Brulaap Timmermans is de Ceausescu van deze tijd

Door Joost Niemoller

Nicolae Ceausescu kennen we vooral van drie historische beeldfragmenten.

In het eerste beeldfragment sprak hij een congres toe. Het applaus was oorverdovend. Oneindig bleven ze zijn naam scanderen. Er was zoveel applaus dat Ceausescu de zaal tot rust moest manen om zijn toespraak te houden. Misschien dacht hij echt dat hij een geliefde leider van het Roemeense volk was. In werkelijkheid durfden de mensen in de zaal niet op te houden met klappen en juichen, want dan kon het slecht met je aflopen. In het tweede beeldfragment sprak hij een plein vol mensen toe. Ineens begon de menigte zich met spreekkoren tegen hem te spreken. Hij wist niet wat hem overkwam. Dit was het volk. Van het ene op het andere moment was hij de regie kwijt. Hij moest van het dak van zijn paleis vluchten met een helikopter. In het derde fragment sprak hij hooghartig een geimproviseerde jury toe. Alsof hij niet terecht stond, maar zij. Nog steeds de zelfgekozen leider. Maar even later werd hij op een binnenplaatsje als een hond neergeschoten. Hij was toen helemaal alleen, met zijn vrouw. Een leider zonder volk. Een leider in zijn eigen verbeelding.

Frans Timmermans is ook een leider in zijn eigen verbeelding. Hij zat niet in de Tweede Kamer door voorkeurstemmen. Er stemden slechts 15.000 mensen op hem. Hij werd via het interne schaakverkeer benoemd tot minister, ging in die rol ongemeen bot tekeer tegen Poetin die volgens hem MH17 had neergehaald, en werd daartoe beloond met een hoge positie bij de EU. Hoe je met een grote bek overal binnenkomt.

En nu bralt deze ingebeelde leider het Europarlement toe. En die klappen voor hem. Dat wil zeggen voor zichzelf. Want dat is wat hier gebeurt. Men prijst zich, aangezien iemand het toch moet doen. Het is werkelijk niet om aan te zien. Het Europarlement vertegenwoordigt niemand en heeft niets te zeggen. Het is een schijndemocratie, een aquarium, een biotoop van elkaar toewuivende bankzitters. Het is precies als de juichende zaal die Ceausescu toesprak.

En kijk die brulaap nu eens!

Zichzelf en zijn vriendjes moed insprekend. Net echt, als je niet beter zou weten. Timmermans noemt het volk een ‘mythe’ omdat hij geen flauw benul heeft wat dit volk wel mag wezen, omdat hij zich er nooit in heeft verdiept, omdat hij altijd enkel in de schijnwereld van zelf-feliciterend besturend Nederland leefde. Kijk deze opgeblazen kikker eens schelden op een echt inhoudelijk gedreven spreker en denker als Farage omdat die niet, zoals Timmermans, een carrierepoliticus wil zijn, maar omdat die, na het bereiken van zijn doel, kiest voor een ander leven. Ongehoord, vindt Timmermans zoiets. Hij begrijpt er niets van. Een politicus die zegt wat hij vindt.

Het speeksel druipt uit zijn mond. Zijn geaffecteerde Engels verraadt de snob die hij is. Een fatterig ventje dat lang voor de spiegel deze speech heeft staan oefenen. Die werkelijk denkt dat hij ‘geschiedenis’ gaat maken. Deze ijdele brulaap, rondwentelend in het luchtledige schijngelijk over een geveinsde democratie waar de Europese burgers kotsziek van zijn.

Weg met die pad!

Dood hoeft hij niet.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

43 Reacties

 1. Jan Stemerdink

  12 juli 2016 op 20:10

  Wanneer zou het bij hem doordringen dat hij aan de foute kant van de geschiedenis staat?
  http://yoo.rs/jan.stemerdink/blog/bericht-uit-de-toekomst-1447585642.html
  “Opa, was jij ook fout in de oorlog?”

 2. g.h.m.leferink

  9 juli 2016 op 16:10

  Dat van het ‘maar niet durven ophouden met klappen’ komt ook voor in Soltsjenytzins boek ‘De Goelag Archipel’. Daar is het zaak te blijven applaudiseren, omdat wie het eerst ermee ophoudt de klos is!
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 3. Zo’n regel geeft een EU zelfs de mogelijkheid pensioenfondsen te verplichten te investeren in onrendabele projecten die echter het stempel ‘maatschappelijk verantwoord’ dragen. Zelfs zou men de fondsen kunnen verplichten te investeren in noodlijdende EU-partners! Waarna de inleggers van het geld kunnen fluiten naar hun spaargeld. Zoals zo vaak bij links: op het eerste gezicht lijkt het zo nobel, maar de invulling van de nobele (kuch) gedachten blijkt te leiden tot onrecht, diefstal en failliete boedels.

 4. “De wereld beter maken”. Vandaar wellicht de kritiek op de EU. Want de meningen over een betere wereld zijn nogal verdeeld, zoals u weet. Zo lees ik bij de heer Tang, dat de EU de pensioenfondsen wil verplichten ‘maatschappelijk verantwoord’ te investeren. Dat zou in het huidige tijdsgewricht kunnen betekenen dat pensioenfondsen NIET in fossiele brandstoffen mogen investeren, ondanks het feit dat het winstgevend zou kunnen zijn, waardoor hun rendementen (hun VOORNAAMSTE taak: zorgen voor rendement) in het gedrang kunnen komen. Bovendien zijn de inleggers van het geld dat de fondsen beheren, zeer verdeeld over wat “maatschappelijk verantwoord” is. Het is niet de taak van een EU of een fonds om dat in te vullen voor de eigenaars van het pensioengeld. Het is de taak van een fonds te zorgen voor rendement, zonder met criminelen in zee te gaan.
  Maar de EU zorgt voor een regel om de fondsen te knechten naar haar wil.

 5. Jammer dat er hier vooral gereageerd wordt in termen van beledigingen en scheldwoorden richting het adres van de heer Timmermans. Ik lees weinig meningen die op feiten gebaseerd zijn. Van alleen maar kritiek uiten wordt een democratie niet beter. Wat een spugerij! Bah!

  • U had uw reactieruimte kunnen benutten voor het geven van wat feiten. Maar u komt niet verder dan wat spugen. Ook bah, toch?

   • Als jij dit spugen noemt, zul je wellicht nog niet heel veel hebben meegemaakt in het echte leven. Ik toen ik dit artikel las, werd ik misselijk van de negatieve, niks constructieve toon. Ik heb niemand kunnen betrappen op 1 idee om de wereld echt beter te maken. Gaat hier alleen maar over het bekritiseren en beschadigen van anderen waar ik voor pas.

 6. Als Timmermans werkelijk respect heeft voor de democratie. had hij grootmoediger gereageerd richting het VK en het democratische besluit volmondig erkend.
  Nu hij staat te stampvoeten en zich kwaad maakt, toont hij daarmee de hekel die de EU heeft aan de nationale democratie. Wij moeten ook weg uit die dictatuur!
  Intussen zijn zelfs onze pensioengelden onzeker aan het worden!! NOOIT hebben wij een EU gewild met DEZE rampzalige gevolgen!!

 7. Hier een prive-interview met Frans. Volgens mij is hij gewoon een heel zielige man:
  http://www.volkskrant.nl/archief/geen-dikke-huid-dat-kan-het-probleem-zijn~a3367391/

 8. Wat een onzinnige “analyse” en stuitende vergelijking. Alleen al het Boe-geroep in het Europees parlement toont aan dat Niemoller de plank hier misslaat. Tijdens de Roemeense (en Chinese, Russische etc) congressen hoefde je dat niet te proberen. Bovendien heeft de auteur niet goed geluisterd – of niet goed begrepen. Timmermans noemt nl niet het volk een mythe, hij zegt dat de rechtspopulisten verwijzen naar een mythisch “Het Volk” dat zij zouden vertegenwoordigen wanneer ze op basis van stemmen in het parlement hun zin niet krijgen. Ja ook daar zou je een historische vergelijking aan kunnen wijden. Think again, heer Niemoller.

  • Frisart,
   Waarom zou je die historische vergelijking niet kunnen maken?
   De EU (in deze vorm) is een historische vergissing, net als het verdrag van Versailles.
   In beide gevallen wordt het VOLK uitgekleed, met catastrofale gevolgen.
   Het enige verschil is dat het uitkleden van het VOLK nu het primaire doel lijkt. Toen was het slechts een vervelend bijverschijnsel.

 9. Timmermans is een socialist en als socialist gelooft hij dus in het “herverdelen” van kapitaal. Hij zal het dus een goede zaak vinden dat noordelijke landen inleveren ten behoeve van zuidelijke landen en noemt dat ‘solidariteit’. Maar in werkelijkheid is het natuurlijk gewoon diefstal.
  Want zuidelijke landen zijn in GEEN ENKEL opzicht zieliger dan wij, dat zij onze “solidariteit” (= centen) zouden verdienen. Als wij de zaakjes kunnen regelen, kunnen zij dat ook. Maar die hele EU drijft op de leugen die ze ‘solidariteit’ noemen. En de geschiedenis toont aan dat een ‘herverdelingsmodel’ gedoemd is te mislukken. Want het zuigt alles wat nog gezond is, uit, en vormt geen enkele stimulans voor de armere landen zelf eens aan het werk te gaan.
  Wat op persoonlijk vlak geldt: jij hard werken voor een ander die niet wil werken, geldt ook op grotere schaal. Het is moreel niet in de haak.

  • Hadden die zuidelijke landen hun eigen monetaire politiek kunnen blijven voeren was er weinig aan de hand geweest. Regelmatig devalueerden zuidelijke landen hun valuta om maar wat te noemen en draaide de economie weer. En voor ons lekker goedkoop op vakantie gaan, iedereen weer blij. Laat die zuiderlingen toch hun ding op hun manier doen. Italie, kijk eens wat een industrie dat land heeft, heeft nu een enorm financieel probleem. De banken staan op instorten. Zelfs de oudste bank ter wereld, Banca Monte dei Paschi di Siena, die door de eeuwen heen financiele problemen heeft kunnen doorstaan maar nu binnen de EU tot de ondergang wordt gedwongen? Deze EU leidt ons allemaal naar de ondergang, als het zo doorgaat.

   • Outin Theopen

    7 juli 2016 op 18:48

    Helemaal gelijk. Nationalistisch georiënteerde socialisten begrijpen dat nationale soevereiniteit een absolute voorwaarde is voor een solide sociale welvaartsstaat. Socialisme als zodanig is het probleem niet. Kosmopolitisch internationalisme, oftewel globalisme, is het werkelijke probleem. Een realistisch socialisme tracht de welvaart en het welzijn van de gehele bevolking (bij voorkeur een homogeen volk) te bevorderen door uitbuiting tegen te gaan en voor iedere burger een menswaardig bestaan mogelijk te maken. Een sterk gevoel van nationale solidariteit maakt dat geen burger een medeburger in armoede wil zien leven; dat is een kwestie van nationale trots. Hetgeen het volk benadeelt mag geen socialisme heten. Het op grote schaal importeren van beroepswerkelozen en andersoortige staatsafhankelijke proleten schaadt de collectieve belangen van het volk. Langdurige staatsafhankelijkheid maakt mensen ziek. Socialisme moet geen zwakte kweken, maar het volk verheffen!

    • De linksgekkies denken dat het alternatief voor internationaal socialisme, nationaal socialisme is.

     • Outin Theopen

      7 juli 2016 op 20:19

      Ayn Rand en Milton Friedman geven je een knipoog. Een land waar armoede – verdiend of onverdiend – wordt genegeerd, is een land waar de rijken enkel prettig kunnen leven in omheinde gemeenschappen. Het doel van een arbeiderspartij moet altijd zijn het verheffen van de arbeider. Wanneer een zeker niveau van algemene welvaart is bereikt, is de missie geslaagd en kan de partij een stap terug doen. In Nederland werd dat doel bereikt in de jaren zestig. Links was irrelevant geworden. Toen greep Rechts zijn kans.

      http://www.volkskrant.nl/binnenland/-massa-immigratie-kwam-van-rechts~a2961862/

 10. Hier de visie van Nigel Farage, een half uur.
  Erg interessant. Waar zal het naartoe gaan met G en de EU. En de Brexit zal doorgaan volgens Farage, en zij zal voordelig zijn voor GB:
  https://www.youtube.com/watch?v=9hoNGVOXUsY&feature=youtu.be

 11. Behalve bij de EU moloch in Brussel is er ook in de VS een totale oorlog tegen democratie aan de gang.
  Hillary Clinton, VS president kandidate, is vrijgesproken van strafrechtelijke vervolging door het hoofd van de FBI voor het gebruik van een prive email server en het verwijderen van 30.000 emails er van, tijdens haar periode als minbuz, hetgeen als staatsgevaarlijk wordt gezien.
  Haar man Bill Clinton heeft vorige week, in het geheim, de hoogste rechter van de VS ontmoet, waarschijnlijk om zijn vrouw vrij te pleiten, hetgeen dan ook gebeurd is. Op zich is deze ontmoeting al een misdrijf van zowel Bill, als die rechter.
  Beide Clintons hebben boter op hun hoofd en worden verdacht wat betreft de “Clinton foundation”, een liefdadigheid instelling waarin honderden miljoenen dollars opgenomen zijn. Slechts 10% daarvan werd voor liefdadigheid gebruikt. Er is door die Clinton foundation geld van foute landen als Saoedi Arabië aangenomen – in ruil waarvoor? Gerechtigheid? Wat is dat?

 12. LOL at comments, nota bene in Het Parool, ze branden hem helemaal af. Zelf zn eigen veronderstelde achterban spuugt m uit. PvdA, met dr 8 zeteltjes in de peilingen…

  • Outin Theopen

   7 juli 2016 op 18:21

   De felle kritiek uit eigen hoek is inderdaad opmerkelijk, maar ook zeer bemoedigend! Begint authentiek links Nederland (volkspartij links) nu dan eindelijk te beseffen dat men jarenlang op de meest valse wijze is misleid? Ik hoop van harte dat de arbeidersklasse en oprecht toegewijde socialisten zich tegen de gevestigde orde keren. Ik vind overigens dat men Timmermans vooral zijn gang moet laten gaan. Kennelijk doet zijn maniakale optreden mensen realiseren dat de politieke elite in Europa lijdt aan een collectieve vorm van grootheidswaanzin en compleet vervreemd is van de man en de vrouw in de straat. Laat het tot het kookpunt komen!

 13. @Cale,

  helemaal mee eens behalve met 1 ding namelijk : Wij ( het eigen volk ) zijn de elite zonder ons hebben ze zelf helemaal niets…..en wie zijn zij dan ? antwoord:
  Het liegende en bedriegende klootjesvolk die echt denken dat zij in Brussel werken omdat zij gekozen zijn door de elite ( ons dus ) het wordt tijd voor een Nexit….
  en als wij de euro als betaalmiddel behouden is het geen enkel probleem …in mijn beleving dan…

 14. De elite dendert gewoon door met hun propaganda. Het grootste deel van de huidige jeugd hebben ze al in de pocket. Dus is het rustig afwachten. Over een paar jaar zal er weinig weerstand meer te vinden zijn binnen de EU tegen hun plannen. Want de dan volwassen jeugd weet niet beter, vooral door het huidige wegkijken van hun ouders en een maatschappelijke educatie op leugens en indoctrinatie gebouwd. Daarbij zal de miljoenen moslim bevolking weinig tegen sputteren tegen de EU. Die weten ook niet beter en hen wordt door de elite de hand boven het hoofd gehouden, hetgeen nu al duidelijk is en gratis geld doet de rest. Is dit de toekomst voor onze kinderen, leven onder het juk van een machtige liegende elite zoals Juncker en Timmermans? Ik huiver bij de gedachte.

 15. Rome wil honderden miljarden Europees belastinggeld voor banken.

  De kredietuitvalverzekeringen voor de op omvallen staande Italiaanse probleembank Monte Paschi staan nog altijd op een 66% kans op faillissement. De hele Italiaanse bankensector is aangestoken en heeft honderden miljarden nodig om overeind te blijven. De regering in Rome eist inmiddels dat de Italiaanse banken met Europees belastinggeld overeind worden gehouden.
  Gaat goed he Brussel ? alles onder controle ? dag Rome …welterusten…
  http://xandernieuws.punt.nl/content/2016/07/Bankensysteem-EU-opnieuw-op-rand-van-instorting
  Niets dan voorspoed en veiligheid voor het volk..?
  Brussel zou er verstandig aan doen om toe te geven dat het gewoon niet werkt…
  en te stoppen met de voortzetting en uitbreiding van de EU …als iets niet werkt gewoon eerlijk zijn en toegeven en niet zeggen dat jullie iets goeds hebben gedaan voor het volk…over en uit met de natte droom die EU genoemd wordt….

 16. Timmermans zelf begrijpt het woord democratie niet .
  Wij hebben toch tegen de EU ooit gestemd ?
  Het Europarlement is een kalifaat van zakkenvullers , bedriegers , dictators , despoten en vazallen van de geldpers….( money makers )
  Het hele systeem is corrupt en bestaat uit gebakken lucht….zolang de staatsschuld van elk land blijft stijgen gaat het niet goed.
  In de VS heeft elk gezin een schuld van 1 miljoen dollar ( staatsschuld VS verdeeld over de bevolking ) dat land is failliet …het is een grote zeepbel die elk moment uiteen kan spatten.
  Het wordt tijd om alles te resetten en Nederland behoort weer vanuit Nederland geregeerd te worden en niet vanuit Brussel waar onkundige mensen onzin regels aan het bedenken zijn die ingefluisterd worden door puppets vanuit Washington of elders…
  https://www.youtube.com/watch?v=o_odCyTa9w8&feature=youtu.be

 17. Als Timmerfrans een echte vent was, zou hij na de Brexit moeten weigeren nog 1 woord Engels te spreken, en het Nederlands als voertaal voor de EU moeten afkondigen. De taal van de grote Timmermans!

 18. De Roemeense revolutie is een van de oorzaken geweest dat ik geschiedschrijving en nieuws ben gaan wantrouwen. Ik herinner mij de krantenkoppen van die tijd, de securitaten zouden 10.000’den mensen hebben vermoord. Bij actualiteitenprogrammaas warden martelkamers getoond van Ceausescu. Na een showproces werd deze dictator, met een repressief schrikbewind (laat daar geen misverstand over zijn) tot de doodstraf veroordeeld.
  Later bleek dat de hele revolutie minder dan 2000 doden tot gevolg had en van de martelkamers, die ik in een van de Nederlandse actualiteitenprogrammaas heb gezien in die dagen, werd nooit meer wat vernomen.
  Hetzelfde over de Servische concentratiekampen wat geënsceneerd bleek te zijn door de Engelse nieuwszender ITN: http://www.bertvanvondel.nl/the-picture-that-fooled-the-world/
  In Nederland veroorzaakte deze geënsceneerde beelden grote beroering en ik zie de beelden nog steeds zo nu en dan voorbij komen met de suggestive: Authentiek.

  • Ik heb nog even gezocht of er op internet bewijzen zijn te vinden van de nieuwsberichten uit die dagen. Dat blijkt het geval:
   https://en.wikipedia.org/wiki/Trial_of_Nicolae_and_Elena_Ceau%C8%99escu
   Considered by some a kangaroo court, the main charge was genocide—namely, murdering “over 60,000 people” during the revolution in Timișoara.[1] Other sources said the death toll is 689 or hundreds of people.

   The charges were published in Monitorul Oficial the day after the execution:[10]
   -Genocide – over 60,000 victims Subversion of state power by organizing armed actions against the people and state power.
   – Offense of destruction of public property by destroying and damaging buildings, explosions in cities etc.
   -Trying to flee the country using funds of over $1 billion deposited in foreign banks.
   A: accusation of genocide was never proved. etc etc
   B: The Ceaușescus were accused of having US $1 billion in foreign bank accounts. No such accounts have been found etc. etc.

   • Dit alles past wel in het plaatje van het overdreven demoniseren van alle regimes die tegen de VS zijn (recentelijk ook Syrie, Irak, Noord Korea, en heel hardnekkig, Rusland).

 19. Gaan we nu Ceausescu zitten verdedigen? Die dictator was een totale ramp, dom en gevaarlijk. Geheime politie, boeren gedwongen in flats te wonen, totale controle, geen vrijheid voor de kameraad burger enz.

  • Neen, neen, en nog eens neen, het is geen verdediging van Ceaucescu. Het legt de vinger op de gevoelige plek. Zwarte propaganda, veel zwarte propaganda wordt nog steeds als waarheid geslikt.
   Dat is slecht, Geschiedherziening blijft altijd nodig. Helaas blijkt dit een proces te zijn van eeuwen, misschien gaat het nu sneller dankzij internet.

   Het gaat bij revisionisme niet om het vrijspreken van misdadigers, het gaat er om de geschiedenis te ontpropagandiseren.

 20. Beter lezen.
  De overeenkomsten tussen de ongekozenen C. en T. is treffend, bijde in de grootheidswaan en ijdeltuiterij, bijde in het machtsmisbruik ,bijde laten zich toejuichen voor mislukkingen en grootscheeps falen, beide hebben niet inde gaten dat de situatie drastisch veranderd is en leven in ontkenning.
  Maar C. was de tragedie en T. Is comedie, de butler van drinkeboer J.

 21. All the world’s a stage and.. . Na de laatste entr’acte zitten we in een deel met verhoogd tempo. De acts volgen elkaar op.
  .
  2016. James Traub. It’s time for the elites to rise up against the ignorant masses. The Brexit has laid bare the political schism of our time. It’s not about the left vs. the right; it’s about the sane vs. the mindlessly angry.
  .
  De EU zit nog hoog en droog. Sarkozy lijkt het slechte weer in Frankrijk te mogen beteugelen etcetc.

  https://youtu.be/I8yaiN6ew_g
  .
  En wat de massa nu precies doet? Niks wat ‘ze’ niet kunnen ‘handel-en’ (Occupy, Oxi, Pegida/AfD/FN/PVV, Nuit Debout, etc. ..Brexit).
  .
  Laatst in een van de reacties hier iets over distopische boeken/films. Een van de laatse in dat genre waar ik erg van kon genieten was ‘How I live now’ uit 2013. In hindsight zijn sommige aspecten uit die film dan weer frappant accuraat (en los daarvan een kijktip waard).

 22. Ceausescu en Timmerfrans, de gelijkenis was mij ook opgevallen en is frappant.
  De uitkomst van zijn lot ligt in hoeveel lijken hij veroorzaakt, dat kan nog oplopen…..
  Maar zoals Marx al zei, de geschiedenis herhaalt zich ,eerst de tragedie, daarna de klucht.
  Timmerfrans is het cliché mannetje, de klucht.
  Gelukkig maar.

 23. 2014. In a speech to the United Nations regarding the group Islamic State British Prime Minister David Cameron referred to individuals who criticise Western foreign policy or question the official narrative of the government version of events such as the 9/11 attacks as ‘non-violent extremists’, and terrorists.
  .
  2015. With Theresa May’s counter-terrorism and security bill at its final stages in the House of Lords, the major question before us all now is: how did something more dangerous than 1950s McCarthyism in its anti-democratic provisions get through the gates?
  .
  2016. En we hebben vast allemaal meegekregen hoe dit jaar openlijk werd gevierd dat policor internetcensuur bestaat en verder ontwikkeld wordt.
  nb. 9/11 dat is al doodgeslagen. Iraq en WMD ook bijna.

 24. “Weg met die pad!

  Dood hoeft hij niet.”
  .
  Heel netjes. Maar, de toekomst belooft dat wanneer het deuntje (dus niet zozeer de boodschap/inhoud) al garant staat voor veroordeling.
  In het VKoninkrijk wordt nu een PMinister naar voren geschoven die in het verleden (volgens EUrichtlijnen) van alles extremistisch vindt (dwz ook/helemaal wanneer het deuntje niet Policor is – geweld/oproep tot is niet relevant, oppositie en beinvloeden met wat ‘zij’ als schadelijk zien/tegen propaganda met aanhang ..dat gaat allemaal in de verdom- en strafhoek).
  De hele Brexit lijkt ook te lopen volgens een plan. Ik begrijp het nog niet maar, er speelt meer achter.
  Een tegenblok valt weg uit de EU ook al blijft Farage nog wat langer aan, ik hoop evengoed dat alternatieve media veel materiaal in het engels blijven produceren opdat we ‘goed’ op de hoogte blijven.
  Daarbij, elite/adel in VK en -minder in het oog- de EUadel, zullen geen nadeel blijken te hebben van deze ‘nieuwe…

 25. g.h.m.leferink

  7 juli 2016 op 00:01

  Dat zelfvoldane zootje Farizeeërs daar in Brussel verdient geen applaus, maar een enkele reis naar de vuilstortplaats voor giftig geestelijk afval!
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 26. Prachtig stuk.

  The banality of evil, schreef iemand ooit over het systeem dat Duitsland steeds gekker maakte zo’n 80 jaar geleden. Timmerman is ook zo’n banaal persoon met platte gedachtes. Het hele Europarlement is een zg “simulacrum” dwz het lijkt een parlement, een soort vertegenwoordiging te verbeelden (de imperfecte simulatie) maar het is niet eens dat toneel van de politiek meer: het functioneert eigenlijk allen maar om te verbergen dat het niks werkelijks vertegenwoordigt. En zo is er een gemeenschappelijk doel: nooit het eigen bestaansrecht zelfs maar in de discussie betrekken. Dat doel bindt iedereen samen. Groepsdynamieken ter grootte van een stad als gevolg. Enge dingen.

  • @DirkM, ik heb moeite met het inschatten van deze reactie van je, want het lijkt in eerste instantie vrij zinnig wat je zegt, maar na het nog een keer gelezen te hebben valt deze zin me op:
   .
   ‘om te verbergen dat het niks werkelijks vertegenwoordigt’
   .
   En dat klopt niet, in de verre verte niet. Sterker nog, het is juist hetgeen wat het vertegenwoordigt dat veel Europese burgers tegen de borst stuit, de EU vertegenwoordigt enkel en alleen het Grootkapitaal.
   .
   Ergo, die opmerking van je kan je dus zien als een poging zand in de ogen te strooien. Maar laat ik eens positief en opbouwend proberen te zijn door je het voordeel van de twijfel te geven in dezen 🙂

 27. Ze beschouwen Europa al helemaal als een federatie, terwijl er nog steeds sprake is van zelfstandig en soevereine naties die samenwerking zoeken.
  Timmermans beschouwt het EP al als de vertegenwoordiger van de zoveel miljoen Europeanen. Maar dat EP is NOOIT door een meerderheid van de bevolkingen gekozen. Opkomstpercentages voor verkiezingen voor het EP lagen ALTIJD ruim onder de 50%. De volkeren voelen zich niet vertegenwoordigd door het Europees Parlement. Ze zien de nationale parlementen als hun echte vertegenwoordigers.
  Daarom leeft men daar in een schijnwereld. Ze hebben nauwelijks steun onder ‘het volk’ maar doen alsof ze ons regeren.
  Greenspan ziet de fouten ook goed: hij noemt Griekenland het gif voor de euro-zone en constateert ook dat het noorden moet betalen voor het zuiden. Geen ‘populist’ of ‘nationalist’ , die Greenspan, maar een ervaren deskundige aangaande financiele kwesties. Brussel = bureaucratie die steeds duurder wordt. Die een loden last wordt.

 28. Ik deel deze mening Joost, bovendien zie ik in Frans Timmermans een fantastisch voorbeeld van al die bedorven waar in Brussel.
  Brussel is een ongelooflijk corrupte rotzooi, men vult elkaars zakken met geld, dat politici en de ambtenarencoterie van het volk hebben afgenomen.
  Ik ben heel erg nieuwsgierig hoe dit afloopt.

 29. Ik weet niet of ik deze taal op deze site mag uit slaan: als dit niet gewenst is bij voorbaat mijn excuses.
  .
  Timmermans is in mijn ogen zowel qua uiterlijk als qua gedrag, exact hetzelfde als een dik speenvarken. Een ontzéttende hoop geblèr, maar altijd zonder enige inhoud. Wat is die kerel een omhooggevallen smeerlap, dat hij nog zo vol overtuiging gelooft dat hij de messiah is die alles even komt oplossen door elitair maar evengoed achterlijk te verkondigen dat het antwoord meer meer meer is.
  .
  Moet ook wel zeggen dat al die gütmenschen zichzelf evengoed te hoog inschatten. Als er een gütmens in iets wint moeten alle critici hun mond houden. Maar o-wee als er een gütmens verliest: dan moeten er nieuwe referenda komen, zijn we met z’n allen fascisten, racisten, extreem rechtsen… ga zo maar door.
  .
  Maar let goed op, beste gütmens (incl. Timmerfrans): er komt eens een einde aan die smerige spelletjes. En dat einde komt steeds sneller in zicht. (let op: dit is geen doodswens!!)

 30. Mensen als timmermans weten iets wat het volk niet (zeker) weet; achter de schermen is alles allang beklonken, het moet enkel nog door de strotten van de burgers getrapt worden die weerstand bieden, niet goedschiks dan kwaadschiks, zoals het ondemocratisch erdoorheen jassen waar we nu getuigen van zijn. Ik vrees met grote vrezen dat de enige manier om de democratie nog terug te kunnen winnen door middel van een revolutie zou moeten gebeuren, helaas, en dan krijg je wel het hele systeem inclusief het leger tegen je. Dus voor mensen als timmermans is de strijd allang gestreden en is de beer geschoten, vandaar dit bizarre optreden. Ze hebben al gewonnen, de buit is binnen, denken ze. Het moet alleen nog zo gekneed worden zodat het lijkt dat de burger het zelf zo gewild heeft en ze daardoor ten aller tijden kunnen zeggen: jullie / het volk heeft er zelf voor gekozen, zodat het volk wederom als klappenvanger kan fungeren als het fout gaat, zoals gewoonlijk.

 31. Hoe heet de vrouw van Timmermans eigenlijk. Bij Ceaucescu bleek vooral z’n vrouw Elena de kwade genius te zijn. Ach ja eigenlijk had hij gewoon de koning van de mijnstreek moeten blijven en het daarbij moeten laten.. (met alle respect overigens voor de mijnstreek)