Foei. Rusland onderwerpt zich niet aan schijnproces #MH17

 Door Joost Niemoller

De Russische overheid heeft laten weten niet mee te werken aan een Internationaal Tribunaal over MH17. Dat verzoek zal worden ingediend door Maleisie, een van de landen die aangesloten is bij de geheime deal met als naam het Joint Investigation Team. Dat zijn de verzamelde OM’s van Nederland, Oekraine, Belgie, Australie en, later daarbij gevoegd, dus Maleisie. Deze landen hebben afspraken met elkaar gemaakt, die waarschijnlijk neerkomen op vetorecht voor elk van die landen, maar dat is altijd geheim gehouden. Afgaand op berichten die het Nederlandse OM verspreidde, gaat men daarbij uit van de schuld van de Russen en/of de separatisten bij het neerhalen van de MH17 door een raket, afgeschoten door een Buk installatie. Daarvoor is tot nu toe nooit enig bewijs geleverd.

Nu willen de aangesloten landen dit vooringenomen ‘onderzoek’ gebruiken als basismateriaal voor een schijnproces.

En Rusland doet daar niet aan mee. Hoe durven ze.

Vorig jaar stelde de Russische overheid een wat eerlijkere rechtsgang voor, namelijk een door de VN geleid onderzoek. Dit voorstel werd niet aangenomen, en, volgens een antwoord in de Tweede Kamer, ook niet door de Nederlandse regering voorgesteld, omdat men, zoals het kabinet zei, vreesde dat dit door een veto zou worden geblokkeerd. Een veto door wie? Dat werd er niet bijgezegd, en daarover werd ook niet doorgevraagd. Niet van de Russen dus. Blijft over de VS. Nederland wilde haar machtige vriend niet in verlegenheid brengen. Of liever gezegd: Durfde dat niet.

Nu wil Nederland dus de rechtsgang voortzetten waarbij een van de mogelijke schuldige partijen, de regering in Kiev, optreedt als openbaar aanklager, en ook nog eens met vetorecht.

Natuurlijk zullen de Russen hier nooit mee akkoord gaan. Dat was al van tevoren duidelijk. Dat het voorstel niettemin wordt ingediend, wijst op een set up. Omdat Rusland nu gedwongen wordt haar veto uit te spreken in de Veiligheidsraad, zal de Nederlandse pers om het hardst gaan schreeuwen dat Rusland geen internationale rechtsgang aandurft.

Het is dus allemaal een heel vies spelletje over de hoofden van de slachtoffers heen. Want het gevolg is dat het karretje van de rechtsgang zo in de modder zal vastlopen. En daarbij wordt de vinger naar Poetin gewezen. Met al gevolg nog meer gevaarlijke oorlogshetze in de richting van Rusland.

Rusland voert overigens heel redelijke argumenten aan bij haar afwijzing van het internationale tribunaal.

(De officiele Russische verklaring in het Engels is hier te vinden.)

In het kort samengevat:

1. De argumenten en feiten van het onderzoek liggen nog niet op tafel. Het is nog veel te vroeg.

2. Er is nooit antwoord gekomen op de vraag waarom Rusland niet deel mag nemen aan het onderzoek.

3. De afwijzing van de aangeboden bijdragen van Russische experts bij het onderzoek.

4. Het geheim houden van de Oekraiense militaire communicatie via de verkeerstorens op het moment van de aanslag, ondanks de vorig jaar door Rusland gestelde vragen daarnaar.

5. Een verwijzing naar het onbevredigende, want sterk politiek gestuurde verloop van dergelijke tribunalen, zoals het Joegoslavie tribunaal en het Ruanda tribunaal.

Deze argumenten zullen de vooringenomen Nederlandse pers waarschijnlijk niet halen, dus bij deze.

Overigens werd vandaag ook nog eens extra duidelijk dat het onderzoek van de Nederlandse Onderzoeksraad voor de Veiligheid, dat in de media steevast wordt omschreven als een onderzoek dat geleid wordt door Nederland, in werkelijkheid geleid wordt door Kiev. Dat is al in de bijgeleverde documenten terug te vinden, maar wordt steevast door de Nederlandse media en de Nederlandse politiek genegeerd. Dit onderzoek werd namelijk door Oekraine tijdelijk gedelegeerd. Aan Nederland. Allemaal heel snel geregeld door Timmermans in de eerste dagen na de aanslag. Vandaag liet Kiev weten zeer tevreden te zijn met het werk door de slaafse Nederlandse onderzoekers, vandaar dat ze toestemming hebben verleend om het onderzoek nog even te verlengen.

Schaamteloos. Wreed. Triest. En vooral: Vernederend. Dat de Nederlandse regering de belangen van de Nederlandse bevolking en met name van de nabestaanden zo slecht vertegenwoordigt, dat vind ik nog het ergste. Want een onderzoek dat moedwillig nergens heen zal gaan, in wiens belang is dat?

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

3 Reacties

 1. De link was weggevallen: bij de vorige Upload

  Speciaal voor Joost:

  Wat betreft Srebrenica : Het volgende artikel van “the Saker” is een aanrader! Het geeft een samenvatting van wat er gebeurd is bij de 2e val van Srebrenica en een analyse van de militaire situatie rond dat gebied en zeker de rol die Amerika speelde bij het conflict in ex -Joegoslavie. Het opstoken van oorlogen is niet alleen van vandaag.

  http://thesaker.is/special-report-the-truth-about-srebrenica-20-years-later/

 2. Scott Horton interviewt aan de lopende band interessante mensen.
  Op de site van Scott Horton (Scott Horton show) is er een kritisch interview met een CIA officier over het gebeurde met MH17. (In het Engels natuurlijk).

  http://scotthorton.org/

  7/15/15 Philip Giraldi

  Philip Giraldi, a former CIA officer and Executive Director of The Council for the National Interest, discusses why a Dutch government report on last year’s downing of Malaysia Airlines flight MH-17 over Ukraine will pin the blame on Russia, despite much evidence to the contrary.

  Speciaal voor Joost:

  Wat betreft Srebrenica : Het volgende artikel van “the Saker” is een aanrader! Het geeft een samenvatting van wat er gebeurd is bij de 2e val van Srebrenica en een analyse van de militaire situatie rond dat gebied en zeker de rol die Amerika speelde bij het conflict in ex -Joegoslavie. Het opstoken van oorlogen is niet alleen van vandaag.

  http://thesaker…