Immigratie en directe democratie: Een compact verdienmodel

Door Joost Niemöller

Er bestond in de geschiedenis van de mensheid maar één directe democratie, dat was die van Athene, gedurende een korte periode. De Atheense burgers kwamen bij elkaar en stemden over oorlog en vrede. De grote beslissingen die de toekomst van een volk uitmaken. In Athene woonden ook buitenlanders en slaven. Zij mochten niet deelnemen aan die vergaderingen. In andere opzichten waren ze wel volledige deelnemers, maar niet in politiek opzicht. De politiek was een zaak voor wie aan kon tonen al generaties burger van Athene te zijn.

Zwitserland wordt ook vaak aangehaald als een voorbeeld van een directe democratie, en het land komt zeker een heel eind in de buurt, met zijn veelvuldige referenda, zowel op landelijk niveau als binnen de kantons. Maar ook Zwitserland heeft een parlement, een kabinet en een president. Men doet er in Zwitserland alles aan om deze politici niet uit te laten groeien tot beroepspolitici, maar dat neemt niet weg dat Zwitserland een gecombineerd systeem is van directe en indirecte democratie. Dat systeem werkt tot grote tevredenheid van de Zwitsers, die uit vele onderzoeken uit de bus komen als hoog in de top drie van de meest gelukkige volkeren ter wereld. Er wordt in Zwitserland geen kloof ervaren tussen staat en volk. Hoewel er uiteraard altijd minderheden zijn bij referenda, die dus hun zin niet krijgen, leggen de Zwitsers zich blijmoedig neer bij de uitslagen van het democratische proces. Ook in de wetenschap dat er altijd weer een tweede kans kan komen. In Zwitserland worden over dezelfde onderwerpen soms meerdere referenda gehouden, en de uitkomst is niet altijd gelijk. Zo stemden de Zwitsers eerst tegen de aansluiting bij de VN, en daarna voor.

In de negentiende eeuw waren er in Nederland voorvechters van democratisering die met jaloezie keken naar het toen al in Zwitserland bestaande systeem van referenda: Waarom konden wij dat niet? Dat was nog in de tijd voor het algemeen kiesrecht. De democratie is in Nederland stapje voor stapje gekomen. Met name de liberalen van die tijd waren er op tegen; die vonden dat de beslissingen genomen moesten worden door de welvarenden en de hoog opgeleiden. De huidige bestuurs- en mediaelite vindt dat nog steeds. Hoewel men daar met de mond socialistische idealen verkondigt, vindt men het in de praktijk maar niets dat het gewone volk steeds mondiger is geworden en  steeds meer meningen vormt en uit die haaks staan op de meningen van die zelfbenoemde elites. (Die naar de geest dus helemaal geen elites zijn, maar een machtskliek.)

Een manier om het volk de mond te snoeren, is de omvolking. Je schept daarmee dus gewoon een nieuw volk. Door immigratie en vaak illegale immigratie, verandert de samenstelling van de bevolking en komen er steeds meer mensen in bijvoorbeeld Nederland te wonen, die niet geworteld zijn in de Nederlandse samenleving. Aan hen wordt, onder het mom van ‘internationale mensenrechten’ (een fictie) zonder enige tegenprestatie de Nederlandse nationaliteit verleend. Anders dan bij de Atheners, krijgt iedereen zogenaamd politieke invloed. Door middel van de constructie van de EU worden diezelfde burgers weer buiten de politieke besluitvorming gestoten. De nationale samenhang verdwijnt, en daarmee het ‘gevaar’ van de democratisering van het nationale bevolkingen. Uiteraard groeit daarmee ook de spanning tussen het volk en de machtskliek, maar het volk wordt niet in staat geacht in opstand te komen.

Een goede nationale democratie zou moeten functioneren naar het voorbeeld van het klassieke Athene. Of zoals de directe democratie werkt binnen een Vereniging van Eigenaren, of een aandeelhoudersvergadering: alleen de direct betrokkenen die hebben geïnvesteerd, hebben stemrecht.

Immigranten hoeven niet per definitie uitgesloten te worden van iedere politieke invloed, zoals in het klassieke Athene. Maar deze invloed moet verdiend worden. De immigranten moeten kunnen aantonen dat ze willen investeren in Nederland, via een puntensysteem waarop ze afgerekend kunnen worden:

 1. Goede (dus niet oppervlakkige) beheersing van de Nederlandse taal.
 2. Verinnerlijking van de Nederlandse waarden en normen.
 3. Afstand nemen van de islamitische ideologie. (De islam als geloof kan blijven.)
 4. Afstand nemen van de dubbele nationaliteit, ook als het land van herkomst dat niet erkent.
 5. Economische investering in Nederland, door banen, kopen van een huis enz.
 6. Meer politieke rechten gaan samen met een trapsgewijze intrede in de voordelen van de verzorgingsstaat.
 7. Een intredende immigrant moet een contract ondertekenen waarin hij of zij getuigt van zijn of haar goede intenties ten aanzien van deze vrijwillige integratie (je hoeft hier niet te wonen) en waarop hij of zij afgerekend kan worden.
 8. Afschaffing van de internationale asielverdragen die illegale immigratie bevorderen.
 9. Er moet een quotum vastgesteld worden voor het aantal immigranten. Over dat quotum kan met zekere regelmaat beslist worden. Bijvoorbeeld middels een referendum.

Alleen zo kan Nederland opklimmen tot het Zwitserland van de noordelijke Europese landen.

 

 

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

52 Reacties

 1. g.h.m.leferink

  17 juli 2016 op 20:46

  Vervolg 3:
  Aanvulling bij * 8.* : terugkeer.
  * 9. Er moet een quotum vastgesteld worden voor het aantal immigranten. Over dat quotum kan met zekere regelmaat beslist worden. Bijvoorbeeld middels een referendum.* Dit had er al lang moeten zijn.
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 2. g.h.m.leferink

  17 juli 2016 op 20:42

  Deel 2:
  * 4. Afstand nemen van de dubbele nationaliteit, ook als het land van herkomst dat niet erkent.* Helemaal mee eens! Niet meer van twee walletjes eten, en als het erop aan komt solidair te zijn tòch weer voor het land van herkomst kiezen. Dus het Marokkaanse paspoort van Aboutaleb als eerste de verbrandingsoven in.
  * 6. Meer politieke rechten gaan samen met een trapsgewijze intrede in de voordelen van de verzorgingsstaat.* Lekker lui zijn in Nederland Luilekkerland vanaf dag 1 is er niet meer bij. “Wil je geld? Prima, maar dan ga je ervoor werken! Nèt als wij! Alles voor niks krijgen? Wie heeft je dat wijsgemaakt?”
  * 7. Een intredende immigrant moet een contract ondertekenen ….. waarop hij aferekend ZAL worden!* En daarbij geldt dan niet: “Niet goed? Geld terug”, maar “Niet goed? JIJ terug! NU!”
  * 8. Afschaffing van de internationale asielverdragen die illegale immigratie bevorderen.* Aanvullen met: Illegaal is illegaal en wordt bestraft met MINIMAAL gedwongen…

 3. g.h.m.leferink

  17 juli 2016 op 17:54

  * 1. Goede (dus niet oppervlakkige) beheersing van de Nederlandse taal.*
  Inderdaad, dat is wel een allernoodzakelijkste noofdvoorwaarde. Zonder dat aan het gedram van “Ja maaaaar, het wordt op den duur tòch allemaal Engels” door de Sammy Slaptoegevers andacht wordt besteed..
  * 2. Verinnerlijking van de Nederlandse waarden en normen.*
  Prima! Dus geen behandeling van vrouwen als gebruiksvoorwerp en aanrechtsloof. En wáár blijven hier en nu die felle verontwaardigde betogen in het blad OPZIJ? Toch niet BANG, jullie feministen-met-grote-bek? In het slipje schijten van angst voor bomgordeldieren? Haal nu eens nèt zo fel uit als anders tegen de R.K. Kerk!
  * 3. Afstand nemen van de islamitische ideologie.* Ook een minimum-voorwaarde om hier te mogen komen. Dus geen Taqqi’jeh meer. Wèg die dubbelmoraal! Dus ook wèg met die houding die zo kernachtig wordt weergegeven in ‘Animal Farm’ door “Alle dieren zijn gelijk, maar sommige zijn meer gelijk dan andere”. Wèg daarmee!
  Zie…

 4. reageerbuis

  16 juli 2016 op 16:29

  Met punt 3 ben ik het niet eens: afstand nemen van de ideologie zegt niets: taqiyya
  De islam moet door een gelovige moslim in zijn geheel worden aanvaard; godsdienst en ideologie kunnen niet worden gescheiden

 5. Overbevolking , oorzaken en gevolgen en de relatie tot techniek.
  Ene nu onbekende maar toen avantgardist politieke democraat Walther Rathenau, Duitse minister en in 1922 vermoord, heeft het allemaal heel goed verwoord.

  Hij beweerde oa. dat de invloed van immigratie , dus bij het ontvangende land een omvolking bij het ontvangende land zal veroorzaken uit reden dat hierbij de zwaksten in de maatschappij eerst worden weggeduwd en zij zich dan opwerken en opleggen aan de elite tot verandering.

  Welke verandering dat is , goed of slecht kan hij niet beoordelen. Dat kan ik ook niet.
  Wat de EU regenten en elite zich hier voor strategie in het hoofd heeft kunnen wij enkel raden, of ligt het voor de hand , of zien we de bomen niet door het bos ?

 6. msm en cnn allemaal 1 pot nat …de eigenaar van cnn is de federal reserve die naam is natuurlijk misleidend het is een prive bank met een prive rechtspersoon als eigenaar,
  die gewoon geld drukt als hij zin heeft om iets te kopen ( bedrijven , regeringen )
  Dit is zoals het gaat ….iemand zegt iets te veel ( negatief cq waarheid ) en wat gebeurd er dan ? oeps sorry de verbinding werd verbroken….welterusten waarheid misschien tot ooit. https://www.youtube.com/watch?v=KsTBD5snoLc

 7. Het echte grote gevaar is Poetin, zegt de elite en de MSM. Rutte wordt geciteerd maar Donald Tusk mag een hele rouw rede houden op het NOS journaal want Donald Tusk is uw leider, dat vindt de elite maar ook de NOS. U heeft hem niet gekozen? U ziet hem niet als uw leider? Maar dat is hij wel. Wen er maar aan. De elite vindt het tijd worden dat u geleid wordt door verstandige mensen met verstandige oplossingen. Lees wat vaker de kranten dan begrijpt u het. Het is voor uw eigen bestwil. De schotten moeten weg tussen de landen en Afrika, het volk mort het volk moet dan maar kapot, door te verdwijnen door omvolken. Lees Schabule maar in Die Zeit.

 8. Aux armes, citoyens!
  Formez vos bataillons!
  Marchons! Marchons!
  Qu’un sang impur
  Abreuve nos sillons!

 9. Koffij@ Ja wat wil je nu? gewoon kop dicht en je zult zien over 200 jaar hebben we een ideale samenleving

 10. Ach Zwitserland, bij het laatste EK stonden er drie in het nationale elftal die een Zwitserse naam hadden. (Frans,Duits,Italiaans) In Zwitserland is het ondanks de volksstemmingen niet veel anders als hier.

 11. Tsja, Schäuble, als hij eugenetica wil spelen, moet hij uitkijken, hij ziet er voor mij ook nogal euthanaseerbaar uit. Maar dan eerst eens 7 dagen in zijn luier laten zitten.

 12. Nu ook een gijzeling. Schauble wil de inteelt tegengaan, zo liet hij weten in Die Zeit.

  Echter, wanneer maakt hij zich druk om de terroristen die meekomen?

  Eigenlijk wil ik nog meer schrijven, maar dat lijkt mij niet verstandig. Anders kom ik in de problemen.

 13. Aanslag Nice……

  • http://www.lefigaro.fr/actualite-france/2016/07/14/01016-20160714LIVWWW00269-attentat-nice-promenade-des-anglais.php

   Wat een bende weer. Dodental loopt behoorlijk op.

 14. g.h.m.leferink

  14 juli 2016 op 22:33

  Gelukkig. Eeen medestander, en misschien wel meer! Hier pleit ik al meer dan 10 jaar voor. En Soltsjenytsin was ook voorstander van het Zwitserse systeem, die zag het ook. De voordelen van DECENTRALISATIE:
  * Geen of in elk geval minder ’torentjes-gekonkel’.
  * Uiteraard GEKOZEN burgemeesters en Commissarissen des Konings. Zodat b.v. niet weer een Relus ter Beek Drenthe door de strot gewurgd wordt!
  * Mijn regio, Twente, betaalt niet meer mee via de belasting aan financiële blunders elders, b.v. in Drugsdorp aan de Amstel.
  * De regio bepaalt zèlf welke immigranten welkom zijn op haar grondgebied en welke niet. En niet den Haag, of nòg erger: Brussel.
  * Gemeentelijke herindelingen worden in de regio, zèlf beslist, en NIET in het Haagse Verweggluiperistan.
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 15. “9 Immigratiequotum”
  Op zich kent Zwitserland geen begrenst immigratiequotum, dat zou het neutraliteitsbeginsel aantasten, echter daartoe zijn er veel meer lokale, regionale en kantonale beperkingen, sociale cohesie is er een van. Zeker zijn hier bepaalde lokale “immigrantenmagneten” die grote problemen met toestroom van buitenlanders hebben, met name beroemde kleine toeristenoorden en grote steden. De steden kunnen het nog wel verwerken, immers is de grote “booming bouw business” nog lang niet ten einde en wordt steeds meer in hoogte in plaats van in de breedte gebouwd. Vele oerinwoners van kleine dure ski-oorden worden door stijgende vastgoedprijzen uit hun dorp verjaagd, simpelweg doordat zij de huur niet meer kunnen betalen.
  Conclusie: Zwitserland is (mede door (vijandige) buitenlandse invloeden) zeker geen paradijs, voor alles moet hard gewerkt worden, het sociale vangnet is vanwege veel minder lasten veel beperkter dan in Nederland, maar het schuurt er wel dicht tegenaan.

 16. “7 Loyaliteitscontract”
  Vooralsnog voorziet de Zwitserse wet daar niet in. Op het gebied van “bureaucratie” wordt het de immigrant moeilijk genoeg gemaakt. Eerst en vooral overtuigt de werkgever van de noodzaak tot het immigreren van de buitenlander en daarna moet betreffend persoon zich welwillend opstellen om zich door alle regels en plichten heen te worstelen. Er is geen kant-en-klaar immigratiepakket om de weg te wijzen, elke gemeente doet het op eigen wijze en het aantal ambtenaren is relatief vijf maal minder dan in Nederland. Vanuit de ambtenarij gezien verloopt dit proces uitermate efficient, immers moet de immigrant al het werk zelf verrichten. Raam-ambtenarij is onbekend fenomeen, ze werken alle hard.
  “8 Internationale asielverdragen”
  Onbekend fenomeen, voor ziver bekend. Elke asylant wordt individueel beoordeeld en meestal uitgewezen, ofschoon hier in de grote steden tendenzen zijn (naar slecht Nederlands voorbeeld) steeds meer te centraliseren.

 17. “5 investeringen”
  Het kopen van een huis in Zwitserland door een buitenlander met een modale baan is haast ondoenlijk, zelfs de meeste Zwitsers huren hun onderkomen. Om de kosten van vastgoed te drukken zijn velen lid van een coöperatieve woongenootschap, een vorm van lokale directe democratie die in Nederland geheel onbekend is.
  “6 getrapt politieke rechten verwerven”
  Een buitenlander begint met een beperkte verblijfsvergunning voor de duur van het arbeidscontract (seizoensarbeiders) dan wel vijf jaar voor onbeperkte werkcontracten. Na vijf jaar wordt de laatste bij voortdurende arbeid automatisch verlengd, dan wel tegen kosten omgezet in een permanente verblijfsvergunning, die wegens omstandigheden door een rechter teruggetrokken kunnen worden. Pas na 12 jaar kan deze tegen kosten en plichten omgezet worden in een Zwitsers paspoort. Uitzonderingen worden individueel beoordeeld door de gemeenschap.

 18. “3 Afstand nemen van ideologie”
  Ook daar is Zwitserland niet tegen opgewassen, dat zou de neutraliteit aantasten. Het minaretverbod heeft zeker kwaad bloed gezet, maar wegens de hoge levensstandaard houden zij zich koest en stellen minder eisen dan elders. Zodra men publiek oproept tegen de grondbeginselen, kan het verblijfsrecht en toegang tot het land ontnomen worden. Zelfs een verworven burgerschap en paspoort kan ontnomen worden, persona non grata verliezen alle rechten. Paspoortzwitsers zijn niet automatisch Eedgenoten. Of men in Zwitserland geboren is of niet, doet niet terzake.
  “4 Dubbelburgerschap”
  Toegestaan, echter wordt hier weinig waarde of invloed aan toegekend, immers is de Heimatgemeinde doorslaggevend. Paspoorten zijn reisdokumenten en geen geboorte-akten. Alleen stemrecht en militaire dienstplicht hangen samen met het Zwitserse burgerschap, rechten/plichten die permanente verblijfsvergunninghouders niet hebben.

 19. Vergelijking NL -CH
  “1 Goede beheersing taal.”
  Het is altijd voordelig als men een der vier Zwitserse landstalen spreekt, maar vaak is het niet nodig. In Zwitserland wordt door buitenlanders gebouwd. Bouwvakkers onder elkaar hebben genoeg aan hun eigen taal en het communiceert eenvoudiger dan in een geforceerde taal, het komt de veiligheid ten goede. Het wordt pas een probleem op den duur en vooral bij werkloosheid na beeindiging van een groot bouwproject dat meer dan zes jaar duurde (bijv. Basistunnelbouw). Het arbeidsbureau betaalt tot wel 65% mee aan taalcursussen. Een Appenzeller verstaat een Walliser niet, zoals een Zeeuw een Fries niet verstaat. Onoverkomelijk is een taalbarriere dus niet.

  “2 Verinnerlijking waarden en normen”
  Ja, dat is in Zwitserland zeker een onoverkomelijk probleem voor niet integreerbare buitenlanders. Vooral in omgangsvormen en hoffelijkheid zijn er barrieres die als onacceptabel beschouwd worden en tot sociale uitsluiting leiden.

 20. Even een off topicje, Erdogan heeft bij deze carte blanche van de Nederlandse rechter, we staan er weer gekleurd op in het buitenland.
  Celstraf vanwege beledigen van de Nederlandse koning. Erdogan heeft nu genoeg munitie om vol op het orgel te gaan tegen beledigers.

  Zomeer een buitenlandse nieuwsbron:
  http://uk.reuters.com/article/uk-netherlands-royals-insult-idUKKCN0ZU1WI
  Dutchman sentenced to month in jail for insulting king

  • Ze gaan het écht doen! … Alweer een stapje op de “highway to hell” …
   Carpe diem!!!

 21. Carte blanche? Hoe kom je daar nu bij? Alsof Erdolf net zoveel waard is als Alex!

 22. “Een manier om het volk de mond te snoeren, is de omvolking”
  .
  Wat nu gaande is zal in de toekomst als één van de grootste wandaden tegen de menselijkheid gezien worden, tenzij de sporen van de westerse cultuur en samenleving zo grondig uitgewist worden dat een paar generaties verder geen flauw benul meer heeft dat onze samenleving ooit bestaan heeft. Daarom zal ik niet vreemd staan te kijken als in de nabije toekomst weer boek- en, nu ook, film verbrandingen zullen plaatsvinden. Want hoe moet anders aan iemand in de nabije toekomst uitgelegd worden dat het in Nederland / Amsterdam er daadwerkelijk zo aan toe ging als in bijvoorbeeld de film Turks Fruit, terwijl die persoon in datzelfde Amsterdam woont maar dan waar een cultuur en samenleving heerst die gelijk staat aan de cultuur en samenleving zoals in bijvoorbeeld Saoedi Arabië?! Want dan zal die persoon zich geheid afvragen: ‘wie hebben dit in hemelsnaam ooit laten gebeuren?? En dat willen de slinkserts natuurlijk niet.

 23. Zwitserland is meer dan directe democratie en neutraliteit alleen. Alles is niet overnacht ontstaan. Zwitserland heeft behalve zoet water geen waardevolle grondstoffen, daarom zit 60% van de grootste grondstoffenhandelaars ter wereld hier. Dit land is tevens een bufferstaat om de Italianen en Duitsers, de Oostenrijkers en Fransozen uit elkaar te houden. De taalgrenzen “röstigraben” en “polentagraben” zijn tevens denkbeeldige binnenlandse politieke en culturele grenzen. Adel bestaat hier niet meer sinds de familie von Habsburg het land is uitgejaagd (Habsburg is een Zwitsers dorp!) en voor oud geld is dit land simpelweg te klein. De elite bestaat dus uit captains of industries en groothandelaren en dus niet uit blauwbloedigen. In Nederland wordt op boeren neergekeken, in Zwitserland zijn zij hoog in aanzien, daar zij in de eerste levensbehoeften (eten en drinken) voorzien. En dan zijn er ook nog de beroemde banken, maar die verzorgen niet veel meer bnp dan in Nederland.

  • Volgens mij valt het best mee met het neerkijken op de boeren in Nederland. Alleen linksidioten, zoals volkert van der graaf, kijken erop neer.
   overnacht=van de ene dag op de andere.

 24. @Joost
  Ik vind jouw artikel heel goed, met name omdat je, als je een dergelijk sluitend plan aan Rutte & Co voorlegt, en men het afwijst, je eindelijk een tastbaar bewijs hebt dat ze de boel lopen te belazeren 🙂

 25. Ik heb aan den lijve ondervonden hoeveel steun je als remigrerende Nederlander krijgt bij een poging tot terugkeer naar eigen land. Nihil!
  Zolang je de staat niets kost of oplevert, is haar betrokkenheid en sociaal-maatschappelijke bijstand afwezig en dus intens bedroevend …
  Deze ervaring heeft mijn visie omtrent immigratie medegevormd. Ik blijf vóór opvang in de regio, met eventueel het verschaffen van kennis en technologie om mensen aldaar zelfredzaam te maken.
  Bovendien is het aanpakken van de problemen die aan de oorsprong liggen van de huidige ‘vluchtelingen’-crisis essentieel. Dat betekent dat Nederland zich moet distantiëren van ‘dubieuze’ bondgenoten. Nexit dus!
  Totdat er balans is in binnenland, is hulp aan buitenland(ers) één grote leugen …

  • Interessant onderwerp, daarbij vraagt men zich af hoeveel medewerking aan repatriërende oer-Nederlandse expats verleend wordt als men louter hoofddoekjes aan het ambtenarenloket treft? Verloopt dat ambtelijke proces net zo soepel en eerlijk als het immigratieproces aan de loketten van de IND en het COA? Grondwetsartikel 1 zegt nee, daar de omstandigheden niet gelijk zijn en dat daarom het antidiscriminatiebeginsel niet van toepassing is. De politieke logica zegt daarbij ook nee, daar vele nieuwe Nederlanders, met name uit de anatolische gebieden aan de Middellandse zee, hun landgenoten en geloofsgenoten uit oosterse contreien onterecht voorrang bij migratie naar Nederland verlenen.

 26. robbertdeberk

  14 juli 2016 op 17:14

  Zeer goed artikel en ideeen Joost, dus……….gaat niet gebeuren.

  Ben blij dat je na al die jaren het onderscheid tussen godsdienst en ideologie binnen de islam kunt maken.

  Maar zoals toengold geldt mbt de islam geldt nu mbt jouw ideeen het gaat niet/nooit gebeuren. Waarschijnlijk over 5 jaar van nu doorzie je dat ook en schrijf je daar dan weer over.

  Kortom wat ik wil zeggen is dat de oplossing van de problemen nooit bij degene vandaan zal komen die ze gecreerd hebben.

  Het roer moet dus geheel om.

 27. Geheel eens met het onderwerp en de commentaren. Maar hoe kom je zo ver? De elite (machtskliek) wil dit niet. Verkiezingen zullen toch weer in het voordeel van de zittende partijen komen, vrees ik. Mensen worden ordinair bang gemaakt voor verandering, zie Brexit. De regeringsformatie na verkiezingen, zelfs al krijgt de PVV de meeste stemmen, zal een hoop gekonkel in het voordeel van de huidige machtskliek voortbrengen. Werkelijk, zodra ik met Nederlanders praat dan zijn de meesten zeer kritisch wat betreft de regering Rutte en de EU. Maar niet omdat het politieke systeem niet deugt. Nee, omdat de zittende figuren een onduidelijke politiek voeren en daarmee onzekerheid kweken. Het ligt dus aan de politici, de personen. Dat de EU commissie in Brussel ongekozen is, beseft men vaak niet eens. En ik heb het toch over goed opgeleide “verstandige” mensen, zakenlieden van het grotere soort, veelal. Ik ben bang dat het Zwitserland model voor Nederland een utopie blijft.

 28. President Obama heeft in het Witte Huis 3 uur lang persoonlijk overleg gevoerd met onder andere DeRay Mckesson –een ongekende tijd, wat zelfs de meeste staatshoofden niet gegund wordt-, de belangrijkste leider van de racistische en gewelddadige BlackLivesMatter beweging. Mckesson eist actie van het Witte Huis om het doodschieten van zwarten door de politie te stoppen. Die actie zou er wel eens kunnen gaan komen, en een rassenoorlog kunnen ontketenen die Obama kan aangrijpen om aan de macht de blijven.

  De BLM leider woont overigens in een huis dat betaald is door de ‘Open Society’ van de ultralinkse miljardair (en oud Nazi collaborateur) George Soros, die ook een van de drijvende krachten is achter de moslimmigranten invasie van Europa.
  Welterusten democratie VS
  http://xandernieuws.punt.nl/content/2016/07/Obama-overlegt-3-uur-met-leider-BlackLivesMatter-voor-starten-rassenoorlog

 29. Een bepaalde periode immigratie verbod ? ja prima en als wij geen werkelozen meer hebben en onze ouderen verzorgd worden, bijna geen criminaliteit , eigen volk eerst een huis en dergelijke dan zien we wel weer verder toch ?
  O wacht even ik heb een nog beter idee: Als onze staatsschuld meter gaat dalen dan zien we wel weer verder…
  http://www.destaatsschuldmeter.nl/

 30. Dus immigranten en helemaal islam immigranten: Nergens voor nodig. Er zijn al veel te veel ongeschoolden en laag geschoolden aanwezig voor werk wat er niet is en wat in een heel rap tempo nog minder wordt door technologisch vernieuwingen. Robots maaien het gras en assembleren, dan wel 3D printers maken het onderdeel. Zwitserland draait op hoogwaardige technologie. Om hier al de overtollige arbeidskrachten aan het werk te krijgen moet er kunstmatige arbeid verzonnen worden wat weer extra druk levert op de ruimte en onze economie juist naar beneden haalt. Juist de landen waar de immigranten vandaan komen is behoefte aan laaggeschoolden. Verder vind ik het afromen van die enkele intelligente student uit een land wat die nou juist nodig heeft om vooruit te komen asociaal. Net als bij vluchtelingen die wat kunnen, geef ze kennis mee zodat ze vooruit komen wanneer ze teruggaan om hun land op te bouwen.
  Hou het hier beheersbaar en in balans. Geen islam en overbodige immigranten!

  • Joost Niemöller

   14 juli 2016 op 14:43

   Dat kan onderwerp voor een referendum zijn. Er kan bijvoorbeeld over een bepaalde periode een immigratieverbod komen.

   • Naast immigratie is er ook emigratie wat (positieve dan wel negatieve) invloed heeft.
    Eerst zou er consensus moeten worden gevonden over het maximaal aantal inwoners. Ik heb vaak de term krimp gehoord bij studies over de bevolking wat over een aantal jaren zou moeten inzetten. (wie geloofd dat nog) Net als: Regio’s die leeg lopen wat dan als heel erg gezien wordt alsof het over een uitgestorven eindeloze vlakte gaat met lugubere spooksteden. Meestal ergens in Groningen tegen de grens aan waar een schooltje moet sluiten. Paniek!!
    Waar het om gaat is een balans te vinden. Een stop op de ongebreidelde expansie drift waar te enthousiaste gemeenten nogal eens last van hebben. En weer een polder in beton en asfalt omgebouwd. Tijdelijke arbeidskrachten is geen probleem. Alleen wel zelf reguleren want ons land blijft beperkt in omvang of we moeten het kunstmatig vergroten. Bijvoorbeeld een stuk van de Noordzee erbij….

 31. De “braindrain” uit die contreien is inderdaad asociaal en onbeschoft te noemen, het is een ongekend grof schandaal. Het ontneemt die gemeenschappen in betreffende regio’s de rechten en plichten om voor het eigen volk te zorgen, maar daarom bekommeren zich de liberalen, linksen en soortgelijke politieke volidioten niet. Zij zijn zo overtuigd van hun links geprivilegeerde rascistische gelijk, dat zij menen dat die zogenaamde armzalige families elders ter wereld geen verantwoording voor zichzelf mogen dragen, dat zij door hun vermeende zwakzinnige ideologie en hun eigen zelfopgelegde onterechte schuldgevoel bevoogd moeten worden, want oh oh zij zijn zo zielig, wat in feite helemaal niet waar is. Vraagje over ontwikkelingshulp: Als iemand chronisch honger heeft, wat doe jij dan: 1) een diepgevroren vis per post aan geadresseerde hongerige persoon sturen? 2) een vliegticket enkele reis geven? 3) een vishengel met gebruiksaanwijzing sturen? 4) Anders, namelijk….?

  • g.h.m.leferink

   14 juli 2016 op 22:46

   Prima gezegd, ‘Alpi’. Und grützi wohl.
   Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 32. Hoe mooi een dergelijk beloningssysteem ook klinkt, en vermoeilijk ook effect zou hebben, feit is dat de zittende macht hier absoluut geen oren naar heeft. De elite is niet bezig om de imheemse bevolking te beschermen van gevaren van buitenaf, of onze normen en waarden te ontarmen, te koesteren en met hand en tand te verdedigen (zie bijv. de zwarte piet kwestie). De machtshebbers zijn enkel uit op nog meer achterlijkheid te importeren en verdeeldheid te zaaien, zodat zij daarmee hun macht kunnen behouden en verstevigen.

 33. Een onderdeel wat ik mis is de vraag: Tot hoever mag de bevolkingstoename gaan.
  Het meest kostbare wat we bezitten bijkans weggeven. RUIMTE!!
  Nog meer verstedelijking, beton, asfalt bedrijventerreinen en Vinex-wijken. Nog meer druk op onze wegen en fietspaden. Liep je niet zo lang geleden alleen in het bos of met een bootje op het water. Nu is het daar net zo druk als in een winkelstraat tijdens uitverkoop. In 1950 werd 10 miljoen als overbevolking geclassificeerd door de politiek en burgers. De gedachte dat economische en bevolkingsgroei hetzelfde is en gewenst zonder de negatieve bijverschijnselen te vermelden is eenzijdig geleuter.
  Nederland is een stad met wat parken er tussen plus natuurgebieden waar je niet mag komen dus als recreatie gebied verboden. Het is de mierennest cultuur die omarmd is. De kwaliteit van het leven betekend ook genoeg leefruimte. Een horizon en rust om je heen. Laten we als eerste onze kostbare ruimte in dit piepkleine landje op de kaart zetten.

  • Joost Niemöller

   14 juli 2016 op 14:20

   Zeker belangrijk punt. Ideale bevolkingsomvang hangt samen met ecomische ontwikkeling. (1 persoon op vierkante kilometer Sahara is al overbevolking), dus een ideaal onderwerp voor referenda, in samenhang met veranderende ideeën over immigratie-quota.)

 34. Als er geen bevolkingsgroei is, is er geen economische groei nodig. “Groei” wordt te onrechte gezien als een fundamentele noodzaak.
  Op joop wijs ik er met enige regelmaat op dat de immigratie vooral ten koste gaat van de natuur. Maar veel Joopers vinden dat er nog “zat ruimte” is in Nederland. Het zogenaamde links heeft niets meer met de natuur! Het is tegenwoordig extreem rechts om van de natuur te houden, en bevolkingsgroei als een bedreiging te zien.
  Umwertung aller Werte.

  • Krimp kan na decennialange jaren van voorspoed heel gezond zijn. Neem een willekeurige onderneming die na jaren van trending zakendoen grondig gesaneerd moet worden om liquidatie of zelfs faillisement te voorkomen. Pas na het diepe dal doorgeworsteld te hebben kan het daarna weer bergopwaarts gaan. Dat is slechts op ondernemingsniveau. De oogst kan in een heel. land wel eens mislukken, neem bijvoorbeeld de laatste hagelschade. Daarna staan enterpreneurs weer op om daarvan te leren, innovatief te worden en te voorkomen dat zoiets nog eens gebeurt. Dat geldt voor een land niet heel veel anders. Vergrijzing zien als een probleem is zowiezo een achterhaald idee.

 35. Ik zou jouw vraag willen beantwoorden met: Tot daar waar het land middels intensieve landbouw (groente, fruit, specerijen), viskweekvijvers en humane veeteelt het volk nog voeden kan. Het is werkelijk totaal van de pot gerukt hoeveel vruchtbare grond in Europa door beton vervangen wordt, waar daarna geen bladgroen organisme meer kan groeien, terwijl er hele woestijnen leegstaan, waar men kunstmatige infrastructuren bouwen kan, hele steden met alles er op en er aan. Klein voorbeeldje ter overdenking: Waar plaatst men de meeste zonnepanelen? Daar waar de zon wegens wolken slechts met mate schijnt, niet daar waar ze immer voorhanden is, namelijk op de Equator, waar de zon niet op de verticale as aktief gevolgd worden moet. Onze wereld is ziek. Beton en Vinex is prima, zolang ze in onvruchtbare lege woestijnen neergeplempt worden.

 36. En moslims kunnen best verklaren dat haat- en moordopdrachten voor hen als individu niet (meer) tellen…., zoals Soera 9:29 …..:

  “Bestrijdt diegenen onder de mensen van het Boek, die in Allah noch in de laatste Dag geloven, noch voor onwettig houden wat Allah en Zijn boodschapper voor onwettig hebben verklaard, noch de ware godsdienst belijden totdat zij de belasting met eigen hand betalen, terwijl zij onderdanig zijn.”

 37. De elite denkt arrogant dat zij het beter weet dan het volk, terwijl Zwitserland inderdaad laat zien dat als de elite luistert naar het volk dat beter is voor het land, misschien niet voor de elite dat is waar.
  Bovendien, datgene wat de elite ons door de strot heeft geduwd blijken niet zelden mislukkingen. Denk aan de Euro, de open grenzen (over een aantal gebeurtenissen komt dat onderwerp zeker weer terug) het Lissabon akkoord en het afschaffen van de soevereine staten hierdoor en het recht om verdragen niet van toepassing te laten zijn voor elitaire doelen, zoals het schenden van vele verdragen om de Grieken te redden. Dat laatste heeft ervoor gezorgd dat de Grieken een zwart gat zijn geworden, en langzaamaan krijgen de Grieken misschien een grote broer, de Italiaanse banken.
  Toch blijft de elite arrogant en beweert dat het klootjesvolk het maar niet wil begrijpen. Tijd dat de elite het nog beter uitlegt, in een tribunaal misschien? Daarna macht aan het volk!

  • De elite alszodanig bestaat niet echt in Zwitserland en luisteren naar het volk doet ze ook niet werkelijk, edoch weet ze wel dat als zij geen verbetering aanbrengt, zij met pek en veren het land uitgewerkt wordt. Het hebben van multimiljardairs is slechts zo lang goed indien het volk ook wat aan heeft, bijvoorbeeld door vermindering van gemeentebelasting doordat de rijken die grotendeels dragen. De finacieel sterkste schouders dragen de zwaarste lasten, ook al zijn die lasten lichter dan elders in Europa, immers bestaat beLASTing in Zwitserland niet, het zijn STUURgelden waarvan het land gestuurd en bestuurd wordt. Infrastructuur is er een van, ruimtelijke ordening ook. En bij het invullen van de stuurgeldaangifte kan men ook nog op direct democratische wijze aangeven waaraan dat stuurgeld besteed dient te worden. Bevallen de stuurgelduitgaven niet, dan verhuis je gewoon naar een andere gemeente waarvan je denkt dat de gemeenschap beter met jouw hardverdiende Franken omgaat.

 38. Veel tijd is daar niet meer voor. Bij mij is de bereidheid om met die nieuwkomers nog te onderhandelen al bijna nul. En heel eerlijk gezegd zou ik harde confrontaties ook niet meer schuwen. Het is goed geweest.