Klunzige propaganda uit Kiev ontmaskert zichzelf (video)

door Joost Niemöller

Op 13 augustus ontplofte er een explosief vlakbij een bus, even voor een Oekraïense checkpoint, bij de plaats Wolnowacha, niet ver van Donetsk. Volgens de Oekraïeners waren het de separatisten die het deden, volgens de separatisten waren het de Oekraïeners, en dan was er nog de mogelijkheid dat een burger op een landmijn stapte.

Op bewakingsbeelden is te zien hoe er links en rechts van de weg ontploffingen waren.

Direct na de gruwelijke gebeurtenis, waarbij twaalf burgers omkwamen, werd er een filmpje vrijgegeven waarop de gevolgen te zien waren.

Onschuldige burgers in een bus. Verschrikkelijk. Maar wie deed het?

Om de propaganda oorlog over deze aanslag te winnen, maakte Kiev een filmpje waarin ze een gewonde vrouw filmden die vertelt dat het beslist de separatisten waren. Klaar gemaakt voor televisie.

Maar ook de volledige versie van dat filmpje is online gekomen. Daarbij zijn de regie aanwijzingen te zien van de cameraploeg. De vrouw praatte teveel. Dat was niet geloofwaardig. Nee, ze moest niet teveel details, enzovoort. Het filmpje werd eerst in het Oekraïens opgenomen, daarna in het Russisch. Klaar voor verschillende doelgroepen.

Aan het einde wordt duidelijk dat het op zijn minst deels fake was. Hoe, dat verklap ik niet.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

5 Reacties

  1. Zou pechtold zijn mening over de democratische en vrije Oekraine zo onder vuur van de boosaardige russen nu willen herzien? Zal wel niet. Filmpje zal wel gemaakt zijn door de Russen omdat lieflijke Oekraïne in discrediet te brengen en de schuldigen van MH17 te beschermen.

  2. Betrapt! Dit lijkt wel een “crisis actor”, zoals Washington gebruikte met de Boston Marathon http://youtu.be/EN9xf0gmCHI?list=PL4Bf7kee0wmOnPRKzlbK6obBi-kpz6NNY Het schijnt overigens dat Kiev vaker dit soort bloedige dramas veroorzaakt om daarmee het verzet in diskrediet te brengen. Eerder al werd vastgesteld dat “sobald die Volkswehr eine erfolgreiche Offensive beginnt, passiert sofort ein furchtbarer Massentod der Einwohner. Die Leichen sind noch warm, wenn die Ukraine schon die Schuldigen benennt. Und das sind immer die selben” (rusvesna.su 20.01.2015).

  3. Propaganda… sinds 40-45 een toegepast fenomeen. Tegenwoordig zijn wij allen beeld denkend opgevoed. Je moet nu met een sterk verhaal komen om nog geloofwaardig over te komen. Helaas is de oekrainse filmdustrie niet dezelfde als wat we b.v. gewend zijn vanuit hollywood. Ook I.S. is al op z’n bek gegaan met geprobeerde propagandafilmpjes. We blijven alleen zitten met de politici. Die schijnen alles prachtig en geloofwaardig te vinden, als het maar in hun straatje past.

  4. Breinbrouwsels

    7 maart 2015 op 22:56

    Na de couveusekindjes die door Saddam persoonlijk uit de couveuses werden gerukt en hun einde vonden tegen de muren van een ziekenhuis in Koeweit verbaas ik mij nergens meer over. We zijn aan dit soort toneelstukjes gewend geraakt, denk ik. Maar ja, ik wantrouw mijn hele omgeving al sinds ik geheel onschuldig en jeugdig vrijdenkend door een volleerde travestiet vol op de bek werd genomen. Waar al mijn vrienden bij waren!