Media verdraaien patriottische kersttoespraak Willem Alexander

Door Joost Niemöller

Na het linksige multiculti internationalisme van koningin Beatrix, lijken we nu gezegend met een koning die begrijpt wat hij hoort te zijn: Koning van Nederland.

Vandaag hield hij zijn kersttoespraak. Ik vreesde voor allerlei gedweep zijn met ‘vluchtelingen.’  Vorig jaar nog had Willem Alexander daar aan gerefereerd. Maar hij hield het toen heel voorzichtig:

Het is dan ook begrijpelijk dat de gebeurtenissen van het afgelopen jaar veel mensen sterk bezig houden. Ontwikkelingen elders hebben hun weerslag op ons leven hier. Aan de grenzen van Europa vinden felle krachtmetingen plaats. De oorzaken vormen een ondoorzichtige kluwen die nauwelijks is te ontwarren. Door het geweld zoeken miljoenen mensen een veilig heenkomen. Als vluchteling moeten zij huis en haard achterlaten op zoek naar een tijdelijk thuis.

De wereld raakt ons. Omgekeerd hebben onze acties invloed op het leven van mensen ver weg. Ons land is geen geïsoleerde haven. We maken deel uit van een complexe wereld, of we willen of niet.

Dit jaar sprak hij terecht niet over ‘vluchtelingen’, maar over ‘groepen mensen’,  wat alleen al juridisch gezien veel zuiverder is. Hij formuleerde het probleem zo mogelijk nog neutraler:

In de regio’s om ons heen zijn grote groepen mensen door terreur en geweld op drift geraakt. Zij zoeken ook in Nederland een veilig heenkomen en een kans op een beter leven.

Veel mensen in Nederland maken zich zorgen over de toekomst en vragen zich af hoe we onze eigen manier van leven kunnen beschermen in een wereld waarvoor we ons niet kunnen afsluiten.

Wat ons na aan het hart ligt, is onze vrijheid en de mogelijkheid onze eigen keuzes te maken. Voor die vrijheid is zo hard gevochten en zijn zoveel offers gebracht!

Willem Alexander benadrukte net als vorig jaar, de vrijheid. Wij zijn een land van vrije mensen. Wij hebben voor die vrijheid gevochten. Hij verwees daarbij naar de Tweede Wereldoorlog en naar de Tachtigjarige oorlog:

Vrijheid is zó wezenlijk voor Nederland, vanaf het prille begin. Op Koningsdag dit jaar waren wij in het Hof van Nederland in Dordrecht, waar in 1572 de eerste Vrije Statenvergadering plaatsvond. Daar ondertekenden we, samen met andere Nederlanders, deze tekst: “Hier werd de basis gelegd voor een onafhankelijk land. Waar je vrij bent om te denken wat je denkt, te geloven wat je gelooft en te zijn wie je bent.”

En, zegt hij, uit de geschiedenis van ons land kunnen wij moed putten voor de toekomst:

De complexe wereld waarin wij leven stelt ons niet voor moeilijker uitdagingen dan waarmee generaties vóór ons te kampen hadden. Wie luistert naar veteranen en vervolgden en naar de volhouders die ons land na de oorlog met schaarse middelen weer hebben opgebouwd, beseft dat.

Willem Alexander bewijst daarmee te zijn wat hij hoort te zijn in zijn functie: Een patriot.

Uiteraard pakten de NOS en RTL Nieuws gelijk die regels op, die je als anti-Wilders zou kunnen neerzetten. Een steek onderwater misschien:

Natuurlijk willen we beschermen wat ons dierbaar is. We hoeven onze angst niet weg te stoppen of te ontkennen. Maar we moeten hem ook niet de teugels van ons leven in handen geven en onze samenleving erdoor laten beheersen. Kalmte en onderling vertrouwen zijn vrienden van de vrijheid. “Weest niet bevreesd”, zei de engel in de Kerstnacht tegen de herders in het veld.

De politiek correcte media en machthebbers hebben Wilders en de zijnen tenslotte stelselmatig neergezet als profeten van de angst. Maar Willem Alexander stelde juist dat die angst een plek moet kunnen hebben in onze vrije samenleving. En daarmee dus ook Wilders, die wijst op de angst voor de islam en voor de stromen van illegale immigranten. Maar dat je je niet door angst moet laten sturen, is juist iets waar Wilders het als geen ander mee eens zal kunnen zijn. Anders had hij namelijk wel zijn mond gehouden over de islam, en zat hij nu nog braaf in de VVD bankjes, in plaats van in de levenslange gevangenis waarin hij nu moet verkeren, omdat hij zijn stem verhief.

Nee hoor, we hadden het veel slechter kunnen treffen met een koning. Maar kijk wel even wat hij zelf zei, en niet wat de media er weer van brouwen.

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this pageEmail this to someone

32 Reacties

 1. Er viel mij wel wat op aan de video. Het schilderij achter de koning. Als je goed kijkt lijkt die op een oude huisvriend van het koningshuis, A.Hitler.Was hij er toch een beetje bij, zo gezellig. Verder inderdaad totaal geen kerstversiering en geen kerstwens van Rutte maar wel de moslims fijne ramadan wensen. Dan lijkt het erop dat wij voorbereid worden op een kerstloze toekomst. Onze identiteit wordt ons beetje bij beetje ontnomen. Ook doordat er identiteitsloze illegalen van allerlei culturen zo maar onbegrensd worden toegelaten. Alles zal wel volgens plan verlopen.

 2. Valt jullie niets op aan die video?

  Geen Kerstboom en geen kerstversiering.

  Tja, dat zou onze nieuwe Nederlanders tot in het diepst van hun islamitische ziel beledigen, natuurlijk. Net als dat Rutte een kerstwens uit zou spreken. Hij is immers Premier van ALLE Nederlanders…. dus van niemand.

  • En geen nederlandse vlag of familiewapen op de achtergrond. Wat had er dan moeten staan? De EU vlag? De IS vlag? Dat is lastig kiezen als je alle souvereiniteiten druk aan het exporteren bent. Dan maar helemaal geen vlag.

 3. We hadden Willem I
  Willem II
  Willem III

  Daarna een paar vrouwen.

  De koning kan me zowiezo gestolen worden. Na de 80-jarige oorlog werden we een republiek. De monarchie werd her-ingevoerd onder een vijandige bezetter en de eerste koning van Nederland was de broer van de Franse keizer.
  Willem de eerste had al heel weinig met Willem de zwijger te maken. Die stadhouder was en geen koning, en van een republiek in plaats van een monarchie.

  Bij Willem de derde ging het nog een keer over de kop. Wilhelmina zou niet zijn echte dochter zijn, maar de dochter van een hoveling genaamd de Ranitz.

  Verder is er de vlucht van het koningshuis in de meidagen van 1940. Het is harer majesteits leger. Opperbevelhebber ervan was lid van de koninklijke familie. Vluchten voor de vijand in tijd van oorlog heet dan keihard desrtie, en er staat de doodstraf op.

  En dan hebben we het verraad van Beatrix nog. Geen woning geen kroning, Goh wat had ze die relschoppers lief. WimLex = de Overbodige !

 4. @Cale. Nee, ons is niks gevraagd als je dat bedoeld. En of een vorm van monarchie nu wel of niet erfelijk in troonopvolging dient te zijn, bedoelde ik ook zelfs niet. Wel dat wat de voormalige kroonprins er ook van dacht, hij daar waarschijnlijk wel duchtige gesprekken over had en hij en wellicht enkele anderen daar persoonlijk vergaande besluiten in diende te nemen. Dat lijkt me niks prettig, geboren worden in een gouden kooi, of ‘ie nu afstand van de troon had genomen of niet.

 5. Een beetje off-topic maar desondanks wil ik dit filmpje met jullie delen zodat we dit nooit zullen vergeten 🙂
  .
  Het opvallende is dat de mogelijkheid te reageren op dit filmpje al gesloten is terwijl het filmpje amper bekeken is, ik denk dat ‘ze’ willen dat dit zo snel mogelijk vergeten wordt, inclusief WimLex.
  .
  https://www.youtube.com/watch?v=UbaQR7swrYo&feature=youtu.be

 6. oké….. het voordeel van de twijfel dan…. verder ga ik voorlopig niet !

 7. Ja, de MSM heft het er maar moeilijk mee, nu ook steeds meer blijkt dat hun idool Obama de kwaaie pier is en Putin de pijnruimer in het Midden Oosten, terwijl steeds duidelijker wordt dat Erdogan een dubieuze rol gespeeld heeft.

  Natuurlijk is de koning geholpen m.b.t. de tekst, echter, hij kan wel aangeven waar die tekst over moet gaan. En dat hij daarbij andere accenten wil dan de voormalige koningin, dat blijkt wel duidelijk uit zijn kersttoespraken.

  • Het viel op, dat vele europese monarchen vergelijkbare toespraken hielden. Zowel koning Filip van Belgie, Felipe van Spanje, Carl Gustaf van Zweden als groothertog Henri van Luxemburg spraken over de aanslagen in Parijs. Alsof ze het hoofonderwerp tijdens een Gulden Vlies vergadering samen geschreven hebben. The Queen drukte zich slechts in algemene bewoordingen uit en vond kerstbomen een belangrijker onderwerp.

 8. We zagen dat Kysia Hexter wat teleurgesteld reageerde na de toespraak want ze kon er nauwelijks iets ‘Gutmensch’ waardigs in ontdekken. Dat is een goed teken en bewijst dat WA de vinger aan de pols heeft en mischien inziet dat West Europa, in’t bizonder Nederland voor een aangrijpende koerswijziging staat uit puur zelf behoud. We kunnen straks beter met Cameron naar een geassocieerde EU status dan ons blijven vast klampen aan de door Hitler getraumatiseerde Duitsers die nu onder Merkel hun Deutschland afschaffen omdat ze de Islam willen accomoderen.

 9. Niet gekeken, geen enkele behoefte aan, maar ik wil wel jullie allemaal prettige dagen wensen en een goed nieuw begin in 2016.

 10. Totale Remigratie, alles minder is Capitulatie

 11. johnberrevoets

  25 december 2015 op 20:13

  ” Nee hoor, we hadden het veel slechter kunnen treffen met een koning. Maar kijk wel even wat hij zelf zei, en niet wat de media er weer van brouwen. ”

  Hahahahaha die Joost, wat kun je toch naïef zijn. Dat heeft ie echt niet zelf geschreven. Hij leest het slechts voor.

  Kortom het zegt niets over hem.

  • @Johnberrevoets. Inderdaad dit is afkomstig van een tekstschrijver. Vermoedelijk dezelfde die de wollige (en impliciet leugenachtige) taal van Marx Rutte schrijft. Prachtig als er mensen in een koning een bindende factor willen zien maar de Ministeriële verantwoordelijkheid (die al tijden niet wordt genomen) gaat voor op een verhaal voor het blad Vorsten.

  • @johnberrevoets,
   hoe verklaar je dan dat de teneur van de kersttoespraak na het vertrek van Bea systematisch is verbeterd?

   • Waarschijnlijk omdat Bea wél zelf haar toespraken schreef, die liet zich echt niet voorschrijven wat ze mocht zeggen, met uitzondering van de troonrede.

 12. Een hoop gebakken lucht waar ik voor pas, aangezien ik dat hypocriete gejeremieer niet kan aanhoren zonder de neiging te krijgen om met dingen te gaan gooien.

 13. soms word je lichamelijk misselijk van de mainstream media… die letterlijk neerzetten wat zij vinden dat iemand zegt, ipv wat iemand letterlijk zegt…het wegkijken op hoger niveau, te doorzichtig echter…

 14. Formeel is de Kersttoespraak van de Koning het woord van de Koning aan het Volk. Ik vraag mij af in hoeverre de tekst geredigeerd wordt door iemand anders. Juist omdat deze toespraak van hem zelf is. Ik kan geen balans vinden in wat het zegt en wat Rutte probeert te zeggen. In hoeverre, we zullen het nooit weten, heeft Rutte achter de tekstverwerker gezeten met Alex als buikspreekpop door de kamers van het paleis lopend de zinnen vast oefenend. Ik verwacht namelijk niet dat WimLex het helemaal zelf gedaan heeft, no way! Hij is daar de persoon niet voor èn hij mist de diepgang. Maar dit zijn ook niet de woorden van Rutte!

  • In dit geval is het missen van diepgang nuttig. Willem zal zich echt niet bezig houden met wat denkwerk over de islam, en om het woord aanschuren te gebruiken zie ik hem dan ook dichter bij het gewone volk staan dan bij de moskee op de hoek.

   • WA is gewoon een prima vent. Zo heeft hij bijvoorbeeld de Elfstedentocht op de schaats gereden en dan kun je bij mij al bijna niet meer stuk. Verder moet hij zich ook nog overeind zien te houden tegenover dat spilziek wijf van hem.
    Aan zijn kerstboodschap hecht ik minder waarde. Ons kikkerlandje is allang verraden en verkocht aan Brussel door de heersende (epidemie) politiek. Daar kan WA ook niks aan veranderen. Het gepraat over ons en vrijheid en zo, moeten we maar zien als een aangenaam douceurtje.

    • @Nico Spaak. Dus omdat iemand op de schaats kan blijven, kan hij bij u niet meer stuk. Ik liep in 67 incl. bepakking de 4-Daagse en zag daar wijlen Claus om de paar kilometer een douche en schone kleren aangereikt krijgen. Hij liep hem uit. Was ook een held en later al helemaal toen die stropdas af ging. Mijn maatje was een groter held voor mij want hij kwam met kapotte enkel, zonder veel hulp, strompelend over de meet.

    • Mmmhh, hij heeft er nooit om gevraagd Koning te worden/zijn. Ik denk uberhaupt dat het wel een goede kerel is in een weinig benijdenswaardige positie. Beetje treurig zelfs. en behalve een ElfSteden heeft ‘ie ook nog een marathon gedaan.., daar kun je alles van zeggen of vinden maar dan ook dat ‘ie -ergens- karakter heeft.

     • Snurker werd in Rotterdam als veteraan 123e, twee weken later tweede op de halve in Gennep, dat zegt alleen maar iets over een zekere wilskracht. Ik ga dit zeker niet koppelen aan wat dan ook, je zoekt wat zin in het leven , kijkt om je heen en hoort van een oud voorzitter van de VPRO, ooit voorlichter in Brussel, ja hij liep in en uit bij de toenmalige baas van Europa, dat ook hij tegen dit Europa is. Europa is een bureaucratisch monster dat bemand wordt met afgeschreven politici, ambtenaren en met de karwats van de lobbyisten er van langs krijgt.

     • @n0gz01
      “Mmmhh, hij heeft er nooit om gevraagd Koning te worden/zijn.” Ik ook niet. Niemand eigenlijk, beetje vreemd, niet?

 15. @ Jacobs
  Hij nam gelukkig ook het woord “vluchteling” niet in de mond. Helaas is een flink deel van het volk politiek correct en wemelt het van de Gutmenschen.
  Dus moet eerst ( een meerderheid van ) het volk zich ook maar eens afwenden van de linkse, politiek correcte regentenkliek.

  • De Gutmenschen gebruiken woorden als vluchteling om ons te dwingen tot inclusief denken. Ik vermoed zo maar, dat deze koning niet zo maar van kom op we delen alles met elkaar is.

 16. Michael Jacobs

  25 december 2015 op 14:40

  “Ik heb groot vertrouwen in het vermogen van ons land om – ook nu – aan die roeping te beantwoorden en een gemeenschap van vrije mensen te blijven.” Zou het toeval zijn dat de ‘Koning van Nederland’ in zijn kersttoespraak zelfs niet één keer het woord VOLK in de mond neemt?

  • Hij heeft er waarschijnlijk over onderhandeld. Als hij het woord “vluchteling” niet hoefde te gebruiken, zou hij ook het woord “volk” niet gebruiken.

 17. De toespraak viel mij mee. Het centrale thema was vrijheid en dat is natuurlijk heel wat beter dan “gelijkheid” of “solidariteit” of andere linkse prietpraat. De NOS gaf direct een verkeerd beeld en er werd zelfs gerefereerd aan zijn staatsbezoek aan China. Om toch nog maar een politiek correct punt te maken. Erg kunstmatig. Het viel ze tegen: dat was duidelijk. Een hele verbetering ten opzichte van de multikul van warhoofd Bea.

© 2023 De Nieuwe Realist

Thema door Anders NorénOmhoog ↑