Trump, de stem van de blanke woede. Boekbespreking.

Door Joost Niemöller

Er klopt iets niet. Overal in de media zie ik peilingen langskomen waaruit zou moeten blijken dat Trump kansloos is in de verkiezingen. Tegelijkertijd worden de aanvallen op Trump met de dag hoger opgeschroefd. De media zijn bezig met een niet aflatende stormloop  van heel of half gedraaid ‘nieuws’ waaruit zou moeten blijken dat Trump niet deugt, of zelfs levensgevaarlijk is. Zo’n beetje de hele top van de Republikeinse partij zou zich al tegen Trump gekeerd hebben, zo laat bijvoorbeeld CNN niet af ons wijs te maken. Deze Republikeinen gaan mee in de algehele hysterie in de media en nemen de mogelijke fouten en versprekingen van Trump veel zwaarder op dan het aangetoonde, kwaadaardige, en verontrustende machtsmisbruik van Hillary Clinton.

Waarom toch al die energie tegen zo’n kennelijk kansloze clown? Het is dezelfde energie die ook loskwam toen Fortuyn meedeed aan de verkiezingen. Die kreeg toen het hele oorlogsverleden in de schoenen geschoven.

Zeker: Trump is geen Fortuyn. Fortuyn is geen Trump. Trump is Trump.

Trump is een ongekend nieuw fenomeen, waar de media en de gevestigde machthebbers geen greep op hebben. En het verontrust ze, omdat ze, beter dan wij, het volk, inzicht hebben in hun eigen zwakke positie. De door hen zorgvuldig opgebouwde muren kunnen ieder moment instorten. De wereldorde is gebouwd op lucht. Dat is de beste verklaring van de aanhoudende woede tegen zo’n toch schijnbaar onbeduidende showfiguur als Trump. Trump opereert volgens zijn eigen spelregels. Dat zijn regels waar de heersende macht geen greep op heeft. Hij is onvoorspelbaar. De linkse Amerikaanse media geven dan ook ronduit toe dat ze doodsbang zijn voor hem.

Trump beschikt bovendien ook over iets waar het zijn hysterische critici totaal aan ontbreekt: Gezond verstand. Alles wat tegen hem in gebracht kan worden, kan dat niet verhinderen. Zoals de blogger David P. Goldman, oftewel Spengler, vandaag schrijft:

Trump is vulgar, ill-informed and poorly spoken. He has no foreign policy credentials and a disturbing inclination to give credit to Russia’s Vladimir Putin where it isn’t due. But he has one thing that the fifty former officials lack, and that is healthy common sense. That is what propelled him to the Republican nomination.

De Nederlandse blogger, ‘positiviteitsguru’ en klimatoloog Hajo Smit, schreef een ongewoon en diepgravend boek over Trump dat zojuist verscheen. Bernie Sanders figureert hier ook in, maar daar wil ik het nu niet over hebben.

Hajo Smit lijkt vooral gegrepen door de tomeloze energie van Trump, die hij, als ik het goed begrijp, zelf ook bezit. Het is daarom een manische studie, en daar bedoel ik niets negatiefs mee. Opwinding, daar gaat het over, en daar lijken deze presidentsverkiezingen ook over te gaan. Totale opwinding, die alleen maar kan eindigen in totale uitputting. Hajo Smit beschrijft hoe hij, door zich te verdiepen in Trump, terecht raakte in een intellectuele wervelstorm en hoe hij daardoor ideologisch op drift raakte.

Een belangrijke vaststelling van Hajo Smit is dat Trump nooit een conservatief was, en dat hij dit ook nu niet geworden is. Dat is wellicht een verklaring waarom hij niet gedijt binnen het Republikeinse partijkader. Op typische conservatieve items als abortus vaart Trump dan ook een zigzagkoers omdat hij zich wil aanpassen aan de Republikeinen, maar niet van harte. Waarschijnlijk interesseert het onderwerp hem eigenlijk niet genoeg. Het gevolg is uitglijers, waar de media meteen op duiken.

Trump mag steenrijk zijn, hij voelt zich zeer op zijn gemak bij de gewone man, iets wat hij gemeen heeft met bijvoorbeeld Ronald Reagan. Een deel van de verklaring van zijn succes is dan ook dat Trump vanzelfsprekend met die gewone man weet te communiceren. Hij spreekt hun taal. Iets wat het establishment niet kan, en daarom dwars zit.

Een ander belangrijk aspect zijn de sociale media, die de positie van de media hebben ondermijnd. Er wordt steeds minder tv gekeken. Kranten en weekbladen zijn in een vrije val gekomen. De communicatie over het nieuws is gedecentraliseerd. Iedereen kan meedoen. De campagne van Trump is gericht op soundbites en Twitter. Daar is over nagedacht en het blijkt buitengewoon effectief. Trump doet dat op een manier zoals we die hier kennen van een website als GeenStijl, geeft Ajo Smit aan: grof, brutaal en ongegeneerd. De academische elite blijft liever in de comfort zone en loopt daardoor voortdurend achter de feiten aan.

Bij Trump is het allemaal heel simpel: What you see is what you get. Zijn geheim is dat er geen geheim is. Alles ligt aan de oppervlakte, en dat is het grote verschil met zijn tegenstander Hillary Clinton, waar alles stiekem gebeurt en niets is wat het lijkt. Dat is overigens een conclusie Hajo Smit niet trekt., maar ik wel.

Interessant is hoe Hajo Smit schrijft over de wereld van het showworstelen, die Trump enorm beïnvloed heeft. Met name zijn vriendschap met showworstelaar en politieke activist Jesse Ventura is belangrijk voor hem geweest. Maar ook die met Vince McMahon. Dat is inderdaad een ordinaire wereld waarbij je hard op je borst moet kloppen en keihard op je muil kunt gaan, alles in het kader van het entertainment.  Net als de showworstelaars in hun interviewtjes en promopraatjes, lijkt Trump soms maar wat te raaskallen, valt Smit op, maar hij weet steeds weer de zaal plat te krijgen. En de aandacht op zich gericht gericht te houden. Verveling is dat ene ding dat Trump te allen tijde wil voorkomen. Vandaar dat Hajo Smit ook verslaafd raakte aan de media-optredens van Trump, en daar kan ik me wel wat bij voorstellen. Smit vat het mooi samen: ‘De miljardair laat zien dat het erom gaat dat je toont dat je het lef hebt om die mensen opzichtig en doelbewust aan te vallen die de verpersoonlijking zijn van die interpretatie van een complexe zaak die je afwijst.’

Natuurlijk is Trump een narcist en heeft hij een enorm ego. Maar maakt hem dat tot een slecht leider? Volgens Hajo Smit is Trump veel meer dan wij denken ook een teamplayer, en zijn er erg veel voorbeeld uit zijn bestaan als zakenman, die daarop wijzen. Terecht wijst Smit er ook op dat de narcist Trump eigenlijk al een perfect bestaan had, maar nu heeft hij er toch voor gekozen dat hij het land wil dienen, en dat getuigt toch van een hogere ambitie. Een uitgesproken narcist heeft, zo duidt Smit, geen empathie, en denkt dat de wereld alleen om hem draait, maar Trump wil juist iets betekenen in de wereld.

Nu kun je dat natuurlijk ook weer andersom duiden. Ik denk dat Trump ook eeuwig op zoek is naar spanning en uitdagingen, en er is zo gauw geen grotere uitdaging mogelijk dan de gooi naar het Amerikaanse presidentschap. Maar een president die een pure thrillseeker is, dat stemt dan weer niet gerust. Willen we met president Trump in een rollercoaster leven? Eventjes misschien wel, maar de hele tijd?

Hajo Smit bekijkt het succes van Trump ook vanuit de sociologische hoek, en dat succes schuilt in het ongenoegen van de Amerikaanse middenklasse, die zich opzij geschoven voelt in de raciale strijd en de globalisering die onder Obama een nieuwe vaart heeft gekregen. De grenzeloze wereld die Obama predikt, en die er een is van de ondergang van de blanke middenklasse, wordt steeds meer als vijandig ervaren. Hillary Clinton is de belichaming van precies hetzelfde. Onder Obama is de werkloosheid bij de middenklasse enorm toegenomen, geeft Hajo Smit met cijfers aan. De gewone blanke man en vrouw komt aan de zijlijn te staan en worden beschuldigd van racisme. Dat is onverdraaglijk, en aan die woede  geeft Trump zijn stem. Daar is niets geheimzinnigs aan. What you see is what you get.

 Hajo Smit: Donald Trump en Bernie Sanders-Amerikaanse Lente 2016.

 

 

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

18 Reacties

 1. Goed en nuttig stuk.

  Je hoort Trump ook regelmatig klagen over die-en-die is “low energy”, bijv over Jeb Bush maar nog wel vaker. Hij lijkt de wereld te beoordelen in termen, zoals Joost al schrijft “excitement” of er iets rusteloos, iets menselijks nog actief is. En dan pas over de woorden spreken. En is de politiek niet inderdaad losgeraakt van de betekenis EN de energie van de woorden zelf. In ieder geval is de politiek vervreemd van woede en onvrede. Ook dat is energie die rond gaat kruipen.

  De “eeuwige rusteloosheid” van een Trump-beweging kan best wel eens de politieke verstarring in Amerika definitief saboteren. En misschien wel elders. Het zou, in Trump z’n eigen woorden een “horrible day” zijn voor alles wat gevestigd is.

 2. Prima analyse Joost, prima column. Goede commentaren tot nu toe idem.

 3. Als zowel Trump als mevr. May goede betrekkingen met Rusland willen, is dat zeer belangrijke voor de vrede in Europa.
  Wat Brussel en Obama doen, op ramkoers met Rusland, is absolute waanzin. De Krim maakt nu onderdeel uit van de Russische federatie en dat is bij referendum zo gewild. Het scheen dat Rusland de haven van de Zwarte Zeevloot moest huren van Oekraine. Onhoudbare situatie natuurlijk.
  Onmiddellijk stoppen met die belachelijke boycot. De EU brengt de vrede heel duidelijk in gevaar.

 4. Het viel me op,dat na de verkiezing van deze mevrouw H. Clinton door de Democraten annex CNN, het echt helemaal los ging in de media op Trump. Nieuw element daarbij was,dat plotseling volgens voor mij allemaal niet geteste peilingen, Trump op een hopeloze achterstand werd gezet en vanaf dat moment 25 uur per dag als de gek en loser geframed wordt. Eerder ook al,maar het kan dus nog veel erger,een berichtgeving en gebruik van de media waar Goebbels als kabouter Kandeleer bij verbleekt. Zo gaat dit,Joost, ook in Duitsland met de AfD,waar o.a Bild ook weer iets heel goors heeft geflikt en ARD en ZDF en hun filialen eigenlijk de ware erfgenamen van A.H. blijken te zijn. De propaganda in de door de machthebbers beheerste én beheerde media bereikt iedere dag weer dieptepunten van gebrek aan beschaving en integriteit,minachting voor kijker en lezer,de mens in het algemeen.Een ongekend misdadige neiging tot Gestapo van de Gedachten praktijken. Eindigt in (burger)oorlog en tranen.

 5. Het is niet onbelangrijk dat Trump rijk is en zijn eigen campagne financiert. Overigens met een ronduit bescheiden budget vergeleken met Hillary. Dat betekent dat hij niet gekocht kan worden, zoals eigenlijk alle andere kandidaten. De conservatieven in de VS bestaan trouwens ook uit verschillende subgroepen, waarvan de neo-conservatieven, die door de olie-industrie en mogelijk ook het militair-industriele complex worden gefinancierd – nu vooral het nakijken krijgen omdat Trump wil ophouden met peperdure oorlogen voeren en er voor de afwisseling een goede relatie met Poetin en china op na wil houden. Het zal ook afgelopen zijn met het bankiertjes redden (o.a. de financiers van de democraten). trump heeft zich laten ontvallen dat de VS failliet is en failliet moet gaan om met een schone lei opnieuw te beginnen. Dat is heel verstandig, maar niet goed voor veel financiers. Plus natuurlijk een stop op het wereldregeringkje bouwen. Vandaar dat men nu vol op het orgel tegen hem ingaat.

 6. Net zoals Trump zal het van EU onafhankelijk geworden Groot Brittannië streven naar betere en zelfs goede betrekkingen met Rusland. http://www.standaard.be/cnt/dmf20160810_02419386

  Opnieuw een streep door de rekening van de NWO. Net zoals Trump is Theresa May van mening dat Rusland een bondgenoot is in de strijd tegen terreur (lees Islam) en dat goede betrekkingen dus geboden zijn.

 7. Ik ben benieuwd wat er gaat gebeuren mocht Trump president worden, gaat de msm dan door met de huidige hetze of zullen ze bijdraaien?
  .
  Als ze bijdraaien dan maken ze zichzelf nog ongeloofwaardiger, gaan ze door met de hetze dan kan dat weleens ten koste gaan van de relatie met de VS.

 8. Washington’s neocons zijn in paniek. Dat betreft politici, de media, Wallstreet banksters, enz.
  Deze paniek toont zich in de leugens en laster campagnes in het nieuws, de opgevoerde militaire dreiging naar Rusland, het wederom opstarten van de oorlog in Donbas, de enorme US vloot in de Zwarte zee en Chinese wateren.
  Hillary Clinton is omringt door schandalen; van foute emails tot verdachte moorden en haar medewerkers hanteren dreigende oorlogsretoriek in de verkiezingsstrijd.
  Washington’s neocon puinhoop wordt steeds groter:
  Turkije heeft de afgelopen weken die grote Nato basis al twee keer gesloten.
  Erdogan zoekt weer toenadering tot Rusland.
  Wellicht gaat Erdogan Turkije’s Nato lidmaatschap opzeggen?
  Indien Trump wint is het afgelopen met die neocons en bestaat de reële kans dat koppen gaan vallen, gebaseerd op hun oorlogsmisdaden en corruptie, vandaar de paniek, vandaar de leugens. Vandaar de woede onder de kiezers die zich dit steeds meer realiseren.

 9. Wat die peilingen betreft is er iets heel vreemds aan de gang… Iets wat we de laatste tijd steeds zien. Het succes van de ‘vijand’ downplayen met alle mogelijke middelen, dus waarom ook niet met gemanipuleerde peilingen? De ‘elite’ die veel te verliezen heeft, beeft. Maar het kiezerslegioen zal voor een verrassing zorgen.
  Iets wat we recent nog bij Brexit zagen en daarvoor bij het Oekrainereferendum (waarover we niets meer horen, zoooo stil)

 10. Velen zijn bang dat Trump zich als een dictator zal gaan gedragen. Ik ben daarvoor niet bang. Hij is namelijk al rijk zat en kan zich zodoende alle comfort zelf veroorloven. Een ander voordeel van zo rijk zijn is dat grote bedrijven minder kans maken hem te dwingen tot nakomen van beloften na de verkiezingskas te hebben gespekt.

 11. aardige beschouwing over Trump en zijn denkwijze. Het is werkelijk alleen maar negatief nieuws over trump wat je voorgeschoteld krijgt. Telegraaf deed een polletje WUZ Ik zie het nu niet meer. 1 van de vragen: Vindt u dat er teveel negatief nieuws is over Trump in verhouding tot Hillary. Voorde rest alleen vragen als: Is Trump een groot gevaar ? enz…
  Ik heb in het begin van zijn kandidaatschap even wiki in gekeken. En zag dat het wel een erg druk baasje was die heel veel probeert wat niet altijd lukt en vaak wel erg lukt. Volgens mij kan je niet zo ver komen met zoveel verschillende projecten wanneer je niet een groot team kan aansturen en veel mensen op de juiste plaats kan zetten. Ik reageer ook regelmatig op Geenstijl onder een andere naam als ik tijd heb (te weinig) en neem het dan op voor Trump. De drogredenen slaan je om de oren. Net als bij Joop.nl. Het haar komt weer langs (net als Wilders) en de rest.
  Maar goed Geenstijl pakt ook Hillary aan. Dat scheelt.

  • @Pieter G
   Klopt. Ik wil er nog bij aantekenen dat in de VS anders wordt aangekeken tegen een keer vallen en weer opstaan om verder te vechten. Dan ben je ginds geen mislukking, zoals het hier vaak wordt uitgelegd, maar een doorzetter, een krachtig figuur met lef.
   En van alles wat Trump heeft opgezet is het maar marginaal wat niet direct lukte.

 12. g.h.m.leferink

  10 augustus 2016 op 20:58

  Heel goed stuk, Joost. Die smerige reakties in de media, die doen me denken aan wat de NL MSM destijds verkondigde over Ronald Reagan. Hij werd neergezet als een cowboy, die dus niet in het Witte Huis thuishoorde, een tweederangs, nee derderangs toneelspeler, enz. En ik geloofde dat ook nog…. Tot mijn moeder van een bezoek aan Nederlandse vrienden in de V.S. me heel andere dingen over Ronald vertelde! En ik anders over de man begon te denken.
  En de geschiedenis geeft me nu gelijk: Hadden Reagan en Gorbatschov, toen ze op IJsland in gesprek kwamen, elkaar niet vertrouwd, dan zaten we nu nòg in de Koude Oorlog! En was de D.D.R. wat de verzorging met konsumptiegoederen betreft, nòg een 3e Wereldland, lagen er nog mijnen en waren er nog slachtoffers onder D.D.R.-burgers die het ‘Arbeidersparadijs’ wilden verlaten! En kostte Defensie ons veel meer dan nu.
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 13. Goed stukje om uit te printen en te verspreiden onder geïndoctrineerde familieleden, vrienden en collega’s.

 14. Doe ik al een tijdje op Facebook maar is niet echt belangrijk: we hebben hier geen stemrecht. Gelukkig maar. Bewijs des temeer dat de NOS op zwart moet. verkwisting van belastinggeld al die negatieve propaganda tegen Trump en heiligverklaringen van corrupte Hillary. Nutteloos zoals altijd.

  Ben al bijna een jaar geleden geinteresserd geraakt in trump. Toen waren er nog 17 kandidaten. Voor de Republikeinen alleen al. Het is net de EK en uiteindelijk zal mijn team winnen (Portugal en straks Trump)

  Wat ik wel belangrijk vind is het verspreiden van het virus Hillary. Haar geacked Emails hebben onder ander geleid tot de verkrachting en dood in Benghazi van Ambassadeur Stevens en een aantal veiligheidsmedewerkers.
  Het liegen tegen het congres over haar beveiligde Emails is voor normale mensen voldoende voor minstens 10 jaar gevangenisstraf.
  En haar “werkzaamheden” voor de corrupte Clinton Foundation genoeg voor nog eens 20. Dat verspreid ik liever op Facebook.

 15. Een aantal jaar geleden werd Donald Trump “geroast” op comedy central. Hij gaf toen al aan mogelijk voor het presidentschap te gaan. Ook is er een eerder interview waarin hij aangeeft zich kandidaat te stellen voor het presidentschap “als het land echt te ver kapot gemaakt wordt”. Hij zal vast wel ergens belangen hebben maar ik heb iig wel sterk de indruk dat hij er wel echt voor de burgers staat en niet zoals Hillary welke gewoon de 3e termein van Obama zal vertegenwoordigen.

  • Klopt en het is echt leuk hoe hij ermee omgaat , dat zie ik die heks oeps sorry boefje Hillary niet doen…
   https://www.youtube.com/watch?v=a3sLYJ5-Oho