D66 wil christelijke feestdagen vervangen door islamitische. Maar stiekem.

Door Joost Niemöller

Gisteren  ging ik op de zender RTLZ in discussie met Jan Paternotte, fractievoorzitter van D66 in Amsterdam. (Het item is hier terug te zien.) Het onderwerp was de invoering van islamitische feestdagen op Amsterdamse openbare scholen ten koste van christelijke feestdagen. Paternotte was hiervoor. Niet dat hij het nodig vindt om er zelf een mening over te hebben, maar hij vindt dat de scholen dit helemaal zelf moeten uitmaken.

Nu is er een wet die landelijk vastlegt wat de officiële feestdagen zijn, dit is de zogeheten Algemene Termijnwet, die is aangenomen in 1964. Het spreekt voor mij voor zich dat scholen bij het Openbare Onderwijs zich aan de in die wet vastgestelde feestdagen dien te houden. Zo’n wet bestaat er niet voor niets. Het is een van de weinige plekken in onze wetgeving waarin maatschappelijke rituelen zijn vastgelegd. Wanneer je het anders wilt, dan ga je maar zelf een school beginnen. Openbare scholen dienen scholen te zijn die staan voor het karakter van onze samenleving. Wil je daar veranderingen in brengen, dan moet je dat doen via de Koninklijke weg, en dus de wet veranderen.  Wil je christelijke feestdagen veranderen door islamitische? Begin daar dan een maatschappelijk, of politiek debat over, en zorg dat je een meerderheid krijgt.

Het opmerkelijke van Paternotte van D66 is dat hij een dergelijk fundamenteel debat over wat Nederland is of zou moeten zijn, uit de weg gaat. Hij laat het liever via de achterdeur gebeuren, wat betekent dat volgens hem scholen het gewoon maar helemaal zelf moeten uitzoeken. Hoe meer islamitische leerlingen op een openbare school, hoe meer islamisering dus. Als dat ‘de mensen’ willen, dan moet dat maar, is zijn gedachte. Wie zich een beetje verdiept heeft in het karakter van de islam, weet dat daarmee het hek van de dam is. Verplichte invoering van hoofddoekjes, verplicht bidden in de klas, verplicht halal eten, meisjes apart van de jongens, geen brug is te ver.

Dat soort politiek handelen van D66 is dus achterbaks en laf. Paternotte weet ook wel dat er in Nederland geen meerderheid te vinden is voor het verruilen van christelijke feestdagen voor islamitische. Daarom gaat hij het debat uit de weg en laat hij openbare scholen islamitisch worden zonder dat iemand het hoeft te zien en zonder dat iemand hoeft te spreken over islam en Nederland. Dat is typisch D66. Daar zijn ze niet geïnteresseerd in principiële debatten over ideologieën. Daar doen ze liever ‘pragmatisch’ en zo gooien ze Nederland over de schutting.

Helaas is dat ook voor een belangrijk deel het karakter geworden van de Nederlandse samenleving. Die wet over de feestdagen uit 1964 is er een typisch voorbeeld van. Hij is tot stand gekomen door compromissen toen er nog een flinke christelijke meerderheid was. Dus vieren we massaal de geboorte van Jezus, zijn dood en het leven na zijn dood in alle varianten, zonder dit in werkelijkheid te vieren, want niemand heeft nog enig idee.

Over die feestdagen mag wat mij betreft best nagedacht worden. Het zou mooi zijn om een aantal feestdagen in te voeren, die wel aansluiten bij onze nationale cultuur. Dagen die daarom wel een betekenisvolle invulling kunnen krijgen, en waarover dus ook gesproken kan worden op de openbare scholen.

Met vijf mei, koningsdag, Nieuwjaar is niets mis. Kerst heeft teveel betekenis buiten het christendom om gekregen om te laten vervallen. Bij veel andere christelijke feestdagen slaat bij mij de twijfel toe. Als zie ik wel het belang van de gewoonte en de tradities. Dat heeft op zich al een waarde en zal de reden zijn dat de meeste Nederlanders het willen laten zoals het is.

Maar waarom doen we niet:

Een dag van de democratie. De dag dat het Algemeen Kiesrecht in Nederland voor het eerst bestond. Dat werd ingevoerd in 1917. Op 3 juli 1918 vonden die eerste verkiezing plaats voor zowel mannen als vrouwen. Een mooie dag om te vieren.

Een dag van het Nederlandse heldendom. Ik stel de dag voor dat Michiel de Ruyter voor het vaderland sneuvelde: 29 april 1676.

De dag van de Nederlandse onafhankelijkheid. Ik stel voor om 26 juli 1581. De dag waarop de Acte van Verlatinghe werd getekend: Het manifest waarop de Nederlandse bevolking het recht in eigen hand nam om afscheid te nemen van de koning indien die het landsbelang niet langer vertegenwoordigt. Niemand kent dit papier nog, maar het is onze onafhankelijkheidsverklaring.

Ik stel ook voor om feestdagen van anti-Nederlandse, want principieel dictatoriale organisaties als de islam per wet principieel uit te sluiten. Want voor je het weet is er ergens wel weer een D66 leider die het via een achterdeur wil invoeren om van het gezeur af te zijn. Veel te gevaarlijk.

 

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

28 Reacties

 1. Ik heb gewoon een afspraak met onze lieve heer: hij mag me naar de donkerste krochten van de hel sturen, als ik van mijn levensdagen nog het begin van de totale vernietiging van de islam en iedereen die moslims de hand boven het hoofd houdt, mag meemaken. Vrijheid van godsdienst.Toch?

 2. g.h.m.leferink

  27 februari 2016 op 11:57

  De PvdAchterbaksheid heeft er een mede-farizeïsche partij bij gekregen: Doorglibbers66. Met als gemeenschappelijk kenmerk GLUIPERIGHEID. Dus de nog maar door weinigen doorziene ultieme oorzaak van de ellende in de wereld! En LAF zijn ze ook nog.
  Maar er is een oplossing: meegeven, samen met die van de Partij van de Arglist, met de ophaaldienst voor GEESTELIJKE MILIEUVERVUILING. En wel vóórdat er nog meer mensen als Pim Fortuyn vermoord worden!
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 3. “Begin daar dan een maatschappelijk, of politiek debat over..”
  Die maatschappelijke debatten zijn heel gevaarlijk. Een paar man is genoeg om zo’n debat te winnen. Zie Zwarte Piet. Maar ook het vuurwerkverbod. Wil je wat veranderen? Dan lijkt een referendum mij het enige acceptabele instrument.

 4. Het kan nog erger De filantropische stichting Verre Bergen heeft in Rotterdam 100 huizen van € 100.000,- aangekocht voor Syrische vluchtelingen Ook betalen zij de taallessen, onderhoud, scholing en begeleiding. . Een goddelijke opdracht?

 5. Ik weet niet hoeveel Christenen er in Turkije of Iran wonen. Maar het lijkt me ondenkbaar dat een Turks parlementslid zou voorstellen om het suikerfeest maar af te schaffen, en in de plaats daarvan een vrije dag met kerstmis. Hij zou onmiddellijk worden afgeslacht. Dat zouden wij dus ook moeten doen.

 6. Joost schrijft: “Daar doen ze liever ‘pragmatisch’ en zo gooien ze Nederland over de schutting. Helaas is dat ook voor een belangrijk deel het karakter geworden van de Nederlandse samenleving.”

  Maar als dat echt een “belangrijk deel” zou zijn, staat dat enigszins haaks op het eerdere idee dat er “geen meerderheid te vinden” zou zijn?

  In ieder geval kun je het niet eens zijn met hoe een “belangrijk deel” van Nederland aankijkt tegen christelijke vakantiedagen en oubollige tradities, maar je moet het ook respecteren dat veel Nederlanders echt NIET wakker liggen van religieuze feestdagen. En of de ene minderheid nu dit wel of de andere krimpende minderheid nu dat wil, zou ze een worst wezen. Zolang we maar ook ruimte houden voor nieuwe feestdagen die niet een religieuze saus of onduidelijke (vaak ook buitenlandse) traditie uitdrukken.

  Persoonlijk zou ik trouwens liever een cultuur de nadruk zien leggen op feestdagen die de mensen kan verbinden. Suikerfeest is dat…

 7. Of een gedenkdag dat we op befehl van Hare Majesteit ons prachtige volkslied kwijt raakte, begin vorige eeuw….. en het werd vervangen door een ‘Deutsch treuelied”….

  https://www.youtube.com/watch?v=VxLV2qME7F0

 8. Duits ministerie van Economische zaken heeft gisteren gezegd tot 2020 ongeveer 3,6 miljoen migtranten te verwachten. Overigens zijn er nu reeds 160.000 migranten zoek. Allemaal natte vingerwerk natuurlijk want niet een regering in West Europa is goed voorbereid op deze tsunami en daarmee is de puinhoop compleet. Als verstandig mens zou je deze chaotische situatie onder controle proberen te krijgen bijvb door het sluiten van grenzen. Nee, we gaan schoolkinderen vrijgeven om het suikerfeest te vieren. Dat helpt.

 9. allemaal prima hoor, dat afschaffen en zo, maar ik wil het wél graag even zélf ( zonder LAST :-P) beslist hebben…

 10. Landverraders hebben vrij spel in dit land.
  Pechtold heeft daarnaast ook nog een gratis Buhne.

 11. Vanmorgen was die huichelaar van Pechtold op WNL ( die zogenaamde rechtse omroep ) Meneer was met een privéjet ( van een “zakenvriendje” ) naar de Oekraïne gevlogen om zich goed voor te bereiden op het as. referendum. Alsof hij al niet volledig vóór was en is. Ook werd hem gevraagd naar die smeerlap D66er die Wilders had bedreigd. Ja, was niet goed, maar Wilders provoceert natuurlijk wel islamieten. Wat een viezerikken zijn dat toch, die D66ers.
  En WNL maar ruimte geven aan die linkse multikullers en die WNL presentatrices ( wat een domheid en ondeskundigheid ) waren natuurlijk vol begrip voor de “ja’ stem.
  Je zal als rechtse NL’er maar lid zijn geworden van die linkse Telegraafbagger.

  • LKJ,
   Het meest ergerlijke vond ik dat Pechtold ijskoud beweerde dat de Syrische asielzoekers hierheen vluchten vanwege de Russische bombardementen. Bombardementen die “verdeeldheid” zouden zaaien in Syrie. Wat een miezerig mannetje is het toch.

 12. Waldo Dewanand

  26 februari 2016 op 15:45

  REF Cit:
  ‘Ik stel ook voor om feestdagen van anti-Nederlandse, want principieel dictatoriale organisaties als de islam per wet principieel uit te sluiten. ‘

  —- ja mooi punt, preventief hard optreden nu meteen is beter en stukken intelligenter dan over 18,88 jaar huilend en half dood de put dempen als alle Hollandse kalfjes morsdood zijn en het inheemse Nederlandse volk ter ziele is in Hollandistan als eerste islamitische kalifaat van de Lage landen.

  Denk aan het lot van hindoes in Afghanistan, pakistan, bangladesh, bhutan, enz

  ja waar zijn de 34 miljoen vermiste Hindoes in Pakistan nu??? google dit eens.

  In de toekomst over 188,18 jaar schrijven ze op Indiase mars kolonies dan rara waar zijn de verdwenen 12 miljoen blanke hollanders gebleven???

  Preventief optreden nu meteen is intelligent gedrag, D66 is een partij van landverraders, zieke anti nederlanders en omgekochte losers. Een gezonde, nuchtere Hollander weet dit en stemt nooit op D66.

 13. Het laten vervallen van Christelijke feestdagen, hoe obscuur ze ook zijn, zou een verkeerd signaal zijn richting de geitenneukers. Niet doen dus. Liever nog een paar erbij, en in de openbare ruimte uitbundig vieren. Hoe meer provocatie, hoe beter.

 14. Waar komt die obsessie met de islam vandaan?
  Zijn er hindu, buddhistische, joodse, socialistische vrije dagen?
  Nee dus.
  Er is dus geen enkele reden om juist islamitische feestdagen in te voeren.
  Bovendien hebben onze feestdagen een van oorsprong een heidense achtergrond en vieren ze de seizoenen, iets wat je inde Arabische wereld niet hebt.
  En wij zijn niet verplaatst naar het gebied zonder seizoenen.
  Pasen heeft als functie de komst van de lente te vieren met paashazen en eitjes, bovendien is het ingebruik als nationaal klussenweekend.
  Pinksteren is de start van het kampeer seizoen en controleren we de kampeeruitrusting, ook nuttig, net als Hemelvaart .

 15. Deel 2.
  De dag van de Nederlandse onafhankelijkheid. Beste Joost. Toen de Regering in 1940 Nederland verliet, werd op basis van de geldende Grondwet Nederland opgeheven. Dat er in 44/45 door Willemien c.s. een staatsgreep is gepleegd, is andere koek. Hierna zijn er steeds niet legitieme regeringen geweest met als klap op de vuurpijl de Grondwetsherziening 1984 en het verraad van Balkenende als ultieme misdaad.
  Persoonlijk ben ik voor een dag van de misdaad; er zijn op dit stukje grond aan de Noordzee voldoende misdadigers (volgens algemeen geldende normen, te vinden.
  Joost je stelt:Ik stel ook voor om feestdagen van anti-Nederlandse, want principieel dictatoriale organisaties als de islam per wet principieel uit te sluiten. Waarom? Islam is geen feest dus kan men ook nooit een verzoek voor een feest indienen; dat is haram.

 16. Deel 1.
  Een dag van de democratie. De dag dat het Algemeen Kiesrecht in Nederland voor het eerst bestond. Houden we de inwerkingtreding van de wet aan of de eerste algemene verkiezingen? Een dag voor de democratie is niet typisch Nederlands. Je kunt ook laten blijken dat er in elk geval nog 1 dag is waarop we de begrafenis van de democratie vieren en ga uit van de datum van het Lissabonreferendum; het mag ook de datum van de Grondwetsherziening 1984 zijn toen Nederland formeel werd opgeheven.
  Een dag van het Nederlandse heldendom. Ik stel de dag voor dat Michiel de Ruyter voor het vaderland sneuvelde: 29 april 1676. A.u.b. hol niet blind achter de VS aan waar het heldendom is verzonnen. Geen enkele behoefte aan een sneuveldag. We hebben al 4 mei. zie deel 2

  • De politici gaan al op tilt van een geuzenvlagin de kamer van een PVV kamerlid, laat staan van een dag van het ‘heldendom’…
   Dus dat kunnen we gevoegelijk vergeten. het enige wat de NL bevolking resteert is in verzet komen met het rode potlood.
   Doe je dat niet: aanvaard dan de konsekwentie’s van het ‘bestuur’ van landverraders zoals de -anti democratie-D66, VVD (om de POEN moet je ’t doen, Jozias!) en de overige linksche allah-aanbidders / erkenners.
   En sabotteer stil, maar op konsekwente manier: bijvoorbeeld geen dönerkebab (halal vlees) etc. Ga niet op vakantie naar een islam-land.

   De rest vult u zelf maar in. ..

   ..

   • Dirkovision,
    Wat is er ook al weer mis met de geuzenvlag?
    Oh ja, die is verkracht door de NSB! Dat is natuurlijk de schuld van de vlag zelf. Had ze maar niet zulke mooie kleuren moeten hebben.

 17. In een aantal West Europese landen wordt de Kerstvakantie op scholen al Wintervakantie genoemd omdat moslim kinderen en ouders aanstoot zouden kunnen nemen aan het woord Kerst. In Spanje, waar de “Semana Santa” (Paasfeest) het grootste Christelijke evenement van het jaar is, gaan nu (politieke) stemmen op om dit feest te verbieden.
  De Paus heeft aangekondigd dat het 2015 Kerstfeest wel eens de laatste Kerst zou kunnen zijn. Diezelfde Paus voorspelt een wereldreligie.
  Nu probeert een politieke partij in NL een traditionele (wellicht Christelijke) feestdag om te zetten in een Islam feestdag.
  In het Midden Oosten en Noord Afrika worden honderdduizenden Christenen het leven zuur gemaakt, zelfs moedwillig afgeslacht. En onze regeringen ondersteunen de machthebbers die dit bewerkstelligen.
  De Europese bevolking is in een Christelijk cultuur opgevoed. Velen zijn uit vrije keus niet echt praktiserend maar moeten nu wel een buiging maken naar de Islam?
  Hoe kunnen we dit toch laten…

 18. Uitbannen van alle religie is een droom die helaas niet vervult gaat worden. Mensen houden namelijk meer van een beloofde paradijs dan een echte.

  • Bannen van een religie? akkoord, maar dan in godesnaam niet een irreële politieke ideologie opnieuw als religie omarmen. Zijn we nu echt achterlijk geworden om zelfs maar over zo iets stompzinnigs te willen debatteren?

 19. @Joram @Joost – Er is weinig mis met het inruilen van Hemelvaartsdag (niet: Tweede Pinksterdag!) voor Bevrijdingsdag 5 mei elk jaar vrij. Ik schaam voor Nederland als ik kijk naar de huidige invulling van 5 mei en de miezerigheid erom heen. Het is dus niet zo dat ik (zelf christen) krampachtig wil vasthouden aan ieder vrije dag die er gedurende de laatste paar eeuwen in het bestaan van de Kerk is bijgekomen.
  Ook moet je niet de indruk wekken dat een dag als Tweede Pinksterdag per se niet gemist kan worden om onze joods-christelijke traditie te vieren, zoals Halbe “Wilders Light” Zijlstra probeerde. Halbe kan heler dan dat (of niet, maar dan is hij echt ongeschikt). Ik onderbouw dit op Veren of Lood, zie “Sanders Suikerspin: een verkeerd signaal”. In dat blog staan diverse links.

 20. Onder geen enkel beding, nu niet en nooit niet, moeten we onze eigen feestdagen opgeven voor een niet-westerse feestdag. We zijn een westers land, en leggen zo onze hele cultuur te grabbel. Ik zal maar niet zeggen wat ik van Paternotte’s opmerking vind, maar laten we ’t er maar op houden dat dat soort mensen een net zo’n groot gevaar voor onze samenleving vormen dan de gelukzoekers en overige niet-westerse malloten die hier de dienst wel even denken uit te maken.
  .
  Bah, dat referendum over Oekraïne kan me niet snel genoeg komen. En hopelijk komt kort daarop een Nexit-referendum zoals o.a. Engeland die ook krijgt. Ik ben zo klaar met dat gegrabbel in onze cultuur, vrijheid van meningsuiting en normen en waarden. Laat mensen maar weer ouderwets opgevoed worden zodat ze echt te zien krijgen waar er hier voor gevochten en gewerkt is. Die gütmenschen lopen letterlijk over de lijken van de mensen die het land hebben opgebouwd: om misselijk van te worden.

  • Het is, democratisch gezien, wel het minste waar de NL bevolking recht op heeft : Zich uitspreken voor of tegen €U lidmaatschap. Al jarenlang wordt er gebouwd ( en doorgeramd ) aan de €uropese superstaat waarin de afzonderlijke landen vervallen tot vazalstaten. De macht zit in Brussel, opgeëist door een stelletje ongekozen machtswellustelingen die over de ruggen van het electoraat levensgevaarlijke spelletjes spelen, een munt invoerden die ons constant op de rand van de afgrond doet balaceren en volledig schijt hebben aan u en mij. Inderdaad, er komt een Oekraïne referendum. Wat een fantastische gelegenheid om de NL’er zich uit te laten spreken over wel of geen €U. Twee vliegen in een klap en kostenbesparend ook nog. Engeland krijgt de kans, waarom wij dan niet ? Sint heeft het idee aan Geert Wilders doorgestuurd, je kunt hem immers mailen via de PVV site. Stel voor dat hij het in de kamer ter sprake brengt. Hoe democratischer kun je het krijgen ? Zegt het voort !

   • Sint,
    Geert krijgt, schat ik, dagelijks honderden mailtjes. Die kan hij onmogelijk allemaal aandachtig lezen. Ik hoop altijd maar dat er een fractiemedewerker is die vooraf het kaf een beetje van het koren kan scheiden, en wat er overblijft naar de juiste persoon doorsturen. Je kunt trouwens ook rechtstreeks naar je favoriete kamerlid mailen, via tweedekamer.nl. Ik heb wel eens naar Fleur Agema, en naar Martin Bosma gemaild. Die antwoorden meestal ook persoonlijk.