Bombarderen Syrië leidt tot kruitvat Europa

Door Joost Niemöller

Het ziet ernaar uit dat Nederland ook mee gaat doen aan de bombardementen in Syrië. De druk van de VS is groot. Ook Duitsland heeft vandaag besloten om mee te helpen aan de bombardementen op Syrië.

Er ligt geen vraag van regeringsleider Assad ten grondslag aan het verzoek tot dit bombarderen. Assad heeft alleen Rusland uitgenodigd. China verklaart dat het achter de Russische bombardementen staat, omdat deze plaatsvinden op verzoek van Syrië.

Het is opmerkelijk dat het internationaal altijd zo voorzichtige China met deze verklaring komt. China verklaart daarmee namelijk indirect ook dat er geen instemming is met de Westerse bombardementen.

Er zijn twee belangrijke bezwaren tegen de Westerse bombardementen op Syrië:

 1. Er is geen grondslag op basis van internationaal recht. Er is geen VN resolutie aangenomen waarin werd opgeroepen tot een internationale oorlogscampagne tegen ISIS in Irak en Syrië. Het plan van de VS om in Syrië te gaan bombarderen, stuitte zelfs op groot protest van Assad. Ook Rusland was tegen. (Maar werkt nu samen met de Westerse aanvallen.) Het wantrouwen van Assad is begrijpelijk. De VS werkt ook samen met de zogenaamde gematigde rebellen die Assad bestrijden. De VS werkt ook samen met Turkije dat in de oliehandel met ISIS zit. Syrische olie.
 1. Er is geen plan. Syrië bombarderen, en dan? Dat er geen internationale strategie bestaat tegen de fascistische en islamitische staat ISIS, is eigenlijk wel het belangrijkste bewijs dat er helemaal niet zoiets bestaat als een internationale wereldorde. Net zo min als er internationaal recht bestaat, want dat wordt opzij geschoven wanneer dat uitkomt. En ook in het ‘democratische’ Westen is er dan geen haan die ernaar kraait. Jawel, het werd in november nog vastgesteld in een kritisch rapport door een parlementaire commissie. Daarin stond dat de legale basis voor zulke bombardementen op zijn minst zeer zwak is. Er moet bij zo’n aanval sprake zijn van drie dingen: Uitnodiging door een bedreigd land, een mandaat van de VN of zelfverdediging. Nu kan daar wel een mouw aangepast worden. Irak heeft de VS wel uitgenodigd. ISIS opereert vanuit Syrisch grondgebied en bedreigt zo ook Irak. En ISIS is in zekere zin een bedreiging voor de hele wereld, en dus zou je die bombardementen kunnen zien als ‘zelfverdediging.’

Maar dat is dan weer strategisch een zeer zwak verhaal. Zeker, een wereldwijde strategie tegen ISIS zou onder andere bombardementen op ISIS gebied kunnen inhouden. Bijvoorbeeld wanneer die bombardementen puur zouden zijn gericht op de olieproductie van ISIS. Dat laatste heeft de VS nu juist nogal omzichtig vermeden lange tijd, en dat rechtvaardigt het wantrouwen van Assad. Maar die wereldwijde strategie bestaat er helemaal niet. Het is heel goed denkbaar dat juist de bombardementen op Syrië en Irak, zonder aanvullende acties, bijvoorbeeld op de grond, ertoe zullen leiden dat ISIS zich als een olievlek over de wereld verspreid. De aanslagen in Parijs, het neerhalen van het Russische passagierstoestel boven de Sinaï wijzen daar al op.

De kans dat deze ongerichte bombardementen, ingegeven door onmacht, chaos en symboliek, uit kunnen lopen op een wereldoorlog, is niet ondenkbeeldig. We hebben nu al te maken met de zeer ernstige gevolgen van het neerhalen van de Russische straaljager door Turkije. Het kan best dat de VS nog eens ‘per ongeluk’ stellingen van Assad bombardeert. Of dat Nederlandse toestellen dat doen. Dan komen er steeds meer grote kampen tegenover elkaar te staan. Rusland/China/Iran tegenover Saoedi-Arabië/VS/NAVO/Turkije. Tel daarbij op de chaos die aangericht wordt door de golven illegale immigranten.

Het kruitvat  Midden-Oosten wordt zo het kruitvat Europa.

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

21 Reacties

 1. Ik heb dit filmpje zojuist gevonden.
  Zeer interessant om te bekijken.

  https://youtu.be/PbNqooW2E3M

 2. en dan nu een liedje voor Rufte, Obomma, Hells Angela Merkel, Holtorre en Klammeron, aangevraagd door Putin en Assad:
  https://www.youtube.com/watch?v=bntot9LAY08

 3. Wij zullen toch IS moeten bombarderen en wel uit zelfverdediging. IS zit immers achter terrorisme in de Westerse landen. En praten met IS is volkomen absurd en onhaalbaar. Blijft over: niets doen. Maar dat is rampzalig: IS blijft dan bestaan en blijft een inspiratiebron voor de islamieten. IS moet dus worden aangepakt. Wij moeten de islam in de hele wereld tonen dat wij korte metten met kalifaten maken. Als wij dat kalifaat vernietigen, zal dit ook een nederlaag voor de gewelddadige teksten in de koran zijn! Want IS heeft alles te maken met de islam!

 4. Gelderse Fries

  5 december 2015 op 13:31

  De VS (en daarmee de NATO, de EU is zoals altijd verdeeld) en de Golfstaten hebben juist wel een “duidelijk” plan. Iran ver weg houden van Libanon door een soenitische staat te stichten in het oosten van Syrië. Daarnaast wil die “club” ook de Koerden een eigen gebied geven. Verdeel-en-heers om oliebelangen veilig te stellen, de EU van Russische energie af te houden (ten gunste van gas uit Qatar), en vermoedelijk ook de “New Silk Road”plannen van China af te remmen. Israël lijkt de grootste afnemer van IS-olie via Koerdische en Qatar tussenhandel. Daarnaast wil Israël (potentiële) vijanden verzwakken. “Vrede voor Israël” door chaos bij de Arabische buren. Rusland heeft een streep gehaald door de westerse plannen. Maar of Rusland en Iran hun positie vol kunnen houden blijft de vraag. De NATO blijft achter Turkije en de Golfstaten staan en de “proxy”oorlogen in Syrië en Irak zijn voor Rusland en Iran (afhankelijk van energieprijzen) een zware last. Nederland zou iets slimmer…

  • Precies. Rusland gooit roet in het neocon-voer, en dat gaan ze niet pikken. Koste wat het kost. Zie ook “Project for the New American Century” en “A Clean Break: A New Strategy for Securing the Realm”.

 5. Kerry wil eerst (de democratisch gekozen) Assad uit de weg ruimen, en als de Russen niet Assad uit de weg willen ruimen kunnen ze volgens Obama gaan uitzien naar een tweede Afghanistan. Dus de neocons zijn helemaal niet bezig met ISIS, maar met hun PNAC/Clean-Break plannetjes (waar ze ISIS voor op de been geholpen hebben) en met de wereld op koers zetten naar een volstrekt onzinnig en krankzinnig gewapend conflict met Rusland (=WOIII). Als men de “War om Terror” serieus wil gaan aanpakken moet men beginnen met de Washingtonse neocons en hun vazallen (denk aan Blair) voor een tribunaal te slepen.

 6. Het probleem met de westerse leiders is dat ze teveel vanuit een moreel kader denken, in plaats vanuit geopolitiek belang. Daardoor komen ze steeds in een onmogelijke spagaat.
  Daar komt nog bij dat die morele maatstaf ook nog eens twijfelachtig is. Assad wordt als boeman gezien, maar is in wezen alleen maar de terreur in eigen land aan het bestrijden. Wat zou Mark doen als hier een moslimopstand uitbrak? Ik hoop hetzelfde als Assad: Bommen op Molenbeek. Nou ja, de Schilderswijk dan. Suum cuique.

  • J. C. Th. Köhler

   7 december 2015 op 16:12

   Koos:

   “Het probleem met de westerse leiders is dat ze teveel vanuit een moreel kader denken.”

   Dat zal wel zo zijn, Koos, maar dan toch alleen in het buitenlands beleid. Hun gedrag binnenlands is volstrekt immoreel.

   j.c.th.kohler@ziggo.nl

 7. http://21stcenturywire.com/2015/12/04/john-pilger-destroys-david-cameron-obama-and-hollande-and-reveals-how-they-created-isis/?utm_source=21stCenturyWire.com+Subscriber&utm_campaign=69756a4f20-21st+Century+Wire+Daily&utm_medium=email&utm_term=0_1dfb7233cb-69756a4f20-72385889
  Het is nooit zoals wij allemaal het voorgeschoteld krijgen.
  Nederlanders moeten weigeren hieraan mee te doen. Wij zijn niet in oorlog en worden ook niet aangevallen. Maar Amerika laat een scheet en Rutte weet niet hoe gauw hij in de stank moet staan. Het angstzaaien gaat in de versnelling.

  • Juist. Inmiddels is een bataljon Turken, ongevraagd door Bagdad, in Noord-Irak gestationeerd om de Koerden te helpen tegen IS. Vergelijkbare Koerden worden door Turkije in Syrië kapot gebombardeerd. Binnenkort gaat Nederland ook aan de slag omdat we de ballen van de VS likken. Er komt een moment dat “onze” F16 een SU 24 aantikt en een nieuw MH17 programma is geboren. Op basis van de Maxima-doctrine: hoe dom kun je zijn. Het gaat enkel om familiebelangen in het kader van olie en niet om enig landsbelang.

 8. Dank voor de linktip. Bijzonder goede uiteenzetting van John Pilger. Warm aanbevolen. Voeg hier aan toe het Parijs-commentaar van Gearoid O’Colmain https://www.youtube.com/watch?v=L7GAbVhjTSw De westerse hypocrisie en terreur (via proxy of rechtstreeks) moet een keer gewoon stoppen. Nederland heeft al meegeholpen met van Libië een hell-hole te maken. In zeker zin zelfs als luchtmacht van Alkaida. Dat is schandelijk en pervers genoeg. Komt bij dat Syrië een soeverein land is. Mocht men er dus iets willen ondernemen tegen de eigen terreurbende (ISIS is immers een creatie van VS, GB, Fr. Turkije, Israël en een aantal mensenrechten schendende Golfstaten als Saoedi-Arabië en Qatar) dan kan dit onmogelijk zonder verzoek- of toestemming van Syrië, en in coördinatie met Rusland en Iran die er geheel legitiem Syrië aan het helpen zijn.

 9. Laat die westerse leiders nu eerst maar eens een bom op de koran gooien door luid en duidelijk te stellen dat dat boek de bron van het terrorisme is. Al het andere is symptoombestrijding.

  • De Koran is het instrument De binding Zo werkte dat. Zo werkte dat ook bij elke Christenoorlog tegen wie dan ook. De Moslim gebieden de stammen , de gesloten culturen haten onze open en vrije samenlevingen. Daar gaat het om

 10. g.h.m.leferink

  4 december 2015 op 22:29

  Het Midden Oosten? Het kàn gewoon niet glibberiger, farizeïscher, smeriger, achterbakser, hatelijker, gluiperiger! Zelfs het woord ‘wespennest’ schiet als omschrijving van de intriges en smerigheden daar nog schromelijk tekort!
  Wie zijn hand in die super-slangenkuil steekt komt er niet ongeschonden uit. Mijn konklusie: niet mee bemoeien. Laat ze elkaar daar onderling maar uitroeien!
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

  • J. C. Th. Köhler

   7 december 2015 op 13:04

   Inderdaad, Gait, alleen IS moet bestreden worden. Verder niet bemoeien met interne twisten. Al “onze” regeerders en kamerleden en wat dies meer zij hebben het verheven idee dat ze daar democratie moeten brengen. Terwijl moslims geen democratie wíllen. Democratie is haram. Moslims willen sharia. En als ze elkaar daar op ondemocratische wijze de kop af willen hakken, gaan ze hun gang maar. Da’s brand buiten onze wijk.

 11. De wereld heeft leiders nodig en zal altijd leiders nodig hebben die boven het maaiveld uitsteken en vanuit kennis en lef de problemen aanpakken, die trouw blijven aan hunzelf en echt in het belang van de mensheid handelen. Dat is toch een leider? De wereldwijde politiek correcte en corrupte mentaliteit zorgt voor chaos en gebrek aan eenduidigheid en eenheid. Als er straks meer aanslagen komen, dan zal er vast gereageerd worden vanuit nog meer chaos. Er moet nu een goed plan getrokken worden, tegen de ideologie.

 12. Er is geen plan. Syrië bombarderen, en dan? Dat vraag ik me af Joost..Ik ga er nog steeds vanuit dat de grootmachten wanneer ze willen heus wel ( in no time)40.000 “Ali Baba’s” naar gene zijde kunnen helpen. Ook al doe je dan verder helemaal niks, dan hebben we tenminste weer even een tijdje rust op het front.
  Nu verenigen de wereldmachten zich door hun zelf veroorzaakte kwaad. Samen bombarderen, ja gezellig. Net als die klimaathype. Het verenigd zo lekker , maar ook hier wordt nooit iets opgelost. Wereldwijde coalities smeden. Vooral ook op financieel economisch gebied. Tja het valt niet echt op toch? Inmiddels moet dat deel van Irak en Syrië waar IS is zo langzamerhand wel veranderd zijn in bouwland, waar de suikerbieten zo geplant kunnen worden.zoveel bommen en granaten zijn reeds gegooid. Maar geloof je het zelf? IS is nog steeds springlevend. Misschien dat Putin er iets aan gaat doen, maar zelfs daar ben ik niet zeker.

 13. 2/2 Maar die voorstelling in relatie tot de koppeling van een militaire inzet aan een politieke oplossing gaat mank omdat – nadat in 2011 die Syrische oppositie zich liet meeslepen in de Arabische lente – IS toen nog niet bestond dat nu is uitgegroeid tot een levensgroot internationaal en lange termijn probleem zelfs zonder hun basis in Syrie Zie Parijs, Bernardino.

  Irak is verder immers ook een failstate en IS zijn de Saddam Hussein sunnies die massaal naar Bagdad kwamen met afgesproken achterlating van al het tank en vehicle materieel bestemd voor IS.

  Koenders lijdt aan VN fetisjisme. Hij verwacht net als toen van Verbeet een schouderklopje van de security council voor zijn inzet als diplomaat.

  Laat de Nederlandse luchtmacht gauw IS in Syrie bombarderen en ook de Koerdische strijders in Syrie met zware wapens vanuit de lucht of anderszins bevoorraden

 14. 1/2 Hier mijn email zojuist aan de cie buza

  Minister Koenders maakt allemaal rare opmerkingen, koppelingen en afwegingen. Zijn stuntelige protest tegen die onfraaie titel die Marijnissen hem jaren geleden onder mw Verbeet gaf blijft hem net als de recente vraag van uw collega(s) via Hennis over Saudie Arabie maar achtervolgen.

  Koenders zegt – gesteund door commandant Middendorp – o.a:
  Nu de strijdende partijen in Wenen om de tafel zitten is er meer perspectief op een politieke oplossing. en
  Nederland moet de vraag stellen wat de toegevoegde waarde is en
  of het verstandig is om er een ‘schepje’ bovenop te doen,

  Het is triest dat de minister de al jaren wereldwijde terreur nog steeds vanuit een politieke fixatie als bijzaak voorstelt en de ‘gematigde’ oppositie in Syrie louter in zijn hoofd als diplomaat spelende spel van onderhandelingen als hoofdzaak.

 15. Het zou me niets verbazen als ons koningshuis Shell ook olie koopt van Isis.
  Overigens wordt de gewone bevolking gekort op hun uitkering als ze bijverdienen.

 16. Joost beschrijft duidelijk de onoverzichtelijke situatie die hoofdzakelijk door EU-landen en USA worden veroorzaakt. Dat Turkije een onbetrouwbare bondgenoot en sjoemelaar is, verwondert ook niet. De uitkomst van die chaos is het gewenste resultaat van de US neocons. Verzwak Azie en EU. Probeer Rusland in een oorlog te betrekken. De Europese en Aziatische volken zullen zwaar lijden, verarmen en cultureel verloren gaan. En de US-neocons zullen de winnaars worden. Met recht over lijken, zoals ze al eeuwen gedaan hebben. Maar er is nog hoop. We hebben nog enkele ijzervreters in de dissidente EU-landen. Van daar moet hulp bij een eventuele redding van goedwillende en realistische mensen komen.