Gotspe. Weer steekt overheid manipulatiebrief in bij referendumformulier!

Door Joost Niemöller

De bewoners van de gemeente Hollands Kroon (dat is de kop van Noord Holland, bestaand uit een groot aantal dorpen en buurtschappen) kregen vandaag hun referendumformulier in de bus. Met een toelichting van de overheid. Die toelichting is opgesteld in ogenschijnlijk objectieve taal, maar in werkelijkheid is het een onvervalst staaltje vals framen en spinnen.

Zo laat de overheid aan de burger weten:

Doel van het verdrag is de handelsbetrekkingen te verdiepen en tevens democratie en veiligheid van zowel Oekraïne als Europa te versterken.

Tja, wie kan daarop tegen zijn, niet. Meer democratie, meer veiligheid, meer handel, dat wil toch iedereen?

Wie de moeite neemt om het verdrag te lezen, zal al snel iets heel anders zien:

Het verdrag gaat over militaire afspraken tussen de EU en Oekraïne, en is dus een vijandelijke verklaring ten aanzien van Rusland.

Het is bovendien helemaal geen handelsverdrag. Het aspect van de handel wordt allang doorgevoerd, maar waar de burger nu over stemt, dan zijn de politieke aspecten. En die politieke aspecten, die in de toelichting van de overheid niet worden gemeld, betekenen: meer afstand van Rusland, meer vriendschap met Oekraïne. Oplettende burgers weten dit overigens allang!

Ook lezen we niet in de overheidstoelichting dat in het verdrag de banden met de EU verder worden aangetrokken. Het is een stap in het proces van voorkoken. De bedoeling is wat niet gezegd wordt: Oekraïne tot EU lid maken.

Ook niet vermeld in de toelichting, is dat de migratie van Oekraïners naar de EU wordt vergemakkelijkt. Er komt een visumvrije zone, en de arbeidsmigratie wordt gestimuleerd.

Vervolgens geeft de overheid een zeer vooringenomen weergave van de voor- en tegenstanders.

Aan de voorstanders wordt uitvoerig aandacht besteed. In een aantal zinnen krijgen de argeloze bewoners van Hollands Kroon te horen: Er zijn handelsvoordelen. Niets wordt gezegd over het ontbreken van handel van enige betekenis voor Nederland. En de rechtstaat en de democratie in Oekraïne gaat vooruit. Niets wordt gezegd over de holle frases die daarover in het verdrag te vinden zijn.

En wat zouden de argumenten van het nee-kamp zijn? Daaraan wijdt de indoctrinatiebrief van de overheid slechts één zin:

Tegenstanders vinden Oekraïne een instabiel land dat te kampen heeft met economische en politieke problemen.

Wat een gotspe!

Als we de overheid dus moeten geloven, vinden de nee-stemmers dus eigenlijk dat ze ja-stemmers zijn, want, volgens deze redenatie, kan Oekraïne er alleen maar op vooruit gaan met zo’n geweldig verdrag. Volgens de overheid hebben de nee-stemmers geen enkel argument om tegen het verdrag te zijn! Er zijn, kortom, alleen maar argumenten voor. Dus u weet wat u moet stemmen. Of u maar even wilt tekenen bij het ja-kruisje. Geen enkele aandacht van deze overheid dus voor de toch zeer concrete zes argumenten van Geenpeil tegen dit verdrag. (PDF)

Ook in Velsen stuurde de overheid al een manipulerende flyer mee:

Een overheid die zo omgaat met zijn burgers is een dictatoriale overheid die geen informatie verspreidt maar propaganda. Krijgen we dat soort aanbevelingen voortaan ook bij de stembiljetten? Kunnen we in de toekomst dat overbodige stemmen maar niet beter helemaal overslaan?

Deze sturende overheid lijkt nog niet eens de basisbeginselen van een directe democratie te willen begrijpen. Ze hebben lak aan u, de burger, en begrijpen niet dat de overheid er is voor de burgers in plaats van andersom.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

20 Reacties

 1. De niet zo neutrale brieven/folders met die markante vinkjes komen vrijwel zeker van de Referendumcommissie, al dan niet via de VNG. Aangezien sommige gemeenten een overeenkomstige ‘full colour’ folder met hun eigen logo erop met de stempassen hebben meegestuurd, zal er waarschijnlijk een pdf/indesign pakket aangeboden zijn door de Referendumcommissie.
  Zie ook “Modelreferendumverordening” van 27 mei 2009; Artikel 4. “Taken referendumcommissie”
  https://vng.nl/onderwerpenindex/bestuur/verkiezingen-referendum/brieven/modelreferendumverordening
  Zie ook “Wet raadgevend referendum” van 1 juli 2015, Hoofdstuk 8. “De stemming”, Artikel 57.2 en 57.3,
  http://wetten.overheid.nl/BWBR0036443/2015-07-01

 2. Sint Nicolaas

  21 maart 2016 op 10:55

  Blijkbaar gokken een aantal gemeentes op de domheid van de inwoners. Er zullen er weinig zijn die het verdrag an A tot Z zullen lezen of hebben gelezen ( Sint inkluis ) maar gelukkig hebben we wel de media tot onze beschikking die de hoofdpunten er uitgelicht hebben en de leugens en dwaalsporen hebben aangestipt. De mainstream media ( NOS ) danst slechts naar de pijpen van de overheid en kun je zowieso niet op hun mooie blauwe ogen vertrouwen. Jammer echter dat hele volksstammen zich niet kritisch opstellen en meegaan met de berichtgeving en vervolgens stemmen op iets waar ze van te voren niet over nagedacht hebben. Vooral de gevolgen worden steevast uit de weg gegaan. Het klinkt allemaal zo mooi : ” Doel van het verdrag is de handelsbetrekkingen te verdiepen en tevens democratie en veiligheid van zowel Oekraïne als Europa te versterken”. Als een overheid ( en zeker de €U ! ) het zo mooi voorspiegeld dan kun je het bij voorbaat niet vertrouwen ! Stem NEE !

 3. Ook in Krimpen aan den IJssel (30.000 inwoners) vond ‘men’ het nodig een zogenaamd objectieve brief mee te geven.
  Schandalig dat een overheid zich mengt in dit proces!

 4. Leo KarelJan

  19 maart 2016 op 16:55

  Wie gelooft nog in die zogenaamde NL democratie? Een regering die zoveel uit handen geeft aan de dictators in Brussel en gemeenten die de boel bij elkaar bedriegen als het b.v. om AZC’s gaat. Dan is dit ook te verwachten.
  Hopelijk wordt de meerderheid van de kudde ooit nog eens wakker. Want bij de verkiezingen stemmen ze weer in meerderheid op de regentenkliek.

 5. Joost Niemoller@ bedankt voor de link naar veren of lood https://t.co/mNmAH0noVP van Gabrielle Krone-Schmalz waar ik al meerdere artikelen van gelezen heb Een opzienbarende Citaat “met de recente verklaring van Frans Timmermans, dat hij met Twitter, Facebook, Google en Microsoft in gesprek is om vrijheid van meningsuiting op het internet in te perken.” Dus Frans Timmermans ik lees dat toch goed

 6. Hier word je wel depressief van:
  https://www.youtube.com/watch?v=dF9V8POmuxg&feature=player_embedded

  Duitsland zal nooit meer herstellen van deze migratiecrisis, in 2020 zal de jonge populatie voor een groot deel bestaan uit migranten als je dat extrapoleert naar de toekomst is het afgelopen met Duitsland zoals wij dat kennen.

  Dit gaat er gebeuren als we doen wat de elite en de NPO/NOS wil en wat continu middels emoitonele chantage aan de bevolking en de jeugd (jeugdjournaal) wordt ingepompd, de grenzen open. En waarom? Uiteindelijk willen ze meer macht, het volk wordt vertrappeld. De propagandamakers en de elite moeten wel vol met haat zitten dat ze dit hun eigen bevolking willen aandoen, anders kan ik het niet verklaren.

  Het is daarom zaak een signaal af te geven in april m.b.t. het referendum over de Oekraïne. Misschien is het een vlammetje die het EU sovjet imperium in lichterlaaie zet, figuurlijk gesproken.

 7. David Bakker

  19 maart 2016 op 11:03

  De gemeente Enschede heeft geen begeleidende brief meegestuurd met het stembiljet.

 8. Oekraïne werd pas als een apart land gezien onder Stalin, die miljoenen Oekraïners liet doodhongeren. Het was dan ook geen wonder dat veel van de mensen aldaar met de Duitsers meevochten, net zoals veel mensen van de Baltische staten, ze wilden zich bevrijden van het communisme, die zoveel miljoenen mensen had vermoord.

  De door Stalin aangewakkerde hongersnood in de Oekraïne in 1932-1933 (‘Holodomor’, Oekraiens: Голодомор, dood door verhongering) met, door Stalin zelf geschat, 10 miljoen doden.
  (Faith, Karl. Hexensabbat der Vergangenheitsbewältiger. Nachdenkliches zum 50. Jahrestag des 30. Januar 1933. November 2006 nam de Oekraïense regering een Wet aan waarin de uithongering van 10 miljoen Oekrainers, de Holodomor, officieel tot volkerenmoord werd verklaard. BBC News, 28 november 2006.)
  Toen de Duitsers verslagen werden heeft Stalin nogmaals een bloedbad aangericht.
  Massagraf: Bykovnia 1938 250.000 Oekrainers , daders: Sovjets

  • David Bakker

   19 maart 2016 op 11:01

   “Oekraïne werd pas als een apart land gezien onder Stalin” Rare stelling.

   De Holodomor wordt door lieden uit het Ja-kamp geframed als onderdrukking van Oekraïners door Russen hetgeen historisch onjuist is.

   De hele bevolking van de Sovjet-Unie heeft geleden onder Staling. En ook in andere delen van de Sovjet-Unie (Wolga-regio) was er sprake van hongersnood in die tijd.

   • Dit is het selectieve (mis)gebruik van het woord Rus en Rusland terwijl het Sovjet en Sovjet-Unie zou moeten zijn. Als voorbeeld de opstand in Praag werd bloedig neergeslagen door….. De Russen of de Sovjets maak uw keuze. De werkelijkheid was door de Sovjets en helemaal correct door Poolse Sovjet soldaten. In Irak worden de mensen gebombardeerd door de NATO je zou ook kunnen zeggen door Nederlandse NATO piloten

 9. Juist de zogenaamde overtuigende argumenten roepen bij mij weerstand op. Waarom zegt men niet zoals het is: Oekraïne wil zich verder ontwikkelen en zoekt toenadering tot de EU . De EU gaat stap voor stap , en op verschillende terreinen samenwerken. Waar het probleem en de weerstand ontstond m.i. is juist de overijverige voorstanders die allerlei dingen riepen die weerstand opriepen en de oppositie mobiliseerden. Ook de regie van Amerika in Oekraïne Wat heeft de EU daar dan te zoeken F*ck the EU zei de Architecte van de regime change en met haar kwamen duizenden leden van haar genootschap, Aplebaum, Joshua Live-stro, Sorros die $ 200.00 aan Live stro gaf. voor de The Open Society Foundation Open voor wie ? Zijn onze Christelijke Naïeve Nederlandse volksvertegenwoordigers hier wel tegenop gewassen of worden ze binnenkort uitgenodigd door Washington om als permanent lid van een Thinktank voor democratie , Yale Fellows, mee te denken over Europa ?

 10. Het is heel niet vergezocht om te veronderstellen dat ‘bureau’s’ beschikken over allerlei data zoals persoonlijke gegevens die we allemaal vrij verspreiden via media etc, plus evengoed rechtmatig verkregen metadata. Dat is dan, zelfs zonder te combineren met minder rechtmatig verkregen data, uiterst waardevolle informatie die ingezet kan worden.. .
  Is de overheid of zijn bepaalde mensen binnen zo’n netwerk in staat om een agenda door te drukken middels dit soort acties? Heel selectief op basis van ‘kennis’ manipuleren om zodoende de schade te beperken? De ene gemeente is de andere niet, wie is er vatbaar voor deze info, wat zullen de reacties zijn, hoe schadelijk zullen negatieve reacties zijn, wat is de verwachte opkomst, hoe kunnen we cijfers in ons voordeel doen werken, lage opkomst, hogere opkomst maar dan met meer ‘ja-stemmers’ etc.? Een inschatting voor het effect van propaganda vs tegenreactie met het oog op het strategisch geheel?
  Raadgevend, wat geeft ’t.

 11. Informeren is macht uitoefenen.

  En dat is geen probleem mits de aanwezige machten in een soort van balans zijn. Maar de typische heersende macht zal deze balans altijd willen tegenaan. Want, zo gaat de redenatie dan, er is helemaal geen spel, geen schaakbord, geen serieuze tegenstelling. Er is alleen maar de “objectieve” formulering van een technocratische, neutrale overheid. Maar het is juist deze ideologie die verknipt is en fundamenteel hypocriet, die aan pure machtsuitoefening doet – en allemaal onderhands. Een gevaarlijk spel. Het is dit conflict, de rebellie tegen deze subtiele vorm van overheersing en verstrengeling die op het spel staat bij vele kwesties, waaronder dus dit associatieverdrag. Maar ook bij discussies over vluchtelingen, de NAVO, de EU, de F-35 en nog wel een paar zaken.

 12. Joost :de Velsense folder is dezelfde als de Renkumse.Ik zie het aan aan mede aan die twee laatste regels( de nee-motivatie),maar ook aan de beginteksten. Zijn geen buurgemeenten. Familie in Den Haag heeft weer alleen het stembiljet zonder info (desinfo) ontvangen,en zo hoort het ook. Vraag ik me dus af: wie is nu precies de bron van die tekst. Is dat een tekst van staatsambtenaren,dus hier van Plasterk ondergechikten, of heeft de VNG een tekst laten maken,die gemeenten al of niet kunnen bijsluiten. De opstelling is heel geraffineerd,komt zeker van lieden af die gewend zijn te manipuleren en te framen. Wie?

 13. Ik val waarschijnlijk in herhaling als ik zeg dat we:

  A. eerst een associatieverdrag met Rusland moeten afsluiten
  B. pas daarna een associatieverdrag met de Oekraïne of wat mij betreft de Fiji eilanden.

  Totale politieke onbenullen zijn het.

 14. Joost , de Gemeente Renkum (37000 inwonders) heeft precies dezelfde ogenschijnlijk neutrale folder bij de stembiljetten gevoegd. Ik heb dat ook naar het Burgercomité gemaild,omdat mij precies hetzelfde als jou is opgevallen. Maar indoctrinatie is subtiel juist heel effectief en juist die positieve context plaatsing van dit Verdrag verraadt het progandistische karakter. Weet jij Joost wellicht of dit werkstukje uit een keuken van de VNG komt ? Omdat meerdere gemeenten van deze ja positieve folder gebruik maken. Wie schreef dit, wie brengt dit zo in omloop,kortom een vraag van bestuurlijke integriteit,die nu op straat ligt.

  • Joost Niemöller

   18 maart 2016 op 19:11

   Ik begrijp dat men in sommige gemeenten een dergelijk formulier kreeg en in andere weer niet. Of het steeds dezelfde tekst is weet ik niet.

 15. g.h.m.leferink

  18 maart 2016 op 18:23

  Een grove brutaliteit, en het ontbreekt er nog maar aan dat Hollands Kroon “het U makkelijk wil maken, door voor U alvast het stembiljet in te vullen…..”.
  Mij is al lang bekend dat in het rijtje dan we bij Catechismus moesten leren de HOOVAARDIJ niet per toeval als eerste genoemd wordt…. In modern Nederlands gezegd: ‘met stip’.
  Anders gezegd: Wat verbeeldt dat gemeentebestuur zich wel? Denken ze dat ze boven de wet staan? Dat ze de waarheid in pacht hebben?
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

  • Sint Nicolaas

   21 maart 2016 op 10:41

   Bij de aangiftes tegen Wilders lagen er al voorbedrukte aangifteformulieren klaar. De gemeenta had net zo goed de stembiljetten vast kunnen voorbedrukken, met het kruisje bij ja.

 16. Het stuk redeneert vanuit de gedachte dat de overheid een neutrale partij is die tot doel heeft de zogenaamde ‘algemene wil’ van het volk uit te voeren. Nu is die ‘algemene wil’ (ooit geintroduceerd door Rousseau) een nogal moeizaam concept wat eigenlijk niet blijkt te bestaan omdat burgers over de meeste zaken verschillend denken. Zelfs als iedereen van mening is dat er bv een vorm van sociaal vangnet moet zijn, is er onenigheid over de exacte invulling daarvan. Daarmee wordt het voor een overheid onmogelijk om diezelfde niet-bestaande ‘algemene wil’ uit te voeren en doen ze maar wat ze zelf willen. Dat is wat we nu meemaken. Misschien verantwoorden ze het nog met een ‘wij, de elite, weten het beter-gedachte’, maar dan is er van zelfbestuur en vrije keuze geen sprake meer. De demodictatuur dus.