MH17 door Poolse ogen

Door Joost Niemöller

 

Zoals in Nederland het neerhalen van Vlucht MH17 een nationaal trauma werd, zo kent ook Polen zijn eigen traumatische geschiedenis met het neerstorten onder verdachte omstandigheden van een vliegtuig. Dat gebeurde in 2010 toen een Pools toestel neerstortte bij een Russisch vliegveld bij Smolenk. Hoe dat zat, is eigenlijk nooit opgehelderd. Aan boord van het toestel was de Poolse president en zijn vrouw, de Poolse militaire top, de directeur van de Poolse nationale bank, de Poolse minister van buitenlandse zaken, en andere prominenten. De complete Poolse top was in een keer onthoofd. Het was extra pijnlijk omdat deze Poolse elite naar Smolensk was gevlogen om het bloedbad van Katyn te herdenken, waar in de Tweede Wereld Oorlog onder Stalin 22.000 Poolse officieren waren vermoord.

Volgens de officiële versie, zoals we die terugvinden op bijvoorbeeld Wikipedia, is de zaak uitgezocht, en was het vooral te danken aan het slechte weer. Maar veel Polen denken daar anders over. Er zijn veel verdachte feiten die er op lijken te wijzen dat het toestel werd opgeblazen.  Van een behoorlijk internationaal onderzoek is in elk geval nooit sprake geweest. Twee jonge Poolse journalisten van het conservatieve Poolse weekblad wSieci kwamen naar Nederland om een reportage te maken over overeenkomsten en verschillen met vlucht MH17.

Ze interviewden daarbij ook ondergetekende. En een aantal nabestaanden. De reportage verscheen deze week in Polen. Aan de hand van een ook bijgesloten Engelse vertaling (heel attent) kon ik het verhaal reconstrueren.

De Poolse journalisten waren zeer onder de indruk van de wijze waarop de Nederlandse overheid de nabestaanden begeleidde. Dat was in Polen wel anders gegaan.  Ze benadrukken in het artikel nog eens wat ik ze ook vertelde, namelijk dat het onderzoek naar de wrakstukken essentieel is om de waarheid te bepalen. Al het andere, de getuigen, eventuele foto’s, al dan niet echt op de crashsite gevonden ‘raketstukjes’ is niet meer dan bijzaak. De reconstructie van de wrakdelen, daar draait het dus voor een belangrijk deel om. De journalisten stelden vast dat de meest populaire visie in Nederland is dat de MH17 is neergeschoten vanuit een Buk installatie door Oekraïense separatisten. Maar ze nemen mijn visie over dat het belangrijk is om ook naar de andere opties te kijken. Ook de hypothesen die van de Russische kant komen. Gebeurt dat niet, dan zal Rusland alleen al om die reden het onderzoek nooit accepteren. Het gevaar voor een koude oorlog situatie is niet ondenkbeeldig. Het ligt dus voor de hand dat de politieke waarheid, dat het ‘per ongeluk’ gebeurde, naar boven zal drijven. Uiteindelijk zal hier, zo legde ik uit, net als in Polen bij Smolensk, de echte waarheid niet verteld worden.

Door de nieuwe Poolse regering, politieke tegenstanders van de omgekomen Poolse president, werd geen internationaal onderzoeksverdrag gesloten. Het onderzoek werd goeddeels aan de Russen over gelaten. Met name de rol die Donald Tusk speelde, in zijn handjeklap met Poetin, zat de Poolse journalisten zeer dwars, en dat komt in deze documentaire ook goed naar voren. Weinig liefde voor de Russen hier. Wat gezien de Poolse geschiedenis maar al te goed te begrijpen valt natuurlijk.

Een overeenkomst was dat ook bij Smolensk de onderzoekers pas zeer laat ter plekke waren.

Mijn kritiek op Rutte, die zo afwachtend en bureaucratisch reageerde, anders dan de premier van Maleisië, werd ook genoteerd in het Poolse weekblad. In de Engelse vertaling:

After the crash Mark Rutte quite quickly became a leader, although at first his actions were not so effective. – In the first moments he didn’t do much. Minister of Foreign Affairs was more active – tells Joost Niemöller. He describes Prime Minister of Malaysia as a model. Despite the threat, he flew to Donetsk and demanded black boxes. ‘Who is a leader here? It was my plane, those are my black boxes. Who I am supposed to talk to?’ – asked Najib Tun Razak. Thanks to his actions the black boxes were taken from pro-Russian rebels. But later it was Mark Rutte who organized transport of the wreck and bodies to the country.

Het wantrouwen ten aanzien van Poetin in Nederland werd in wSieci uiteraard met een zekere gretigheid gesignaleerd. Maar ook mijn kritiek op die houding werd meegenomen. Ook mijn kritiek op de Russische persconferentie. Maar niet mijn punt dat deze persconferentie aan het Nederlandse publiek onthouden werd:

In the Netherlands they don’t trust Putin. No one is impressed by the Russian Minister of Foreign Affairs Sergey Lavrov’s television rants about the lack of transparency in the investigation. – Especially after the plane crush people share this opinion, not exactly fair, that Russia is a communist country where everyone obeys Putin’s orders – tells Joost Niemöller and reminds us about the event which confirms that Russia worked hard for such opinion. On the 21st July, four days after the tragedy, on the press conference, the Russians showed pictures of the Ukrainian BUK launcher near the front line. But the pictures were showed in the way in which Russians already tried to sneak version comfortable for them. Big screen, big room, two generals and journalist gathered 50 m in front of it. – From the one side it’s not the most important evidence, but all possibilities should be examined – adds the journalist. Ukrainian participation in the prosecutor’s investigation is equally problematic, because this country should, at the same time, be treated as a suspect – points Cyril Rosman, emphasizing that he has no sympathy for Russia, he just wants objectivity in explaining the causes.

Een belangrijk punt is dat belangrijk bewijs te vinden is op de militaire radar en de satellietfoto’s  van de Russen en de Amerikanen, en dat het er niet in zit dat de Nederlandse Onderzoeksraad die gegevens gaat krijgen, deels niet van de Russen vanwege de intensieve samenwerking met Kiev. Ook in Smolensk kwamen de satellietfoto’s niet boven water:

Especially images from the satellites could be meaningful in this case, like in Smolensk crash. – Only two countries know what really happened there. These are Russia and United States – thinks Joost Niemöller and shares his knowledge with us: – Whether USA gave Netherlands satellite photos, our government won’t tell us. From my source I know that the Americans showed something, but the photos were not good enough to admit or deny anything. For the Dutch it will be better to keep this in secret. Having satellite photos from 10th april 2010 is also a secret in Poland. Till today we don’t have answers to the question when exactly were taken photos by DigitalGlobe company and what minister Jacek Cichocki, who they were given to, did with them.

De Poolse journalisten concludeerden dat de Nederlanders, anders dan de Polen, wel vertrouwen hebben in hun regering. Ik waag dat te betwijfelen, maar het is hun conclusie:

Poland and Netherlands. Two countries. Two investigations. Two worlds. Almost two civilizations. The way in which MH17 crash is explained is an indictment for the Polish authorities and persecutors. Our ‘elites’ can not even explain themselves using helplessness. Because is not about the possibilities but about the standards and willingness to obey them. The Netherlands is not a world power. It just uses the international law regulations. The same ones that Polish government can’t use. It uses their internal regulations, unlike our persecutor’s office, which didn’t do postmortem examinations despite having such possibility and obligation. The Netherlands knows what the allies and international organizations are for. Polish authorities hid from them. And above all, the Dutch treated their dead citizens with proper respect. And it wasn’t about dead president, ministries, army generals, presidents of institutions or other VIPs. The Dutch trust their government and appreciate the way it explains this national tragedy. And they don’t understand at all that in Poland it might be in opposite way.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

8 Reacties

 1. Die stevig russofobe Polen lijken in ieder geval nieuwsgieriger en kritischer dan de Nederlandse rioolmedia, al wordt dat vertrouwen in de Nederlandse regering nogal overschat. Maar goed, kans is inderdaad groot dat wat MH17 betreft, men bij gebrek aan bewijs voor niet-westerse betrokkenheid het houdt op een Buk. Dan kan men elkaar over en weer blijven beschudigen. En wat de vliegramp bij Smolensk betreft: ook de Poolse OVV heeft dat onderzocht. Die ramp is ook volgens de Polen voornamelijk te wijten aan onvoldoende training en onverantwoordelijk gedrag van de piloten, en cockpit-mismanagement. Maar dit sluit andere factoren niet uit (denk ook aan de bizarre videos van kort na de ramp, en de autopiloot die pas een paar seconden voor de crash werd uitgezet, te laat om op te trekken): de NAVO gezinde Eurofielen waren politiek gezien bepaald niet rouwig om het verlies van de complete EU kritische top.

 2. Zelfs met hun hekel aan Rusland is de pers in Polen blijkbaar objectiever dan de klinkklare leugens en misleiding waar we door de Nederlandse pers mee om de oren worden geslagen.

 3. Basic Dimension

  25 maart 2015 op 12:03

  (2)
  .
  Rutte liegt niet meer maar openbaart een controleerbare onwaarheid. Een leugen die nog langer weigert list te zijn werd zijn bijdrage aan cultuur. Het is sadisme waarin de masochist op veelvuldig verzoek genaaid en bevredigd wordt. De massaal genaaide kiezerschare lijdt in leed, in nieuw genot uit hervonden parafilie: een lijnrechte voortzetting van het christendom voorheen. Als laatste seksuele aberratie na de mosliminvasie wordt onze democratie verrijkt met een hooglijk gewaardeerde vorm van geestelijke verkrachting die vooral vrouwelijke rechters lopen doet…
  .
  (39) Killing Honor by fading Perpetual Orgasm
  .
  http://sexualreligion.blogspot.nl/2015/03/39-killing-honor-by-fading-perpetual.html

  • Dan ben ik blij dat mijn moeder (zaliger) gelukkig christen is gebleven. Moet er niet aan denken dat ze bevrediging zou hebben gevonden bij dat Truttehoofd. En die seksuele aberratie van de invasie vind ik meer verkankering van onze maatschappij. En daar krijgt niemand een orgasme van.

 4. Basic Dimension

  25 maart 2015 op 12:02

  (1)
  .
  Ook het sadomasochisme maakt een evolutie door. Het verfijnde liegen van de ouderwetse sadist was als zoete beneveling voor de masochist.
  .
  Maar met het terugtreden van de Westerse beschaving deed in de persoon van Mark Rutte een grovere vorm van bedrog haar intrede. Het is een variant op verbaal geweld waarin de kiezer ongegeneerd de tanden uit de bek geslagen wordt, maar dan geboren uit samengeknepen lippen en ogen die haar sluimerende psychopathie niet langer wensen te verhullen. Het is het onbeschaamde liegen dat zelfs de leugen niet meer respecteert.

 5. Vergeleken met zijn meeste collegas is Lavrov een bijzonder goede en wijze minster van buitenlandse zaken. Ik heb hem nog nooit onzin uit horen kramen en wat betreft dat MH17 onderzoek; natuurlijk heeft hij gelijk dat de NL regering niet erg doorzichtig handelt.

 6. Wat ook de waarheid is, wie het uiteindelijk, al dan niet per ongeluk gedaan heeft is één ding. Wat uit deze rapportage wel weer blijkt is dat onze regeringen en top-politici geen enkele moeite doen als een eerlijke, open, transparante bestuurders over te komen. Alles is propaganda geworden, alles is geregisseerd, alles zijn halve waarheden en zorgvuldig geformuleerde verdachtmakingen.
  Dat is waar we ons de meeste zorgen over moeten maken.
  Van oud sovjet regeringen verwachtte je dat gedrag misschien. Van Amerika weet je dat hun wereldleiderspositie zulk gedrag verklaarbaar maakt. Maar van een Nederlandse en Poolse regering is het een enorme desillusie

  En dat in een tijd dat met de opkomst van internet en sociale media de mogelijkheid van de bevolking gemakkelijker en completer een beld te vormen wat er allemaal aan de hand is.

  Dit leidt tot een zeer explosive kloof tussen overheid en hun burgers. Dat maar 45% opkomt voor verkiezingen is daarvan slechts een pacifistische…

 7. Smolensk en MH 17 . De eerste gebeurde in bewolkt, mist , slecht weer, de laatste bij heldere daglicht hemel. De uitleg van Smolensk was klaar en helder. Die landing, aborted, door slecht weer, had een blamage geweest. De hele top afgereisd voor noppes. Terwijl dit hun moment [ Katyn ] had moeten wezen. De piloot moet overdonderd geweest zijn om het toch te proberen. Het resultaat was een nog dommer gebeuren. M.H 17 is een ander verhaal. Ook hier is de waarheid bekend.
  Dat resulteerde in een zwijg soort NATO van betrokken landen. U heeft het recht om te zwijgen word hier toegepast. Wat te gek voor woorden is. Alleen al de vlucht data moet het antwoord gegeven hebben over wat er gebeurde. Luister naar de U.S en hun wens voor oorlog. Dit zwijgen past daarin.