Bewijs: IQ test niet racistisch

Door Joost Niemöller

Over IQ testen wordt heel veel onzin gezegd. Een IQ test meet bijvoorbeeld geen ‘intelligentie.’ ‘Intelligentie’  is geen wetenschappelijk begrip. Meerdere keren hebben wetenschappers geprobeerd om overeenstemming te krijgen over het begrip ‘intelligentie’ en ze kwamen er niet uit.

Een IQ test meet heel exact het abstraherend vermogen van een individu. In de huidige, Westerse maatschappij, wordt aan dit vermogen veel waarde toegedicht. Zo’n vermogen is belangrijk om goed te kunnen functioneren in een technologisch hoogstaande maatschappij. Vandaar dat IQ testen vaak, en soms in afgeleide vormen, worden gebruikt als schooltesten maar ook bij sollicitaties.

Nu blijkt dat er duidelijke relaties zijn te leggen tussen etniciteit en IQ gemiddelden. Veel mensen zijn hier boos over. Ze noemen het ‘racistisch.’ Het ‘racistische’ eraan zou de vaststelling zijn dat er rassen bestaan, en, dus, dat die rassen verschillen. Iets wat iedereen met het blote oog kan vaststellen, maar wat we kennelijk vandaag de dag niet mogen zien. De vaststelling dat rassen verschillen qua IQ, wordt daarbij geïnterpreteerd als ‘blanke superioriteit.’ Een onzin argument, want het gemiddelde IQ van Chinezen is aantoonbaar hoger dan dat van de blanken. En dan hebben we nog de Joden. Daarvan is het IQ nog veel hoger. Maar dat wordt altijd ‘vergeten’ in het racisme argument. Bij die zogenaamde discussie gaat het alleen maar over het IQ verschil tussen blanken en zwarten. Alleen al de vaststelling van dat verschil zou ‘racisme’ zijn. De vaststelling dat zwarten beter zijn in hardlopen, is dan weer niet ‘racistisch.’

Maar goed. Het mooie aan IQ testen is dat iedereen gelijke kansen krijgt, wit of zwart of wat dan ook. Er wordt vaak gezegd dat IQ testen ‘cultureel bevooroordeeld’ zijn, maar zeer uitvoerig onderzoek, en bijstelling, van de IQ testen (die al honderd jaar met succes worden gebruikt) heeft die zogeheten ‘bias’ terug gebracht tot hoogstens een paar procent.

Een groep die qua IQ gemiddelde zeer laag scoort, is de Roma. Ongeveer 20 IQ punten onder het lokale gemiddelde, meestal lager dan 70. De schoolresultaten van Roma, of ‘zigeuners’, de niet politieke correcte term,  zijn dan ook zeer slecht.

Maar dit zijn dus gemiddelden. En het mooie van IQ testen is dat het individuele testen zijn. Individuele begaafdheden worden zo ontdekt en kunnen kansen krijgen.

Zoals het dertienjarige Roma meisje Nicole Barr, die volgens dit bericht vandaag een IQ bleek te hebben van 162, een van de hoogst gemeten IQ’s aller tijden.

Voor Nicole, die nauwelijks lagere school had gevolgd, zijn er nu kansen. Ondanks haar Roma afkomst. Dankzij die ‘racistische’ IQ test.

 

 

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

27 Reacties

 1. Mensen met 162 IQ houden in het algemeen niet van naar de universiteit gaan.Mensen boven 130 IQ zijn zelfs ondervertegenwoordigd volgens onderzoek.
  Mijn vader was de hoogste scorende arts die ze ooit bij een sollicitatie hadden gezien volgens mijn moeder.Hij weet zijn score niet meer.
  Met veel tegenzin heeft hij zijn universitaire studie gedaan.

  Er zijn ontelbare manieren om er achter te komen dat bijv. IQ verschil afro amerikanen-blanke amerikanen aanzienlijk genetisch is.Een simpele is deze verschil IQ afro amerikanen- zwarte afrikanen in IQ is ongeveer gelijk aan verschil afro amerikanen- blanke amerikanen terwijl omgevingsfactoren verschil afro amerikanen-blanke amerikanen veel kleiner is dan omgevingsfactoren verschil afro amerikaan-zwarte afrikaan.

 2. http://www.isgeschiedenis.nl/archiefstukken/buikhuisen-in-kriminologisch-perspectief/

  Dat is niet racistisch, maar realistisch . En men zou er zich asap van bewust moeten worden want mooipraten werkt niet!
  IQ is hoe vervelend ook, erfelijk.

 3. Ik denk dat het nogal eenvoudig is, het houdt verband met de cultuur in de breedste zin.
  Wil je functioneren in een ontwikkelde vrije westerse, hoog technologische cultuur, dan moet je aan de eisen voldoen die die maatschappij mogelijk maken.
  Kun je dat niet, dan word je riolist of zoiets.
  Of ga terug en geniet van het RESPECT dat je continue gratis voor nix over je heen gegoten krijgt.
  Hier moet je dat verdienen .
  Leve de meritocratie!

  • @SPRX
   Maar da’s zooo sieluug. Ik bedoel je moet toch een IQ 65 de ICT laten doen en de Einsteins de plees laten zwabberen!
   Nee ik moet genoegen nemen met een IQ tussen 125/130. Lees, ik ben een sukkel als ik dat afzet tegen de Einstein van de familie.
   Ik denk dat het echt verstandig is om niet weg te kijken van de realiteit.

   By the way: filosofie sociologie en de rest van de hogere kletskunde reken ik niet mee; dat is zoveel als Stapelonderzoek.

 4. Jammer, dat er geen onderzoek gedaan mag worden naar IQ. Zou wetenschappelijk interessant zijn. Policor staat zelfs de wetenschap in de weg, net als vroeger godsdienst. Overigens is het niet zo dat alle Joden een hoger IQ hebben, dat geldt alleen voor de Ashkenazi. Die zijn ook het vaakst vervolgd, rijkere/beter opgeleiden hadden meer kans om te overleven. Onnatuurlijke selectie. Maar dat zou dan ook voor de Roma kunnen gelden … en daar gaat die vlieger dan weer niet op.

 5. g.h.m.leferink

  13 december 2015 op 17:24

  Degenen die telkens weer ‘diskriminatie’ roepen zijn dezelfden als hen die kwekken over een ‘racistische’ Zwarte Piet.
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 6. Chinezen kopiëren alles wat los en vast zit en zetten je hond en rat voor, als ze er een paar centen aan over kunnen houden. Niet onze moraal en mensen van een andere planeet. Misschien oefenen ze IQ-testen. Ik vertrouw ze zover als mijn neus lang is. Laat mij maar racist zijn, maar zo blijft wel je zelfbeeld overeind. Dat ze het bekijken allemaal, daar in eldersland.

  • Chinezen zijn wel intelligent, maar ze missen empathie. Wat dat betreft hebben Noord-West Europeanen wel de meest prettige combi van eigenschappen. Generalistisch gesproken dan.

   • @Mirjam 153
    Nou dan heeft mijn zoon het erg goed getroffen. Nou ja ze zijn beiden hoog begaafd, maar dat is vloeken in de kerk.
    Ach de twee jongens die uit die relatie zijn ontsproten (werken aan een derde, maar te laat begonnen) hebben de spleetogen van ma en het verstand van pa en ma. Nee, daar zit niets racistisch aan, het is een vaststelling dat oost en west goed samen kunnen gaan vermits er een IQ overeenkomst is.

 7. Als je blank was en op koude breedtegraden woonde, moest je vooruit kunnen denken en plannen, anders vroor je de volgende winter kapot. Dat is ook handig als je de wereld wil veroveren. Als je op warme breedtegraden woonde, hoefde dat niet, maar moest je wel snel zijn, anders kreeg je om de haverklap een (gratis) kokosnoot op je pit of een leeuw in je nek. Zou het daar aan liggen? Dat verschil.

  • Als je in de woestijn woont, waar niets groeit, dan moet je vooral goed kunnen roven en moorden. Dat is de enige manier om te overleven.

 8. @Dick. En Aziaten zouden door een of ander gen minder goed tegen sterke drank kunnen dan blanken. Maar, ik ken een aantal Aziaten waar ik het qua drank niet tegen zou willen opnemen en dat ondanks dat ik er zelf ook niet in spuug. Zo blijkt maar dat de Fabeltjeskrant nooit verloren gaat. De stammenstrijd blijft ondanks IQ-testjes.

  • ” Aziaten zouden door een of ander gen minder goed tegen sterke drank kunnen dan blanken”
   .
   Dat is nieuw voor me, dat wist ik niet. M’n moeder zei altijd; uitzonderingen bevestigen de regel.
   .
   Dat bijvoorbeeld het geslachtsdeel van zwarte mannen over het algemeen groter is dan die van blanke mannen is natuurlijk ook een broodjeaapverhaal, of toch niet? Het is wel zo dat op bijvoorbeeld het WK 100m sprint enkel zwarte mannen bij de laatste 10 zitten, dus….? Bij vrouwen is dat trouwens ook het geval, hoewel wij nu Dafne Schippers hebben, een gevalletje uitzondering bevestigt de regel? Het is wel zo dat bij hardlopen blanke vrouwen altijd meer partij hebben geboden tegen de zwarte vrouwen dan blanke mannen tegen de zwarte mannen. Zou ook misschien weleens onderzoek naar gedaan kunnen worden.
   .
   Boksen werd enige tijd door zwarte mannen gedomineerd, dat is niet meer het geval, dus? Vragen vragen en nog meer vragen. Daar hebben we iemand met een hoog IQ voor nodig 🙂

 9. @Gnor
  Heb een Chinese schoondochter. Vrouw had nog wat whiskey en vroeg: vind je ervan? Equivalent van drie wijn gleed er in een kwartier in en daarna ging ze weer aan het werk.

  IQ wel, ik scoor alleen inzake wiskundige en natuurkundige vragen, dus misschien is het handig om de zaken uit te splitsen.

 10. “het gemiddelde IQ van Chinezen is aantoonbaar hoger dan dat van de blanken”
  .
  Ik ben iedere keer al blij wanneer het me lukt hier in te loggen ondanks die ingewikkelde wiskundige formule die je moet berekenen 🙂
  .
  In de VS zeggen ze bv ‘white men can’t jump’. Blanke mensen zouden geen gevoel voor ritme hebben. Zwarte mannen pochen altijd over de maat van hun geslachtsdeel, etc.. Dat zullen we maar positief racisme noemen. Maar goed, als zonder probleem gezegd kan worden dat het geslachtsdeel van zwarte mannen over het algemeen groter is dan die van blanke mannen, waarom zou dan niet geconstateerd kunnen worden dat de hersencapaciteit van blanke mannen over het algemeen groter is dan die van zwarte mannen? Zo brengt de natuur de organen in balans. Het schijnt dat Chinese mannen over het algemeen het kleinste geslachtsdeel hebben, da’s nou toevallig. Of toch niet 🙂
  .
  Btw, ik heb deze data niet uit eigen onderzoek verkregen, het is slechts wat ik zo nu en dan hoor en…

 11. Dat het Roma-meisje zo hoog scoorde, zou een aanwijzing kunnen zijn dat niet alleen het gemiddelde IQ, maar ook de spreiding van het IQ binnen de populatie een belangrijk kenmerk is. En als dat zo is, dan is de meting van het gemiddelde zeer gevoelig voor het al of niet aselect zijn van de steekproef. Dat de Chinezen zo hoog scoren, kan best op een onnauwkeurige meting zijn terug te voeren. Tot nog toe hebben de Chinezen alleen nog aangetoond hoe goed ze zijn in het naapen van de blanke mannen!

  • @Koos

   1) haar pa hoeft haar pa niet te zijn als je begrijpt wat ik bedoel.

   2)Ehhh, ik mag hopen dat je weet dat dat copycat ding leuk is, maar ver bezijden de waarheid. Ze hadden in dat spleetogenland zelfs eerder de boekdrukkunst dan Coster het ook uitvond. Ander systeem. Maar China kende het dus al in 1100 en dat is echt wel wat eeuwen voor Coster c.s.
   O ja, die gasten zijn ook bezig met het verder uitontwikkelen van de thoriumcentrales en hun 3D zonnecollectoren die niet de EU in mogen. Nee natuurlijk niet, we moeten die andere shit op de daken leggen waarvan een leek inmiddels weet dat het slechts kost!

   • Als die boekdrukkunst zo bepalend zou zijn, waarom hebben ze dan op het gebied van wetenschap, wiskunde en muziek in 1000 jaar niets gepresteerd? Ondanks hun boekdrukkunst?
    En dat ze nu thoriumcentrales gaan bouwen, betekent niet dat ze ze ook bedacht hebben.

 12. “Wie bepaald de norm?”
  .
  de zittende burgerbevolking die al honderden jaren werkt en betaald dmv belastingen aan zijn maatschappij, zorg en sociaal stelsel.
  DIE burgerbevolking behoort m.i. de normen en de waarden van hun maatschappij te bewaken.
  .
  maar dat is mijn mening…

 13. bepaalt de norm.

 14. IQ testen zijn veelal een westers product. Deze zijn geënt op informatie welke uit de westerse wereld komen. Gerelateerd aan westerse inzichten en gekoppeld aan westers denkvermogen. Dit is een mate van superioriteit. Een test van en voor koekenbakkers uit het westen. Wanneer de indianen uit het Amazone gebied een IQ test zouden hebben ontwikkeld zou er misschien wel een ruime mate van hallucinogeen denken aan toegevoegd zijn. Out of the box kunnen denken. Contact weten te maken met voorvaderen, misschien wel een hoge mate van toevoegingen van archetypen. You name it. Natuurvolken zouden andere concepties hebben t.a.v. intelligentie.
  Door de steeds meer vorderende globalisering zitten steeds meer bevolkingsgroepen elkaar op de huid, er is steeds minder ruimte en alles wordt platgeslagen door z.g. statistische onderzoeken welke weer gerelateerd worden aan… ja, aan wat eigenlijk? Wie bepaald de norm?

  • Klopt wel wat je zegt. IQ is wat een intelligentietest meet. En deze is voornamelijk geënt op een Westers product (populatie) met een bepaalde verdeling, gemiddelde en standaarddeviatie.. Wij leven in een complexe geïndustrialiseerde maatschappij. Om hierin goed te functioneren is een hoog IQ best wel handig, maar beslist niet noodzakelijk. Zie bijvoorbeeld onze politici. Maar onderscheid moet er zijn en heeft absoluut niks met racisme te maken. Mijn kat bijvoorbeeld is waanzinnig slim in het muizenvangen. Ze ruikt en ziet deze stoorzender al, wanneer ik nog niet de minste “ahnung” heb. En over de vangsttechniek zal ik het nog niet eens hebben. Maar goed, dit heeft eigenlijk meer met de vaardigheid van het beestje te maken. Vandaar dat de psychologen vele geschiktheidstest hebben ontwikkeld, die een goed voorspellend vermogen hebben t.a.v. de functie die een kandidaat moet uitoefenen. Dit in tegenstelling tot enkel een IQ test.

 15. Ik zou het bepaald niet weten wie dat bepaalt.

 16. We hebben het hier idd over IQ vergelijkingen tussen rassen maar aangezien deze rassen geboren en getogen zijn in het Westen, kunnen we dus wel stellen dat het representatief is.
  ik bedoel dat bij een sollicitatie men niet geinteresseerd is in het IQ van Amazone Indianen of in die van de gem. koppensnellers in het MO, want die komen niet solliciteren.

  • Geboren en getogen alhier zegt niets. Wanneer deze bewoners vast blijven houden aan uit eigen cultuur meegenomen denken, interesses, vaardigheden en aanpassingsvermogen zie ik een dissonant ontstaan en incongruentie.

 17. Baba Sy was een Afrikaanse analfabeet die de hele dag met een dambord in de weer was en niet veel verder kwam. Totdat hij een toernooi speelde, daarna naar Europa ging en binnen een paar jaar wereldkampioen werd, helaas omgekomen door een auto ongeluk.
  Waar ik overigens wel nieuwsgierig naar ben in hoeverre de Roma neef en nicht huwelijken kennen. Want er schijnt wel vrij hard gemaakt te kunnen worden dat inteelt leidt tot een minder hoog IQ, althans gemiddeld gesproken. Hier bestaan peer reviewed onderzoeken over.
  Tevens is IQ in hoge mate bepaald door cultuur. IQ testen zijn gebaseerd op herkennen van symmetrische patronen bijvoorbeeld. Ik heb het boek ” De mythe van het IQ” gelezen, vele tientallen jaren geleden.
  Wat ik mij ook herinner is dat IQ niet statisch is. Hoe meer je gestimuleerd wordt hoe sneller die stijgt.
  Toch is de IQ test niet geheel onzin, er bestaat geen beter alternatief. Inderdaad meet de IQ test de intelligentie die nodig is voor onze samenleving.