Referendum over de EU? Ja!

Door Joost Niemöller

Uit een onderzoek bleek vandaag dat bijna de helft van de Europeanen een referendum zou willen over de EU. Erin of eruit. Een derde zou ervoor zijn om direct uit de EU te stappen. Inwoners van Nederland waren daarbij overigens niet gevraagd, wel België, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Spanje en Zweden.

Is het een goed idee om nu in de EU landen een referendum te laten houden over het lidmaatschap van de EU? Wanneer de regeringen in die landen dat willen, kan dat natuurlijk zo georganiseerd worden. De bevolkingen van EU landen kunnen zo’n referendum niet aanvragen (zoals dat wel kon bij het referendum over het Oekraïne verdrag), omdat er geen wetsvoorstel op tafel ligt aangaande dat lidmaatschap.

Je zou natuurlijk kunnen zeggen: Het zou een teken van zelfvertrouwen zijn als de regeringen van die natiestaten zo’n referendum uitschreven, en dan liefst in alle EU landen tegelijk. Na het referendum in Engeland zou het op zijn minst een teken van rechtvaardigheid zijn.

Je zou ook kunnen zeggen: Het is voor die regeringen een aanvaardbaar risico, aangezien nu nog maar ‘slechts een derde’ (wat ik veel vind) zich lijkt uit te spreken voor het opzeggen van dat lidmaatschap. Mocht de uitkomst van die referenda zijn dat de meerderheid in de EU wil blijven, dan is diezelfde EU daar in één klap een stuk sterker op geworden.

Toch durven ze het niet aan. Dat is natuurlijk veelzeggend. De zittende regeringen zijn domweg veel te bang voor de dynamiek die de Europese volkeren kunnen ontwikkelen, wanneer zo’n referendum op stapel staat. Het zijn onvoorspelbare processen. En wanneer de EU eenmaal ter discussie staan is de beer los, zo zijn ze bang.

Zelf ben ik voor zo’n referendum. Niet vanuit een of andere strategische overweging (ik ben overigens voor het opzeggen van zo’n lidmaatschap) maar omdat ik voor meer directe democratie ben en dus voor meer referenda. Ik denk dat het in dit geval tot een zeer interessante maatschappelijke discussie kan leiden over de EU en democratie.

Een groot probleem is natuurlijk dat er geen concreet alternatief voor de EU op tafel ligt. Zelf denk ik dat er niets mis was met de vroegere EEG: Een economisch samenwerkingsverband tussen een beperkt aantal NW-Europese landen. Waarom Italië daaraan mee moest doen, is mij altijd onduidelijk gebleven. Ongetwijfeld waren dit Amerikaanse belangen: De Amerikaanse regering was vlak na WOII als de dood voor een communistische machtsovername, waardoor Italië in het Oostblok zou komen te liggen.

Oost-Europese landen zouden een eigen samenwerkingsverband kunnen opzetten, net als Zuid-Europese landen. Zo ontstaan gebieden met culturele overeenkomst, maar wel met nationale regeringen, die een grote mate van soevereiniteit behouden.  Tussen die drie Europese economische zones, zou uiteraard ook overleg moeten kunnen blijven bestaan, maar met duidelijke afspraken die verhinderen dat er opnieuw een proces van politieke integratie en dus boven-nationale machtsvorming tot stand kan komen.

Maar dat is maar een voorstel. Er kunnen allerlei andere vormen bedacht worden.

Nu lijkt de keuze: EU of het zwarte gat. Althans, zo zal het voorgesteld worden bij een referendum.

Hier ligt dus een taak voor de eurosceptische partijen. Het aandragen van werkzame alternatieven. Laat de discussie maar losbarsten! Maar dan alleen wanneer er werkelijk iets op het spel staat. Zoals een referendum waarbij de Europese bevolking zich eindelijk over de eigen toekomst kan uitspreken.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

32 Reacties

 1. Tijd voor een Nexit…
  De Europese Commissie zal de komende maanden al het mogelijke doen om de nationale parlementen buitenspel te zetten, en als dat onverhoopt niet lukt, deze onder zo groot mogelijke druk te zetten en desnoods te dreigen en te chanteren om zonder protest akkoord te gaan met het TTIP. En zodra dit verdrag er eenmaal ligt, is de sociale en economische ondergang van onze huidige samenleving dankzij Brussel en het immer slaafs volgende Den Haag bezegeld…
  De Duitse bondskanselier Angela Merkel is een van de grootste pleitbezorgers van het TTIP, ondanks het feit dat dit verdrag miljoenen Europeanen in diepe armoede en ellende zal storten….

 2. De referendum-vraag zou 3 antwoordmogelijkheden moeten hebben:
  1: Nederland mag in de EU blijven
  2: Nederland mag in de EU blijven als de immigratie resoluut wordt gestopt, en als er door de EU een aktief anti-islamiserings-beleid wordt doorgevoerd.
  3: Nederland moet sowieso uit de EU.
  Ik schat de verdeling dan op 10% 60% 30%. Ook in de andere lidstaten.
  Dan moeten ze het beleid wel aanpassen. Dat is de enige mogelijkheid om de EU te redden.

 3. Sint Nicolaas

  10 mei 2016 op 13:41

  Een referendum over de €U ? Interessant voorstel. Helaas zal het in NL niet aan het volk worden voorgelegd of we ons nog steeds en alsmaar meer aan de imperialisten in Brussel willen onderwerpen. Neen, het plezier van een referendum wordt het klootjesvolk niet gegund en wel om een simpele reden : De €U zal genadeloos worden afgeschoten en dat weten ze in hun ivoren toren. De €uropese grondwet werd door een referendum afgeserveerd ( en later alsnog met dank aan JP Bakvanellende doorgedrukt onder een andere naam ) en recent nog het Oekraïne referendum waar men de volle laag kreeg door een zeer overtuigend NEE. Mark zit nog steeds te broeien op een k’tsmoes om daar onder uit te komen. Wat we ook ( zouden ) stemmen, de politiek correcte elite heeft puur schijt aan het electoraat en gaat gewoon zijn eigen gang want anders komt het eigengewin ook in het gedrang. Brussel duldt immers geen tegenspraak.

  • Sint Nicolaas

   10 mei 2016 op 13:53

   Door de jaren heen is de EEG ( wat prima werkte ) getransformeerd tot een dictatoriale ouwe jongens krentenbroodclub met ongekozen bestuursleden en dito “president” Immers, heeft een van ons kunnen stemmen op meneer Tusk ? Sint niet in elk geval maar plotseling was hij er als opvolger van een andere dweil genaamd Van Rompuy. En zo kwam de €U trein op stoom, nietsontziende expansiedrang en onderwerping van land na land. Zelfs de voormalige Oostbloklanden trapten in de val. Eindelijk verlost van het Sovjet juk en als een blind paard onderwierp men zich aan het ( volgende ) €U juk. Onbegrijpelijk ! De €uro werd ons door de strot geduwd ( the rest is history ) en de klauwen van de êU strekten zich steeds verder uit. Onzinnige wetgeving, inlevering van souvereiniteit, bemoeienis met de staatsbegrotingen, Schengen niet te vergeten en zo raast de trein maar verder. €uropa moet een worden, weg met de zelfstandigheid, weg met de identiteit. Eenheidsworst en een monddood electoraat.

   • Sint Nicolaas

    10 mei 2016 op 14:04

    En we zijn er nog niet. Turkije dient zich aan als nieuw lid. Meneer Prutte kan ontkennen wat hij wil en dat het nog jaren kan duren. Kijk even op de website van de €U waarin zonder blikken of blozen Turkije als nieuw lid in het rijtje staat. Vroeg of laat, ze zullen er bij komen ondanks alle ontkenningen. En het electoraat ? Dat staat er bij en kijkt er naar. Simpelweg omdat het geen keus krijgt. Slikken of stikken. En dan D66, je zou denken dat DIE voor een referendum zijn toch ? Haha, neen. Meneer Pechtold zegt dat het een te complexe materie is om aan het volk voor te leggen. Zo denkt hij en vele andere politiek correcte landverraders over hun achterban. We zijn dus gewoon te stom om het te begrijpen, daar komt het op neer. Jammer voor hun, wij begrijpen heel goed wat er gaande is en dat de €U sinds zijn bestaan alleen ellende heeft opgeleverd voor u en ik. Niet voor de €urofilelen zelf. Die zitten hoog en droog in hun kantoorgebouw in Brussel. Overbetaald en lak aan de rest.

    • Sint Nicolaas

     10 mei 2016 op 14:15

     En dan het meest recente hoofdstuk betreffende de zogenaamde zelfbenoemde “vluchtelingen” Brussel komt met quota’s. Je moet en je zal de onstuitbare hordes muzelmannen gestoffeerd onderdak, geld, onderwijs, zorg en weet ik wat nog meer moeten bieden. En dan als klap op de vuurpijl gaat de Club dictators boetes van € 250.000 PER UITVRETER aan de lidstaten opleggen als die niet het door hun toebedeelde quotum schorum opnemen ! Wie denkt nu nog dat wij in een democratie leven ? Dit is je reinste dictatuur, opgelegd door een in en in ondemocratisch gedrocht waarin handjeklap, stuivertje wisselen en kontenlikkerij de norm is. Maar neen, we krijgen geen referendum want dan loopt hun speeltje een deuk op en dat kan toch niet ! Schoften zijn het, zum kotzen !

 4. Weg met de politici die ons onze vrede verloren hebben.

 5. Even off topic, man in Duitsland steekt zomaar in op reizigers, en volgens getuigen zou hij Allahu Akbar geroepen hebben, anderen kunnen dat weer niet bevestigen.

  Bij het station in München.

  • Als het niet klopt (van dat allah akbar), dan is het toch een hoopgevend teken dat de omstanders het beweren.

   • Ik heb begrepen dat de dader een autochtone Duitser is die in 2008 tot de islam bekeerd is. Ze gooien het erop dat ie verward is, maar ja als je je bekeert tot de islam dan lijkt me dat al genoeg bewijs. Maar goed, of de dader daadwerkelijk een tot de islam bekeerde autochtoon is weet ik niet zeker, het zijn wel geruchten die ik vernomen heb. We zullen er ongetwijfeld nog wel wat over horen, hoewel wanneer die geruchten waar zijn dan zal de msm hopen dat deze aanslag in de vergetelheid zal belanden.

 6. De meeste reageerders hier zijn, net als ik, van gepensioneerde leeftijd. Wij hebben nog wat hoop omdat we betere tijden hebben gekend. De generaties van nu kennen slechts de huidige omstandigheden. Op school worden geschiedenis lessen “aangepast” naar de demografische situatie in de klas. Wat weten kinderen van WO2? Wat weten kinderen van vrijheid van meningsuiting? Alles is gefeminiseerd. Onze MP is een homo. Onze mindef een blonde juf. De tweede kamer voorzitter een Marokkaanse. De burgermeester van onze grootste stad is een Marokkaan en wordt gezien als kanshebber voor het premierschap volgend jaar. Een Marokkaan als PM van Nederland? Ede staat in brand en we schakelen de Marokkaanse consul in. Erdogan’s invloed op de EU politiek is ongekend. Kinderen zien hun omgeving, ouders en leerkrachten als voorbeeld en weten niet beter. Daarom is, over 10 jaar, Europa geheel verloren. En die demonen in Brussel weten dit drommels goed. Die zitten rustig hun tijd uit.

  • “Alles is gefeminiseerd.”
   Inderdaad waar. Carriere en geld zijn voor beide genders foute drijfveren, waardoor de samenleving inmiddels letterlijk is doorgedraaid.
   Toch kan ik me voorstellen dat juist de nog niet doorgedraaide vrouwen vanuit de eenvoudige instinctieve behoefte en kracht om hun kinderen zelf op te voeden en te beschermen, het tij voor een stukje zouden kunnen doen keren.
   http://www.metronieuws.nl/buitenland/2015/09/deze-vrouwen-doden-tot-10-is-strijders-per-dag

   • Die strijdende vrouwen staan in contrast met wat jonge mannelijke gelukzoekers hier komen doen. Dit soort migranten zouden thuis moeten blijven om hun land te verdedigen of hun familie te beschermen maar worden daarentegen “welkom” geheten door kortgeknipte Gutdames. Deze Gutmensch vertoning toont de degeneratie van onze maatschappij. En dat gaat dus fout. Slechts een kwestie van tijd.

    • Helemaal met u eens!
     Ik zie het ook allemaal gebeuren, maar probeer mij toch te richten op de positieve kracht, die ieder mens (latent) in zich heeft, om de situatie te benaderen. Die kortgeknipte Gutdames kan ik niet veranderen, maar iedereen kan zelf wel zo veel mogelijk vóórleven (letterlijke vertaling van het Japanse woord: ‘sensei’, dat ‘meester’ betekent. Vind ik hier wel toepasselijk.)
     Dit vóórleven is in de eerste plaats de taak van onze bestuurders, maar door gebrek aan bewuste, competente en moedige leiders en, niet in het minst, door het huidige, intens corrupte systeem, zijn de burgers, genoodzaakt het in eerste instantie zelf te doen. Zeer zeker niet gemakkelijk in deze setting …

 7. Net als vroeger in de jaren ’80 tegen de kruisraketten en de Nbom, een volkspetitionement organiseren.
  Ik was daar indertijd bij betrokken in de leiding, dat kunstje moeten we nog een keer flikken.
  Toen een succes, dat moet weer kunnen lukken met 0% rente en pensioenen die kapot gemaakt worden doorde euro en de ECB.

  • Heel interessant. Zeker ook dat u die kennis in huis heeft. Is daar een basis-organisatie voor nodig die uitbouwt met gelijkgestemde organisaties (denk aan Burgercomité-EU en dergelijke)?

   • Ja, een grote organisatie met activisten in alle buurten .
    Eigenlijk nog groter dan burgercomite.
    Publicaties en communicatie is echter veel eenvoudiger geworden met de komst van internet, maar je moet wel een paar sites die er toe doen, hebben ter ondersteuning.
    De gelijkgeschakelde pers zal sowieso tegen zijn, net als bij het referendum.
    Of de grote demonstraties nog mogelijk zijn betwijfel ik.

 8. Met het artikel eens, laten de mensen zelf hun toekomst bepalen middels referenda, niet “de verkozenen”, die immers een horizon hebben dat niet verder reikt dan vier jaar, net als hun mandaat. Zo’n referendum komt tevens de democratisering ten goede.
  Overigens is er al sinds 1960 een prachtig alternatief voor landen die niet in hun eentje handelsverdragen willen afsluiten: de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA). IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland zijn al lid van dit handelsblok “waarin de samenwerking minder ver gaat dan in de Europese Unie. Zo is er geen politieke samenwerking tussen de leden van de EVA en vormen de lidstaten ook geen douane-unie.”

 9. Kijk, sommige EU-adepten durven hun ongelijk toe te geven, en geven zelfs onderscheidingen terug. Daar kun je alleen maar respect voor hebben.
  http://politiek.tpo.nl/2016/05/09/leidse-hoogleraar-geeft-hoge-turkse-onderscheiding-terug-protest-beleid-erdogan/

  Maar waar ik helemaal fout zat, was met mijn verwachting dat het toetredingsproces de democratische krachten in Turkije zou versterken en dat het de groei van de rechtsstaat onomkeerbaar zou maken. Waarschuwingen van secularistische Turken dat Erdogan de EU en het toetredingsproces gebruikte om zijn interne vijanden uit te schakelen en geleidelijk de rol van de islam in de maatschappij te vergroten, deed ik af als bekrompen bangmakerij. Maar ik had het bij het verkeerde eind en zij hadden gelijk.

  • Leest u het goed. De EU (Merkel, met: Het is mijn strijd, sorrie, mijn verdomde plicht, lees je ook mee) heeft de Turkse samenleving, waar de secularisatie verankerd was in de grondwet en beschermd door het leger waarschijnlijk voorgoed kapot gemaakt. Met hulp van de EU is het leger gecastreerd en officieren zijn tot levenslang veroordeeld. De EU juichte en maakte een vreugdedansje. Toen Erdogan de verkiezingen had geworden riep uw leider Barosso: Hiep Hoi, Turkije wordt nog democratischer. Ook Obama was blij. Turkije bij de EU riep hij. Merkel zei, at your service tegen haar mentor.

   Een van de voorwaarde van Barosso en de slechtste Europese leider ooit, Angela M, was namelijk dat de macht van het leger teniet gedaan zou worden.

   Dankzij Angela M cum suis gaat Turkije de middeleeuwen in, er wordt al gesproken over een Islamitische grondwet.
   En de media? De NOS, de NPO, die vonden het allemaal prachtig, stonden erbij en keken ernaar, hoe een beer een broodje zat te smeren.

   • g.h.m.leferink

    11 mei 2016 op 23:51

    ‘Koffij’: mijn grote waardering!
    Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 10. Hier worden wij allemaal blij van, toch?
  http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2016/05/09/stunde-der-wahrheit-steuerzahler-muessen-euro-rettung-zahlen/

 11. Breinbrouwsels

  9 mei 2016 op 21:32

  Het Volk slaapt en droomt dat ze iets te vertellen hebben en dat ze in een democratie leven. Dit land en alle andere landen op deze wereld met hun inhoud zijn de verdienmodellen van de Poederpruiken, die er altijd al waren, die nooit weg zijn geweest en als Het Volk weer eens te hard morde alleen maar even naar de kapper gingen voor een andere look.

 12. De haat tegen de EU wordt door dezelfde EU aangewakkerd. Want keer op keer verbreken zij hun beloften, waardoor je als burger gaat denken dat die beloften bedoeld waren om de burger te misleiden, op weg naar een federatie waarbij een ongekozen club de koers bepaalt.
  Ons was beloofd: goed bewaakte buitengrenzen. Daar komt dus helemaal niets van terecht.
  Ons was beloofd: geen fondsen voor landen in financiele nood: elk land moest zichzelf helpen. Het zwarte gat dat Griekenland heet, maakte een lachertje van deze belofte.
  Ons was beloofd dat landen autonoom regelen wat zij zelf kunnen regelen. Kwam dus ook al niks van terecht vanwege de drang tot extreme gelijkschakeling en bemoeizucht.
  Ons was beloofd: een sterke EU die terrorisme zou tegenhouden. De open grenzen hebben het terrorisme dus gewoon bevorderd!
  Ons was een vrije wereld beloofd, maar de verdwenen grenzen maken dat elke burger in eigen straat gecontroleerd moet worden. Politiestaat in wording.

 13. Als het juist is dat vanaf juli vrij reizen vanuit Turkije is toegestaan dan maakt een eventueel referendum misschien wel niet meer zoveel uit. Het is duidelijk dat de elites bang zijn voor de populisten en begrijpen dat ze aan de verliezende hand zijn, wat niet zo vreemd is gezien de groeisnelhed van de populisten. Daarom gaan nu de poorten helemaal open om de natiestaat, als angstgegner van de EU, te vernietigen (het zogenaamde vluchtelingenspektakel maakte daar uiteraard ook al onderdeel van uit).

  En dat allemaal vanwege een misanalyse van de oorzaken van WO1 en WO2, samen met een in slaap gesuste bevolking middels hun uitkeringkjes.

 14. De EU zonder grenzen, ook zonder valutaire grenzen is een ramp voor de relatief welvarende landen en een zegen voor de arme landen. De lidstaten zijn nu net communicerende vaten. onze relatieve welvaart stroomt weg. Via arbeidsverdringing en via ESF/ECB Draghi beleid waar de failliete landen van profiteren. Dan heb je nog de 100-den miljarden vereffenings wetten waarvoor we naheffing op naheffing krijgen, het is maar net wie netto ontvangt uit de EU potten en daarbij wel vaart, en wie de netto betaler en vuller is van de potten. Polen kent geen naheffingen, ontkleedde zorg, armoedeval, niveleren met West Europa is voor Oost Europa nog steeds een feest en voor de Failliete landen is het gratis geld van Draghi fantastisch, hoeven ze niet te bezuinigen en de lasten te verhogen, hervormen etc.. Voor Nederland is de EU een ramp. Ook Italie, Spanje etc zouden economisch veel beter draaien met een devalueerbare munt.

 15. Zeer zeker meer (mss wel verplichte) referenda! Al ware het alleen al om de slapende burger te porren zich eens te verdiepen in wie en wat zijn/haar leven bepaalt. Door de truc van eeuwige betutteling die eigenlijk niet meer dan mis handeling is (geweest), heeft de burger zich, vaak uit vertrouwen en gemakzucht, het recht op ”baas in eigen hoofd” laten ontnemen. Moedwillig gebrek aan transparantie van de kant van overheden (govern(the)mind) is daar oa debet aan.
  Ieder voor zich, go(e)d voor ons allen

 16. @Bas, goed gezegd!
  @Joost, ijdele hoop denk ik; het referendum van 2005 waarbij Nederland, Frankrijk, Ierland en Denemarken tegen de EU grondwet stemden, is deze grondwet in de vorm van het verdrag van Lissabon er toch gekomen. Kijk naar het Oekraine verdrag referendum. Stilte. Er gebeurd helemaal niets mee. De EU is opgezet en doorgezet door krachten die niets met de bevolking van doen hebben. Zolang de neocons in Washington aan de macht zijn, kunnen wij stemmen tot we een ons wegen – zonder resultaat. Een volksopstand is de enige weg. En ook daar geloof ik niet in, zeker niet in NL. Hoeveel Amerikaanse militairen herbergt Europa? Mij lijkt het een bezetting. De verkiezingen van volgend jaar geven een beetje hoop. Maar ook dat betwijfel ik ten zeerste. Het stemvolk wil de realiteit niet inzien. Critici worden belachelijk gemaakt. De meeste mensen zijn simpelweg bang hun sociale status en hun baan te verliezen.

 17. Het Europese verleden. Beter, het Nederlandse. Een ijverig volk. Neem de vorige generatie. Die heet vandaag boomers. Hun ouders, pak voorbeeld de Drent, kreeg nog medailles, met krijt geschreven, gespeld op hun overall, door de eigenaar, letterlijk. Die goede oude tijd had nog bestaan als hun vriend, Adolf, gewonnen had. Zijn ideaal, E.U, werd waarheid, wat verstoord werd door koppig Rusland. Europese landen, koloniale bezitters, verloren, indirect, daardoor, al hun eigendom. Wat de haat tegen Rusland begrijpelijk maakt. Vandaag. De E.U is de machine van opnieuw, en beter. Met Nederland voorop. De juiste man en vrouw leiden dit proces. Heel hard boe roepen is hun geheim wapen. Sesamstraat was hun opvoeding. Opeens begrijp je Rusland.

  • Sommige films blijven hangen. Als kind zag ik ooit “Verboden te lachen”. Die film heb ik maar 1 maal gezien en zo een grote indruk gemaakt dat ik mij er nog veel van kan herinneren. 2 komieken namen de communistische partij op de hak. Ze werden gearresteerd. De komiek verdedigde zich: Iedereen plast in het zwembad, alleen ik doe het op de hoge duikplank.

   Nu leven we opnieuw in een tijd dat komieken zich moeten verdedigen tegen de staat.
   Communistische tegenstanders waren geestesziek, tegenwoordig ben je islamofoob als je tegen de tsunami bent van de Islam en minder minder Islam wil.

   We zijn hard op weg naar hetzelfde model.

   • Heikneuter

    9 mei 2016 op 20:14

    Gisteren heb ik op Netflix ‘Requiem for the American Dream’ zitten kijken waarin Noam Chomsky de 10 principes uitlegt waarmee de rijke 1% van de wereld de rest naar zijn hand zet. Wat je ook van Chomsky vindt, er zit een heleboel waarheid in. Het maakt ook duidelijk waar TTIP eigenlijk vandaan komt, hoewel het niet expliciet wordt genoemd. Daar zullen die zoutzakken in Brussel niet tegen opgewassen zijn en ze zullen als vazallen eindigen. Het uitgummen van onze grenzen en het omvolken van Europa (als gemakkelijkste doelwit) heeft maar een doel: iedereen even arm en door blijvende bestaansonzekerheid volledig onder controle en willoos. Als we ons niet vermannen en onze landen terugpakken, hebben ze ons voor lange tijd bij de kloten en daar zullen we niet beter van worden. Maar goed, dat wisten we hier al. In 2017 moet het roer om in de binnenlandse politiek. GEEN gevestigde partijen meer. Beter chaos en verzet dan verder op weg naar de afgrond.

 18. g.h.m.leferink

  11 mei 2016 op 23:46

  ‘Koffij’: de oorzaak is dat van de machthebbers de GLUIPERIGHEID/FARIZEÏSME/DUBBELMORAAL/ACHTERBAKSHEID veel te hoog is! DIE lui moeten we uit de politiek verwijderen. Dus Diederik S., Mei Li V. (belastinggeld naar haar vriendje gesluisd), Jantje P. (dacht dat onze belastingguldens pepernoten waren), Wim K (ex-premier,maakte ons PAARS benauwd; en mee schuldig aan Srebrenica), Marcel van D. (grootgrondbezitter in Hulshorst), Achmed A. (burgemeester van een grote Nederlandse stad), Gerrit Z. (maakte ons allemaal 10 % armer met invoering van de Euro), enz…..
  En ook hard nodig is een anti-Farizeeërs-razzia op het Mediapark en bij de MSM-bladen!
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink