10 redenen waarom ISIS verhuist naar Europa. Longread.

Door Joost Niemöller

Al eerder riep de woordvoerder van ISIS zogenaamde ‘lone wolves’ op om aanslagen te plegen in het Westen. Na Parijs weten we dat ISIS ook georganiseerde aanslagen in Europa kan plegen.

Er zijn zeker 10 redenen om aan te nemen dat het hier om een structurele strategische verandering gaat. Een combinatie van kansen, noodzakelijkheid en eigen strategie.

 

 

 1. Goede samenwerking tussen de EU en Rusland zou een pact kunnen vormen tegen ISIS. Maar het EU beleid ten aanzien van Poetin is ingegeven door wantrouwen en halfzachte confrontatiepolitiek. Zo heeft ook nu weer Berlijn de economische sancties tegen Moskou verlengd. Kennelijk om Rusland economisch te breken. De belangrijkste militaire medestander in Syrië. Obama oefent drukt uit op Hollande, om ook na de aanslagen in Parijs, de confrontatiepolitiek met Rusland voort te zetten.
 1. ISIS wordt als het ware naar Europa toe gebombardeerd. Ook Cameron wil nu in Syrië gaan bombarderen. Frankrijk voert de bombardementen op ISIS op, nu vanaf een vliegdekschip in de Middellandse Zee. Ook de Russische bombardementen in ISIS gebied gaan onverminderd door. Van militaire insluiting door middel van grondtroepen is geen sprake. De Koerden voeren een succesvolle grondoorlog tegen ISIS. Ze zijn zich zelfs aan het ingraven in de buurt van de stad Raqqa, aldus CNN. Het Irakese leger lijkt nog steeds te zeer verzwakt. Het Syrische leger verovert enig grondgebied op ISIS in de provincie Homs. Door het enkel bombarderen wordt de infrastructuur van ISIS platgelegd. ISIS strijders en burgers in het ISIS gebied zullen op een bepaald moment massaal op de vlucht slaan. Straks is het Kalifaat niet meer. Of sterk verzwakt. Of ondergronds. ISIS kan maar één kant uit: Via het bevriende Turkije naar Europa. Zelfs al zouden ze dat niet willen, dan werden ze nog door de militaire realiteit gedwongen.
 1. De EU blijft volharden in haar open grenzen politiek, waardoor de migratiestromen van miljoenen en miljoenen zal doorgaan. Niet alle migranten zijn terroristen, maar wel zijn alle terroristen migranten. Of de kinderen van migranten. Zoals een van de zeer weinige Europese leiders met gezond verstand, de Hongaarse premier Victor Orbán, vandaag in dit interview vaststelde. Over de illegale immigranten zegt Orbàn in dit interview voor de hand liggende dingen waarvan je alleen maar met verbijstering vast kunt stellen hoe het toch komt dat pakweg onze premier Rutte (waar is die trouwens überhaupt in dit debat?) ze niet zegt:

All of them present a security threat because we don’t know who they are. If you allow thousands or millions of unidentified persons into your house, the risk of … terrorism will significantly increase.

 1. ISIS kwam tot stand door Westerse steun, met name door die van de VS, het land dat zelf niet te lijden heeft onder de gevolgen van de islammigratie uit het Midden Oosten. En er onlangs zelfs de grenzen voor sloot. Deze Westerse steun kwam tot stand omdat de ‘Arabische lente’ door president Obama heilig werd verklaard, en in dit licht was Assad ineens de grote vijand geworden. Zeker, een zittende dictator, die met harde hand regeerde. En in het verleden heeft Assad ook een dubieuze rol gespeeld in het tot stand brengen van de terreurorganisatie in Irak, waarvan hij zelf uiteindelijk het slachtoffer zou worden. In het Midden Oosten zijn er weinig leiders die geen tonnen boter op het hoofd hebben aangaande ISIS. Maar onder diezelfde Assad werd ook de veiligheid gegarandeerd van religieuze minderheden, die nu door de met  Amerikaanse wapens geholpen ‘rebellen’ uit zijn op genocide. Door die Amerikaanse steun, en door de steun uit de met de VS bevriende Golfstaten en Saoedi-Arabië, plus de harde kern van het ongemoeid gelaten voormalige veiligheidsapparaat van Saddam Hoessein, kon ISIS uitgroeien tot de sterk georganiseerde kracht die het nu is. Ook nu nog waarschuwen de Amerikanen de Jihadisten, voor het bombarderen van een colonne met olietrucks. De VS voert een oorlog tegen ISIS, net zoals er een oorlog gevoerd zou worden tegen de Taliban. Maar nu is gebleken dat de Amerikaanse veiligheidsdiensten de successen in die oorlog zwaar overdreven hebben. Er is zelfs sprake van vervalsingen van de rapportages. Door het spelen van dit valse spel heeft de VS ten onrechte de illusie verspreid dat het ISIS hard aanpakte.
 1. Al eeuwenlang hunkeren de moslims naar de verovering van Europa. Nooit waren de kansen zo groot als nu met de enorme demografische veranderingen in Europa, met een sterk groeiende moslimbevolking door immigratie en een slinkende Europese bevolking. Volgens George Friedman, de baas van de Amerikaanse denktank Stratfor, zal in Europa de grote slag tussen ‘het christendom’ (voor zover daar nog sprake van is in Europa, maar nog wel van de restanten van de christelijke cultuur) en ‘de islam’ plaatsvinden. Hij is niet de enige die er zo over denkt. ISIS weet dat er in Europa onder moslims een voedingsbodem is. Niet dat alle moslims ISIS ondersteunen, dat is slechts een minderheid, en met name onder de jongeren, maar ze ondersteunen zeker niet de assimilatie in de Europese beschaving. Moslims zullen net als in het Midden Oosten, geneigd zijn, uit ontevredenheid, ISIS voor enige tijd te gedogen, zolang ISIS verstandig weten te opereren en niet op al te grote schaal moslims tot slachtoffer van hun terrorisme maakt. Die kans is in Europa kleiner als in het Syrië en Irak. Bovendien bieden, zoals nu al blijkt,  criminele moslimmigranten, onderdak aan ISIS terroristen. Een ware vijfde colonne.
 1.  Aan de huidige verlamming van de stad Brussel valt goed te zien dat de Europese autoriteiten en veiligheidsdiensten onthand staan tegenover de dreiging van ISIS aanslagen. De ‘zachte buik’ van de Europese samenleving biedt geen weerstand, en is dus ideaal voor het apocalyptische ISIS, dat chaos en angst wil verspreiden. Ook grote woorden zullen die angst niet verdrijven als de aanslagen toenemen.
 1. Door geslaagde aanvallen als in Parijs kan ISIS de competitie winnen van Al Qaida, zoals The New York Times vandaag stelt in een analyse over de meer op Europa gerichte strategie van ISIS.

One possible motivation of the change in strategy by the Islamic State, also called ISIS or ISIL, is to seize leadership of the global jihad from Al Qaeda — from which the Islamic State broke away in 2013. The attack on the Radisson Blu hotel in Mali on Friday was probably carried out by two Qaeda-linked groups, suggesting, as one senior European counterterrorism official put it, “The race is on between ISIS and Al Qaeda to see who can attack the West the best.”

 1. ISIS is uiteindelijk geen legermacht, en zal dus nooit in staat zijn om het grondgebied van het Kalifaat vast te houden, blijkt uit deze interessante longread, die gebaseerd is op gesprekken met een ISIS strijder die overliep naar de andere rebellen in Aleppo. Amateurisme overheerste bijvoorbeeld in de slag om Kobani. ISIS leed hier zware verliezen:

Before the fight for the Kurdish town of Kobani last year, the caliphate had an aura of invincibility, and people from around the world were rushing to envelop themselves in the black flag of messianic victory. But in that battle, which lasted for months, Kurdish paramilitaries backed by U.S. airpower fought well, while ISIS—at least as far as Abu Khaled characterizes it—needlessly sent thousands to their slaughter, without any tactical, much less strategic, forethought. The jihadist army had lost between 4,000 and 5,000 fighters, most of them non-Syrians.

Bovendien lijkt de toevloed aan vrijwilligers gestrand te zijn, nu de militaire successen uitblijven.  Ook blijkt uit deze longread dat er intern steeds meer wordt gedacht aan een terreurmodel in Europa, met name omdat dit door de medewerking binnen Turkije makkelijk wordt gemaakt:

This sudden shortfall has led to a careful rethinking by ISIS high command of how inhabitants outside of Syria and Iraq can best serve the cause. “The most important thing,” Abu Khaled said, “is that they are trying to make sleeper cells all over the world.” The ISIS leadership has “asked people to stay in their countries and fight there, kill citizens, blow up buildings, whatever they can do. You don’t have to come.”

Some of the jihadists under Abu Khaled’s tutelage have already left al-Dawla, the state, as he puts it, and gone back to their nations of origin. He mentioned two Frenchmen in their early 30s. What were their names? Abu Khaled claimed not to know. “We don’t ask these kinds of questions. We are all ‘Abu Something.’ Once you start asking about personal histories, this is the ultimate red flag.”

 1. Europa biedt ISIS kansen omdat de politiek correcte elites al sinds jaar en dag het gevaar van de radicalisering onder moslims heeft ontkend, en met sprookjes over integratie bleef komen. Zoals vandaag wordt vastgesteld door oorlogsfotograaf Teun Voeten die jaren in de Brusselse wijk Molenbeek woonde.
 1. De illegale migranten blijven komen. Weer of geen weer.  De ideale ISIS dekmantel. De Europese elite blijft volharden in de vluchtelingenmythe. Zolang er daar geen lampje gaat branden, blijft ISIS in Europa aan de winnende hand.

 

 

 

 

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

24 Reacties

 1. Uitstekend artikel met een angstaanjagende boodschap. Het is te hopen dat de gemiddelde Europeaan snel wakker wordt want we staan aan de afgrond. Het Project lijkt in een stroomversnelling te zijn geraakt. Direct handelen is vereist, maar er gebeurt zo goed als niets om dit kwaad te stoppen. Politici die hiervoor waarschuwen worden verketterd of vermoord. We zitten met een gigantisch probleem.

 2. Liever NAZI dan moslim. Maak uw keuzes anders doet iemand anders het voor u.

 3. Geert Wilders formuleerde jaren geleden dat Turkije nooit bij Europa mocht komen omdat de islam in opmars is en vanwege de demografie turkije de leider van Europa zou worden, maar turkije moest volgens Wilders WEL in de Nato blijven vanwege de grens aan de moslim wereld.
  Inmiddels is turkije een collaborerende staat geworden die miljoenen moslims naar noord Europa stuurt en moet turkije om die reden direct uit de Nato.
  De turkse militaire macht is niets anders dan de atoomwapens en de F16. Erdogan is duidelijk bezig met chantage van de westerse wereld mmet name van Merkel die zich ook laat chanteren door de Franse financiele en politieke elite.
  Europa staat immers zelf op instorten rond de financiele steun aan en vanwege de aanhoudend hoge werkloosheid in Zuid Europa, vanwege de miljoenen moslim tsunami, vanwege de Europese verdeeldheid en de hulpeloosheid tegen de jihadi terreur, Het is juist dat Joost Niemoller in dit verband de Europese sociaal en christen democratie noemt

 4. Goed artikel. Als het russische gevechtsvliegtuig slechts een paar seconden boven turks grondgebied zat hoe kunnen ze dan 5 minuten lang hebben gewaarschuwd. Als het russische vliegtuig niet boven turks grondgebied vloog is er sprake van een act of war van turkse zijde. Als het Russische vliegtuig een paar seconden wel of helemaal niet boven turks grondgebied zat is het getroffen boven syrisch grondgebed en neergestort op syrisch grondgebied. Het beste lijkt mij dat de turken hun fout toegeven en de nabestaanden van de russische piloot Sergey Rumyantsev en een vergoeding tw van de vervangingsprijs van de Sukhoi 24.
  De turken moeten ook voor hun steun aan hun proxy IS voor een tribunaal gedaagd worden en Erdogan van het toneel verdwijnen. De 1400 jarige strijd van de islam voor de wereldheerschappij is nu de strijd van de islam tegen de seculiere natiestaat. Turkije is onder Erdogan op weg naar het osmaanse rijk. .

 5. De islam jihadisten verschuilen zich tussen de bevolking die geen kant meer op kan.
  De bevolking wordt als dekkingsmateriaal gebruikt.
  Het is niet zo dat de jihadisten zich schuilhouden in gebouwen of op het veld wat gemakkelijk gebombardeerd kan worden. Die gedachte lijkt een beetje op de veiligheidsman die weet dat het veilig is omdat hij aan personen gevraagd heeft wat ze komen doen.
  Die bombardementen hebben weinig direct effect. Of de bevolking wordt mee gebombardeerd. De geldstroom afkappen en de steun is beter. Zodra een stad met jihadisten is omsingeld komt weer de vraag hoeveel moet de bevolking er onder lijden als men de jihadisten wil uitroken. Het lijkt er op dat de oorlog net als in Afghanistan niet gewonnen kan worden. Je schiet er 1 dood waarop er 2 nieuwe opstaan. Het is namelijk een plicht voor een moslim om op jihad te gaan volgens de koran. Dan heb je de overlopers. Dan weer burger, dan weer jihadist zoals het uitkomt. De islam zelf is de boosdoener.

 6. Likoed Nederland

  24 november 2015 op 22:30

  Hamas zegt dat de verovering van Spanje en Rome nabij is!

  http://likud.nl/2012/06/palestijnen-willen-de-verovering-van-spanje-en-rome/

 7. Dat de integratie mislukt is wisten we wel . Maandagmorgen melden zich in België, wars van alle commotie op TV en radio Moslim kinderen bij hun school . Ze wisten niet eens dat de scholen gesloten waren. parallelle wereld !

 8. Mooi stukje Je hebt er een hoop werk in zitten Het mag er echt zijn . Ik heb het dan ook geprint for the record. Een opmerking ter aanvulling Je vergeet, misschien? , de hele brede Kaukasus. Beslan, Dagastan, Tsjetsjenië, Georgië ja Georgië ook , Turkmenen, Oekraïne het Azov regiment. De Tartaren ooit de heersers van Rusland allemaal Moslims . De enorme werkloosheid onder de jongeren. Velen vechten als fundamentalisten of huurlingen in Afghanistan, Irak, Syrië bij IS en anderen. Turkije dat daar al eeuwen een rol speelt. Alles is verloren in Afghanistan idem in Irak. Amerika heeft door haar naïviteit de doos van Pandora geopend en nu komen ze bij Europa verhaal halen

 9. Het lampje van reden 10 brandt heus wel bij de elite. Ze doen het bewust. Dat is nog het ergste. Wij worden bewust opgeofferd terwijl het offerfeest al is geweest, in Parijs. En dan Rutte en van der Steur, ” ga door met uw leven, laat u niet bang maken”.
  Deden de mensen in Parijs die nu dood zijn niet hetzelfde?
  Waren deze slachtoffers ook, niet bang? Waren deze slachtoffers ook niet bezig om door te gaan met hun leven? Zij hadden graag nog langer door willen gaan met leven, zeg het maar tegen deze doden. Laat u niet bang maken, maar wij kunnen niet garanderen dat het hier niet gaat gebeuren. Het lijkt wel of van der Steur voorkennis heeft.

 10. Mooi stuk, goede analyse.

  Aanvulling: men probeert wel degelijk Syrië verder af te sluiten, 75% zou al dicht zijn, laatste gedeelte is nu onderdeel van een operatie bij Turkije. http://www.elsevier.nl/Buitenland/achtergrond/2015/11/Turkije-en-Amerika-grens-met-Syrie-geheel-afsluiten-2719785W/

  Wel is het zo dat de terroristen van de IS vooral een voordeel hebben omdat ze geen centraal leiderschap, hechte organisatie of echte strategie behoeven. Of je moet de toename van chaos, angst, overreactie, onzekerheid en vooral veel mist een strategie noemen. Maar er hoeft niets uit te volgen want het is de wegbereiding naar een eindtijd, meer conflict, meer ruzie, meer polarisatie. Het terugkeren van de oude breuklijnen tussen geloven en (restanten van) beschavingen, vertegenwoordigd door cults. Afbraak is altijd het makkelijkste, de “wil naar het einde”. Vooral als er een paar christenen die in hun eindtijd geloven ook nog tegenover je zitten.

 11. En zo kwam, met de miljoenenstroom sharia supporters, de profetie uit van Obama vriendje Erdogan:

  Democratie is slechts de trein die wij nemen totdat wij op onze bestemming zijn aangekomen. Minaretten zijn onze bajonetten, koepels onze helmen, moskeeën onze kazernes en gelovigen onze soldaten”

  Obama en Merkel zijn de wegbereiders van het grootste kwaad waar Europa ooit mee te maken kreeg.

 12. Hoe is het mogelijk dat bijna niemand ook maar een sikkepit in de gaten heeft?
  Waar zit iedereen met z’n gedachten.??
  http://antivenin.blogspot.nl/2015/11/stadia-naar-een-volledige-overname.html
  Dit werd in nov 2001 ontdekt:
  http://tinyurl.com/ov43avh

  • Nog een paar (4) filmpjes ter ondersteuning: https://www.youtube.com/watch?v=JbPmSDnvCL4&list=PLHAozKSrkwH9M9qzeMsK46WufnF7rTvfc&feature=player_embedded

 13. Onze regeringsleiders en militairen hebben een eed afgelegd het vaderland te dienen. Voor zover ik weet wordt Washington daarin niet genoemd. Indien het dus nodig is, uit lands belang om druk uit Washington te weerstaan, dan moet die weerstand geboden worden. Jammer als het dan een beetje spannend wordt; een eed afleggen doe je niet voor de ceremonie alleen. Een regeringsleider en een militair commandant hebben zich met die eed verantwoordelijk verklaard voor land en bevolking. Deze verantwoording kan en mag niet genegeerd worden. Een eed afleggen gaat veel verder dan partij politiek of eigen belang. Wellicht moeten onze regeringsleiders hier eens op aangsproken worden.

 14. Helaas wordt er in dit artikel weer de naam “ISIS strijders” gebruikt, waarom niet het beestje bij de naam noemen, het zijn gewoon “ISIS Terroristen”, dus noem ze ook zo!!

  • g.h.m.leferink

   23 november 2015 op 22:35

   ‘Loritta’, je noemt daar iets waaraan ook ik me al lang erger. En natuurlijk ben ik het met je eens.
   Het zijn vooral de MSM (door mij HRM = HoofdRioolMedia genoemd) die dat doen. Zoals het NOSsjenaal de uitdenker van de veelvoudige moorden in Beslan, Tsjetsjenië, zelfs een ‘geniale geest’ noemde…… Inplaats van een zieke geest die dringend in een gesloten psychiatrische inrichting zou moeten worden geplaatst!
   Ook worden ISIS-terroristen maar zelden verkrachters of moordenaars genoemd, enz.
   Voor mij ‘staan de MSM-neuzen te vaak dezelfde kant op’. Zodat we eenzijdig nieuws krijgen, waarbij b.v. het NOSsjenaal vooroploopt.
   Ik denk dat ze dat met elkaar bekokstoven aan de bars van de mediacafé’s ‘de Zwart’ en ‘de Pels’. Waarbij LUIHEID en LAFHEID, samen met ACHTERBAKSHEID, de hoofdoorzaak vormen.
   Voorbeeld van LUIHEID, vanavond in het SNOsjenaal: “Blatter was duizelig geworden”… Totaal flutnieuws.
   Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 15. Mahomed de Eerste

  23 november 2015 op 17:38

  Het zijn natuurlijk niet alleen de politiek correcte elites de radicalisering ontkennen. Hele bevolkingsgroepen doen er aan mee, uit domheid, verkeerd begrepen altruisme of uit kwaadaardige zelfhaat.
  Kijk eens naar wat de Vlaamse VOLKSIDIOOT BART PEETERS nu weer voor elkaar heeft gekregen: https://www.youtube.com/watch?v=cSamXfBgOsY
  Hij heeft een liedje gemaakt…
  Die man heeft een zware mentale stoornis en moet dringend behandeld worden.

 16. Q : Waarom horen we van Orban wel verstandige taal en niet van Rutte ?
  A : Omdat Rutte wel eens een Bilderberg conferentie heeft bezocht en Orban niet.

  Voor de rest is het nutteloos om onszelf af te vragen “wanneer bij onze leiders eens een lampje gaat branden” en “zien zij dit dan niet” en zo voorts.
  Er rest na enig denkwerk maar 1 conclusie. Onze leiders zijn niet dom, incompetent, stupide, of bang voor gezichtsverlies. Ze zijn intelligent genoeg om te begrijpen wat er aan de hand is. Ergo, ze zijn kwaadaardig. En waarom doen zij wat zij doen ? Denk maar aan het gedachtengoed van de Frankfurter schule. Volgens hen moet de westerse cultuur verdwijnen zodat de Marxistische revolutie doorgang kan vinden. In principe verheven gedachtengoed maar in de praktijk werkt het precies omgekeerd. Het proletariaat in armoede en gebrek. Slechts een paar leiders in grote weelde. En de apparatsjiks er tussenin, daar sorteren onze leiders op voor.

  • Ik zou me nog kunnen voorstellen dat linksgekkies van de PVDA de Frankfurter Schule aanhangen, en van mening zijn dat de westerse cultuur moet verdwijnen, maar Mark? Lijkt me sterk. Hij staat natuurlijk wel onder druk. Maar zouden de samenzweerdes het risico durven lopen dat iemand uit de school klapt? Bijvoorbeeld Els Borst?

   • Veel VVDers zeggen dat ze liberaal zijn, dus rechts. En als je rechts bent dan kun je geen aanhanger zijn van de Frankfurter schule.

    Maar als je niet let op wat die lui zeggen of beloven maar je kijkt naar wat die lui doen en gedaan hebben dan is dat toch niet echt typisch rechts.

 17. En denk ook aan China: de islamitische Oeigoeren ( nog geen 5% van de bevolking ) voeren er jihad en plegen aanslagen en kijk naar de Kaukasische republieken in Rusland. Daar heeft het Westen ook geen schuld aan. Toch is ook daar jihad.

  • @LKJ, Spijker op de kop! En al die westerse geheime diensten die deze terroristen golf, waar dan ook, steunen en al die westerse regeringen die miljoenen moslims op uitnodiging binnen laten. Chaos is het doel, een duidelijke verdeel en heers politiek. Paniek zaaien en dan met een oplossing komen. Wel tegen een prijs die onze vrijheid nog verder zal doen afnemen. Ik moet helaas toegeven; het lukt ze aardig.

 18. Ik bedoel natuurlijk: een probleem voor alle niet islamitische landen.

 19. De KERN van het probleem blijft: alle Westerse leiders zijn te politiek correct over de islam en denken dat IS het probleem is en niet DE IDEOLOGIE van de islam. En ook Poetin vindt dat. Men is tegen terrorisme, maar men gelooft dat dat afkomstig is van “een kleine groep, die de islam misbruikt”. Zo lang Westerse leiders de islam niet zien zoals die werkelijk is, zal het terrorisme en jihadisme blijven bestaan. We moeten de islam duidelijk zeggen: jullie ideologie is de echte oorzaak. En stoppen met steun aan landen als S. Arabië en de Golfstaten.
  We moeten ook niet blijven zeggen dat wij het probleem hebben geschapen. natuurlijk zijn er fouten gemaakt, maar Boko haram zit in Nigeria en Al Shabaab in Somalië. Daar zijn nooit Westerse bommen gevallen. Ook zitten ze in Thailand, Indonesië, Pakistan, India, Philippijnen enz enz. Ook daar nooit westerse bommen.De jihad wordt over de hele wereld gevoerd. De islam is een probleem voor ALLE landen.