Bram maakt geen schijn van kans tegen Geert

Door Joost Niemöller

 

Er schijnt, zo lees ik, sprake van te zijn dat de beroemde ex-advocaat Bram Moszkowicz samen met de uit de PVV getreden Kamerleden Bontes en Van Klaveren het gezicht wil gaan vormen van de partij Voor Nederland (VNL) VNL profileert zich als een partij rechts van de PVV, dat wil zeggen in economisch opzicht rechts van de PVV, zonder de culturele component, dus met de nadruk op Nederlandse normen en waarden, en minder rabiaat gericht tegen de islam en Marokkaanse criminelen.

Hé, zou je zeggen, zo’n partij bestaat al. De VVD. Nu lijkt met Moszkowicz helemaal niet zo het politieke licht waar hij voor aangezien in de media.  Dat blijkt wel uit het feit dat hij zich aanvankelijk wilde aansluiten bij D66.

De Hond acht het wel kansrijk met Moszkowicz. Hij is tenslotte een bekende Nederlander, en hij zal dus veel op de tv komen. Daarbij wordt die andere Bekende Nederlander aangehaald, Peter R. de Vries die ooit met een eigen partij de politiek in wilde die als twee druppels water op D66 leek. Werd niet echt een succes.

En nu Moszkowicz. Economisch rechts van Wilders. Meer ruimte voor het bedrijfsleven, minder belasting, minder immigratie. Dus een kleinere verzorgingsstaat. Het is in werkelijkheid juist het bestaan van die grote verzorgingsstaat, met bijvoorbeeld veel geld voor de zorg, die haaks staat op de immigratie. Het waren juist de armere autochtonen die als eerste last kregen van de immigranten, die bijvoorbeeld de druk op de sociale woningbouw vergrootten en de autochtonen uit de oude wijken verdrongen. Precies om die reden was ook Janmaat links op economisch gebied en rechts op cultureel/moreel gebied.

En Wilders heeft voor diezelfde lijn getrokken. Al heel wat jaren terug maakte de politicoloog Meindert Fennema in een studie duidelijk dat ‘het politieke gat’ daar ligt: (PDF)

Fennema concludeerde:

Er lijkt dus veel ruimte voor een partij met een rechts profiel op thema’s als migratie en veiligheid en een links profiel op sociaal economische thema’s.

Moszkowicz mag nog zoveel bij Pauw langskomen, het gaat hem niet helpen. Want hij heeft geen verhaal dat de lager opgeleiden zal aanspreken. Hij zal trouwens eerst zijn problemen met zijn schuldeisers eens moeten oplossen. Ik denk dat we de politieke Bram gaan herinneren zoals we Rita herinneren. Wie  ook weer?

 

.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

52 Reacties

 1. Bram is met zijn aanvankelijke vrijage met D66 een uitgesproken vertegenwoordiger van de mens die overrompeld wordt door eigen voortreffelijkheid.

 2. Leo KarelJan

  26 maart 2015 op 16:11

  Op gebieden als islam, immigratie en EUSSR blijft de PVV de enige met 100% duidelijkheid en 100% TEGEN.
  Daarnaast is de PVV sociaal- economisch helemaal niet links. Ook met OS,
  ( multikul ) subsidies, windmolentjes en andere milieuwaanzin is de PVV duidelijk rechts.
  De PVV standpunten over bv AOW leeftijd en ouderenzorg zijn sociaal en niet links.
  Dat Moszcowicz D66 heeft overwogen pleit niet voor hem. Komt erg opportunistisch over. Wel beseffen de twee verraders van Wilders goed dat ze zelf geen kans maken door hun verraad naar Wilders. Opportunisme! Dus hoe hard zijn hun standpunten als je zo opportunistisch bent en een opportunist aantrekt?

 3. Basic Dimension, het feit dat u na 1 opmerking van mijn kant al een wagonlading pseudo-wetenschappelijke kwalificaties op mij loslaat, terwijl u mij niet kent of ooit gezien heeft, versterkt mijn minachting alleen maar voor deze pseudo-wetenschap.

  • Basic Dimension

   26 maart 2015 op 15:46

   @ DG
   .
   Het is onzorgvuldig en getuigend van gemakzucht dat u mij met een bepaalde wetenschap identificeert om deze onderuit te halen. Beneden peil en heel jammer weer. Ik wijs u er voorts op dat u telkens op mij reageert.

   • u bent degene die met allerlei academische kwalificaties komt die u als sociaal-psychologisch aanduidt, niet ik. Het niveau werd dus door u bepaald. schelden op pseudo-wetenschappelijk niveau is net zo’n stropop als het dagelijkse schelden, alleen denkt u misschien dat ik dat als arme onwetende leek niet doorheb.

 4. Laatste nieuws (1,4 en 6)
  1: Piloot 2 gaat naar de plee.
  2: (Turken kloppen op deur cockpit)
  3: (Piloot 1 doet open en wordt tot zwijgen gebracht)
  4: Piloot 2 klopt om weer binnen te komen, maar er wordt niet op gereageerd.
  5: (Turken hebben de besturing overgenomen)
  6: Vliegtuig vliegt tegen de bergwand.

  De punten 2,3 en 5 heb ik natuurlijk verzonnen, maar zouden in de opeenvolging van gebeurtenissen kunnen passen.

  Het was gewoon een WTC-tje!

  • Basic Dimension

   26 maart 2015 op 10:42

   @ Koos
   .
   Ja, best mogelijk. Het vliegen kan in de nabije toekomst dus nog enorm in gevaar komen door steeds verder reikende goedkope manpads en oncontroleerbare bemanningen. Maar ook stakingen onder piloten over arbeidsvoorwaarden kunnen piloten met problemen in wanhoop brengen. Twee piloten op dergelijke toestellen was trouwens een onverantwoorde ontwikkeling. Wanneer er ook maar iets gebeurt stort deze markt in elkaar en gaan luchtvaartmaatschappijen achter elkaar failliet. Maar het is natuurlijk ook van de gekke dat iedere schoolklas naar Athene moet…

 5. Basic Dimension

  26 maart 2015 op 13:02

  @ Koos
  .
  2. Aus einem Artikel der Süddeutschen Zeitung vom 23.07.2006 http://www.mmk.ei.tum.de/fileadmin/w00bqn/www/Verschiedenes/sz_entfuehrung.pdf ist zu entnehmen, dass die technische Universität München, Siemens und Airbus mit Fördermittel der EU an einem System arbeiten,mit dem sich Flugzeuge im Notfall vom Boden aus kontrollieren lassen. Das System dürfte nach ca. 10 Jahren zur Reife entwickelt worden sein und funktionieren. (Dus 2016)
  .
  http://tinyurl.com/poprsky (DWN)

  • Vergeleken met een computer-gestuurde auto is een computer-gestuurd vliegtuig natuurlijk peanuts. Vreemd eigenlijk dat dat niet allang is gerealiseerd. Ook een aardige besparing op het pilotensalaris, lijkt me.

 6. Joost, ik ben het met je eens!

  Het verbaast mij iedere keer weer hoe die twee oplichters over
  het paard getild worden!
  Toen ze bij de PVV zaten deugde ze niet! Niemand Joram over Moslims
  tekeer horen gaan? Google maar even!
  Op stappen om het minder, minder, was een grote leugen, hij was
  al veel eerder bezig binnen de PVV om een eigen partij op te
  richten, samen met Laurence Stassen!
  Het enige wat die twee doen (lees hun twitter berichten) de PVV
  zwart maken, die noemen zich fatsoenlijk rechts!
  Ze hebben een veel te grote ego en kunnen nog niet in de schaduw
  van Geert staan!

 7. Basic Dimension

  26 maart 2015 op 02:46

  Beste Köhler
  .
  Het interesseert mij hoegenaamd niet waarover u het hebt.

 8. Basic Dimension

  25 maart 2015 op 22:49

  @ Köhler
  .
  Wel, dan heeft u weer eens niet goed opgelet hoor, maar begrijpend lezen was al niet uw sterkste punt. Verder dan spellingsfetisjisme bent u in dit leven nog niet gekomen.

  • J. C. Th. Köhler

   26 maart 2015 op 00:26

   Als je zelf goed opgelet had, zou je gezien hebben dat ik het had over DEZE reactie. Dus niet over de vorige.
   Waar ik in dit leven gekomen ben is voor jou een vraag en voor mij een weet.
   Welterusten.

   j.c.th.kohler@ziggo.nl

 9. Meneer Dimension, dit artikel gaat over Bram Moszkowicz en VNL.

  • Basic Dimension

   25 maart 2015 op 20:16

   Beste DG
   .
   U bent net een groot kind. U hebt geen enkele invloed op mijn denken en handelen. Ik lever tal van zeer redelijke bijdragen. Hier en daar rek ik het domein wat op. Staak liever uw prosociale agressie en kenmerkende gemeenplaatsen en lever ook eens een verfrissende bijdrage 🙂

 10. J. C. Th. Köhler

  25 maart 2015 op 22:40

  BD:

  je bent wéér de woorden endogaam en exogaam vergeten in deze reactie. Zo kom je veel minder intellectueel over. Dat kan niet je bedoeling zijn.

  j.c.th.kohler@ziggo.nl

 11. Nou ja, redelijke bijdragen … oke… maar wel veel van hetzelfde. Even kort terug halen: Wij zijn onze endogamie kwijt nadat de kerken leegstroomden. Toen kwamen de moslims met hun gesluierde exogame wulpse blikken die onze harten veroverden. Jezus is best wel blij dat we nog steeds aan sex doen en Wilders weet veel maar doet niet genoeg en daarom komt Bram… of zoiets. Ik ben ook niet verder gekomen dan mijn doctoraal.. dus helaas.

 12. Hahaha, ‘prosociale agressie’, wat is dat nu weer? Is dat wat extreem links doet i.t.t. antisociale agressie?

  • Basic Dimension

   26 maart 2015 op 12:43

   @ DG
   .
   Tja DG, u lacht uzelf uit hoor 🙂
   .
   Prosociale agressie komt uit de sociale psychologie en slaat op zwakke individuen die binnen de groep een sterkere positie hopen te verwerven door drijvend op het algemene groepsgevoel andere deelnemers agressief te bejegenen.

   • Kunt u mij vertellen wat er agressief is aan het wijzen op het topic van een artikel?

    Sociale psychologie is trouwens een ‘wetenschap’ waar ik diepe minachting voor heb.

 13. Basic Dimension

  26 maart 2015 op 13:24

  @ DG
  .
  Kijk DG, zoals eerder gebleken weet u vrijwel niets van psychoanalyse en sociale psychologie. U praat maar wat en jaagt daarbij goedkope effecten na. Hier drijft u kennelijk op het Gesundes Volksempfinden om deze tak van wetenschap af te mogen kraken omdat er fraude werd gepleegd. Ook dat is een goedkope vorm van prosociale agressie waar u bij voorbaat weet de lachers op uw hand te hebben.

 14. Basic Dimension

  25 maart 2015 op 19:00

  (3)
  .
  En dan blijft er van de waarden van de Verlichting nog maar weinig over. Maar Jezus erkende ‘overige seksuele rollen’ ook alleen onder voorwaarde dat uiteindelijk alle rollen elkaar zouden erkennen:
  .
  GELIJKWAARDIGHEID ALLEEN VOOR HEN DIE ONS ALS GELIJKWAARDIG BESCHOUWEN EN DOOR ONS ALS GELIJKWAARDIG KUNNEN WORDEN BESCHOUWD.

 15. Basic Dimension

  25 maart 2015 op 18:59

  (2)
  .
  De christelijke kerk zijn wij kwijt maar nog niet onze verkeerde opvatting van de leer van Jezus. De Verlichting impliceerde vrijheid, gelijkheid en broederschap. Maar deze Verlichting werd de kanker in de Westerse samenleving, vanwege het vermeende gelijkheidsdenken in de leer van Jezus. En dat is de Gordiaanse knoop die onze cultuur nu door moet hakken.
  .
  Het is vloeken in de kerk maar niet alle mensen zijn gelijkwaardig. Mensen zijn niet gelijkwaardig wanneer hun culturen ongelijkwaardig zijn, en wanneer ethniciteit en cultuur in de evolutie een kwalijke interactie zijn aangegaan. In dat geval zijn helaas ook mensen ongelijkwaardig.

  • Dat lijkt mij interessant, die ‘goede opvatting van de leer van Jezus’ waaruit blijkt dat mensen ongelijkwaardig zijn.

   Ik weet helaas te weinig van de bijbel en de evangeliën maar het klokgelui zonder van de klepel te weten zegt mij dat het iets met die barmhartige Samaritaan van doen heeft. Jezus leefde ook in een multiculturele samenleving, daar waren opvattingen normaal die wij nu racistisch zouden vinden.

   Wij projecteren graag onze multiculturele idealen op hem natuurlijk.

   • Basic Dimension

    26 maart 2015 op 11:09

    @ Ad
    .
    De Westerse cultuur vertoont een perfect tegengestelde dynamiek aan de islamitische. Zij zijn elkaars anti-projectie. Daarvoor moet een heel eenvoudige verklaring zijn, want hoe meer mensen een leer aanhangen hoe eenvoudiger hij is. En een theorie hoeft niet altijd juist te zijn om goed te voorspellen.
    .
    De Westerse projectie op Jezus staat niet haaks op die van Mohammed. Neen, hij is volstrekt tegengesteld, wat het veel eenvoudiger maakt. Christendom en Islam liggen dus op één dimensie. Wat betekent dat beide richtingen de extremen hebben opgezocht waar het Jodendom in het midden ligt. En als dat ‘sadomasochisme’ is dan is dat ook de kern van de woestijngodsdiensten. En dat simpele model fit niet slecht.

 16. Basic Dimension

  25 maart 2015 op 18:58

  (1)
  .
  De PVV bestrijdt een identiteit die NIET de onze is: de moslim identiteit. Dat is belangrijk maar dat betreft nog niet wie wij dan WEL zijn. De PVV verwerpt in de moslim cultuur onze anti-projectie, maar schept daarmee nog geen nieuwe band, geen nieuwe identiteit. De PVV vult onze endogamie na het christendom niet opnieuw voor ons in. En dat is de leegte die de PVV ons achterlaat.
  .
  Wie willen wij dan werkelijk zijn in onze puberteit na het christendom? Dat in te vullen vereist een scala aan splinterpartijen naast Geert Wilders op zoek naar de nieuwe endogame kern van de Westerse cultuur. Komt de PVV niet tot democratische eenheid dan versplintert zij wel tot democratische structuren.

 17. Jammer dat Bram niet bij de PVV is gegaan.

 18. dhimmiesnuffelaar

  25 maart 2015 op 16:49

  Ik vraag me nog steeds af, welke anti-PVV krachten er achter de move van die De Vries zaten, om een populaire maar wel variant van D’66 op te richten. Had een val voor veel mensen moeten worden. Bram heeft toch mijn sympathie nu als underdog,maar zijn keuze verheugt me niet. Bij de PVV is dringend een meerkoppige leiding nodig, alles hangt veel te veel om alleen Wilders en daar krijg ik steeds meer moeite mee, hoezeer ik hem respecteer. Een stroming als de PVV had op zeker 25% van electoraat moeten zitten en niet op 15-17% blijven steken. Is te weinig en kunnen we ons niet langer veroorloven! Tja en ik hou niet van backstabbers.

 19. Andre van Delft

  25 maart 2015 op 16:40

  Geert Wilders stelt me al jaren teleur. Hij bereikt weinig; de verkiezingsresultaten stagneren; en dat komt volgens mij vooral door te veel geroeptoeter en gedram. Dat heb ik hier eerder geschreven.
  Van Klaveren en Bontes zijn in ieder geval serieus bezig als volksvertegenwoordiger; kennelijk kregen ze daar tot vorig jaar binnen de PVV te weinig ruimte voor.
  Als VNL echt kritisch blijft tegen de islam, dan onderscheidt het zich daarop goed van vrijwel alle partijen, en heeft het volgens mij prima vooruitzichten. Het wordt ook wel een beetje tijd dat er een redelijk alternatief voor de PVV komt.

 20. Realpredictor

  25 maart 2015 op 16:02

  Joost, niet alleen de lager opgeleiden kiezen voor Wilders; juist degenen met een gezonde dosis Ratio! 😉

 21. W.H.J. Reiss

  25 maart 2015 op 15:59

  Niet in staat kas blaadjes op datum te leggen.
  Niet in staat bankblaadjes per week op nummer te leggen.
  Niet in staat om betalingen achter de betreffende bankblaadjes te leggen.
  Niet in staat om te begrijpen, dat als je veel verdiend hier in NL wordt gemolken en dus belasting moet betalen.
  Niet in staat om te begrijpen, dat als je een onderneming hebt 1x per mnd. of kwartaal BTW moet betalen.
  Succes gewenst met ‘mooiprater’ meneer Mosko !

 22. Basic Dimension

  25 maart 2015 op 15:46

  (2)
  .
  De Westerse cultuur heeft met de christelijke kerk haar endogame kern overboord gezet en mag nu hopen dat er een spectrum aan splinterpartijen ontstaat dat een deel van onze oorspronkelijke identiteit weet in te vullen. Dat wordt dan schatgraven in ons collectieve onbewuste.
  .
  Daarbij is er behoefte aan intellectuele en religieuze diepgang om deze kern een magisch tegenwicht tegen islam te laten bieden. Want de christelijke kerk is wel ter ziele maar het geloof in God zal de mens blijven achtervolgen tot op de verste sterren. Dus remember dat zonder religieuze component de Westerse samenleving reddeloos verloren is. Daarbij valt atheïsme als asymptoot van polytheïsme ook onder ‘religie’.

  • citaat:
   maar het geloof in God zal de mens blijven achtervolgen tot op de verste sterren. Dus remember dat zonder religieuze component de Westerse samenleving reddeloos verloren is……
   ————
   Nee hoor, als er iets overbodig en gemist kan worden op deze wereld dan zijn het wel al die onzinnige religies waar mensen elkaar de hersens voor in slaan omdat hun imaginaire profeet of godenwereld beledigt wordt.
   Let wel zonder een greintje bewijs dat hun favoriete godheid, er zijn er duizenden,
   Iets anders is dan een in hoofden rond dwarrelende waanvoorstelling.
   Uit een heilig boekje of anderszins.

   Maar het onderwerp is Bram tegen Geert!!!

   Dus niet trollen BD met al je generalisaties en endogame mister x modellen die niets maar dan ook helemaal niets betekenen.
   Je bent erger dan die jehova getuige die zijn betonvoet tussen de deur doet en elke dag terugkomt met zijn gezever.
   Probeer je dwangneurose te bedwingen is mijn welgemeende advies.
   Of plemp het ergens neer waar…

   • vervolg:
    Plemp het ergens neer waar het zin heeft.

    • Basic Dimension

     26 maart 2015 op 15:56

     Zo Pieter, hebt u weer moed verzameld? Het gaat er niet om of God bestaat maar het probleem is juist dat het grootste deel der mensheid van zijn bestaan overtuigd is. Dat moet men onder ogen willen zien. En omdat het aantal mensen in de miljarden loopt moet de onderliggende basis ook begrijpelijk en beperkt zijn. Maar ik wissel mijn dimensie graag in tegen elk ander aannemelijk model. Dus steek van wal Pieter.

     • het enige wat je ervan kan zeggen is dat het geloof in een god een bepaald nut heeft.

 23. Koos,

  Wat denk je van een re-branding van het christendom als onderdeel van onze identiteit? De Oostenrijkse school, om het maar zo te noemen. Is dat wenselijk en wat zijn de kansen. Mijn idee is dat we niets te verliezen hebben als we het een kans geven.

 24. Basic Dimension

  25 maart 2015 op 15:43

  .
  [zonder de culturele component, dus met de nadruk op Nederlandse normen en waarden]
  .
  Dit lijkt nogal in tegenspraak maar het is duidelijk wat u bedoelt. Wilders kiest voor een afwerende endogamie binnen de exogame Westerse cultuur ter verdrijving van islam. Daar is niets op tegen en dit is ook volstrekt in lijn met de vroegere christelijke kerk, maar het staat wel haaks op de vigerende leer van Jezus die thans het volk bedwelmt (policor).
  .
  Bontes en van Klaveren kiezen voor dezelfde endogamie maar dan zonder de verdrijving van islam specifiek te noemen. Maar in feite komt dit op hetzelfde neer.
  .

 25. .
  Er was eens ’n zekere Bram
  Die de race al haast won vóór hij kwam
  nou, dat was voor z’n fannen
  best bepaald even wennen
  want z’n kracht was Juridisch gezwam… 😛

 26. Op de een of andere manier zie ik Bram toch wel als een troefkaart. Hij is Joods en niet politiek correct (zoals Cohen en Asscher). We mogen ook niet vergeten dat hij Wilders uitstekend heeft bijgestaan.
  Laten we in elk geval hopen dat VNL de VVD een rake klap zal toebrengen!

 27. Toen Rutte won van Verdonk ,wisten we dat de VVD hetzelfde zou worden als D66 en de rechtervleugel van de PvdA.
  Rutte heeft die linkse koers altijd vastgehouden, maar typische rechtse zaken zoals kleinere overheid,minder regels voor bedrijven,minder ontwikkelingshulp en minder asielzoekers hebben o.a. PVV en D66 weggehaald bij de VVD.
  Nu lijkt alles op elkaar m.u.v. SP en PVV.
  Moszkowicz is een opportunist en zal weinig invloed krijgen.

 28. Heeft mijnheer Moskowicz er ZELF eigenlijk al wat over gezegd, of is het nog steeds allemaal hearsay en geroddel?

  • Het zou verstandig zijn van Moskowitch om met zijn plannen naar buiten te treden, dan stopt het gespeculeer vanzelf, maar nu voedt hij alleen maar de geruchten door zijn mond te houden en trouwens, als je eerst het plan heb opgevat om lid van D’66 te worden ben je al niet geloofwaardig meer.