Waarom de Kamer een voorzitter krijgt die onderhorig is aan de koning van Marokko

Door Joost Niemöller

Martin Bosma heeft zich kandidaat gezet als Kamervoorzitter. Vandaag wordt er over de nieuwe Kamervoorzitter gestemd. Zo’n stemming gaat in twee rondes. In de tweede ronde blijven er twee kandidaten over. Er zijn in totaal vier kandidaten: Elias, van de VVD, Arib van de PvdA, Van Toorenburg van het CDA, Bosma van de PVV. Hoe groot is de kans dat Kamerleden zullen stemmen op een voorzitter van een andere partij, wanneer ze wel zelf een kandidaat aandragen? Ik denk dat dit uit te sluiten valt.

Op hoeveel stemmen kunnen de kandidaten gezien de omvang van hun fracties minimaal rekenen?

Elias 40

Arib 36

Bosma 12

Van Toorenburg 13

Ik denk dat dit effect nog versterkt wordt  voor Arib, omdat een aantal fracties zonder eigen kandidaat net als de PvdA een multiculturele ideologie uitdraagt. Voor hen is de Marokkaanse achtergrond en de dubbele nationaliteit van Arib een extra voordeel. Dat gaat op voor GroenLinks (4), ChristenUnie (5), SP (15) Partij voor de Dieren (2) en de GrKö (2). Mogelijk ook voor D66 (12). Tellen we die stemmen op bij de 36 van de PvdA, dan komen we op 77. Dat is al een absolute meerderheid. Stemt D66 toch voor Toorenburg (wat ook een goede optie is), dan is er wel een tweede ronde nodig. Daarin staan dan Elias en Arib tegenover elkaar.

In dat geval zal de PVV op Elias stemmen. Het multiculturele CDA zal op Arib stemmen.

Wat levert dat minstens op?

Arib: PvdA (36), GroenLinks (4), SP (15), CDA (13), GrKö (2), Partij voor de Dieren (2), CU (5), dat is minstens 77.

Elias: VVD (40), PVV (12), Bontes/Van Klaveren (2), dat is minstens 54.

Dus ook zonder D66 (12), en de kleinste partijtjes, is er dan al een absolute meerderheid voor Arib. Hun stemgedrag is dan niet relevant meer. De kans dat die partijtjes bovendien allemaal Elias zullen stemmen, lijkt me nihil.

Conclusie: Arib wordt het.

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

45 Reacties

 1. @Leo KarelJan Er lopen er nu eenmaal meer buiten de inrichting dan er in zouden moeten zitten. Echter, vlakt u de Nederlandse burger/kiezer niet uit. Zo dement als een deur.

 2. Elke dag wordt NL absurder en imbecieler: iemand met een buitenlandse ( Marokkaanse ) nationaliteit als voorzitter van het NL parlement : kan er nog waanzin bij in dit totaal gedegenereerde landje ? Iemand die een vreselijk soort Nederlands uit haar keel stoot en in organisaties van de Marokkaanse koning heeft gezeten. Die vindt dat je geen “nep parlement” mag zeggen.
  Dit is geen nep parlement maar een verzameling volslagen idioten van ongekend absurd niveau.

 3. Politiek correctheid is net een bacteriele infectie. Denk je een antibioticum te hebben (keulen), dan ontwikkelen ze daartegen resistentie in de vorm van de meest absurde redeneringen. Zie Joop.
  Dit mechanisme maakt het goedmens-gedachtegoed steeds irrationeler. Dat op zich is al een levensgroot gevaar. Het is de cultus van het onredelijke, waartegen uiteindelijk geen enkel verweer meer mogelijk is.

 4. Ik heb vernomen dat Arib het geplande bezoek bij Jinek gisteravond had afgezegd omdat ze te moe zou zijn geweest. Ik durf te wedden dat wanneer Arib niet gekozen was tot voorzitter ze zich wel aan het geplande bezoek bij Jinek had gehouden, om te vertellen hoe racistisch Nederland is.

 5. En zo is het gegaan, niet moeilijk te voorspellen. En het ging ook niet om de beste kandidaat dat weten wij ook. Politiek correcte spelletjes zijn in dit land populair.

 6. Terwijl als het doel zou zijn geweest om het debat wat “beschaafder” te laten plaatsvinden,de toon te matigen, het juist goed zou zijn geweest om Bosma te benoemen.
  Ik was benieuwd hoe hij zou reageren op bepaalde uitspraken van Wilders.
  Misschien maar beter ook zo.

  Bovendien laten andere partijen hiermee weer eens zien, wat voor een lage democratisch gehalte zij hebben. Dat is voor velen wel duidelijk maar nog lang niet voor iedereen.

 7. Sint Nicolaas

  14 januari 2016 op 09:18

  Het is absoluut te triest voor woorden dat het hart van de NL democratie ( als we hier nog van kunnen spreken ? ) voorgezeten gaat worden door een persoon met een ( NOTA BENE ! ) Marokkaans paspoort ! Zie hier : Het failliet van NL ten voeten uit. En dan meneer Samsom met zijn verraders tweet : Wilders is een slechte verliezer volgens Diederikje. Beste Diederikje, de grootste verliezer is NL wat dankzij uw allochtonen voortrekkers en kom maar binnen met je knecht beleid volledig ten gronde wordt gericht en dra zal ophouden te bestaan in zijn huidige vorm. Het is een grof schandaal dat men maar blijft doorregeren met een Club die qua draagvlak geen enkel bestaansrecht meer heeft en volk en vaderland te pas en te onpas schoffeert. En neen, zeg er maar niks van want dan wordt je gelijk weggezet als racist en populist en je eventuele commentaar op diverse forums wordt verwijderd en een IP-ban er achter aan ! In plaats van met tegenargumenten te komen wordt je geband. Democratie ? Hahaha

 8. In het oude Zuid Afrika waren immigranten, Nederlandse, de meest fanatieke om hun nieuw gevonden baas status te verdedigen. Zij waren in hun thuisland knecht zonder toekomst zoals hun voorouders. Deze nieuwe Marokkaanse voorzitter ziet er zonder tent en doek gezond uit. Absoluut geen meisje op zoek naar een woestijn religie traditie. Het is mogelijk en waarschijnlijk dat zij het door inteelt gedreven nep parlement zo kan sturen dat denken , niet hondje luister naar baasje O, de nieuwe norm word van landelijk politiek Nederland.

 9. Mooi hoor. Een procedurekwestie als het kiezen van voorzitter is gedegradeerd tot politieke actie. Zei iemand bananenrepubliek? Nepparlement?

 10. Pak haar, Geert. Lok haar uit en zet haar voor schut. Als ze Miltenburg het leven zuur konden maken, kan het met haar ook.

  • De Marokkaan zal het erg moeilijk krijgen in dit land, het kan niet zo zijn dat een Marokkaanse dame de Nederlander vertegenwoordigd.

 11. Men wilde kennelijk het feit NEPPARLEMENT accentueren en heeft een agent van de koning van Marokko aangesteld.
  Laatste stuiptrekking van multicul.
  Wanneer ze zoals aangekondigd Geert de mond probeert te snoeren, slaat dat op haar gemeenschap terug.
  Dat wordt niet leuk.

  • “Laatste stuiptrekking van mulicul” ? Misschien mis ik iets maar het gaat maar door met die multicul. Na oudejaarsavond is er NIETS veranderd. De migratie stroom gaat gewoon door. Ergo, NL heeft nu een Marokkaanse voorzitter van het NL parlement.
   Jongens zie toch eens de realiteit onder ogen! Het gaat niet om Geert Wilders of welke Nederlandse politicus dan ook. Heel Europa gaat naar een chaos. Merkel en haar club hebben een verschrikkelijke agenda. Ga je blonde dochters maar instrueren nu je nog tijd hebt. Arme kinderen.

 12. De Oranjes? Die hebben begin 1940 al de benen genomen. Uitkereingen naar Marokko? elke uitkering naar Marokko is krankzinnig, slechts door politici bedenkbaar. Voor 1940 stond Marokko niet eens op de kaart. Er moet iets gebeurd zijn nadien. Graag uitleg, maar geen politiek gezwets aub. Potdomme wat ben ik kwaad.

 13. Het viel me op Elsevier.nl op dat men daar schrijft de Marokkaanse Arib en niet de Nederlands-Marokkaanse. Schuivende panelen daar? Als het een beetje gaat zoals het nu behoort dan krijgen we binnenkort het aftreden van Oranje en een feestje voor de koning van een land dat eisen stelt aan Nederlandse uitkeringen.

 14. Het heeft geen enkele zin om nog over politiek te discusieren of over de al dan niet goed Islam. Kijk maar:
  http://fubar.mobi/2016/01/13/video-als-de-duitsers-maar-voor-een-dag-zouden-verdwijnen-zou-dat-niet-opvallen/

 15. Misschien wordt de PvdA hier wel een loer aangedraaid.
  2016 gaat een verschrikkelijk moeilijk jaar worden. Dat gaat ze never en nooit redden. Mind my words.
  Bosma had het wel gekund, maar dan was het back to the basics geworden en geen enkele politicus wil zich daar aan wagen.
  Eigenlijk is de keuze dus wel logisch en uitermate laf.

 16. g.h.m.leferink

  13 januari 2016 op 22:40

  De Kleffe Vriendjes Politiek is nog veel erger dan ik dacht.
  Na de benoeming van ‘Twee paspoorten Achmed’ tot burgemeester van Rotterdam nu ook nog dit. Ik zie de gluiperigheid alleen maar toenemen! En de invloed van een als religie vermomde ‘Neuk-en-zich-Herrenvolk-wanende’ primitieve woestijnkultuur hier nòg meer invloed krijgen. Met ‘dank’ aan onze in meerderheid Achterbakse en Laffe volks-niet-vertegenwoordigers.
  Dit wordt oorlog.
  Ze hebben niks geleerd van Oriana Fallaci’s geschriften…… En al helemaal niet van de geschiedenis, en o.a. de Slag bij Poitiers vergeten en de twee keer dat Wenen belegerd werd. Dus maken die runderen in de 2e Slaapkamer dezelfde kapitale fouten, waardoor dezelfde ellende als in het verleden over ons komt!
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 17. Steenbergen, Geldermalsen, Oranje, er zijn vast nog wel wat goeie Marokkaanse- of Turkse- of Aghaanse- of Surinaamse- of Antilliaanse- (we mogen niet discrimineren) burgemeesters voor deze gemeentes te vinden. Blanke Nederlanders in deze functies zijn fout. Dat zal al onze problemen oplossen. Toch? One for all, all for one, of zoiets. Ik begrijp er echt geen ene reet meer van. (Sorry voor het woord gebruik).

 18. Nou het doek voor Nederland kan definitief dicht!
  Khadija Arib (PvdA) is de nieuwe
  voorzitter van de Tweede Kamer

  Maar snel nieuwe verkiezingen…. graag “errug” vervroegd pfffff

 19. 150 nep-vertegenwoordigers van het volk zitten politieke spelletjes te spelen en zetten de thermostaat van de politieke correctheid nog een paar graden hoger….
  Niet in het belang van het parlement, niet in het belang van Nederland, niet de beste op de juiste plek, maar voor het eigen geile gevoel…. Wij deugen……..

  Oh en kan die mevrouw eerst een cursus goed Nederlands spreken volgen ?
  Volgens mij is er in Belgie een instituut die daar heel goed in is a la Maxima.

 20. Misschien wat optimistisch maar ik denk dat mevrouw Arib niet partijdig is wanneer het om Marokko zou gaan .De reden is omdat ze bewust is dat ze gevoel heeft bij Marokko en ook omdat er dan extra op haar gelet word. In zaken waarin ze niet bewust is van haar partijdigheid is dit anders en zou ze wel wat eerder degene met wie ze het niet eens is af kunnen kappen.

  Het zou wel best eens kunnen dat ze in het algemeen wat sneller de boel afkapt en niet zo is van het vrije woord.

  • Het gaat niet om haar functioneren. Het gaat erom dat ze geboren Marokkaanse is. Voorzitter van het Nederlands parlement. Net als de burgemeester van Nederlands grootste stad ook een Marokkaan is. Gelukkig gebeurd dit alles nu. Hoef ik me later niet in mijn graf om te draaien.

 21. Als het een beetje meezit krijgen we in elk geval een frikadel aan het roer. Dat is tenminste een oer-hollands product

 22. Partij politiek of niet. Het gaat om het feit dat een Marokkaanse, de voorzitter van het Nederlands Parlement kan worden. Een Marokkaanse parlement voorzitter lijkt me wel aardig voor een nieuwe Kuifje, maar we leven niet in Afrika. En dit is geen stripverhaal, alhoewel? Zijn er nu echt geen andere Hollanders die hier voor in aanmerking komen? Wat een belachelijke vertoning, wat een triestheid.

  • Joost heeft gelijk gekregen; een Marokkaanse als voorzitter van het Nederlands parlement. Een Marokkan als burgemneester van Nederland’s grootste stad. Willem van Oranje zal zich in zijn graf omdraaien – eerst die Spaanse spekken eruit flikkeren na 80 jaar vechten en nu dit. Ach, who cares?
   Een volk heeft de regering die het verdient.

 23. Joost mag het weten… en ja hoor, het wordt Arib.
  .
  Walgelijk, dat iemand met een dubbele agenda, amper Engels sprekend, en een weerzinwekkende niet-objectieve houding tegen het vrije woord (want ja, ook nepparlement is een mening in mijn ogen, en in dit geval zelfs een feit), een voorzitterschap wint. Om trots op te wezen. Onze overheid laat zich van hun beste kant zien door iemand de rol te geven die niet eens fatsoenlijk een buitenlandse delegatie te woord kan staan.

 24. Ik zie CDA nog wel voor Elias gaan, ook strategischer denk ik. Iedereen weet dat PvdA vele jaren in de opposite gaat functioneren na dit kabinet. Het is vaak de partijpolitiek die speelt, de ideologie is het sausje. Ook de reden waarm SP wel Pvda kandidaat steunt.

 25. Vanmiddag het RMO Rijksmuseum Oudheden even kort bezocht. Alexander de Grote onderwierp o.a. de Perzen en liet ze met bijv. Grieken vermengen. De EUSSR doet dit ook dus we zijn terug bij af of wel BC.(before Christ) toen net als nu een paard een ezel bleek te zijn.

 26. .
  Wordt ’t Arib? Dan is deze rijmelaar uitgepraat,
  dan wordt bewezen dat we onze Vrijheid gaan verliezen
  dat ’t dus niet hielp voor goed fatsoen te kiezen
  en is ’t dus voor Gezagsvertrouwen aangetoond te laat !

 27. Ach ja, autochtoontje pesten is hot bij dit nepparlement dus de voorspelling van Joost zou zomaar uit kunnen komen. Mocht Arib voorzitter worden dan zal dat wel weer een extra zetel voor Wilders opleveren. Dus ze zoeken het maar uit, het is slechts een kwestie van tijd.

 28. Een (mede)wetgever die ervan blijk geeft de eigen wet niet voor zichzelf te handhaven en zich onder een onderhorige aan de wetten van een ander land te plaatsen via hun voorzitter (alle andere landverraad laat ik maar even zitten), moet zijn salaris ook maar elders dan bij de Nederlanders gaan halen.

  Alleen vanwege de PR al is het behoorlijk dom om op de kop te schijten van degenen die je onderhouden, en dat je de hand die je voedt al op hebt, is daarvoor geen excuus.

  Ben alleen bang dat ‘ze’ het zo niet zien, en het racist roepen tegen een ieder die zijn verstand nog wel bij elkaar heeft, zal weer niet van de lucht zijn.

  Nep-parlement of niet, het was wel ‘ons’ nep-parlement. Erg dom dus, erg dom, als dat parlement ons zelfs die schrale troost zou ontnemen.

 29. We zijn getuige van die endlösung der europäische kultur. Intrigant Arib zal hiertoe graag een duit in het zakje willen doen wanneer zij voorzitter is van de Tweede Kamer. Ik ga er weliswaar van over mijn nek, maar historisch is het wel. Een ongecontroleerde golf van moslim-immigranten overspoelt Europa . Er zou namelijk wel eens een vluchteling tussen kunnen zitten. Wanneer al deze miljoenen zijn toegestroomd, dan zal fascist Erdogan inmiddels wel klaar zijn met zijn genocide op de Koerden, zodat Turkije eveneens tot de Unie kan toetreden. Krijgen nog eens 80 miljoen moslims toegang tot “de vetpotten van Europa”. Tenminste, als er dan nog wat te halen valt natuurlijk. Ooit, zo hoop ik zal er toch eens een afrekening moeten komen. Het zal toch niet bestaan dat men een heel continent straffeloos naar de ratsmodee kan jagen?

  • @ Nico Spaak, helemaal eens, echter: “Het zal toch niet bestaan dat men een heel continent straffeloos naar de ratsmodee kan jagen?” Een retorische vraag wellicht?

 30. Sterke zet zou zijn wanneer Bosma zich terugtrekt tbv Toorenbug, Elias is kansloos, en zij kan wel winnen van Arib.

 31. Volgens mij is Elias naar voren geschoven om te voorkomen dat Bosma de 2e ronde kan halen.

 32. goed idee van je Jan Van !

 33. Het is niet ‘anders’……
  Anders is dat het wél onze eigen schuld is!
  Euh???
  Ja!
  Steeds maar weer roeptoeteren en echt schelden dat de islam zo afschuwwekkend is….. is niet overtuigend en vele commentaren zullen daardoor geweigerd worden bij de MSM en Facebook!

  Maar wat als we nu bij élke bewering over islam een vóórbeeld geven uit hun eigen “heilige” boeken?

  één voorbeeld uit honderden: Soera 9:29
  Moslims beweren altijd dat zij alleen ‘oorlog voeren’ als moslims aangevallen worden!
  Maar wat stáát er?
  “Voer oorlog met de ongelovigen……..enz”.
  Er staat niet “voer oorlog met hen die tegen moslims vechten”!!

  Links zal geen mogelijkheid meer hebben te praten over “racisme” wanneer we de leugens van moslims ontkrachten met hun eigen profeet!!

  Zo zijn er talloze voorbeelden waarmee het anti PVV gevoel minder zal worden.
  Mvg

 34. Ik vind ’t eng om te zien hoe hard partijen roepen dat een voorzitter partij-onafhankelijk moet kunnen voorzitten, maar tegelijkertijd Bosma als voorzitter afschrijven “omdat hij van de PVV is”. Te smerig voor woorden.
  .
  Om dan te zien dat Ton Elias waarschijnlijk inderdaad zoveel stemmen gaat krijgen terwijl hij júist partijdig (en te aanwezig, en te weinig kennis in mijn ogen) is, gaat mij m’n pet te boven. Om maar niet te spreken van Arib, die met dubbele tong, nationaliteit én belangen spreekt. Dat zij zich nog kandidaat durft te stellen geeft maar eens aan hoe blind zowel de PvdA en Arib zijn. Een ’s lands belangen kún je niet goed voorzitten als de helft van je belangen bij een ander land liggen.
  .
  Maar goed… aan de andere kant is het ook typisch iets voor de overheid van nu: poppenkastje spelen. Ik blijf hopen dat de PVV door groeit en partijen zoals VNL en Bontes/Van Klaveren goed doorgroeien, want bij de rest van de alternatieven krijg ik de rillingen over m’n lijf.

 35. Een heel duidelijk en eerlijk verhaal!

 36. Als ik al iets hoop, dan is het dat we geen versnippering krijgen die nergens toe dient.
  En precies dat gaat gebeuren als VNL stemmen krijgt.
  Zwaar waardeloos dat Bontes, die ik als een uiterst integere man beschouw, zijn alter ego niet opzij heeft kunnen zetten voor het landsbelang.

 37. Ben blij dat de politiek laat zien dat het niet om de beste kandidaat gaat maar om zijn afkomst ,,,Ik zie een rechtzaak aankomen .O m onderzoekt Bosma s verlies door discriminatie .

 38. Er zijn nog heel veel mensen die zelfs na de gebeurtenissen van Oude Jaarsavond blijven ontkennen dat er een migranten probleem is. Dus moet ik vaststellen dat een oud gezegde nog steeds leeft: “Het volk heeft een regering die het verdient”. Wat een doefenis.

  • g.h.m.leferink

   14 januari 2016 op 20:46

   ‘Cale’: Helemaal mee eens. Maar dat gezegde zou ik willen uitbreiden met: “Het volk heeft de media die het verdient.” Want wat die aan bewuste misleiding over ons uitkotsen grenst vooral de laatste tijd aan het ongelooflijke. Mijn konklusie is daarover al getrokken: ACHTERBAKSHEID en LAFHEID hebben zich als kankercellen verspreid over de MSM. De laatste tijd doen ook de Duitse media ijverig mee met deze Drugsdorpse modetjes.
   Maar wat ik nog het ergste vind is dat er bijna niemand ALARM slaat over deze funeste ontwikkelingen! Mensen die je spreekt vinden blijkbaar achterbaksheid een normaal iets. En hen zeggen dat Hitler, Stalin, Saddam Hoessein, enz. deze gluipermentaliteit als eigenschap hadden, het maakt geen indruk.

   Goodgoan: Gait H.M. Leferink