineenstorting van de Oekraïense economie is de roof door de Oekraïense oligarchen die er de dienst uitmaken. Ze sluizen massaal hun bij elkaar gegraaide geld weg naar belastingparadijzen als Cyprus. De zo belasting vrij gemaakte bezettingen verschijnen dan ineens weer in Oekraïne als ‘investeringen.’ Vandaar dat de buitenlandse investeringen in Oekraïne vanuit Cyprus de afgelopen tien jaar gestegen zijn van 14,1% naar 31,7%!

Maar ook Nederland is zo’n belastingparadijs. Vandaar dat vanuit Nederland de laatste tien jaar de investeringen zijn gestegen van 11% naar 17%. Dat is bijna allemaal Oekraïens offshore capital waarover geen cent belasting is betaald in Oekraïne. De Nederlandse ambassade promoot open en bloot bij Oekraïne bedrijven om een brievenbusfirma in Nederland op te richten en zo de Oekraïense belasting op the Dutch way te ontwijken. In 2012 werden dan ook 95% van de zogenaamde Nederlandse ‘investeringen’ in Oekraïne gedaan vanuit  zulke brievenbusconstructies.

De totale hoeveelheid offshore capital vanuit Oekraïne wordt geschat op honderden miljarden. Het corrupte systeem hierachter heeft dus een duizelingwekkende omvang. Dat kan alleen maar veranderen door zeer hard ingrijpen. Iets waar dit associatieverdrag helemaal niet in voorziet.

De schuld van het door haar eigen leiders leeggeroofde Oekraïne heeft een omvang gekregen waarbij we ons nauwelijks nog iets kunnen voorstellen. Begin 2016 was de totale schuld 155% van het Bruto Nationale Product, te weten 118 miljard dollar. Door alleen al de verplichte afbetalingen van die schulden zal Oekraïne dit jaar in een vicieuze cirkel belanden. In december vorig jaar werd de rating van Oekraïne door Standard & Poor vastgesteld op de CCC categorie.

Het land is hierdoor feitelijk in handen van het IMF dat Oekraïne in februari 2015 een lening gaf van 17,5 miljard dollar, af te betalen in een periode van vier jaar als onderdeel van een groter pakket van veertig miljard dollar. Een schuld die het land natuurlijk nooit meer kan terugbetalen.

Het IMF voert nu dan ook feitelijke het financiële beleid van Oekraïne en alle economische hervormingen moeten langs deze weg worden afgedwongen. De beslissende stem bij het IMF beleid ligt bij de EU en de VS, en daarmee is Oekraïne dus een kolonie van het Westen geworden. De EU op zijn beurt heeft weer van Oekraïne geëist om te gehoorzamen aan de IMF, en op die voorwaarde kwam de EU nog eens over de brug met een extra lening van vijftien miljard. Het associatieverdrag is niets anders dan het verlengstuk van deze dwangpolitiek.

Deze dwangpolitiek en het afgedwongen associatieverdrag (wat de Nederlandse regering dus al stilletjes had getekend) veroorzaken toenemende spanningen met de zogeheten Euraziatische Unie van Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan. Nu is de voor Oekraïne zeer belangrijke jamdel met deze unie dramatisch gedaald: Tussen 2014 en 1015 alleen al ging de export achteruit van 19,2 miljard dollar tot 6,4 miljard dollar. De import ging met 62,6 % achteruit, van 27,5 miljard dollar naar 10.3 miljard dollar.

Het verdrag tussen Oekraïne en de EU betekent overigens dat het importgebied van de EU goeddeels gesloten blijft voor Oekraïne, terwijl de EU zelf wel de Oekraïne economie kan penetreren:

The FTA introduces a limited number of preferential tariff quotas – in line with the EU’s approach to FTAs in association agreements. Domestic producers in Ukraine will be given a duty-free quota that will not change the current negative trade balance with the EU. In fact, several of these quotas are set far below the current volume of shipments.

Voor het belangrijkste agrarische exportproduct van Oekraïne, graan, wordt door de EU een quotum opgelegd van vierhonderdduizend ton om de eigen markt te beschermen. En dat terwijl Oekraïne jaarlijks 7,2 miljoen ton graan exporteert.  Alleen voor de producten waarmee Oekraïne niet concurrerend is op de EU markt worden geen quota opgelegd.

Uiteraard laten de grote agrarische EU concerns wel hun begerige oog vallen op de enorme hoeveelheid beschikbare, en vruchtbare, landbouwgrond in Oekraïne, dat binnenkort voor spotprijzen te koop ligt. Dankzij het associatieverdrag kan dat alles opgekocht worden; een derde van de totale hoeveelheid landbouwgrond in de EU!

Oekraïne zal botweg door de EU worden overgenomen via allerlei juridische constructies, waaraan de Oekraïense oligarchen graag zullen meehelpen, want voor hen is dit ook weer snel verdiend geld. Dit kan gebeuren wanneer de nu nog bestaande regelingen tegen het opkopen van land door buitenlandse bedrijven worden opgeheven. Via de Europese banken wordt hier al hard aan gewerkt:

Meanwhile, the European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) and others are already pushing for regulatory change to make agricultural investments easier.

En hierdoor zal de Oekraïense bevolking nog afhankelijker worden van de import.

Uitgekleed en beroofd. Zo staat de Oekraïense bevolking ervoor als de EU de boel lachend komt overnemen. Maar u gaat zelfs niet mee lachen, want het geld verdwijnt in hele andere zakken.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

14 Reacties

 1. Krek zoals je schrijft Ik had een bedrijf in Rusland samen met een semi Russisch overheidsbedrijf Wij wilde de aanwezige diensten van het bedrijf inzetten, dat over allerlei apparatuur beschikte voor rampenbestrijding, gloednieuwe (Westers) spul en alles volgens MARPOL, De Russische strike teams waren getraind in Noorwegen In 1995 in Rusland in de republiek Komin ontstond een Olieramp. De WB en BRD hadden geld beschikbaar gesteld Wij boden aan als Russisch-Duits bedrijf. We konden het wel vergeten Een Australisch bedrijf AES Hartec kreeg de opdracht en Rusland de rekening want WB en BRD zijn commerciële instellingen die een rendement van 25% handhaven, Ik begreep het ineens WB, BRD werken allen met hun bekende contractors dus geen lokale Russische bedrijven .

 2. .
  Als Brussel échte argumenten had gehad
  om ONS Europa van haar nut te overtuigen
  had zij niet steeds zo halfzacht hoeven buigen
  voor critisch dwarse denkers op Haar pad !
  .
  Als Brussel échte Landenwinsten had beoogd
  was Haar succes niet steeds zo vruchteloos gebleken
  nu bleef zij enkel holle woorden spreken
  en negeerde ieder redelijk argument dat werd betoogd !
  .
  Als Brussel niet het HART was van een Dictatuur
  die bezig is Haar Macht alleen maar uit te breiden
  ten koste van de Zwakken die dan lijden…
  was morgen onze NEE-plicht niet zo duur !

 3. De regering Obama beweert dat het noodzakelijk is om met Amerikaanse troepen in Oost Europa ‘klaar te zijn voor de Russische agressie’. Generaal Ivashov: ‘Maar waarom verdedigt de VS Europa niet tegen de toestroom van terroristen, migranten en vluchtelingen? Integendeel, dit veroorzaken zij nu juist allemaal. De NAVO is geen bewaker van de veiligheid van de Europese landen, maar een agressief werktuig.’

  Referendum: Ruttes ‘JA’ stem leidt tot door VS gewilde oorlog met Rusland
  Dus stemmen wij NEE , welterusten Rutte bedankt en tot ziens ….

 4. Morgen mogen wij in een referendum aangeven of we voor of tegen het EU-associatieverdrag met Oekraïne zijn. Premier Mark Rutte zei weliswaar dat Oekraïne ‘nooit lid mag worden van de EU’, maar zoals bekend heeft hij er een handje van om zijn beloftes weer even snel te breken, en daarbij het argument te gebruiken ‘dat de situatie nu eenmaal is veranderd.’

  Ook vond Rutte dat we Poetin niet zijn zin moeten geven met een ‘NEE’ stem. Een ‘JA” stem is echter een ‘JA’ tegen een illegale fascistische staatsgreep, die de CIA met instemming en hulp van de EU opzette tegen de wettig gekozen regering in Kiev. Vervolgens werd er een marionettenregime geïnstalleerd dat geen gelegenheid onbenut liet om te proberen een oorlog tussen de NAVO en Rusland uit te lokken.

 5. Rusland wordt vrijwel volledig omsingeld door Amerikaanse- en NAVO bases. Desondanks stellen de westerse politici en media Rusland als agressor voor.

  Het westerse demoniseren van Rusland en diens president Vladimir Poetin, alsmede het aanvallen van de Russische veiligheidsbelangen in bijvoorbeeld Oekraïne, gaat onverminderd verder. Zo werd Poetin gisteren expliciet genoemd in berichten over de ‘Panama Papers’, en dat terwijl er geen direct bewijs tegen hem is, en er tal van andere prominente verdachten zijn, zoals de koning van Saudi Arabië. Maar ja, die extremistische islamist wordt beschouwd als onze ‘bondgenoot’. Hoe dan ook, het Britse Royal United Services Institute for Defence & Security Studies onderstreept dat het provoceren van Rusland niet zo’n goed idee is. Uit een onderzoek blijkt namelijk dat de NAVO in het geval een oorlog met Rusland geen schijn van kans maakt.
  Zelfs de Panama papers zijn bewust uitgelekt , wakker worden wereld….

  • Ach Messi en de premier van Ijsland en natuurlijk kopt de (Murdoich wereld, U schrijft wat wij willen) met Poetin Wat zegt de vroegere NOS medewerkster Janneke Monshouwer de dirigent Marc van Delft en Naomi Klein de Shock doctrine De Amerikanen confronteren ons met een coup in Kiev (Shock doctrine) en nu ? had je wat? durf je er wat van te zeggen ? nee dus zie > http://www.iturl.nl/sn-LY <

 6. g.h.m.leferink

  5 april 2016 op 21:30

  ‘Uit een onderzoek blijkt namelijk dat de NAVO in het geval een oorlog met Rusland geen schijn van kans maakt. ‘Geachte ‘Cliff’, dat klopt gewoon van geen kanten! Zeker gehoord laat op de avond, aan een bar in het land Opscheppistan? Of in Dikdoenia of Snoeverije?
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 7. Het IMF en de Wereldbank waren oorspronkelijk opgericht om het Rothschild Centrale Banken systeem op te leggen aan alle landen van de wereld. Het bankensysteem zou worden gerund door de Zwitserse Bank of International Settlements (BIS) en beschermd door de Amerikaanse Federal Reserve System (FED). De fundamentele fout was dat de mensen die werden verondersteld het systeem te beschermen het juist op een ongelofelijke wijze voor eigen gewin hebben misbruikt. Tellen we hierbij op de duizenden miljarden die de FED achter de rug om van de Amerikaanse Regering op kosten van de Amerikaanse belastingbetaler heeft gespendeerd om in het geheim wereldwijd hun systeembanken te redden van de ondergang, dan kun je op je vingers natellen dat het in 250 jaar zorgvuldig opgebouwde Imperium aan het wankelen is.

  Gewoon nee stemmen doe ik ook…wij worden met alles bedonderd en voorgelogen persoonlijk ben ik daar helemaal klaar mee…

 8. Dit linkje onderaan vertelt hoe het zit vanuit de perspectief van de doorsnee burger.
  Dit linkje vertelt hoe het daar is, en zeker niet beter op gaat worden.
  Het komt niet eens uit een separatisten zone. Maar van een dame die met een Nederlander is getrouwd. Haar Nederlands is goed verstaanbaar.
  Daarom nee stemmen.
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=926932324072392&set=a.331174040314893.81031.100002669000467&type=3&theater

  • g.h.m.leferink

   5 april 2016 op 20:02

   ‘PabloHein’: Indrukwekkend, dat verhaal!
   Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 9. g.h.m.leferink

  4 april 2016 op 21:22

  Morgen ga ik proberen zoveel mogelijk mensen die ik ken te overtuigen NEE te stemmen!

 10. waarom blijven wij toch allemaal zo nétjes ????

  • Jasterke, omdat de mens goed wenst te zijn en de mensen die out of the box denken, lafjes schuifelen naar wat goed bevonden wordt.